- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Lenry: Windows 11 telepítése inkompatibilis gépre
- Argos: Adjátok vissza a netet! - szeretnék elaludni!
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- hege8888: Retro Kocka Kuckó 3
Hirdetés
Aktív témák
-
guga
Közösségépítő
9. Sokkal jobban van dolga a kettőnek, hogynem az egynek; mert azoknak jó jutalmok vala az ő munkájokból.
10. Mert ha elesnek is, az egyik felemeli a társát. Jaj pedig az egyedülvalónak, ha elesik, és nincsen, a ki őt felemelje.
11. Hogyha együtt feküsznek is ketten, megmelegszenek; az egyedülvaló pedig mimódon melegedhetik meg?
12. Ha az egyiket megtámadja is valaki, ketten ellene állhatnak annak; és a hármas kötél nem hamar szakad el.
[link]
Kronológiai sorrendben úgy történt, hogy apósom elviharzott és nem szólt senkinek sem, hogy ne nyugtalankodjanak. Gyakorlott és határozott mozdulatokkal kivontatta a Suzukit az árokból, kerékcsere és gondolkodni sem volt idő. A gyerekeket apósom vitte, mi meg ketten az asszonnyal, azt még láttuk, hogy az egyik faluban Erzsi nénit felveszi az egyik rokon az autójába, mim meg intettünk neki hisz ránk várt eddig.
Szerencsére nem tudott senki semmiről, apósom nem szólt csak anyósomnak.
Én feltéptem a nyári konyha ajtaját és csukott szemmel megtaláltam a pálinkás üveget, elkortyoltam 2 pohárkával és mindjárt megvilágosodtam, hogy ma még nem ettem semmit. Rábootoltam a tepsire, libacomb, libamáj és savanyúság. Közben bejött a nejem is és egy akaratlan mozdulattal leborította a savanyúságos tálat a kőre. Elkezdtük összeszedni és visszarakni a tányérra. Egyből eszembe jutott az „indul a bakterház” c. film.
Aztán műszaki.
A család vett egy tévét nekik ajándékba, mert az öregé már megette a kenyere javát. Beállítottam azt a 3 adót, amit a tetőantennával lehetett fogni + 1 szlovák.
Majd elmentem a templomba, mert az öreg már ott volt a mamával, hisz a mise felénél Őket köszöntötte a pap a 60 éves házasságuk alkalmából. Filmre vettem az egészet, érdekes volt. Egy ilyen kis közösségben ahol Ők élnek ez fontos dolog és legalább okkal lehetnek büszkék rá, hogy még élnek és egymás mellett. Sokan elsírták magukat a templomban, törölgették a könnyeiket.
Sok ember a 60. életévét sem éri meg, nem hogy egy emberrel 60 évig házasságban éljen. No meg aztán ehhez tényleg tehetség kell, régebben nem volt lehetőség a hisztire, összeházasodtak és utána jöhetett bármi, együtt s vállvetve viselték annak terhét s nem kiabáltak mások előtt egymásra kígyót békát, sőt inkább dicsérték egymást.
Az én nagyszüleim is leélték egymás mellett az életet, Ők csak az aranylakodalomig jutottak el. Az öreg Zvolenszki nem szerette a fokhagymát, inkább a meztélábas fecskét, ahogy Ő mondta, mikor elszalasztott cigarettáért a legyes kocsmába. A mezítlábas fecske, leült a lakótelepi konyha ablaka elé és nekiállt rádiózni a Sokol 403-ason. Miközben pöfékelt hallgatta az agymosást. Láttam rajta, hogy nem hitt el belőle egy szót sem, aztán mikor végre rendszerváltás lett elvesztette a talajt a lába alól. Hiába várta, hogy egyszer majd vége lesz, mikor vége lett nem hitte el és nem tudta kezelni a helyzetet.
De térjünk vissza a lagziba. Az öreg meghívta a papot ebédre hozzájuk, hisz különleges alkalom egy gyémántlakodalom. Már javában tartott a köszöntő a nappaliban mikor megzörgették az ajtót, szerintem nem tudott róla senki, hogy a pap is meglett hívva. Én háttal álltam az ajtónak, de valahogy a nejem mozdulataiból megéreztem, hogy ki áll az ajtóban, mert a nejem a kilincsen tartotta a kezét, hogy ne tudjon bejönni, de aztán Erzsi néni hopp, szolgálatkészen ott termett és földig hajtotta magát. Én szándékosan tudomást sem vettem róla, mert úgy találtam elég nyers a modora.
Ráadásul a templomból kifelé jövet a bátyus lánya is jött velünk és egy helybéli kérdezte tőle, hogy hol van apád? A templomban. Mé hőgutát kapott? A mamáéknak van gyémántlagzi, Őket kíséri. Akkor jó van, már azt hittem hőgutát kapott oszt vihogott egy keskenyet.
Régebben erre nem adódott lehetőség, mármint hogy valaki nyilvánosan hangot adjon a nemtetszésének az egyházzal szemben, mert azt kiközösítették.
Mostanában van valami forduló, hogy még az ilyen kis falvakban is felüti a fejét az elutasítás a renddel szemben. Ugyanis egy ilyen helyen nincs rendőr, nincs rá szükség, mert mindenki tudja mi a rend. Az emberek fejében benne van, hogy mit nem szabad, Isten a szívükbe írta az együttélés törvényeit, a tíz parancsolatot.
Betartani ugyan nem tudják, mert Isten nem azért adta elébük, viszont fontosnak tartják, szem előtt van. A falu rendőre a pap, ha bárkinek gondja van elé viszi és tőle vár tanácsot.
Mindenki leült a terített asztal köré, én meg egy ideig filmeztem, a pap azt hitte fotózom ezért ügyet sem vetve rám nekiállt követelőzni. Anyósomnak szólt be először, aki forró levessel kínálta, hogy szedjen elsőnek hisz maga a vendég. Én itt nem vagyok vendég, emelte fel a hangját, azt mondja kikérem magamnak, de azt nem mondta meg, hogy akkor mi. Tényleg királyként viselkedett. Szerencsére egy keveset sikerült megörökítenem belőle, ahogy követeli magának előbb a hagymát, majd a pálinkát, majd az új bort, majd a vörös bort, aztán az ó bort, végül bontottunk neki egy 79-es évjáratú Tokait, de arra is csak fanyalgott, hogy az Ő mise bora az édesebb. Aztán követelte a tormát, a fél család kutatta a zugokat torma után, de kezüket tördelve jöttek vissza, hogy atya kérjen bármit csak ne tormát, mert nem találjuk. Nem baj csak keressétek mondta nevetve. Ezen a nejem olyan jót mulatott, hogy még másnap is emlegette.
Aztán nekiállt szónokolni, hogy a problémák nem azért vannak, hogy összetörjünk, hanem hogy megoldjuk. Próbáltam neki mondani, hogy Isten a problémákat nem azért adja, hogy összetörjünk, hanem hogy átsegítsen rajtuk és megtapasztalhassuk a munkálkodását, törődését és abból hitet nyerjünk, de ügyet sem vetett rám, mert a fejét magasra szegve valamit keresett az asztalon, egy finom falatot, aztán a villával érte nyúlt és kiemelte.
A legszebb az volt a történetben, hogy pap vagy lelkész létére egyetlen szót sem szentelt Istennek, annál többet a leves dicséretének, aztán a bor dicséretének vagy éppen gyalázásának, a pálinkát is sűrűn emlegette meg az erős paprikát. Szörnyen lekezelő volt az egész, én nem tudom mit hajbókolnak ennek a bohócnak a falusi emberek hisz nem kapnak tőle soha semmit, inkább adnak neki.
Azt gondolná az ember, hogy Isten szolgája csendes és alázatos, bölcs. Ezzel szemben olyan, mint bármelyik kalapját szorongató kocsmai fröccsöző, aki dicséri az idei szőlőt, hogy micsoda maligán.
A vége is elég cifra volt, a pap benyakalt már egy valag pálinkát és bort, de még becsusszant egy pohár pezsgő is, majd az ajtón kifordulva beült az autójába és átment a következő faluba misézni.
Csak a feleségem nagyszüleire való tekintettel fogtam vissza magamat, mert már az első pillanatban megfejeltem volna ezt az önkéntes rendőrt.
Közben az asztalnál ültünk még, a gyerekek verset szavaltak, énekeltek, valaki behozta a tortát is, majd a nejem valakinek segíteni akart és közben rám borított 3 pohár pezsgőt. Folyt végig a lábamon, az ünneplő ruhán. A nejemnek sírásra görbült a szája, nincs hozzászokva az ilyen napokhoz. Túl sok a feszültség a levegőben, árokba csúszás, késés, óvatlan mozdulatok. Mondtam neki rá se ránts, majd akkor ugrálok ha meggyullad. Egy órácskát ültünk az asztalnál és valóban később már nyoma sem volt.
Emlékszem gyerekkoromban ha családi összejövetel volt, akkor késő estig beszélgettünk vagy inkább hajnalig és a mamák sütötték menet közben a csőröge fánkot, majd mindenki lefeküdt ahova tudott. Szőnyegre, előszobába, asztal alá és reggel kábán vigyorogtunk, vártuk hogy a mamák kávét főzzenek és tüsténkedjenek a család körül. Sült szalonna, sült kolbász és egészen ebédig, a töltött káposztáig ott ücsörgött mindenki a fűtött konyhában szorosan a padokon, alig fértünk de mindent elnéztünk egymásnak.
Most meg már alig hogy elcsusszant az ebéd és az ember még beleharapott volna ebbe-abba csak ülepedjen, már mindenki ideges volt, hogy kéne menni és sorolták az indokokat. Ez van, az van. Az öreg is méltatlankodott, hogy így szaladtok, kicsit haragos is volt.
Minden van csak a családi tűzhely hűlt ki.
S végül egy kisfilm: [link] 62mb MP4.
Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Kuponkunyeráló
- sziku69: Szólánc.
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Először égett le egy újságnál a GeForce RTX 5090
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Veszprém és környéke adok-veszek-beszélgetek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- R7 9800X3D/XFX 7900GRE/2x16GB DDR5 6000Mhz/2TB NVMe SSD
- Szép állapot!! Hátlapon kisebb kopások!!! Samsung Galaxy S20 FE SM-G780G/DS - világoskék
- MacBook Air M1 / 2020 / Ezüst / 13" / 256 GB / 8 GB / DOBOZ / GYÁRI TARTOZÉKOK /
- Nagyon szép állapot!!! Samsung Galaxy A13 SM-A137F/DSN - fehér
- i5 HP Pavilion DV7 laptop
- HIBÁTLAN iPhone 11 64GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3027
- Új Dell 13 XPS 9315 FHD+ IPS i7-1250U 4.7Ghz 10mag 16GB RAM 512GB SSD Intel Iris XE Win11 Garancia
- Bomba Ár! Dell XPS 13 9380 - i7-8GEN I 16GB I 512GB SSD I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 256GB White Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3006, 90% Akksi
- ÚJ Asus TUF Gaming F17 FX707 - 17.3"FHD IPS 144Hz - i7-13620H - 16GB - 1TB - RTX 4060 -3 év garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest