-
LOGOUT.hu
Haladó szintű hálózati témák topikja
Új hozzászólás Aktív témák
-
sziszi-fuszi
senior tag
válasz MasterMark #10764 üzenetére
Arra, hogy ha az adott végponti berendezés (ONT) nem a szolgáltató felügyelete alatt van, hanem a végfelhasználó birtokában és felügyelete alatt. Ebben az esetben - jogszerűen - nem férhet hozzá és nem korfigolhatja az adott eszközt, a felhasználó engedélye nélkül.
Szerk.:
Nem azt állítom, hogy nem lehetne megoldani, mert műszakilag lehetne. Csak aránytalanul nagy költség hárulna a szolgáltatóra.[ Szerkesztve ]
Mi alá kell írás?
-
Elemental
addikt
válasz MasterMark #10731 üzenetére
Közben beállítottam a telekomos routeren a DMZ-t a tp link deco ip-jére, most a deco látja el a routeri funkciókat az otthoni hálón. Nem sok beállítási lehetőség van a decón a vendég wifi résznél.
Eleve ez a decó set up szempontjából eléggé ki van herélve.
A telekomos router elvileg nem "lát bele" a decós hálózatba. Arra gondoltam., hogy az egy megoldás lehetne, ha azt valahogy be tudnám állítani a telekomos routeren (192.168.0.x), hogy a decón lévő nasom ip-je (192.168.1.x) legyen a DNS. Akkor elvileg minden szűrve lenne. Ez lehetséges valahogy szerintetek?[ Szerkesztve ]
-
slett27
addikt
válasz MasterMark #10709 üzenetére
mtz81 :
NAS migrálás. Egy régi SMB1-et használó Synology egy újabbra. Jogosultságok, stb hogy lehet átvinni a másikra. Vagy újra mindent egyenként be kell állítani ? Felhasználókat felvinni, könyvtárakhoz jog, lomtár törlés időzítés....stb.
"Ismerősöm szerint az ő Logitech Z-623-as rendszere (bizonyos esetekben) jobban szól, mert felére feltekerve is adja a mélyet, szétveri a házat a gettób@szó számokban !" by Rasiel :DDD
-
Nortonor
tag
válasz MasterMark #10701 üzenetére
Sikerült megoldani így, köszönöm!
-
ArthurShelby
addikt
válasz MasterMark #10631 üzenetére
Magyarán 2 féle vlan-olás van:
1. Trunk port: router irányít, ő teszi föl a vlan tag-eket (VLAN ID, egy 4 byte-os azonosito az ethernet keret fejleceben)
2. Access port: switch egyes portokra csak az vlan id-hez hozzárendelt forgalmat adja vlan id nélkül. Így bármilyen buta kliens is tud csatlakozni.
Windows-ban vlan id beállítási lehetőség gui-n van? (én nem találtam, esetleg az adott eszköz driver beállításánál, de lehet ez csak driver kérdés)Ha valamit rosszul írtam javítsatok ki
A rosszban mindig van valami megtévesztően jó, különben nem választanánk a rosszat
-
senior tag
válasz MasterMark #10649 üzenetére
Nem ugyanazon a hálózaton szeretnék ilyenkor lenni. Tök felesleges lenne kétszer ugyan abba a hálózatba lépni 😂😂😂
Egyébként igen. Kézzel kikényszerítve felcsatlakozik a WiFi-re is, de mindig oda kell "mennem" ezt megtenni 🤮
Régen ezzel nem volt gond -
senior tag
válasz MasterMark #10645 üzenetére
"De nem kell semmit csinálnod, ha van wifi a gépben és kihúzod a kábelt, akkor automatikusan felcsatlakozik wifire.
Ha meg bedugod, akkor lecsatlakozik."Ezt a hülye funkciót hogyan és hol lehet kikapcsolni a Win10-ben?
Az előző Windows verziókban (Win2k, WinXp, Win7) ilyen (számomra) idegesítő funkciót nem tapasztaltam. -
abcde22
tag
válasz MasterMark #10645 üzenetére
De miután átcsatlakozott wifire, más ip címmel lesz elérhető a gép a hálózaton.
-
abcde22
tag
válasz MasterMark #10639 üzenetére
Vagy arra gondoltam hogy hálózati hidat lehetne létrehozni a wifi és a vezetékes hálózati kártya között.
-
ledger
tag
válasz MasterMark #10617 üzenetére
Erre van valami teszt ,hogy kiderítsem ?vagy csak a szolgáltató tud ilyet mérni?
Esetleg nincs valami beállítási lehetőség ezekben a dasanokban ami tipikusan okozhat ilyen jelenséget? -
ArthurShelby
addikt
válasz MasterMark #10612 üzenetére
"a böngésző jelenti le. Nincs semmilyen lyuk"
Gyakorlatilag így a telefont be tudja azonosítani nem? (melyik eszköz a belső hálón)
Mármint így már személyre szabott reklámot tudnak küldeni pl ip cím alapján is (megvan a külső és belső ip is)A rosszban mindig van valami megtévesztően jó, különben nem választanánk a rosszat
-
sztanozs
veterán
válasz MasterMark #10601 üzenetére
Mármint valami failover script egy másik szerveren ami folyamatosan dhcp kéréseket küld és ha nincs válasz, akkor bekapcsolja a failover szerveren a dhcp-t?
JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
Magnat
veterán
válasz MasterMark #10570 üzenetére
A másik "cégemnél" ahol 2 kollégámmal visszük a helyi IT-t, mondjuk pont a 172.16 - 172.31 van használatban
̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿
-
bambano
titán
válasz MasterMark #10570 üzenetére
"3 nagy privát címtartomány van:": nem
ott van például a 127.0.0.0/8, az is privát címtartomány.
ott van az apipa (169.254.0.0/16) az is privát.
ott van a cgn, és mivel a szolgáltatók nem használják, azt is használhatod nyugodtan otthon.
illetve vannak test-netek, hivatalosan nem szabad használni őket, de nem látom, hogy mi gondot okozna vele otthon."Más tartományokat nem szokás privát hálózatban használni": valóban nem szokás, mivel a többség most hallott róla először. de ezt vegyük magánügynek.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
Magnat
veterán
válasz MasterMark #10565 üzenetére
Átvariáltam már a címtartományt, szóval inkább elméleti síkon érdekel a dolog, de sztem full tunnelingen sem menne arra, hiszem ez subneten belüli hívás lenne.
-
bambano
titán
válasz MasterMark #10561 üzenetére
az átlagember a két leggyakrabban használt privát címtartományt ismeri, a 10.0.0.0/8-at és a 192.168.0.0/16-ot. De ebből nem következik, hogy nincs több. Anno elolvastam a vonatkozó szabványt, és úgy emlékszem, hogy egy rakás címtartomány van kiosztva, de mivel lusta voltam előkotorni megint, saccoltam az emlékeimből. Saccperkábé nagyságrendileg 35 körüli címtartomány van, amit tilos publikus hálózatban használni. ezek egy részét privátban is tilos, de lehet
tehát hasraütéssel jött ki, de becslésnek, szerintem, jó.
-
Magnat
veterán
válasz MasterMark #10563 üzenetére
Azt nyilván tudja, csak ugye tartományütközés esetén már a kliens gép oldalon sem fog a helyi címtartományba illeszkedő hívás a vpn csatoló felé routolódni, tehát a vpn szerver már hiába routol(na) ilyen esetben.
A szokásos 192.168.1.x ... ne gondolj komoly hálózatra, egy lakásban berendezett iroda 3 géppel meg egy nyomtatóval, szolgáltatói routerrel plusz egy nas.̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿
-
Magnat
veterán
válasz MasterMark #10557 üzenetére
Köszi, eddig én is ezt csináltam ha volt ilyen szitu, csak reménykedtem h van vmi egyszerűbb megoldás.
-
contaxg
veterán
válasz MasterMark #10554 üzenetére
Szerintem meg kell routolnia. Nálam egy soho router (TP-Link+OpenWRT) van a szolgáltatói oldal kezelésére (Digi pppoe) és egyszerűbb NAT-olásra és az IP címek kezelésére, majd egy Cisco switch -en keresztül kacsolódnak egymáshoz és a routerhez a hálózat tagjai. Sokkal stabilabb így mintha magában a router végezné az összes feladatot.
[ Szerkesztve ]
A jó zenehallgatáshoz nem feltétlen kell minőség. Az egy intellektuális kaland, amit mindenki a saját szintjén élhet meg. A hifi egy eszköz ami ezt az élményt fokozza, de nem feltétlen szükséges hozzá.
-
default.
őstag
válasz MasterMark #10532 üzenetére
Köszönöm, utánanézek! Úgy érted, hogy egy sima Windows, és ez a szoftver? Semmi egyébre nincs szükség? Ez egy "sima" tűzfal? Köszönöm szépen.
[ Szerkesztve ]
-
Soma01
veterán
válasz MasterMark #10532 üzenetére
Vagy egy hAP ac² esetleg?
-
mtz81
tag
válasz MasterMark #10505 üzenetére
Az IPv6 protokolnak nem része a NAT, így NAT-olni sem lehet az IPv6-os címeket! Pont ez a lényege!
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz MasterMark #10505 üzenetére
, asszem kipucolom a rendszerből az ipv6-ot, régebben deaktiváltam már 1x, ha jól rémlik biztonsági okokból.
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
Magnat
veterán
válasz MasterMark #10453 üzenetére
Mivel managed eszközökről van szó, nem lehet, h több vlan is van konfigolva és akkor nem is loop a loop?
-
válasz MasterMark #10453 üzenetére
Most kihúztam a loop-ot, már 3 éve ment így, előző informatikus hagyta meg és furcsa volt hogy miért van egymásba patchelve. Most tesztelgetek, valószínű jól működött de én sem akarok extra bonyolítást. Így is külön switchekre raktam a komplett kamerarendszert már attól fellélegzett a háló.
Nyomozok mert van egy hiba a hálóba amire nem jövök rá.
Az egyik nagy switchen lóg egy 16-portos totál új tp-link smart switch ami felé 1700-1800-as a ping a routertől és az egyik rajta lógó acces pointnál csomagvesztés van pedig új kábelt raktam oda, érdekes módon a nagy pinges switchen lévő másik eszköz ami egy nyomtató az meg 1ms pinget ad. Szóval nem kábel bajnak tűnik mert a mögötte lévő eszközökből valami jó valami nem.
Egy gyanús dolog van, a tp link switch-en az egyik portnál nő a RxBadPkt érték (webes felületén látom). De nem ez a loop okozta.[ Szerkesztve ]
-
contaxg
veterán
válasz MasterMark #10426 üzenetére
de jó csak "játszik a gyerek" tudod, hogy van ez!
A jó zenehallgatáshoz nem feltétlen kell minőség. Az egy intellektuális kaland, amit mindenki a saját szintjén élhet meg. A hifi egy eszköz ami ezt az élményt fokozza, de nem feltétlen szükséges hozzá.
-
contaxg
veterán
válasz MasterMark #10424 üzenetére
OK egy kicsit melós de akkor ki fogom próbálni hogy a routerben és a gépen is beállítom a fixeket.. Egy biztonsági szagértő ismerősöm említette meg ezt az opciót, hogy külső támadáskor így nem kap IP-t a betolakodó, de lehet hogy féligazság birtokába jutottam. Köszönöm!
-
Soma01
veterán
válasz MasterMark #10414 üzenetére
Videó jelet folyamatosan ad, azzal nincs gond. Csak akkor van, ilyen hiba, ha becsenget valaki. Van ennek a kaputelefonnak rendes, webes felülete. Itt sok mindent lehet állítani. Mit keressek?
Mert más hálózatokon működik ez a típusú kaputelefon, soho routerekkel. De itt hibát okoz olyan routerekkel is, ami máshol jól működik. Itt valami be van kapcsolva aminek nem kellene. De mi lehet az? Dahua VTO6210B ez a konkrét kaputelefon. -
Menslee
tag
válasz MasterMark #10396 üzenetére
Szia!
Elvileg router is egyben igen, a hálózaton ha net nincs a router még látszik.
Próbáltam 3 kábellel is, mindegyikkel ugyan ezt produkálja.
Kábeltesztelővel is megnéztem, azon se láttam hibát.Minimalism is a scam invented by big small to sell more less.
-
törölt tag
válasz MasterMark #10404 üzenetére
A bajom az, hogy ami van Router, az 1 kivetelt eltekintve csak 100Mbit-es. Ami GbE router az a Netcom NF12-es de ahhoz meg semmi sincs. Mar neztem is egy EdgeRouter 1 SFP porttal AU$300 arral nem is rossz.
Holnap beruhazok egy ilyenre, aztan mehet a moka majd ha hazaertem.
Koszonom Szepen,
amint megvan a joszag jelentkezem a beallitasok vegett, ha nem vagyok tul sok nektek.
-
törölt tag
válasz MasterMark #10402 üzenetére
Koszi, ha nem vagyok ize, van olyan is ami AP-is egyben a WIFI-hez?
Ha nincs nem baj, csak gondoltam, ha mar lo.
Ha nincs akkor beszerzek egy ilyet, es amint megvan jovok vissza kerdezoskodni
Koszonom a segitseget megegyszer
-
sztanozs
veterán
válasz MasterMark #10398 üzenetére
De hova dugja máshova? A vendég nem tud fizikailag bemenni a másik házba, ahol fizikailag elérhetők a R1 portjai.
JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
sztanozs
veterán
válasz MasterMark #10394 üzenetére
De hiszen nem tudja, hiszen a két router két különböző épületben van. A "vendég" hálózatra csak azon a routeren keresztül tud csatlakozni (akár fizikailag, akár wifin).
R1 - 192.168.1.0/24
R2 - 192.168.2.0/24R2 routing?
Destination Gateway Genmask Flags MSS Window irtt Iface
192.168.1.1 192.168.2.1 255.255.255.255 U 0 0 0 eth0
192.168.1.0 0.0.0.0 255.255.255.0 U 0 0 0 eth0
0.0.0.0 192.168.2.1 0.0.0.0 UG 0 0 0 eth0[ Szerkesztve ]
-
sztanozs
veterán
válasz MasterMark #10392 üzenetére
miért?
-
törölt tag
válasz MasterMark #10387 üzenetére
Értem, akkor is használható a WAN port rajtuk pl a 3. Router hez való csatlakozáshoz? Mert a Netgear másképp nem hajlandó AP- ként funkcionálni.
Sosem csinaltam még hasonlót sem, ezért a sok értetlenkedes
A lényeg van a házikó ahol mi lakunk és van egy mellék épület ahol a bérlők, nekik legyen kijarasuk az internetre, anélkül, hogy a mi belső halozatunkat látnák. Mert azon lesz a nas, amin aztán minden is van.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz MasterMark #10385 üzenetére
Fizikailag 2 AP kell 2 külön épületben, köztük egy 100Mbit link Ethernet over AC kapcsolattal.
Logika szempontból lehetne IP tartományokat kialakítani, a belső hálón pl első tartomány 192.168.1.100-200
A másik 192.168.2.100-200 amire gondoltam. A két hálózat között ne legyen átjárás.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz MasterMark #10383 üzenetére
Akkor majd neki futok még egyszer, a lényeg két hálózatot szeretnék, amik kilatnak a WAN, és azé egyik router direktben van csatlakoztatva a modemhez, a másik meg az első routerhez csatlakozik jelenleg.
-
törölt tag
válasz MasterMark #10381 üzenetére
Köszönöm, 2 hét múlva vissza terhetunk erre?
Addig nem leszek a közelében, azért próbáltam korábban kérdezni.
-
törölt tag
válasz MasterMark #10379 üzenetére
Köszönöm
Mi kellene hozzá?
Esetemben többet pénzzel mint ésszel, ha jól sejtem kell egy profi router amire a 2 másik egységet csatlakoztatom...
Lenne valami amit ajánlani tudnál? Egy kis support-al.
Köszönöm előre is
-
sztanozs
veterán
válasz MasterMark #10371 üzenetére
A probléma a következő:
- a hálózaton levő gépek ha csak ipv4-et kapnak a dhcp szervertől (ami a pihole), akkor kapnak ipv6-ot a szolgáltatótól (valahogy)
- bár a belső hálózaton csak ipv4-gyel dolgoztam szerintem a kliensek ipv6-on simán kimentek a szolgáltatói DNS-re és kikerülték az ipv4 dns kéréseket (illetve a pihole által visszaadott érvénytelen 0.0.0.0-kat, mert a szolgáltatói dns simán feloldja a címet ipv6-ra)JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
sztanozs
veterán
válasz MasterMark #10369 üzenetére
A gond az, hogy ipv6 válasz szinte biztos lesz, viszont ha valamit meg akarok fogni ipv4-en, akkor hiába fogja meg ott, ha a kliens kap érvényes válasz ipv6-ra).
-
sztanozs
veterán
válasz MasterMark #10367 üzenetére
Kézzel beírtam a docker configba, mert valami environment variable-be be kell rakni, azt meg meg kell adni kreáláskor. Lehetne csinálni rá valami szkriptet is, de annak újra kell indítani az FTL-t (meg gondolom a dnsmasq-ot is), ha változik az IPv6 cím.
Azon aggódom, hogy ha a gépek kapnak IPv6 címet is, akkor nem minden DNS kérés megy ipv4-en, hanem a kliens lekérdezi ipv6-on is, és esetleg ha egymásnak ellentmondó címeke (vagy érvénytelen ipv4-et) kap, akkor az ipv6-ot fogja a kliens használni.JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
sztanozs
veterán
válasz MasterMark #10365 üzenetére
Megy már a Global IPv6-tal (mivel DHCP szervert kiváltotta a pihole, így alapból host network-öt kapott dockerben), csak az az egy parám, hogy ha változni fog, akkor mi történik majd a pihole-lal (és a DNS/DHCP-vel, amit szolgáltat).
[ Szerkesztve ]
-
sztanozs
veterán
válasz MasterMark #10363 üzenetére
Unique local-t hogy képzek?
Ezért írtam, hogy kéne egy kis gyorstalpaló IPv6-bólJOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
sztanozs
veterán
válasz MasterMark #10359 üzenetére
Dockerben fut, host_network beállítással.
A hostnak van Local és Global ipv6 címe is, docker configban az ipv6 engedélyezve van.JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
sztanozs
veterán
válasz MasterMark #10356 üzenetére
Igazából azt szeretném, ha a pi.hole ipv6-on is dns szerver lenne, viszont ez most ki van szürkítve, ki tudja miért... gondolom azért mert nem ő, hanem a szolgáltató osztja a dhcp címet (vagy a gépek generálják maguknak?).
[ Szerkesztve ]
-
Dzsekó
addikt
válasz MasterMark #10331 üzenetére
"a belső háló routerjén ki tudod kapcsolni a NAT-olást?"
Szégyellem, de ezt hogy kell? Tomato router, azon mindent meg lehet csinálni, csak ezt még sosem csináltam.A többi, amit írtál az világos, én is így csinálnám, csak akkor vakarom megint a fejem, ha tűzfalat kikapcsolom, és úgy sem jó. Szerencsére általában mindegyiket ki lehet kapcsolni, úgyhogy ez hamar kiderül. Még azt nem írtátok, hogy DMZ mellett is kell port forward?
[ Szerkesztve ]
-
Magnat
veterán
válasz MasterMark #10326 üzenetére
Ha van mondjuk 3-3 pc-d a nat két oldalán, hogy port forwardolsz, h az összes gép lássa egymást smb-n?
(Ha a nat kikapcsolható akkor nyilván, én is ezzel kezdtem az első hozzászólást - akkor csak egy static routeot kell felvenni hozzá)
[ Szerkesztve ]
-
válasz MasterMark #10325 üzenetére
köszi megvan.
-
válasz MasterMark #10320 üzenetére
Ezt az ablakot honnan lehet előcsalni..?
-
Magnat
veterán
válasz MasterMark #10322 üzenetére
"SMB csak az 1-es hálózatban lévő PC-k között működik és a 0-s hálózatban lévő gépek között, de úgy kellene, hogy bármelyik láthassa bármelyik megosztott mappát." - én erre értettem, h ez semmiképpen sem kivihető natolt hálón.
-
Magnat
veterán
válasz MasterMark #10320 üzenetére
De csak bentről tud pingetni kifelé, azt meg meg sem kell oldani, magától is megy ... de a nat mögé hogy lát be?
-
Dzsekó
addikt
válasz MasterMark #10314 üzenetére
A tűzfal be van kapcsolva, de azt nem szeretném emiatt kikapcsolni. Ok, akkor marad a repeater-ként rákötés.
És az mitől lehet, hogy remote access on-ra van rakva, és mégsem érem el https://WAN IP:portszám-al a belső routert kintről? Elvileg ennek kéne működnie, nem? Vagy ezt is a tűzfal fogja meg? -
Magnat
veterán
válasz MasterMark #10281 üzenetére
Azt írta, h a többi nyomtató működik neki, ebből én azt gondolom, h igen.
-
Bacusuz
addikt
válasz MasterMark #10271 üzenetére
köszönöm
ÜDV! Bacusuz. Veszélyes környéken lakom. Ahányszor becsukom az ablakot, mindig odacsukom valaki kezét.
-
veterán
válasz MasterMark #10265 üzenetére
Ááá. Értem, köszönöm a segítséget neked is és Magnatnak is!
-
tjsz
senior tag
válasz MasterMark #10236 üzenetére
A dupla NAT-olás rosszabb? Lassabb?
-
veber0937
tag
válasz MasterMark #10226 üzenetére
igen mentem, most próbáltam másik gépbe,igaz annál se 100 hogy 2 gen slot van benne, de nem menti le ott se,
-
veber0937
tag
válasz MasterMark #10224 üzenetére
be de nem jegyzi meg sajna a kártya
-
veber0937
tag
válasz MasterMark #10219 üzenetére
ezeken túl vagyok, de a kártyán ha át állítom miért nem jegyzi meg?
-
veber0937
tag
válasz MasterMark #10217 üzenetére
az a baj ezt a kártya biosába lehet állítani, de ezt nem jegyzi meg ,lehet azért mert régi az alaplap és csak 1 gen slot van benne a kártya pedig 2 generációs
-
veber0937
tag
válasz MasterMark #10215 üzenetére
fekete képernyő és egy vonal.
-
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz MasterMark #10209 üzenetére
Azért a 10.29.1.0/16 és 10.5.240.1 nem kimondottan szokványos címek
érdekességnek:
C:\Users\user>tracert 10.29.1.10
Tracing route to 10.29.1.10 over a maximum of 30 hops
1 1 ms 1 ms <1 ms 192.168.0.1
2 8 ms 8 ms 7 ms 10.228.48.1
3 8 ms 10 ms 9 ms tge0-0-0-3-3088.er0-ujpalota.net.telekom.hu [145.236.81.132]
4 16 ms 14 ms 16 ms tge0-0-0-0.er0-karcag.net.telekom.hu [84.1.93.125]
5 17 ms 14 ms 14 ms tge0-0-0-0.er0-karcag.net.telekom.hu [84.1.93.125]
6 36 ms 34 ms 36 ms 10.29.1.10
Trace complete.
C:\Users\user>tracert 10.5.240.1
Tracing route to 10.5.240.1 over a maximum of 30 hops
1 <1 ms 1 ms <1 ms 192.168.0.1
2 7 ms 5 ms 14 ms 10.228.48.1
3 10 ms 11 ms 8 ms tge0-2-0-3-3006.er0-ujpalota.net.telekom.hu [145.236.81.134]
4 16 ms 20 ms 16 ms 10.5.240.1
Trace complete.
C:\Users\user>[ Szerkesztve ]
Cirbolya_sentinel
-
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz MasterMark #10207 üzenetére
Jól gondolod, a metrikával nem volt időm játszani, mert nem nálam van kapcsolódási probléma, korábban ez L2TP kapcsolat remekül működött, viszont 2 hete küzdés van, mivel dolgozniuk kell, ezért mobilinternettel megkerültük a hibát. Másik 6 dolgozónál működik, eddig 3-nál van gond, náluk van koaxos T.
Lehet más is van, ami bekever, mert volt ahol a VPN-t is engedélyeztetni kellett, az is szép küldetés volt az alig elérhető ügyfélszolgálatnál.
Cirbolya_sentinel
-
Magnat
veterán
válasz MasterMark #10204 üzenetére
Jaja, csak én arra lennék kíváncsi, h nála hogy van konkrétan.
-
Magnat
veterán
válasz MasterMark #10197 üzenetére
Igen, sajnos pl egy robotporszívót nem tudsz máshogy távolról használni ... mondjuk azzal nagy kárt nem tudnak tenni, kivéve ha valahogy tudnak rá nyitni egy revesre shellt és azon keresztül már lehet scannelgetni a többi eszközödet a lanon vagy spammelni vele bármilyen külső ip-t ... vagy csinálnak belőle zombiporszívót
Egyébként én pont ezért pl az összes ip kamerámat is letiltottam a netről, kintről vagy vpn-en lehet nézni vagy a kameraszerveren át nézni a képüket ... pedig azok nem is annyira dzsunka cuccok (Amiko, Hikvision meg Arecontvision), de jobb a békesség.
[ Szerkesztve ]
-
Magnat
veterán
válasz MasterMark #10195 üzenetére
Ehh, nem a kameráról van szó, hanem a távolról kapcsolgatott villanyról
Jah igen, erre mondtam, h én ezért is nem veszek ilyen eszközt ... röhejesnek tartom, h ha mondjuk tényleg csak otthonról akarom használni az összes okoskütyüt, akkor is át kell hajtani egy külső szolgáltatón a forgalmat.
-
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz MasterMark #10191 üzenetére
Lehet egy kis kavar a szolgáltatóknál mostanában, én a T-s koaxon érek el 10.29.1.10 címen egy ZTE eszközt, még a web oldala is bejön amikor ezen a címen a céges LAN hálón egy szerver csücsül
jahh, és nem NAT-olt címről, és nem 1 helyen van ez.
[ Szerkesztve ]
Cirbolya_sentinel
-
Magnat
veterán
válasz MasterMark #10190 üzenetére
Nem otthonról beszéltem, hanem ha mondjuk elmész nyaralni és néha felkapcsolnád az udvari villanyt, h jobban láss a kamerával...
" Amit meg belső hálón nem tudsz megoldani, annak portot se tudsz nyitni, vagy a vpn-es relézés se fog menni." - ezt nem értem.̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿
-
Magnat
veterán
válasz MasterMark #10188 üzenetére
Azért egy Nordvpn nálam nem az a kategória mint egy Xin Lee Wang Cloud Services, de a vpn egy kényszer szülte dolog ha nincs publikus ip-d, nekem szerencsére van, így inkább nyitok portot ha választani kell, de tény h legjobb egy saját gateway vagy vpn szerver csak mobilon macerás mindig felépíteni a kapcsolatot ha fel akarod kapcsolni az udvaron a villanyt. :)
-
Magnat
veterán
válasz MasterMark #10185 üzenetére
Pont ezért nem is veszek ilyet, de ha ügyes vagy, sok mindent meg lehet oldani pl ip4 relével amit webszerveren át lehet bizgetni.
-
Magnat
veterán
-
félisten
válasz MasterMark #10178 üzenetére
ESP, Raspberry I2C és 1W szenzorokkal, relékkel, MQTT-vel, Node-RED-be drótozva.
A Xiaomi szenzorok átterelése saját ZigBee adapterre folyamatban. Mert ott aztán tényleg érdekes helyzetet teremtettek a kis kínaiak a régiós szerverekhez kötött eszközeikkel.
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
Magnat
veterán
válasz MasterMark #10174 üzenetére
Hát nem tudom, én százszor inkább nyitnék ki portot pl egy kamerára ha nincs publikált backdoor rá, mintsem bármilyen kínai felhőszolgáltatónak adjak hozzáférést rá.
[ Szerkesztve ]
-
senior tag
válasz MasterMark #10170 üzenetére
"Azok már most is egy külső publikus szerveren keresztül kommunikálnak a saját menedzsment cuccukkal, "felhő". Ezzel bármilyen NAT mögött működöképes, cserébe szükség van internetre hozzá."
És ennek köszönhetően, már nem tudok olyan kicsit is "okos" holmit venni, aminek nem kellene felhő. Jó pár holmival megszívtam ezt, és kukáztam is őket 😢
Evvan.
Bízom benne, vissza jönnek még a direkt elérhető eszközök a piacra[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz MasterMark #10174 üzenetére
Az én ismerőseim körében eléggé elterjedt a VPN-es kapcsolat, és azon keresztül az IoT és kamerák kezelése. Én is így csinálom.
Ennél fogva egy barátoméknál nem volt különösebben nagy az öröm, amikor megkapták a szolgáltatói üzenetet, hogy "Tisztelt ügyfelünk, örömmel tájékoztatjuk, hogy szolgáltatásunkat fejlesztjük, és ennek köszönhetően az eddigi elavult publikus IP-címről a sokkal biztonságosabb privát címre tettük át az Ön kapcsolatát."
MaCS
-
bambano
titán
válasz MasterMark #10172 üzenetére
tehát ha szerinted nem így fognak működni, akkor annak a működési módnak, amit kérdezett, valóban bealkonyult. vagyis a válasz igen.
-
tha_answer
őstag
válasz MasterMark #10162 üzenetére
edgerouter x, t440s kozott direktbe gyari crosslinkel megy. lenyulom az egyik csaladi t470s-t is, majd azzal is megnezem. de ketlem.
igen ezert furcsallom en is, ezeket a auto mdi szabvanyokat kb egy evtizede tuti alapok nem?
az lehet amit mondtal, crimpelofogot lehet h nemveletelenul neztem olyan furcsan mukodes kozben mihelyst szerzek egy normalisat es ranyomok, jelzek rogton.
ha szarul nyomja ra akkor miert nem valt vissza sima ethernetre ha a gigabit megy massal? mitol vagy van vagy nincs?
[ Szerkesztve ]
-
tha_answer
őstag
válasz MasterMark #10160 üzenetére
az egyik veget ahol lattam vmi hibafelet, mar azutan ujrakrimpeltem hogy beledugtam a laptopba, es semmi. lehet feleseleges volt, masik fogo kell
[ Szerkesztve ]
-
tha_answer
őstag
válasz MasterMark #10158 üzenetére
aha. de hh a 100megas linket se akarja kapcsolni?
tehat kell egy komolyabb krimpelofogo ertem
koszi!
[ Szerkesztve ]
-
tha_answer
őstag
válasz MasterMark #10156 üzenetére
ohh thx, tehat a soho 3com hp 8gigabit switch beszarik, a thinkpadek beszarnak, egy hp laptop felig meg egy zyxel switch teljesen tudja
tehat nem teszi tonkre egyik keszuleket sem fizikailag?
[ Szerkesztve ]
-
tha_answer
őstag
válasz MasterMark #10154 üzenetére
akk hh mukodik az egyik switchel? a masikkal meg nem?
hogy direktbe tudjak kotni gepet ha kell.
kozben egy zyxel routerrel az edgerouter helyen is ugyanez a helyzet. :S
masik thinkpaddel semmi, hp laptop felismerte de netet mar nem nagyon csiholt.
WTF???
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz MasterMark #10151 üzenetére
Köszönöm!
MaCS
-
félisten
válasz MasterMark #10149 üzenetére
Az OpenVPN-kapcsolatban használt IP-címek menetére lennék kíváncsi.
Köszönettel: MaCS
-
félisten
válasz MasterMark #10144 üzenetére
Nem tudsz ajánlani valami érthető olvasmányt a VPN-címkezelésről (főleg OVPN)?
Eddig egymásnak ellentmondó magyarázatokat hallottam, jó lenne kicsit alaposabban tisztában lenni vele.
Köszönettel: MaCS
[ Szerkesztve ]
-
bigrock
addikt
válasz MasterMark #10146 üzenetére
Köszi, nagy nehezen sikerült ezzel a megoldással.
-
bigrock
addikt
válasz MasterMark #10144 üzenetére
-
bigrock
addikt
válasz MasterMark #10142 üzenetére
A távoli gép belső IP címe: 192.168.2.3. Az RDP-t engedélyeztem.
Erre a címre RDP-zve nem lehet csatlakozni.
Nem lehet, hogy arra az IP címre kellene RDP-zni, amit a VPN pool-ból kap a kapcsolatkor a
távoli PC? Ha igen, hogyan tudom azt megnézni? Esetleg a tűzfalon átengedni valamelyik portot? Bocs, ha sületlenségeket kérdezek. -
VeryByte
őstag
válasz MasterMark #10087 üzenetére
Ok, ha fordítunk kicsit a dolgon, akkor igen.
De, ha 802.1q-val az adott portokat kizárom az 1-es vlan-ból, csak a 2-esbe teszem be untagged-ként, pvid-nek meg megadom a 2-est, akkor kb ugynaz, gondolom én.
A kettő között tényleg annyi a különbség, hogy az elsőnél nem tudsz trunk-olni.
Mindegy, a kérdés adott, miért nem működik?
"What is the most important thing in a woman?" - "The soul."
-
VeryByte
őstag
válasz MasterMark #10085 üzenetére
Nem, az első próbálkozás nem 802.1q vlan-t jelent, hanem port vlan-t, vagyis ilyenkor switch port szinten mondod meg, hogy mik tartoznak össze, ilyenkor nincs tagging meg semmi.
Na ezt nem próbáltam. Kicsit túlgondoltam a dolgot, meg ugye a switchen volt az Access Point, amire wifi-n csatlakozva állítgattam a switch-et. :-) Na majd holnap megnézem gyorsan.
"What is the most important thing in a woman?" - "The soul."
-
abcde22
tag
válasz MasterMark #10077 üzenetére
A switch egy MikroTik CRS305-1G-4S+IN switch. [link] Ezekkel az sfp modulokkal: [link]
Az előre szerelt optikai kábel az nem fér át a lyukon a falban.[ Szerkesztve ]
-
Magnat
veterán
válasz MasterMark #10069 üzenetére
Kipróbáltam smb-n virtuális gépek között, csináltam egy gépet 2 lan csatival meg egy másikat és Wiresharkkal néztem h milyen forgalmat generál ha az egyik vagy ha a másik nic-en szólítom meg, mindig arról beszélt vissza amin át megszólítottam. Köszi!
-
Magnat
veterán
válasz MasterMark #10066 üzenetére
Nem vagyok hülye, elsőre is értettem (sőt egyébként is tudtam), de attól még a routing tábla alapján találja ki az eszköz, h kell-e routing és ha a metrika alapján a másik csatolónak nagyobb a prioritása, nem logikusabb arról válaszolnia?
-
Magnat
veterán
válasz MasterMark #10064 üzenetére
Igazából annyi, h LA nélkül is kihasználható-e a 2x1GB úgy, h két külön eszközről manuálisan külön ip-n szólítod meg az eszközt. Én azért nem vagyok biztos ebben 1ébként (bár sanszosabbnak tartom), mert routolt hálózatnál is előfordulhat olyan, h a válasz máshonnan jön és igazából a routing tábla kicsiben hasonlóan működik.
-
Magnat
veterán
válasz MasterMark #10062 üzenetére
Tudom, hogy működi a LA, csak nem ez volt a kérdés
Ha mondjuk a két csatoló közül metrika szerint alacsonyabb prioritású ip címen szólítom meg, akkor a másik ip-ről jönnek a válaszok?[ Szerkesztve ]
-
Magnat
veterán
válasz MasterMark #10059 üzenetére
Jah, azonos lan és subnet ... igazából ott merült fel a dolog, h ha van egy nasod ami dual lan, de nincs LA-t támogató switched akkor kihasználható-e a dupla sávszél úgy, h két külön eszközről a két külön ip címen szólítod meg mondjuk smb-n.
Nyilván routolás nem lesz, de nem a routing táblán megy végig és keresi meg az adott ip-re illeszkedő destination/netmask párost és interface-t?Illetve mi van akkor, ha a nas irányából indítok egy kérést, pl pinget (azonos subnetbe), hogy dönti el, h melyik nic-en küldi ki, nem azt is a routing tábla alapján?
-
törölt tag
válasz MasterMark #10050 üzenetére
És mi van ha a TOR mögött még lesz egy külön proxy?
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
-
M@no
tag
válasz MasterMark #10035 üzenetére
Nem tudom már hány éve krimpelgetek, de eddig én se találkoztam ilyen csatival.
Új hozzászólás Aktív témák
- E-Book Off topic
- Viccrovat
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- PlayStation 5
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
- Milyen széket vegyek?
- S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat
- Digi és a követeléskezelő házassága... (újra nincs netünk)
- Gitáros topic
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest