Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Soulfly842

addikt

Kritikusan és nevetségesen összezuhant a chrome több füles lapkezelése az utóbbi (legfőképp) 2 hónapban.

Addig amég 150 lapfület is kezelt vígan, addig mára már töredekével is nehezen birkózik meg.

Gondolkodok, hogy sok év után átálljak végleg mobilon és PC -n is (a szinkronizálhatóság miatt)

Tesztelésre kiszemeltek: Firefox, Vivaldi, Brave (valószínűleg firefox)

Egyébként ez utánanézve nem csak nálam/nekem probléma. ChatGPT elemzéssel is erre jutottam, aminek utánaolvastam:

2024 vége óta sok panasz jön a RAM-zabáló Chrome-ra, és a Google is külön „Performance / Memory Saver” eszközöket tett a böngészőbe emiatt.

Ezekből szemelvények:

A Chrome folyamatosan külön folyamatokra bontja a lapokat (Site Isolation). Ez biztonság, de ~10–13% többlet memóriát is jelent rendszerszinten.
    (időnként nem csak 10-13%, az alaprendszer teljesen kiakad, kezelhetetlen, és akár percekig egérszaggatás kínlódás, stb.. és végül csak a teljes böngésző restart oldja meg részlegesen, de inkább nem javasolt már egyáltalán 30-40 fület (sem megnyitni))
    2024–25-ben a Google frissített memória-spóroló módokat hozott (Moderate/Balanced/Maximum) és „Performance issue alerts” értesítéseket — ha ezek nincsenek jól beállítva, nem sokat segítenek.

Ha valaki hasonlóakat némiképpen foltozni, akkor ezt itthagyom (nekem elfogyott a türelmem és a hitem és ez szószerint csak foltozgatás már egy halott böngésző romajian):

Összkép: Igen, sokan tapasztalnak mostanában „elszálló” memóriahasználatot; ez részben a biztonsági architektúra ára, részben kiterjesztés/szokás kérdés. A fenti 1–3. pont általában látványosan leviszi a RAM-ot; ha kell, megnézzük együtt a Chrome Task Manager listádat, és kiszedjük a valódi bűnösöket.

Az utóbbi 2-3 hónapban kifejezetten bezuhant az egész:

Mi változott mostanában (július–szeptember)?
    Két sürgős Chrome-patch júliusban (aktívan kihasznált 0-dayek) → gyors javítások a böngésző „mélyén” (media/renderer), ami sokaknál stabilitási és memória-tüskéket hozott egyes build-eknél
    Chrome 135+ környékétől több felhasználói jelentés látványos memóriaspájzokról/lassulásról (Chrome fórum). Ez jól egybeesik a te „utóbbi hónapok” élményeddel.

Megpróbálta egy aug-i windows frissítésre is rákenni, de az nálam nem játszhatt. Az utóbbi három hónapban nem csináltam manuális frissítést, az automatikus meg tiltva van

Egész egyszerűen számomra használhatatlanná vált. :(

Új hozzászólás Aktív témák