Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Véreshurka

senior tag

Sziasztok!

Próbálkoznék Viirtuális gépként telepíteni egy gentoo-t csak, hogy ismerrkedjek vele. Már másodszorra futottam neki, de újraindításnál eddig mindkétszer ez fogadott:
    "!! Block Device UUID=xxx is not a valid root device...
    !! Could not find the root block device in UUID=xxx.
    Please specify another value or:..."

Első nekifutásra magam konfiguráltam a kernelt, utána találtam egy fórumot ahol hasonló problémánál egy kimaradt driver okozta a hibát. Így másodszorra nekifutva már inkább a genkernel-t választottam, hogy az telepítse a kernelt, ne nekem kelljen. Viszont ezután is ugyanez a hiba fogadott.

MBR-es partíciós táblát használok, 2 db partícióval, a telepítési segédlettől annyiban térek még el, hogy a /boot partíciónak nem ext2-t, hanem ext4-et használok:
    /dev/sda1 /boot
    /dev/sda2 /

Amikor a genkernel lefutott láttam egy olyan részt a végén, hogy a ROOT-ot nekem kell kézzel megadnom, bár nem volt világos a mikéntje, és a wiki sem írt erről, hogy bármi dolgom lenne kernel telepítés után, így a genkernel all parancs után rátértem az fstab szerkesztésére. Illetve találtam egy fórumot ahol pont azt javasolták, hogy nem kell megadnom, hogy mi a root.

Ezzel kapcsolatban lenne kérdésem:
    1. Hogy tudom indulásra bírni a rendszert? Mit kellene még beállítanom telepítéskor, hogy ne ütközzek ebbe a hibába?
    2. Ha nem szeretném újra telepíteni az egész rendszerrt, akkor hogyan tudoma már meglévő, de nem boot-oló rendszerben megváltoztatni a root partíciót? Chroot az egyetlen lehetőség ilyenkor, vagy a rescueshell-t is lehetne használni?
    Ezután végignéztem a youtube-on Distro Tube jóvoltából egy telepítést ahol szintén genkernel-el lett telepítve a kernel, és kb. én is ugyanazokat a lépéseket követtem mint ő, ott sem lett megadva genkernel all parancs után kézzel a root partíció, és míg nála elindult a rendszer, nálam megakadt.

Ebben esetleg tudna segíteni valaki?
    Előre is köszönöm!

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés