-
LOGOUT.hu
Elso fazis: epits ki egy megfelelo alapot,konnyu,alacsonyabb pulzusu alapozassal.Erzesbol ez a "meg tudok kenyelmesen beszelni futas kozben",nagyjabol a max pulzusod 70-75%-a.
Amikor ugy le tudsz futni kb. 10km-t,hogy 5 utesnel nem mozdul el tobbet az alap futopulzusod akkor kezdheted a kovetkezo fazist.
Új hozzászólás Aktív témák
-
bencze
senior tag
válasz inf3rno #33132 üzenetére
Minden út bicikli út. Főutakat, kifejezetten forgalmas szakaszokat / időpontokat kerülni érdemes de azt nem tudom elhinni, hogy nincs hol tekerni. Budapesten oké, itt elég sokat kell menni, hogy az ember kijusson egyáltalán a városból. Sport célból biciklizni meg nem a bringajárdákon kell, az közlekedésre, vagy sétabiciklizésre való. Ideális esetben elfogadható minőségű, alacsony forgalmú szakasz kell és lehet tolni neki...
Én mostanában nézegettem lopva országúti bicikliket mert a szíven kívánja nagyon, azért hátha ellenállok mert a Canyon ultimate al valami 1700 euró... néha nézem a GCN show-t (youtube, érdemes, főleg a komolytalanabb / amatőrebb kérdéskörök) és meg tudja hozni az ember kedvét.[ Szerkesztve ]
-= QFR mx blue / HPE87 mx brown / QFR mx red / Poker 2 mx blue / Poker 3 mx clear / Leopold FC660M mx silent red=-
-
borix
őstag
válasz inf3rno #33126 üzenetére
A helyedben hasonló alapozást csinálnék az izületeim miatt mint deicide csak rövidebbet 1 év.
Ő vagy 150-160kg-tól fogyott le türelmesen sok gyaloglás,bringa,kocogás mellett 1,5-2 év alatt felépített egy bivaj erős alapot és ez idő alatt az izületei is beedzőttek rendesen.
Szóval gyalogtúrák,sok bringa futás többségben 6-6:20 tempónál nem gyorsabban. -
veterán
-
borix
őstag
válasz inf3rno #33119 üzenetére
Lássuk a tényeket.
Eddigi alapozásaid sosem csináltad rendesen végig mindig elfutottad.
Azt mondod nem bírják az ízületeid az alapozást.
Ezért a hosszabb kihagyások után már 1-2 hét után nyomatod a 4-5 tempójú futásokat + fokozókat.
Eddig ezzel a hozzálássalak bírtad 3 hónapig most ott tartasz,hogy már egy hónapig se.
Szerintem még egy embert nem találsz itt a fórumon aki ezt így csinálná ahogyan te ha a helyedben lenne.
Nem akarlak ba@tatni jót akarok neked gondold át!
Amúgy meg lesz jövőre is Tihany félmaraton. -
bencze
senior tag
válasz inf3rno #33113 üzenetére
Nekem szerintem a 3:30 kb a 200-400m csúcssebességem lehet, ok nem arra gyúrok de a km rekordom 3:50 körül van.
Azt megfigyeltem, hogy te elméletben nagyon jó futó vagy olyan részletekhez értesz hogy csak lesek, tényleg sokat lehet tanulni, kár, hogy valami mindig megakadályoz, hogy mindezt gyakorlatba is ültesd.[ Szerkesztve ]
-= QFR mx blue / HPE87 mx brown / QFR mx red / Poker 2 mx blue / Poker 3 mx clear / Leopold FC660M mx silent red=-
-
parandroid
félisten
válasz inf3rno #33057 üzenetére
Rengeteg tényezőtől függ (testtömeg, edzettség, intenzitás, időjárás), de nagy átlagban jó lesz az óránként feleannyinak is... Itt egy kiszámoló hozzá, nyilván nem orvosi alaposságú, de jó kiindulópont: [link]. Érdekes, hogy 5 kg pluszt beadva jóval nagyobb kalóriafogyasztást hoz, mint ha 2 kmph-val gyorsabban futod ugyanazt a távot. Végülis, jogos, nem véletlen, hogy az első 10 kg-t könnyebb leadni, mint az utolsó 2-3-at...
Ráadásul ahogy a szervezeted egyre jobban megtanulja az adott mozgást, úgy egyre hatékonyabban is végzi.
A Garmin amúgy a mai futásomra 717 kalóriát mond, 11,5 km lett 1:14 alatt, 140-es átlagpulzussal (volt az 136 is, de az első km-en szórakozott velem az öv, és 175-180 közti értéket mért). 72 kg-hoz ez nagyon hasonló szám, mint amit az rw kalkukátora kiszámolt, plusz ugye az alacsony intenzitással korrigálva.
A tegnapi elég intenzív, 1:52-es félmaratonomra sem számolt 1400-at sem. Még egy kiadós evéssel is vigyázni kell, mert az gyorsan vissza tud jönni.
“Amúgy olyan 10kg plusz, ami már látszik a hasadon, én most kb. ott tartok.”
Bárcsak annyi kéne. Én 175 cm-hez vagyok 72 kg most, de olyan gusztustalan úszógumim van körben, hogy pfuj. Persze ez is egyénfüggő, hogy ki hova hízik.
p
[ Szerkesztve ]
I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.
-
margithid
veterán
válasz inf3rno #33035 üzenetére
Én szeretek úszni és itthon kondizni is, meg futni is. Úszást sajnos nem tudom hol müvelni...
Azt vettem észre ha erőltetek valamit akkor az nem fog menni.
Persze rá lehet állni, hogy rutinból menjen az ember mindig, csak akkor súlyzózni nincs erőm már.
Van egy érdekes megfigyelésem. Ha futok, akkor hízok, mivel többet eszem utána.
A másik meg, hogy a futás egyáltalán nem fogyaszt.
Nálam amint megfigyeltem a téli 2 órás sétáim ami alatt 13 km-t mentem, jobban fogyasztottak mint az 1 órás 12 km-es futás.
Nagyon érdekes azért. Úgy látszik, hogy fogyni jobban lehet a hosszabb időtávú alacsony intenzitású mozgástól. -
margithid
veterán
válasz inf3rno #33027 üzenetére
Mindenkinek megvan a maga keresztje ahogy látom.
Nekem a cipők csinálják ki a lábam, húzódásom még kb soha nem volt pedig a bemelegités az mindig annyi volt, hogy séta a futópályáig.
Több hónap kihagyás azért durván hangzik... Ha ilyenem lenne és nem először, akkor azon is elgondolkodnék, hogy fussak-e egyáltalán bármikor is a jövőben...Most elégé visszavettem a futásból amúgy, heti 1-2 megy, sajnos a lábam még mindig nem gyógyult meg teljesen, de nem akarom csak erre fogni
Nagy melegbe nem volt sok kedvem menni, most meg vb van
Helyette azért van kis itthoni edzés. -
veterán
-
ígyvanferi
addikt
válasz inf3rno #32980 üzenetére
Nekem squash közben sikerült elszakítanom az elülső keresztszalagomat pár éve. Igaz meg volt már lazulva korábban, előtte pár évvel teremfoci közben ráléptem a labdára, aztán elég különböző irányokba mozdult a lábam felső, meg alsó része. Fallabda közben is a letapadás volt a gond, kitámasztottam, a lábam ott maradt, a felsőtestem ment tovább, és paff.
De ugye azért tapad a teremcipők talpa, hogy ne csúszkáljon az ember. Ha tapad, akkor meg ez van. Nem tudom van-e olyan mértékű tapadás, amitől nem csúszkálsz, de le se fog tapadni soha a talpad, legalábbis annyira nem, hogy sérülést okozzon. Ez így laikusként eléggé paradoxként hat. -
la_cc
addikt
válasz inf3rno #32993 üzenetére
Nem hiszem, hogy a "tisztaság" terén különbség lenne ezen tápkiegek esetén, elvégre is ugyanannak a magyar (vagy EU-s) szabványnak kell megfelelniük elvileg, nem? A gyártás körülményének meg szintén gyógyszer tisztaságúnak kellene lennie. Szvsz inkább valami segédanyag lehet a ludas amit a cuccba tesznek, ha érzel különbséget, lehet valamit nem tolerál jól a szervezeted.
Aztán lehet csak naív vagyok.
[ Szerkesztve ]
~ ~ ~ Q('.'Q) Q=('.'Q) ~ ~ ~
-
LanyUs
senior tag
-
borix
őstag
válasz inf3rno #32957 üzenetére
Tudományos alapja nem is nagyon lesz az ilyen dolgoknak vagy ha igen akkor nem egyértelmű.
pl Érdekes lenne,hogy ha kiderülne,hogy az olcsó zselatin sokkal hatásosabb mint a drága termékeik.
Akkor kinek tudnák drágán eladni?
Bemégy egy body shop-ba vihetsz magaddal egy nagy gurulós bőröndöt is mert annyi sz@rt próbálnának majd rádsózni,hogy ez azért hasznos a másik azért nagyon jó persze lesz rájuk egy csomó tudomásos vizsgálat ami igazolja. -
parandroid
félisten
válasz inf3rno #32882 üzenetére
Sehol nem vagyok tőle, sem sebességben, sem megtett távban, hajnalban járok dolgozni, naponta kétszer alszom pár órát, de ha valamelyik nap kimarad a futás, az kimondottan rosszul esik. Csak be kell rá állni pszichésen, onnét már visz a rutin. Meg a függőség.
p
I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.
-
Aristeus
tag
válasz inf3rno #32861 üzenetére
Mr. Jim Walmsley is odaver az edzéseinek rendesen. Készül a melegre a WS100-on.
Futott egy majd 14km-ert, 42 °C-ban. (avgpace: 3:33min/km)
Little burner around the block[ Szerkesztve ]
Ameddig ellátsz, addig el is tudsz futni.
-
kk831228
addikt
válasz inf3rno #32833 üzenetére
11 körül elindultam este, már villámlott, pont mire hazarértem annyi volt, hogy a kocsival gyorsan beálltam a garázsba, és el is kezdett esni...
Így legalább a 10 km masodik felét gyorsabbra vettem megint...
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
-
Peterhappy
őstag
válasz inf3rno #32767 üzenetére
Nem tudtam donteni, melyik a kedvenc reszem. A bemelegites elotti lotyogese, maga a bemelegites vagy mikor szivatja a nepet. Mindenesetre ezt is elteszem egy humorosba.
@Satan: meleg + extrem paratartalom
[ Szerkesztve ]
-
parandroid
félisten
válasz inf3rno #32762 üzenetére
Délelőtt nem tudtam futni menni, ebéd után a fenének sem volt kedve tele hassal a tűző napon. Este 7 körül beborult, gondoltam itt az idő. Hosszú futás lett volna a mai program, de tudtam, hogy ehhez nekem már késő van, gondoltam nem erőltetem, majd meglátjuk. Vizet sem vittem, nap nem süt, akkor minek. Amivel nem számoltam, az a 28 fok, és a 90%-os relatív páratartalom. 8k-nál asszony hazaindult, én elmentem még egy körre. 10k körül éreztem, hogy már nem esik igazán jól, de gondoltam, félmaratoni táv már csak meglesz. 16,5-nél leesett a pulzusom, jött a ‘kocsonyában futás’-érzés. Izomból megoldottam, de itt a pulzus már aránytalanul nőtt, az addig tartott tempón az amúgy is sok 150 helyett még 10 ütéssel feljebb állt be. Belesétáltam 4-500m-t, utána sikerült hazakínlódnom magam. Gyönyörű laktátküszöbös iskolapélda. 2 szem dextro, meg fél liter víz ha van nálam, semmi gond, de így minden nélkül fájt. Elfogytam, na. Holnap regenerálok egy rövidet, aztán meglátjuk lesz-e ebből kedden tempótréning (egyelőre nem érzem magam képesnek rá), de simán lehet, hogy szerdára csúszik. Jövő héten amúgy is csak egy gyors nap lesz, mert vasárnap verseny, amit nagyon komolyan nem akarok venni, de hosszú tempótréningnek jó lenne...
p
-
bencze
senior tag
válasz inf3rno #32703 üzenetére
Hát látod nekem ez ismeretlen probléma, a sarkam egyik cipő sem zavarta eddig: Asics gt-1000 (2), gt-2000, saucony phoenix 7, hoka clifton 3?, saucony triumph iso 3, saucony swerve. Ezekből a triumph és a swerve 44.5, a többi 44-es, civilben 43-at hordok. A legkényelmesebb (elöl legszélesebb és legpuhább anyaga van) a triumph, igaz, az a saucony teteje is elvileg, 45e listaár.
Nekem Nyúlcipőben (Óbuda) csináltak ilyen vizsgálatot a tavaly nyáron. Üveglapon álldogáltam mezítláb, fotózták alulról a lábam, látszott az egyik (már nem tudom melyik) nem áll tökéletesen meg kicsit belapult egyik tesztnél a 2-ből. Utána futópad mezítláb, videóztak, visszanézte az ember aztán annyit mondott olyan cipő kell amiben van kis anyag (tehát nem az üres tornacipő féle) de neutrális elég, illetve ha akarok enyhén stabilat is használhatok ha nem zavar az extra anyag benne.
[ Szerkesztve ]
-
Peterhappy
őstag
válasz inf3rno #32691 üzenetére
Irigyellek
Hangsulyozom, nem ertek hozza, csak a tapasztalat beszel belolem. En feltetlen rakatnek, sot valoszinuleg igy is fogok cselekedni.
Szerk: ugy tudom, tornaval jelentosen javithato, de veglegesen nem megszuntetheto a ludtalp/bokasullyedes.
Nekem gyerekkoromban volt betetem, aztan evekig nem kellett. Ugy 16-17 eves koromban sokat cukkoltak a tarrasom miatt, fogalmam sincs mar, honnan jott a talpbetet otlete, de egy csapasra megoldodott a tartasgond, par ev utan elhagytam a betetet. 24-25 korul voltak kronikus bokafajdalmaim, majd 29 evesen mikor raktarban vegeztem fizikai munkat, mindketszer a betet segitett. Kb egy eve megint rakenyszerultem.
Nekem csak torna sosem segitett, de bevallom oszinten legtobbszor akkor tornaztam mikor betetet hordtam, annak tudtam be a javulast es idovel mindig ellustalkodtam..
[ Szerkesztve ]
-
Peterhappy
őstag
válasz inf3rno #32687 üzenetére
Én egyértelmű igennel válaszolnék, de nem vagyok szakértő, csak sok-sok éve van bokasüllyedésem (amit sokáig lúdtalpként diagnosztizáltak).
Ha az utcai cipődben van talpbetét, az sokat segít a lábtartáson, de ha sokat futsz (márpedig Te sokat futsz) és ott kap rosszabb lábállás mellett (a sétához képest) 2-3-szoros(?) terhelést a láb, az szerintem nagyon nem jó.
Továbbmegyek, én most azon gondolkodom, hogy a stabil cipőmbe rakatok - vagy azt eladom (Asics Gel Phoenix 8-t használok és van egy 0 km-esem is) és neutrálisra váltok és abba készíttetek betétet. Hátha akkor tudok újra futni.
-
tomcica
Topikgazda
válasz inf3rno #32637 üzenetére
Azaz,meg csak most gazolok bele ugy rendesen.Vegyes a sebesseg,van egy reggeli az kb 5-5.30-as,delben egy 4.40-4.20,este hasonlo.Ugy kepzeld ezeket,h meg mindegyiken tudok csak orron at lelegezni,egyedul a lab ami erzi az egyre csak szaporodo km-et.Napi 35km lesz ez szerintem tarthato,ergo minden futas eleje csoszogassal indul,aztan amikor megindul a lab onnan gyorsul magatol.
There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
Aristeus
tag
válasz inf3rno #32579 üzenetére
Én gyakran futok terepen - sár, hó, hideg, stb. - nem szokott eltántorítani a céltól.
Van amikor "belefutok" ilyenbe is:..és egy ilyen után a feleségem a teraszra nem enged fel... nemhogy a mosógéphez.
Nálam ilyenkor kerticsap/vödör, majd miután leázott egy kicsit a cipő, akkor melegvíz+szivacs+szappan a sorrend. Ha ez sem segít, akkor marad a mosógép.
-
Aristeus
tag
válasz inf3rno #32576 üzenetére
A multinavigátoron van fenn egy részletes útmutató a cipőtisztításhoz. Érdemes átolvasni.
-
parandroid
félisten
válasz inf3rno #32481 üzenetére
Hülyeségeket beszélek hajnali háromkor még. Eh, természetesen nem pediátria, hanem podológia (podiatry) itt felénk ‘medizinische Fusspflege’ néven kínálják a szolgáltatást. Hetek óta küzdöttem akkor már tyúkszemtapasszal, már nem mertem rátenni újat, mert marta a bőrömet, volt már egy négyzet alakú lyuk a lábamon körülötte, de hiába próbáltam többet is, egyik féle sem hozta ki. Valam speckó fúróval szedte ki a közepét, utána meg egy elektromos csiszolóval (kb mint egy elektromos fogkefe, csak ennek a feje nem rezeg, hanem forog) ledolgozta a bőrkeményedéses részeket. Teljesen fájdalommentes, és pár perc az egész. Mondta a nő, hogy ott valami nyomáspont van, ha nem váltok cipőt, vagy betétet, vissza fog nőni, de szívesen lát majd ismét, ha úgy adódik. Eddig egyébként nem kezdett újra nőni, és a bőrkeményedések is teljesen rendben vannak még - nem tökéletes a bőr, de korábban már úgy el volt szarusodva a nagylábujjaim alja, hogy egyre nehezebben mozogtak, és fájt, amikor ráléptem. Ez is megszűnt. Lehet, hogy hülyén hangzik, de szerintem ilyen futásmennyiségek mellett én legalább félévente visszajárok majd, rakja csak rendbe, egészen más érzés utána, no meg nem kummulálom a bőrkeményedéseket évekig.
p
[ Szerkesztve ]
-
bencze
senior tag
válasz inf3rno #32436 üzenetére
Én pont, hogy "erőltetném" ha van hol, edzés végén egy-egy kicsit ahogy tomcica csinálja. Nekem annyira nincs hol megbízható helyen de ha valaha valami élhető helyre költözöm a betondzsungelből én is mezítlábas levezetést fogok csinálni a lábfej / talp edzése nem tűnik rossz dolognak.
-
Chuck Norris
senior tag
válasz inf3rno #32283 üzenetére
Pont az volt a szép, hogy semmi szenvedés nem volt benne, végig élveztem, hogy ott vagytok a természetben próbáltam mindent kikapcsolni és csak három dologra figyeltem:
-ne fogyjon el soha sem a vizem
-mielőtt éhes lennék egyek, minden nagyobb emelkedőt erre használtam, ha nem éreztem, hogy éhes vagyok akkor is beerőltettem valamit
-beosztani úgy az erőmet, hogy még a végén se legyek teljesen elkészülve -
margithid
veterán
válasz inf3rno #32257 üzenetére
Nekem földesen még jó lesz, addig se az újak használódnak.
De sokat számít a jó cipő, ezt most tapasztalom!
Egyébként ajánlom midnenkinek a puma speed 1000-et, 40 font környékén van sportsshoes-on, ennyit szerintem megér!
Nem azt mondom, hogy a világ legkényelmesebb cipője, de 12 km-re teljesen jó.
A Saucony swerve-t egyelőre nem is próbálom ki, majd ha teljesen megadja magát a régi és földesen se lesz jó már.
Ja és ma 10 órakor nyomtam 12 km-t 1 óra 4 perc alatt. Jó meleg volt már, ahhoz képest meg vagyok eléágedve az időmmel.[ Szerkesztve ]
-
6030D
őstag
válasz inf3rno #32239 üzenetére
+tomcica: Akkor 3-4 órák előtt felesleges. Húst eszek. Viszont akkor ha más nincs, a kreatin ne legyen kizáró ok?
Biotech-et a legegyszerűbb beszerezni egyesével, városon belül. Van a Nitrox, meg a BB CAF. Az elsőben van kreatin a másikban nincs, de rengeteg a koffein. Azért azt így nyáron nem húznám le verseny előtt egyben. Bár szerintem a 200 mg is sok lehet, a napi két kávé azért más.
Tavaly a Scitec Fireworks-öt ittam, de azt megszüntették.Merida Big.Nine 6000, Mitas Kratos/Scylla
-
bringasisti
őstag
válasz inf3rno #32221 üzenetére
Igen ez a gondom a kikényszerített borravaló. Szoktam nézni a BBC Earth csatornát a Telekom adja és ott foglalkoznak ilyen kérdésekkel hogy ha valaki elkezd szedni nyakló nélkül valamit akkor a szervezet nem termel mert minek úgyis van rengeteg. Ez a hialuronsav elvileg a porc olajozását végzi de rákeresve leírják hogy mekkora csodaszer, és ha kicsit lejjebb görgetem az oldalt már meg is jelenik hogy hogy tudod megrendelni, innentől nincs hitele az oldalnak.
[ Szerkesztve ]
BENEFON DELTA--------N8
-
tomcica
Topikgazda
válasz inf3rno #32172 üzenetére
lehet,csak be kell iktatni valamennyi olyat,h kiall az ember a nyeregbol es ugy teker
Bandus: rendben,ejfelkor futok azt is tudom,fel3 nem remlik,de ugye barmi lehet,hiszen 7 ember azert hozhat v ronthat idot ekkora tavon
There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
LanyUs
senior tag
válasz inf3rno #32131 üzenetére
Tökéletes meglátás. Készítettem anno egy hatóanyag táblázatot és meglepődve láttam, hogy a Proenzi messze veri az összes gyúrós ízületvédőt, ezért a múltkori 90+60 szemes akcióban betáraztam 3 havi adagot. Reggel éhgyomorra együtt szedem a Liquid Collagennel [link]. Volt egy kis pihenő? A heti 1 szerintem is jó ízület felkészítő több sétával, ezt emeltem én is 3-ra.
-
bencze
senior tag
válasz inf3rno #32068 üzenetére
Az biztos, sőt ki tudja még mi, de azért fura volt. thresholdom (10k versenytempó) inkább 4:02 - 4:05 körül kellene legyen (papíron), de nálam fordítva működik a Mercier formula mint másoknál (de ez lehet a gyors összehúzódású izomrostok hiánya is amire lehet, hogy már szükség lenne itt, ez akár genetika, akár mert nem edzettem őket rendesen - az utóbbin persze lehet segíteni).
-
bencze
senior tag
válasz inf3rno #32060 üzenetére
Hát figyelj ez 6 x 1 mérföld 4:10 környékén az félmaraton volt 4:15 átlaggal szóval nem úgy érzem, hogy ellazsáltam volna. Mindössze nekem mintha ez nagyon közel lenne a tetejéhez ami mindenképpen érdekes.
Abban biztos vagyok, hogy gyakorolnom kell, kell a rövid gyorsabb hogy gyorsulhassak, erősödjem asszem, de kell az ilyen is mert azért mégiscsak a threshold környékéből élek, félmaraton alatt nem szoktam versenyt futni.-= QFR mx blue / HPE87 mx brown / QFR mx red / Poker 2 mx blue / Poker 3 mx clear / Leopold FC660M mx silent red=-
-
Alg
veterán
válasz inf3rno #32063 üzenetére
Van aszfaltos is - inkább alacsony drop-os, könnyű cipőket gyártanak, meg mezítlábasakat. Allout rush/fuze, bare access még a bevezető kategória, aztán vannak a különböző glove-ok amiből némelyik már majdnem zokni.
[ Szerkesztve ]
"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
bencze
senior tag
válasz inf3rno #31965 üzenetére
Köszönöm.
Ki kellene mérni a maxot, addig csak spekulálni lehet. Garmin szerint 178, de nem biztos, hogy van annyi érzetre, 2x próbáltam erőltetni és 175-öt láttam eddig legtöbbet. 178-hoz viszonyítva ez általában olyan 88-90% effortnak jött ki, néha picit fölötte, néha alatta (pl hídról lefutó).
Látszik a 8-9-10km 160 fölötti átlag, a tempón nem lazítottunk utána sem.A 175 hülyeség párszor ilyet is mutatott, szerintem mert víz jutott a mérőre frissítéskor. A végén meg 14x körül volt nem tudom miért de az effortban biztos nem ott volt. Azt hiszem gyengélkedik a pulzusmérőm. De a 160 körüliek helyesek kell legyenek, érzésre az őszi 156-7-ekhez viszonyítva az csak feszes volt ez meg öngyilkos... azt tudtam, hogy nem jó nekem 157 fölött lenni félmaratonon
[ Szerkesztve ]
-
borix
őstag
válasz inf3rno #31938 üzenetére
Lehet,hogy neked is ennyi kihagyás után (fél év alatt 300km körül?) a belesétálós kocogás kellene inkább erőltetni nem a 5:30 tempóban nyomatni. De hát be lehet még állni a régi sorba az új pofonért igaz?
Azért sikerült rendesen szétcsapnod magad már fiatalon úgy néz ki neked a futás nem egészséges sőt inkább kerülendő! -
bencze
senior tag
válasz inf3rno #31806 üzenetére
Na látod, azért nem kell kihagyni futást, nekem nem viszket jó ideje
A víz folgot próbáltam ilyen mesterséges limitek mentén, sosem jött be. Iszom, amikor szomjas vagyok. Ma egy regeneráló kocogás volt, 19km, egész délután nem volt semmi egy kicsit talán ittam, most estére megszomjaztam és megittam kb 2 liter vizet (a 0,75-ös palackom háromszor ürítettem ki szóval még többet). Versenyek előtt inkább nem iszom főleg ha reggeli verseny, mert nálam a futás kirázza a dolgot mindig kell wc-zzek ha ittam előtte. Pedig elvileg kellene, de volt olyan, hogy hidratáltam rendesen mert hosszú futás volt és a 35km alatt 4x álltam ki. Soha többé[ Szerkesztve ]
-
parandroid
félisten
válasz inf3rno #31765 üzenetére
Ne is mondd, autóztam 900 km-t, másnap alig bírtam futni. Pont ezzel poénkodtam páromnak, hogy biztos jetlag. Ráadásul otthon 5-6 fokban már rövidnaciban futok, nem értem, miért, de itt, Mo-n 9-10 fokban hosszúnaci + rövidnaci + aláöltöző + póló kombóban majd megfagyok. Ráadásul nem hoztam cipőt, és így fájós lábbal kínszenvedés a két régi kalenjim, nem is értem, hogy voltam képes én anno ezekben többszáz km-t futópadon lefutni... És még a szokásos salakos körpályám is tiszta sár, meg szanaszét van taposva. Szóval ez most így kicsit pihenősebb hét lesz, úgy fest, mert kezd sok lenni a nyűgöm. Mindez persze mértéktelen zabálással súlyosbítva. Hajjaj, lesz ennek még böjtje...
p
-
bencze
senior tag
válasz inf3rno #31720 üzenetére
Na jó az ember azért nem hülye és figyelembe veszi ezeket a dolgokat esetleg ha gyanús kiteszteli. Lehet olyan aszimmetria is amit érdemes megnézetni. Szóval azt épp meg szoktam nézni, akár egyszer jól is jöhet alapon. Persze nem igazán lényeges. Leginkább hozzászoktam az okosfunkciókhoz egyébként mint mindennapi óra, az ambit3 amúgy mindenben jobb lenne ami lényeges, kivéve az edzéstervezőt meg naptárat. Mindig szkeptikus voltam az okosórákkal kapcsolatban, nem gondoltam volna, hogy hozzá tudok szokni de kényelmes, hogy mondjuk megbeszélésen nem telefont nyomkodok csak látom, ki hív és kinyomom óráról kivéve ha sürgős / fontosnak tűnik, vagy látom ki írt.
-
bencze
senior tag
válasz inf3rno #31715 üzenetére
Igen, olyan mint az Apple de pont nem ezért mert 2 elég különböző övről van szó és mindkettőt lehet még venni pedig 2015-ben jelent meg az új. Drágák a termékeik de úgy látszik meg tudják engedni maguknak, hogy kivezetett terméket ennyi ideig támogassanak, telik rá... aki meg nem olvas utána, vegye az újat más meg a régit, vagy keressen akciót. Ezeknél az öveknél maga az öv tartóssága, és az érzékelők határozzák meg, hogy mennyire jó és kevésbé a modern szenzorok amiket belepakolnak. Azért kísérletezik mindegyik vele. A Suunto smart sensor is eléggé összevissza mért, 1 év alatt 2 pántot használtam el és az derült ki, hogy olyan fél év után elkezd egyre rosszabbul mérni. Az 1 éves garmin övem még mindig mér olyan jól mint a fél éves suunto. Ezzel is van bajom, de általában a nedvesség lehet a baja mert versenyen vagy ha jól meghajtom magam sose szokott elmászni csak a 6 perces tempónál.
Én azért nem vettem újra Suuntot, mert az SSU-t nagyon szidta mindenki még tavaly ilyenkor, borzalmas szar volt az ambit3-nál kevesebbet tudott érdemben. Plusz touch screenes amit hülyeségnek gondolok ilyen célra. Ha jövőre jobb órát csinálnak esetleg lesz benne NFC fizetés lehetőség akkor meggondolom[ Szerkesztve ]
-
anorche1
őstag
válasz inf3rno #31688 üzenetére
Igen bluetooth tényleg van benne, de bluetooth -os szenzorokkal nem kommunikál, csak telefonnal való szinkronizációhoz használható
(#31689) bencze és (#31690) werszomjas köszönöm!
Ha elvitték az m400-at, megrendelem az ebay -es eladótól
"It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond
-
Danika256
aktív tag
válasz inf3rno #31497 üzenetére
Minden szavad igaz sajnos, ezt tanusíthatom! Ezért is írtam, hogy nálam 66-65kg alatt, vagyis azóta kemény a helyzet! Ez már lassan 2 hónapja tart, de mondanom sem kell fejben nehezebb ezt tartani, mint idáig 86-ról eljutni..
Az edzések és versenyek előtt muszáj is készülnöm kajával. Persze amúgy is minden grammra és kca-ra ki van mérve, de nem ettől nehéz, másként ez nem tud működni.
Amit írtál a teljesítményre, az is igaz, hihetetlen sokat ugrottam fejlődésben az idén, gondolom tényleg nagy része volt a súlynak benne a komoly edzésterv mellett is..
A pulzus és a kca égetés drasztikus csökkenése még idegesítő is, nem éppen könnyíti meg a dolgokat! A megnyíló új tempókat meg szokni kell, sokat kell dolgozni rajtukEgyetlen egy dolog, a néha feltörő éhségérzetet nehéz kordában tartani, mindig okosnak kell lenni, hogy mikor mit eszik az ember, de remélem ha jobban összeszűkül a gyomrom, akkor könnyebb lesz. Persze ehhez nem szabadna egyszerre sokat vedelnem sem.. Mégha csak ilyen édesítős löttyről van is szó..
[ Szerkesztve ]
-
borix
őstag
válasz inf3rno #31496 üzenetére
Ilyen és hasonló elterjedt legendákkal,mítoszokkal már egy ideje nem foglalkozom tanulmányok ide vagy oda jó megélnek belőle bizonyos emberek mi meg mindent elhiszünk mert hát a tanulmányok...
Akkor mivel?
Pl régebben olvastam arról,hogy egy 13 éves kislány lefutott egy 80km maratont.Most ne menjünk bele,hogy ez mennyire volt okos dolog egészséges számára.[link]
A lényegre,hogy valószínű ehhez a teljesítményhez nem volt drága órája a feje nem volt tele edzés elméletekkel,mítoszokkal anyagcsere működésekről stb..[ Szerkesztve ]
-
tomcica
Topikgazda
válasz inf3rno #31486 üzenetére
Dehogynem van ertelme,sot amikor mar nem annyira fiatal az ember es van het,h "csak" 2x eros napja van a tobbi regeneralas,akkor ezen a ket napon durva melysegekig kell elmenni.Tavaly az emelkedozes volt a komplett eros edzes,most tobbszor is elofordul h egybol ra megyek fokozo tempot (tegnap is ez volt,sot csavartam rajta,mert palyan 4km fokozo ment 3:40-rol 3:30-ra DE egyik egyenesben meghuztam,masikban engedtem tehat az atlag lett ennyi,ez egy nem teljes HITT,de extenziv - ergo mennyiseg).
A napi 2x eros edzes is hasonlo,csak most nem ugy adja a munkaido.Ami utan par nap regeneralos megy.
Szoval 5x200m vagy 10x100m sprint keves pihenovel eros edzesen a versenyhez kozeledve (tehat 8-16hettel elotte,amikor mar nem klasszikus alapozas megy) nagyon is jo.There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
tomcica
Topikgazda
válasz inf3rno #31484 üzenetére
Jol latod ezeket.
HITT-nel is igen berobbantja az anyagcseret,de egy 2oras alapozos 120-140 pulzusu edzes is igen aktivan tartja az anyagcseret,sot van h enyhen meg is emeli a testhot,lehet nem olyan intenziven mint a HITT,de tovabb is all fenn.Ha fogyni kellene en ezt csinalnam:
- alapozas (4het alatt lassan felemelve a cel heti kilometerre)
- full keto etrend
ez menne 2honapig utana
- heti 1x betoltenem a szenhidratot es masnap csinalnek egy hosszu fokozo tempot (felepitve 20percrol 60percre szepen)5-6 honap utan visszaallnek szokasos szenhidratos etkezesre (figyelve a makrokat napi aktivitastol fuggoen)
es elkezdenem a heti 2-3x eros edzest,tobbi edzes regeneralasThere are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
tomcica
Topikgazda
válasz inf3rno #31481 üzenetére
Valoban igy van,ha nincs szenhidrat akkor nincs magas intenzitasu teljesitmeny,de ultrakra jol mukodhet.
Az edzesnel egyszerre fogy zsir es szenhidrat is,meg alacsony intenzitason is fogy valamennyi szenhidrat,az aranyok persze tolodnak (anaerobnal nincs ido a zsirhoz nyulni). Ezert jobb a fogyashoz az alacsony intenzitas.
Viszont,ha nem csak lecsoffadni szeretnel,akkor hetente nehany edzesen tolsz erositest (ami ha sulyzas az egybol anaerob,barmennyire is megy fel a pulzus).
A leurites megtanitja a szervezetet arra,hogyan mukodjon hatekonyan üres glikogen raktarral.Ugyanis,ha eleted legjobbjat akarod hosszabb tavon futni,akkor epp ott kell azon a tempon tancolni,ahol a verseny legvegere fogy el az uzemanyag,itt pedig le fogsz lassulni,ha ezt az allapotot nem gyakorlod be.Beszelunk most arrol,amikor nem fogyott le teljesen,de a szervezet mar jelzi es fekez a maga modjan,te meg tolod tovabb.[ Szerkesztve ]
-
tomcica
Topikgazda
válasz inf3rno #31477 üzenetére
Az csak arra eleg,h ne legyen a 15K munka teljesen versenyszeru.Epp egy picit segit ebben,ezert is van a versenyhez mar igen kozel (kb. 8-6hettel elotte).
Beszelunk itt FM versenytempos intenzitasrol,vagy kb. az 1oras max tempodrol.
Az alapozasnal ez lassabb egy sebesseggel (kb 15-20mp nalam) es ott jobb ha egyben van a 15-16km.There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
norby_42
aktív tag
válasz inf3rno #31474 üzenetére
Sokat gondolkodtam rajta, és biztos vagyok benne, hogy a futás közbeni visszatöltés a kulcsa. Soha nem szoktam közben enni, de itt lehet a határ, amit kibír a szervezetem, felette egyszerűen kimerültem. Reggelre semmi bajom se volt, a fáradtságon kívül.
Idén megpróbálom 'kigyakorolni' ezt is, aztán emelem a távot 30 környékére.Eat pasta, run fasta
-
tomcica
Topikgazda
válasz inf3rno #31473 üzenetére
Alapozasnal nem is szoktam resztavozni,ha csak a 10x 80-100 repulot vagy 10x emelkedot nem szamoljuk annak,de ezek sok pihenovel mennek abban a periodusban.
Az erosites nekem emelkedozes,az mar nevezheto resztavnak,az mennyiseg es atlagosan ugye egy tempo jon ki,ez azert nem tul gyors.
A kigyorsitasnal van rendes resztavozas,mennyiseggel indul a minoseg fele (csokkentve a mennyiseget).A verseny kozedtevel ismet megjelenik a mennyiseg,de ott mar minoseggel egyutt es versenytav specifikusabb. (pl felmaratonnal itt a specifikus edzes 3x5K celtempon R500 kocogassal,vagy 4x4k,esetleg 10x 1K v. 5x 2K de ugy hogy ezeknel a piheno konnyu tempos 500m tehat nem rendes piheno).
Utolso elesitesnel a mennyiseg ismet lecsokken,de a minoseg marad (sot) itt lehet 50-50m ON-OFF 16-20db,vagy 2-3km eros tempo + 2-3x 200m eles.A resztavokkal ugy kell terelni a versenyspecifikus fele az intenzitast,mintha egy egyre szukulo kurto lenne.
-
norby_42
aktív tag
válasz inf3rno #31466 üzenetére
Próbálom ezt magamra alkalmazni. Félmaratonon semmi bajom, még ha csak iszok is közben, de 25 felett kifogyok. Tavaly többször futottam 28-30-at, ettem közben (csoki, keksz, aszalt gyümölcs) és futásnál nem volt bajom, de utána belázasodtam, rosszul voltam. Ezek alapján nem cukorral, hanem gabonafélével kellene közben után töltenem?
Eat pasta, run fasta
Új hozzászólás Aktív témák
- BestBuy topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen processzort vegyek?
- Honor Magic7 Lite - erősítést kérek
- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- Jön a HDMI 2.2-es specifikáció
- Apple asztali gépek
- iPad topik
- Villanyszerelés
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest