Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Gurulunk, WAZE?!
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- BlackmMmDog: Téli horgásztalálkozó
- Pajac: Windows XP még mindig letölthető
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kimmuriel
aktív tag
"[I]Továbbá a nyilatkozatháború miatt totál összezavarodott a fejemben a tibeti kérdés. Látszólag kina pusztán a gazdasági előnyök miatt akarja tibetet - egyébiránt letojja nagy ívben, hogy ki merre pörgeti az imahengerét. A tibetiek viszont azt állítják, hogy kína megpróbálja elnyomni a lámahit gyakorlását, illetve az echte tibeti "oktatást", azaz kultúrát. Ja de egyébként eszük ágában sincsen elszakadni kínától - csupán saját autonomiát akarnak saját igazgatással.
Tudja valaki, hogy mi ott a valós helyzet?[/I]"
Tudom, hogy nagyon régen lett föltéve a kérdés, de azért reagálnék rá...
A dalai láma után a legmagasabb rang a pancsen lámáé (sőt azt hiszem vallási rangban fölötte áll), akit a dalai lámához hasonló módon jelölnek ki. Míg a dalai láma intézménye vallási és világi tisztség is egyben, a pancsen láma csak vallási vezetőt képvisel, világit nem. A jelenlegi, 11. pancsen lámát a dalai láma ismerte el 1995-ben a 10. pancsen láma reinkarnációjaként. Három nappal később a hatéves(!) fiúnak családjával együtt nyoma veszett. Hollétük máig tisztázatlan. Néhány évvel később Kína elismerte, hogy a gyermek náluk van politikai fogolyként (hatévesen került oda, úgyhogy valszeg a világ legfiatalabb politikai foglya volt). A kínaiak nem ismerték el a dalai láma által kijelölt fiút 11. pancsen lámaként, hanem helyette másvalakit jelöltek ki, akit természetesen a dalai láma nem ismert el. A dalai láma által eredetileg kijelölt fiú 2007-ben kellett, hogy betöltse a 18. életévét, te több tibeti szerint sajnos igencsak sanszos, hogy azóta már meggyilkolták.Szóval a dalai láma választottját a kínaiak bebörtönözték, és a saját szájízük szerint jelöltek ki helyette valakit. Na persze ők mossák a kezüket, hogy ők bizony nem szólnak bele Tibet vallási ügyeibe...

-
Kimmuriel
aktív tag
-
Eastman
addikt
-
fuzik
aktív tag
-
B@bL3ve5
senior tag
mibajotok? milyen imamalom

-
brownus
veterán
-
fuzik
aktív tag
válasz
yakuza.tora
üzenetére
Kész vagyok... hogyan tovább?
-
fuzik
aktív tag
Minap rendesen meglepődtem. Azt pl. tudtátok, hogy egy tibeti vállalkozásnak - mégha tibeti is a tulaj - erősen javasolt /*értsd kötelező*/, hogy kínai igazgatója/cégvezetője legyen
?Továbbá a nyilatkozatháború miatt totál összezavarodott a fejemben a tibeti kérdés. Látszólag kina pusztán a gazdasági előnyök miatt akarja tibetet - egyébiránt letojja nagy ívben, hogy ki merre pörgeti az imahengerét. A tibetiek viszont azt állítják, hogy kína megpróbálja elnyomni a lámahit gyakorlását, illetve az echte tibeti "oktatást", azaz kultúrát. Ja de egyébként eszük ágában sincsen elszakadni kínától - csupán saját autonomiát akarnak saját igazgatással.
Tudja valaki, hogy mi ott a valós helyzet?
-
B@bL3ve5
senior tag
válasz
yakuza.tora
üzenetére
nah ez már durva

-
B@bL3ve5
senior tag
totyik kampec szerintem lehet törölni

thx a lot mindenkinek a HSZekért
zárjuk be kapuit... -
lao ce
aktív tag
egyetertek a konkluzioval, nyilvan a demokratizalodas nem tortenik egyik pillanatrol a masikra, az orszagban sem, az emberekben sem, legyen az kelet vagy nyugat.
szeretnem hozzatenni hogy ebbol epp nem az kovetkezik hogy aki nem tudja ma, itt es most a nyugati szemleletu demokraciat teljes koruen applikalni az nem erdemli a szabadsagot mert "ugysem" tud vele mit kezdeni. a szabadsag es fuggetlenseg (nyilvanvaloan) nem kellene hogy fuggvenye legyen egy fajta ertekelesnek (foleg nem tolem vagy toled). ezt nagyon fontos belatni szerintem.
"hogy kína demokratizálódni fog-e? ameddig nagyfokú fejlődés van, egyre jobban élnek, egy kézben van minden, és azt sulykolják, hogy ez a kettő összefügg, addig nem hiszem."
pedig en pont ebben latom azt ami elhozhatja a valtozast hosszu tavon. pont ugy mint mashol, a gazdasagi szint magaval fogja huzni az iskolaztatottsagot ami kitermeli azt az ertelmisegi reteget aminek lesz eselye belulrol valtoztatni. ha a has tele van az agy menthetetlenul elkezd dolgozni ugye. de mire ez eljon, addigra az egyesult afrika lesz a forrasa a ketkezi munkanak es kina meg talan biotechnologiai asz lesz, oda jarunk majd fejatultetesre hetvegenkent ((mivel nyilvanvaloan nem gatolja az ottani genkiserleteket mindenfele bosszanto perelgetes, vallasos tiltakozas meg hasonlok, szoval jo nagy elonyuk lesz ezen a teren)).nomost ha mar egyszer demokracia van akkor egy sokkal szovevenyesebb elit fog uralkodni, es el lehet kezdeni lezulleszteni az ertelmisegi reteget ujra (kizarni a hatalombol, majd szabalyozni a mennyiseguket), hogy ne hallatszodjon a hangjuk es megmaradjon a hatalom azok kezeben akik megkaparintottak. ez van kb amerikaban ma, ezert kell importalniuk agyat. ez persze nem szabadsag csak demokracia.
-
yakuza.tora
addikt
válasz
(Kolombusz)
üzenetére
Tessék, egy magyar nyelvű!
[link] -
ngabor2
nagyúr
ha már felhoztad az oroszokat, egy nagyon pici, csak részben ide kapcsolódó aktuálpolitikai helyzet, vagy inkább történelmi szál. ugye volt a 20. század elejéig a cár atyuska. egy személy, akit "mindenki szeretett". aztán jöttek a szovjet pártfőtitkárok, akiket mindenkinek szeretni kellett, vagy legalábbis elég gyakran egészségtelen volt nem szeretni. ott volt a mindenkori jól fejlett személyi kultusz és a kőkemény diktatúra. aztán kitört a demokrácia... és 1-1 elnököt megválasztottak a maximális időre, körülöttük is kialakult (akarva, vagy akaratlanul) a személyi kultusz, és a választások nagyrészt formálisak voltak, mégha demokratikusak is. én azt látom, ha egy nép sok generáción át megszokta, hogy megmondják nekik, mit kell csinálni, akkor leszoknak az önállóságról. ha "rá vannak kényszerítve" az önállóságra régóta, akkor tudnak vele élni. egy diktatúrából a demokráciába sose egyik pillanatról a másikra vezet az út, először fel kell fogni, fel kell nőni a jogokhoz ÉS kötelességekhez. a bhutáni példában nekem az szimpatikus, hogy a demokratizálás fentről indult, ütemezve, a nép előre tudta, hogy nem érdemes nagyon kapálózni az uralkodó ellen, mert önként adja át a hatalmát, és a parlamentnek olyan jogokat ad, amivel szükség esetén élhet is. aztán a hatalmát átadta a kitaníttatott fiának. ez a ritka.
tibet gazdaságilag és katonailag nem nagy falat kínának, különösen ismerve a kultúráját és a mindenek feletti békességre épülő vallásukat. mint ahogy korábban írták, tibetet nem lerohanták, hanem bementek és letelepedtek, különösebb ellenállás nélkül. persze, hogy minden értelmes embernek fáj, ha egy nagyon fejlett kultúrát egy diktatúra úgy kebelez be, hogy elpusztítja az értékeit. ez mindenképp rossz és elítélendő. de maguktól nem fognak kimenni onnan a kínai katonák és a betelepített emberek. a maradék tibeti lakosság meg továbbra se fog fegyvert fogni, nomeg már késő is.
hogy kína demokratizálódni fog-e? ameddig nagyfokú fejlődés van, egyre jobban élnek, egy kézben van minden, és azt sulykolják, hogy ez a kettő összefügg, addig nem hiszem. egyre több apró szabadságot fog kapni a nép, hogy akar/tud-e vele élni, az más kérdés. a kínai kultúra is túl régi ahoz, hogy csak úgy kiforduljon a sarkából.
szabad nemzet... a kínai nem lesz egy jó darabig az európai, vagy amerikai szemlélet szerint szabad nemzet... és ami a legkülönösebb, hogy ez a fő tömeget jó eséllyel nem is érdekli.
-
B@bL3ve5
senior tag
hmm...látom le is állt a topik

-
lao ce
aktív tag
ne vedd szemelyes tamadasnak, de tobb problema van elmeleteddel miszerint annyira megszoktak a diktaturat hogy nem tudnanak mit kezdeni a szabadsaggal.
kb ugyanazok a problemak mint azzal amiket valaki irt itt korabban, hogy ugyis kozepkorban elnek, legyenek boldogok az utakkal, kulonben is turizmusbol nem lehet megelni.a legfobb problema az az ezekkel az allaspontokkal hogy a szabad nemzet, szabad orszag nem merlegeles es velemeny kerdese. szabadsagot akarnak, szabadnak szulettek az apaik, es ennyi eleg ahhoz hogy minden aggyal rendelkezo ember tamogassa oket a lehetosegekhez merten.
ez nem politikai kerdes hanem emberi. ennyire messze lenne a ruszki katonak emleke mar? hany ures elmelkedes lehetett a fejekben husz eve arrol hogy a magyarok ugysem tudnanak mit kezdeni a szabadsaggal, es hogy mezogazdasagbol ugysem lehet megelni...? ez az orszag a szabadsagot akarta, es mirank nem lottek mikor eljott az ido. nem sokon mulott. szerencsetlen tibetiekre meg lonek. nem kellene veres megtorlasok, embertelen mocskos cselekedetek moge nemes erveket allitani, hogy a kinaiak csak segitenek szegeny nyomoronc tibetieken az utakkal meg az iranyitassal.
a tibetieknek egyetlen eselye van ha osszefog a kinaiakkal es egyutt kitakaritjak a diktaturat, mert oda sosem fog senki menni segiteni nekik.
-
B@bL3ve5
senior tag
csak érdekesség :
az amerikai hadseregről volt szó. Kína iszonyatosan fejlődik benne ám USA még így is 50évvel elölrébb tart. 20-30 év mulva éri utol Kína USA-t. Ám a 20-30 év alatt USA nem áll meg a fejlődésbe.
mellesleg USA legnagyobb hitelezői a nagy amerika BAnk családok... -
yakuza.tora
addikt
Így van. De a lényegen nem változtat. Egy kívülről erősnek látszó hatalom is rendelkezik gyenge pontokkal. Lehet, hogy Kína esetében ez még nem látható, de attól még neki is van ilyen. Bár nem vagyok közgazdász, de kizártnak tartom, hogy a kínai gazdasági csoda örökké tartson. Nem is beszélve a társadalomra gyakorolt hatásáról...
-
ngabor2
nagyúr
válasz
yakuza.tora
üzenetére
azér a szovjetúnió esetén más is belejátszott... némi nemű gazdasági problémák például. ja, és a szu legjobb tudomásom szerint nem hitelezett a "világ legnagyobb hatalmának".
-
Cyberbeni
addikt
szerintem nem a mi dolgunk eldönteni hogy ők mit csinálnak. szerintem diplomáciai úton kell megoldani ezt az egészet (méghozzá kína és tibet között), nem holmi babadologgal.
-
B@bL3ve5
senior tag
válasz
yakuza.tora
üzenetére

-
Játékos
addikt
Jajj Urak!
Végigolvastam ezta topikot, de mire a végére értem, Ngabor le is írta a véleményemet. Beszélgessetek róla, attól egy centit se lesz jobb Tibetnek...

-
ngabor2
nagyúr
mindez nagyon szép eszme... de nézzük, mi a realitás. kína nagy ország, amelyik ellen jelenleg nem igazán van olyan állam, amelyik fel tudna/akarna lépni erővel. diktatórikus vezetéssel, és ezzel együtt nagy egységgel. a diktatórikus vezetésnek ott több ezer éves hagyománya van, lásd császárság és dinasztiák. ez a nép nem tudja, hogy mi a demokrácia. megkockáztatom, nagyrészük annyira "megszokta" a fentről való irányítottságot, hogy nem is tudna mit kezdeni a demokráciával. az is valószínű, ha kitörne a demokrácia, akkor az rövid úton a birodalom (mert országnak kicsit nagy) széteséséhez vezetne. hogy ez jó lenne, vagy rossz, nem tudom, nem is ez a lényeg. tehát lehet zászlókra meg pólókra meg mindenhova írogatni, hogy freedom for tibet, nem sokkal ér többet, mint halottnak a csók.
hogy elvész a magas tibeti kultúra? én is attól tartok. mint ahogy az ókori római és görög kultúra is elveszett, meg sok egyéb, magas fejlettségű dolog. jött helyette más. lehet érte harcolni, lehet menteni. semmi nem tart örökké.
ez így most nagyon tibet-ellenesnek hangzik, pedig mindössze a valós helyzetet próbálom összefoglalni.
pont most olvastam Bhután példáját... ők megoldották a helyzetet, nem foglalta el őket kína. persze nem pont ugyan az a helyzet, de hasonló.
-
Makaveli
senior tag
-
mark75
senior tag
válasz
yakuza.tora
üzenetére
tartalmas volt,a lényeg benne volt.
te csak foglalkoz más gondjával
-
PazsitZ
addikt
Nem sok, de szúrkolni azért lehet Tibetnek.
Mondjuk annyira engem se foglalkoztat a dolog.Olimpia szempontjából meg azt mondom:
A sportolók menjenek és sportoljanak. Nekik az a "dolguk".
A politikusok meg politizálhatnak.(bár mint említették már, nem ez az elsőszámú, hogy Mo. mondja meg kínának a frankót
) -
rolko
őstag
ez az olimpia nekem is büdös
ha vissza lapozol a történelemkönyvbe olyan mintha most Kína Hitlert követné.....
Az még az érdekes hogy Japán kb 1 év hajvesztve vásárol az USA-tól harcászati eszközöket mert "sose tudni mikor jönnek az ufók" ....Azt nem tudom, hogy a Harmadik világháborút milyen fegyverekkel fogják megvívni, de a negyediket biztosan botokkal és kövekkel. - Albert Einstein
egy olyan háborús előérzésem van

-
Vandit.
addikt
Egyébként nekünk mi a f@sz közünk van ehhez?

-
Nyugdíjas
nagyúr
Félreértesz(részben). USA_hoz semmi köze ennek a véleményemnek. Én személy szerint jobban utálom az USA-t, mint a saját ürülékemet
Nem abban a vonatkozásban értem, hogy jelenleg őket terroristának tartják-e, vagy sem, és főleg nem számit, hogy kik terjesztik ezt a nézetet. Én arra értem ezt a dolgot, hogy szerinted magasrendű,fejlett kultúrára vall-e, hogy aki nem ért velünk egyet, az dögöljön meg?
Hmm?
A hírekből pedig annyira informálódom, hogy egy héten kb. 2 órát megy a TV
mod.: De haggyuk már ezeket az arabokat megen! Légyszives...
-
Makaveli
senior tag
Te komolyan megnyitottad a topic-ot és nem tudod miről beszélsz?

Amúgy Tibet a Kínától való függetlenségétől küzd. Egyre több kínai települ be Tibetbe, azt állítják, hogy egy millió kínait Tibetbe akarnak "áthelyezni". Dalai Láma, és a többi tibeti ezt nem nagyon szeretné.
-
old gray
addikt
válasz
Nyugdíjas
üzenetére
Ha ezen vonatkoztatásban ítélkezel akkor rossz úton jársz. Miért általánosítasz? Igen is, van kultúrájuk és pls ne az adott arab országot irányító klikket vedd alapul egy népcsoport megítélésénél. Bár ahogy látom te tipikusan a hírekből informálódsz és csak azt látod, hogy szent háborút hirdetett megint egy szélsőséges szervezet.... Pfff ilyen marhaságot.

-
B@bL3ve5
senior tag
válasz
yakuza.tora
üzenetére
Kalandor Házigazda figyelmeztetésével vége annak a vonalnak pls....thx

-
yakuza.tora
addikt
"a zavargások a közelgő olimpiára gyakorolt hatásai miatt csak keményebb fellépés várható" - Sajnos ebben nagyon igazad van. Sőt, az igazi megtorlás majd az olimpia után jön.
"gyik ország, nemzetközi szervezet sem gyakorolhat akkora nyomást rájuk, hogy bármilyen szinten feladják a terveiket." - Pedig kellene. Mondjuk az ENSZ ezért is jött létre...
Sajnos a megoldóképlet nincs a zsebemben, de azt sem szabad engedni, hogy pusztán a helyzetből adódó tehetetlenség folytán szemet hunyjunk egy ilyen igazságtalanság és embertelenség fölött.
-
vedini
őstag
sajna ez van, pénz diktál, kutya ugat
egyrészt a nagyhatalmak nagyívbe pottyantanak bajban lévő kisebb közösségekre, illetőleg ha meg kínát vesszük mint nagyhatalom, akkor ha az érdekeik úgy kívánják akkor simán lesöpörnek egy kisebbséget
ez az olimpia is egy álszent dolog, az is csak a pénzről szól, pont azok az elvek, ideológiák sérülnek most legjobban kínába, amiért az olimpia van
erre csak azt tudom mondani, ami tegnap a heti7-ben is elhangzott, 50 évvel ezelőtt mi is bajban voltunk, és csak a szája volt nagy mindenkinek -
B@bL3ve5
senior tag
ne haragudj de hol írtam én olyat?

sehol.....csak annyit mondok, hogy lehet nyitni olyan topikot ami arról szól. EZ nem...köszi.....
szerk : jah és ne haragudj de rohadtul nincs gondban a gazdaság..majd csak a multkori vasárnapi választás után lesz gondba...téme lezárva...
-
mark75
senior tag
nekem az a véleményem az egészröl,hogy lesz@rom ami ott van.
miért nem ezzel a tetves adóságban szenvedö magyarországal foglalkozunk
lenne mit itt is helyre tenni,aztán jöhet a többi ország problémája.
szerinem
-
shteer
titán
válasz
yakuza.tora
üzenetére
hát igen. de azért jó tudni az előzményeket, nem csak azt amit a tévében mutatnak - bár én tv-hírt egyet láttam az esetről, az is a zavargások utáni állapotokat vázolta
többek között én sem akarok kezdeni vele semmit - együttérzést nyújthatok, de azt már most tudom, hogy kin-min fog múlni a dolog: egyedül Kínán. szvsz egyik ország, nemzetközi szervezet sem gyakorolhat akkora nyomást rájuk, hogy bármilyen szinten feladják a terveiket.
a zavargások a közelgő olimpiára gyakorolt hatásai miatt csak keményebb fellépés várható

amúgy szivesen látnám többek véleményét a megoldásra vonatkozóan - annyi kevés, hogy Free Tibet!
-
shteer
titán
egyébként okok amiért Tibet kell Kínának: a BBC tollából
jelentős az arany-szén-uránium indok is
-
yakuza.tora
addikt
Persze, persze! A mélyre nyúló gyökerek. Ezt mindig azok a történészek és politikusok szokták meghivatkozni, akik semmit sem tudnak, v. nem akarnak kezdeni az előttükálló problémával.

Mongóliát azért hoztam föl példának, mert olyan alapon, ahogyan Tibetbe bevonultak, Mongóliába is simán bevonulhatnának...

-
-
shteer
titán
válasz
yakuza.tora
üzenetére
sajnos a konfliktus gyökerei mélyen visszanyúlnak a történelemben - Mongólia, Nagy-Britannia, Oroszország, USA is szerepet játszott a megszállás és vallási-kultúrális megtorlás kialakulásában. Mao halálával is végetért egy véres korszak - megnyugodtak a kedélyek mind2 oldalról és megkezdődtek a tárgyalások. A láma ezután kért külső beavatkozást ami újabb tüskét jelentett Kína szemében....
mozgalmas és véget nem érő sakkjátszmának tűnik a Tibet-kérdés
az, hogy egy népcsoport nem dönthet a sorsáról az nem olyan ritka - Tibet a jelenlegi helyzetben nem függetlenedhet és véleményem szerint a közeljövőben sem. Hogy lenne-e hozzá joguk? Lenne bizony. De az kevés.
Mongólia egész más kérdés lenne - ne keverjük ide

-
Eastman
addikt
Azt viszont ne felejtsük el, hogy egy buddhista nem fog fegyvert senkire.
Magyarul Kína lényegében átsétált / átsétál Tibeten.
Most viszont simán Disneylandot akar csinálni az országból. Olimpia - sok túrista - nagy bevétel. A ketrecbe zárt állatkerti elefánt esete forog fent.Értékelem a Dalai Láma következetességét. ...bár nem sok mindent tehet. Nem szólíthatja fegyverbe a népét. Csak a hite szerint cselekedhet.
-
yakuza.tora
addikt
Senki sem mer állásfoglalást tenni, de azért Koszovó esetében sokaknak nagyon gyorsan sikerült...
A megsemmisítés két okból nem túlzás. Egyrészt Kína a "kulturális forradalmával" bebizonyított egyet s mást, másrészt folyamatosan betelepíti a kínai lakosságot, s azt már ismerjük, hogy ez milyen következményekkel fog járni...
El tudom képzelni, hogy mekkora esélye volt a lámának megegyezni a kínai vezetéssel. A magas autonómia pedig írott malaszt, ha a Kínai Néphadsereg ott állomásozik az országban...
A legnagyobb gond pont az, amit mondtál. Kína az USA fő hitelezője. A jenkik "iraki buliját" a kínai pénzügyi körök szponzorálják az amerikai állampapírok felvásárlásával...
-
Solten
őstag
válasz
yakuza.tora
üzenetére
"Olyan ország nem rendezheti meg ezt a sporteseményt, amelyik egy nép és annak kultúrájának tudatos kiirtására törekszik!"

Szánalom hogy Kína olimpiát rendezhet... A pénz a biznissz nagyobb úr a "szabadság nemzeteinek". Gyökér ez a világ.
-
yakuza.tora
addikt
Amit leírtál, az nagyrészt evidenciák sokasága. De! Nem az a kérdés, hogy ellenállhat-e Tibet a fejlődésnek, hanem az, hogy ezt ő dönthesse el. Kína nem azért foglalta el ezt az országot, mert látta a hatalmas infrastrukturális lemaradást és nosza, gyorsan Tibet segítségére sietett!
"Aki a függetlenedést támogatja az Kína szétesését támogatja" - Értem én, csak az a gondom, hogy ez már ilyen utólagos okoskodás. Mert nem kellett volna bevonulni és az országhoz csatolni. Ha holnap Kína úgy gondolja, hogy elfoglalja Mongóliát, akkor 50 év múlva ugyanígy tennénk fel a kérdést? Aki Mongólia függetlenségét támogatja, az Kína szétesését támogatja?

-
shteer
titán
válasz
venember83
üzenetére
senki nem mer irományszerű állásfoglalást letenni az ügyben - ez így jól is van. tárgyaljuk meg

yakuza.tora: a megsemmisítés kicsit túlzás - a lámának volt esélye megegyezni a kínai vezetéssel de a makacs függetlenedési szándékát korábban kellett volna feladnia. a magas autonómia nem volt elég, most már elég lenne de a közelmúlt eseményei miatt ennek még kisebb esélye van

-
shteer
titán
Főleg az elmúlt 40 év miatt - mióta a láma elhagyta az országot. Mit ér a függetlenség vagy a nagfokú autonómia ha a jelenlegi infrastruktúra szétporlad?
Utak, iskolák, kórházak épültek, az életszínvonal emelkedett.
Mint minden más "ország", így Tibet sem kerülheti el a fejlődést a gazdaság, közszféra területein sem - a mai körülmények között a kultúrális konzerválódás mellett nem mehet végbe a fejlődés.
Tibetnek egyetlen adottsága van amire építhet: túrizmus - abból pedig nem lehet megélni.
Aki a függetlenedést rámogatja az Kína szétesését támogatja - a kínai vezetés pedig ezt minden eszközzel meg fogja akadályozni.
Tibet esetében szvsz kizárólag a térdelve túlélés jöhet szóba - különben nem éli túl.
-
Balu972
aktív tag
válasz
Nyugdíjas
üzenetére
Bocs, ha félreértettem.
Mindannyian véleményeket írunk
Az arab kultúráról régebben én se voltam nagy véleménnyel, de aztán volt egy arab szomszédom, aki ezt eloszlatta.
Például nézd meg Spanyolország déli részét, ott egészen sokáig voltak és szép dolgokat hagytak ott.
A témában van egy elfogulatlan köny, címe: a Kristályparadicsom.
Ez jól bemutatja a XI-XIII. századi arab világot.
De tudod az, hogy arab, az egy ugyanolyan gyüjtőfogalom, mint, hogy európai. Ott is sokféle nép van. -
yakuza.tora
addikt
válasz
venember83
üzenetére
Mi értelme van ennek a hozzászólásnak?
Mondjuk az, hogy a XXI. században egy népet a kultúrájával együtt meg akarnak semmisíteni. Lehet, hogy ez nálad nem veri ki a biztosítékot, de ha mások ezzel kapcsolatban szeretnék kifejteni a véleményüket, akkor erre lehet egyfajta fórum...

Shteer: Pontosan mit nem támogatsz?

-
shteer
titán
Kövezzetek meg, de én nem támogatom.
-
cravford
csendes tag
válasz
venember83
üzenetére
Pl. megtudtuk hogy a nyolcban nem érdemes kínai kaját enni, mert előbb eszik meg téged mint te őt.
Meg ugye van a kínai nép és a kínai kormány....
-
Balu972
aktív tag
válasz
yakuza.tora
üzenetére
semmiképp
-
venember83
nagyúr
Mi értelme is van ennek a topiknak? Ha legalább egy logoutos íráshoz fűződne...

-
Balu972
aktív tag
válasz
yakuza.tora
üzenetére
Tibetben fennmaradtak olyan könyvek és írások, amelyek egy magasan fejlett kultúra nyomát mutatják. A tibeti ősi vallás és a buddhista vallás volt az országban nagyon erős. Elszigeteltsége miatt sokkal tovább fennmaradtak azok a ma ősinek mondott tanítások, amelyből a nyugati misztikusok sokat merítettek a XIX. század végén.
Azért írtam, hogy esetleg nem érti, mert valóban nehezen érthető. Nyelvezete szimbolikus, és vallási kulcsokat kell ismerni az értelmezéséhez.
Viszont a tibeti mandalák kifinomultsága azt hiszem egyértelműen mutatja, hogy nem csak egy ásványokban gazdag hegyekről van szó. -
Nyugdíjas
nagyúr
válasz
yakuza.tora
üzenetére
No ezt én is kérdezhettem volna. Amugy sejtettem, hogy ez lesz előbb utóbb. MOndhatnám: Apa kezdődik
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Nyugdíjas
nagyúr
válasz
yakuza.tora
üzenetére
Persze. Nem is gondolom, hogy valaha itt lesz bármi is. Főképpen, hogy ha jól emléxem(én se gyakran nézek tévét
) van a ferdeszeműeknek atomjuk is
-
Eastman
addikt
válasz
yakuza.tora
üzenetére
...a jenkik és a világ. Ha egyszer megindulnak...
-
Balu972
aktív tag
-
yakuza.tora
addikt
válasz
Nyugdíjas
üzenetére
Tényleg csúnya, mert azért az arab kultúrának köszönhetjük az ókori görög tudomány jó részének fennmaradását.
Szerintem nem az a fontos, hogy milyen fejlett egy kultúra, hanem az, hogy egyáltalán van. Ezért kell/kellene megőrizni mindet. Sajnos nem a magas olajárak miatt nem fognak felszállni azok az F16-ok, hanem azért, mert olyat kapnának a nagyszájú jenkik, hogy a fal adná a másikat. Katonailag és gazdaságilag egyaránt... -
Nyugdíjas
nagyúr
válasz
yakuza.tora
üzenetére
Pedig, és ez itt most csúnya magánvélemény lesz, és ne tessék érte támadni,de az arabok kultúráját én igen alacsonyrendűnek tartom. A tibeti pedig egy "cseppet" komolyabb annál. Megérne egy pár F-16-ost megtankolni érte
-
Eastman
addikt
válasz
yakuza.tora
üzenetére
Gazdaságpolitika.
-
yakuza.tora
addikt
Nem az itteni kínaiak tehetnek róla!
Azért az tényleg érdekes, hogy mennyire fontos volt az amerikaiaknak és nyugati világnak Kuvait felszabadítása, meg az elnyomott afgán nők jogainak biztosítása, miközben a tibeti nép és kultúra elpusztítsa nem üti meg az ingerküszöbüket. -
cravford
csendes tag
válasz
L|zsidoboz
üzenetére
Többet lehetne elvenni.
-
brownus
veterán
válasz
Woodslave
üzenetére

olvasgassatok: Tibet - Why the Chinese are There
-
cravford
csendes tag
"Freedom isn't free
It costs folks like you and me
And if we don't all chip in
We'll never pay that bill
Freedom isn't free
No, there's a hefty in' fee.
And if you don't throw in your buck 'o five
Who will?"Én mostantól csunyán nézek a kínaikra a nyolcban és nem eszek kínai kaját!
Husseint likvidálták az amcsik az emberiség ellenes bűntettek miatt, Kína lövöldözi a tibetieket, ezenkivűl dalai láma tiltólistán van(egy vicc). Őket miért nem bombázza senki se a tengerszintig az egész mao-cetung dinasztiávál ? Legalább egy ejnye-bejnyet mondhatna valaki.. és a kínai államkincstárat meg szétoszthatnánk Afrikában.
Bár nem tudom hol élnek rosszabbul az emberek ? Kínában ahol a saját kormány mérgezi a népesség 90% és nincs mindenhol édes víz vagy Afrikában ahol spártai állapotok vannak.
-
B@bL3ve5
senior tag
válasz
yakuza.tora
üzenetére
azért szerintem szurkoljunk a magyarjainknak

-
Woodslave
félisten
válasz
yakuza.tora
üzenetére
én is. úgy döntöttem nem indulok
Meg nem is nézem -
Kephamos
addikt
Múltkor találtam egy videót a tecsőn, ahol az USA-ban a zsaruk szarráverték a tüntetőket. Most már nincs fent. Na, mit gondoltok? miért?
-
PazsitZ
addikt
Nah, nemsokára "banolhatják" Kínában a ph-t is

-
B@bL3ve5
senior tag
elősször is sry de nem nagyon követem az eseményeket azaz nem nagyon nézek manapság hiradót szoal miről is lenne szó?

-
Integra
titán
előre emberek ki a barikádra!
-
B@bL3ve5
senior tag
Üdvözlet a hozzászólóknak
peace
Új hozzászólás Aktív témák
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Spórolós topik
- Bittorrent topik
- Poco F7 – bajnokesélyes
- OnePlus 15 - van plusz energia
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Parfüm topik
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- További aktív témák...
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 5500 / 16GB DDR4 / RX 6600 8GB / 512 GB SSD
- Google Pixel 10 Pro XL Moonstone Super Actua 120 Hz, Pro kamera 5 zoom 256 GB Használt,Gari
- Dell Latitude 5430 14" Touchscreen i5-1235U 16GB 256GB 1 év garancia
- RTX 5090-es, 5080-as stb... GAMER laptopok + dokkolók + licencek
- HP ProDesk 600 G5 i3-9100 16GB 512GB 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
elég jól érzékelteti a valóságot...
![;] ;]](http://img59.imageshack.us/img59/8923/71096283lg2.png)

De ha egyzser valami beragad az ember fejébe
!!!

rajta koma
Kellett hozzá 40 év, de megtörtént...