Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ffodi
veterán
Egy kis tartós teszt, és intel SRT teszt (ATTO). Az összes energiagazdálkodás aktív, ezért még picit vissza is van fogva a rendszer :
Már egy ideje megvannak a HyperX-ek (nem 3k, 266/146 napot mentek), de a teljesítményük még mindig ütős, illetve mindkét meghajtó kondíciója 100 %. A többit az alábbi kép szemlélteti:
Továbbá időközben beszereztem egy 2 TB-os WD Blacket, amit meggyorsítottam egy Corsair Nova 2 30 GB-os SSD-vel. Ez eredmény szerintem elég korrekt lett, íme:
"A minőséget régen gyártották, ma már csak biztosítják." Magassy I. axiómája
-
-
ffodi
veterán
Gondolom 64 bites win-t akarsz telepíteni. Azt próbáld meg, hogy felrakod a 32 illetve a 64 bites drivert is a pendrivera (vagy amit használsz). Telepítéskor, amikor megadod neki az illesztőt, akkor add meg neki először a 32 bitest. Ekkor elvileg meg kell jelennie a meghajtónak, formázd le, majd ez után add meg neki a 64 bites drivert. Ezt követően folytasd a telepítést. (persze, ha ez így működik )
-
ffodi
veterán
válasz TaylorPro #3437 üzenetére
Dehogynem. Ha rányom lefuttat egy optimalizálást. Ahogy nézem, a win8 "okosan" külön kezeli a HDD-t valamint az SSD-t. Szerintem nem töredezettség mentesíteni akar/fog, hanem valami hasonlót futtat, mint a Diskeeper with Hyperfast szoftver, vagyis "manuálisan futtatja a TRIM-et".
[ Szerkesztve ]
-
ffodi
veterán
válasz daveoff #3868 üzenetére
Szerintem megfontolandó. A sebességnövekedés miatt, érezhetően javulna a másolás, kicsomagolás stb. sebessége, valamint kis mértékben javulna a játékok/programok töltési/betöltési ideje például.
Az adattárolással (gondolom személyes adatokra gondolsz) viszont vigyázz, mert ha egy meghajtó meghal, vagy valami baja lesz, akkor szinte biztos, hogy elvesztek az adataid. (backup a megoldás rá)
Az élettartam kérdését szerintem sokan túl komolyan veszik. Van itthon vagy egy tucat SSD szinte napi használatban, és még egyik sem romlott el, vagy romlott az állapota drasztikus mértékben, pedig van olyan, ami több, mint 3 éves!
-
ffodi
veterán
válasz Vasinger! #3876 üzenetére
Ami jelenleg a fő asztalimban van az mind a 4 100%-os. (2db Hyperx RAID0-ban, egy Nova2, egy S599). Ezen kívül nagyjából mindegyik 95-99% körül van. (V+200, SNVP325, Samsung 830, 840, SNVP425, de van még Apacer stb is a háztartásban)
Ha a többi lehetséges meghibásodástól eltekintünk, akkor lényegében a cellák elhasználódását indikálhatja a %-ban megadott kondíció érték. Azt pontosan nem tudom hány %-tól cserélik gariban (gondolom 0%), de ha drasztikusan csökkenni kezd, vagy közelít a 0-hoz, akkor érdemes csere után nézni. (feltéve, hogy nincs, vagy lejárt a gari)
Vannak SSD-k, melyeknél a számláló nem 100%-tól, hanem 99%-tól kezdődik. Nincs azzal semmi gond.
Más:
A tápkör szokott általában ciceregni, azon belül is jellemzően a tekercsek.
[ Szerkesztve ]
-
ffodi
veterán
válasz Vasinger! #3879 üzenetére
Sima van nekem is, ha jól emlékszem 100%-ról indult, most is annyi, viszont nagyon keveset volt használva.
Találtam egy ehhez kapcsolódó hozzászólást.
Szerintem ne aggódj.
[ Szerkesztve ]
-
ffodi
veterán
válasz westlake #4784 üzenetére
A 240 GB-os változat (HyperX), írásban gyorsabb valamivel, ha jól emlékszem.
A sebesség egyébként nagyban függ a gép többi alkotórészétől is, persze gondolom ebben az esetben ezzel nálad sincs gond.
-
ffodi
veterán
válasz westlake #4787 üzenetére
Igazad van, rosszul emlékeztem, a szekvenciális sebességek valóban megegyeznek a gyártó szerint a 120-as illetve a 240-es modell esetén. A névleges IOPS értékekben viszont van némi eltérés.
[ Szerkesztve ]
-
-
ffodi
veterán
Kérdés mit reprezentál a 0. port? Ha adott esetben a 0. és 1. (vagy csak a 0.) natív (gondolom jelen esetben intel) SATA3, akkor érdemes arra tenni az SSD-t. Ha ugyan olyan SATA 2, mint a többi, akkor teljesen mindegy. A RAID tömb elvileg nem eshet szét, ha ugyan arra a vezérlőre teszed vissza az összes HDD-t, mint amin voltak.
[ Szerkesztve ]
-
ffodi
veterán
Status: Ismét eltelt egy év.
Kingston HyperX SSD (nem 3K) 2db RAID0-ban:
Kondíció továbbra is 100% mindkét meghajtó esetében.
Az idősebbik SSD-ről néhány fontosabb info:
Használat: Mindennapos használat - OP rendszer
Működési idő: 413 nap
Írt adatmennyiség: 8,1 TB
Reallocated Event Count 0
Kor: lassacskán 3 évSmart Response:
A korábban használt 30 GB-os Corsair Nova 2-t lecseréltem egy 120 GB-os 840 EVO-ra, mostantól ez gyorsítja a 2TB-os WD Blacket. Korábbi eredmény.
Jelenleg (látszik, hogy a SATA2 korlátozza ):
[ Szerkesztve ]
-
ffodi
veterán
válasz B-L-A-C-K #10491 üzenetére
Nagy kár, hogy ezt a sebességet nem tudja produkálni a Win 8.1 hybrid boot nélkül, és mondjuk úgy, hogy van legalább 16 GB rendszermemóriád, és lóg 6 eszköz USB-n.
Egyébként hozza az elvárásokat az SSD.
[ Szerkesztve ]
-
ffodi
veterán
válasz B-L-A-C-K #10493 üzenetére
Alapban aktív a hybrid boot. (a linken megtalálsz minden hasznos információt)
A sok, pl. 16-32 GB rendszermemória nemhogy gyorsítja a bootot, hanem lassítja sajna a tapasztalataim alapján. Amire én gondolok például - mivel nem ismerem részleteiben a windows oprendszerek indulási folyamatát így csak tippelek - hogy nagyobb rendszermemória esetén több memóriát kell inicializálni, ami tovább tart.
[ Szerkesztve ]
-
ffodi
veterán
válasz #54715584 #12524 üzenetére
A Win 8 és 8.1 "hírhedten" lassan bootol a Win 7-hez képes, nem feltétlen a te készülékedben van a probléma. A Win 8 megjelenésekor azzal reklámozták, hogy milyen gyors, a valóság sajna nem ez. Egy esetben tudja hozni kb. a Win 7 szintjét bootidőben, ha a gyors boot aktív a Windowsban (tehát a hibernálás is). Ez csak kikapcsolás, majd hidegindítást követően tudja produkálni, viszont pl. újraindítás esetén nem. Itt lehetnek 2x-es szorzók a bootidőben!
A másik dolog, hogy mennyi RAM-od van, hány USB eszköz, hány monitor, stb. lóg a gépeden, mert ezek is rendesen befolyásolni tudják az indítási időt. (32 GB RAM esetén a bootidő 4-8 sec-el is romolhat pl. 8GB-hoz képest a tapasztalataim alapján, Win 8 esetében.......)
Saját példa:
Win 7 bootidő (windows töltés megjelenésétől számítva az asztal megjelenéséig): 6-8 sec
Win 8.1 Update bootidő gyorsboot nélkül (windows töltés megjelenésétől számítva az asztal megjelenéséig): 15-20 sec
Win 8.1 Update bootidő gyors boot-tal (windows töltés megjelenésétől számítva az asztal megjelenéséig): 6-10 secMindez ugyan azon a PC-n. (HyperXSSD RAID0, 32GB RAM, 4930k, sok-sok periféria.....)
[ Szerkesztve ]
-
ffodi
veterán
válasz #54715584 #12531 üzenetére
Vezérlőpult -> Energiagazdálkodás -> A főkapcsoló funkciójának megadása (bal oldalt fenn) -> Leállítási opciók (ha szürke, akkor a megnyitott oldalon fent: " A jelenlegi......."-ra kattints)
Ha itt nincs bepipálva a hibernálás opció az nem gond, attól még működhet a gyors boot.
Ha már felállt a rendszer, akkor valószínűleg nem lenne érezhető sebességbeli különbség 7 és 8.1 között.
Szerk.: A kép tanúsága szerint a teljes (Win) bootidő 19+72 = 91 sec.
[ Szerkesztve ]
-
ffodi
veterán
válasz Sk8erPeter #12537 üzenetére
Ha figyelmesen elolvasod amit írtam, akkor nem a bekapcsolástól, hanem a Win töltésének elkezdésétől (tehát a POST után) írtam a 6-8 sec-et. Amint megjelenik az asztal, használható bármi. (na jó még 1-2 sec plusz előfordulhat néha)
Ha van elég erőforrás/teljesítmény, akkor ez nem gond.
Videót max 8.1-ról tudnék prezentálni jelenleg (vagy friss win 7-ről), de előbbiben a hibrid boot torzíthatja az eredményt.......
Kellően erős gépeknél nincs különbség 8.1 és 7 között, ha már betöltődött a rendszer. Betegágyak (értsd régi és lassú) esetén lehet különbség, viszont ezeknél még mindig érdemesebb XP-t használni (vagy nagyon lebutított 7-et), annak ellenére, hogy már hivatalosan nem támogatott.......én legalábbis ezt tapasztaltam a vizsgált n+1 darab gépnél.
Egyébként ha már előkerült a Windowsos téma, akkor nekem is csalódás a Win 8-as sorozat, hiába, beigazolódni látszik, hogy minden második Windows kiadás ér valamit.
[ Szerkesztve ]
-
ffodi
veterán
válasz geri173 #12840 üzenetére
A te lapod BIOS-ában az AHCI mód ha jól rémlik Enhanced mód néven fut. (Sata mode opciónál)
Igen a 32 bites Windows miatt van, pont 4 GB RAM-nál ez még nem olyan vészes dolog, de azért édemes lehet felrakni egy 64 bites változatot.
-
ffodi
veterán
-
ffodi
veterán
Ismét jelentkezem az újabb egy éves státusszal. (korábbi)
Kingston HyperX SSD (nem 3K) 2db RAID0-ban:
Kondíció továbbra is 100% mindkét meghajtó esetében, jól érzik magukat.
Az idősebbik HyperX SSD-ről néhány fontosabb info:
Használat: Mindennapos használat - OP rendszer (jelenleg Win 8.1 Update X64)
Működési idő: 565 nap
Írt adatmennyiség: ~ 10 TB
Reallocated Event Count 0
Kor: lassacskán 4 évEmellett kicsit több mint 1 éve egy Samsung 840 evo felel a HDD gyorsításáért (smart response). Ennek adatai:
Használat: Smart response - SSD cache
Működési idő: 153 nap
Írt adatmennyiség: ~ 3 TB
Kondíció: 98%
Wear Leveling Count: 23
Kor: kicsit több, mint 1 év"A minőséget régen gyártották, ma már csak biztosítják." Magassy I. axiómája
-
ffodi
veterán
Új szerzeményem, 950pro 256 GB NVMe.
-
ffodi
veterán
válasz Fire/SOUL/CD #21688 üzenetére
Ha még nem támogatja, akkor inkább leírom: Rampage V Extreme-ben ketyeg.
-
ffodi
veterán
válasz Fire/SOUL/CD #21690 üzenetére
Tudom, olyat is, amit nem akarok, hogy más lásson.
-
ffodi
veterán
válasz Doky586 #21692 üzenetére
Mellékelek, ha ez ennyire fontos, de nem sok értelmét látom, mivel az SSD-ről semmi infót nem mutat. Az pedig, hogy hol a temp könyvtáram, vagy épp milyen BIOS verzió van a lapomon az nem hinném hogy sokakat érdekelne.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
válasz Pityu. #55753 üzenetére
(rögzített hozzászólás)
Nyugodtan veheted azt a Kioxia XG7-et is, teljesen megbízható szerintem az XG sorozat, nekem van egy XG5 félgigás, hol külső meghajtóban használom Ventoyos boot eszköznek, hol valamelyik notebookban van, csendben dolgozik, semmi gond nincs vele. Amúgy nem sok különbség van az SN730 meg a XG7 között, utóbbi PCIe 4.0, de mindkettőben Kioxia BiCS NAND van, kb a controller is saját gyártás, ami szintén Kioxiát jelent. 2021-ben Lenovo Thinkpad Carbon gen9 meg Thinkpad P1 notikba voltak ezek az XG7-esek OEM-ként.
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- 4TB WD RED PRO! WD4005FFBX (NEM RECERTIFIED) 4TB 7200rpm 256MB! Teljesen új, bontatlan, sok garral!
- 4TB WD RED PLUS-ok! WD40EFPX (NEM RECERTIFIED) 4TB 5400rpm 256MB! Teljesen újak, bontatlanok, garral
- 256gb nvme ssd eladó
- Kingston 500GB NVME SSD SNV2S/500G - BONTATLAN
- Eladó bontatlan új 5 db ADATA su650 240gb
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest