Hirdetés

Keresés

Aktív témák

• Fire/SOUL/CD

félisten

válasz sir fg #42559 üzenetére

Természetesen most maradjunk szigorúan az IDE/AHCI drivereknél és persze SSD-knél.

1. A W7 alap IDE és AHCI drivere is támogatja a TRIM-et(igen, SATA IDE módban is támogatja a TRIM-et), míg az adott gyártók IDE driverei nem, AHCI driverei is csak bizonyos verzió felett, vagy egyáltalán nem, lásd pl NVidia.
    (régebbi alaplapoknál még régebbi AHCI driver-t lehet letölteni a gyártó honlapjáról)

2. A W7 alap IDE/AHCI driverei univerzális driver-ek, ez azt jelenti(és az előnye is ez), hogy számos chipset-et támogatnak(mindegy milyen chipset, menni fog a TRIM, még ha nem is olyan sebességértékeket lehet mérni a sebsség-mérőkben), ugyanakkor "hátránynak" írható fel, hogy nem tudja olyan optimalizáltan kiaknázni az adott chipset előnyeit, mint az adott gyártó specializált AHCI drivere.

3. A gyártók által szállított AHCI drivereknek más "előnyük" is van/lehet. Számos HDD gyártó előírja, hogy pl. Intel SATA vezérlőn kötelező az IRST driver-t telepíteni. Nyilván ilyenkor hiába fut a rendszer SSD-ről, ha használsz nagy kapacitású/érintett HDD-t is a rendszeredben(akár csak adattárolásra is), akkor mindenképp fel kell telepíteni az IRST driver-t.(Tipikus jelenség, amikor 1-2-3TB-os HDD-ket 500-700GB-osnak(vagy egyéb nagyon jellemző kapacitásúnak) lát a rendszer, ilyenkor szinte 100%, hogy az IRST driver hiánya okozza.)

4. A chipset/INF driver-eknek az a legnagyobb hátrányuk(azon kívül, hogy a teljes gépre negatív hatással lehetnek), hogy lecserélik a W7 alap IDE/AHCI driver-ét, és egyből nem lesz TRIM(IDE módban biztosan nem, lásd 1. pont, illetve régebbi AHCI-t pakolnak fel, ami megint nem támogatja a TRIM-et)

vazzz #42561 - "Értem, bár én soha nem szoktam chipset drivert telepíteni és nem is ösztönöztem erre senkit"
    Helyes, ettől a "szokásodtól" ne is szabadulj meg. A hosszú és stabil "gépélet" titka a chipset/INF mentesség. :K

[ Módosította: philoxenia ]

Aktív témák