Hirdetés
- Öregszem
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Asszociációs játék. :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Milyen mosógépet vegyek?
- Android másképp: Lineage OS és társai
- JBL Xtreme 4 vélemény (vs. BOSE)
-
LOGOUT.hu
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
mulli86
tag
Sziasztok!
Középkategóriás excel felhasználó vagyok. Feltételes formázások még mennek, meg függvények alkalmazása, de Makrót már nem tudok használni. Van egy kérdésem, amire se neten, se fórumon nem találtam választ, pedig biztos hogy nem csak nekem jött elő ez a probléma.
Olyan kérdésem lenne, hogy ha egyes cellákat színnel jelölöm meg, áttekinthetőség és egyszerűség miatt. És ezek a cellák számokat tartalmaznak. Szeretném ezeket a cellákat összeadni egy harmadik cellába. A "szumha" függvény nekem tökre megfelelne, ha kritériumnak meg tudnám adni, hogy melyik színű cellákat adja össze. De se színkódolást, se semmit nem találtam, amit kritériumnak beírhatnék. Tudtok ebben segíteni? Ha igen, színkódolást, hol lehet megnézni?
A segítséget előre is köszönöm!Üdv: Csabi
[ Szerkesztve ]
Jobb félni, mint áldozatául esni egy hirtelen Ninja támadásnak!
-
-
mulli86
tag
Sziasztok !
Van egy több éve nem megoldott gondom excel függvényábrázolásakor.
A mostani excel diagramban, amit használok, már beállítható, hogy mit tegyen az üres cellák ábrázolásakor (hagyja ki, nullának vegye, kösse össze egyenessel a nem üres értékűeket).
Igen ám, de ha az ábrázolandó cellák függvényt tartalmaznak, akkor hiába tűnik üresnek a cella, a diagramban beállítástól függetlenül nullának veszi a diagram -> és így nagyon vacakul néz ki a diagram (a folytonos vonal kiugrik a nullához).
A szokásos megoldás az, hogy a függvény értéke dupla macskaköröm -> nem jó
középső diagram jól mutatja, de csak azért, mert tényleg kitöröltem a cellákból a függvényeket (ez nem megoldás )
a jobb oldalon kipróbáltam egy konstanst -ami üres cella- használatát -> nem jó(ráadásul van egy üres() nevű függvény, ami szerint tényleg csak akkor üres a teszt-cella, ha kitörlöm a függvényeket onnan)
Valakinek valami ötlete van erre?
Válaszokat előre is köszi!Jobb félni, mint áldozatául esni egy hirtelen Ninja támadásnak!
-
mulli86
tag
Sziasztok (jobban beleolvasva a topicba Szia Delila!) Lenne egy olyan problémám, amit már biztos kérdeztek itt a forumon valamikor.
Egy terméktesztelés során kaptam több csv (excel alapú) adatbázist. 59 excel, excelenként változó mennyiségű sor, az oszlopok száma megegyezik és az oszlopokon belül található attribútumok is. Mivel a termékek meghibásodhatnak ezeken az oszlopokon belül lehetnek eltérések illetve lehetnek hibakód adatok is bizonyos oszlopokban.
Kellene nekem egy olyan kereső makrót készítenem, ami bizonyos oszlopokban keres anomáliákat/eltérést a megfelelő értékektől, illetve hibakódokat. Ahol talál a komplett sort ki kéne exportálni az excelből, így tudnám az időpillanatokat azonosítani, mikor mi történt a tesztelés során. Elvileg ez egy viszonylag egyszerű kereső makró lenne, amihez az információkat (értékek, hibakódok) számomra ismertek.
A legnagyobb probléma, hogy C++-ban, turbo pascalban, delphiben, qbasicben és hasonló programokban dolgoztam még egyetem és középiskola alatt, de az excel makrókészítés teljesen elkerült életemben.
Ahhoz hogy egy ilyen viszonylag egyszerű kereső makrót tudjak írni, milyen oldalakat, videókat, tanulivalókat javasoltok? Azért szeretném magamnak megcsinálni, mert jó eséllyel más tipusú teszteknél is kell majd hasonló makrót írnom.
Köszööm előre is a segítséget!Jobb félni, mint áldozatául esni egy hirtelen Ninja támadásnak!
-
mulli86
tag
válasz Fferi50 #43966 üzenetére
Szia Feri, egy gondom van. A link ami a hozzászólásban van, nem elérhető.
De még a neten se találtam letölthető formátumot. A legtöbb link mindig más helyre továbbít. Illetve van egy scennelt pdf olvasós verzió, de azt nem látom rendesen
[ Szerkesztve ]
-
mulli86
tag
Lenne egy olyan kérésem, hogy akinek megvan a könyv, az legyen oly kedves feltölteni drive--ra és megosztani velem itt vagy akár privátba (bár abból más nem profitál)
Köszönöm előre is!Jobb félni, mint áldozatául esni egy hirtelen Ninja támadásnak!
-
mulli86
tag
Sziasztok!
Sikerült segítséggel megírni azt a kereső makrót. Félig manuális, mert egy másik lapfület be kell másolni előtte, ami tartalmazza a keresendő adatokat. Az excelek amiken elindítom CSV fájlok. Illetve vannak olyan excelek, amik 1 millió sorosak, tehát teljesen fel vannak töltve. A makró problémái, amik között nem látok öszefüggést, random csinálja a következő hiábakat
- Indítás után kifagy
- elindul, de már a sorok megszámlálása is olyan mérhetetlenül lassú, hogy esélytelen, hogy a mai nap folyamán akár egy excel is lefusson. (5perc alatt még csak az ~5000 sorig juottt csak el)
- hibára fut, ahol a sorok számolása nem tetszik neki.Mik lehetnek a problémák, és hogyan tudnám kiküszöbölni ezeket?
-
mulli86
tag
Hogy szoktátok feltölteni? Csak feldobjátok valahova?
Egyébként most átírtam, hogy csak 100 sorig vizsgálja. Átmásolt 97 sort a 100-ból, pedig nem is szerepelnek benne olyan értékek, amikre keresek.
-
mulli86
tag
Bocsi az idöhuzásért, de elég macerás feltölteni ezen a hálozaton.
[link]Jobb félni, mint áldozatául esni egy hirtelen Ninja támadásnak!
-
mulli86
tag
Szia,
1- ok
2- ok
3- amint látod a mintát a hibakódok számot és szöveget is tartalmaznak azért a variant.
4-5 ha látod a teljeses progit, láthatod hogy kell-e szerintünk oda kell rakni, de hát logikai felfogás kérdés ki hogy írja meg a programot asszem
6. Úgy rémlett hogy tettünk bele ilyet, de úgy látom mégse, csak akartunk.Egyébb észrevétel így hogy átlátjátok?
Egyébként nem találtam infót róla, mi az a karakter, amivel inaktívvá lehet tenni a két karakter közé zárt szövegrészt. C++-ban ez a {} volt. Itt micsoda?
-
mulli86
tag
válasz Fferi50 #44068 üzenetére
Van ilyen excelből több darab. A makrót és a hiba-kod fület manuálisan hozzáadom.
Azt szeretném ettől, hogy a eredeti excelben vizsgálja át úgy a sorokat oszlop szerint, hogy kritériumként a hibakód lapfülön található adatokat használja.
Ha az első adatállományban az adott oszlopban talál olyan hibakódot vagy értéket, amit a hiba-kód lapfülön adott szolopban szerepel, akkor azt a komplett sort máslja ki és tegye egy hiba lapfülre, amit a makro hoz létre és kimásolja a fejlécet is a második sorba.
Ez egy teszt adatbázis, amiben hibakódokat keresek, de oszloponként lehet eltérés a hibakódok között. Itt is van legalább 5 különböző hibakód. illetve lehet bizonyos oszlopokban olyan teljesen jó érték, ami egyébként más oszlopban hibát jelent. Pld a 0,1 es hibakód.
A problémát az fokozza, hogy az excelekben valmiért az szlopok nem ugyanolyan sorrendben jönnek, ezért a makrónak elöször azonosítania kell hogy melyik oszlopban keres, aztán a hiba-kod lapfülön meg kell néznie hogy hol van ez az oszlop és a hozzá tartozó értékek alapján kéne átnézni az első lapfülön hogy van-e benn olyan érték vagy nincs.
Temélem érthető voltam[ Szerkesztve ]
-
mulli86
tag
válasz Fferi50 #44070 üzenetére
"Temélem" Bocs
Igen, jól érted. Annyi hogy ami megkavarja a dolgokat, az az, hogy a többi excelben az oszlopok nem olyan sorrendben vannak, mint a hiba-kod lapfülön, ezért muszáj kerestetni vele.
Befrissítettem a makrót Mutt 1-2-6-os pontjával, így most nagyobb file is lefutott. De amit észrevettem, hogy a 0-1 hibakódokkal nem azt csinálja amit szeretnék, mert azokat a sorokat is kidobja, amikben szerepel 0 vagy egy, pedig ez az érték csak az ECP_Electric_Error és ECP_2_Electric_Error oszlopban szerepelnek. Ezért szeretnénk, hogy pld ezt a két hibakódot, csak ebben a két oszlopban keresse a többibe ne, mert fals sorokat fog kigyűjteni, ahogy most is teszi. A másik 3 tipusú hibakod-nál ilyen gond nincs, mert az nem lehet jó érték.Jobb félni, mint áldozatául esni egy hirtelen Ninja támadásnak!
-
mulli86
tag
válasz Fferi50 #44081 üzenetére
Szia!
Én is alakítottam kicsit a hiba-kod lapfület így most csak a specifikus hibakódokra keres rá a makró. Abban az excelben amit küldtem én se találtam a makróval semmit. És amit manuálisan beleírtam, azt viszont kiszedte. Mutt modosításaival nemrég lepörgettem az egyik 200 megás excelt ami 1 millió sor*38 oszlop és kb egy órán keresztül minden microsoftos dolog meg volt makkanva a gépen, de miután végzett, szépen megcsinált mindent. Egyedül a 0-1 problémával nem tudok most mit kezdeni, de majd holnap a srácokkal összedugjuk a fejünket, meg bedobunk egy progress bart is, hogy nézni lehessen hogy megfagyott-e meló közben a gép.
[ Szerkesztve ]
-
mulli86
tag
válasz Fferi50 #44084 üzenetére
Szia! Tegnapi makrót feltettem, ahogy írtam is csak annyit változtattam rajta, amit mutt javasolt 1-2-6. ( #44074 HSZ-ben írtam). Plusz a hibakódoknál most nem keresek 0-1-et csak a 0b00, 0b01, 0b11-re keresek rá.
Tehát átváltottam Longra. Bár ezt többen is írtátok. For ciklus elé kitettem a két változót, meg beszúrtam a screenfalsh prancsokat az elejére és végére.Dim lastsor As Long
lastsor = Worksheets(1).Range("A5").End(xlDown).Row
Dim hibaname As Variant
Dim oszlopnumber As Integer
Application.ScreenUpdating = False
For x = 6 To lastsor
For y = 3 To 38
.....
Next y
jumppoint1:
Next x
Application.ScreenUpdating = True
közötte minden más maradt.Jobb félni, mint áldozatául esni egy hirtelen Ninja támadásnak!
-
mulli86
tag
Sziasztok! Egy teszt eredményt szeretnék ábrázolni olyan pont diagramban, ami görbített vonallal és jelölőkkel van ellátva. Ezzel nincs is gond. A problémám ott kezdődik, hogy amiket ábrázolni tudok azok az átlag értékek, de én szeretném, ha hibasáv "helyett" a mérési eredmények minimum és maximum értékeit jelenítse meg úgy a diagram, mintha hibasávot adnék hozzá. Biztos meg lehet valahogy csinálni csak én nekem nem sikerül, mert már láttam ilyet. Köszi előre is a segítséget!
Kicsit pontosítanék. Azok az értékek már táblázatban szerepelnek, hogy min meg max, csak nem tudom ezeket az értékeket beállítani hibasávnak. A fő problémám az, hogy nem középérték az átlag, így nem tudok simán százalékos vagy rögzített értéket beállítani. Ha pedig beállítom egy adott vonalhoz, akkor automatikusan felveszi az értékeket mindegyik ponthoz, pedig különböző pontokhoz különböző min max értékek tartoznának.[ Szerkesztve ]
-
mulli86
tag
válasz mulli86 #45685 üzenetére
Bocsi, már nem tudtam szerkeszteni:
"Ha pedig beállítom egy adott vonalhoz egyéni beállításnál, hogy minimum érték x maximum y, akkor automatikusan felveszi az értékeket mindegyik ponthoz, pedig különböző pontokhoz különböző min max értékek tartoznának."Jobb félni, mint áldozatául esni egy hirtelen Ninja támadásnak!
-
mulli86
tag
válasz Fferi50 #45687 üzenetére
Szia, nem igazán értem mi a különbség és hogy mit kapok ha a min-max értékeket is áblázolom és vonal diagrammba. Valami ilyesmit szeretnék. Ez 3 különböző alkatrész. Annyi hogy itt hibasáv van beállítva nem min max érték. De én ide szeretnék min maxot, ha lehet.
-
mulli86
tag
válasz Fferi50 #45689 üzenetére
Áhh, ezzel csak az a bajom, hogy még beteszek néhány adatot plusz a későbbi teszt eredményeket és egy olyan katyvasz lesz a diagramból, hogy nem lehet majd látni belőle semmit.
Ezek szerint ezt a hibasávot nem lehet tetszés szerint állítatni?[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen notebookot vegyek?
- FreeCAD
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Tőzsde és gazdaság
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Öregszem
- Futás, futópályák
- Hálózati / IP kamera
- Ukrajnai háború
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs