Keresés

Aktív témák

• Protoss
    senior tag

Hali!

A vége a Lángok Bagdadban topickba való szerintem! Az hogy a tvs tájékoztatás nem korrekt régóta tudjuk, de akik itt irogatnak általában nem csak a propaganda hírforrásokra támaszkodnak.

Parcinak teljesen igaza van. Érveket írj ne esszét, hogy minden rossz és az Eu maga a kis ördög.

Könyv ajánlatom számodra pl.: Növénytermesztésünk az Európai Unióban. Érdemes elolvasni, nincs benne dicshimnusz és nincs hőbölgés sem. Tények és kész.

Szerintem már megbocsás rendkívül keveset tudsz az Euról a hozzászólásaid alapján. Közgazdasági területről ne is beszéljünk. Nem akarlak megsérteni távol álljon tőlem, de egy kicsit fárasztanak hogy makró és mikróökönómiára hivatkozol, de csak fogalom szinten. Érvek nélkül vagdalkozol.

Üdv

• Figyu, vigyázz azért, amikor így kinyilatkoztatsz, mert pont azt sérelmezed, h mások ugyanezt teszik, pedig ''nem látják, amit te''. Nos, ez biztos fordítva is igaz.

Hogy egy példát hozzak (ami ugyan szar, de legalább autentikus és hiteles, mert rólam van szó), én EU szakos hallgató vagyok a Közgázon, és volt már ''pár'' EU-s tárgyam. Annak felépítéséről, jogáról, politikáiról, stb.

Persze, az időm 100%-ban PROHARDVER!-ezek, így ennek megfelelően tudásom nem olyan, amilyennek lennie kéne, de annyi pl mindenképp van, hogy egy csomó dolgot cáfolni tudjak / megerősítsek.

Más kérdés, h esetleg nem teszem meg, mert pl cikket írok a site-ra, vagy ilyesmi.

• Protoss
    senior tag

Hali!

Bocsi, de mielőtt vagdalkozol kicsit nézz utánna az Eu keletkezésének. (ez egy jóval korábbi hozzászólásodra vonatkozik.)

1, A tőke fontos te magad is elismerted, ha az Eutól nem kapunk, akkor honnan is?
    A probléma a gondolkodás módoddal, hogy ha az Eun kivül maradunk akkor nekünk mindenki örömmel ad mindent, mert de marha vagány gyerekek voltunk mert nem csatlakoztunk. Ezt azért ne mond, hogy az Eu nélkül jobbak a hitel és támogatási feltételek, mert ez :DD
    Jelen pillanatban is folyósítottak már kis hazánknak csatlakozási támogatásokat. több alap is van erre a célra az Eu-n belül.
    Az, hogy lehetetlen magyaroknak pályázatot nyerni??? Azért ez kissé túlzó kijelentés. Első pontosítás vannak pályázatok amire csak pl a csatlakozó országok vállakozói pályázhatnak, sőt vannak összegek melyek kiosztása Mo hatáskörbe tartoznak.

2, Az Eura nem lehet betörni??? Érdekes a szőlőt egész jól megvették a németek idén a szomszédos agrár rt-től. Hát nekik sikerült.
    A minőséget javítani kell, de ezt akkor is javítanod kellene, ha nem vagy eu tag mert kinek is értékesítesz? Az Eu-nak.

3, Az Eu mezőgazdasági támogatási rendszere küzd és küzdött problémákkal. Az euro bevezetése stabilizálta az Eu gazdaságát. Pl.: háború előtt az Usa is vergődött és mégsem kezdte el senki temetni.

4, Szóval kötöm az ebet a karóhoz, ha Nem léptünk volna be akkor mi történik?
    Válaszolok mert más nem akar:
    - védő vámok lehetnének: DE mindenki más is védővámokkal sulytana minket!!!
    (aláírtunk egy-két szerződést már, pl.: legnagyobb kedvezmények elvét elfogadtuk és örültünk neki!)
    - védő vámokat lekell építeni (világkereskedelmi szövetség irányzata), elég erősen támadják az Eu-t is, de Mo-val szerintem nem sokat szaroznának, hogy holnaptól nincs védővám
    - piac vesztés, gondolod az Eu kivül álló országtól jobban vásárolna?
    - támogatást még hírből se ismernénk (azt ugye senki nem gondolja komolyan, hogy az Mo költségvetés megtáltosodna és önteni kezdené a suskát)
    - tőke beáramlás nuku, magas bérek már riasztják a tőkét
    - tőke kiáramlás nuku, mert nem foglalkoznak külső állammal
    - munkaerő áramlás megint nuku
    - etc.
    Belefáradtam, de legalább ennyit vártam volna, nem csak hőbölgést.

Üdv

• KEndre
    HÁZIGAZDA

1./ De az érdeke, hogy jó infrastruktúra legyen a tőkebefektetés környezetében, ilyen célra már lehet EU-s pénzeket szerezni. A magyar vállakozó is ''profitálhat'' abból, hogy jó a szállítás, jók az útak, működnek a bankok, beszállítója lehet egy szupertechnológiát működtető multinak, szóval van olyan érdek is, ami Magyarországnak is hasznos (az utakat ugye nem lehet hazavinni).
    A támogatások általában és nagyjából normatív jellegűek az EU-ban. Az természetes, hogy a túltermelést nem fogják támogatni, tehát ebből lehet némi problémánk.

2./ Lehet versenyezni a régióban is, bár M.o. külkereskedelme jelenleg is Ny-Eu orientációjú. Miért lenne ez másképp ezután? Érveid nem eléggé meggyőzőek.

3./ Ezt még mindig nem tudom elfogadni. Leegyszerűsítve: amíg nő a GDP, addig ne beszéljünk válságról. A mezőgazdaság kérdésében lehet igazad, itt bizonytalan vagyok a jövő megitélésében (túltermelés).

4./ Így már elfogadom a mondanivalódat, szvsz. a politikai elit változása szükség- és időszerű lenne.

Akkor: Hajrá Magyarország! Hajrá magyarok! Irány az EU!

• petakpa1
    őstag

Remélem mire megkapod a diplomádat halgatsz egy-két közgáz és eu-kurzust is, és belátod, hogy az előbbiek igazságtartalma igen csekély...

Kezdetnek talán ez: a tőkés oda viszi a pénzét ahol az a legtöbb profitot hozza, és nem azt nézi, hogy az hazai vagy külföldi beruházás-e!

Bizony azok a mocskos szemét nyugati kapitalisták már csak ilyenek, nem érdekli őket a nemzetiséged, bőrszíned, vallásod! Csak a $ érdekli őket! (szerensére:D)

• KEndre
    HÁZIGAZDA

Nézzük részenként GuMipOkE érveit:
    1./ ''Csak különbség van aközött, hogy hazai (magyar tulajdonú), vagy pedig külföldi tulajdonú az a tőke, ami kaszálja a nagy lét. Közgazdasági szempontból döntő jelentőségű.''

Ez szerintem is egy fontos kérdés. Hol (kinél) van a ''tőke''? Biztos, hogy nincs megfelelő hazai tőkeerő, tehát ezért csak azok érvényesülhetnek igazán, akik innovációban, szervezettségben, minőségben egyenletes teljesítményre lesznek képesek (mondok egy példát: Zwack). Tehát a ''tőkéhez'' hosszabb távon lehet majd hozzájutni, de hozzá lehet férni.

2./ ''A külföldi igyekszik minden pénzt (amit megkeres), kivinni az országból. A hazai meg itthon költi el azt. Vagy ami még hasznosabb, hogy a hazai tőke (ami nem létezik, hála az elmúlt 50 évnek) a megkeresett vagyonát külföldön fekteti be, és az abból keresett pénzt (haszon), meg behozza az országba. A nyugati tőkés államok erre vannak ráfeküdve. Minnél több piacot leuralni.''

Ha nincs hazai tőke, mit fektet be külföldön? Az igaz, hogy a ''tőkének'' mozgástér kell, ezért csinálnak egyre több versenyszabályt, ezt egy jogásznak nem kellene figyelmen kívül hagyni. Élni kellene a joggal (nem visszaélni). Vegyük fel a versenyt, legyünk ''hazafiak'', jó magyarok, vegyük a magyar termékeket, Viktorunk is ezt javasolja. A globalizáció káros hatásai kis lépésekkel is kivédhetők. Nézd meg a magyar focit. Nulla, mert nincs tőke, ami finanszírozná (se hazai, sem külföldi). A kiút az, hogy aki tehetséges, kimegy pár évre profinak, ha majd hazajönnek, akkor itthon majd átadhatják tapasztalataikat, biztosan lesz még jó magyar foci. Ez lesz más területeken is.

3./ ''Ez a jogi szörnyszülött, amit mesterségesen hoztak létre jogászok és politikusok karöltve, annak a nyugati érdekek álal forszirozott folyamatnak a része, ami már 100 éve megy, de most indult be az utóbbi évtizedben igazából. Gazdasági expanzió. A gyengébb államok szolgálnak majd a nagyobb, és erősebb államok piacának. Ezzel enyhítve az EU-ban kialakult válságot.''

Téves (közgazdaságilag), hogy az EU a válság felé halad, pláne, hogy már válságban van. A közös pénz kedvező hatásai csak ezután lesznek érzékelhetőek. Válságról majd akkor beszéljünk, ha az infláció és a munkanélküliségi ráta kétszámjegyű, a gazdasági növekedés negatív lesz. Van logikája annak, hogy az EU csak ekkora súllyal tud versenyképes maradni a világban.

4./ ''Szal ezt csak egy vámokkal szépen beszabályozott, az országhoz hű kormányzat tudná létrehozni. (Ami betölteni egy kvázi ''védegylet'' szerepét)
    Akkor 15-20 év alatt létre tuna jönni egy olyan hazai vállalkozói réteg, ami már fel tudná venni a versenyt (a védővámokkal együtt) a külföldi multikkal szemben, sőt külföldre is nyomulhatnának. Kicsit javulna az export-import arányunk. Az EUn kívül még esélyünk is lett volna valami hasonlóra. Bár a szavazást nézve eléggé kevesen látják át a nagypolitikát, így kérdéses hogy ha esélyünk is lenne, tudnánk-e élni vele. Megint visszaértem a demagógia, és a birka nép kérdéséhez...''

Ez a ''vezér'' elv. Minek ide pártok, parlament, demokratikus intézmények, kell egy ''vezér'' és egy ''báb''kormány, no meg egy birka nép. Vezérünk majd vigyáz ránk, hogy azok a csúnya multik nehogy má keressenek rajtunk. ez komolytalan felvetés.

A többi felvetésre már voltak reakciók, tehát azokra most nem térnék ki.

• csabika25
    aktív tag

Csak egy megjegyzés: ha már mindenképp hozzáértőnek akarsz tűnni, ne írj olyanokat, hogy: ''Vétó jog. Remélem senki nem olyan naiv, hogy azt hiszi, az Európa Parlamentben (vigyázat, nem egyenlő az Európa Tanács Parlamentjével!) mindent meg lehet vétózni. Megvan azoknak a kérdéseknek a köre, ami 100%-os támogatást követel (ilyen az új államok felvétele a tagországok közé, és még néhány kérdés)''. Olvass utána, az EP-ben nem volt 100%-os az új országok felvételének támogatása. Néhány képviselő nem fogadta el. Ergo szerinted nem lehetnénk tagjai az EU-nak. Akire te gondolsz, az az európai miniszterelnökök fóruma (Európa Tanács?). Na ott lehet vétózni.

Másrészt: áruld már el, most kik is a nagytőkések? Nem külföldiek? Dehogynem. Nem viszik ki a tőkét? Néha igen, általában nem. Üdvös lenne egy magyar vállalkozói réteg. Ami ehhez kell: elsősorban elhatározás, szívós munka és kitartás. Meg kell tanulni pályázni. EU-s pályázatot írni ebben az országban jó, ha 100 ember tud. Egy év alatt minden faluba olyan falugazdász kell, aki képes használni az internetet és tud rendes pályázatot írni. A kisvállalkozónak sokkal könnyebben adnak hiteleket egy biztos piaci környezetben. Tudsz az EU-nál biztosabb és kiszámíthatóbb környezetet? Hol itt a gond? Nem mondom, hogy nem lesznek vesztesek. De elő azzal a híres magyar ésszel, és jól fogunk járni.

• KEndre
    HÁZIGAZDA

Gondold el, már EU-tagok, vagy lesznek: Lengyelország, Szlovákia, Románia, Horvátország, Szlovénia, Ausztria, Szerbia (?). Hol lenne Magyarország? Mi van a határon túli magyarokkal? Hol lennénk? Ukrán-Magyar-Orosz Államok Közössége? Mi lenne azzal a joggal, amit tanultál? Lehet hogy elnyomnak és leigáznak majd a németek, franciák, angolok,stb. stb, de akkor is inkább ők nyugatról, mint valakik keletről.

• localhost
    Közösségépítő

GuMipOkE Fórumtársam!

Ez így kedvemre való, ebben a szellemben lehet és szabad vitatkozni!
    Valóban szívből gratulálok, remek vitapartner vagy!

Az már egy más kérdés, hogy a Te meglátásaid és érvrendszered olyannyira távol állnak az enyéimektől, mint Dél-afrikai ismerősöd a norvég halászokhoz.
    (Bocs a szóviccért!)
    Annyira másként látod a dolgot, és szerintem annyira egyoldalúan, hogy azon a síkon én nem szeretnék egyetlen mondatoddal sem vitába bocsátkozni. Korántsem azért, mert esetleg alulmaradhatnék a párbeszédben, hanem azért, mert azt az állítás-özönt amelyet hangoztatsz egy jól felépített és - engedd meg - belédsulykolt ideológia mondatja veled. Illetve hiteti el veled. Nincs a hozzászólásodnak egyetlen momentuma sem, amivel egyet tudnék érteni.

Ezt a fajta elhivatottságot jól ismerem már koromtól fogva is, és tudom hogy kéznyújtással el lehet rendezni a dolgot efféleképpen:

Gratulálok Uram, de Ön nem az én ''Tiszti Kaszinóm'' tagja , Önnel én nem vitatkozom és nem is párbajozom!
    Harag és indulat nélkül.

• Den
    veterán

Mikor ilyen hozzászólásokat olvasok olyan érzésem van hogy lehet, hogy csak én nem tudok róla hogy ma magyarországon kozel paradicsomi állapotok vAnnak, és ha nem léptünk volna be az eu-ba maga a kánaán várt volna ránk. Csak az nem derül ki hogy mitől.

Csak kifogásokat hallok de alternatívákat nem. Olyan mint amikor a nyűgös kisgyerek mindenre kapásból azt mondja hogy nem, de maga sem tudja mit akar.

Tudomásul kell venni hogy egy globalizált világban élünk, ahol nem vagyunk függetlenek. Gazdaságilag semmiképp.

ehh, mindegy, majd rádöbbentek egyszer, ha gondolkodtok, nem csak néhány idióta politijus marhaságainak hisztek.

''Beléptettétek az országot az EU-ba. Halovány gyengus volt, de érvényes.''

Beléptettük. Nem kell megköszönnöd. Majd a gyerekeid hálásak lesznek. Kiványcsi vagyok, majd lesz-e merszed megmondani nekik, hogy nemmel szavaztál a jövőkükre.

• Protoss
    senior tag

Hali!

Hozzászólásodban még mindig nem látom, hogy ha nem léptünk volna be akkor miért is lenne jobb?

Az hogy jogász létedre nem tájékozódtál az eddig kapott támogatásokról és nem látod be, hogy bent legalább vétózhatsz a kedvezőtlen döntések ellen ez sajnos szomorú.
    Az hogy Mo-n rossz a vezetői, politikai morál ezért nem az Eu a hibás. Nem lesz kánaán, de ha nem léptünk volna be, akkor hova is adnánk el a termékeinket?

Akkor is az EU-ba akarsz eladni, akkor akár tetszik akár nem de Eu szabványokat kell betartani. (ha tag vagy ha nem)
    De ha érdekelnek a támogatások akkor érdemes talán egy Eu tankönyvet beszerezned. (szinte bármelyik egyetemi könyvesboltban kapható!)

Üdv

• KEndre
    HÁZIGAZDA

''Ez a rendszer a spekuláns nagytőkés üzletembereknek, a politikusoknak, a lobbiembereknek, és a jogászoknak fog kedvezni. A többiek szivnak, és próbálnak majd ellavírozni a nagyhalak mellett. De ismeritek a szabályt: a nagyhalak megeszik...

... a társadalom 85%-a döntően szívni fog. Meg is eszik, amit főztek. Minden esetre azon leszek, hogy minnél jobban kihasználjam a lehetőségeket, a rendszer hibáit, és az ''EU-ból'' kiszedni amit csak lehet. Csak sajnálni tudom majd azokat, akik most ''igennel'' szavaztak, de pár év múlva a nyugati konkurenciával szemben semmi állami védelmet nem fog kapni, és a vállalkozása, megélhetése veszélybe fog kerülni. Végül külföldi munkaadója lesz, és rabszolga lesz a saját országában... ''

Ezekre a megállapításokra igaz: sok sebből véreznek. Miről beszélsz? Vegyük sorra:
    Most mi van? Nincsenek még spekuláns nagytőkések, politikusok, lobbizók? Nincsenek jogászok? Nincs 85 %, aki szív? Nincsenek kishalakat evő nagyhalak? Milyen állami védelem van most a nyugati konkurenciával szemben? Most jönnek majd a külföldi munkaadók (nem Kínába mennek?)???

Szerintem rabszolgája vagy egy téves ideának!
    Többet és elmélyültebben kellene tanulmányoznod a magyar történelmet...

• localhost
    Közösségépítő

Beléptettétek az országot az EU-ba. Halovány gyengus volt, de érvényes.

Te melyik adót nézted/hallgattad? Honnan sugallták/sugározták neked ezt a ''gyengus'' értéket?
    A ''beléptettétek'' meg enyhén lekezelő és pejoratív, de vállalom.
    Csak most majd ne azt halljam, hogy: ''Ugye, ugye Ti akartátok!''
    Mert a szabálykönyvek szerint most ez a mondatfolyam fog következni. Sajnos.

Habár a bővítés mellett állók és mondjuk a kormány részéről azt hallani, hogy most, hogy beléptünk már mindenkinek az érdekeit képviselni fogjuk, azokét is, akik nemmel szavaztak. DE a nemmel szavazók nem hajlandók a TÖBBSÉG döntésének alávetni érdekeiket, mint ahogy azt már megtapasztalhattuk.

Pedig a NEM-oldal részéről a ''Ugye ugye Ti akartátok!'' helyett elvárható viselkedésminta: OKé, ha Ti így akartátok, akkor mi is megpróbáljuk veletek.

Ez a pozitiv hozzáállás, a többi pedig károgás.

• janati
    őstag

Maximálisan igazad van, örülök hogy ifjú jogászként ilyen jól összeszedted a lényeges dolgokat, amire nekem nem lett volna türelmem, meg csak felidegesítettem volna magamat közben.

Isten óvja ezt a Magyarországot!

• Mit látsz te itt különbséget, most is a ''spekuláns nagytőkés üzletembereknek, a politikusoknak, a lobbiembereknek, és a jogászoknak kedvez. A többiek szivnak ''
    és téged is ''megehet a nagy hal''
    Most is ''a társadalom 85%-a döntően szív.'' Már 1000 éve esszük, amit főztünk.
    Manapság hány cégnek van még magyar munkaadója? (telefon, gáz, cukor, cement, csokoládé,...)
    És eddig 1 kormány se ment túl azon, hogy a saját költségvetését megemelte, autóit lecserélte, és állami ünnepeket rendezett.
    Hát irány horány!

Aktív témák

Hirdetés