Aktív témák

• művésznő4

senior tag

Így legyen! :K Ma megyek állásinterjúra, szóval mindenki szorítson...... :B :U

• művésznő4

senior tag

Eggyel gyengébb, mint amit kinéztem, de nagyon tetszik és nem mellesleg nagyon jó áron bukkantam rá egyre... :) Ha minden igaz, holnap fel is adják nekem... :B

Sony MDR-Zx100 fejhallgató, rózsaszín

• művésznő4

senior tag

válasz művésznő4 #1143 üzenetére

Ez a kép szintén tegnap készült Zoli új HTC-jével. :) Szerintem nagyon klassz képet csinál. A nyaklánc úgy 2-3 hete ért ide és élőben is első látásra szerelem volt. :) Nagyon szép és sok ruhámhoz megy.
    Most ez az aktuális kedvencem... :B :C

• művésznő4

senior tag

A tegnapi nap csodálatos volt és nem csak az Anyák napja miatt, hanem azért is, mert Zk-t is vendégül láttuk végre nálunk. :) Iszonyat jól éreztük magunkat, szívem szerint újra megismételném, amint lehet! :D

Ja, és kaptam egy irtó cuki egyedi ihletésű, kreatív, utó-májusfát is.... :B Orgonával és színes csipeszekkel. :) Életem egyik legkedvesebb ajándéka volt....annyira jól esett, hogy Zoltánkám, ha utólag is, de pótolta a faállítást és még a maga módján fel is díszítette. :D :B

• művésznő4

senior tag

♥ Anyu, Ani mama, Erzsi mama és Anyóskám, Ica mama ♥
    Boldog Anyák Napját Nektek! :B

• művésznő4

senior tag

Ma csatlakoztam egy szuper Hobbi bútorfestők csoporthoz.
    Ezt a csodát találtam :) Én is szeretnék ilyet csinálni!!! :)

Elvileg ilyen graffiti festékszóróval és egy csipkefüggöny mintájával lett készítve. :)

• művésznő4

senior tag

...amikor elveszítünk egy szerelmet, mert elhagy minket, kiszeret belőlünk, vagy csak egész egyszerűen ráébredünk, hogy ez nem fog működni, akkor az egész szívünk és lelkünk kiszakad.

Értelmüket vesztik a hétköznapok, súlytalanul lebegnek a tárgyak, nehéz lesz a levegő és tartalom nélküli a létezés.

Semmi másról nem tudunk beszélni a barátainkkal, csak erről a fájdalomról, és ők megpróbálnak életben tartani minket.

Mikor elveszítünk egy (legjobb) barátot, mert elárul minket, vagy "külön-fejlődünk" és már nem találjuk a közös hangot, vagy mert az egyikünk túl sokat, a másikunk túl keveset pakolt a hosszú évek során a közös batyunkba, akkor ugyanez történik.

Értelmüket vesztik a hétköznapok, súlytalanul lebegnek a tárgyak, nehéz lesz a levegő és tartalom nélküli a létezés.

A különbség csak annyi, hogy ezt a fájdalmat már nincs kivel megbeszélni, és ettől még nehezebb lesz, mint egy szerelem elvesztése...

• művésznő4

senior tag

Legújabb 2 kiszemelt.... :B :B :B

Sony MDR-ZX300W

Nikon D5100:

• művésznő4

senior tag

válasz művésznő4 #1163 üzenetére

Na, másfél hét után végre sikerült elérnem a munkaügyis hölgyet. (kiderült, hogy szabin volt...) Elregéltem neki, hogy hogy jártam a kürtöskalácsos némberrel :U , hát szó szerint leesett az álla... Bár mondta, hogy teljes mértékben megérti, hogy végül nem mentem hozzá dolgozni, mert amikor ő beszélt vele, akkor is volt egy...khm...érdekes stílusa... Komolyan nem tudom, hogy hogy veszi a bátorságot ez a nő, hogy ilyen hangnemet megmer ütni mindenkivel...?? :Y :F -.-
    No, mindegy. Szépen elmeséltem, hogy nagyon nem tetszett az, amit nála láttam 2 nap alatt, ezért úgy döntöttem, hogy nem vállalom a 3 hónapnyi szenvedést. - Mert mint kiderült, ebben legalább igazat mondott... A 3 hónap alatt se ő, se én nem mondhatunk fel elvileg egymásnak, máskülönben vissza kell fizetnünk a munkaügyinek a támogatásra kapott pénzt (attól függően, hogy ki a felmondó fél)...
    Elmeséltem azt is, hogy a próbanapot nem fizette ki, hiába becsülettel, szorgalmasan lenyomtam neki 9 órát. Mi több, nemcsak nekem, de eddig soha, senkinek nem volt hajlandó próbanapot fizetni, de azért a támogatást mindenki után felveszi! (pénzhajhász, kapzsi, sz*rházi kis....áhhh :((( :(( )
    Én végül múltkor anyukámék tanácsára, nem csináltam botrányt, meg vergődést az egészből....nem hiányzik nekem a bíróságra járás, meg ilyenek.... :((( :U Viszont a munkaügyis hölgy igen csak megdöbbent és felháborodott ezen az egész eljáráson, amiket meséltem neki, majd mondta, hogy ennek meglesznek a súlyos következményei és azonnal intézkedni fog ez ügyben.... Persze, egyből mondta, hogy számíthatok a diszkréciójára, az én nevem nem fog felmerülni a dologban, ha ebből gond lesz, de ezt akkor sem hagyhatja annyiban. És persze, nagyon köszöni, hogy jeleztem felé a problémát, mert feltétlenül utánajárnak.
    Szóval mondhatjuk végül is, hogy ez volt az én kis személyes retorzióm a kis szemétláda felé.... :U :D
    A piszkos munkát rábízom a hivatalos szervekre, én pedig elégtételt vettem rajta.
    Amúgy a munkaügyisek irtó rendesek. Folyton felkeresnek, ha van valami meló kilátásban. Most pl. 2 étterembe is keresnek pultost, az egyik ráadásul itt van tőlem egy köpésre... Sajnos szakképesítés előírás, de elvileg nagyon régóta nem találnak embert, úgyhogy megpróbálom, hátha így is kellenék nekik.... 122.000 br-t ígérnek...
    Meglátjuk. :)

• művésznő4

senior tag

Szeretnék varrni egy ilyet.... :B :C

Pöttyös konyhai kötényke...:))

Pöttyös-fodros vintage ruci... :)

• művésznő4

senior tag

válasz művésznő4 #1162 üzenetére

Hát, nincs szerencsém.... :( :F
    Visszaírt a családfő olx-en, hogy köszönik a jelentkezésemet, de ők felsőfokú nyelvtudással rendelkező valakit keresnek..... Nagyon nehéz, de mindezek ellenére próbálok pozitív maradni. :U

Noisettes - Wild Young Hearts (New Version)

Itt egy kis figyelemelterelő.... :U
    Újabb szépségekre bukkantam:

Fashion Jewelry Chain Pendant Crystal Choker Chunky Collar Statement Necklace

Details about 18 Pieces 3D Butterfly Crystal Transparent Decor Wall Sticker Home Wall Decals

• művésznő4

senior tag

válasz művésznő4 #1161 üzenetére

A nap zenéje mindenekelőtt :D :

Szabó Balázs Bandája feat. Julie Rens - Hétköznapi | hivatalos videoklip

Osztán'... Gondoltam, nem bízom a véletlenre így a sete-suta telefonos interjú után, vettem a bátorságot és írtam a hölgynek egy külön kis bemutatkozót magamról, mivel a magyar önéletrajzom úgysem nagyon mond neki sokat. :)

Az angoltudásom eléggé megkopott, de azért próbálom összeszedegetni a halvány emlékeimet... :B :P

Dear Mr and Mrs T.,

I would like to introduce in more detail, because today in the phone i was rather excited, nervous and shy (as you could hear). I can write better, than talk. So, my name is Réka Hajdu and I'm 22 years old.
    I learned english for many years in the school, but unfortunately nowadays i haven't got chance to practise the language, so i forgot so much...
    At this moment, I'm a housewife at home and I live with my fiancé in Székesfehérvár, near Öreghegy. After our engagement, we moved here from East-Hungary to find our lucky and happiness and now we live here for 1 years.
    I got graduation certificate in high school and I started the university too in Nyíregyháza, where I studied hungarian language and literature, journalism and arts (drama, drawing, painting, etc...). I wanted to be a teacher, but unfortunately i didn't finished my studies there, because my faculty ceased, what i learnt.
    Now, I look for jobs, what I like to do, for example take care to babies. My Mom is kindergarden teacher, so I feel that i have talent and sense for children too.
    I have some experiances, because I undertook babysitter-works since I was 12 years old. We have many friend-family with lot of kids, who needed my help, so I helped them on the weekends or after school and I always had some pocket money.
    But later, i undertook more serious tasks too. For example, I worked for a mom, who raised alone her 9 years old, handicapped daughter, who always sat in a wheelchair. I did it for 2-3 years in the summer breaks.
    In addition, I have got a sister and a little brother. I helped my Mom in many times, when they were little babies. I played with them, fed them and changed their diapers as well. So it's not problem to me, if your son still doesn't housebroken.
    Well...I hope, you can know me better. If you have some questions, please write to me. I know, that my english is poor and not perfect my grammar too, but i'm impassioned and hard-working, so I promise, I will practise! :-)

• művésznő4

senior tag

válasz művésznő4 #1160 üzenetére

Jah, igen! :)
    Jó hír! Mi több, madarat lehetne fogatni velem! :) Van egy régebbi meló, amivel régebb óta szemezgetek és nagyon testhezálló is lenne a feladat, csak épp beijedtem egy kicsit, mert angoltudás szükségeltetik hozzá. :U Szóval sztornóztam egy időre, mert képben voltak akkortájt jobbnak tűnő lehetőségek is, ezt meg elraktam tallonba. Pár napja észrevettem, hogy újra kirakták ezt a hirdetést olx-re és mivel a cukrászos-dolog dugába dőlt, gondoltam egye-fene, próbáljuk meg. :) Napjában többször is ellenőrizgettem, hogy van-e valami reakció, de semmi választ nem kaptam sajnos, de még csak a levelet sem nyitották meg... :F
    Nem akartam először telefonálni, mert direkt kikötötte a férj, hogy email címen kell jelentkezni fényképes önéletrajzzal, de mondom, csak megérdeklődöm már, hogy mi a helyzet, ha még a levelemet sem nyitották meg... Lehet, hogy már az állást is rég betöltötték, ki tudja? :U

Az első kő egyből elém gördült, mert hibás szám volt megadva az oldalon. Hiába hívtam, "ezen a számon előfizető nem kapcsolható". :U Felhívtam Zolit, kérdezi, hogy mi a szám. Elküldtem neki, de közben észrevettem, hogy eggyel több számjegy van megadva. Azt tanácsolta, hogy próbáljam meg felhívni úgy, hogy az uccsó számot lehagyom a végéről. Maximum megmondom, hogy elnézést, téves...
    Felhívtam és lám kicsörgött, közben meg már mormoltam magamban a szöveget, meg a sűrű bocsánatkéréseket... :D Nagy meglepetésemre a férj vette fel és aranyos, közvetlen volt. Az első kérdése egyből az volt, hogy tudok-e angolul? Mondtam, hogy fogjuk rá... Régen elég penge voltam, de sajnos sokat felejtettem már. Azt mondta, hogy akkor át is adná a feleségének a kagylót, mert ő nem beszél magyarul és elbeszélgetne velem egy kicsit, hogy felmérje a tudásomat. Hirtelen köpni-nyelni nem tudtam....nem számítottam rá, hogy ma még "angol vizsgán" is túlesek..:Y :D
    Végül beszéltem a feleséggel, ő is nagyon kedves volt. Bár szerintem érzékelte kicsit, hogy néha csak nyökögök. :D Eléggé keresnem kellett a szavakat és kifejezéseket, de valahogy körbeírtam, amit akartam. Azt ígérték, hogy ha hazaérnek, akkor megnézik majd az önéletrajzomat és jelentkeznek. Remélem, betartják majd a szavukat... Én személy szerint nagyon várom és izgulok. :B
    Mikor letettük a telefont, kezem-lábam reszketett, mint a kocsonya a nagy izgalomtól...bár bevallom, írásban mindig nagyon erős voltam angolban, de az élőbeszéd volt a gyenge pontom. Bár úgy vagyok vele, hogy egy 2 éves kisfiúval talán még elboldogulok...velük úgy is csak tőmondatokban kell még beszélni, rövid, érthető kifejezésekkel, úgyhogy bízom benne, hogy nem lenne gond... :)

Egyébként a hirdetésben azt írták, hogy:
    Angolul tudó au pair-t keresnek a 2 éves kisfiúk mellé. Angolul, oroszul és magyarul beszélnek. Naponta (heti 5 nap), játék Martinnal 4-6 óra, ebből kb. 30 perc házimunka. Egyszóval tökéletes! :)

Emellett maradna szabadidőm futni, az itthoni teendőkre, bevásárolni, főzni, Zolira, meg minden egyéb másra. Nem terhelődnék le annyira, mégis lenne egy kis pénzem. (Bár az anyagiakról eddig még nem beszéltünk.)

Remélem, visszahívnak. Olyan jó lenne!!!! :DD :B

• művésznő4

senior tag

válasz művésznő4 #1159 üzenetére

Na, hál'istennek megszabadultam a gonosz 'mostohától'. :D ;]
    Tegnapelőtt felhívtam és megmondtam neki, hogy sajnálom, de találtam egy másik helyet, ahová már hamarabb jelentkeztem és ott szívesebben dolgoznék... Ez félig-meddig kamu volt, de gondoltam, váljunk el úgy, hogy a legkevésbé fájjon mindenkinek. Nagy meglepetésemre nem vette túlságosan a szívére, sőt, meg sem hatotta a dolog. Bűbájos, mézes-mázos stílusát elővéve, mint a világ legtermészetesebb dolga, elköszönt tőlem és mondta, hogy jó, persze, semmi gond. Köszi mindent.

Jobb ez így, én azt mondom. Nem tettem meg a feljelentést és nem akartam balhézni sem a próbanap miatt. Holott, mint utóbb kicsit utánaolvasgatva, jogi szempontból teljesen jogos követelés lett volna részemről, hogy a próbanapomat kifizessék...!!! :((( TÖRVÉNY VAN RÁ! ) De az az igazság, hogy féltem, hogy még a végén én jönnék ki az egészből rosszul... :U Meg nagyon nyomott a latba az is, hogy beszéltem Mamával, meg Anyával is és mindketten csak azt tanácsolták, hogy ne álljak le egy ilyen dörzsölt nőszeméllyel, mert tuti, hogy én maradnék alul.... :((( :(( Mindegy, több is veszett már Mohácsnál. Lezártam az életem eme fejezetét és emelt fővel megyek tovább előre! :U :K

• művésznő4

senior tag

válasz művésznő4 #1157 üzenetére

Na, felhívott a főnöknő, hogy hogy tetszett a dolog tegnap, meg minden.... Bizonytalanul mondtam neki, hogy hááát tetszett-tetszett.... ( - csak te ne lennél ilyen idióta...... :U :((( ) Már épp kezdett volna lerázni, de aztán gyorsan rákérdeztem még a próbanapra is, mielőtt leteszi a telefont, hogy ezt ő hogy szokta rendezni? Kérdezi, hogy ezt hogy értem? Mondom, anyagilag...
    Elkezdi, anyagilaaaaag?? Hát, sehogy... Ő nem fizet ilyesmiért. Én azért mentem oda, hogy megnézze, hogy mit tudok... Soha, senki nem fizet próbanapért, akiket ő ismer és eddig ő sem fizetett egyik alkalmazottjának sem! Úgyhogy sajnálja, de ezért nem jár semmi.
    Mondom, hát jó... Csak nekem eddig mindig kifizették mindenhol a próbanapot. Azt mondja, hát nem tudom, te eddig hol vagy kikkel dolgoztál, de ilyen nincs.... Hápogott őt döbbenten, enyhén felháborodva a telefonban nekem és állította, hogy én vagyok az eddigi pályafutása alatt az első ember, aki ezt felhozta egyáltalán és pénzt várt a próbanapjáért...
    (ezt mondjuk kötve hiszem, de ő erősködött)
    Pfff....

Hülyeséget csináltam... Már most kellett volna mondanom neki, hogy inkább felejtsük el egymást, fel is út, le is út, menjen Isten hírével... :/ :U

• művésznő4

senior tag

Szóval, a mai nap kalandja: ÁLLÁSINTERJÚ!

Eleve úgy kezdődött, hogy megbeszéltük hol és mikor találkozzunk, na, ő ennek ellenére 40 perces késéssel ért oda.... Mondom, jó, persze...üzletember, elfoglalt nő, egyebek. Nekem má' minden mindegy, csak legyen munka. Hát, ez a nagy "megbeszélés" :U abból állt kb., hogy a nő rohangált ide-oda körülöttem, 6x (!) hívták telefonon ez idő alatt és mind a hatszor fel is vette, + 2 ember jött oda hozzánk (ilyen titkárnője, meg mittudomén milyen ügyintéző embere) és folyton megzavartak minket. A nyílt utcán topogtunk ide-oda, a járókelők hömpölygő folyamában, én meg már olyannyira unatkoztam, hogy elővettem a határidőnaplómat és elkezdtem ott a levegőben írogatni bele, majd mikor végre nagy kegyesen letette a telefont, kérdeztem, hogy van valami, amit nagyon fontos lenne elmondania nekem, csak mert nekem is lennének kérdéseim, amiket időközben összeírtam magamnak..... Erre azt mondja nekem, hogy: ,,Oké-oké, de igyekezz, mert 5 percem van rád!"
    - Na, már ekkor nyomtam magamban egy szolid és nőies wtf-ot.... o.O Elég bicskanyitogató volt a stílusa amúgy végig, meg nagyon magas lóról beszélt....én csak lestem ezen a stíluson... o.O :(((
    A lényeg nagy vonalakban, hogy:
    Heti 5 napot kellene dolgozni, 12 órában kb, (de ez nyári időszakban elvileg lehet több is), a bérezésről annyit mondott halványan, hogy Br. 110 és 160.000 között van, ez attól függ, hogy ki hogy dolgozik... Rendes, teljes munkaidős, bejelentett munka, TB-met, stb-t fizeti, de semmiféle utazási támogatást, meg ilyesmit ne várjak... Gyorsan, pontosan, dinamikusan kell dolgozni, nap végén mindig visszanézi az embereket a kamerán, hogy ki-hogy dolgozott...és bármikor lefokozhat szarabb munkára. jelenleg 3 üzlete van és 7 új embert akar felvenni, amik között majd ide-oda dobálja az embereket és a próbanaptól függ, hogy kit-hova oszt be... Nekem elvileg majd máj.4-én indulna a munka (ha beválok) belvárosi cukrászda + fagyizóban és pult mögött kiszolgálnék, tehát gondolom, kasszáznék, meg ilyenek... Az Ifjúsági Garancia programnak köszönhetően, 3 hónapot támogat a munkaügyi, tehát ők fizetnék a béremet, de ha nagyon megvan elégedve (TALÁN!!!!) kapnék még a minimál mellé még egy kis kiegészítést (persze, csak ha 100%-on teljesítek). :U Azt mondta, hogy rosszul tudom és nem úgy van, hogy a 3 hó próbaidő alatt bárki felmondhat bárkinek, mivel én támogatott vagyok, ezért rám más feltételek vonatkoznak. Úgyhogy ha aláírom a szerződést, akkor 3 hónapig akármi van, nekem dolgoznom kell neki és nem mondhatok fel, se ő nekem. Erre bevágja mellé nagy önelégülten, hogy bár ha nagyon nem válok be és kénytelen szabadulni tőlem, akkor ő tud kiskapukat arra, hogyan bocsájthat mégis el....de én ugyanezt nem tehetem meg. - Ez volt a 2. wtf??? o.O
    (na mondom, utána járok én azért majd ennek rendesen...)

Mindegy, nem cifrázom.....mondott elég érdekes dolgokat, érdekes stílusban... Pl., hogy ő nagyon is jó fizetésnek tartja azt, amit ad és máshol sem fizetnek többet , ő ezt tudja, mert utánajárt, meg utána kérdezősködött, szóval ő szerinte több, mint korrekt! Meg akinek kell a pénz és kell a munka, az elfogadja ezt is! Ő tudja, hogy milyen szar munka nélkül lenni, meg hogy mindent meg kell becsülni, mert ő is a semmiből kaparta fel magát, elmondta vagy 3x, hogy neki egyszerre 4 munkahelye is volt és hogy nem véletlenül tart most itt, ahol tart.
    Hosszútávra keres embereket és aki nem tetszik neki, azt egyszerűen kirúgja... Mondta, hogy 7 embert vesz fel a fagyi szezonra, de a végén majd úgy is kihullanak és csak a legjobbakat fogja megtartani....kb. 4 embert. És hogy nála nagyon kell teperni, mert ő egy fiatalos, lendületes csapatot akar...
    Amúgy előtte beszélgettem egy kicsit, míg várakoztam a kürtös kalácsos bódéban a csajjal (ez az egyik üzletük a 3 közül) és mondta, hogy ő másfél hónapja van itt és összvissz 40.000 Ft-ot keres itt... o.O Heti 2 napot kell jönnie úgy, hogy bejárós és mivel alkalmi munkavállaló, ezért a tb-t sem fizetik neki... o.O Tehát egyből lejön neki 15.000 bérletre, meg tb-re... Mondom, szerencsétlen.... :/
    Szegény csak azért marad, mert elvileg változás lesz és most már 4 napot kell mennie hetente....

Holnap lesz az 1. próbanapom 9-től 17-ig szintén itt, a kürtös kalácsosnál. Azt mondta a főnök nő, hogy majd meglepetésszerűen fog eljönni és benézni, hogy hogy dolgozom, hogy szolgálok ki, stb...meg majd visszanéz kamerán... Mondom, remek.... -.- :U Úgyhogy szorítsatok.... Egyelőre nem tudom még, mihez - hogy felvegyenek vagy ahhoz, hogy ne... - de szorítsatok! :D

• művésznő4

senior tag

Most 2 dolgot néztem ki, ami nagyon tetszik! :)

Az egyik egy vállfára akasztható, női ruha alakú ékszertartó... :) Nyár előtt tuti, hogy megveszem! Sőt, a Húgomat is meglepem szerintem egy ilyennel. Övé lenne mondjuk a rózsaszín, magamnak meg feketét vennék. :B

Details about Hanging Jewelry Organizer Makeup Beauty Supplies Closet Dress Sling Holder Case

És a másik:
    A 'zuram ha minden igaz egy 2 héten belül megkapja az ajándék pénzt Anyóskáméktól és akkor remélem, hogy én is megkaphatom az új fülhallgámat! :C ^^ Már évek óta nincs egy normális 'drótom', de ezzel akár sportolni is tudnék. OLX-en nézegettem, ott vannak jók és nem is annyira drágák, ha használtan veszem. Nekem végül is mindegy, csak jó legyen... :)

• művésznő4

senior tag

Napi szépségek :)

Ez meg egy kis varrókuckó. :)
    Mit is mondhatnék? A betyárját, elfogadnám! :D

• művésznő4

senior tag

Jut eszembe! Mai hangulat.....

Sad Piano Music (THIS WILL MAKE YOU CRY / Saddest Piano & Violin Ever!)

Ez meg a tegnapi.
    Mondjuk úgy, hogy a hétvégi indiai film okozta extázis utórezgései........ :B :)

Best of AR RAHMAN [Instrumental] | HasBas Bros.

• művésznő4

senior tag

Tegnap a fiúk lan partyn voltak, így egyedül maradtam itthon egész nap. Este csajos estét tartottam és megnéztem a várva-várt filmet: Az élet ízeit. :)

Nos... Azt hiszem, ma újabb szerelem született...........♥ :Y

- Filmkritika vége. -
    :D

A filmnézéshez nyilván nasi is dukál, így kicsit kirúgtam a hámból. :D Gondoltam, bűnözök egy kicsit és megjutalmazom magam a kedvenc isleremmel. A Kedveském tudja, hogy ez az, amivel bárhol, bármikor le lehet venni a lábamról... :B Extra nagy méretű, eperlekváros, mosolyfejes. ^^

• művésznő4

senior tag

Pesten hallottam csoport, (Lili Nagy)

‎Pesten Hallottam
    41 perce ·

Ez bizonyítja,hogy van igaz szerelem!! nekem a nagyszüleim első látásra egymásba szerettek..mama 14, papa 17 éves volt és azóta is épp úgy, épp annyira:)
    papa mindig dicséri mamát, hogy milyen édes, aranyos, türelmes, jószívű, segítőkész, okos és gyönyörű még ennyi év után is :')
    mikor itt vannak nálunk vagy valahol és valaki megkínálja pápát egy sörrel vagy bármivel akkor mindig azt mondja, hogy "nem iszok, mert még egy értékes kincset kell hazavinnem" :)
    hihetetlenül imádják egymást.. bármikor mentem hozzájuk csak azt láttam, hogy jó kedvük van, boldogak és szeretetben élnek
    :)
    iszonyatosan összhangban vannak egymással és bármi baj volt, nem idegeskedtek mert tudták, hogy ott vannak egymásnak és együtt megoldanak mindent:) de nem csoda hiszem 14,17 éves koruk óta együtt vannak.
    meg múltkor mama fagyit szeretett volna..és papa hallotta, hogy jön a fagyis kocsi vagy mi :o és egyem is meg kiállt a szakadó esőben és várta, hogy jöjjön :) mennyire aranyos már :)
    ha van szerelem!!!
    de mama már sajnos nincs..papa minden nap reggel 8-tól este 6-ig bent volt nála a kórházba. már tudta, hogy meg fog halni.. átölelte, simogatta, puszilgatta meg énekelt neki.. mama pedig sírva meghalt papa karjaiban :(

azt hiszem ez az igaz szerelem ami első látásra is az volt és örökké is tart :)
    szóval igen, van ilyen csak sajnos iszonyatosan ritka :(

• művésznő4

senior tag

válasz művésznő4 #1148 üzenetére

És ím', az ÁLOMTATYÓÓÓ!!!! :) :B

Pár napja már kinéztem magamnak, de megvenni még nem tudom. Egy kissé húzósnak tartom az árát, de minőséginek tűnik és ennél csak drágábban láttam ilyet... :U Úgy tervezem, hogy majd az első fizetésemből rendelném meg magamnak. Onnantól sajnos még úgy is legalább 1 hónapot kellene rá várnom... :U De nem baj, lényeg, hogy épségben ideérjen és hogy ne csalódjak benne élőben sem. :K
    Remélem, minél hamarabb lecsaphatok rá, mert a mostani táskám már nagyon szakadozik szét és nem igazán bírja a kiképzést. :( Eleve használtan vettem egy nőcitől (nem is olcsón ehhez képest), de nem bánom, mert sokáig bírta és jól vette az akadályokat. Jó vétel volt nagyon, remélem, hogy ez is az lesz! :K
    Csak jönneeee máááár! :C

New Ladies Womens Cross Body Satchel Bag Shoulder School Messenger Nappy Handbag

• művésznő4

senior tag

Egy kissé elkapott az ebay-őrület.... :B

Hot New European and American jewelry full of love love drip earrings Phnom Penh

Ez meg egy nagyon klassz kis oldal, ahol potom pénzekért lehet maradék anyagokat vásárolni. :) A Szabásminták csoportban bukkantam rá, ahol egy hölgy innen vásárolt, majd olyan szép tatyókat varrt magának, hogy elájulás! *-* És nem került neki összesen 600 Ft-ba...

Textilböngész bolthely

Ezek a kész szépségek :) --->

• művésznő4

senior tag

válasz művésznő4 #1144 üzenetére

Ééééés a 2 Broke Girls-es nyaklánc: pipa! :C :DD Ma reggel én nyertem meg a licitet, így kb. a harmadáért hozzájutottam az eredeti árához képest. :)

Éljeeeen! :D

Ezzel meg mostanában szemezgetek, bár most kissé vékony ehhez a pénztárcám... :U

Luxury Vintage Cream Embroidery Floral Duvet Cover Bedding Set & Curtains

Ja, és még egy! :)
    Bár ezt nem Kínából szermányoltam, de a 4 szépségből 2 az enyém lesz egy nagyon kedves hölgynek köszönhetően...méghozzá telesen ingyen! *-* Nagyon jól fog jönni majd a webbazározáshoz, ruhák fotózásához, a varráshoz és persze, a szobám díszeként, ékszertartónak... ^^ :K

• művésznő4

senior tag

Tegnap esti vintage-vázlat... :)
    Mostanában nagyon hiányzik a rajzolás... :U

• művésznő4

senior tag

Aztaaaaa!!! *-* :)

Készítsd el a saját próbababád!

Bár kirakati és szabóbabát ma már nem csak venni, de bérelni is lehet, én most azt mutatom meg, hogy hogyan készíthetsz egyet (fillérekből) akár otthon, saját kezűleg. A próbababa nem csak az üzlettérben, kirakatban vagy vásárokon hasznos és mutatós kellék. Akár saját hálószobádban, gardróbodban is alkalmazhatod. Összeállíthatsz rajta különböző kollekciókat, vagy kikészítheted a másnapi ruhád. Profi illetve hobbi szabóknak és varróknak pedig szinte elengedhetetlen kellék.

Nem állítom, hogy fél perc alatt elkészül, de nagyon egyszerű lépésekkel és a segítőddel hamar telik majd az idő.

Szükséges kellékek tehát:

* egy segítő barát/ ismerős
    * szigszalag (2-3 db)
    * olló
    * fólia
    * egy régi póló
    * karton
    * tömő anyag
    * tartó rúd
    * dekoranyag

Segítő társad vegye fel a régi pólót, ami lehetőleg szűkebb fazonú legyen, majd tekerjétek be a szabadon maradt nyakrészt fóliával. Kövessétek a betekercselési lépéseket, a képek alapján! Vágjátok szét az alapot, vegyétek le a segítődről, majd ragasszátok újra össze. Tömd ki a "ruhát" és zárd le az alját.

• művésznő4

senior tag

Hmmm....

Egy „rossz” gyerek levele a tanárokhoz

„Kedves Tanáraim!
    Lassan 14 vagyok, tele intőkkel és figyelmeztetésekkel. Rossz jegyekkel és romló magatartással. Meg kell felelnem a sulinak, meg kell felelnem a koromnak, meg kell felelnem a szüleimnek és meg kell felelnem a barátaimnak.
    Tanulnom kell nyolctól háromig, háromtól ötig, majd még este lecke és kis készülés. Ez 10 óra naponta. Te hány órát dolgozol?

Azt várják tőlem, hogy figyeljek és jól teljesitsek, de ehhez fejlesztenem kell az agyam olyan területeit, amit csak mozgással és játékkal lehet. Mikor tegyem ezt? Ha a testem már öntudatlanul is mozog, alig tudom fékezni, akkor szidást kapok.

Anyáék válnak. Anyu és Apu nem igazán tudja kezelni a feszültségeit, sokat kiabálnak velem is, ettől én még rosszabbul érzem magam és félek. Amikor te váltál / szakitottál, tudtál a munkádra koncentrálni?

Nekem is vannak rossz napjaim, de én még nem tudom, hogy kezeljem azokat. Neked vannak eszközeid a feszültség levezetésére? Tanitsd meg, kérlek.

Próbálok egész nap figyelni az iskolában, több kevesebb sikerrel. Te egész nap tudsz figyelni ránk?

Ha rossz kedvem van, nincs kedvem tanulni és nem tudok figyelni. Ha rossz kedved van, van kedved dolgozni és tudsz igazán koncentrálni?

14 lettem és érdekelnek a lányok. Valahogy elvonja a figyelmem a tanulásról ez az izgi dolog. Szerinted ez normális? Azt mondják, igen.

Van, hogy csúfolnak, mert kicsit kövér vagyok. Fogalmam sincs, hogy kell lefogyni és hogy kell szeretni a testem. Te együtt tudsz működni a testeddel? Ha a főnököd megaláz, meg tudod magad védeni? Tanitsd meg nekem, hogyan kell!

A barátaim sokszor hülyeségekbe vonnak bele, s belemegyek, mert barátokat nem hagyok cserben. Ti is az ilyen csintalanságokat mesélitek egymásnak 20 év elteltével? Mi is ezeket fogjuk.

Nekem úgy tűnik, egy hajóban evezünk. Mégis olyan, mintha a tanárok már ellenségei lennének a diákoknak. Más generáció vagyunk, mi már máshogy fogunk felnőni: minket a technika világa vonz. Ettől még nem vagyunk kevesebbek, mint a régebbi generáció. Az alapértékeink, mint a szeretet, törődés, figyelem, tisztelet, megbecsülés, vidámság,játék... megmaradtak.

Tanitsd meg nekem, hogy kell szeretetet adni, s fogok tudni szeretetet adni. Kérlek, én is hadd mutassam meg, hogy kell szeretetet adni.

Tanitsd meg, hogy kell tisztelni, s én is tisztelni fogok másokat. Kérlek, én is hadd tanitsam meg, hogy kell tisztelni.

Tanitsd meg, hogy kell önmagamhoz hitelesnek maradni, hogy ne hazudjak többet. Kérlek, hadd mutassam meg én is intők nélkül is, milyen hitelesnek lenni önmagadhoz.

És kérlek, juttass vissza vágyaimhoz, gyermekkori álmaimhoz, tápláld bennem, hogy képes vagyok rá, mert akkor képes leszek rá. S engedd, hogy én is visszajuttassalak gyermekkori álmaidhoz.

Mindegy, hogy megélünk-e belőle, mert ugye neked is csak az számit már, hogy boldog legyél?
    Ebben segits, ez a tiszta érték.
    Roland”

• művésznő4

senior tag

Ezt Mamának muszáj lesz majd elküldenem! :D

A NAGYMAMA ÜZENETRÖGZÍTŐJE :
    Itt a nagymama üzenetrögzítője beszél:
    - Jó napot kívánok, jelenleg nem vagyok elérhető. Kérem, közöljék üzenetüket a sípszó
    után:
    Bíííp!
    - Ha egyike a gyerekeimnek lennél, akkor nyomd meg az 1-es vagy a 2-es gombot (attól függően, hogy melyik
    gyerekem vagy) és használd fel a következő lehetőségeket:
    - Ha napközben nálam akarod hagyni a gyerekeid, nyomd meg a 3-as gombot.
    - Ha mosni és vasalni való ruhád lenne, nyomd meg a 4-es gombot.
    - Ha éjszakára akarod a gyerekeket nálam hagyni, nyomd meg a 5-ös gombot.
    - Ha az iskolába kell a gyerekek után menni, nyomd meg az 6-os gombot.
    - Ha ennivalót kellene hazavinni hozzátok, nyomd meg a 7-es gombot.
    - Ha nálam akarsz enni, nyomd meg a 8-as gombot.
    - Ha pénzre van szükséged, nyomd meg a 9-es gombot.
    - Ha meg akarsz hívni vacsorára, vagy a színházba, akkor egyszerűen csak beszélj, mert itt vagyok.

• művésznő4

senior tag

:D

A nagy titok a nőkről és a wc-kről:
    Kislány korodban anyukád mindig elvitt a mosdóba, megtanította, hogy legelőször le kell törölni a wcdeklit wcpapírral, majd ezt követően kis darab wcpapírkákat tett a wcdekli teljes felületére. Végül megtanította: "Soha ne ülj rá a nyilvános vécékre".
    Ezt követően megtanította "a pózt", azaz, hogy tartsd meg az egyensúlyodat a vécé felett úgy, hogy rá se ülj és ne is érj hozzá a felületéhez.
    "A Póz" megtanulása olyan első leckék egyike egy kislány életében, amely végigkíséri őt egész hátralévő életében. De még felnőttként is nehéz megtartani amikor a húgyhólyagod a kidurranás határán van. Amikor el "KELL" menned vécére nyilvános helyen azzal fogsz szembesülni, hogy akkora sort kell végigállnod, mintha ott bent nem más, mint Brad Pitt várna rád. És vársz., mosolyogva, kedvesen és látod ahogy a többi nő is diszkréten keresztbe teszi a lábát és a kezét, ami a hivatalos kifejezése annak, hogy "behugyozom". Végül rád kerül a sor de hirtelen megjelenik a tipikus anyuka azzal, hogy "ne haragudj, a kislányom nem bírja már tovább". Ekkor végignézed az összes többi helyiséget is, hátha nem látsz valahol lábakat. Mindegyik foglalt. Végre, valamelyik kinyílik és ráveted magad, szinte kiszeded az illetőt, aki éppen jön ki. Bemész és konstatálod, hogy a zár nem működik (sosem működik), nem baj. Rátennéd a táskád az akasztóra de nincs (sosincs), gondolod majd a kilincsre, az sincs, ezért szemügyre veszed a területet, lenézel a földre és látod, hogy gyanús meghatározhatatlan víz van a földön, nem mered a földre tenni, inkább a nyakadba akasztod, miközben nézed, hogy himbálózik alattad, nem beszélve arról, hogy szinte megfojt, mert annyira tele van, hogy alig bírod el olyan dolgokkal amiket szép lassan tettél bele, de a nagy részét nem is használod, de mégis ott van hátha kelleni fog valamikor. De visszatérve az ajtóra. Mivel nem volt rajta zár, az egyetlen módja, hogy zárva tartsd az, ha az egyik kezeddel fogod, miközben a másikkal egy rántással lehúzod a bugyid és odateszed magad "a pózba".
    Micsoda megkönnyebbülés!!!... Ahhhh. Végre! És akkor hirtelen érzed, ahogy a combjaid elkezdenek remegni, mert lógsz a levegőben, a lábaid behajlítva, a bugyid elvágja a vérkeringésedet a combjaidban, a kezed amely tartja az ajtót kinyújtva és egy 5 kilós táska a nyakadban.
    Nagyon szeretnél leülni, de amikor bejöttél nem volt időd letörölni a vécédeklit és bevonni papírral. Valószínűleg nem történne semmi, ha leülnél, de anyád szavai visszhangoznak a fejedben: "sose ülj rá a nyilvános vécékre", ezért úgy maradsz "a pózban" remegő lábakkal.
    De jaj! Egy rossz kalkuláció miatt érzed ahogy egy vékony sugárban végigcsurog a pisi a fenekeden, talán a harisnyád is olyan lett!!! Egy kis szerencsével megúszod, hogy a cipődet ne érje, de hát óriási koncentrációt igényel megtalálni a helyes "pózt". OK, próbálod elfelejteni ezt a szerencsétlenséget és inkább elkezded keresni a wcpapírt, de . a k. életbe!!! Üres, nincs papír (mindig üres)! Ekkor esdekelve könyörögsz, hogy legyen a táskádban az 5 kiló lom között egy nyomorult papír zsebkendő, de ahhoz, hogy megkeresd el kell engedned az ajtót. Egy pillanatra kételkedsz hátha valaki pont akkor nyit majd be, de nincs mit tenni muszáj elengedni. És persze, hogy amikor elengeded valaki belöki az ajtót, amit meg kell fékezned egy erős, gyors és nagyon határozott mozdulattal miközben kiordítod: FOOOOOOOOGLALT!!! Viszont ekkor megbizonyosodsz, hogy mindenkihez eljutott ez az információ, aki kint várakozik, ezért az ajtót már nyugodtan elengedheted, hiszen senki nem fog újra rád törni (ebben mi nők, nagyon tiszteljük egymást) és végre nyugodtan elkezdheted keresni a papírzsebkendőt. Szeretnéd mindet felhasználni, de tudod, hogy micsoda kincset érhet hasonló esetben, ezért elteszel egyet. Ekkor már számolod a másodperceket, hogy végre kimehess, mert rajtad a kabát, hiszen nincs akasztó, ömlik rólad a víz, őrjítő, milyen meleg tud lenni ezekben a pici helyiségekben, ráadásul ebben az erőltetett testtartásban, amiben még mindig vagy a vádlid már majdnem szétrobbant.
    Nem beszélve, hogy rád törték az ajtót, megfojtott a táskád, csorog az izzadság a halántékodon és a végigcsurgott lábadról. És tudod, hogy anyukád most nagyon szégyenkezne miattad, ha így látna, mert az ő feneke sosem ért hozzá egyetlen nyilvános vécéhez sem és hát valljuk be, "nem tudhatod milyen betegségeket lehet összeszedni egy ilyen helyen"... már teljesen ki vagy merülve, amire felállsz, nem érzed a lábaidat sem, gyorsan magadra húzod a ruhádat és lehúzod a wc-t.
    Ezután átmész a kézmosóba. Minden tiszta víz, nem engedheted el a táskádat, a válladra helyezed. Nem tudod, hogy működik a csap, olyan sok fajta szenzoros csap van manapság és addig érintgeted amíg egy hajszálvékony hideg vízsugár meg nem jelenik. Gyorsan beszappanozod a kezed, megmosod egy olyan pózban, mintha a Notre-dame-i toronyőr púposa lennél, hiszen nem szeretnéd, ha lecsúszna a táska a válladról. A szárítót már nem is használod, hanem gyorsan beletörlöd a gatyádba, mert ugye nem fogsz egy egész papírzsepit erre áldozni és kimész. Ha szerencséd van nem húzol magaddal egy darab papírzsebkendőt a cipődön vagy ami még rosszabb nem akadt fent a szoknyád a harisnyádban amikor fénysebességgel felrántottad magadra a ruhádat és kivillant a feneked. Ekkor meglátod a pasidat, aki bement a férfi vécébe, kijött és még egy újságot is volt ideje olvasgatni, míg rád várt."Miért voltál bent ilyen sokáig?" -kérdezi az idióta. És csak ennyit válaszolsz: "Sokan voltak". Ez az oka annak, hogy a nők csapatostul mennek mindig a mosdóba, szolidaritás miatt, mert amíg bent vagy az egyik tartja a táskádat és a kabátodat, a másik az ajtót és a harmadik beadja a papír zsebkendőt az ajtó alatt és így sokkal gyorsabb és könnyebb megtartani a "pózt" és a méltóságodat.
    Köszönöm mindazoknak akik, voltatok velem mosdóban és voltatok fogasok vagy tartottátok az ajtót!!!...De ez minden olyan férfinak is szól aki eddig nem értette, miért mennek a nők egyszerre vécére. íme a válasz.
    (ismeretlen szerző)

• művésznő4

senior tag

Mostanában állandó téma nálunk a lottó. Sőt, ma meg a csoportban is azt tárgyalták a fiúk, hogy ki mire költené, ha eseeetleeeg netalántááán...... :U :D

Én pont tegnap említettem ezt a dolgot Zolinak (bár ő minden áldott nap elregéli nekem sóhajtozva, hogy miket venne, ha nyerne a lottón... ;] :DDD ). Én, ha nyernék, akkor első körben kifizetném a hülye diákhitelemet kamatostul és utána nagyot koccintanék az egész Diákhitel Központ Zrt. egészségére....khm.. ;] :W Márcsakazér'is! :D
    Aztán biztos, hogy adnék a pénzből anyumnak, a 2 tesómnak, apumnak és a nagyszüleimnek, akik rendszeresen rengeteg pénzzel támogatnak minket jó ideje. Nem is tudom, hogy mi lenne Anyummal és a 2 tesómmal, ha a nagyiktól nem jönne mindig az anyagi támogatás... :U Felújítanám a nyíregyi kertes házunkat a húgomnak és a sógoromnak, Zolinak vennék egy farmot sok hektárnyi megművelendő földdel, gépeket, állatokat, amin időnként segédkeznék neki. Mellé építkeznék egy gyönyörű tágas kertes házat az én elképzeléseim szerint, ahol majd nevelhetjük a gyerekeinket... :B Hmmm... Ezen kívül Anyósoméknak adnék még pénzt, mert ők jók emberek és igazán megérdemlik! Másnak viszont azt hiszem, nem.
    Ami még hab lenne a tortán, ha végre én is olyan dolgokkal foglalkozhatnék, amiket tényleg szeretek... :) Építtetnék magamnak egy tesztkonyhát, ahol kísérletezgetnék gasztronómiai újdonságokkal, saját vállalkozásba fognék és nyitnék egy cukrászdát magamnak, emellett megtanulnék rendesen fotózni, lenne saját műtermem és elvégeznék egy esküvőszervező tanfolyamot is...
    Szabadidőmben pedig esküvőkre járnék fotózni, meg felkérésre kisgyerekeket, babákat .... :) Jah igen, és vennék egy varrógépet is, mert imádok varrni!
    Azt hiszem, röviden ennyi... :D

Szép álmok. Talán egyszer teljesülnek is... Ha nem is az összes, de legalább egy része... :B

• művésznő4

senior tag

Mai zene :)
    Mikor először meghallottam (nem tudom, úgy ~2-3 éves zene lehet), már akkor azonnal tudtam, hogy ezt a számot fogom betenni az öcsikém szülinapi meglepi videója alá, mikor 18 éves lesz. :K Annyira klassz! Legalább ezen sem kell már agyalni. :D Persze, addig még van egy laza 5 évem... :DDD

Aloe Blacc- The Man

• művésznő4

senior tag

No, meg ez... A LÉÉÉNYEG! :DDD :C ;]

2015.02.14.
    A virágüzletből frissen kijőve, legújabb szerzeményemet szorongatva, vásárolni indulunk kettesben. Végzünk a kasszánál, majd elégedett fejjel ugrándozom el a biciklimig és örömmámorban konstatálom Zolinak, hogy mennyire jó érzés egy lánynak, mikor egy hatalmas, csodaszép rózsát tart a kezében és lopva elkap néhány kíváncsi, talán kicsit irigy, csodálkozó tekintetet - akár férfitől, akár nőtől. Én persze, ennek láttán még jobban kihúzom magam és még erősebben szorítom a kedveském kacsóját. Ma már egyre kevesebb a lovagias fiú, így büszkén lobogtatom az ajándékomat bárhol, bárki előtt és kivételesen az sem zavar, ha nagyon megnéznek! :D - magyarázom Zolinak.
    Erre Ő:
    - Öööö...Te, Drágám....
    Lehet, hogy most ez egy kicsit gonosz lesz, de nem lehet, hogy csak a szádon lévő nagy herpeszeid miatt bámulnak úgy meg....? :F :(

Pfff.... :DDD Nah.....xD Ezt jól megkaptam.... :DDD
    Boldog Valentin napot mindenkinek! :B :DD :C

• művésznő4

senior tag

Ez még lemaradt Valentin napkor.... :) Nekünk így telt. :B

• művésznő4

senior tag

2014. augusztus 23.

Hogy mi a szeretet?

Az, mikor 2 napja megállás nélkül minden kijön belőled, mindegy mit csinálsz, mit eszel vagy hogy vigyázol... A legjobb barátod a fürdőszoba kilincse és egy guriga wc papír és gyakorlatilag már beköltöztél a mosdóba... :(
    És akkor hazajön Ő....hullafáradtan....10 óra munka után, álmosan, nyűgösen. Kiszedi belőled, hogy mi a bajod...te nagy nehezen elnyöszörgöd neki. Majd próbálsz még utolsó erőddel életet lehelni önmagadba, elszakadni végre az ülőkétől és rendbetenni a romokban lévő konyhát, amit órák óta igyekszel puccba vágni, hogy végre felszolgálhasd a vacsorát megfáradt uracskádnak.
    Ő viszont megállít és rádparancsol, hogy "márpedigazonnal menjek be a szobába és pihenjek le". Egy ideig ellenkezek, próbálok behatolni a konyhába, de Ő az utamat állja. Tényleg komolyan gondolja.... :)
    Bemegyek, közben hallom, ahogy tevékenykedik. Lefekszem pihenni (Dr Varga javaslatára ), de nem tart sokáig a jó kedvem, a természet már megint magához szólít.... - immáron ezredjére.... :(
    Majd mikor végeztem, csendben belesek, hogy mit garázdálkodik. Egy olyan ember, aki normál esetben a konyha közelébe sem férkőzik, most azt látom, hogy szorgosan mosogat. Zsíros lábasokat, olajos tepsiket, ételmaradékos tányérokat, odaszáradt, tésztamaradványos tálakat, mindent-mindent elmosogat...nem semmi!
    Helyettem, pontosabban MIATTAM teszi. Azért, hogy kíméljen. :) Mosolyogva, csendben bámulom az ajtóból, mert bemerészkedni nem merek. ,,No, ez sem mindennapi látvány!" - fogalmazódik meg magamban. Legalább egy évfordulós meglepivel ér fel, annyira jól esik! :)

Sajnos lebukom, hogy leskelődök és ismét csak az ágyba leszek parancsolva. Majd a konyha végeztével bejön, betakargat, megszeretget, gyors telefon a tesóknak gyógyszer-szerzés végett, mert hát ugye, péntek éjszaka egy gyógyszertár sincs már nyitva. Kis konzultálás az étrenddel kapcsolatban és már kint is terem nekem krumplit főzni, egyem a szívét. :) Közben sűrűn instruálom a másik szobából, az ágyban fekve, mit-hogyan csináljon, hogy biztosan jó legyen.
    ( *Aznap este ettem meg életem legfinomabb sózott főtt krumpliját, ezt bizton állíthatom! ;) Még talán kevés is lett.)
    Majd végre befut Csabi is, kezében egy nagy zacskónyi mindenféle cickányfűvel, egérfarokkal, kamillakivonattal, hasfogó, görcsoldó csodafegyverekkel. :D
    Alaposan átvizsgálják együtt a tartalmukat, majd pár perc konyhában töltött idő után, már jön is is vissza a Drága, valami szörnyen bizarr kinézetű szennyvíz és mosogatólé keverékére emlékeztető löttyel, hogy én azt igyam meg.
    - Dehogy iszom!! :Y
    - De igen, megiszod! Ne vitatkozz és ne gondolkodj! Csak húzd le!
    - Pfúújjjjj...... :(

Pár perc ellenkezés után, mikor látom, hogy innen nincs kiút, lehúzom. Borzalmas volt, de lement...és legalább a kedélyek is lenyugodni látszódnak. Állítólag engem úgy kell felügyelni, mint egy kislányt, hogy beveszem-.e a gyógyszert, mert képes vagyok a legelső félreeső szobanövényre önteni az egész poharam tartalmát, ha nem figyelnek kellőképpen rám. (Ezt mondjuk, azóta is erősen kikérem magamnak! ;] )

A gyógyszer és a krumpli végeztével valamivel jobban lettem, de még mindig pihenésre lettem ítélve. Viszont végre nem egyedül! Talán már éjfél is volt, mire végre sikerült ágyba kerülnünk. Odabújt mellém, a fejemet ráhajtottam a vállára, összekulcsoltuk a kezünket, majd kaptam rá egy "gyógyító puszit".

Nos, azt hiszem, ezt hívják SZERETET-nek...:) :B

• művésznő4

senior tag

2014. augusztus 21. :)

Pár napja kaptam egy felkérést egy RTL Klubnál dolgozó hölgytől, hogy élő adásban, egy új, szeptemberben induló egészségügyi műsor keretein belül, beszélnék-e a narancsbőrről és arról, hogy mik a tapasztalatim, esetleg személyes történetem, élményeim ezzel kapcsolatban a mindennapjaimban?

Mesélem is ezt nagyban a Páromnak, Zolinak, mire hatalmas döbbenettel rám néz és gyermeki őszinteséggel azt mondja:
    - Drágám! :Y De hát, én ezt nem értem. Neked nincs is narancsbőröd.... :Y Szóval.....??

*mondanom sem kell, ennek hallatán, mintha vajjal kenegetnének és az égből mennyi angyalkórus énekelne csilingelő aranyhangon, oly' magasztosan hangzott eme csodálatos, nem mindennapi dicséret női kritikus, önbizalom hiányos szívemnek és lelkemnek :B *

- Ohhhh.... :')) Édes vagy, hogy így gondolod...:$ Nincs nő, ki ne szeretné ezt hallani a szeretett férfitól! :B Bár hidd el, hogy a legtöbben küszködünk ezzel, MÉG ÉN IS! :D

- Hmmm....nem is tudom. A narancs olyan lyukacsos. A te bőröd inkább olyan kis "túrós". Tudod...jól lehet formálni, meg gyömöszölni, mint a gyurmát... :P

- o.O o.O o.O .....??!

*Nem tudom, ismeritek-e az érzést, de nálam egy konkrét üveg felhőkarcoló ezernyi apró darabra tört mögöttem a háttérben lelki füleim előtt.... :DD Valahogy ezt nem biztos, hogy hallani akartam...o.O Így kell egy tökéletes illúziót lerombolni, fiúk. :D :DDD (Y) *

• művésznő4

senior tag

TEJES PITE RECEPT:

hozzávalók / 4 adag

1 l tej
    35 dkg liszt
    2 tojás
    5 dkg cukor
    1 cs vaníliás cukor
    csipet só
    a tepsi kikenéséhez Rama vagy sütőpapír is jó
    alapanyagok

liszt margarin só tej tojás cukor vaníliás cukor
    receptjellemzők

konyha: magyar
    mikor: mindig
    szakács elkészítette: párszor készített receptek
    költség egy főre: olcsó receptek
    sütési mód: alul-felül sütés
    alkalom: Anyák napja, buli receptek
    szezon: bármikor
    nehézség: könnyű
    vegetáriánus: ovo-lakto vega
    kalória: átlagos
    adag: 4 főre
    elkészítési idő: 60-120 perc
    fogás: desszert
    receptkategóriák

főkategória: pite
    alkategória: tejes pite
    hasonló kategóriák: meggyes pite, csokis pite, szilvás pite, quiche, körtés pite, almás pite, zöldséges pite, diós pite, túrós pite, cseresznyés pite
    egyéb elnevezések

vaníliás pite, gyors és olcsó pite, tejes lepény
    story

Nagyon finom, könnyű sütemény, és nem utolsó sorban olcsó is. A tészta vastagsága a tepsi méretétől függ.

elkészítés

A tojásokat csipetnyi sóval meg a cukorral habosra keverjük, majd tovább keverve a lisztet beleszórjuk és a tejet beleöntjük. Alaposan robotgéppel csomómentesre keverjük.
    Margarinnal kikent vagy sütőpapírral bélelt tepsibe töltjük.
    Előmelegített, forró sütőbe tolva 5 percig erős, majd takaréklángon egy óráig sütjük.
    Nagy kockákra vágva, porcukorral meghintve kínáljuk.

sütési hőfok: 170°C
    költség: 500 Ft
    elkészítettem: 2 alkalommal

Eclair fánk recept

hozzávalók / 5 adag

A fánkhoz:

8 dkg vaj
    1,5 dl nagyon hideg víz
    10 dkg liszt
    4 tojás
    1 tk cukor
    1 csipet só
    A töltelékhez:

2 dl habtejszín
    2 ek porcukor
    A tetejére:

10 dkg magas kakaótartalmú csokoládé
    fél dl víz
    1 dkg vaj
    ajánlat

Ne sajnáljuk belőle a tejszínhabot! :)

alapanyagok

habtejszín liszt só tojás vaj víz csokoládé cukor porcukor
    receptjellemzők

konyha: francia
    alkalom: farsang, Anyák napja, Valentin nap
    nehézség: közepes
    mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
    elkészítési idő: 30-60 perc
    adag: 5 főre
    receptkategóriák

főkategória: fánk
    alkategória: különleges fánkok
    hasonló kategóriák: amerikai fánk, túrófánk, töltött fánk, farsangi fánk, churros, haraszt, csörögefánk, profiterol, minifánk, sós fánk
    egyéb elnevezések

ekler fánk, égetett tészta tejszínhabbal, csokis-tejszínes fánk
    story

Soha nem voltam oda sem az eclair, sem a kéviselő fánkért. Az égetett tészták közül egyedül a profiterol az, ami bármikor jöhet. Ebben valószínűleg szerepe van a cukrászdák felismerhetetlen alapanyagokból készült krémjeinek is, amivel a két fánkot töltik. Úgy gondoltam, most itt az ideje, hogy nekiálljak én elkészíteni - különösen, mert itt a farsang, és farsangkor fánkot eszünk, még akkor is, ha az eclaire nem az a klasszikus farsangi darab. Ahogy sejtettem, egyszerű tejszínhabbal töltve, jó minőségű csokival a tetején mindjárt más volt az íze. :)

Az égetett tészta készítése sem akkora ördöngösség, ahogy először gondoltam - legközelebb biztosan megpróbálom valamilyen sós sajtkrémmel vagy halkrémmel megtölteni.

Szóval, aki nem hiszi, hogy az eclair fánk finom is lehet, győződjön meg róla saját maga - készítse el otthon!

elkészítés

A vajat egy vastag falú edénybe kockázzuk, hozzárakjuk a cukrot és a csipet sót. Ráöntjük a vizet, és kis lángon, néha megkavarva felforraljuk.
    Ha forr, hozzáöntjük a lisztet, és addig keverjük, amíg el nem válik az edény falától. Ez kb. 2 perc. Az edény alján lesz egy kicsi hártya, ne aggódjunk, innen a neve is. Ha elvált az edénytől, és egybeáll a tészta, azonnal lehúzzuk a tűzről.
    Fogjuk a kézi habverőt, és beleütjük a tojásokat egyesével. Mielőtt a következőt beletennénk, mindig homogénné keverjük a tésztát az előző tojással.
    Ha kész, félretesszük hűlni öt percre.
    A tepsibe sütőpapírt teszünk. A tésztát habzsákba töltjük, és egymástól pár centi távolságra kb. 10 centis csíkokat nyomunk.
    Ha kész, állni hagyjuk kb. fél órát.
    A sütőt 220 fokra előmelegítjük, és ha letelt a fél óra, betoljuk a fánkokat.
    10 percig sütjük, majd 180 fokra mérsékeljük a hőfokot. Az ajtón keresztül lessük, mert 20 és 30 perc között elkészül, és aztán már csak ég. Az ajtót tilos közben nyitogatni, mert összeesik!
    Ha kész, kivesszük, és recés késsel félbevágjuk őket. Amíg kicsit kűlnek, a csokit egy lábosba tördeljük, és a fél deci vízzel együtt gőz fölé állítjuk. Ha felolvadt, beletesszük a vajat, és azzal is elkeverjük.
    A hideg tejszínt felverjük, majd ha kész, a cukrot is beleforgatjuk.
    A fánkok tetejét csokiba mártjuk, az aljukra habzsák segítségével tejszínhabot fújunk. A tetejüket rátesszük, és azonnal fogyaszthatjuk is. Ebből az adagból kb. 10 fánk lesz.

sütési hőfok: 200°C
    költség: 1000 Ft
    elkészítettem: 1 alkalommal

Almás habos kocka Vicikó konyhájából recept

hozzávalók / 8 adag

Tésztához:

3 tanyasi vagy bio tojás
    80 g cukor
    60 ml olaj
    60 ml hideg víz
    150 g liszt
    1 mk sütőpor
    Almás réteghez:

2 cs vaníliás pudingpor
    50 g cukor
    500 ml jó minőségű almalé
    3 db közepes méretű, savanykás alma
    Tetejére:

500 ml tejszín
    őrölt fahéj
    1 cs habfixáló (ha későbbre készítjük)
    alapanyagok

alma almalé fahéj habfixáló habtejszín liszt napraforgó olaj sütőpor tojás víz cukor vaníliás pudingpor
    receptjellemzők

mikor: mindig, ebéd, uzsonna, vacsora
    alkalom: Anyák napja, vasárnapi ebéd
    konyha: német
    adag: 8 főre
    receptkategóriák

főkategória: édes süti
    alkategória: habos sütemény
    hasonló kategóriák: piskótatekercs, piskóta, clafoutis, gyümölcsös süti, szórt sütemény, béles, almás süti, babapiskótás süti, édes kifli, diós süti
    egyéb elnevezések

almazselés habos süti, tejszínhabos almás süti, habos almás kocka
    story

Ez egy német import recept, szemezgetek már vele egy ideje. Sokat mondónak tűnt, és a vélemények is ezt támasztották alá. Na, most az én véleményem a következő.

Előre kell mondanom, hogy nem szeretem a piskókás sütiket. Azok valahogy nekem mindig olyan gumisak vagy szalonnásak vagy nagyon szárazak, elporladók. Nem az én világom. Azt hiszem, ezért volt a halasztgatás részemről, hogy elkészítsem. Na, de ez nem olyan!!! Annyira finom a tésztája is, könnyű, jó ízű, szinte szaftos.

A zselé egy nagy találmány, ezt ismerem ugyan, hasonló van a marcipános ünnepi tortámban is. Egyszerűen zseniális, hipp-hopp megvan, elronthatatlan, mégis nagyon finom. És mivel nyersen kerül bele az alma, rendkívül friss, üde, az íze. A teteje pedig... hab a tortán! :-))

Ha esetleg másnapra vagy későbbre készítjük, vagy netán utaztatjuk, akkor ajánlom a habfixet, akkor biztosak lehetünk, hogy nem fog megereszkedni a tejszín a tetején. De ha úgy gondoljuk, hogy még aznap, netán egyszerre elfogy, akkor nem kell bele természetesen, csak jó keményre kell verni a tejszínt!

Szóval egy nagyon jó kis süti. Az eredeti cukor mennyiségéből levettem, itt már úgy szerepel.

Meglepődtem milyen gyorsan, és nagyon egyszerűen elkészült ez a szépen szeletelhető, könnyed, igazán gyümölcsös ízű, szinte frissítő süti.

elkészítés

A tésztához tojásokat kettéválasztjuk, és a sárgákat nagyon habosra, fehérre keverjük a cukorral.
    A liszthez hozzáadjuk a sütőport. A tojások fehérjét keményre felverjük.
    A cukros krémhez hozzáadjuk az olajat és a vizet, alaposan elkeverjük, majd a sütőporos liszttel folytatva tovább keverjük.
    A keményre vert habból egy-két evőkanálnyival tovább lazítjuk, majd hozzáadjuk az összes habot, és óvatosan beledolgozzuk.
    Kivajazott, lisztezett tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben, lehetőleg a sütő alsó rácsán világos szőkére megsütjük.
    Míg sül a tészta, elkészítjük az almás zselét.
    A 2 csomag pudingport elkeverjük pár kanál almalével és a cukorral.
    A többi almalevet felforraljuk, majd ha forr, beleöntjük a pudingporos levet, és besűrítjük, míg egy zselészerű állagot kapunk.
    Az almákat meghámozzuk, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk az almazseléhez, és elkeverjük benne.
    A hűlőben lévő tésztánkat egy tálcára, deszkára helyezzük, rátesszük az almakrémet, és szép egyenletesre elsimítjuk. Megvárjuk, míg teljesen kihűl,és utána folytatjuk tovább.
    Felverjük a tejszínt, amit a kihűlt almazselére kenünk, ezt is szépen elsimítjuk, és megszórjuk nagyon vékonyan őrölt fahéjjal.

sütési hőfok: 180°C
    tepsi mérete: 20x30 cm
    költség: 1300 Ft

Raffaello szelet Zsuzsamamától recept

hozzávalók / 6 adag

Tészta
    6 db tojásfehérje
    25 dkg porcukor
    10 dkg kókuszreszelék
    10 dkg liszt
    1 csomag sütőpor
    Krém
    6 db tojássárgája
    1 tasak vaníliás pudingpor
    5 dl tej
    1 ml vanília aroma
    10 dkg cukor
    1 evőkanál étkezési keményítő
    20 dkg margarin
    ajánlat

Nagyon egyszerű, gyors sütemény.

alapanyagok

étkezési keményítő kókuszreszelék liszt margarin sütőpor tej tojásfehérje tojássárgája vanília aroma cukor porcukor vaníliás pudingpor
    receptjellemzők

szakács elkészítette: ritkán készített receptek
    alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
    sütési mód: hőlégkeveréses
    adag: 6 főre
    receptkategóriák

alkategória: kókuszos süti
    hasonló kategóriák: mézeskalács, karamellás sütemény, szórt sütemény, fantáziasütik, mikrós süti, clafoutis, pudingos sütemény, leveles sütemény, sütialagút, krémes
    egyéb elnevezések

kókuszos szelet, kókuszos süti, kókuszos sütemény
    story

Nincsen semmi furcsa abban, ahogyan ennek a tepsis raffaello sütinek a krémjét készítem. Régóta kísérletezek azzal, hogy másképpen készítsem el a margarinban lévő víz kicsapódása miatt. Így mindig 100%-osan jó krémet sikerül készítenem.

elkészítés

Tészta
    A tojások fehérjét a porcukorral kemény habbá verjük, melyhez apránként hozzáadjuk a lisztet, sütőport, kókuszreszeléket.
    Kizsírozott, lisztezett vagy sütőpapírral bélelt tepsiben közepes lángon 180 fokon hőlégkeverékesben sütjük kb. 10 percig.
    Krém
    A krémhez a pudingport, a tojások sárgáját, az aromát kikeverjük egy 1 dl tejjel, 1 ek étkezési keményítővel és a 10 dkg kristálycukorral.
    Majd a forrásban lévő 4 dl tejhez keverjük, és állandó keverés mellett sűrűre főzzük.
    Még melegen apránként simára keverjük benne a puha margarint egy kisebb habverővel. Állandóan keverve addig, míg langyos nem lesz, majd a hűtőben hagyjuk dermedni.
    A krémet a kihűlés után jól krémesre keverjük megint a habverővel, és szépen a tésztára kenjük. A tetejét kókuszreszelékkel szórjuk meg.
    Kockára vágjuk, és úgy tálaljuk.

tepsi mérete: 26x23 cm
    költség: 700 Ft
    költség egy főre: 116 Ft
    elkészítettem: 5 alkalommal

Konyakmeggyes szelet babapiskótával recept

hozzávalók / 6 adag

Barna lapokhoz:

30 dkg liszt
    1 ek kakaó
    5 dkg cukor
    1/2 cs sütőpor
    5 dkg Rama (vaj)
    2 tojássárgája
    1 dl tej
    Töltelékhez:

1 ü magozott meggy
    2 ek konyak vagy bonbonmeggy aroma
    10 dkg savoiardi babapiskóta
    Krémhez:

2 cs tejszínes vagy vaníliás pudingpor
    5 dl tej
    20 dkg cukor
    20 dkg Rama (vaj)
    Mázhoz:

10 dkg ét tortabevonó
    2 ek étolaj
    ajánlat

A savoiardi piskóta hamar bepuhul, nem kell bemártani semmibe felhasználás előtt.

alapanyagok

babapiskóta kakaó liszt margarin meggy napraforgó olaj sütőpor tej tojás vaj cukor vaníliás pudingpor tortabevonó
    receptjellemzők

alkalom: Anyák napja, buli receptek, vasárnapi ebéd
    kalória: magas
    receptkategóriák

alkategória: krémes süti
    hasonló kategóriák: reform süti, túrós sütemény, túrógombóc, szórt sütemény, pudingos sütemény, babapiskótás süti, kosárkák, mikrós süti, rácsos süti, sütikocka
    egyéb elnevezések

konyakmeggyes-csokis süti, csokis süti meggyel, meggyes süti csokisan
    story

A Rama süteményeskönyvben található a recept eredetije. Változtattam a krémen, és piskóta helyett babapiskótát használtam, mert így jóval egyszerűbb. Nagyon finom és dekoratív süti.

elkészítés

A lapokhoz a hozzávalókat összegyúrjuk, majd kettévesszük, kisodorjuk, és lisztezett tepsi hátán 2 lapot sütünk.
    A meggyet öszekeverjük 2 ek aromával, egy kicsit állni hagyjuk, és alaposan lecsepegtetjük.
    A pudingport 2 dl tejjel csomómentesre keverjük, és a maradék tejet felforraljuk. Hozzáöntjük a pudinporral elkevert tejet, és folytonos keverés mellett sűrűre főzzük. Még forrón belekeverjük a cukrot, majd teljesen kihűtjük. Ha kihűlt, a szobahőmérsékletű Ramaval vagy vajjal habosra keverjük.
    A babapiskótát feldaraboljuk, majd a lecsepegtetett meggyel együtt belekeverjük a krémbe.
    Az alsó lapot megkenjük a krémmel, befedjük a másik lappal, és csokimázzal vonjuk be. A mázhoz a csokit és az olajat összemelegítjük, és ha hűlt, a sütire kenjük.
    Összeállítás után egy éjszakán át alufóliával lefedve hagyjuk a hűtőben, és másnap szeleteljük.

tepsi mérete: 24×34 cm

Grízes krémes recept

hozzávalók / 4 adag

A piskótához:

6 tojás
    0,5 cs sütőpor
    0,5 dl olaj
    csipet só
    9 ek kristálycukor
    8 ek liszt
    1 ek keserű kakaópor
    A krémhez:

6 dl tej
    5 púpozott ek búzadara
    75 g porcukor
    75 g kristálycukor
    1 cs vaníliás cukor
    200 g vaj
    alapanyagok

búzadara cukrozatlan kakaópor liszt napraforgó olaj só sütőpor tej tojás vaj cukor porcukor vaníliás cukor
    receptjellemzők

mikor: mindig, tízórai, uzsonna
    receptkategóriák

hasonló kategóriák: leveles sütemény, gőzgombóc, rácsos süti, piskóta, keksztekercs, reform süti, piskótabomba, máglyarakás, gyümölcskenyér, túró rudi
    egyéb elnevezések

tejbegríz süti, tejbegríz szelet, tejbedarás süti
    story

Mostanában sok blogon láttam a receptet, úgyhogy nálam is elkészült. Tejbegrízrajongóknak kötelező.:)

elkészítés

A tészta:

Szétválasztjuk a tojásokat. A tojások sárgáját a cukor felével habosra keverjük. Hozzáadjuk az olajat, a sütőport, a sót és a kakaóport.
    A tojások fehérjét kemény habbá verjük a maradék cukorral.
    A tojássárgájás krémhez keverjük óvatosan, majd a lisztet is apránként hozzáadjuk.
    A tésztát egy 35x22 centiméteres, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd előmelegített sütőben 180 fokon tűpróbáig sütjük (15-20 perc). Ha kihűlt, kettévágjuk.
    A krém:

A tejet a kristálycukorral felforraljuk. A búzadarát is hozzáadjuk.
    Addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Időnként megkavarva hagyjuk kihűlni.
    A vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. A kihűlt grízes krémmel összekeverjük.
    A krém felét a lapok közé kenjük, a másik felét pedig a tetejére. Kakaóporral megszórhatjuk.

tepsi mérete: 35x22 cm

NoSalty torta recept

hozzávalók / 10 adag

A tésztához:

220 g vaj
    160 g liszt
    60 g kakaópor
    4 tojás
    200 g magas kakaótartalmú étcsoki
    fél tk sütőpor
    440 g kristálycukor
    A krémhez:

3 dl tejszín
    4 zselatinlap
    150 g porcukor
    650 g krémsajt
    1 rúd vanília kikapart magjai
    A karamellhez:

150 g kesudió
    200 g cukor
    100 g vaj
    50 ml tejszín
    ajánlat

Ne együnk előtte ebédet.:)

alapanyagok

cukrozatlan kakaópor habtejszín kesudió krémsajt lapzselatin liszt tejszín tojás vaj vanília cukor étcsokoládé porcukor
    receptjellemzők

konyha: amerikai
    alkalom: születésnap, buli receptek, Valentin nap
    mikor: mindig, ebéd, uzsonna, vacsora
    adag: 10 főre
    receptkategóriák

főkategória: torta
    alkategória: sajttorta
    hasonló kategóriák: feketeerdő-torta, puncstorta, linzertorta, kókuszos torta, körtetorta, túrótorta, formatorta, rizstorta, charlotte-torta, répatorta
    egyéb elnevezések

brownies sajttorta karemellel, sajttorta brownie-val és karamellel
    story

Hívhatnánk 8000 kalóriás tortának is... ízHuszár kollégával azt a feladatot kaptuk, hogy csináljunk valami finom tortát a NoSalty 5. szülinapjára. Ez az elsőre bonyolultnak tűnő, amúgy azonban végtelenül egyszerű torta lett a befutó, amit a brownie és a cheesecake inspirált. Csak haladó édességfüggőknek!:)

elkészítés

Először elkészítjük a tésztát: a csokit a vajjal gőz felett összeolvasztjuk.
    A szárazanyagokat összekeverjük.
    A tojásokat a cukorral habosra keverjük.
    Egy 22-cm átmérőjű tortaforma aljába sütőpapírt vágunk, oldalát kivajazzuk.
    A lisztes keverékhez adjuk a tojásos-cukros keveréket, majd a csokis vajat, és jól összekeverjük.
    A masszát elfelezzük (mérőedénnyel vagy mérleggel), és egyik felét 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Rácsra tesszük hűlni, és a másik adagot is ugyanígy megsütjük.
    A krémhez a vanília magjait a tejszínbe kaparjuk, és habverővel felverjük.
    A krémsajtot a porcukorral kikeverjük, majd összekeverjük a tejszínhabbal.
    A zselatint 5 percre beáztatjuk, kicsavarjuk, és felmelegítjük. Nem forraljuk!
    Hozzáöntjük a krémhez, és alaposan eldolgozzuk.
    A kihűlt alapot visszatesszük a formába, és ráöntjük a krém nagy részét (kb. 2 dl-t kihagyunk).
    Várunk 10 percet, rátesszük a másik lapot, majd bekenjük a maradék sajtkrémmel.
    Éjszakára hűtőbe tesszük.
    Másnap száraz serpenyőben megpirítjuk az összezúzott kesudiót. Hozzáadjuk a cukrot, és addig kavargatjuk, amíg karamell nem lesz belőle. Akkor hozzáadjuk a vajat és a tejszínt, szépen összeolvasztjuk.
    A torta tetejére halmozzuk. Fogyasztásig hűtőbe tesszük.

tepsi mérete: 22 cm
    költség: 3000 Ft
    költség egy főre: 300 Ft

Kinder Bueno recept

hozzávalók / 6 adag

A tésztához
    6 db tojásfehérje
    7 dkg cukor
    1 ek napraforgó olaj
    2 dkg liszt (finom)
    1 dkg zsemlemorzsa
    0.5 csomag sütőpor
    11 dkg dió (vágott)
    A krémhez
    0.5 l tej
    6 db tojássárgája
    25 dkg cukor
    1 csomag vaníliás pudingpor
    3 dkg liszt (finom)
    10 dkg csokoládé (olvasztott)
    25 dkg vaj
    A többi réteghez
    10 dkg háztartási keksz (kb)
    1 ek tej (kevés)
    20 dkg nutella
    2 dl habtejszín
    alapanyagok

dió habtejszín háztartási keksz liszt napraforgó olaj sütőpor tej tejszín tojásfehérje tojássárgája vaj zsemlemorzsa csokoládé cukor vaníliás pudingpor mogyoróvaj nutella
    receptjellemzők

receptkategóriák

alkategória: kinder süti
    hasonló kategóriák: képviselőfánk, reform süti, mikrós süti, mákos guba, kakaós süti, hájas sütemény, túrógombóc, zserbó, béles, kosárkák
    egyéb elnevezések

kekszes-pudingos piskótaszelet, kekszes-pudingos sütemény, pudingkrémes-kekszes sütemény, kinder bueno süti, kinder bueno sütemény, kinder bueno szelet
    story

Nagyon hasonlít az íze a Kinder Bueno-hoz, és isteni finom.

elkészítés

A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük.
    Hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, a zsemlemorzsát és az olajat.
    Tepsibe tesszük, és megszórjuk a dióval.
    Előmelegített sütőben 180 fokon, kb. 30 percig sütjük.
    A tésztát megkenjük a mogyorókrémmel.
    Ezután elkészítjük a krémet: a tojássárgákat, a pudingport és a lisztet simára keverjük egy kevés tejjel (a fél literből).
    A maradék tejet a cukorral felforraljuk
    A pudingos masszát hozzáöntjük a tejhez, majd folyamatos kevergetés mellett besűrítjük.
    A krémet elfelezzük, az egyik feléhez hozzáadjuk az olvasztott csokit.
    A vajat simára keverjük és elfelezzük. Az egyik felét a csokis krémhez adjuk, a másikat a sárgához.
    A mogyorókrémes tésztát megkenjük a sárga krémmel.
    A háztartási kekszeket tejbe áztatjuk, majd beborítjuk vele a süteményt.
    Erre kerül a csokis krém.
    A 2 dl tejszínt habbá verjük, és a sütemény tetejére simítjuk.

költség: 1500 Ft

Cukormentes túrós pite Juci konyhájából recept

hozzávalók / 8 adag

A tésztához
    20 dkg diabetikus liszt
    10 dkg teljes kiőrlésű liszt (tönköly)
    1 teáskanál stevia por
    10 dkg margarin
    1 csomag vaníliás cukor
    1 db tojás
    5 ek tejföl
    1 csomag sütőpor
    A krémhez
    50 dkg sovány túró
    2 db tojás
    1 csomag vaníliás cukor
    1 teáskanál stevia por
    5 dkg mazsola
    ajánlat

Cukorbetegeknek, diétázóknak.

alapanyagok

diabetikus liszt margarin mazsola sovány túró sütőpor tejföl teljes kiőrlésű liszt tojás stevia por vaníliás cukor
    receptjellemzők

diéta: cukormentes
    receptkategóriák

főkategória: pite
    alkategória: túrós pite
    hasonló kategóriák: csokis pite, citromos pite, quiche, húsos pite, cseresznyés pite, diós pite, kókuszos pite, vaníliás pite, almás pite, epres pite
    egyéb elnevezések

Egészséges túrós pite, diétás túrós pite, cukormentes túrós pite
    story

Barátaink jöttek hozzánk ebédre és megbeszéltük, hogy a süteményt ők hozzák. Fantasztikusan finom túrós pitét hoztak, ami férjem nagy kedvence. Sajnos nekem a cukrom magas, és szeretnék lelkiismeret furdalás nélkül enni ilyen finomságot. Megpróbálkoztam vele diabetikusan a rá következő hétvégén. Megérte!

Ha valaki nem kedveli a stevia ízét, lecserélheti más cukormentes édesítőre. Mint pl. nyírfacukor, canderel, folyékony édesítő.

elkészítés

A 2 féle lisztet, a steviát, a margarint, a fél zacskó sütőport, 1 tojást, 5 evőkanál tejfölt összegyúrjuk. Ha túl száraz lenne, lehet még 1 evőkanál tejfölt tenni hozzá. Ha összeállt, osszuk 2 egyenlő részre, és nyújtsuk ki kb. 30x20-as nagyságúra.
    Az egyik kinyújtott tésztát tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe.
    Kenjük rá a botmixerrel krémesített túrót, 2 tojást, vaníliás cukrot, steviát. A mazsolát akkor keverjük hozzá, ha már nem botmixerezünk. (Nem volt itthon mazsolám, ezért 5 dkg aszalt tőzegáfonyát tettem.)
    Ráfektetjük a második kinyújtott lapot. Megszurkáljuk a tetejét villával, és 170 fokos, légkeveréses sütőben aranybarnára sütjük.
    Ha kihűlt, felkockázzuk. 30 kis kocka lett.

tepsi mérete: 35x25 cm
    költség egy főre: 187 Ft

Mogyorós kinder bueno szelet recept

hozzávalók / 12 adag

laphoz:

6 tojásfehérje
    6 ek cukor
    1 ek olaj
    2 ek liszt
    2 ek darált keksz (vagy zsemlemorzsa)
    1/2 cs sütőpor
    15-20 dkg pirított, aprított,sótlan mogyoró
    kb. 20-25 dkg nutella
    krém:

1/2 l tej
    6 tojássárgája
    1 cs vaníliás pudingpor
    3 ek rétesliszt
    10 dkg étcsokoládé
    15 dkg Rama
    3-4 ek cukor (nálam)
    2 cs háztartási keksz (valamennyi maradni fog belőle)
    langyos tej
    tetejére:

2 dl tejszín
    1/2 cs habfixáló
    csoki reszelve, forgácsolva
    alapanyagok

habfixáló habtejszín háztartási keksz kekszmorzsa liszt margarin napraforgó olaj rétesliszt sütőpor tej tojásfehérje tojássárgája törökmogyoró zsemlemorzsa csokoládé cukor étcsokoládé vaníliás pudingpor nutella
    receptjellemzők

alkalom: születésnap, Anyák napja, vasárnapi ebéd
    szakács elkészítette: család kedvence receptek
    adag: 12 főre
    receptkategóriák

alkategória: kinder süti
    hasonló kategóriák: kakaós süti, ostyás süti, reszelt sütemény, clafoutis, császármorzsa, reform süti, chokito, fantáziasütik, édes táskák, brownie
    egyéb elnevezések

mogyorós kinder süti, pudingos kinder szelet, csokis-mogyorós szelet tejszínnel
    story

Kicsit macerás, de mennyei finom...

elkészítés

A krémhez a pudingport, a lisztet és a tojássárgáját csomómentesre keverjük, lassan hozzáadagoljuk a tejet, és sűrű krémmé főzzük. A tetejét folpackkal letakarjuk, és így hagyjuk kihűlni.
    A mogyorót egy üres serpenyőbe megpirítjuk kissé, majd durvára vágjuk (jó sok egész is maradhat benne).
    A tojásfehérjéket a cukorral felverjük keményre, hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd sütőlapos tepsire (33*40) borítjuk, és megszórjuk a mogyoróval.
    Előmelegített sütőbe 180 fokon 15 perc alatt megsütjük.
    Amikor kész, a sütőpapírt leszedjük, és még melegen rákenjük a folyós nutellát (mikróba kicsit betesszük).
    Ha a krém kihűlt, hozzáadjuk a cukor és margarin habosra kevert elegyét. Megfelezzük, és az egyik felébe belekeverjük a megolvasztott csokoládét.
    Az összeállítás pedig a következőképpen néz ki: mogyorós-nutellás alap, langyos tejbe forgatott keksz, sárga krém, langyos tejbe forgatott keksz, csokis krém.
    Ha ez kész, hidegre tesszük pár órára, ezalatt szépen kidermed és a keksz is átpuhul.
    Legvégül a tetejére kenjük a felvert tejszínhabot, és ráreszelünk egy kevés csokit.

tepsi mérete: 33x40 cm
    elkészítettem: 10 alkalommal

Feketeerdő rakott piskóta recept

hozzávalók / 5 adag

A piskótához:

6 tojás
    6 ek kristálycukor
    4,5 ek finomliszt
    1,5 ek kakaó
    1/2 cs sütőpor
    csipet só
    A krémhez:

500 g mascarpone
    1 cs főzős vaníliás pudingpor
    5,5 dl tej
    3+4 ek porcukor
    3 cl rum
    3-4 dl Hulala vagy habtejszín
    A csokiöntethez:

1,5 cs főzős csokiöntet por
    3,5 dl tej
    2 ek rum
    2 ek porcukor
    Továbbá:

1 nagy ü magozott meggybefőtt
    1 mk őrölt fahéj
    2 ek rum
    ajánlat

Gyönyörűen néz ki üvegtálban, ahogy látszódnak a rétegek, szóval vendégek elé is impozáns fogás.:) Az adagot 5 főre írtam, de szerényen jelezném, hogy ezt a mennyiséget KETTEN ettük meg a Barátnémmel. :D:D:D

A fehér krém olyannyira jól sikerült és eltalált lett állagában és ízében, hogy bátran ajánlom más pohárkrémekbe, tortákba, egyéb sütikhez! :)

A csokiszósz pedig természetesen készíthető olvasztott vajas vagy tejszínes csokoládéból is, de nekem ez vált be, ezért írtam ezt a verziót.

alapanyagok

cukrozatlan kakaópor fahéj habtejszín hulala liszt mascarpone meggybefőtt rum só sütőpor tej tojás cukor porcukor vaníliás pudingpor
    receptjellemzők

alkalom: Anyák napja, buli receptek, Valentin nap, vasárnapi ebéd
    költség egy főre: megfizethető receptek
    adag: 5 főre
    receptkategóriák

alkategória: réteges sütemény
    hasonló kategóriák: kókuszos süti, ostyás süti, müzliszelet, túrós sütemény, tortácska, hájas sütemény, egyensúly süti, brownie, csokoládékenyér, tiramisu
    egyéb elnevezések

tejszínkrémes rakott piskóta, feketeerdő-rakottas, tejszínes meggyes piskótaőrület
    story

Imádom a csoki-meggy ízkombinációt, szerintem zseniális.:) Ezért nyilván a feketeerdő tortát is imádom, illetve imádnám, ha ettem volna igazán finomat egynél többször életemben. Még sosem csináltam, de mindig tervben volt, aztán jött az alkalom: a legjobb barátnőm jött hozzánk egész napos lányos őrületre, és a következő kéréssel állt elém előző nap: Csinálj valami kanállal evős, nagytálba-rakottas, nagyon-nagyon sok krémes, tébolyítóan isteni édességet, amit hányásig eszünk együtt! :D Mondtam, jó. És akkor jött az ötlet, hogy én a tortát módosítom rakottasnak, mert úgy sokkal több krémet tehetek bele. Megszületett Ő, és valóban rosszullétig ettük, mert nem bírtuk abbahagyni. :D Azóta kiemelt helyet kapott a szakácskönyvemben. Fogadjátok szeretettel, baromi finom! :D

elkészítés

A piskótát a hozzávalóiból szokásos módon megsütjük: a tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a cukorral, majd a liszttel, kakaóval és a sütőporral. A fehérjét a sóval kemény habbá verjük, és beleforgatjuk két részletben a masszába. Sütőpapírozott tepsibe öntjük, és 200 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük úgy, hogy amint betoljuk a sütőbe, rögtön levesszük a hőt 150 fokra.
    A krémhez megfőzzük a pudingot 3 ek porcukorral és a tejjel, hogy a szokásosnál egy árnyalattal hígabb legyen. Ehhez a 1-2 dl hideg tejben elkeverjük a porokat, a többi tejet pedig felhevítjük. Forráspontnál hozzáöntjük a keveréket, és folytonos keverés mellett készre főzzük. Ezzel a módszerrel nem lesz csomós. :)
    Míg hűl a puding, megfőzzük a csokiöntetet is ugyanígy, és ezt is félretesszük hűlni. Akkor tesszük bele a rumot, ha már kézmeleg, hogy ne illanjon el az alkohol.
    A meggyet lecsöpögtetjük, és minden szemet kettévágunk (nem muszáj, de így szerintem jobb eloszlatni). Egy tálban beáztatjuk a rumos fahéjba, átkeverjük, és a felhasználásig állni hagyjuk.
    Addig a piskótát apró kis kockákra (2x2 cm) vágjuk, vagy széttépkedjük.
    Ha kihűlt a puding, egy keverőtálban összedolgozzuk a mascarponéval, a többi porcukorral (a mennyiség ízlés szerinti, a megadott szám irányadó), a rummal, és a kemény habbá felvert tejszínt is beleforgatjuk. Ha igényli, hígíthatjuk pici tejjel, de ne legyen folyós! Ha jól dolgoztunk, egy habkrémet kapunk.
    Egy nagy tálban (lehetőleg üvegben, mert úgy a legszebb) egymásra rétegezzük a részeket: legalulra krém kerül, rá piskótakockák, erre meggyet szórunk, majd meglocsoljuk csokival. Ezt kétszer-háromszor megismételjük a hozzávalók elfogyásáig. A tetejét krémmel zárjuk, és csokival vagy csokiforgáccsal díszítjük.
    3-5 órára hűtőbe tesszük, és csak tálalás előtt vesszük ki.

sütési hőfok: 150°C
    tepsi mérete: 25x35 cm
    költség: 2500 Ft

Túró Rudi torta recept

hozzávalók / 8 adag

A piskótához
    2 db tojás
    6 dkg cukor
    6 dkg liszt
    0.5 kk sütőpor
    1 dkg cukrozatlan kakaópor (kakaó)
    5 dkg cukor
    A töltelékhez
    1 ek zselatin (csapott)
    20 dkg porcukor (-25 (ízlés szerint))
    50 dkg túró
    1 dl tejföl
    1 db vanília
    1 citromból nyert citromhéj
    1 ek citromlé
    2.5 dl habtejszín
    3 ek cukrozatlan kakaópor
    alapanyagok

citromhéj citromlé cukrozatlan kakaópor habtejszín liszt sütőpor tejföl tojás túró vanília zselatin cukor porcukor
    receptjellemzők

alkalom: Valentin nap
    receptkategóriák

alkategória: túrótorta
    hasonló kategóriák: csokitorta, orosz krémtorta, narancstorta, máktorta, eszterházy-torta, linzertorta, tejszínes torta, kávétorta, joghurttorta, sajttorta
    egyéb elnevezések

Túrótorta
    story

Alig vártam a Stahl magazin megjelenését! Igényes, szép lap, de ahogy átböngésztem, sajnos Judit nagyon sok régi receptje köszönt vissza belőle:( Én csak újakat vártam volna!
    Öröm az ürömben, hogy így viszont újra rábukkantam egy nagy kedvencünk receptjére, ami felér több tucat Túró Rudival!
    Finom hűsító nyalánkság ebben a kánikulában.

elkészítés

Piskóta készítése:

Kivajazunk egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformát és az aljába méretre vágott sütőpapírt teszünk.
    A tojásokat és a cukrot 4 perc alatt robotgéppel fölhabosítjuk.
    A lisztet, sütőport és a kakaót összekeverjük és fakanállal óvatosan a tojáshabhoz forgatjuk.
    A tortaformába öntjük a masszát és 175 fokon 12 perc alatt megsütjük. Ha kész, kihűtjük.
    Töltelék készítése:

A zselatint 1 dl vízzel elkeverjük, majd takaréklángon addig kevergetjük, amíg a zselatin feloldódik.
    Félretesszük hűlni, közben a porcukrot simára keverjük 2-3 kanál forró vízzel egy nagy keverőtálban.
    A porcukorhoz adjuk a túrót, a vaníliarúd kikapargatott belsejét, a citromhéjat, a citromlevet, a tejfölt és a zselatinos vizet. Robotgéppel 1-2 perc alatt összedolgozzuk és végül fakanállal beleforgatjuk a tejszínhabot.

Összeállítás:
    A piskótát kivesszük a formából, lehúzzuk róla a sütőpapírt és miután a formát elmostuk és szárazra töröltük, visszatesszük bele.
    Megöntözzük 1 dl víz és 5 dkg cukor összemelegített keverékével, elsimítjuk rajta a túrós tölteléket és a tetejét vastagon megszórjuk kakaóporral.
    A tortát 1 napig hűtőben tartjuk. Tálalás előtt késsel finoman körbevágjuk és kiszedjük a formából.

• művésznő4

senior tag

Drága "Keresztanyum"! Isten éltessen nagyon-nagyon sokáig és kívánom, hogy sok-sok-sok évig tudj még milliónyi finomságot alkotni közöttünk, mindannyiunk örömére! :B :) ♥♥♥♥

• művésznő4

senior tag

Madártej szelet

Hozzávalók:
    • 8 tojás
    • 12 evőkanál cukor
    • 13 evőkanál liszt
    • 2 vaníliáscukor
    • 4 dl tej
    • 18 dkg margarin
    • 10 dkg porcukor
    • 1 teáskanál sütőpor
    • 4 dl tejszín

Elkészítése:
    8 tojásfehérjét, 8 evőkanál cukorral habbá verünk. 8 evőkanál lisztben elkeverünk egy teáskanál sütőport, a kemény habhoz adjuk és megsütjük.
    Krém: 8 tojás sárgáját, 4 evőkanál cukrot, 5 evőkanál lisztet, 2 evőkanál vaníliáscukrot 4 dl tejben elkeverjük. Sűrűre főzzük és kihűtjük. 18 dkg margarint 10 dkg porcukorral alaposan kikeverjük és a kihűlt krémhez adjuk, majd a tésztára simítjuk.
    Tetejére 4 dl tejszínből kemény habot verünk (szerintem kell bele egy kis habfixáló), csokireszelékkel megszórjuk.

• művésznő4

senior tag

"...-egy aprócska ölelés olyan akár egy csoda,soha nem lehet tudni,hogy egy másik ember életében milyen változásokat indít el..." :)

Az apukák ereje.....:) Ez rettentően aranyos! :) :B :R
    http://aztadom.co/fun/3344625

Ezen pedig bevallom, elsírtam magam..... :B :( :R
    Mondj igent a szerelemre!

Az eddigi legjobb babaváró sorozat :) :C

• művésznő4

senior tag

Kis gyönyörűségek.... :B :)

Ezek pedig újabb karácsonyi témáááák :- )))))

Variációk Rudolfra :)

• művésznő4

senior tag

Nyújtható fondant készítés képekben

A Kifőztük újság 2-ik számába készítettem ezt a képsort, most a blogomba is felteszem, hátha segítséget jelent pár embernek.
    Receptet hozzá megtalálhatjátok ITT, ahová csak a sima fehér receptjét írtam be, ITT megtalálható a céklával színezet és egy összefoglalót a gyakori kérdésekkel, ITT pedig a kakaóval színezett fondant.

Első lépésben a porcukort egy sűrű szitán (pl teaszűrő) átszitáljuk, ez lényeges momentum, fontos, hogy minél finomabb porcukort kapjunk. Egy részét a porcukornak félre pakoljuk, a keverő tálban pedig egy lyukat képezünk a porcukor közepébe.

A zselatint a folyadékkal összekeverjük. Én eleve abban az edényben szoktam ezt tenni, ami illeszkedik egyik lábasomra, így kevesebbet mosatlanítok.

Időközben egy lábasba teszünk kb 2-3 ujjnyi vizet forrni, mikor forr rátesszük a zselatinos folyadékot, addig melegítjük, míg teljesen felolvad a zselatin. Közben kavargatjuk.

Mikor felolvadt hozzátesszük a mézet és a margarint,

majd addig kavargatjuk, míg teljesen feloldódik benne a margarin.

A zselatinos masszát a porcukorhoz adjuk, majd kanállal kavarjuk bele a porcukort, mindaddig, míg bírjuk, utána kezünkkel gyúrjuk tovább hozzá a porcukrot. Én ebben a keverőtálban szoktam végig gyúrni, van aki kiveszi, és munkalapon gyúrja készre, nekem így jobban kezemre áll, de mindegy, hogy hol csináljuk.

Addig adagoljuk hozzá a porcukrot, míg szép egynemű, gömbé álló, kézhez még jócskán tapadó masszát kapunk. A porcukrot a vége felé már csak kanalanként adagoljuk, és addig ne tegyünk hozzá újabb adagot, míg jól nem dolgoztuk bele a masszánkba, mert lehet már az az 1 kanál elegendő. Ha tortát szeretnénk bevonni vele hagyhatjuk lágyabbra, figurák részére kicsit keményebbre, ezt gyakorlattal lehet kitapasztalni.

Miután készen vagyunk csomagoljuk duplán bele egy frissentartó fóliába, a fóliát jó ha még az elején odakészítjük, mert ragacsos kézzel nehéz a fóliával bánni. Hagyjuk pihenni a kész maszát szobahőn kb. 6 órán át.

Ötletek tortadekoráláshoz

Nagyon szeretek tortákat készíteni, sajnos nem csinálhatom olyan gyakran mint szeretném, de pár hétig most készül nálam torta bőven.
    Tegnap előtt rendeltem egy virág kiszúró szettet, ma meg is érkezett, ezeket a kis virágokat csináltam ma vele, nagyon örülök neki, már rég fájt rá a fogam . Még egy marcipán formázó szettet is rendeltem, meg vagyok velük nagyon elégedve, naná, eddig házi készítésű sablonjaim,gömbölyű végű kés és mindenféle elkobzott játék a gyerekektől, volt a szerszámom, azokhoz képet álom ezekkel dolgozni.
    Szóval ezeket a kis virágokat ma csináltam, próba és gyakorlásként.Jövő héten már megy élesben a dolog.
    Minden segítséget a tortadekoráláshoz Edit tortasulijában kaptam Margit2 oldalán.
    Cukor masszából csináltam ezeket, Lisa oldalán találtam a receptet hozzá, eddig pillecukorból készült fondanttal dolgoztam, a pillecukrot is minden esetben én készítettem hozzá, nem voltam vele megelégedve, töredezett a torta bevonásánál, figurákat, rózsákat készíteni elment.

Cukormassza hozzávalói:
    1 ek zselatin
    6 ek víz
    1 ek margarin
    2 ek méz
    porcukor, amennyit felvesz

Azzal kezdjük, hogy a porcukrot szitáljuk át, minél finomabbra őrölt porcukrot válasszunk. Kb fél kilónyit tegyünk keverőtálba, csináljunk közepére egy lyukat.
    A zselatint keverjük el a vízzel, vízgőz fölött melegítsük fel, mikor már jó forró adjuk hozzá a margarint és a mézet, majd kavarjuk mindaddig míg teljesen szétolvad benne. Öntsük a porcukorhoz, majd kanállal kavarjuk bele, adagoljuk közbe bele a porcukrot, mikor már nem tudjuk kanállal kavarni akkor tegyük porcukorral meghintett munkalapra és gyúrjunk bele annyi porcukrot még, hogy ne ragadjon már a munkalapra, sem a kezünkre (nekem 1 kg porcukorból bő 100 gr-i maradt). Csomagoljuk fóliába be, tegyük bele zacskóba, majd hagyjuk, hogy pihenjen egy napot.
    Mikor elővettem elég keménynek találtam, ezért gyúrtam még bele margarint, ezt úgy oldottam meg, hogy kezemet bekentem margarinnal vastagon, és úgy gyúrtam át egy kisebb adag masszát, így már jónak találtam.
    Bevonásra nekem sokkal jobb volt mint a házilag készített fondantom, a kisvirágok jól formázhatóak vele, szép vékonyra lehet nyújtani.

Ui: ne törekedjünk arra a begyúráskor, hogy egyáltalán ne ragadjon, hagyhatjuk jó lágyra, mostanában már abban az edényeb gyúrom be amibe eredetileg szitálom a porcukort, ez egy tupperes kelesztőtál, nekem ebben sikerül a legobban kidolgozni (próbáltam már zománcos keverőtálba is, kinszevedés volt) , ugyan úgy gyúrom, dagasztom benne mintha kelt tésztát dagasztanék, mikor már kezd gombóc alakot ölteni, akkor abbahagyom a porcukor adagolását, de még gyúrom pár percig, de ekkor még ragad rendesen. Miután pihentettük elég sok margarnit gyúrok bele, az adagját nehéz meghatározni, mert mindig annyit gyúrok be margarinnal amenyit fel akarok használni, érezni lehet hogy mikor jó az állaga, a sok gyúrástól(akár 2-4 perc), és a margarinozástól rugalmasabbá válik.

És akkor megragadom az alkalmat, és megmutatom eddigi tortáimat, amiről készült digitális kép is. A képek minőségét most ne nézzétek, akkor még nem fényképeztem olyan tudatosan.

Ez volt az első fondantos tortám, férjem részére készítettem, fehércsokis- tejszínes krém volt benne, meg tejcsokis-tejszínes. Próbálkoztam kosarat is fonni az oldalára.

Rózsaszín fondant céklalével készítve, és gyakori kérdések

Már egy ideje izgat, hogy mi lenne, ha a zselatin főzésekor víz helyet céklalevet tennék, most kipróbáltam, egy kellemes, elég erős rózsaszín fondant a végeredmény (nem olyan mint a képen, de jobbat nem tudtam készíteni róla, élőbe nincs ilyen kékes beütése)

A nyers céklát hozzá kislyukú reszelőn lereszeltem, majd sűrű szövésű szűrő felett kezemmel kifacsartam, kb egy almányi cékladarabra volt szükségem. Mikor megvolt a 6 ek, akkor nem facsartam tovább.

A hozzávalók így alakultak (az adagok csak körülbelüliek, pontos adatot ne tudtam soha mérni, érezni kell):
    6 ek (kb 70 ml) céklalé (fél evőkanálnyit citromlével pótoltam)
    1 ek(kb 8-10 gr) zselatin
    2 ek(kb 40 gr) méz
    kb 40 gr margarin
    kb 800 gr finom, átszitált porcukor (ebből kb 740-et vett fel, de azért mindig többet szitáljunk)

Készítsünk elő két darab kb 40 cm hosszú frissentartó fóliát.
    A porcukort átszitáljuk sűrű szövésű szitán, én teaszűrőn szoktam, majd egy részét kivesszük, egy részét (kb 500 gr) keverőtálba hagyjuk, majd készítünk egy lyukat a közepébe, ide öntjük majd a feloldott zselatint. A citromos céklalábe elkavarjuk a zselatint, majd vízgőz fölött a zselatin teljes oldódásáig melegítjük, kavargatjuk. Beletesszük a mézet és a margarint, addig kavarjuk míg feloldódik, majd az egészet az előkészített porcukorhoz öntjük, kanállal kavarjuk bele a porcukort mindadig, míg bírjuk, majd kézzel gyúrjuk tovább bele a porcukort. A porcukort addig adagoljuk míg kezd gombócba összeállni a massza, de a kezünkre még jócskán ragad, az elején bátran adagolhatjuk, a vége felé már csak óvatosan, jól eldolgozva minden kanál porcukort, hogy megállapíthassuk, hogy mikor elég bele. Mikor a kívánt állagot elértük, akkor jól dolgozzuk el majd csomagoljuk az előkészített frissentartó fóliába. Pár órát, vagy akár egy éjszakát pihentessük szobahőn.

A továbbiakban a gyakran feltett kérdéseket próbálom megválaszolni.

Átgyúrás, előkészítés:
    Mikor dolgozni szeretnénk vele (vagy bármelyikkel) gyúrjuk át, midig csak annyit gyúrjunk át amennyire szükségünk van, mert a a begyúratlan jobban megtartja a minőségét. A begyúrás alatt érezhetően rugalmasodik a massza a kezünk alatt, ha töredezős lenne, akkor margarint is gyúrjunk bele, de ezt lehet akkor is, ha nem töredezős, mert óvja a gyors kiszáradástól. Ha nagyon kemény lenne, vagy nagyon hideg, akkor a mikróba langyosítsuk meg kis hőfokon. Ha nagyon ellágyulna, akkor vagy kicsit várunk, hogy újból keményedjen, vagy gyúrjunk hozzá egy kevés étkezési keményítőt.
    Ha már egyszer elkészítettük, és látjuk, hogy nagyon kemény lett a végeredmény akkor se essünk kétségbe, kis mikrózással, alapos margarinos átgyúrással helyre lehet állítnai az álagát, következő alkalommal meg gyúrjunk kevesebb porcukort bele.

Festés:
    Ha festeni fogjuk, akkor ne gyúrjunk bele margarint, csak ha szükséges, a zselés alapú festék is lágyít rajta, margarinnal ne fokozzuk ezt.
    Festeni én zselés alapú festékeket használok (amihez muszáj, de a természetes színezőket előnybe részesítem, ilyen a kakaó, 2 az 1-ben kávé, 3-az 1 nem jó, a céklalé, ezen kívül még be szeretnék szerezni matcha teát ami zöldre színez, és céklaport amivel fehér fondant is színezhetnék)
    Festéket a Sőregitől szoktam rendelni Wiltonos zselés alapú színezőket, itt megtekinthető.

Mennyi fondant kell egy tortához:
    Egy 25-cm tortához kb 700 gr fondant szoktam átgyúrni, ebből majd lesznek leeső darabok is, de hogy kényelmesen tudjunk vele dolgozni ennyit rá kell számolni.

A torta bevonása:
    A tortát legjobb ha lehűtjük, lágy krémre nem tudunk szépen dolgozni. Ha már lehűlt, akkor simítsuk nagyon jól el a krémet rajta.
    Szerintem a legjobb keményítős felületen nyújtani a fondant, sima felületű munkalapon.
    Kerek torta esetén úgy számítsuk ki a fondant átmérőjét, hogy a torta átmérője, plusz kétszer a torta magassága, ez egy 25 cm átmérőjű kb 10 cm magas torta esetén 25+20 cm lesz, azaz minimum 45 cm átmérőjű kört kell nyújtsunk, de jobb ha rászámolunk pár centit.
    A fondant átemelhetjük a tortára kézzel is óvatosan alányúlva, vagy feltekerhetjük lazán a nyújtófára majd a torta felett letekerjük.
    Előszőr a torta felületét simogassuk határozottan át, kinyomkodva alóla a légbuborékokat, majd a torta oldalához tapasszuk oda a fondant. A ráncoknál nyúljunk alá a bal kezünkel(ha jobbkezesek vagyunk), majd a másik kezünkkel igazítsuk, lapítgassuk, nyújtogassuk a helyére a fondantot. Így haladjunk körbe körbe.

Szögletes torta eseténelőször a sarkokhoz igazítsuk hozzá.

Fondant alá nem szerencsés választás egy pudingos, tejszínes krém, oldja a fondantba lévő cukort, csúszkálni fog az egész. Használunk inkább vagy sima vajkrémet, ami 1 rész vaj, két rész porcukor, én nem szoktam használni, mert nem szeretem, a tojásos főzött tortakrémet szoktam használni, ez jó tartású, ehető, és jól tapad rá a fondant. Recept itt. (A kakaós krémet szeretem is, a simát, azaz kakaó nélkülit, többnyire csak a torta borításra használom, mert az túl édes szerintem, de ízlés dolga. )
    Dzsemet is tehetünk alá, itt lényeges hogy a torta egyenletes legyen, a dzsemet egy szűrőn passzírozzuk át, majd vékonyan kenjük a tortára, hagyjuk, hogy megszikkadjon, csak ezután tegyük rá a fondantot.

Ragasztás:
    Egy kockacukornyi fondantot oldjunk fel kb 3 ek vízben, ez megfelelő ragasztó kisebb díszeknek, vagy olyan díszeknek amiket síkban helyezünk rá.
    Rózsákhoz, nagyobb, kiszárított virágokhoz krémet használhatunk ragasztó anyagnak.

A fondant fénye:
    Nincs neki fénye, ha szeretnénk hogy fénye legyen, akkor kenjük át vékonyan olajjal. A dió olaj különösen jó rá, a napraforgót gyorsabban beszívja, és a dióolaj jobban is harmonizál vele. Gondolom jó lehet a szőlőmagolaj is, de olyanom még nem volt.

Tárolás:
    Ha pár napon belül felhasználjuk, akkor elég szobahőn tárolni. Ha pár hét alatt, akkor elég egy hűvösebb kamra, hosszabb idő esetén jó ha hűtőbe tesszük. Ha hűtőben tároljuk vegyük elő felhasználás előtt pár órával, hogy szobahőre melegedjen.

Porcukor:
    Fontos, hogy nagyon finom szemcsézetü legyen. Nekem eddig a Koronás zacskós vált be a legjobban, a dobozos nagyon durvára őrölt, azt soha ne vegyünk hozzá. Még a Sweet Famili is elég jó szokott lenni. Ui : A Koronás minősége rengeteget romlott, most már Sweet Familit használok mindig.
    Akinek nagyon finomra őrli a darálója a cukrot csak az próbálkozzon házi őrléssel.
    A finom őrlésű porcukort is át kell szitálni, mert ugyanaz a gyártó sem örli mindig egyformánfinomra a porcukort, erre nagyon sűrű szövésű szűrőt használjunk, pl egy nagyobb átmérőjű teaszűrő.

• művésznő4

senior tag

Mikulás sütik

A múltkori linzertészta recept remekül bevált, ezért a Mikulás napi sütiket is ebből készítettem. (A lustaságom és az egyszerűség kedvéért most csak bemásolom azt a rcepetet.)
    Gondoltam, ha már sütiblogol az ember lánya, akkor csokimikulás helyett adhatnék saját készítésű ajándékot. Nagyon tetszett mindenkinek :)

Hozzávalók:

90 g vaj
    100 g cukor
    2 tojás
    1 cs vaníliás cukor
    200 g liszt
    1 tk sütőpor
    porcukor
    ételfesték (piros)
    hópehely alakú dekorcukor
    pár kocka étcsoki
    A vajat a cukorral és a vaníliás cukorral fehéredésig, habosra keverjük. A tojásokat kettéválasztjuk, a két sárgája és egy fehérje megy a cukor vajhoz, a maradék fehérjét félretesszük a mázhoz.
    Apránként hozzákeverjük a lisztet és a sütőport is, és sima tésztagombóccá gyúrjuk.

Egy órára hűtőbe tesszük pihenni, majd lisztezett deszkán kinyújtjuk, kiszaggatjuk és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a sütikéket.
    180°-os sütőben addig sütjük őket, míg az aljuk enyhén aranybarna nem lesz. Nem szabad túlsütni, folyamatosan figyelni kell.

Hűlni hagyjuk őket, és kikeverjük a cukormázat.
    A mázhoz a megmaradt tojásfehérjét addig keverjük a porcukorral, amíg sűrű, krémes, szinte mascarponeszerű állagot nem kapunk. (Ehhez elég sok porcukor szükséges.)
    Ezután kétfelé választjuk a mázat. Egyik edénybe marad a sima fehér máz, a másikhoz pedig hozzákeverjük a piros ételfestéket. (A végén majd a Mikulás rózsaszín arcához összekeverjük a kettőt.)

A szájhoz és a szemekhez mikróban felolvasztunk 1-2 kocka étcsokoládét, és fogpiszkálóval visszük fel a kissé megdermedt mázra.

Kissé macerás a dekorálás, de szerintem nagyon megéri.
    Mit szóltok? :)

Mikulásos muffinok :)

LEGEGYSZERŰBB MUFFIN:

hozzávalók / 6 adag

2 bögre liszt (finom)
    1 bögre cukor
    250 ml tej
    125 ml napraforgó olaj
    1 db tojás
    1 csomag sütőpor
    ajánlat

Megjegyzés:
    A bögre űrtartalma 250 ml.

alapanyagok

liszt napraforgó olaj sütőpor tej tojás cukor
    receptjellemzők

konyha: amerikai
    elkészítési idő: 15-30 perc
    receptkategóriák

főkategória: muffin
    alkategória: muffin alaprecept
    hasonló kategóriák: rebarbarás muffin, zöldséges muffin, kakaós muffin, gyümölcsös muffin, kávés muffin, cseresznyés muffin, almás muffin, mogyorós muffin, mákos muffin, fűszeres muffin
    story

Ízlés szerint csoki- vagy gyümölcsdarabkákat tehetünk a muffintésztába.

elkészítés

A lisztet a sütőporral elvegyítjük.
    A tojást habosra keverjük és hozzáadjuk a cukrot, valamint a tejet és az olajat is.
    Végül az egészet elkeverjük.
    A muffinformákat kivajazzuk vagy muffinpapírral béleljük.
    A masszát a formákba öntjük és 175-180 fokon tűpróbáig sütjük.

• művésznő4

senior tag

Itt az idő! Este indulnom kell, melyiket is válasszam? :)

• művésznő4

senior tag

A feleségem, a kislányom és a kisfiam…

Ezt a fotót egy reddit felhasználó töltött fel a feleségéről, kislányáról és kis pocaklakó fiáról a következő szöveggel: “Én vagyok a világ legszerencsésebb férfija!” Ebben egyetértünk, valóban nagyon szerencsés ember, akinek ilyen gyönyörű családja van. Sok boldogságot nekik! :)

• művésznő4

senior tag

Tudom, hogy nem Amerikában vagyunk, de attól még:
    utólag is Boldog Hálaadást! :) ♥♥♥

....és ha már hálaadás, én hálát adok ezért a mai napért, mivel ezen a napon született meg az egyik unokatesóm, a legjobb barátnőm és a kis sógorjelöltem is....úgyhogy ez egy igazán különleges dátum számomra! ^^ :B :R :R :R

Ez meg Adamkanak :) :

• művésznő4

senior tag

Azonnal ehető, puha mézeskalács recept! :)

Ebben a részben az evésre készülő, rögtön puha mézest mutatom be. Ezzel bárki boldogulhat, nem nehéz az elkészítése és a díszítése igen változatos lehet.
    Nem feltétlenül kell művészi módon írókázni, hiszen nem tesszük el hosszú időre. Bevonhatjuk csokoládéval, megszórhatjuk színes tortadarával, cukorgyöngyökkel, apró drazséval. A tészta összeállításához szükségünk lesz egy dagasztókaros robotgépre.

Hozzávalók:

25 dkg méz
    25 dkg vaj
    6 tojás
    40 dkg porcukor
    2 teáskanál szódabikarbóna
    1 zacskó mézeskalács fűszerkeverék
    4 evőkanál citromlé
    reszelt citrom-, és narancshéj ízlés szerint
    1 kg finomliszt

az írókához:
    1 tojásfehérje
    20 dkg porcukor
    2 csapott evőkanál étkezési keményítő
    1 teáskanál ecet
    a díszítéshez:
    csokoládé
    cukordrazsé, tortadara
    dió, mogyoró, mandula
    mazsola

A mézet a vajjal felmelegítjük, nem kell forralni, éppen csak olvadjon el a vaj. Félretesszük hűlni.

A tojásokat alaposan összekeverjük a cukorral, a szódabikarbónával, a fűszerekkel és a citromlével. Ezt még végezhetjük a robotgép habverőszárával, de ezután váltsunk a dagasztókarra.
    Ezzel keverjük a tojásos masszába a mézes vajat és a lisztet. A tészta nagyon kenődős, lágy lesz, ilyennek kell lennie!
    Folpackkal letakarva legalább 8 óra hosszára hűtőbe tesszük. ( Ha nincs időnk kisütni az egészet, egy-két napig maradhat a hűtőben nyugodtan!)
    A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra.
    Lisztezett deszkán átgyúrjuk a tésztát és innen több lehetőségünk is van. Ha nagyon hamar szeretnénk elkészülni, akkor 8 részre osztjuk a tésztát, egyenként 4 cm átmérőjű rudat formázunk belőle. Minden rudat 10 részre vágunk, lisztes kézzel gombócokat formázunk belőle és sütőpapíros tepsire tesszük egymástól kétujjnyira őket.
    Nagyjából 12 perc alatt megsülnek. Figyelni kell, mert a sütési idő a sütő fajtájától függően változhat.

A másik lehetőség, hogy a tésztát 4-5 mm vékonyra nyújtjuk és különböző formákkal kiszaggatjuk. Ezek rövidebb ideig sülnek, 8-10 perc alatt készen lesznek.

Tálcán hagyjuk kihűlni a mézeseket, ezután díszíthetjük őket. A csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, ecsettel kenjük a puszedlikre. Mielőtt megszilárdulna a máz, rátesszük a különböző díszítőelemeket.
    Kevés csokoládét töltünk egy kisebb nejlonzacskóba, apró lyukat vágunk a csücskére és megcsíkozhatjuk vele a másik színű csokoládéval bevont mézeseket.

Az írókához a porcukrot átszitáljuk és elkeverjük a keményítővel. A tojásfehérjét a robotgép táljába tesszük a cukor egyharmadával és az ecettel. A habverőfejjel elkezdjük keverni, fokozatosan adagolva bele még porcukrot, amíg sűrűnfolyós nem lesz.

Ha kiemeljük a habverőt, szakadozva folyjon le róla a máz. Nejlonzacskóba kanalazunk belőle, elkötjük a tetején, a csücskén pedig pici lyukat vágunk. Így szépen tudunk írókázni a mézesekre.
    Ha megszáradt minden díszítés rajtuk, akkor jól záródó dobozba tesszük, rétegenként zsírpapírral elválasztva, így nem kenik össze egymást, és nem is ragadnak össze.

Ezzel a mézessel nem kell várni, hogy puhuljon, mert rögtön az lesz. Egyetlen fontos dolog, hogy a sütési időt figyeljük, ne süssük túl!

Fontos tapasztalat: egyik kedves olvasóm, Szilvi, lefagyasztott a tésztából egy adagot, majd pár nap múlva kiengedte és megsütötte. Tökéletes mézesek lettek, tehát a tészta fagyasztható, ha nincs időnk kisütni!

Mézeskalács ajándék kislánynak keresztelőre vagy babaváróba

• művésznő4

senior tag

Nagyanyám főztje

Jól emlékszem nagyanyám főztjére. Mindig egyszerű ételeket főzött, csupa olcsó dolgot. Olyasmit, amit akkor is megengedhetett magának, amikor a legszegényebbek voltak.

Nem is jut eszembe húsétel, pedig biztos ő főzött vasárnap is, amíg nálunk lakott, és vasárnap mindig húsleves volt, pörkölt nokedlivel, esetleg rántott hús, amit mi akkor úgy hívtunk, hogy „kirántott hús”. De ezek az ételek már valahogy anyámhoz kötődnek az emlékezetemben. Úgy látszik, annyiszor főzte ezeket nekünk, hogy minden régi emléket elhomályosít velük. És most is mindig ez a menü, amikor a gyerekekkel hazamegyünk.

Nagyon szerettem Kati mamát. Pedig nem volt nagyon kedves. Nem volt nagyon mosolygós. Nem értett a gyerekek nyelvén jobban, mint bármelyik felnőtt, aki körülöttem élt. Sőt. Örömét lelte például abban, ha rémisztgetett. Ez akkor a gyerekneveléshez tartozott. Mintegy pedagógiai célzattal emlegették nagymamák százezrei a zsákos embert, aki elvisz, ha rossz leszek, a cukros bácsit, akivel szóba állni se szabad, mert ha megteszem, szintén elvisz. Én nem akartam, hogy elvigyenek, igyekeztem hát úgy viselkedni, ahogy elvárták tőlem. Annál is inkább, mert amikor már a városba költöztünk, akkor a szomszéd utcában volt a leánynevelő intézet, ahol a rossz lányokat őrizték. Végeérhetetlen téglafala mentén gyalogoltunk a villamoshoz, és nagyanyám soha nem mulasztotta el, hogy figyelmeztessen rá, én is oda kerülhetek. Ez rossz volt. Felnéztem a téglafal tetejére, ahol a betonból összetört üvegdarabkák meredeztek az ég felé, és mindig elképzeltem egy kezet – talán az enyémet – amint vér buggyan belőle. És ez megmaradt. Máig, pedig az üvegdarabokat pár éve leszedték a téglafal tetejéről. De ha arra járok, gyakran ellenőrzöm, hogy tényleg eltűntek-e…

Aztán voltak ennél viccesebb rémisztgetések. Például az, hogy ha kukacos cseresznyét eszem, akkor a kukac kifúrja a pocakomat, és kimászik belőle. Ezt is elhittem. És eléggé utálom azóta is a kukacos cseresznyét. Még nagyanyám kurta nevetésére is emlékszem, amikor ezt mondta. Egy tavaszi este – gondolom, amikor már ért a cseresznye – sétáltunk haza Éváéktól, az unokatestvéreméktől, langyos volt az idő, emlékszem a pillanatra, a járdára, amint felveri a gyom, és emlékszem a hitemre, hogy ez tényleg így van, és akkor vigyáznom kell. Egy újabb ingoványos terület. A cseresznye. Vigyáznom kell azzal is, mert kétségtelen, hogy a világ veszélyes, és annál sokkal veszélyesebb, mint ahogy én gondolom, mert lám, a cseresznyéről, vagyis a kukacról ezt soha nem gondoltam volna…

Mama volt velem otthon, a szüleim dolgoztak. A konyhában töltöttük a legtöbb időt. Akkor még sparherd volt az egyik sarokban, mellette fásláda, fedővel, azon tudtam ücsörögni. Vigyázni kellett, hogy ne essek bele. A sparherd közelében mindig pokoli meleg volt, és rettenetes égési sebeket lehetett szerezni, ha nem voltam elég óvatos. Ha a tej kifutott rajta, a kozmás szagot még másnap is érezni lehetett. Ez elég gyakran megtörtént. Sokszor pirítottunk kenyeret a platnin, általában szénfekete lett, aztán fokhagymásan, sósan ettük. Utána boros teát ittunk. Nekem is adtak. Szerettem. Különösen sok fokhagymás pirítóst kaptam, amikor gilisztás voltam, és Mama meggyőződése volt, hogy az használ.

A konyhaszekrény azért volt érdekes, mert életem első lufija az alatt bújt el. Miután megkaptam, nem vigyáztam eléggé, és a lufi elrepült. Szüleim azt mondták, hogy a szekrény alatt van. Még évekig kerestem ott, és amikor új bútort vettünk, és a szekrényt kiemelték a helyéről, nagyon csalódott voltam, mert a léggömb nem volt sehol. Ezt egyáltalán nem értettem. Hová mehetett?

Mama feketében járt, vagy más sötét színű ruhában, ahogy akkoriban az özvegy falusi asszonyok mind. Volt kit gyászolnia. Nagyapám hadifogságban halt meg Ukrajnában, egyik nagybátyám betegségben, másik ’56-ban – nagyon fiatalon.

Nagyanyám szeretett főzni. Nem mondta soha, de biztosan tudom, hogy szeretett.

Többnyire tésztaételeket készített. Állandó menü volt a hagymaleves és a szilvás gombóc. A hagymalevesnél nem nagyon tudok olcsóbb ételt. Egyetlen különlegessége a gombóc tésztájából bele szaggatott kis galuskák voltak. Mindig elcsodálkoztam rajta, hogy milyen más íze van ennek a gombóckának a levesben, mint édesen-fahéjasan. A szilvát kikotortam a gombócból. Gusztustalan volt. Leginkább langyos, erjedt és vizenyős állagát utáltam. Rohadt gyümölcs volt. És teljesen értelmetlen, hogy belerakják a tésztába, azt ezzel csaknem elrontva. A hagymalevest is fenntartásokkal ettem. De, bízván az édes gombócban, mintegy áldozatul elfogyasztottam.

Aztán volt a tejszínhabos piskóta. Ezt vasárnap ettük kizárólag. Valami félbe hagyott somlói galuska volt, csak az apróra vágott piskóta a tejszínfelhővel. Nagyon finom volt. Megérdemelt jutalom a hétvégi ebéd végén. Utána esetleg kaptam egy kispohár sört, Kőbányait, ami borzalmasan keserű volt az édesség után.

Volt mindenféle kifőtt tészta. Dióval, mákkal, káposztával és persze grízzel. Utóbbiakat nagyanyám teljesen érthetetlen módon sósan ette. Soha nem tudtam elfogadni ezt az aszkézist. Én mindent édesen szerettem, rettenetesen édesen, dupla-tripla cukorral.

A krumplis tészta valódi csemege volt. Mama nem elégedett meg azzal, hogy összekeverje a két összetevőjét, hanem mindig sokáig sütötte tepsiben, egészen addig, amíg a széle keményre sült, ropogósra. Ez a része volt a legfinomabb ínyencség.

A krumplifőzeléket csak tejjel habarta be, paprika nélkül csinálta, és feltétnek paprikás dinsztelt hagymát adott hozzá. Ezt az ízt sokáig kerestem. Ugyanis a hagyományos krumplifőzeléknek más íze van. Aztán már felnőtt voltam, amikor anyósom mutatta, hogyan csinálták a somogyi svábok a krumplifőzeléket. Ahogy a nagyanyám, csak ő mányi sváb lány volt.

Aztán volt a görhöny. Tepsiben, reszelt krumpli liszttel összekeverve, tejföllel, ha kisült. Ma szinte soha nem eszünk. Legfeljebb vidéki vendéglőkben, helyi különlegességként.

De a kedvencem mindenképpen a „moslék” volt. Mi így neveztük azt, ha egy tálnyi tejbe apróra vágott kenyeret tettünk és sok-sok kristálycukrot. Apám is szerette. Emlékszem, ahogy együtt falatoztunk hétvégente reggel, mert ez az étel kizárólag reggel fordult elő nálunk. Egyszer egy néni az utcán, a közeli fodrászüzlet előtt kedvesen megkérdezte tőlem, hogy mi a kedvenc ételem, és én gondolkodás nélkül rávágtam, hogy a moslék…

Nagyanyám egy pillanatig megszégyenülten állt, aztán kitört belőle a rá annyira jellemző, döcögő nevetés.

Tizennégy éves voltam, amikor meghalt.

Az írás egy hosszabb visszaemlékezés részlete.

• művésznő4

senior tag

2013. November 29.
    Netes ruhanézegetés közben....,:))

Én: - Drágám, és ez hogy tetszik?
    Zoli: - Mér', mi ez? Valami kimonó vagy mi? :F
    Én: - Neem, dehogy! :DDD Ez egy tunika, teee! :DDD Naa, de szerinted milyen?
    Zoli: - Hmm...hááát, nem tudom... Meg egyáltalán mi az a "TUNIKA"? Ezt sose tudtam pontosan...:U
    Én: - Hát tudóóóód....egy kicsit olyan, mint egy nyári ruha, mert ilyen hosszabb fazonú és....és....:DD
    Zoli: - Jóó, hát nekem bonyolultak az ilyen női dolgok, én ezekhez nem értek. Egy férfinak van nadrágja, pólója, atlétája, pulóvere, meg egy ingje és ENNYI! :U
    Nem tunika, meg veddfelke, meg ölelke, meg seggemke.....minden "KA" meg "KE"-re végződik... Hogy van ez?! Ennyi hülyeséget megjegyezni....:( kimonóóóó, meg bevonóó....meg levonóó....:U :DDD

- DRÁGÁÁÁÁÁÁM.... -.- XDDDD :C :DD:DDD:D:DDD

• művésznő4

senior tag

NUTELLA KRÉMES KINDER BUENO:

Hozzávalók:
    Tészta:
    6 tojásfehérje,
    6 e.k. porcukor,
    2 e.k. liszt,
    2 e.k. zsemlemorzsa,
    ½ cs. sütőpor,
    15 dkg darált dió,
    1 e.k. étolaj.
    Rátét:
    Nutella krém,
    tejes-rumba áztatott keksz (én rum helyett tejszínes mogyoró aromát használok)
    Krém:
    1 l tej,
    4 cs. vanília puding,
    6 tojássárgája,
    1 margarin,
    25 dkg porcukor,
    2 e.k. kakaópor.
    Tetejére:
    4 dl tejszín habbá verve habfixálóval.

Elkészítés:
    Tészta:
    A tojások fehérjét a cukorral felverjük, hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és a többi adalékot. 20-25 percig sütjük. Tűpróbát csináljunk! Még melegen kenjük rá a Nutellát!
    Krém:
    A pudingot elkeverjük valamennyi cukorral és a tojások sárgájával,felöntjük a felforralt tejjel majd sűrűre főzzük. A Rámát felhabosítjuk, tovább keverjük a maradék cukorral.
    Majd összekeverjük a langyosra hűtött pudingos masszával. Elfelezzük, egyik felébe 2 evőkanál kakaópor kerül.

Sorrend:
    tészta
    Nutella
    sárga krém
    tejes-rumos kekszréteg (tejes- tejszínes mogyoró aromás kekszréteg)
    barnakrém
    tejszínhab
    A tetejét díszítheted csokireszelékkel vagy tört mandulával!

Isteni finom, ajánlom mindenkinek!

KINDER BUENO:

Kinder Bueno
    Tészta: 6 tojás fehérjét 6 e.k. porcukorral kemény habbá verünk, hozzáadunk 1 e.k. étolajat, 2 e.k. lisztet amiben fél csomag sütőport elkeverünk, és 2 e.k. zsemlemorzsát, tepsibe öntjük, és a tetejét megszórjuk 15 dkg. durvára vagdalt dióval. Zsírozott, lisztezett tepsibe sütjük mint a piskótát. Ha megsűlt még melegen megkenjük fél üveg mogyorókrémmel.
    Krém: 6 tojás sárgáját 25 dkg. porcukorral 1 cs. vaniliáspudinggal 3 e.k. liszttel 5 dl. tejjel simára keverjük, sűrűre főzzük. Ezt a krémet megfelezzük, egyik felébe 10 dkg. olvasztott csokit teszünk. Ha kihült mindkettőhöz 15 - 15 dkg. vajat keverünk.
    Összeállítása: A mogyorókrémmel lekent tésztára előbb a sárga krémet kenjük, erre egy sor tejbe mártott kekszet rakunk, ezután csokis krémet, és végül 2 dl. tejszin kemény habját amibe 1 cs. habfix-et teszünk. Tetejére csokit reszelünk.

Nők Lapja Café-ból....

Én ma egy "anyós"után maradt sütirecept tésztáját sütöttem meg!
    Nagyon finom,ideírom,biztos van aki nem ismeri.
    Isteni szelet:
    6 tojás sárgáját 30dkg cukorral,10 kanál forró vízzel 20 percig keverjük.Hozzáadunk 25 dkg lisztet,fél sütőport,és szép világosra sütjük.
    Krém:
    4dl tejbe 4 kanál lisztet simára főzünk,beleszórunk 10 dkg darált diót,ha kihült 20 dkg cukorral,20 dkg vajjal habosra keverjük és a tésztára kenjük.
    A hat tojás fehérjét 30 dkg cukorral gőz felett keményre verjük és a krém tetejére kenjük.
    A habra csokit reszelünk.
    (Nem szoktam 20 percig keverni,mindenki érzi,hogy mikor jó.
    És van amikor kakaóporral szórom meg!(Per pilla is!)
    A családom nagyon szereti!
    Mellékelek azért képet is!

• művésznő4

senior tag

Mostanában ezeket alkottam.... :)

Életem első pizzás csigája :-)

Már nagyon fáradt voltam feltölteni a képeket, de tegnapi napom főleg ebből állt ki... :B :D 4 tepsivel készítettem belőle! ^_^ A folyamatot most szeretném megosztani Veletek képekben is....:) :R

Íme a recept! :) Bár azt elöljáróban elmondom, hogy én mindenből dupla adagot csináltam, tehát amit most megosztok Veletek, az körülbelül 2 tepsinyi tésztára elég...

Pizzás csiga
    Hozzávalók: 2 - 2,5 dkg élesztő, kevés cukor, 30 dkg finom liszt, kevés só, 3 ek. olaj, a töltelékhez pizzakrém és reszelt sajt.

Elkészítés: Az élesztőt 2 cl meleg vízzel vagy tejjel és cukorral felfuttatjuk (én tejjel csináltam :) ). A lisztet a sóval összekeverjük és hozzáadjuk az élesztőt és az olajat, majd jól kidolgozzuk a tésztát. Ha megkelt (nekem úgy 1 - 1,5 óra alatt nagyon szépen a duplájára duzzadt! :) ), 2 mm vastagságra kinyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, és pihentetjük, majd a tekercset 5 mm vastagra elszeleteljük, kikent tepsibe tesszük, megszórjuk reszelt sajttal és 180 fokon megsütjük.
    Azt kérlek, ne kérdezzétek, pontosan mennyi ideig, mert én elkövettem azt a hibát, hogy nem melegítettem elő a sütőt és az 1. tepsit több, mint 35 percig sütöttem, és az égnek sem akart megsülni, majd kb. az utolsó 2 percben hirtelen úgy nekilódult, hogy kis híján odakozmált.... A 2. tepsit negyed órára tettem be, de a 3.-nak már csak 5-6 perc kellett, a 4.-nek meg 3-4.... :D Sajnos én egy régi, rossz sütővel dolgozom itt Anyóskámékkal, amit valamiféle nyári konyhában tartanak és ide-oda kellett rohangálnom közben, szóval ez is megnehezítette a folyamatot és sajnos nem is egyformán süt a gépezet.... :F Én azt ajánlanám Mindenkinek, hogy folyamatosan nézegessétek, szaglásszatok, piszkáljátok meg picit, és egynek ellenőrizzétek meg, hogy az alja milyen. Ha szép, piros, akkor mindenképpen ki kell venni, mert ha tovább bent marad, akkor már csak odaég. Tapasztalat.... ;] :B :DDD

Zöldséges tepsis krumplim :-)

Van úgy, hogy hónap vége van, a készletek kiürülnek, a kamra üres és nincs otthon az égvilágon semmi...:D Mégis valamit a család és a Párod elé kell tenned, ha fáradtan hazajönnek a munkából. Krumpli van, ez jó kiinduló pont, de a paprikás és a sült változata már nagyon uncsi... Ilyenkor kell egy jó háziasszonynak beindítania a fantáziáját kicsit és szabadon engednie a kreativitását! :C Gondoltam egyet: pucoltam, mostam, szeleteltem, aprítottam, míg végül megszületett ő! :) [A "Fantázia zöldséges tepsis krumplim"! :) :D Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nekem Anyukám mindig azt mondta egy életen át, hogy: ,,A kényszer nagy úr és valahogy akkor születnek a legjobb és legfinomabb ételek, mikor nincs itthon semmi és csak a maradékból válogathatunk." Mennyire igaza volt... :B :K

Leírom az elkészítését :) :
    Tehát kizsírozok egy tepsit, felkarikázok vagy 8 - 10 db nagyobb krumplit, majd ezt bőven megszórtam fokhagymás sóval. Erre rákarikáztam 2 nagy fej vörös hagymát, 1 nagy lila hagymát, 1 nagyobb zöldpaprikát, 2 paradicsomot, majd szalonnát csíkokra vágtam és gazdagon megszórtam a tepsi tartalmát. Mikor minden rákerült, akkor még egyszer megszórom fokhagymás sóval, majd meglocsolom egy kis forró zsírral a tetejét, hogy szépen, egyenletesen mindenhol megsüljön. Én nem tettem, de ajánlatos előmelegíteni a sütőt, és addig sütni, míg a krumpli puha, az alja pedig szép piros, ropogós lesz. :) Én összesen 50 - 55 percig sütöttem, de előmelegített sütővel szerintem elég neki olyan 35 - 40 perc is. :) A végeredmény valami istenii finooom lesz!!!! :) Olyan illata van, mint a cigánypecsenyének....mondanom sem kell, ugye, hogy egy ültő helyében bevágta a család.... ;] :D Legközelebb annyit fogok változtatni a dolgon, hogy a tetejét egy kis reszelt sajttal is megbolondítom majd... :B :C :DD

• művésznő4

senior tag

ANYÓSTORTA:

des kis semmiség kezdőknek, de haladók is elkészíthetik, mert nagyon finom.

Hozzávalók

A krémhez
    500 ml tej
    2 tojássárgája
    40 g liszt
    60 g cukor
    1 csomag vaníliás cukor
    1 teáskanál kakaópor

Az összeállításhoz
    200 g babapiskóta
    150 ml tej
    1 kávéskanál cukor
    50 ml rum
    50 g mazsola

A tetejére
    200 ml tejszín
    20 g cukor
    csokoládédara

A krémhez 100 ml tejjel csomómentesre keverjük a cukrot, a tojássárgáját, a lisztet és a vaníliát.
    A maradék tejet felforraljuk, hozzáöntjük a tojásos részt, és folyamatosan kevergetve besűrítjük. Langyosra hűtjük.
    Az összeállításhoz felforrósítjuk a tejet, a cukrot és a rumot.
    A babapiskóta felét egyenként belemártjuk a rumos tejbe és egy tál aljába rakjuk őket.
    Fele mennyiségű krémet simítunk rá, majd megszórjuk mazsolával.
    Megismételjük a rétegezést, de előtte a maradék krémbe keverjük a kakaóport.
    A tejszínből a cukorral kemény habot verünk és egyenlően elosztjuk a desszert tetején, végül meghintjük csokoládédarával.
    3-4 órán át hűtőben tartjuk, ezalatt teljesen átpuhul a piskóta és kellően összeérnek az ízek.

• művésznő4

senior tag

"Hogyan lakj jól 2 nap 300 ft-ból a családoddal együtt?
    Így :
    fahéjas rudacskák és kakaós csiga szegényember módra ( se tej,se tojás,se margarin,se tejföl )
    Ócska akciós liszt 1 kiló 88 ft,egy élesztő 65 ft, 6 ek cukor,nem tudom kiszámolni ,csipet só,és kb 1 dl olaj fél liter meleg víz némi kakaópor egy kis fahéj,házilag ledarált cukorral mert úgy olcsóbb
    ez lesz az uzsonnánk a vacsoránk holnap reggeli és a gyerek is ebből visz tízórait.
    a miniszterelnök kajája meg szarvasgombás libamáj meg párolt zöldségek mindenféle fincsi öntettel...egész hónapban eszünk egy ebéd árán...."MAGYARORSZÁG ÉN ÍGY SZERETLEK " "

• művésznő4

senior tag

MALACKÁK PAPLANBAN:

Hozzávalók a tésztához:
    50 dkg liszt, fél kocka (kb. 2-3 dkg) élesztő, 3 kiskanál só, 2 dl langyos tej, 1 nagyobb vagy 2 kisebb főtt krumpli átpaszírozva (vagy ennek megfelelő mennyiségű krumplipüré vagy krumplipehely), csipetnyi cukor, 2 gerezd reszelt fokhagyma, 3 evőkanál (oliva)olaj.
    A "malackák" tetejére: kissé felvert sós tojás, reszelt sajt, szezámmag, napraforgómag, tökmag.

A tészta elkészítéséhez egy kis tálkába langyos tejet öntünk, beleszórunk egy kanálnyi lisztet és egy csipet cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, aztán várunk, hogy az élesztő felfusson (a víz tetején halványbarna hab képződjön).
    A lisztet tálba szitáljuk, beleszórjuk a sót, és beleöntjük a felfutott élesztőt, az olajat és belereszeljük a fokhagymát, hozzáadjuk az áttört krumplit. Összegyúrjuk a hozzávalókat. Ha nem áll össze, mert túl száraz, langyos tejet adunk még hozzá. De csak apránként, nehogy túlságosan folyós legyen a tészta. Amikor összeállt, simára gyúrjuk. (Puha, kicsit ragadós tésztát kell kapnunk.)
    A tésztát letakarjuk, és kelni hagyjuk, amíg a duplájára nő.
    Amikor a tészta megkelt, fél centi vastagra nyújtjuk, négyzetekre vágjuk, és az alábbi töltelékek valamelyikével töltjük meg:

Virslis töltelék:
    A tésztanégyzetek egyik végébe egy fél virslit vagy egy koktélvirslit teszünk, majd begöngyöljük a tésztába.
    Természetesen szója- vagy szejtánvirslit is használhatunk.

Virslis, sajtos, ketchupos:
    A tésztanégyzetek egyik végébe egy vékony szeletke sajtot és egy fél virsit vagy egy koktélvirslit teszünk, egy csepp ketchupot nyomunk rá, majd begöngyöljük a tésztába.
    Természetesen szója- vagy szejtánvirslit is használhatunk.

Gombás:
    Megtisztított, felszeletelt gombát olajon megpárolunk, ízesítjük sóval, paprikával, petrezselyemzölddel. A megpárolódott gombát tejföllel simára kevert liszttel besűrítjük. Jól összekeverjük, aztán mikor újra felforr, levesszük a tűzről. Kihűtve egy-egy kiskanálnyit a tésztanégyzetek egyik végébe halmozunk, aztán a tölteléket a tésztába göngyöljük.

Gombás, füstöltsajtos:
    Megtisztított, felszeletelt gombát olajon megpárolunk, ízesítjük sóval, paprikával, petrezselyemzölddel. A megpárolódott gombát tejföllel simára kevert liszttel besűrítjük. Jól összekeverjük, aztán mikor újra felforr, levesszük a tűzről. A tésztanégyzetek egyik végébe egy-egy vékony szeletke füstölt sajtot fektetünk, ráhalmozunk egy-egy kiskanálnyit a kihűlt gombából, aztán a tölteléket a tésztába göngyöljük.

Darált húsos:
    Vagy ledarált pörköltből készítjük, vagy darálthúsból pörköltet főzünk. A pörköltet tejföllel simára kevert liszttel besűrítjük. Jól összekeverjük, aztán mikor újra felforr, levesszük a tűzről. Kihűtve egy-egy kiskanálnyit a tésztanégyzetek egyik végébe halmozunk, aztán a tölteléket a tésztába göngyöljük.
    Természetesen szójapörköltből is készülhet a töltelék.

Az így elkészített batyukat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. A tetejüket felvert tojással megkenjük, reszelt sajttal, magvakkal megszórjuk.
    A süteményt előmelegített 220 fokos sütőben aranybarnára sütjük.

Melegen és hidegen is finom. :)

• művésznő4

senior tag

INTELLIGENS KRÉMES, SÜLT MADÁRTEJ:

Hozzávalók:

8 tojás, 20 dkg porcukor, 20 dkg olvasztott, de nem meleg vaj, 20 dkg liszt, 1 liter tej, 1 vaníliarúd kikapart belseje. (Ha nincs valódi vaníliád, a cukor egy részét helyettesítsd vaníliás cukorral.)

Elkészítés:

a tojásokat szétválasztjuk.

A tojásfehérjékből két evőkanál cukorral kemény habot verünk.

A tojássárgákat habosra keverjük a maradék cukorral és vaníliával. Belekeverjük a vajat, aztán a lisztet, majd apránként a tejet is.

Végül a tojásfehérje habot beleforgatjuk a tojássárgás keverékbe.

Egy nagyon folyós habot kell kapnunk.

A kész keveréket egy alaposan kivajazott és kilisztezett, 35 x 40 cm-es, magas falú tepsibe öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben egy órát sütjük. Közben nem szabad a sütőt nyitogatni.

Előfordulhat, hogy a sütési idő hosszabb. Ez erősen függ a sütő teljesítményétől. A sütemény akkor van készen, ha az ujjaddal egy picit megnyomod a közepét, és már nem lötyög.

A kész süteményt kihűtjük, és csak utána szeleteljük föl.

GESZTENYETORTA:

Ez nagyon egyszerű és nagyon finom! Piskótából sütök alapot! A krém: egy gesztenyemassza, rumaroma és 2dl hulala tejszín egy vaniliás cukorral és egy kis cukorral felverve, majd összekeverve, és végül a még 2 dl tejszín az előzőek szerint felverve és bekenve vele a torta!

• művésznő4

senior tag

KINDER BUENO RECEPT:

Hozzávalók:
    6 tojásfehérje, 6 evőkanál cukor, 1 evőkanál étolaj, 2 evőkanál liszt (én icipicit többet tettem bele), 2 evőkanál zsemlemorzsa, fél csomag sütőpor, 15 dkg apróra vágott dió (ezt én kihagytam), kb. fél üveg mogyorókrém, négyzet alakú háztartási keksz
    A krémhez: fél liter tej, 25 dkg cukor, 6 db tojás sárgája, 1 csomag vaníliás puding, 3 evőkanál liszt, 10 dkg étcsoki, 25 dkg margarin, 2 dl tejszín

Elkészítés:
    A 6 db tojásfehérjét a cukorral habosra verjük. Hozzáadjuk az olajat, a lisztet a sütőporral és a zsemlemorzsát. Vajazott, lisztezett tepsibe tesszük és megsütjük. A tésztát ezután megkenjük a mogyorókrémmel. Ha langyos a tészta, akkor könnyebben ráolvad a mogyorókrém.
    Utána elkészítjük a krémet: A tojássárgáját, a pudingport, a lisztet egy kevés tejjel simára keverünk. A többi tejet a cukorral felforraljuk és a tojássárgáját-pudingporos krémhez öntjük, és folyamatos keverés mellett összefőzzük, hogy sűrű legyen. A krémet ezután elfelezzük, az egyik feléhez hozzátördeljük a csoki darabokat. A két krémhez ezután hozzáadjuk a 25 dkg margarint elfelezve.
    A mogyorókrémes rétegre rákenjük a sárga krémet, ezt beborítjuk tejbe mártogatott háztartási keksszel, majd a csokis krémet tesszük rá, végül a tetejére a 2 dl tejből vert kemény habot. Én Hulalával csináltam.
    (Mégha sokan ellenzik is, én most kipróbáltam, mert kíváncsi voltam, vajon tart-e. Az igazi tejszínhabbal az a bajom, hogy még felverni sem tudom, összefut :(((((

KINDER MAXI KING HÁZILAG:

hozzávalók / 8 adag

1 cs ostya tortalap
    3 tábla csoki
    tört pörkölt mogyoró ízlés szerint
    1,5 dl tej
    1-2 ek méz
    10 dkg Rama
    Krémhez:

4-5 ek cukor
    4-5 cs vaníliás cukor
    3,75 dl tej
    1,5 cs zselatinpor
    8 dl habtejszín
    Karamellszószhoz:

12,5 dkg cukor
    2 ek víz
    0,75 dl habtejszín
    2,5 dkg Rama
    csipet só
    1/4 cs zselatinpor
    alapanyagok

földimogyoró habtejszín margarin ostya só tej víz zselatin csokoládé méz cukor vaníliás cukor
    receptjellemzők

receptverseny: 2. Haas Receptverseny
    konyhatechnológia: süti sütés nélkül
    receptkategóriák

story

Imádjuk a a maxi kinget... és miért ne lehetne ezt itthon is megcsinálni...

elkészítés

Gőz fölött megolvasztjuk a csokit és a vajat.
    Egyenként megkenjük az ostyalapokat a csokimázzal, és még mielőtt megkötne a máz, megszórjuk a pörkölt mogyoróval. Ha a két ostyalap megkenése közben kötni kezdene a máz, nyugodtan melegítsünk rajta. Ha megkentünk minden ostyalapot, tegyük őket hűvös helyre, hogy a máz megkössön.
    Elkészítjük a karamellszószt. Kis fazékba kimérjük a cukrot és hozzáadjuk a vizet. Melegítsük közepes hőfokon, amíg a cukor felolvad, majd kicsit nagyobb hőfokon aranybarnára karamellizáljuk. Félrehúzzuk, hozzáadjuk óvatosan a tejszínt, a vajat, a sót és a csomagolás alapján előkészített zselatinport. Visszatesszük a tűzhelyre és folyamatos kevergetés mellett összemelegítjük. Félretesszük, de nem hűtjük, nehogy a zselatin miatt idő előtt megkössön. Ha mégis el kezdene kötni kicsit melegítsünk rajta.
    Elkészítjük a krémet. A kétféle cukrot a tejhez adjuk. Utána előkészítjük a zselatinport a csomagolás alapján, majd ezt is hozzákeverjük a tejhez. A zselatin olvadásáig, folyamatos kevergetés mellett melegítjük a tejet. Langyosra hűtjük, ezalatt a tejszínt kemény habbá verjük. A langyos tejbe apránként belekeverjük a tejszínhabot, ügyelve arra, hogy jól összekeverjük. Kicsit állni hagyjuk.
    Addig befejezzük az ostyalapokat. A langyos tejbe elkeverjük a mézet. Megforgatjuk az ostyalapokat a csokis oldalukkal lefelé, és jó alaposan meglocsoljuk a mézes tejjel (azért ne áztassuk teljesen el).
    Majd három lapra teszünk a tejkrémből (persze nem a csokis oldalukra). 1 lapra kb a krém 1/6-od részét. Elegyengetjük a krémet, ezután a három lapra öntünk a karamellszószból (Ez lehet egy vastag csík, vagy 2 db vékonyabb, vagy akár össze vissza is). Ezután a megmaradt tejkrémet rátesszük a lapokra, szintén elegyengetjük. Végezetül a megmaradt ostyalapokat a csokis oldalukkal felfelé rátesszük, kicsit megnyomjuk. Majd irány a hűtő.
    Pár óra (kb 2 óra) múlva már fogyasztható is. :-)

MADÁRTEJ SZELET 3. - KÓKUSZOS

hozzávalók / 4 adag

A tésztához
    8 db tojásfehérje
    8 ek cukor
    8 evőkanál liszt
    1 tk sütőpor
    A vaníliás krémhez
    8 db tojássárgája
    4 ek cukor
    5 evőkanál liszt
    3 teáskanál vanília aroma (vagy 1 cs vaníliás cukor )
    4 dl tej
    18 dkg margarin
    10 dkg porcukor
    A legfelső réteghez
    4 dl tejszín
    10 dkg kókuszreszelék
    5 dkg csokoládédara (vagy kókuszreszelék a tetejére díszítésnek)
    alapanyagok

habtejszín kókusz kókuszreszelék liszt margarin sütőpor tej tejszín tojás tojásfehérje tojássárgája vanília aroma csokoládé csokoládédara cukor porcukor vaníliás cukor
    receptjellemzők

receptkategóriák

hasonló kategóriák: sütikocka, tiramisu, piskótatekercs, fordított süti, mákos guba, zserbó, császármorzsa, kókuszos süti, müzliszelet, kakaós süti
    egyéb elnevezések

kókuszos madártej szelet, madártej süti
    story

Nagyon finom, könnyű sütemény. Kezdőknek is ajánlom, csak pozitív tapasztalataik lesznek vele... :) Ja, és nagyon hamar elfogy!

elkészítés

A piskótához a 8 tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük.
    Majd a lisztet és a sütőport a kemény habhoz adjuk, és megsütjük (közepes hőfokon 15-20 perc alatt sül meg).
    A krémhez a tojássárgákat, 4 evőkanál kristálycukrot, 5 evőkanál lisztet 4 dl tejben elkeverjük. Sűrűre főzzük, hűlés közben néha megkevergetjük, hogy ne legyen csomós.
    A margarint a porcukorral alaposan kikeverjük és a hűlő krémhez adjuk (ne legyen teljesen kihűlt a krém, hogy a margarin szépen elolvadjon benne és utána dermedjen meg).
    Ha kihűlt a tészta és a krém, akkor a krémet eloszlatjuk a tésztán.
    A tetejére a tejszínből kemény habot verünk, majd beleforgatjuk a kókuszreszeléket, és a sütemény tetején szétoszlatjuk.
    A tetejét megszórjuk kókuszreszelékkel, csokireszelékkel vagy mazsolával (vagy bármivel, amit kedvelünk, pl.: mandula, fahéj, kakaópor).
    Fogyasztás előtt kis ideig hűtjük.

tepsi mérete: 35x25 cm

FELHŐ SZELET RECEPT:

hozzávalók / 12 adag

A tésztához
    25 dkg liszt
    10 dkg porcukor
    1 db tojás
    1 db tojássárgája
    1 ek rum
    1 kk szódabikarbóna
    5 dkg margarin
    1 ek méz
    A krémhez
    1 l tej
    2 evőkanál liszt
    2 csomag vaníliás pudingpor
    3 db tojássárgája
    20 dkg margarin
    15 dkg cukor
    2 csomag vaníliás cukor
    0.5 l hulala (lehűtött)
    alapanyagok

hulala liszt margarin rum szódabikarbóna tej tojás tojássárgája méz cukor porcukor vaníliás cukor vaníliás pudingpor
    receptjellemzők

receptkategóriák

hasonló kategóriák: lúdláb, szilvás gombóc, gyümölcsös süti, lekváros gombóc, diós süti, barackos gombóc, kakaós süti, bögrés süti, krémes, sportszelet
    story

A mi családunk egyik kedvenc süteménye. Bünti sütiként is elhíresült, mivel lányom, aki csínján bánik a sütkkel, ennek nem tud ellenállni.

elkészítés

A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, két részre osztjuk, vékonyra kinyújtjuk, majd lisztezett tepsi hátán két lapot sütünk belőle.(A tepsi mérete: 36 x 25 cm)
    Rövid ideig, kb 3-4 percig, és kb. 200 fokon sütjük. A felső lapot előre felkockázzuk.
    A krémhez,először a lisztet a pudingporral összekeverjük, hozzáadjuk a tojássárgágat, és apránként öntjük hozzá a tejet, vigyázva, hogy ne legyen csomós. Ezután tűzön sűrűre főzzük, majd kihűtjük.
    Amig hűl a krémünk, a margarint habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. Ha kihűlt a pudingos krémünk, összekeverjük a cukros margarinnal.
    Az előre lehűtött Hulala tejszínt kemény habbá verjük.
    Ha ezekkel elkészültünk, az alsó tésztalapot kicsi rummal meglocsoljuk (ez el is maradhat), majd rákenjük a sárga krémet, erre a kemény Hulala habot. (A krémeket szépen, formásan simítsuk el.) Az előre felkockázott tésztalapokat rátesszük a tetejére és porcukorral meghintjük.
    Hűtőben legalább egy éjszakát állni hagyjuk.

GLUTÉNMENTES RESZELT TÚRÓS RECEPT:

címlapGluténmentes reszelt túrós
    keresés:
    mindenhol

receptkalóriatápanyag
    Gluténmentes reszelt túrós recept
    receptek édes süti túrós sütemény
    Mymo receptje

receptkönyvbe hozzászólások jegyzet
    hozzávalók / 8 adag

Tészta
    50 dkg gluténmentes lisztkeverék
    25 dkg margarin
    3 ek cukor
    3 db tojássárgája
    1 csomag sütőpor
    1 csipet só
    Töltelék
    1 kg túró
    25 dkg cukor
    2 csomag vaníliás cukor
    3 db tojásfehérje
    3 evőkanál rizsliszt
    ajánlat

A tetejére akár rácsozhatjuk, vagy csak lapként rányújthatjuk a tésztát.

alapanyagok

gluténmentes lisztkeverék margarin rizsliszt só sütőpor tojásfehérje tojássárgája túró cukor vaníliás cukor
    receptjellemzők

maradék ételből: maradék tojásból
    tulajdonságok: szép kép
    diéta: gluténmentes
    alkalom: vasárnapi ebéd
    receptkategóriák

alkategória: túrós sütemény
    hasonló kategóriák: sütihalmok, kinder süti, piskótatekercs, kekszsüti, diós süti, tortácska, poharas sütemény, máglyarakás, mézes krémes, keksztekercs
    egyéb elnevezések

túrós pite gluténmentesen, reszelt túrós pite, reszelt túrós gluténmentesen
    story

Nagyon finom reszelt túrós pite, gluténmentes verzióban.

elkészítés

Tészta
    A tészta hozzávalóit sorban összegyúrjuk, majd kb. 10 percre fagyasztóba tesszük.
    Ha kicsit megkeményedett két részre osztjuk, az egyik felét kinyújtjuk, és egy tepsibe tesszük.
    Töltelék
    A töltelék hozzávalóit a tojásfehérje kivételével összekeverjük.
    A fehérjét felverjük, majd azt is a túróhoz keverjük, és a tésztára töltjük.
    Ráreszeljük a tészta másik felét, és előmelegített sütőben megsütjük.
    tepsi mérete: 30x20x6 cm

OROSZKRÉM TORTA SÜTÉS NÉLKÜL:

hozzávalók / 12 adag

50 dkg piskótalap
    1 tasak vaníliás pudingpor
    1.5 dl víz
    3.5 dl tej
    5 dl hulala
    2 csomag habfixáló
    alapanyagok

habfixáló hulala piskótalap tej víz vaníliás pudingpor
    receptjellemzők

alkalom: születésnap, buli receptek
    konyhatechnológia: süti sütés nélkül
    receptkategóriák

alkategória: orosz krémtorta
    hasonló kategóriák: gríztorta, gyümölcstorta, rebarbaratorta, citromtorta, epertorta, fordított torta, tejföltorta, tejszínes torta, fügetorta, dobos-torta
    egyéb elnevezések

extra gyors orosz krémtorta, orosz krémtorta kész piskótaalappal, sütés nélküli orosz krémtorta
    story

Cukrászkellékesből vásárolt torta-alap piskótalapokkal dolgoztam a gyorsaság miatt, de leírom a piskóta receptemet is, ha valakinek szükséges:
    A tojásokat szétszedem külön a fehérje és külön a sárgája. A fehérjét kemény habbá verem.
    A cukrot a tojássárgákkal jól kikeverem, majd hozzászitálom a sütőporos lisztet, és a vízzel alaposan összedolgozom.
    Végül a tojásfehérjehabot kanalazzuk óvatosan bele. Sütőpapírral bélelt tortaformában kb. 25-30 percig sütjük.
    elkészítés

A vaníliás pudingot a tejes vízben megfőzzük, majd hagyjuk hűlni.
    A Hulalát felverjük a habfixálóval, némi vanília aromával ízesíthetjük, majd hozzákeverjük a kihűlt vaníliapudingot, és már tölthetjük is a piskótalapokat.
    A tortát 2 dl tejszínből vert habbal, vagy ugyanennyi Hulalából vert habbal dekoráljuk, illetve a tetejét bevonhatjuk 10 dkg olvasztott fehér csokoládéval.
    költség egy főre: 125 Ft

GRÁNÁTALMÁS HABCSÓK RECEPT:

hozzávalók / 4 adag

75 g habcsók
    50 g étcsokoládé (keserű)
    2 közepes db gránátalma
    300 g tejszín
    25 g cukor
    alapanyagok

gránátalma tejszín cukor étcsokoládé habcsók
    receptjellemzők

alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
    vegetáriánus: lakto vega
    tulajdonságok: szép kép
    receptkategóriák

főkategória: édes krém
    alkategória: pohárkrém
    hasonló kategóriák: házi joghurt, karamellkrém, gyümölcsrizs, kávékrém, kása, tejbegríz, desszertkrém, madártej, mousse, tejberizs
    egyéb elnevezések

habcsók krém, habcsókos pohárkrém, habcsókos pohárkrém gránátalma magokkal
    story

Egy gyorsan elkészíthető, nagyon finom desszert.

elkészítés

A habcsókot durvára tördeljük. A csokoládét finomra aprítjuk. A gránátalma magokat kiveregetjük.
    A tejszínt kemény habbá verjük, közben hozzáadjuk a cukrot is. A habcsókot a tejszínhez keverjük.
    A tejszínt a gránátalmamagokkal és a csokoládéval poharakba rétegezzük.
    költség egy főre: 250 Ft

DUNA HULLÁM RECEPT:

hozzávalók / 12 adag

Tészta
    6 db tojás
    30 dkg cukor
    1 csomag vaníliás cukor
    1 dl napraforgó olaj
    1 dl víz
    35 dkg liszt
    1 csomag sütőpor
    2 ek cukrozatlan kakaópor
    Krém
    50 dkg meggybefőtt
    1 tasak epres pudingpor
    25 dkg margarin
    20 dkg porcukor
    3 ek cukor
    Tetejére
    10 dkg tortabevonó
    2 ek napraforgó olaj
    alapanyagok

cukrozatlan kakaópor liszt margarin meggybefőtt napraforgó olaj sütőpor tojás víz cukor epres pudingpor porcukor vaníliás cukor tortabevonó
    receptjellemzők

szakács elkészítette: ritkán készített receptek
    tulajdonságok: klasszikus kép
    mikor: ebéd
    receptkategóriák

alkategória: pudingos sütemény
    hasonló kategóriák: tortácska, mignon, babapiskótás süti, püspökkenyér, réteges sütemény, sütialagút, reszelt sütemény, sütihalmok, csokis süti, fordított süti
    egyéb elnevezések

Duna hullám meggybefőtt levével, piskóta pudinggal és meggyel, meggyes piskóta pudinggal
    story

Már többször is meg csináltam, több előírás alapján, de nekünk ez a változat vált be. Azóta ez a kedvenc sütink.

Igaz nem diétás, de tej nélküli.

elkészítés

A 7dl -es üveg magozott meggybefőttet szűrőn lecsepegtetünk.
    A tojások sárgáját a cukorral és a vízzel habos keverjük, majd hozzá adjuk az olajat. Pár perc keverés után már nem géppel, fakanállal keverjük bele a sütőporos lisztet, és a csípet sóval keményre vert tojásfehérjét, amiből 1 nagy evőkanállal meghagyunk a kakaóshoz.
    Zsírozott, lisztezett nagyobb tepsibe öntjük a tészta felét, a másik felébe tesszük a kakaót, elkeverjük, és lazán hozzákeverjük a félretett tojás fehérjét. Ráterítjük a világos tésztára, és rárakjuk a lecsepegtetett meggyet.
    Előmelegített sütőben kb 30-35 percig /tűpróba/ sütjük, majd hűlni hagyjuk.
    A pudingport elkeverem a cukorral és a meggy befőtt levével /3 dl/, és sűrűre főzzük.
    A margarint kikeverjük a porcukorral, és a kihűlt pudingos krémmel elkeverjük. Megkenjük vele a kihűlt tésztát.
    Az étcsokoládét gőz felett megolvasztjuk, és hozzákeverjük az olajat. Alapos kikeverés után a krémre simítjuk.
    Hüvös helyen hagyjuk megszikkadni, majd hűtőbe tesszük. Forró vízben melegített, és papírtörlővel megtörölt meleg késsel szeleteljük.
    Hűtőben tároljuk, amíg el nem fogy.
    tepsi mérete: 28x37 cm cm
    költség egy főre: 125 Ft
    elkészítettem: 5 alkalommal

• művésznő4

senior tag

válasz művésznő4 #1109 üzenetére

LEKVÁROS BUKTA RECEPT:

Hozzávalók
    11 adaghoz - 3db bukta/fő:
    A tésztához:
    350 ml tej (2,8%-os)
    30 g élesztő (friss)
    50 g porcukor
    250 g búzaliszt (BL55)
    250 g búza-rétesliszt (BFF 55)
    4 g só
    1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
    90 g vaj

A töltelékhez:
    lekvár
    A kenéshez:
    120 g vaj

Elkészítés:

1. A sütőt előmelegítjük 180 C-ra. Előkészítünk egy 30x25 cm-es tepsit.
    2. A szobahőmérsékletű tejben felfuttatjuk az élesztőt.
    3. A lisztet, a cukrot, és a sót egy tálba tesszük, összekeverjük. Ráöntjük a tojásokat, majd az olvasztott vajat, és a tejben felfuttatott élesztőt.
    4. Alaposan gyúrjuk össze a tésztát. Kb 5 perc dagasztás után elválik az üst oldalától, de továbbra is lágy marad. Tetejét kis liszttel megszórjuk és 15 percig pihentetjük.
    5. Átgyúrjuk, ismét lelisztezzük a tetejét, majd 35 percen keresztül hagyjuk kelni.
    6. Lisztezett asztalon 35x42 cm-es téglalapot nyújtunk, majd pár perc pihentetés után 7x7 cm-es négyzetekre vágjuk. 30 db négyzetet kell kapnunk.
    7. Ízlés szerint lekvárral, csokoládéval, vagy túróval töltjük őket.
    8. Ha rájuk tettük a tölteléket, feltekerjük őket a töltelék irányából.
    9. 12 dkg vajat felolvasztunk és egy 25 x 35 cm-es tepsibe öntünk. A buktákat beleforgatva az olvasztott vajba, szorosan egymás mellé rakjuk.
    10. Meleg helyen még 15 percig kelesztjük őket, majd kb 25-35 perc alatt készre sütjük.
    11. Porcukorral meghintve tálaljuk.

• művésznő4

senior tag

Jelentem, ma megsütöttem életem első lekváros buktáját, házi baracklekvárral! :B :D Amilyen bizonytalanul és kétségekkel indítottam, annyira jó lett a végeredmény! A Kedvesem is nagyon dicsérte, úgyhogy büszkeség a köbön! :C De már csak azért az iiiiszonyat finoom illatért is megérte hozzáfognom, ami pékséghangulatot varázsolt az egész házban...:B ♥♥♥

• művésznő4

senior tag

Amit a pizzára tennél betekered levelestésztába (én 6db ba amik közé tejföl+olajat kentem) én 200C° on sütöttem kb. 10 percig, de mihelyst barnul, kész van! :)

Imolától kaptam.... :) :C

Leves: 6-7 db almát megpucolsz osszevagod kis darabkakra majd beleteszed egy edenybe es kb 2-2.5 liter vizet ontesz ra, hogy ha felforrt akkor raksz bele 2-3dl kortelevet en sio vilmoskortet raktam, majd 3dl tejbe kikavarsz 1 vanilia pudingot es lassan belekevered az edenybe, ezutan izesized izles szerint fahejjal (kezdesnek egy teas kanallal) szegfuszeggel kb 10db es cukorral kb 6-7kanal...ezutan h ha felforrt megkostolod akkor utana izesited izles szerint

Masodik: kb 4 egesz nagy csirkecombhoz --> 1dl olajat elkeversz 2ek mezzel 1 ek piros arannyal raksz bele 2tk majornnat tarkonyt izles szerint sozod borsozod majd beleforgatod a combokat es egy ejszakara benne is hagyod az edenybe es a hutobe rakod. Masnap felszeletelsz krumplit ami belefer a tepsube vekonyan kiolajozod alatta, belerakod a krunplit ra a combokat koze pedig 10-20dkg csaszarszalonnat kockazol meg egy fej voroshagymat

• művésznő4

senior tag

Megtaláltam a lehető LEGHASZNOSABB RECEPTET a barátnők, menyasszonyok, feleségek, háziasszonyok számára, ami csak létezhet!!! :B :C ♥♥♥

Ezt a képet megosztottam a kedvenc főzős csoportomban is, aztán rám jött egyszer csak valami őszinteségi roham-féle és csak írtam, írtam és írtam.... Azt, ami a szívemet nyomja manapság a legjobban.

- Nekem sajnos szinte csak válását látni a családomban. :( Válás-válás hátán.... :( Úgy nőttem fel, hogy a nagyszüleim mindkét részről különváltak még ezer éve, néhány éve a nagybátyáim váltak el - szintén mindkét részről, most pedig a szüleim válnak épp..... :O :'(
    Számomra a Párom szülei az abszolút PÉLDAKÉPEK! :) Ők is 43 éve vannak már együtt, de úúúúgy, hogy ilyet még filmben sem sűrűn látni....:N Imádják egymást a mai napig, rengeteget beszélgetnek, egész nap csak nevetnek (illetve Apóska röhögteti Anyóskámat :DDD :P ), mindig, mindent együtt csinálnak, segítik a másikat, piszkálják, macerálják, csipkelődnek, - de persze ezt is csak a lehető legnagyobb szeretetből, és aztán megint csak nevetgélnek! :D :C Nem idegeskednek, nem vitáznak, veszekednek, tányércsapkodnak :-)), egyszerűen mindent humorral vesznek és azt hiszem, ez lehet a titka, hogy gyakorlatilag 6 fiú gyereket boldogságban és nagyon nagy szeretetben felneveltek! :) Azt látom rajtuk, hogy szó szerint SZERELMESEK egymásba, s biztos vagyok benne, hogy életük legjobb döntése volt, mikor egymást választották! :K

Számomra ez nagyon pozitív és követendő... Nap, mint nap látni őket, ahogy együtt működnek, ahogy dolgoznak, ahogy szeretnek....nem is tudom. Az én családi hátterem után egyszerűen lelki felüdülés és reménység tudni/látni/saját bőrömön tapasztalni, hogy létezik még ilyen ebben az "elromlott" világban is...:) :B

Sok kedves, biztató hozzászólást kaptam válaszul, de ezt az egyet emelném ki most:
    - Réka, jó volt olvasni a párod szüleiről írtakat! ♥ Boldogság ez nagyon! :) A válások sajnos szomorú dolgok, főleg ha a szeretteink közül válik valaki... Sok mindent el kell tudni viselni, toleránsnak lenni a másikkal szemben, mérlegelni végig, nem nem csak boldog időszakok vannak. Az élet egy hullámvasút amin utazunk, de nem mindegy kivel ülünk egy hintában. Tudunk-e együtt nevetni, örülni, sírni, szomorkodni...:)

• művésznő4

senior tag

:) ♥♥♥

"Dr. Kelly Flannigan terapeuta rengeteg olyan nővel találkozott már, akik a tökéletes férfiról álmodoztak. Ezen felbuzdulva írt egy levelet az összes nőnek címezve, de mindenekelőtt kislányának szánva gondolatait, lényegre törően körbejárva mindazt, amit egy férjnek nyújtania kell szíve választottjának.
    „Drága Aranybogaram,
    Édesanyád és én nemrég felütöttük a Google-t egy választ keresve. Félig begépelve a kérdést, kidobta a legnépszerűbb keresések listáját- ez állt a lista tetején: hogyan tartsuk fenn a férfi érdeklődését?
    Riasztó volt. Számos cikket átfésültem, ami arról adott tanácsokat, hogyan legyél nőies és kívánatos, hogy mikor vigyél neki szendvics helyett inkább sört, és hogyan éreztesd vele okosságát és felsőbbrendűségét.
    Ez felháborított.
    Kicsim, nem a te feladatod, nem is volt és soha nem is lesz az, hogy „fenntartsd az érdeklődését.”
    Kislányom, a te feladatod egyedül csak az, hogy tudd mélyen a lelkedben- ott azon a megingathatatlan, elutasítástól, veszteségtől és egótól zavartalan helyen-, hogy te megérdemled az érdeklődést (ha még emlékszel arra, hogy mindenki más is megérdemli az érdeklődést, az élettel vívott harcod már megnyerted – de ezt majd egy másik levélben mesélem el).
    Ha tudsz bízni ebben az értékedben, akkor a szó legszorosabb értelmében vonzó tudsz lenni és egy olyan fiút találhatsz, akit nem csak érdekelsz, hanem aki egész életét hajlandó ebbe az érdeklődésbe befektetni.
    Kicsim, most arról a fiúról szeretnék beszélni, akinek nem kell fenntartani érdeklődését, mert tudja, hogy érdekes vagy:
    Nem érdekel, ha felkönyököl az ebédlőasztalra – hacsak nem veszi észre a ráncot az orrodnál mikor nevetsz, és nem tudja majd levenni róla a szemét.
    Nem érdekel, ha nem tud majd velem golfozni – ha tud játszani a gyerekekkel, akiket adsz neki, és kedvét leli mindabban, amiben rád hasonlítanak.
    Nem érdekel, ha nem a pénztárcájának él – ameddig a szívét követi, ami mindig visszavezeti hozzád.
    Nem érdekel, ha izompacsirta – ha ad neked teret, hogy fejleszthesd azt az erőt, ami a szívedben van.
    A legkevésbé sem érdekel, kire szavaz – ameddig minden reggel téged választ az otthon becsületének és a tisztelet helyének a szívében.
    Nem érdekel a bőrszíne – ameddig életetek vásznára a türelem, az áldozat, a kiszolgáltatottság és gyengédség ecsetvonásaival fest.
    Nem érdekel, ha ilyen vagy olyan vagy semmilyen vallásban nem nevelkedett – amennyiben arra nevelték, hogy értékelje azt, ami szent és tudja, hogy az élet minden pillanata és minden pillanat veled szent.
    És végül Kicsim, ha belebotlasz egy ilyen emberbe és semmi közös nem lesz benne és bennem, a legfontosabb dolog mégis közös lesz:
    Te.
    Mert végül is Drágám, a legfontosabb dolog, amivel „fenntarthatod érdeklődését”, az az, hogy önmagad vagy.
    Az örökké érdekelt srác,
    Apu.”

Tudtad, hogy Budapesten a Thököly úton áll egy ház, melynek ajtó nélküli erkélyén egy női szobor áll? A legenda szerint, az első világháború idején a lakásban egy fiatal házaspár élt. A férfi a háború alatt a fronton harcolt. Ifjú felesége hűségesen várta, míg egy nap a férfi halálhírét hozták, amit a nő nem hitt el. Úgy érezte, hogy férje él, és egy napon hazatér hozzá. Attól kezdve minden napját az erkélyen állva töltötte, és várta, hogy a szeretett férfi hazatérjen.A spanyolnátha-járvány idején a fiatalasszony is megbetegedett. Utolsó leheletéig várta haza szerelmét, végül az erkélykorlátra dőlve, az utcát szemlélve érte a halál.

A reménye viszont beigazolódott: halála után egy nappal férje hazatért a frontról. A megözvegyült tiszt vigasztalhatatlan volt. Mély fájdalmában szobrot állíttatott hűséges kedvesének, az erkély ajtaját pedig befalaztatta, hogy többé senki ne léphessen ki rajta.

• művésznő4

senior tag

LEKVÁROS BUKTA ÉS TÚRÓS TÁSKA :)

Hozzávalók:

50 dkg liszt
    2 dkg élesztő
    2 tojássárgája
    3 dl tej
    6 dkg Rama
    5 dkg porcukor
    1 k.k. só
    lekvár a töltéshez

Elkészítés

1 dl langyos tejben 0,5 dkg porcukorral az élesztőt megfuttatjuk. A tojássárgákat a cukorral elkeverjük, hozzáöntjük a tejet amiben a sót feloldottuk. Összekeverjük a liszttel, hozzáöntjük az olvasztott Ramát és kelesztjük. A megkelt tésztát 1 cm vastagra kinyújtjuk, négyszögekre vágjuk, közepébe lekvárt teszünk. Ramával kikent tepsiben, szorosan egymás mellé tesszük, tetejét Ramával megkenjük és megsütjük.

PIZZATÉSZTA:

1 tojas, fel eleszto, kis cukor, so, fel kg liszt, egy evokanal olaj, es annyi viz amennyit felvesz.

Ő meg egy kis tündér! :D :C

"Kisfiam ezeket kérte névnapjára... ezért a hétvégén övé a konyha! :)
    ("Meglátjuk mi sül ki belőle!") :) "

"Elkészült az ebédünk! :) Nem sokat kellett segítenem. Sőt!!!!!
    Nekem a pakolás és mosogatás jutott :) !!! "

• művésznő4

senior tag

Külön kérésre.....:U

Kaszinótojás krumplisalátával

Még az életben nem készítettem kaszinótojást. Nem mintha nem szeretném, de valahogy soha nem voltam annyira hanyat esve tőle. Nagyjából tíz éve nem is ettem. Ez azért már elég idő volt ahhoz, hogy eszembe jusson a készítése. Mivel az itthon lévő tojások száma jelentős mértékben meghaladta a rántotta, tükörtojás, bundáskenyér készítésével elhasználható tojásmennyiséget az elképzelést tett követte, nekiálltam.

Mindenképpen szerettem volna "alá" valamilyen salátát, viszont nem voltam hajlandó összerámolni a gyerekeket, hogy elzarándokoljunk a boltba. Az itthon fellelhető alapanyagokból indultam neki a salinak, ami tényleg finom lett. Fenntartásaim azért voltak, mert gyerekkoromban szívből utáltam azokat a salátákat amikben főtt krumpli volt.

Be kell látnom öregszem:) Teljes mértékig bejött a kaszinótojás és a főtt krumplis saláta.:)

Kaszinótojás krumplisalátával
    Hozzávalók:
    Kaszinótojás
    12 db tojás
    1 kis doboz májkrém
    mustár
    tejföl
    majonéz
    só, fehér bors
    pirosarany
    Krumplisaláta
    6 db nagyobb krumpli
    2 db csemegeuborka
    1 db alma
    1 fej lilahagyma
    1 nagy doboz tejföl
    majonéz
    mustár
    1/2 tk cukor

A tojásokat megmossuk és feltesszük hideg vízben főni. Forrástól számítva 10 percig főzzük, hideg vízzel leöblítjük, megpucoljuk.

Hosszában kettévágjuk és a sárgájukat óvatosan kifordítjuk. A tojássárgájákhoz hozzáadjuk a májkrémet, egy kevés mustárt, majonézt és annyi tejfölt, hogy villával összenyomkodva kellően krémes, de mégis tartással rendelkező krémet kapjunk. Sóval, borssal ízesítjük. Mennyiségeket nem tudok írni, mert annyira változó, hogy kinek milyen az ízlése és szerintem a különböző márkák között hatalmas eltérések tudnak lenni. Kóstolgassuk bátran és alakítsuk saját kedvünkre.

A kikevert krémet szedjük csillagcsöves habzsákba és töltsük meg vele a tojásfehérjék üregeit. A krémrózsák tetejére nyomjunk egy egy pötty pirosaranyat.

A krumplit alaposan mossuk meg és tegyük föl sós hideg vízben főni, héjastól.
    Mikor teljesen puha szűrjük le, majd pucoljuk meg. Hagyjuk hűlni és ha már kezelhető hőmérsékletű vágjuk fel kedvünkre való kockákra.

Szintén kockázzuk föl a lilahagymát, az almát és a csemegeuborkát. Keverjük őket alaposan össze, de azért a krumplival bánjunk óvatosan, ne törjük atomjaira.

A tejfölt keverjük el mustárral, majonézzel és ízesítsük sóval, borssal és a kicsi cukorral. Itt is hagyatkozzunk a saját szánk ízére. Öntsük nyakon vele a salátaalapot és keverjük össze.

Tegyük néhány órára hűtőbe, hogy összeérhessenek az ízek, utána pedig a családdal közös összefogásban lapátoljuk be az egészet.

• művésznő4

senior tag

Erősen gondolkodom mostanában amúgy egy milánói elkészítésén, meg ilyen tepsis-zöldséges, egészségesebb cuccokat akarok főzőcskézni, sütkérezni, mert amióta itt étkezem, szerintem csak hízok a nagy bóóódogságban.... :DDD Azt meg ugye, nem kéne... :U

MILÁNÓI MAKARÓNI TÉSZTA (8 személyre):

Hozzávalók: 8 személynek: 80 dkg darált hús 1 fej hagyma 50 dkg hámozott paradicsom 5 dl paradicsomszósz 1 gerezd fokhagyma 30 dkg gomba pirospaprika só bors - bazsalikom 10 dkg reszelt trapista és füstölt össze keverve (1 kg) spagetti tészt
    friss bazsalikom

Elkészítés:
    1. Az apróra vágott hagymát üvegesre dinszteljük, rátesszük a húst és fehéredésig pároljuk, majd hozzákeverjük a fűszereket.

2. Hozzáadju a hámozott paradicsomot, a paradicsomszószt, a zúzott fokhagymát és a szeletelt gombát, és készre főzzük. A végén reszelt parmezánt keverünk hozzá.

3. Kifőzzük a tésztát, leszűrjük, majd ráöntjük a szószt, és ízlés szerint reszelt sajttal tálaljuk.

Megjegyzés:
    Ha lehet, én mindig friss paradicsomból készítem. A paradicsomok héján keresztben bevágást ejtek, és forró vízbe mártom őket, ezután kiveszem, picit hűlni hagyom, ezután könnyen lehúzható a héja.

tipp: OREGÁNÓ NEM KELL BELE!!! HA KÉSZ TEPSIBE öNTöM ÉS 30 PERCIG sütőben SüTöM!

Milánoi spagetti ahogy Szandi készíti recept:

címlapMilánoi spagetti ahogy Szandi készíti
    keresés:
    mindenhol

recept
    Milánoi spagetti ahogy Szandi készíti recept
    receptek tészta húsos tészta
    Szandi250889 receptje

receptkönyvbe hozzászólások (2) jegyzet
    hozzávalók / 4 adag

1 cs spagetti
    0,7 kg darált hús
    40 dkg trappista sajt
    1 kis dobozos tejföl
    1 fej vöröshagyma
    3 kk pirospaprika
    1 konzerv gomba

őrölt fekete bors
    ételízesítő
    morzsolt majoránna
    ketchup
    paprikakrém
    olaj
    alapanyagok

ételízesítő fekete bors fűszerpaprika gomba ketchup majoranna napraforgó olaj paprikakrém só spagetti tészta tejföl trappista sajt vöröshagyma
    receptjellemzők

költség egy főre: megfizethető receptek
    mikor: ebéd, vacsora
    fogás: főétel
    receptkategóriák

bolognai spagetti, gombás-ketchupos-húsos tészta, tejfölös-gombás-ketchupos tészta
    story

Nagyon egyszerű, de annál ízletesebb.

elkészítés

A vöröshagymát apróra vágjuk, és kevés olajon üvegesre pirítjuk. Ha kész van, akkor levesszük a tűzről, és a pirospaprikával jól összekeverjük, majd visszatesszük a tűzre, és beletesszük a darált húst.
    Ezután 2 dl vizet öntünk hozzá, majd ízesítjük: ételízesítő, bors, majoránna, ketchup, paprikakrém (én egyik fűszert sem sajnálom). Fél óráig főzzük, közepes lángon.
    Ezalatt elkészítjük a spagetti tésztát.
    20 perc után a húshoz öntjük az előre lecsöpögtetett gombát, még jó 10 percig főzzük, majd a végén a tejföllel is összekeverjük. Kész a szószunk.
    Az utolsó lépésben összekeverjük a tésztát a szósszal, majd sajtot reszelve rá tálaljuk.

költség: 2000 Ft

Milánói spagetti ahogy Anyanyul készíti recept:

hozzávalók / 4 adag

60 dkg sertés darált hús
    75 dkg spagetti
    30 dkg füstölt párizsi
    40 dkg trappista sajt
    360 g sűrített paradicsom
    10-15 dkg füstölt kolbász
    majoranna, bazsalikom

kevés ketchup
    pici fehérbors
    kis fej vöröshagyma
    alapanyagok

bazsalikom darált sertéshús fehérbors ketchup kolbász majoranna párizsi só spagetti tészta sűrített paradicsom trappista sajt vöröshagyma
    receptjellemzők

mikor: ebéd, vacsora
    fogás: főétel
    alkalom: vasárnapi ebéd
    receptkategóriák

mindent bele spagetti, kolbászos tészta, sült paradicsomos spagetti
    story

Az én lányaim nagyon szeretik. A fűszerezése variálható, ki mennyire szereti a fűszeres ételeket. Lehet bele még gombát is rakni. Aki nem szereti paradicsomosan, az kihagyhatja belőle a ketchupot. Mi, amikor kitálalom, még szoktunk rakni rá ketchupot.

elkészítés

Megmossuk a húst, majd ledaráljuk.
    Összevágjuk a vöröshagymát, majd kicsit megdinszteljük.
    Belerakjuk a húst, amíg kifehéredik, addig keverjük /kicsit sütjük/.
    Beletesszük a kolbászt kis kockára vágva, kevés vizzet öntünk alá, beletesszük a fűszereket.
    Amikor már jó a hús, akkor rakjuk bele a kockára vágott párizsit.
    Ha lefőtte az összes vizet, akkor beleöntjük a sűrített paradicsomot meg a ketchupot. Így pár percig rottyogtatjuk még.
    Aki kicsit édesebben szereti, pici cukrot lehet bele rakni.
    Kifőzzük a tésztát, majd leszűrjük.
    Jénaiba vagy tepsibe beleöntjük a tésztát és rá a húst.
    Összekeverjük, reszelünk rá sajtot, és sütjük kb.15-20 percig.

sütési hőfok: 200°C

BOLOGNAI LASAGNE:

Sűrűn készítek tésztás, húsos ételeket, mert családom egyik fele a tésztát, másik fele a húst kedveli és így talán mindenkinek kedvezek. Ilyen finom olasz tésztaféleség például a bolognai lasagne. Most kész lasagne tésztát használtam, de van mikor magam gyúrom meg, ezt a kelkáposztás lasagne receptjénél írtam le.

Hozzávalók: (5 főre)
    500 g lasagne tészta
    20 dkg parmezán sajt

a raguhoz:
    1 kg darált hús (felesben marha és sertés)
    10 dkg baconszalonna
    2 fej közepes vöröshagyma
    2 gerezd fokhagyma
    2 nagyobb sárgarépa
    400 g sűrített paradicsom ( 6 ek)
    2,5 dl tej
    só, bors
    majoranna
    bazsalikom
    a besamelhez:
    7,5 dkg vaj
    7,5 dkg liszt
    9 dl tej
    só, bors
    pici szerecsendió

A felkockázott szalonnát és az apróra vágott hagymát megpirítom, majd hozzáadom a finomra reszelt sárgarépát, a darált húst, és együtt pirítom tovább. Fűszerezem sóval, borssal, majoránnával, bazsalikommal. Belekeverem a paradicsompürét, felöntöm a tejjel és lefedve készre párolom.

A besamelmártás elkészítéséhez felolvasztom a vajat egy közepes serpenyőben, hozzáadom a lisztet, kevergetem, kicsit pirítom együtt. Folytonos keverés mellett lassan, adagonként hozzáadom a tejet, felforralom, míg a szósz kissé besűrűsödik. Végül ízesítem sóval, szerecsendióval.

Egy normál méretű tepsi vagy hőállótál aljára egy kis ragut kenek, erre rakom az első sor tésztát, rá besamelmártás, majd újból ragu (erre egy kis reszelt sajtot is szórhatunk), tészta, besamel, addig ismétlem míg az alapanyagok elfogynak. Felülre tészta, rá besamel kerüljön. 200 fokos sütőbe rakom és kb. 20 percig sütöm, utána a sütőből kivéve ráreszelem a sajtot, majd ezt is 10-15 perc alatt rápirítom.

Aktív témák