Aktív témák

  • művésznő4

    senior tag

    Azonnal ehető, puha mézeskalács recept! :)

    Ebben a részben az evésre készülő, rögtön puha mézest mutatom be. Ezzel bárki boldogulhat, nem nehéz az elkészítése és a díszítése igen változatos lehet.
    Nem feltétlenül kell művészi módon írókázni, hiszen nem tesszük el hosszú időre. Bevonhatjuk csokoládéval, megszórhatjuk színes tortadarával, cukorgyöngyökkel, apró drazséval. A tészta összeállításához szükségünk lesz egy dagasztókaros robotgépre.

    Hozzávalók:

    25 dkg méz
    25 dkg vaj
    6 tojás
    40 dkg porcukor
    2 teáskanál szódabikarbóna
    1 zacskó mézeskalács fűszerkeverék
    4 evőkanál citromlé
    reszelt citrom-, és narancshéj ízlés szerint
    1 kg finomliszt

    az írókához:
    1 tojásfehérje
    20 dkg porcukor
    2 csapott evőkanál étkezési keményítő
    1 teáskanál ecet
    a díszítéshez:
    csokoládé
    cukordrazsé, tortadara
    dió, mogyoró, mandula
    mazsola

    A mézet a vajjal felmelegítjük, nem kell forralni, éppen csak olvadjon el a vaj. Félretesszük hűlni.

    A tojásokat alaposan összekeverjük a cukorral, a szódabikarbónával, a fűszerekkel és a citromlével. Ezt még végezhetjük a robotgép habverőszárával, de ezután váltsunk a dagasztókarra.
    Ezzel keverjük a tojásos masszába a mézes vajat és a lisztet. A tészta nagyon kenődős, lágy lesz, ilyennek kell lennie!
    Folpackkal letakarva legalább 8 óra hosszára hűtőbe tesszük. ( Ha nincs időnk kisütni az egészet, egy-két napig maradhat a hűtőben nyugodtan!)
    A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra.
    Lisztezett deszkán átgyúrjuk a tésztát és innen több lehetőségünk is van. Ha nagyon hamar szeretnénk elkészülni, akkor 8 részre osztjuk a tésztát, egyenként 4 cm átmérőjű rudat formázunk belőle. Minden rudat 10 részre vágunk, lisztes kézzel gombócokat formázunk belőle és sütőpapíros tepsire tesszük egymástól kétujjnyira őket.
    Nagyjából 12 perc alatt megsülnek. Figyelni kell, mert a sütési idő a sütő fajtájától függően változhat.

    A másik lehetőség, hogy a tésztát 4-5 mm vékonyra nyújtjuk és különböző formákkal kiszaggatjuk. Ezek rövidebb ideig sülnek, 8-10 perc alatt készen lesznek.

    Tálcán hagyjuk kihűlni a mézeseket, ezután díszíthetjük őket. A csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, ecsettel kenjük a puszedlikre. Mielőtt megszilárdulna a máz, rátesszük a különböző díszítőelemeket.
    Kevés csokoládét töltünk egy kisebb nejlonzacskóba, apró lyukat vágunk a csücskére és megcsíkozhatjuk vele a másik színű csokoládéval bevont mézeseket.

    Az írókához a porcukrot átszitáljuk és elkeverjük a keményítővel. A tojásfehérjét a robotgép táljába tesszük a cukor egyharmadával és az ecettel. A habverőfejjel elkezdjük keverni, fokozatosan adagolva bele még porcukrot, amíg sűrűnfolyós nem lesz.

    Ha kiemeljük a habverőt, szakadozva folyjon le róla a máz. Nejlonzacskóba kanalazunk belőle, elkötjük a tetején, a csücskén pedig pici lyukat vágunk. Így szépen tudunk írókázni a mézesekre.
    Ha megszáradt minden díszítés rajtuk, akkor jól záródó dobozba tesszük, rétegenként zsírpapírral elválasztva, így nem kenik össze egymást, és nem is ragadnak össze.

    Ezzel a mézessel nem kell várni, hogy puhuljon, mert rögtön az lesz. Egyetlen fontos dolog, hogy a sütési időt figyeljük, ne süssük túl!

    Fontos tapasztalat: egyik kedves olvasóm, Szilvi, lefagyasztott a tésztából egy adagot, majd pár nap múlva kiengedte és megsütötte. Tökéletes mézesek lettek, tehát a tészta fagyasztható, ha nincs időnk kisütni!

    Mézeskalács ajándék kislánynak keresztelőre vagy babaváróba

Aktív témák