Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- MasterDeeJay: Sikeres CoffeeTime modok
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bambano: Bambanő háza tája
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
-
LOGOUT
Az eBay használatával kapcsolatos információk.
Új hozzászólás Aktív témák
-
mhorvat
senior tag
válasz
Winner_hun
üzenetére
Köszönöm a gyors választ! Azért nyitnám meg, mert az eladó állítása szerint (és Tracking Number-rel igazolva) feladta a terméket újból, ami 30 nap alatt nem ért ide. Az első terméknél nem adott trackinget, én sehogy nem tudtam követni, csak arra hagyatkozhattam, hogy ígérete szerint valóban feladta. Amikor megírtam neki, szó nélkül feladott egy ugyan ilyen terméket, melyhez ezúttal tracking numbert is csatolt. Csupán azt nem szeretném, ha valami random/más számot bambulnék ismét napokon keresztül és a végén ismét elkeveredne/vagy fel sem adta és még a 45 napból is kicsúsztam. Van egy/két negatív értékelése ilyen meg nem érkezésekből adódóan, de mindeközben lehet semmi okom az előítéletre és ő valóban kétszer is feladta a pakkot. Ezért kérdem, mennyire veszik rossz néven, ha indítok egy case-t, nem nyúlok hozzá és mikor megjött a termék, zárom?
-
mhorvat
senior tag
Sziasztok,
tudok úgy case-t nyitni, hogy később, amennyiben megjött az árú egyszerűen cancel-elem és pozitívra értékelem az eladót? Csak azért nyitnám meg, mert nem akarok kicsúszni a 45 napból (a termék újra postázásra került, de ebben 100%-ig nem lehetek biztos, míg meg nem jön).
Köszönöm!
-
mhorvat
senior tag
válasz
Magnum_
üzenetére
Ilyen cuccoknál mindig azzal kezdd, hogy megkérdezed az eladót. Ha a kérdésedre igenlő választ kapsz utána még lehet kételkedni és kérdezni tőle (honnan van, milyen garanciát vállal az eredetiségre és hasonlók). De a nem eredeti Ray-ban-ekre az a tapasztalatom, hogy rávágják egyből, nem az. Megint más: eredetinél általában írják a hirdetésben, hogy az (bár ellenpéldát is tudok mondani). Ez a 7000-es ár azért már túlságosan olcsónak tűnik (még ha aukcióba menne el ennyiért azt mondom). És végül, Ray-Ban ügyben Vaterán is érdemes körülnézni, 1-2 hónapja nézegettem őket, volt olyan eladó több termékkel is, aki 5x-ös pénzvisszafizetési garanciát vállalt az eredetiségre pl. (nem tudom árul-e még). Így hirtelen ennyi jutott eszembe, így konkrétan a maláj darabokról nem tudok nyilatkozni.
-
mhorvat
senior tag
Ez azért van, mert sok országban tartanak fenn raktárkészletet a nagyobb kínai cégek, könnyebb és gyorsabb onnan küldeni. Viszont nem szabad mindig elhinni (főleg drágább cuccoknál, ahol nem mindegy), hogy tényleg onnan fogják küldeni a terméket, ahol az ki van írva. Például én nemrég érdeklődtem egy kínai cégnél, akiknek ki volt írva, hogy "Shipping from UK", biztos onnan jön-e, azt válaszolták nem, Kínából is érkezhet vagy ahol éppen készleten van. Namármost vám és áfa szempontjából ugye nagyon nem mindegy, honnan érkezik.

-
mhorvat
senior tag
válasz
friccces
üzenetére
Nekem valamiért úgy rémlik, hogy a DHL és UPS teljes körűen intézi a vám és áfa kérdést is, tehát fizetik, Te pedig a futárnak fizeted (lehet csak drágább szolgáltatásaiknál). Ez nekem csak rémlik, ezen kívül ellenérv, hogy a DHL ezzel neked megelőlegezné azt a pénzt, amit ha nem fizetsz ki mit tudnak tenni (azon kívül, hogy nem kapod meg a csomagot, ők a pénzüket nem kapják vissza)?
-
mhorvat
senior tag
válasz
Winner_hun
üzenetére
Rendeltem egy egydolláros vackot, tehát akkor ha jól látom elég csak a Shipping Address-nél hozzáadni egy újat, Contact Name-ként pedig beírni a címzett nevét.

Esetleg a német küldeményfeladásra valaki?

-
mhorvat
senior tag
Üdv, most kérdeznék egy jót én is.
Fényképező objektívet szeretnék vásárolni eBay-ről, Németországból. Sok jó üzlet ott köttetik meg és ezek közül majdnem mind csak Németo.-n belül, tehát nem postáznak külföldre. Namármost van kint ismerősöm, akinek a címére mehet a küldemény, kérdésem a következő lenne:1) Mikor jelezzem, hogy nem a PayPal címemre kérem a csomagot?
2) Hol jelezzem, hogy nem a PayPal címemre kérem a csomagot?
3) Hogyan jelezzem, hogy nem a PayPal címemre kérem a csomagot?
4) Pontosan meg tudom adni azt is, hogy más nevére/címére menjen a küldemény (a címet gondolom, de a nevet?)
5) Kommunikáljam előtte le a német eladóval, vagy számárra teljességgel irreleváns a dolog és csak az számít neki, hogy kapjon egy helyes nevet/címet?
6) Van esetleg tapasztalatotok arról, Németo.-ból hogy érdemes csomagot feladni úgy, hogy ide is érjen pár nap alatt és ne legyen aranyárban?
-
mhorvat
senior tag
válasz
Umbaumba
üzenetére
Előbbre hozta az aukció zárását, sőt gondolom hasonlóan a Vaterához, ha nem licitáltak rá, azonnal lejárttá teheti a terméket.
Az utolsó másodperces licitnél gondolom arra gondolsz, hogy a nyerő licitre +1 eurót tennél rá. Ez csak úgy lehetséges, ha Te megsejted, hogy ő mennyit rakott rá maximum és arra +1 eurót teszel, ezt pedig beírod. Ha arra gondoltál, hogy bármennyit is ír be, Te 1 euróval többet adsz, az nem lenne túl jó, mert lehet, hogy egy vagyonos ember megtesz érte 500.000 eurót, akkor Te 500.001-et automatikusan, amit jó lenne, ha kifizetnél. Persze ha ilyen mennyiségű tőkével rendelkezel, akkor ez nem probléma.
A rendszer működését legegyszerűbben egy példával lehet vázolni:
Az eladó feltesz egy terméket 5 dolláros kezdőáron. Te azt mondod, hogy ennyit megadsz érte, ha előtted nem adtak meg érte ennyit, akkor Tiéd a nyerő licit, Tiéd a termék. Ámde jön egy másik vásárló, akinek 8 dollárt is megér, megteszi a licitet. A kulcs a dologban a licitlépcső, vagyis hogy mekkora egységenként lépkedhet felfelé az aukció. Tegyük fel, hogy 1 dollár a licitlépcső, ebben az esetben 6 dollárral jelenleg a másik vásárlóé a nyerő licit. A rendszer mindig a legalacsonyabb, de még nyerő licitet teszi meg neked. Te ugye csak annyit látsz, hogy 6 dollárral ő vezet (nem tudod, hogy 8 dollárt tett meg), így azt mondod, hogy neked megér 7-et. A 7 dollár kevés, mert korábban ennyit ő már rátett, így az aukció most felment 7 dollárra, de továbbra is a másik vásárló vezet. Most morcos leszel és ráraksz 20 dollárt, így a nyerő licit a Tiéd lett, 9 dolláron áll az aukció (azért 9, mivel 8 dollárt már korábban megért neki, ennél 1 egységgel többet kell adnod utólag). Ő ugye ekkor annyit lát, hogy elvesztette a nyerő tétet és 9 dollárral Te vezetsz. Ha most ő megrak 15 dollárt, akkor felmegy 15 dollárra a licit, természetesen még mindig Te vezetsz. Ha a Tiéd marad a nyerő licit, tehát maximum 20 dollárt adnak meg a termékért, akkor nyertél. Az utolsó másodperces licitálás igazából csak nagyon kapós, jó vételeknél szokott jellemző lenni, legalábbis nekem ez a tapasztalatom, persze azt senki sem szereti, ha egy 1 hét múlva lejáró aukciónál mindjárt az első napon feltornázzák az árat annyira, amennyit én maximum megadnék érte (ez persze szintén nem jellemző, hiszen emberek teszik meg a tétjeiket, mindenki a lehető legolcsóbban akar hozzájutni a kiszemelt termékhez). Őőő, remélem kimerítő volt.

-
mhorvat
senior tag
válasz
Razermazer
üzenetére
Mivel látom, hogy "Only CPU no others", gondolom még - az egyébként nem túl nagy - dobozt sem adja hozzá, ezek után nyilvánvaló, hogy egy pufis borítékban küldi, esetleg kicsi dobozkában, ez mindenképpen javítja az esélyeid. Ettől persze még lehet ÁFA, de kisebb az esélye.
-
mhorvat
senior tag
válasz
ebay11
üzenetére
Egy iPad-re nem fogják azt hinni, hogy $100 volt, egy tükörrefis gépre nem fogják azt hinni, hogy tényleg $150-ba kerül, hadd ne soroljam tovább. Bármit összefotosopolhatsz, csak éppen az már törvénybeütköző. BKV bérletet is nyomtathatsz otthon, meg pénzt is. Ez nem jó hozzáállás.

-
mhorvat
senior tag
válasz
Legato
üzenetére
"Mondanom se kell,hogy most rendeltem elöször külföldről szóval vámról meg áfáról,nem is tudtam."
Ne haragudj, de azért ez durva, tehát kiadtál 80.000 Ft-ot úgy, hogy abszolút nem tájékozódtál arról, hogy fog ideérni a csomagod külföldről. Bárhol olvasol bármit a külföldi rendelésekről, szerintem nincs olyan forrás, ahol ne írnák le, hogy áfa és vám bizony sújthat EU-n kívüli rendelés esetén.
"30 nap után vissza küldték csomagot,mondanom se kell ,hogy a kb:15 napos szállítással"
Tehát kaptál egy értesítést a vámosoktól, hogy be kell fizetned a vámot és áfát, mert a csomagod náluk van. Erre 30 napod volt, 30 napig mi a jó fenét csináltál?!
Miért nem kérdezted meg ezen idő alatt, milyen lehetőségeid vannak? Az meg csak természetes, hogy nem DHL-lel meg UPS-szel postázgatnak vissza a vámosok."Összintén szólva már úgy vagyok vele,hogy legalább kapjak vissza 50 ezret ,de legalább történjen valami."
Ezek alapján nem nagyon ver földhöz ez a "kis" tanulópénz, tehát nincs miről beszélni. Ahogy dudikpal is írta, sajnos egyrészt a cég jóindulatára vagy bízva, másfelől pedig egész biztosan viszonylag jelentős kár ér és az egyetlen, akire mérges lehetsz, az Te vagy.

-
mhorvat
senior tag
válasz
ebay11
üzenetére
A kisebb tételű rendeléseid egyenesen nálad fognak landolni. A 8.000 Ft-os áfa határ feletti már, de közel 100%, hogy átengedik, nem tétel számukra.
Nagyobb értékű rendelés esetén EU-n belül szintén nincs se vám, se áfa. Ha máshonnan rendelsz, akkor 25 euró az áfa határ, 150 euró a vámhatár, tehát ezen értékek felett számolhatják fel ezeket (25, illetve 3%). Ez általánosságban igaz, sok szám.technikai cuccra például vámkedvezmény van, tehát csak áfát kell fizetni (ha kell). Ha kikapják a csomagot, akkor Orczy tér, számlabemutatás és fizetés után odaadják a cuccot. -
mhorvat
senior tag
válasz
vegyszer
üzenetére
Semmi sem biztos, de ha egy ilyen eladó megpróbálna átverni, hát minimum fordítva kezdene forogni a Föld. Nem csak eBay-en tolják, digigood.com oldal az övüké rendes webáruházzal, tehát boltként működnek. Angliából meg jó hamar ide fog érni a cucc, úgy 4-5-6 munkanap. Két dologra ügyelj: milyen garanciát kapsz a géphez, kérdezd meg, hogy nemzetközi-e, illetve arra, hogy a gép japán, tehát Kiss X4 felirat díszeleg rajta (és valószínűleg a dobozán is), nem 550D. Apróság persze, csak hátha számít.
-
mhorvat
senior tag
válasz
FuckeR19
üzenetére
Ez leginkább amiatt van, hogy aki beállítja a legolcsóbb terméktől kezdődő sorba rendezést, azt a terméket dobja ki először, utána látja csak, hogy a postaköltséggel kompenzálnak. Illetve köze lehet még a listázási díjhoz is, bár ebbe nem vagyok biztos, nem tudom eBay-en milyen ársávok vannak.
-
mhorvat
senior tag
válasz
_ATi_1
üzenetére
Kicsit megkésve a válasz: én még októberben rendeltem német Amazon-ról két netbookot összesen több, mint 200.000 Ft értékben és minden gond nélkül hozta a DHL házhoz. Volt rajta valamilyen magyar kezelői papír (ha jól emlékszem vámos), de ennyi, semmi más. EU tagállamból rendelve nincs vám és áfa. Azt nem tudom, mit mennyire vizsgálnak át, drogot, piát, fegyvert és kémcuccot ne rendelj, akkor nagy gond nem lehet.
-
mhorvat
senior tag
válasz
Winner_hun
üzenetére
Gratula, illetve valóban önzetlen a segítséged, ezt az értékelések száma is jól tükrözi!

-
mhorvat
senior tag
válasz
Winner_hun
üzenetére
Ez (
) vagy ez (
)? Nem mindegy. 
-
mhorvat
senior tag
válasz
trollreign
üzenetére
FuckeR19 leírta a lényeget. Ha fennakad a vámon, egész biztosan bekérik a számlát róla, onnantól pedig már bukott a történet.
-
mhorvat
senior tag
válasz
szaszayanou
üzenetére
Ha pár dolláros tételt vásárolsz tőle, nincs mitől rettegned. De nem minden az értékelés, nem egy több száz (esetleg több ezer) pozitív értékeléssel rendelkező eladóról is hallottam, aki egyszer csak elkezdte átvágni a vevőit hosszú, fényes múlttal a háta mögött. Bátrabban vásárolhatsz sok ezres eladótól és/vagy top rated seller-től, de a kevés értékeléssel rendelkezőket sem kell feltétlen csalónak feltételezni, főleg ha korábban is olyan értékű termékeket vásároltak tőle, mint amit Te szeretnél. Egyébként a PayPal véd téged, tehát ha véletlen megpróbálna átverni, nagy eséllyel visszakapod a pénzed.
Külföldre utaláshoz bankkártyára van szükséged, illetve PayPal számlára (eBay-en 99,99%, hogy ezzel kell fizetned), a PayPal számlához hozzácsatolod a kártyád és közvetlen leveszi a pénzt, nincs transzferköltséged (az fizeti, aki kapja a pénzt), a valutaváltást pedig vagy a PayPal, vagy a bankod végzi, ezt vásárlásnál beállíthatod. Röviden ennyi. Winner_hun-nak van egy remek PayPal regisztrációs bejegyzése, bátran ajánlom, ha még nem volt meg: [link]
-
mhorvat
senior tag
válasz
trollreign
üzenetére
Röviden-tömören ez a hsz választ ad neked, miért problémás a dolog.
-
mhorvat
senior tag
válasz
dany27
üzenetére
A futárt nem a Royal Mail-re értettem, az természetes, hogy posta. Úgy értettem, hogy postán érkezett csomaggal ennyi a rekord, mert nyilván futárszolgálat gyorsabban is tudja intézni.
Kína: ahogy dudikpal írja. Karácsony tájékán 3 hét simán megvolt olcsóbb cuccoknál, olcsóbb postával. Szerintem mostanság a 2 hét a reális újra, ahogy írtad. -
mhorvat
senior tag
válasz
zoli03
üzenetére
Nem lesz vele gond, én Kínából rendeltem 100mW-osat (simán átjött), véletlen 150mW-ost küldtek, pontosabban ez volt a lézerre írva.
A kritériumoknak közelről (lufi) megfelel, messzire (izzó) nem. Igazából ezeknek az olcsó kínai lézereknek köze nincs a ráírt teljesítményhez, valamint igen hamar lemerülnek mind akkumulátorról, mind elemről. Cserébe olcsóak (egy eredeti USA-ból rendelt 100-150mW-os csillagászati lézer 90-120 dollár). Tehát szórakozni teljesen jó a kínai (mert amig világít, addig durva látvány a fénysugár), de ha komoly célra, amatőr csillagászkodni veszed, nem túlzottan ajánlom, mert hamar cserben hagyhat. -
mhorvat
senior tag
válasz
slippy
üzenetére
Apróneten eladsz valamit kinek adózol belőle? Annyiért adod el, amennyiért nem szégyenled. Azért kell az áru bejövetelekor adóznod az államnak, mert itthon kerül forgalomba a termék (általános forgalmi adó). Nincs itt sehol többszöri adózás.
Most nem a cégszerű, kiskereskedelmi forgalmazásról beszéltem természetesen, hanem a magánszemélyek közt létrejövő adás-vételekről. -
mhorvat
senior tag
válasz
Kis Joe
üzenetére
Összérték $60, tehát érinthet az ÁFA, de kicsi a valószínűsége (persze függ a rendelt csomag méretétől is, nem említetted, mit vettél). Ha kikapják, akkor $15 még a plusz költség, illetve pár száz forint tárolási/kezelési költség címszóval. Kapsz egy levelet, hogy vámköteles csomagod jött, kinyomtatott PayPal számlával irány az Orczy tér 1. és miután rendezted a költségeket odaadják a csomagod. De 99%, hogy minden gond nélkül 6-7 munkanap alatt a postaládádban landol a cucc.
-
mhorvat
senior tag
válasz
trollreign
üzenetére
Ez egy 2007 júniusi cikk.
Inkább ezt olvasgasd, valamivel frissebb. 20%-os ÁFA, hát az sem most volt... -
mhorvat
senior tag
válasz
trollreign
üzenetére
Számítógépek, laptopok vámkedvezményesek, így ezen költség nem terheli, csak a +25% ÁFA, illetve amennyiben fennakad, tárolási költséget (1-2000 Ft) számolnak fel annak függvényében, mennyi idő után jelentkezel náluk a termékedért.

-
mhorvat
senior tag
válasz
kerobi
üzenetére
Menj be a személyed menüdbe, ott a megnyert termékekhez, majd keress egy lenyíló fület valami olyasmivel, hogy "Detailed informations" vagy hasonló. Abban lesz egy olyan opció, hogy resolve a problem, ott pedig ki lehet választani, hogy nincs szükséged a termékre és ezt kéne megoldani az eladóval.
Elnézést, hogy kissé ködös a leírás, de most nincs futó rendelésem így nem tudom megnézni pontosan. -
mhorvat
senior tag
Régen még a Vaterán, Aproneten, Expresszen, mindenhol megtaláltak vele. A lényege az, hogy kérik a teljes költséget (áru+posta), hogy mennyit utaljanak. Minden esetben valamilyen afrikai országba kérik a postázást (általában Nigéria, ezért nevezik nigériai csalásnak). Ezután elkezdenek neked kamu e-mail üzeneteket küldeni különböző bankok nevében, miszerint a pénz letétbe van helyezve, akkor kapod meg, ha megérkezett a megadott címre a termék. Természetesen a pénz is, mint ahogy az egész kamu, Te feladtad a terméket, ők pedig egy centet sem fizetnek neked. Az afrikai cím gondolom azért kell, mert nem lehet utánajárni, felkutatni - legalábbis jóval nehezebben, mint mondjuk egy európai országét.
-
mhorvat
senior tag
Sikerrel megérkezett a pénz a PayPal számlámra ($4.50). Kiküldeni jól látom, hogy csak bankszámlára lehet, bankkártyára nem? PayPal szerint 1500 HUF-ba fáj hozzáadni egy bankszámlát az accounthoz, csak azért kérdem.

-
mhorvat
senior tag
válasz
Sang33
üzenetére
Nem tudom ilyen téren lesz-e valakinek tapasztalata. Mellesleg ha itthon 3x annyi, akkor még ÁFA/VÁM-mal is messze jobban jössz ki, ha külföldről rendeled. Ilyen "első vásárlása, húzzuk le" történet pedig nincs, ezt felejtsd el. Aki csaló, az ott csal, ahol tud, ez nem értékelésfüggő. Ráadásul neked, mint vevőnek szinte nem is számít hány és milyen értékelésed van.
A fegyvernek minősülő tárggyal kapcsolatban szerintem érdeklődj a Vám és Pénzügyőrség elérhetőségén, például: 06/1-4776570, 477-6580
-
mhorvat
senior tag
-
mhorvat
senior tag
Nem jutottam előbbre a pénzvisszafizetés ügyében és az eladó sem tud segíteni. Visszaküldött (vagy vissza akar) $5-t a PayPal számlámra, de amikor bejelentkezek $0-t ír ki. Kaptam is egy üzenetet PayPal-től, hogy pénzem érkezett, Claim-eljek, ha meg akarom kapni. Az eladót megkérdeztem mit merre claim-eljek, nem tudott segíteni, azt mondta nála annyi van írva, hogy a pénzösszeg unclaimed, de nem tud többet segíteni. Any idea?

-
mhorvat
senior tag
válasz
Sang33
üzenetére
"vannak olyan típusú csomagok, amiket nagyobb eséllyel vámolnak meg (itt most konkrétan kardra, festményre gondolok, amiknél lehet következtetni a méretből/formából) vagy ez nem ilyen alapon megy?"
Változó, néha nagyobb csomagot is simán továbbengednek, de alapvetően jobban ugranak a méretesebb/súlyosabb cuccokra, de egyértelmű válasz nem adható. ÁFA 25 eurós összérték határtól kerülhet rá, VÁM pedig 150 euró felett. Amennyiben meghaladja ezen összeget, az ÁFA-val terhelt értékre megy rá a VÁM. Előbbi 25%, utóbbi 3%.
"ahol szállítási költségnek ingyenes-t ír ki az oldal, ott érdemes megkérdezni az eladót hogy valójában mennyi?"
Ha azt írja, hogy ingyenes és nem említ további csomagolási és más költséget a termékleírásban, vagy nem hívja fel külön a figyelmedet arra, hogy kérdezz rá vásárlás előtt a postaköltségre, akkor nem szükséges, valóban ingyenes. Csak arra figyelj, hogy MO legyen beállítva, oda vonatkozzon a Free shipping.

"ahol számol összeget, ott valóban mindig annyi lenne a költség?"
Ha itt arra gondolsz, hogy a magyar nyelvű eBay oldal átszámolja neked a külföldi valutákat forintra, akkor azt kell tudnod, hogy ez egy belső, aktuális árfolyamon átszámított becsült összeg. Fizetésnél vagy a PayPal, vagy a kártyádhoz tartozó bank vált, ez beállítható (de általában a PayPal rosszabbul vált).
"ahol fehér alapon fehér betűkkel van írva egy csomó adat és csak akkor látom őket ha kijelölöm a szöveget az egérrel, az miért van?"
Ez a mátrix hibája.

Szerk.: most látom megelőztek, sebaj, mindkettő hasznos lesz.

-
mhorvat
senior tag
Visszakaptam pár dolcsit az eladótól PayPal-en (kevesebb volt a pk), azt írja a PayPal, hogy Claim-eljek, ha meg akarom kapni a pénzt. Ezt hogy tegyem meg, ha claim-nél tulajdonképpen meggyanúsítom az eladót?
-
mhorvat
senior tag
válasz
dellfanboy
üzenetére
Nem, nem reménykedni kell! Egyrészt akkor nem volt szerencséje a haverodnak, hogy mindjárt az első csomagja eltűnt, mert nekem még eddig egy sem (kop-kop-kop), ahogy oly sokaknak itt a fórumon sem. Másrészt, ha eltűnik PayPal-nál lehet reklamálni, ha 45 napon belül nem jön meg a csomagod, azt tovább lehet vinni, a lényeg, hogy ha Te tudod igazolni, hogy fizettél és nem jött meg a csomagod, akkor szinte biztos, hogy neked fognak igazat adni és nem az eladónak.
NBA Store-os téma passz.
-
mhorvat
senior tag
Kínából kerül feladásra, az az áru helye. Azért az amerikai eBay-en találod, mert ott regisztrált az eladó, ezen kívül nincs köze az USA-hoz sem a terméknek, sem az eladónak.
Postából azt válaszd, amelyiket gondolod. Nem szoktak eltűnni csomagok (legalábbis ritka), tehát a sima 10 dolcsis is megfelel, ha nem gond, hogy akár egy hónapot is várni kell a pakkodra.
ÁFA érinthet, VÁM nem. Ez úgy néz ki, hogy a vételárat és a postaköltséget összeadod, majd beszorzod 1,25-tel, ennyi lehet a maximum költséged (plusz még valami pár száz forint VÁM-os csomagmegőrzés címszóval). Ha ráteszik az ÁFA-t, akkor természetesen csak az ÁFA összegét fizeted ki a vámosoknak (számlával igazolod, mennyi volt a végösszeg), mivel az áru értékét már az eladónak kifizetted.
Most vagy az van, hogy a termék árából 10 dolcsi a szállítás (ezt kétlem, nem így szokták jelezni), vagy majd fizetésnél kell bepötyögni azt a postaköltséget, amit megüzen neked (mondjuk miután összerakta a pakkod és lemérte). Esetleg küld egy invoice-t, ez annyit tesz, hogy dob egy összeget, amire klikkelned kell és fizetned PayPal-lal.
-
mhorvat
senior tag
Nektek USA-ból késnek a csomagjaitok az ünnepek miatt? First Class Mail-lel jön valami, az 5-6 nap alatt itt szokott lenni, most meg már lassan 2 hete, hogy nem jött meg (jó, ebből 3 nap ünnep).
-
mhorvat
senior tag
válasz
Blackhole13
üzenetére
Hát igen, sajnos ezzel számolni kell. Te legalább még a megrendelés előtt érdeklődtél róla.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
mhorvat
senior tag
válasz
Blackhole13
üzenetére
Az ÁFA-mentes határig (22 euró) úgy sem menne le, 200 dollár helyett nem fog ráírni 30 dolcsit, ez szinte biztos. 50-60 dolláros magasságig még lehet partizánkodni, a felett necces. Cég pedig egyáltalán nem ír rá kevesebbet, egy centtel sem.
Tehát esetedben nem sok értelme lenne a dolognak, ezen kívül itt leírtam, milyen hátrányai vannak eme trükközésnek.
-
mhorvat
senior tag
válasz
Blackhole13
üzenetére
150 euró a vámmmentesség határa, tehát a Te csomagod még postaköltséggel együtt is elvileg pont alatta lesz. Az ÁFA amit rátehetnek viszont, a következőképen alakul esetedben:
$150+postaköltség x 1,25, tehát plusz 25% ÁFA a postaköltséggel terhelt összegre. Vagyis $43-os postával 241,25 dolcsi lehet összesen a csomagod. Nem biztos, hogy fennakad a vámon, kiszámíthatatlan a dolog, ezért érdemes kalkulálni a pluszköltséggel, inkább pozitív meglepetés érjen.

-
mhorvat
senior tag
válasz
Ronin-
üzenetére
Szerintem mindkét címformátum helyes, elvégre nem gépek dolgoznak a postákon, hanem emberek. Mindig arra kell gondolni, hogy ennél már extrémebb esettel is találkozhatott az, akinek a keze ügyébe kerül a csomagod.

Egyébként remélem a második formátumból csak véletlen hagytad ki az utca/házszámot és az eBay-en jól adtad meg, mert anélkül azért nehezen kapnád meg.
-
mhorvat
senior tag
válasz
Mauzes
üzenetére
A bizonytalanság természetes, amennyiben EU-n kívülről rendelsz az említett értékhatárokon felül. Nincs bevett szabály a vámosoknál arra, mire raknak plusz költséget, mire nem (értékhatár felett). Nyilván függ súlytól, mérettől, milyen lábbal kelt fel a vámos és még sok mindentől. A dobozon/csomagon feltüntetett ár számít, az értékhatárokat a postaköltséggel terhelt értékre kell érteni, tehát összesen kell 22 euró alatt lenni, hogy biztosan átengedjék. Sokat segíthet, ha megkéred az eladót, hogy jelöljék meg GIFT-ként, vagy ajándékként a csomagot (sokan nem jelölik be kérés ellenére sem, sokan kérés nélkül is mindig így küldenek, változó). Ezen kívül meg lehet kérni még arra, hogy alacsonyabb összeget írjon rá a dobozra a vám elkerülése végett, de ez több szempontból problémás:
- több amerikai államban is törvényellenes ezt tenni
- az esetleges biztosítás csak az alacsonyabb árra fog vonatkozni
- amennyiben bármilyen módon igazolnod kell, hogy tényleg ennyibe került, kibújik a szög a zsákból
- boltok/cégek szinte biztos nem fognak ráírni kisebb összeget
- nyilván egy 60x60x30-as, 10 kilós dobozra nem fogják azt hinni, hogy $10-os érték van benneA lényeg a lényeg, EU-n kívülről történő (értékhatárok feletti) rendelés esetén mindig számolni kell az ÁFA-val és vámmal terhelt pluszköltséggel, aztán mérlegelni kell, hogy mikor járunk jól: ha olcsóbban megvettük, de lehet, hogy ha fennakad a vámon akkor már drágább, vagy nem kockáztatni és megvenni itthon. Egy szó, mint száz, nem fogsz arra egzakt választ kapni, hogy egy X dolláros megrendelésed simán ideér vagy kikapják.
-
mhorvat
senior tag
válasz
Mauzes
üzenetére
Igen, hiszen USA-ban az eladónak ki kell fizetnie a saját országának megfelelő VAT-ot, Te pedig itthon fizeted kis hazád ÁFA-ját (már ha fizetni kell), hiszen itthon lett megvásárolva a termék, kint pedig eladva. A külföldi eladót nem különösebben érdekli, hogy Te neked milyen plusz költségeid lesznek a későbbiekben.
-
mhorvat
senior tag
válasz
Ronin-
üzenetére
Vásárlásnál elvileg azonnal zárolja az összeget a számládon, pár nap múlva pedig tényleges le is vonja. OTP-nél 0-24/7 (hétvégén is) bármikor vásárolsz azonnal zárolja az összeget. A PayPal-os ellenőrző összeg viszont nekem is csak 4-5 nap után jelent meg, arra már nem emlékszem, hogy zárolta-e előzetesen.
-
mhorvat
senior tag
válasz
Ronin-
üzenetére
Ez már nem a pénzügyi tranzakció, hanem az eladó megbízhatóságán múlik igazából. A nálam jobban hozzáértők megmondják, hogy ilyen esetben lehet-e majd (ha szükséges) dispute/claim-et indítani, illetve vonatkozik-e rád az eBay Buyer Protection, ha a tranzakciót nem az automatikus úton végzed. Ezt nem tudom sajnos.

-
mhorvat
senior tag
válasz
Ronin-
üzenetére
Alapvetően a PayPal account e-mail címhez kötött, amikor vásárolsz, e-mail címre küldöd a pénzt alapesetben is. A PayPal-on ha belépsz, van egy olyan menüpont, hogy Send Money. Azon belül beírod a mail címet, az összeget, a valutát, alatta pedig, hogy milyen címszóval küldöd a pénzt.
-
mhorvat
senior tag
válasz
Ronin-
üzenetére
Ha nem állított be mennyiség alapú díjkedvezményt a postaköltségre, és/vagy nem beszéled előtte le vele, hogy olcsóbban megúszd, akkor mindegyikre ki fogod fizetni a postaköltséget, mivel automatikusan dobja neked a fizetendő összeget az eBay. Én is rendeltem már így Kínából, pár száz forintos tétel volt mind a 3-4 termék, mindegyikre kifizettem a postát, az eladó persze egy dobozba csomagolta az összeset. Szóval mindenképpen érdeklődj az eladónál, ilyen apró cuccoknál szinte biztos, hogy ad kedvezményt.

-
mhorvat
senior tag
válasz
Legato
üzenetére
USPS = United States Postal Service, tehát a határig ők mozgatják a csomagod (már ha nem elírtad és UPS-szel jön, mert akkor végig ők), utána a Magyar Posta. A legtöbb helyen kiírják (de ahol nem, ott is úgy van), hogy a helyi ország minden esetleges pluszköltségét a vevő fizeti (hiszen a feladó nem is tudja, milyen plusz költségeid lehettek/lehetnek, a határtól nem ők intézik a csomagot)! Olyan van még, hogy futárszolgálat (DHL, UPS) intézi a teljes körű házhozszállítást, de természetesen amikor kihozzák a csomagod, felszámolnak minden pluszköltséget.
Mindettől függetlenül nem biztos, hogy lesz a cuccodra vám, áfa (attól is függ, milyen napjuk van a vámosoknak) de számolj vele, főleg ilyen értékű vásárlás esetén.

-
mhorvat
senior tag
válasz
stella.rossa
üzenetére
Ha már több nap eltelt úgy, hogy nincs semmiféle információd a feladásról, nyugodtan írj az eladónak szerintem.

-
mhorvat
senior tag
válasz
stella.rossa
üzenetére
Hasznos infó: az összeget egyelőre csak zárolta, nem levonta. A bankod aktuális árfolyamon forintra átszámítva zárolja a dollárban/euróban/fontban fizetett összeget, majd mikor a tényleges tranzakció megtörténik (pár nappal a vásárlás után), az akkor érvényes napi árfolyamon leveszi a pénzed a számláról. Nyilvánvaló, hogy ha ezen idő alatt gyengült a forint és/vagy erősödött a külföldi valuta, akkor az neked rossz, ha fordítva, akkor jó. Persze kis tételnél ez nem számottevő összeg.
Eladója válogatja, milyen formában értesülsz a csomag feladásáról. A hivatalos forma, ha bejelöli a termékre a "Dispatched"-et, ezt a megnyert terméknél látod a személyes menüdben (itt látod azt is, hogy fizettél, valamint az aukció kétoldali értékelését). Persze, ahogy Winner is írta, előfordul, hogy ezt később jelölik be. Sok eladó tájékoztat saját formátumú levelében az eBay-en (illetve ezáltal e-mailben is) a csomag feladásáról, az alkalmi eladók, magánszemélyek pedig néha szívélyes "egyedi" levelet küldenek a feladás megtörténtéről.

A vámon pedig nem szinte, hanem biztos, hogy nem lesz probléma a csomagoddal, mivel EU tagállamból érkezik.

-
mhorvat
senior tag
válasz
Hintalow
üzenetére
Szerintem itthon is létezik ilyen 10 számjegyű kártyaszám. Ezt onnan gondolom, hogy pont ma néztem az OTP Direkten, van 7*24 órás két OTP bankkártya közti azonnali utalás, oda 10 számjegyű kártyaszámot is meg lehet adni. "Felhívjuk szíves figyelmét, hogy 10 jegyű kártyaszám használata esetén a számok beírását a sor elejétől kell kezdenie."
@kerobi: sajnos nem minden eladó értékel azonnal, sőt. Eddigi tapasztalatom szerint inkább a cégszerűen kereskedők adják azonnal a feedback-et az összeg beérkezését követően. Magánszemélyek legtöbbször engem is csak az én értékelésem után értékelnek.

-
mhorvat
senior tag
Amennyiben nincs meghatározva szállítási díj Magyarországra egy terméknél, de én az eladóval lebeszélem, hogy küldje mégis, akkor hogy fizetem ki a postaköltséget? Lecsapom a terméket, kifizetem az árát PayPal-on, majd kérek tőle egy PayPal e-mail címet, ahová a postaköltséget elutalom neki?
-
mhorvat
senior tag
válasz
Geza60
üzenetére
Ennyi erőből le is PrintScreen-elheted a számlát és átírod az összeget. Na ez nem tipp volt, mert ez természetesen törvénybeütköző részedről! Csak azért sem szeretnek többek közt kevesebbet ráírni az eladók, mint a valódi értéke a terméknek, mert egyrészt biztosított termék esetén, ha bármi baja lenne, akkor a kamu, ráírt árra fog vonatkozni a biztosítás, másfelől pedig, ahogy Winner is említette, büntetendő is náluk ez a dolog. Szóval kecsegtető USA-ból rendelni elektronikát, mert legtöbbször olcsóbb, mint EU-ból, de mint azt a pár hsz-szel ezelőtti példa is mutatja, ÁFA-val együtt már közel nem biztos, hogy árban vagy. Ezért én is az EU-n belüli beszerzést javaslom, eBay, Amazon, mivel nem kockáztat az ember.
-
mhorvat
senior tag
válasz
The DJ
üzenetére
Persze. Én pontosan ezért gondoltam, hogy nem is tudsz máshol eladni, csak amelyik eBay oldalon regeltél. Persze így nem gondolnak azokra az emberekre, akik olyan országban élnek, melynek nincs saját eBay oldala és kénytelen más nemzetiségű oldalon regelni, hogy eladhasson. Megoldás lehet horvathd fórumtárs javaslata erre a problémára.
-
mhorvat
senior tag
válasz
The DJ
üzenetére
Én nem adtam még el eBay-en, kérdéseidre nem tudom a választ. De nem az ebay.com-on, vagyis az amerikai eBay-en regeltél? Mert ez megmagyarázná, miért nem tudod kivenni az USA shipping-et, gondolom abba az országba mindenképpen kell tudnod postázni, amelyik eBay-ére regeltél. Ha nem, akkor nem szóltam.
-
mhorvat
senior tag
válasz
Winner_hun
üzenetére
Ez pontosan így van tudomásom szerint is. Az éppen aktuális árfolyamon zárolja az összeget, tényleges levonásnál hozzáad/levon belőle. Egyébként nem középárfolyamot kell nézni, hanem Valuta eladásit tudtommal, hiszen eurót/dollárt/fontot veszel, vagyis forintot adsz el.
Ezzel kapcsolatosan jegyezném meg, hogy ma megérkezett a két rendelt Lenovo S12-es, az Amazon.de oldalról. 105.000 Ft körüli összeget zárolt a kártyámon darabjáért a bank, mivel csak ma vonták ténylegesen le a pénzt, 107.500 Ft körül vont le, mivel felment azóta kissé az euró árfolyam. A géppel kapcsolatban ide nem írnék, csupán a rendeléssel kapcsolatosan, ami tapasztalat.
Tehát, DHL szállította, ettől függetlenül német és magyar postai matrica is volt a dobozon. A két termék összesen 200e Ft felett volt, de a posta mindössze 4-5.000 Ft volt összesen. Egy nap különbséggel rendeltem őket, de egyszerre értek ide, mindenféle gond nélkül. Az elsőt 10-én, a másodikat 11-én rendeltem, ma délelőtt itt voltak, pedig 22-ére volt kiírva a várható szállítás. Gondolom vonattal hozták, nem tudom, hogy egyáltalán rápillantottak-e a vámosok, de nyomát nem hagyták sehol a dobozon, csak egy "nyilvántartott érték" matrica volt rajta.
Röviden ennyi, gyorsan, pontosan és azt kaptam, amit rendeltem. Kicsit azért bennem volt a félsz, mert nem kis tétel és Amazon-ról még nem rendeltem, de minden bökkenőmentes volt. Kérdeztem még korábban a regisztrációval kapcsolatban, hogy hol érdemes, melyik ország oldalán regisztrálni. Mindegy. Én az amazon.co.uk oldalon regisztráltam, ha ott jelentkeztem be, nem volt semmi a megrendeléseim között. Viszont, ha az amazon.de oldalon jelentkeztem be ugyanazon adatokkal, szépen német nyelven bejött az oldal és megjelent, amit a német oldalukról rendeltem. Röviden ennyi a tapasztalat.

* Megjegyezném, csak az egyik gépet rendeltem magamnak, a másik nem "tartalék".

-
mhorvat
senior tag
Rendeltem egy 3000 Ft-os tételt eBay-ről, USA-ból. A termékről nem volt hosszas leírás, de újnak volt feltüntetve, ennek ellenére mikor megkaptam, volt rajta egy minimális hiba. Az eladónak azonnal megírtam a dolgot, majd rá 2 nappal pozitív értékeléssel illettem meg, annak ellenére, hogy nem jött válasz a részéről. Azért adtam pozitívat, mert nagyon mélyen ár alatt adta a terméket, így nem akartam bolhából elefántot csinálni, bőven megérte még így is az árát. Erre ma érkezett egy csomagom tőle, benne ugyanazzal a termékkel, csak éppen hibátlan állapotban.
Ez az, ami több, mint korrektség, mivel az eladó saját kárán térített meg. Bár több tízezer értékelése van, tehát én csak egy voltam a sok közül, de mindig megörül az ember, amikor nem statisztikaként használják fel, hanem belegondolnak, hogy ez az ember örülni fog annak, amit tesznek. Ez szép és jó.
- eBay, pozitív tapasztalatok
-
mhorvat
senior tag
Elnézést, az időlimit lejárt, még annyi, hogy EU-s ország lévén no ÁFA, no VÁM, ugye?
-
mhorvat
senior tag
Sziasztok,
amazon.de oldalon kinéztem egy netbook-ot, amiből kettőt szeretnék rendelni. Sajnos a német tudásom gyér, így hát Google Translate-be benyomtam az egész oldalt. Minden lényeges információt megtaláltam azt hiszem, ami érdekelt, de azért a biztonság kedvéért szeretnék megkérdezni pár alap dolgot:
1) Ahhoz, hogy amazon-ról rendeljek, kell egy profil nyilván. Ezt - amennyiben az amazon.de oldalról kell rendelnem - a német oldalon hozzam létre, és onnantól csak németül tudom elérni a profilom, mint az eBay-en, vagy mindegy, hol regisztrálok?
2) Amazon-on hogy módi fizetni? PayPal accountom van, kártyához rendelve, ezt elfogadják, vagy másképpen megy?
3) Itt lenne az oldal a szállítási összegekkel és minden egyéb szállítási információval: LINK
Azt kibogarásztam, hogy Magyarországra 6 euró a szállítás, plusz kilónként 0,5 euró, vagyis nekem egy gépre kb. 7,5 euró lenne, ez nekem mellesleg nagyon kevésnek tűnik, de ez van leírva a táblázatban.4) Amazonon a rendelés hasonló, mint eBay-en? Tehát megveszem, "irány a kassza", fizetem a szállítással terhelt összeget és várom a csomagot?
5) Amennyiben futárszolgálat hozza, hogy fogom tudni, mikor jön a csomag, mikor legyek itthon? Félek attól, hogy a német kapcsolattartás esetleg problémás lehet, mind az eladóval, mind a futárcéggel.
Elnézést a sok kérdésért, de bő 700 euróról van szó, így nem szeretnék mellényúlni semmivel.
-
mhorvat
senior tag
válasz
kákalaki
üzenetére
Azt hiszem ez itt a lényeg:
"Általános forgalmi adót minden, az unión kívüli országból rendelt áru után fizetni kell."
Mondjuk ez a kijelentés még nem ekvivalens azzal, hogy EU-n belül minden ÁFA mentes, de ha a tisztelt fórumozók ezt mondják, akkor elhiszem és örülök neki.

-
-
mhorvat
senior tag
Nem úgy mondta valaki 1-2 hónapja a topikban, hogy VÁM-ot nem fizetsz EU-n belül, de ÁFA-t lehet, hogy igen (az értékhatár felett)? Az alapján, amit mondtok (se ÁFA, se VÁM EU-n belülről), rizikómentesen lehetne rendelni EU-n belül bármit annyiért, amennyit Te utalsz neki PayPal-on, se több, se kevesebb. Vagy most félreértettem valamit?
-
mhorvat
senior tag
Nagyjából ennyire gondoltam én is. Csak reménykedtem, hogy vannak ilyen eBay monster-ök millió körüli biznisszel.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
mhorvat
senior tag
Kicsit OFF, de furdal a kíváncsiság, meg lehet-e valahogy nézni, melyik a legtöbb értékeléssel rendelkező eBay eladó?
Vagy mennyi volt a "legnagyobb szám", amivel eddig találkoztatok? 
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Nézd meg a téma Összefoglalót!
● Használd a gyorskeresőt (jobb felső sarokban van) a kérdés feltevése előtt, előfordulhat, hogy van már rá válasz.
● Ha mégsem találtad meg a választ, kérdezz!
● Ha konkrét termékkel kapcsolatos a kérdés, akkor add meg a linkjét is.
● Ha szállítással kapcsolatos a kérdés, akkor add meg a nyomkövetési azonosítót is.
● A topikban hirdetni nem engedélyezett.
Vám- vagy adócsalással, az eBay szabályainak kijátszásával kapcsolatban tilos tanácsot adni vagy kérni a fórumon!
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Gamer félgép - GIGABYTE B450 AORUS + Ryzen 5 5600X + Kingston 2x8GB DDR4 3000MHz + ID-COOLING SE-214
- Samsung U28E590D - 28", 3840 x 2160, 1ms, TN, AMD FreeSync - Eladó!
- MSI RTX 3080 10GB GDDR6X SUPRIM X Eladó!
- GAINWARD RTX 3060 Ti 8GB GDDR6 GHOST OC Eladó!
- -75% Dell XPS 13 (9320) i7-1260P 16GB Ram/1TB SSD FHD+ Gari
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Mi 10T Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy Watch Ultra LTE / 32GB / Kártyafüggetlen / 6Hó Garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 9060 XT 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Fényképező objektívet szeretnék vásárolni eBay-ről, Németországból. Sok jó üzlet ott köttetik meg és ezek közül majdnem mind csak Németo.-n belül, tehát nem postáznak külföldre. Namármost van kint ismerősöm, akinek a címére mehet a küldemény, kérdésem a következő lenne:
A vámmal és áfával ekkora érték esetén jobban jársz, ha számolsz.
Miért nem kérdezted meg ezen idő alatt, milyen lehetőségeid vannak? Az meg csak természetes, hogy nem DHL-lel meg UPS-szel postázgatnak vissza a vámosok.

Most nem a cégszerű, kiskereskedelmi forgalmazásról beszéltem természetesen, hanem a magánszemélyek közt létrejövő adás-vételekről.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

V/