Hirdetés

2020. április 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  eBay (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2020-04-01 08:02:00

LOGOUT.hu

Az eBay használatával kapcsolatos információk.


1. Az eBay telefonos ügyfélszolgálat eléréséhez szükséges egyedi kód létrehozásához a segítség itt található.

2. Az eBay-en 2 faktoros belépési azonosítás aktiválása

A leírás itt olvasható.

3. A problémák megoldása a vásárlói védelem keretében

Hogyan működik?
Az eBay vásárlói védelmet nyújt a regisztrált tagjainak (eBay Buyer Protection).
Abban az esetben, ha a rendelt küldemény nem érkezik meg, vagy nem azt kapod, amit rendeltél (nem olyan minőség, eltérés stb.), lehetőséged van egy Case-t (ügy, vita) indítani, itt tudsz kommunikálni az eladóval, a kártérítés vagy refund ügyében. Case-t a legkésőbbi becsült - Estimated Delivery dátumtól vagy a megérkezéstől számított 30 napon belül tudsz nyitni az eBay felületén keresztül ha nem egy országban vagy az eladóval, ha azonos az ország, akkor 7 nap.
Ha egy vásárlásnál nincs megadva Estimated delivery, akkor a vásárlás napjától 30 nappal kell számolni a várható szállítási időt és ha az letelt, attól a naptól 30 napig van vásárlói védelem.
Megjegyzés: Az eBay-en megadott küldemény várható érkezési időtartam (Estimated delivery) egy, az eBay programja által becsült statisztikai átlag. Nem az eladó által vállalt garantált szállítási idő.

Amennyiben az eladó nem mutat hajlandóságot az ügy rendezésére (nem válaszol 3 munkanapon belül, vagy látványos módon húzza az időt), akkor a Case, request megnyitásától számítva 21 napig lehet az eBay segítségét, döntését kérni a vitában. (ask us to step in and help)
Ez esetben az eBay dönti el, hogy ki a kedvezményezett, te vagy az eladó.
Ha nem felel meg a döntés számodra, akkor a sérelmes döntés időpontjától számított 30 napon belül lehet felülvizsgálatot (appeal) kérni, amely során dokumentumokkal kell alátámasztani, hogy miért nem fogadjuk el a döntést. Erre persze az eladónak is van joga.
A sorrend az, hogy elküldünk egy kérést az eladó felé a problémáról (request), arra vagy reagál, vagy nem, ha a megoldás megfelel számunkra, akkor elfogadva zárjuk a kérést.
Ha nem felel meg nekünk, nem reagál, ekkor indíthatjuk a case-t és majd annak keretében kérhetjük az eBay döntését, ha akkor sem sikerül megegyezni.

Az eBay szabályai a vásárlói védelemről

4. Az eBay-en probléma rendezés (Request, Case) indítás, ha nem érkezett meg a vásárolt termék, vagy ha a vásárolt termékkel gond van.

Amennyiben a becsült érkezési időn belül nem kapod meg a küldeményed, először érdemes az eladóval felvenni a kapcsolatot, és tőle érdeklődni a csomag holléte felől.
Abban az esetben, ha az eladó nem válaszol, vagy nem tesz lépéseket a megoldás érdekében, akkor érdemes megnyitni a Case-t vagy request-et.

4.a) eBay-en Case indítás, ha nem érkezett meg a vásárolt termék
Leírás itt található.

4. b) eBay-en Case indítás, ha a vásárolt termékkel gond van
A menüpont neve ahol indítani kell Return Request, visszaküldés kérése, de ez nem azt jelenti hogy mindenképp vissza is kell küldeni. Csak ennek nevezték el a menüpontot.

Leírás itt található.

4. c) Az eBay case továbbvitele eBay döntéséig, ha nem tudtunk megegyezni az eladóval.
Ha nem fogadható el az ajánlata, vagy nem válaszol, reagál 5 munkanapon belül.
A leírás itt olvasható.

5. Mi az a Refund?

Az eladó által visszautalt vételár, vagy kártérítés.
A visszatérítés - refund - automatikusan, ahonnan indult a pénz, oda fog visszakerülni. Ha az egyenlegről, akkor oda, ha bankkártyáról, akkor arra bankszámlára, amelyhez a kártya tartozik.
Nem lehet a kártyás fizetés pénzét a PayPal egyenlegre irányítani, ott parkoltatni.
Általában 3-5 banki munkanap, amíg könyveli a bank.

6. Licitálás és hogyan törölhetünk egy tévesen leadott licitet?

Rövid összefoglaló ezen a linken.

Az aukciós termékeknél az Aktuális ajánlat (Current bid) és a Licitálás (Place Bid) gomb található előtte egy kitöltendő mezővel az ajánlat megadására.
Az aukciós termékekre előre meghatározott ideig lehet licitálni. Amikor az idő lejár, a termék „elkelt” a legmagasabb licitet ajánlónak.

A licitálás

Ha egy terméknél megtalálható a Place Bid gomb, akkor lehet licitálni. Ehhez be kell írni egy összeget a gomb előtt lévő mezőbe és kattintani a Place Bid gombra.
Ezután a megjelenő ablakban meg kell erősíteni a licit megtételét a Confirm gombra kattintva.
Az aktuális ajánlatnál magasabb összeget kell ajánlani.
Az ajánlattétel mező alatt egy szöveg található: Enter [EUR, GBP, US] 99.99 or more (Ajánljon 99.99 összeget vagy többet). Ez az összeg a minimum ajánlat, legalább ennyit kell ajánlani a licitáláshoz.
Figyelem! Ha az aukciót megnyered, meg kell vásárolni a terméket.
Egy aukción történő licitálás jogilag szerződéskötésnek minősül. Ha lejár az idő és a tied a legmagasabb ajánlat, akkor a terméket megvásároltad, és az eladót ki kell fizetni.
A szállítási költség hozzáadódik ehhez az összeghez, az nem a licit tárgya, hanem fixösszeg.
Ha van Import charges, az meg a leütött összeg után számolódik ki és az is hozzáadódik a fizetendő összeghez.

Automatikus ajánlattétel, automatikus licit

Az eBay automatikus licitáló rendszere az aktuális legmagasabb licitet adó számára biztosított. A rendszerben az eBay automatikusan ajánlatot tesz a nevedben a kisebb összeggel licitálókkal szemben.
Az automatikus licitáláshoz add meg az általad kifizetendő maximumot, az aktuális minimum helyett.
Ha a te maximumod magasabb, mint a bárki más által eddig megadott, akkor te leszel az új, legtöbbet kínáló licitáló. Az eBay „rálicitál” a nevedben, amíg az aktuális ajánlat a licitlépcsővel egy másik licitáló legmagasabb ajánlata felett van, de ettől nem magasabbat.
Ha nem a te maximum ajánlatod a legmagasabb eddig megtett ajánlat, akkor az eBay folytatja a licitálást a legnagyobb ajánlatot tevő nevében, ezzel automatikusan rád licitálva egy licitlépcsőnyi összeggel, de nem magasabb összeggel.
Az eBay folytatja az automatikus licitálást bárki is a legnagyobb ajánlatot tevő adott pillanatban. Egészen az ő maximumáig, amíg az idő le nem jár.

Ha licitálás közben az eladási ár kategóriát vált, akkor ahhoz a kategóriához tartozó licitlépcső összeggel lehet tovább licitálni.

Licit törlés mint vásárló

Licitet az eladó segítsége nélkül is tudunk törölni, ha az aukcióból még van hátra legalább 12 óra. Ilyen esetben nem kell mást tenni, csak ezen a linken az item numbert megadni, valamint egy okot kiválasztani ezek közül,
Entered wrong amount: Nem jó összeget adtam meg (Ha ez történik, akkor be kell írni újra a helyes ajánlat összegét. Ez nem licit törlés!)
Seller changed the description of the item: Az eladó megváltoztatta a termék leírását
Cannot contact the seller: Nem tudom felvenni a kapcsolatot az eladóval.
Retract bid gombra kattintva módosul a licit.
Ha kevesebb, mint 12 óra van hátra az aukcióból, és a licit megtétele után 1 órán belül kérjük, akkor már csak az eladó tudja törölni a hibásan leadott licitet, így vele kell kapcsolatba lépni.

Licit törlés mint eladó

Ezen a linken beírjuk a hirdetés azonosítót, a licitáló azonosítóját és az okát a törlésnek, mondjuk hogy kérte a törlést, majd a cancel bid-re kattintás

7. Hivatalos eBay oldalak, nem teljes felsorolás:

eBay USA, nemzetközi
eBay Németország
eBay Egyesült Királyság
eBay Franciaország
eBay Ausztrália
eBay Kanada
eBay Ausztria
eBay Lengyelország

8.a Az eBay-en történő eladásról néhány gondolat

Az eladás az eBay-en költségekkel jár. A fizetendő jutalék felszámításának alapja az USA eBay esetén itt olvasható.
Az UK eBay külön határozza meg a magánszemély és az üzleti fiók jutalékát.
Mindkét oldalon van jutalékszámító, de csak tájékoztató jellegű adat, a tervezéshez tökéletesen megfelel ez a hozzávetőleges összeg is.
USA eBay jutalékszámoló linkje
UK eBay jutalékszámoló linkje
Legegyszerűbb számolni a költséget a maximum tételekkel, eBay 13%, PP 5,5 % ezt beépíteni a vételárba.
A jutalék fizetése úgy történik, hogy minden hó 15-én zárás, addig csak előjegyzik a jutalékot és a követő hónap elején (küldenek előtte értesítést, így tudható hogy mikor) az általunk megadott módon vonják le. Célszerű PayPal automatikus levonást megadni.
A PayPal az azonnal leveszi, amikor az egyenlegre ér a vételár és annyival lesz kevesebb, ott nincs késleltetés.

A hirdetés feladása előtt sokat segít, ha az egységes Policies-ket (saját hirdetési szabályaink) elkészítjük, mert az automatikusan csatolódik a termék hirdetéshez.
Belépés után, a bal felső sarokban a nevünkre állva, Account settings, My Account-ban Business policies, ott a fizetés, visszaküldés és szállítás szabályok. A meglévők is szerkeszthetőek.

A vevői korlátozás beállítása, ha el szeretnénk adni valamit, de szűrni szeretnénk a vevőinket. Leírás itt olvasható.

Az eBay (USA) hirdetésnél magyar szállítás megadása.

Segédlet linkje

Az adott termékkategória maximális szállítási költségeinek listája itt olvasható.

Az eBay (UK) hirdetésnél magyar szállítás megadása.

Segédlet linkje

Az UK-n az adott termékkategória maximális szállítási költségeinek listája itt olvasható.

8.b Ha eladtuk a terméket azt el is kell juttatni a vevőnek.

A szóba jöhető szállítók a Magyar Posta és a futárcégek.

Az alábbi két oldalon különböző futárcégek díjainak összehasonlító kalkulátorai találhatóak meg.
Első link és a második link.

EU-n belüli és magyarországi szállításra igénybe vehető még a Csomagküldő.hu cég, kedvező árakkal lehet küldeni az adott országba. Van amelyik szolgáltatójánál a csomagbiztosítás nincs az árba, hanem külön fizetendő, de akkor is barátságos az ár.
Pl.2020.02.12 Németországba 2 kg-os csomag 400 €-os értéken belüli biztosítással házhozszállítással 2208 Ft.
A Magyar Posta hasonló módja, csak épp biztosítás nélkül 6350 Ft, ehhez a 400 €-nak megfelelő biztosítás +5676 Ft. (12026 Ft)

Magyar Posta
A súly szerinti díjszabás a Magyar Posta internetes oldalán tekinthető meg. Általános külföldi díjak a 2. oldalon.

Feladási ajánlás: Elsőbbségi, ajánlott, tértivevényes (amelyik országnál lehetséges).
Értékesebb csomag esetén megfontolandó az értéknyilvánítás szolgáltatás, de ez nem minden ország esetén vehető igénybe.
Az ajánlott szolgáltatással az elvesztés esetén 11910 Ft (30 DTS) kártérítési átalány jár.

2 kg-ig levélküldeményként adható fel (nemzetközi viszonylatban a levél legkisebb mérete: 90x140 mm; legnagyobb mérete: hosszúságban, szélességben és vastagságban együttvéve 900 mm, de a leghosszabb mérete 600 mm-nél nem lehet nagyobb) ez a legolcsóbb szállítás.
Bővebb információ Magyar Posta Országlapok oldalon.
A postai kiegészítő szolgáltatások díjai külföldre szállítás esetén az adott országlap első részén lévő linkeken tekinthető meg:
A SZOLGÁLTATÁSOK DÍJAI:
Az alapszolgáltatások díjait a XX. oldalon, a többletszolgáltatások díjait a XX. oldalon találja.

A Magyar Posta díjkalkulátora ezen az oldalon érhető el

Ha EU-n kívülre megy a küldeményünk és az értékkel bíró postai küldemény kategória mellékelni kell (ráragasztani) 1 vagy 2 db vámáru-nyilatkozat (angol vagy francia nyelven) ez küldeménytől függően CN22 vagy CN23. A Posta oldaláról letölthető, VÁMKEZELÉSI NYOMTATVÁNYOK menüpont
Vámáru nyilatkozat – Customs Declaration (CN 22)
Vámáru nyilatkozat (CN 23)
Customs Declaration (CN 23) ez angol nyelvű
de a postán is kérhető a nyomtatvány.
A CN 23 a javasolt.
Sajnos a postás küldemény felvevők ezzel nincsenek mindig tisztában!
CN23 kitöltési minta

Az egyszerűbb, a CN22 kitöltési minta

9. Határidők a vásárlói védelemmel kapcsolatban

A vásárlói védelem ha nem jött meg amit rendeltél, akkor a legkésőbbi becsült dátum Estimated delivery végétől számolva, ha megjött, de gond van vele akkor az érkezéstől számított 30 napon belül áll rendelkezésedre. Az eBay felé jelezni kell a problémát. (Lásd feljebb a 3. pontot.)
Ha egy vásárlásnál nincs Estimated delivery dátum, akkor a vásárlás napjától 30. napig várhatjuk a csomag megérkezését és ha ez az időtartam letelt onnantól 30 napig van vásárlói védelem.

A fenti érkezési dátumhoz még javasolt 10-12 napot hozzáadni, mielőtt a 3.a) pontban említett eBay-en Case indítás, ha nem érkezett meg a vásárolt termék kérést elindítod.
Ha erre reagál az eladó, 1. várjunk még, vagy 2. újraküldi, akkor várhatunk is még pár napot, újrapostázás (resend) nem ajánlott, mert gyakran nem küldik meg a cuccot újra, vagy ugyanúgy elveszhet.
Ha kicsúsztál ebből a +30 napból, akkor a vásárlás napjától él a Paypal-on a 180 napos vásárlói védelem.
Ha bankkártyával fizettél, akkor sincs még minden veszve. Ez esetben érdeklődj a bankodnál a pénz visszatérítése végett. (Lásd lejjebb a 18.pont.)

10. Tracking, küldemény nyomkövetés

Mi az a Tracking és miért jó?
A Tracking (number) más néven, Nyomon követési szám, amivel ellenőrizheted, hogy az adott küldeményed hol jár, és várhatóan mikor érkezik meg.
Minden csomagra kapok Trackinget?
Nem. Ez függ a szállítás módjától (sima posta, futár stb.). Az eladók általában 30 dollár feletti értéknél adják automatikusan, ez változhat eladónként és országonként egyaránt. Te is kérhetsz nyomon követést akár az olcsóbb csomagokra, ennek az ára a vételáron felül értendő, amit az eladónak fizetsz, és tőle is kell kérned.
Hogy néz ki a Tracking number?
Általában ebben a formában találjuk meg EE123456789XX, ahol az első két betű változhat attól függően, hogy milyen feladási módot választottak, az esetek többségében ez RA (Registered Mail), de akár lehet LK,EA, RT,RB,AC,CP stb (Express mail, International stb.). Az utolsó két betű pedig a feladási országot jelöli, pl.: HK – Hong Kong, CN – Kína, US – USA, GB – Nagy Britannia stb.

Hol tudom megnézni a Trackinget?

http://parcelsapp.com/en/tracking/ - ajánlott általános nyomkövető
http://www.trackitonline.ru - ajánlott általános nyomkövető
http://www.17track.net -ajánlott általános nyomkövető

http://posta.hu/tracking Magyar Posta nyomkövető oldala
http://app3.hongkongpost.com/CGI/mt/enquiry.jsp (HK post)
http://intmail.183.com.cn/icc-itemstatuscn.jsp (CN post)
http://www.singpost.com (Singapure Post)
http://www.track-trace.com/post (Track Trace)
http://www.sao.cn (SAO)
https://tools.usps.com/go/TrackConfirmAction!input.action (USPS)
http://directlinktrackedplus.com/multipletrack-client2.php (SE)
http://ntrack.org/ (TW)
http://www.bpostinternational.com/en/e-shipper/track_and_trace.html (általános kereső)
DHL és UPS nemzetközi futárszolgálatok hivatalos oldalain.

A tracking néha a feladás után pár napig még nem jelenik meg a fenti oldalakon!
A Trackingek állapotában akár több napos késés is megfigyelhető az egyes oldalakhoz képest.

A küldemények kézbesítési szolgáltatói Magyarországon:

Spring Global Mail küldemények: a Magyar Posta.
U.S.P.S. F.C. PACK INT (Lx999999999US forma): a Magyar Posta.
Francia Posta (Colissimo, Cx999999999FR forma): DPD Hungária
UPAAB kezdetű GSP-s küldemény USA-ból, Nagy-Britanniából: GLS Hungary
DHL Paket International küldemény: Magyar Posta MPL.
Hermes: Express One (régebben Trans-O-Flex, név változás) vagy DPD Hungária
Royal Mail levélküldemény (large letter, small parcel) 2 kg-ig: Magyar Posta

11. Import charges (Einfuhrabgaben) fogalma

Vásárlás során találkozhatunk ezzel a tétellel, amit szintén ki kell fizetni a termék vételárával (és postaköltségével) együtt.
Ha az eladó részt vesz az ún. eBay Global Shipping Program-ban, akkor a GSP-s logisztikai céghez kerül a termék és ő továbbítja szállítja és intézi a vámkezelését ha EU-n kívülről lett vásárolva.
Az adott érkezési EU-s országban (jelenleg Egyesült Királyság) léptetik be vámjogilag az EU-ba, ott történik a költségek kifizetés a cég által és azután fogják Magyarországra szállítani és kézbesíteni. Átvételkor már nincs fizetnivaló.
Az Import charges összege ezeket tartalmazza: az Áfá-t és ha van a termékre meghatározva, akkor a vámot és a cég vámeljárási költségét.

12. A GSP (Global Shipping Program) szállításról

Ha GSP-s a szállítás, akkor 2 felé megy a szállítási pénz egy adott vásárlásnál. Az eladó kapja a vételárat és a szállítási költség kisebb részét, a logisztikai cég, a Pitney Bowes pedig a szállítási költség nagyobb hányadát.
A PayPal-on ilyen esetben két terhelés fog megjelenni az adott vásárláshoz és a bankkártyáról is két tétel lesz fizetve.

13. PayPal fiók belépési védelme

Az utóbbi időben néhányan panaszkodtak, hogy „feltörték” a PayPal fiókjukat. Ennek megelőzésére javaslom aktiválni az alábbi belépés védelmi módszert.
Figyelem! Ha ezt az ingyenes szolgáltatást aktiváljuk, azután amíg aktívan tartjuk, nem lehet az adott eszköz nélkül belépni és vásárolni a PayPal-al.
Az SMS fogadása nem kerül pénzbe, de a szolgáltatás néha akadozhat (a mobil szolgáltatónk is benne van a folyamatban), akkor a "segéd" belépési módok valamelyikét kell használni.

PayPal fiók belépési védelme SMS kóddal:
A leírás ezen a linken nézhető meg.

14. Konverzió beállítás a PayPal-on bankkártyához, hogy ne a PayPal árfolyam legyen használva

Ez általában egy deviza egységhez viszonyítva 6-12 Ft - eltérés is lehet a banki konverziót választva.
Van akinél a rendszer "elfelejti" a beállítást ezért fizetésnél célszerű rápillantani a fizetési összesítőre.
Ha a PayPal váltana, akkor Forint konverziós értéket láthatunk kiírva. Ilyenkor fizetéskor célszerű a banki váltásra beállítani.

A leírás ezen a linken található.

A fizetés közbeni átállítás lépései itt megtekinthetőek. A 3.A pontban.

15. Az eBay-en bankkártyás fizetéskor a deviza árfolyam kedvezőbbé állítása

Ezek a fizetési lehetőségek jelenhetnek meg:

A Credit or debit card jelölése.
Meg kell adni a kártya adatokat és a nevet.
A kártya adatok megadása után nem javaslom ezt jelölve hagyni: Remember this card for future orders. Mivel legtöbben az eBay sms belépési védelmét nem használják és így ezzel ha nincs eltárolva a kártya adat szerintem biztonságosabb.

Viszont a PayPal deviza árfolyamát használja, ezért át kell állítani ha azt látod ami be van keretezve a második képen .HUF-os szövegek. A PayPal árfolyam magasabb, mint kártyát kibocsájtó bank deviza árfolyama


Rá kell kattintani a More exchange rate options-ra és az alább bekeretezett választandó a Fizetés az értékesítő pénznemében vagy angol felületen a Your card issuer’s rate majd az Elfogadás és folytatásra kattintás


Ha jó akkor alul nem forintok vannak kiírva mint a második képen, hanem Card issuer will determine.......

16. Ha az eBay-en történő fizetéskor nem megy végig a PayPal fizetés

A hiba javításra ebben a hozzászólásban vannak javaslatok.

17. Az eBay-en a PayPal gyorsfizetés kikapcsolása

A módszer ebben a hozzászólásban van leírva.

18. PayPal-tól termék visszaküldés esetén a postai költség visszatérítésének módja

Sok embernek gondot okoz, ha valamilyen gondja van a megvásárolt termékkel, költséges a vissza-küldése és ezért inkább lemond róla.
Ha vissza kell küldenünk az eladónak a terméket (és PayPal-al fizettünk), lehetőségünk van a visszapostázás díját a PayPal-on keresztül visszaigényelni:
Az aktiválástól számított naptári évben 12 alkalommal van lehetőség rá, alkalmanként maximum 9300 Ft-ig visszaigényelni postaköltséget.
Magát a postaköltség visszatérítést a feladástól számított 30 napon belül kell kérni.
Csak az eladó által vállalt visszaküldési időtartam alatt. Az eladó Return megjegyzés napjai amire figyelni kell.
Ha elfogadják 5 napon belül PayPal egyenlegen jóváírják az összeget.
A PayPal ezt a promóciót folyamossá tette.

A leírás ezen a linken található.

19. Vámügyintézésről néhány gondolat

Egyszerűsítve vámeljárásnak, vámkezelésnek hívjuk a vásárolt termék vámjogi szabadforgalomba helyezést, amelynek keretében, ha van vám, akkor annak a mértékének megállapítását és az adott termék után befizetendő áfának a kiszabását végzik el.
Téves az az információ, hogy a küldeményre, csomagra írt érték alapján kerül a vámérték megállapításra.
2004 óta az egységes Uniós Vámkódex alapján kell eljárniuk a vámosoknak. Abban nincs csomagra ráírt érték elfogadása módszer a vámérték megállapításának szabályai közt.
Ezért az a városi legenda, hogy a ráírt értéket, meg a gift (ajándék) szöveget veszik alapul 2004 óta nem él.
Ha olyan szöveget látsz a nyomkövetésnél hogy vámon (hold customs, Into customs), az azért van, mert minden, akár 0,5 $-os tétel EU-n kívülről vámeljárás után kerül be a vámjogi szabadforgalomba az országba, az értékhatár alattiak egyszerűsített eljárással, míg a feletti értékűekhez be kell nyújtani a vásárlási igazolásokat.
Mivel nem tudják eldönteni ránézésre, hogy mennyi az értéke a küldeménynek, ezért kérhetik igazolni azt. Ha az értéke kevesebb 22 €-nál azok esetén is, mivel nem tudhatják, hogy mennyiért vásároltad.
Természetesen, ha megkapják az igazolásokat akkor a vámeljárás nem kerül folytatásra és továbbítják a küldeményt kézbesítésre.

Általános szabályok

Magánszemély által megrendelt áru (vásárolt áru)
0-22 euró között vámmentes/vámeljárás alá nem tartozó küldemény
22,1-150 euró között vámmentes, de 27% áfa terheli a küldeményt
150,1 euró felett kereskedelmi vámtarifa* +27% áfa terheli a küldeményt
Minden nem EU-ból érkező új vagy használt, cégtől vagy magánszemélytől vásárolt dologra 22,1 €-tól (kb. 25 $) fizetendő az ÁFA és ha van a vám.
Van kivétel ez alól a szabály alól, lásd lejjebb.

Ha ajándékba kapjuk (magánszemélytől magánszemélynek kategória) -nem adtunk érte pénzt és van egy ajándékozási nyilatkozat- akkor 45 €-ig ÁFA és vámmentes.
A nyilatkozathoz formanyomtatvány nincs rendszeresítve, ezt az alábbi adatokkal szükséges elkészíteni: feladó és címzett adatai (név és cím); küldemény postai azonosítószáma, küldemény pontos tartalma, értéke, mennyisége, ajándék meghatározás és a feladónak kell aláírással igazolni.

Az ÁFA és vámalap a vételár és szállítási költséggel együtt értendő.

A kereskedelmi vámtarifa az adott országra, az adott termékre vonatkozó a TARIC szerinti mérték, a vám mértéke kategóriánkként változó, 0 - 15% mértékű. A legtöbb esetben, mivel végfelhasználók vagyunk 0 % a mértéke.
TARIC vámtarifaszámkereső
Árukód [Böngészés] kezdetű sorban a Böngészés-re kattintás kiválasztani ezután a származási/célország résznél az adott országot kiválasztani ahonnan jönne, és úgy megkeresni a kategóriát majd az Intézkedések beolvasása gomb, a megjelenő képernyő ahol ez olvasható Harmadik ország vámtétele ott vám mértéke.

A 22-150 euró értékű küldemények esetén azonban a vámmentesség nem alkalmazható a következő termékkörökre:
- alkoholtartalmú termékek,
- parfümök és kölnivizek,
- dohány vagy dohánytermékek.

Az uniós vámjog végrehajtásáról szóló 2017. évi CLII. törvény 162 § (5) bekezdése alapján a rendelt küldeményben lévő termék értéke a 22 € forintra számított összértékét meghaladja, de nem éri el a 150 € értéket, úgy a termékbehozatal során általános forgalmi adó fizetési kötelezettség keletkezik, amely összeget az ügyfélnek nem kell megfizetnie akkor, ha a kiszámolt – és így az ügyfél által fizetendő – összeg a 10 € értéket nem haladja meg.

Az uniós vámjog végrehajtásáról szóló 2017. évi CLII. törvény 138. §. és 162 §., valamint az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény előírásai alapján kiszámolt alábbi értékhatárokig áfamentes a küldemény:

2020. április: 40,72 USD-ig, 68,37 AUD-ig, 58,26 CAD-ig, 39,07 CHF-ig és 33,88 £-ig.

Aki +megerősítést igényel az hívja fel Nemzeti Adó- és Vámhivatal Vámeljárási Osztályát. +36 (1) 297-2479, +36 (1) 297-2400, +36 (1) 297-2410

Ha vámeljárásra kerülne sor és a vásárolt dolog értéke pl.: márciusi vámolás esetén 40,01 $ alatti, akkor emlékeztetve a fenti jogszabályi helyre az értékigazolást bekérőt, kérni kell egy kérelemben a fent idézett jogszabályi helyre való hivatkozással az áfa kiszabásától történő eltekintést, a vámeljárás vámmenteskénti elbírálását.
Mivel ennek a szabálynak alkalmazása már vámeljárás keretében történik, így a vámolási szolgáltatást végző cég felszámolhatja a vámeljárási költségét. (A Magyar Posta esetében, ha nem kell az Áfá-t megfizetni, egyelőre nem számol fel semmilyen költséget.)

A kérelem kb. ez lenne a Magyar Posta esetén, futár cégnél ők vannak a megszólításban:
Tisztelt Magyar Posta Zrt. Nemzetközi Kicserélő Központ!
Az uniós vámjog végrehajtásáról szóló 2017. évi CLII. törvény 162 § (5) bekezdése alapján a rendelt küldeményben lévő termék értéke a 22 € forintra számított összértékét meghaladja, de nem éri el a 150 € értéket, úgy a termékbehozatal során általános forgalmi adó fizetési kötelezettség keletkezik, amely összeget az ügyfélnek nem kell megfizetnie akkor, ha a kiszámolt – és így az ügyfél által fizetendő – összeg a 10 € értéket nem haladja meg.
A fentiek alapján kérem, hogy a Rx999999999CN postai azonosítószámú csomag vámkezelését, vámteher felszámítását mellőzni szíveskedjenek, mivel a küldemény értéke .... $, amely után fizetendő közteher nem éri el a 10 €-t.
Dátum, aláírás

A termék ára akkor így alakul: vételár, a szállítási költséggel + ha van rá vám annak az összege + egyéb költségek (itt szerepelhet a futár cég vámeljárási díja) mindezeknek a 27%-ának megfelelő Áfa + a szolgáltató vámeljárási díja, ha előzőleg nem lett beszámítva.

Vámeljárás alá került küldemény esetén a teendők

Ha vámeljárás alá kerül a küldeményünk, amelyről kapunk egy sms-t ilyesmi szöveggel: Az ön részére RS××××××NL azonosítóval küldemény érkezett. További információk: magyar posta, vagy ajánlott levelet kapunk ebben a témában, illetve a nyomkövetésnél a Magyar Posta oldalán ez olvasható: Küldemény információ: Vámköteles küldemény NAV regisztráció / Under postal customs procedure (futárcég értesítője jöhet telefon és e-mail-n is) az alábbiakat javasolt beküldeni:
Amit az eBay-től kaptál e-mailben a View order details-re kattintás után megjelenő oldal pdf-be nyomtatva, mentve,(✅ ORDER CONFIRMED....tárgyú)
Ha több tétel van ebben, akkor meg:
Belépni az eBay-re, Purchase history, Orders, megkeresed ezt a vásárlást a Leave feedback gomb alatt View order details-re kattintasz, a megjelenő képernyőn választani a Printer friendly page-t és azt nyomtatni pdf-be.
Kell a fizetési igazolás, amit a PayPal-tól kaptál e-mail-ben pdf-be nyomtatva, mentve, (a Receipt for Your Payment....tárgyú, ez a szóhasználatuk szerint a PayPal számla).
Ha több tétel van ebben, akkor meg:
Belépni a PayPal-ra, rákattintasz az adott vásárlás sorára és a megjelenő oldalon ott a Print details-re kattintasz és azt nyomtatni pdf-be.
Kell a banki kártyás fizetésed tranzakciója, amit a netbankból erre a vásárlásra tudsz lekérni pdf-be nyomtatva, mentve.
Ha a küldemény értéke az Áfa elengedéses kategóriába esik, lásd feljebb, akkor az említett vámmenteskénti eljárás kérelem is csatolandó.
Az űrlapon az A postai vámkezelés jelölendő, ha a meghatározott érték alatt van a küldemény végső ára akkor persze az itt szereplő összeget nem számolják fel. Ha a többi felsorolásból illik rá valamelyik akkor természetesen azt jelölni.

Ezeket e-mail-ben postaimport@posta.hu e-mail címre küldeni.

Vagy használd a Magyar Posta Én postám regisztrációt követően ezt az elérhető szolgáltatást: E-vámügyintézés Belépés után az Egyéb szolgáltatások menüpont és lent.

A E-vámügyintézés leírása egyértelmű

A Posta kitöltési mintája a Egyszeri import vámkezelési megbízás kitöltésére.
Az első keretezett résznél, ha nem a tőlük levélben kapott nyomtatványt alkalmazzuk, akkor csak a Postai azonosítószám szükséges, az ország és feladó neve még esetleg, mert azokat általában tudjuk.
A végén aláírni és ráírni a személyigazolvány számot is, azután elküldeni a felsorolt mellékletekkel.
A tájékoztatójuk az igazolásokról itt tölthető le.
Ha futárszolgálat hozza a küldeményt, a vételár leigazolására a fentiek, de ők használhatnak más nyomtatványt.
A DHL vámkezelési nyomtatványa magánszemély részére itt tölthető le.

Figyelem, a szolgáltató pénzt kér a vámeljárás lefolytatásáért, ezt a munkát akkor is elvégzik ha nincs az adott terméknél fizetendő vám, csak áfa. A Magyar Posta 3500 Ft, futárcégek 7000 Ft körüli díjjal számolnak!
A fizetendő költségeket kézbesítéskor fizetjük készpénzben. Futárszolgálat esetén előfordulhat kártyás fizetés is.

A 2020-as vám és adómentes értékhatárok ezen a linken olvashatóak

Az 1. pont b) alpontja („Elhanyagolható értékű küldemények” jogcím) esetén az ÁFA törvény 94. § (1) bekezdés c) pontja értelmében a termékimport 22 EUR összegig mentes az adó alól. Az említett összeg az ÁFA törvény 256. § (1) bekezdése szerint, a Magyar Köztársaság Európai Unióhoz történő csatlakozásáról szóló nemzetközi szerződést kihirdető törvény hatálybalépésének napján érvényes, az MNB által közzétett hivatalos forint/euró devizaárfolyamot (252,19 HUF/EUR) figyelembe véve 6 000.- HUF értékhatárt jelent.

Ez van leírva, de nem így kell számolni.
Az Unión kívüli valuta a beérkezés napján átszámítva euróra az Európai Központi Bank keresztárfolyama alapján és úgy kell figyelni az Euró értékeket.
Az Áfá-t általában a deviza vételár (száll.kltsg-el együtt) beérkezés napján érvényes MNB árfolyamán forintra átszámított értékéből számolják ki.
A kereskedelmi vámtarifa az adott országra, az adott termékre vonatkozó a TARIC szerinti mérték, a vám mértéke kategóriánként változó, 0 - 15% mértékű. A legtöbb esetben mivel végfelhasználók vagyunk 0 % a mértéke.

A NAV tájékoztató oldala az Internetes vásárlás elszámolási szabályairól.

Elérhetőségek:
A NAV Váminformációs Központja
+36 (1) 250-9570
+36 (40) 346-262
vam.info@vam.gov.hu
hétfőtől csütörtökig 8:30-16:00 óráig, pénteken 8:30-13:30 óráig tart nyitva.
Magyar Posta
Vámkezelési kérdésekkel kapcsolatos hívásokat a Magyar Posta ügyfélszolgálata hétfőtől csütörtökig 08:00-16:00 és pénteken 08:00-12:00 között a 06-1-421-7235 telefonszámon fogadja
postaimport@posta.hu
Postai vámügynöki szolgáltatási oldal hasznos információkkal

20. PayPal angol és magyar nyelvű azonos menük képei

A főbb menüpontok megfeleltethetősége érdekében itt nézhető meg

21. Kínai ünnepnapok:

Amikor ünnep van, lehet vásárolni, de az eladó részéről aktivitás ne várjunk, üzenetre válaszolás, csomagfeladás stb. (Nagyításhoz klikk a képre.)

22. A kifizetések védelme Internetes vásárlás esetében „chargeback” eljárással

Ha nem tudjuk valamilyen okból igénybe venni sem az eBay, sem a PayPal vásárlói védelmét, de nem kaptuk meg a megvett terméket vagy olyan jellegű a probléma vele hogy visszajár a vételár és a kereskedővel sikertelenül próbáltuk azt rendezni, akkor lehetőségünk van a bankunknál "chargeback" eljárást kezdeményezni.
Fontos:
1. Csak on-line, Internetes vásárlás esetén.
2. Már minden rendelkezésre álló lehetőséget megpróbáltunk a pénz visszaszerzésre.
3. Nem kell rendőrségi feljelentés ehhez.

Bővebben itt olvasható.

23. eBay-es írások, segítségek:

Vannak köztük régebbiek, de gondolatébresztőnek, ismerkedési alapnak tökéletesen jók.

PayPal számla nyitása kezdőknek

eBay kezdőknek

eBay és a PayPal: mit és hogyan?

eBay és a PayPal: mit és hogyan? II.

eBay és a PayPal: mit és hogyan? III.

Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás

Köszönet nekik az összeállításért: Fecogame matykooo hun620 zoli03 bul07 Tomate V/

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  eBay (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.