- Gurulunk, WAZE?!
- bambano: Bambanő háza tája
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Kempingezés és sátrazás
-
LOGOUT
A topikban az apróhirdetés, csere-bere, és hirdetés linkelés tilos. Hardveraprón a megfelelő kategóriában van erre lehetőség Hardverapró/Drón
Társtopik - Quadkopterek, felső tagozat
Drón, multikopter, quadcopter, hexacopter.. számos kifejezéssel találkozhatnak a hobbi távirányítós repülés rajongói. De pontosan melyik mit jelent, és melyiket érdemes beszerezni?
Új hozzászólás Aktív témák
-
st6969
őstag
+SpydeR3412
Köszi a tippet. Néztem az Aliexpress-t is, illetve az EU-s boltokat. Kb. fél-1/3 áron vannak az Alis akksik, szóval emiatt inkább várnék többet. Kivéve, ha az EU-s akksik annyival jobbak is.
Az eredetihez képest más formájú akksikat is bele lehet/érdemes "barkácsolni" ezekbe a kis gépekbe? Én úgy látom, hogy inkább ilyen hosszúkásabb formájú akksik vannak az EU oldalakon, nem pedig ezek a laposabb, szélesebb "hajtogatott" verziók, amit a géppel adnak.
Tudnátok akksi típus/használhatóság ügyben egy kis felvilágosítást adni?A Vifly töltő viszont szimpatikus, de a csatlakozóknál valami nem világos. A JJRC H67-es gépen, illetve a 150mAh-s akksikon (és Furibee F36-on is) ez a fajta (JST?) csatlakozó van (kicsit tömzsibb):
Úgy látom, hogy a Vifly töltőbe ezt tudom csatlakoztatni.A JJRC H31-es drón 400mAh-s akksiján viszont ilyen a csatlakozó (kicsit laposabb, szélesebb):
Lehet, hogy rosszul gondolom, de szerintem ezt nem fogom tudni ezzel tölteni?! -
vandor01
senior tag
a problema ott van hogy....
az EU-s iranyelvek nem szabalyozzak reszeletesen egysegesen szigoruan a 120m alatti legter kezeleset azaz ezt a tagorszagok szabalyozhatjak szigorithatjak ha akarjak?
van ahol lemondanak a 120 meter alatti szigoru szabalyozasrol!
azaz alapveto szabalyok betartasa mellett lehet hasznalni
mashol meg a fu felett 5cm-el lebego kameras whoopra kell legterengedely es AP-os bejelentkezes is....
aki nem csinalja az meg az utolso retek bunozo aki raadasul kinabol rendel, szenhidrogenes autoval jar, van par db szendioxidot termelo kolke, sot a valodi hust preferalja a bogarak tetvek es gilisztak megevese helyett.....
raadasul ezeket megszegyenitik a forumokon es meg le is cigozzak!
viszont van aki mind ezt betartja es betetartatna torvenyileg?
de nem is csodalkozom agyaba szalllt a sok bogar vitamin meg a kezeletlen libodojabol adodo frusztracioja azt embertarsait nyomoritja meg nyomoraval ha neki szar? legyen az masnak is -
Schaf
tag
Ha mindent nem is tudok, az itteni hozzászólóktól fényévekre van a tudásom a témában, ez jól látható...
Már párszor már leírtam mi kell keresd vissza.
Természetesen kell eseti légtér, annak minden nyűgjével együtt. A reptér miatt pedig örülj ha egyáltalán lehetőséged van repkedni. Van EU ország ahol eleve NINCS.
Neked nem jogod, hanem lehetőséged a drónt reptetni, ott ahol azt a jogszabály engedi.
bent a lakasban azt csinálsz vele amit akarsz.
-
vandor01
senior tag
Szerintem viszi a Xm+.....
a CC2500 ba beleraktok most mindent a radiomastertol mert ha reszleges lenne mint jumper meg a Zorro? akkor gyartananak es forgalmaznanak 4in1 verziot is!
de nincs!! csak ez a ketto ELRS / CC2500
nekem is meg kell kerdeznem a garazsban!
mit is tud valoban a pocket CC2500?
mert teteles leirast nem talalok rola...na itt azt mondja a nem Access FrSky-t visszi!
szoval 1-essel kezdodo FW-est meghajtja..de ha vki tudja a tuti valaszt? irhatja ide is!
-
vandor01
senior tag
most jartam ugy hogy ELRS-re allnek at....
de van olyan gepem amire nem lehet TX-et kotni mert az FC csak PPM/Sbus-ra vannak dedikalva.... 8 ilyen gepem van.... szoval marad rajtuk az Xm+....
viszont ahoz meg kellene Taviranyito....
a pocket CC2500 meghajtja az Xm+ ?szoval lehet jobban jartam volna CC2500 verzio plus ELRS moullal?
de most mar mindegy lesz ilyen is meg olyan is....
mar egy FrSky modul is 12epiiiz.... -
ArthurShelby
addikt
Nem akarok beleszólni, csak rövidebbre szeretném zárni a vitát, mert úgy érzem elbeszéltek egymás mellett
Egyébként tervezel válaszolni a kérdésemre
Ha jól értem válaszolt, csak indirekten.
Te lakott területen akarsz repülni, amihez eseti légtér engedély kell. Ezt 30 nappal előre kell megigényelni és elbírálják (döntenek, hogy megadják e). Az elég valószínűtlen, hogy 30nappal előre tudod, hogy hánykor hol akarsz repülni/játszani.2021 óta nem kell eseti légtérengedély lakott területen kívül (illetve olyan helyen, ami nem esik pl repülő tér körzetébe, és hasonló kivételek). Ezért akart téged kiterelni lakott területen kívülre.
Kb 2,5 km séta (autóval meg kb 5 perc
47,4090507, 19,1285129 ez meg csak belefér) és 40m magasságig az MDS használa mellett, üzembentartó és drón regisztráció után egy segítő VO-n kívül, az ég világon másra nincs szükséged ott FPV repüléshez 250g alatt.
Ha jól értem 2021 előtt lakott területen kívül is (magyarán mindenhol) kellett eseti légtér engedélyt kérni, csak akkor mindenki tojt rá.
Szóval röviden:A MyDroneSpace appban (MDS) kell kérned engedélyt, hogy repülhess, amit automatikusan megkapsz lakott terülten kívül, belül kérdéses és 30nappal előtte kell. Hogy ezt meg tudd tenni, kell lajstromszám, amihez regisztrálni kell a drónt.
Biztos kihagytam pár dolgot, nem tudom hogy van pontosan, csak próbálom összerakni.
-
Schaf
tag
Lakott területen belül nem végezhető repülés eseti légtér nélkül.
Nem most, nem 3 éve, hanem előtte sem lehetett.
Ha nem fér bele, add el.
Én meg versenyezni, meg driftelni akarok a házunk előtti utcában, de a rohadék szabályok nem engedik.
Egy pillanatig azt hittem komolyan érdekel a dolog, nem csak kekeckedni akarsz... de a jelek szerint mégis.
Ezért neked is elmondom... nincs jogod repülni... sehol az EU-ban. Lehetőséged van... ha és amennyiben.... 😎
-
Schaf
tag
Pedig válaszoltam.
Kb 2,5 km séta (autóval meg kb 5 perc
47,4090507, 19,1285129 ez meg csak belefér) és 40m magasságig az MDS használa mellett, üzembentartó és drón regisztráció után egy segítő VO-n kívül, az ég világon másra nincs szükséged ott FPV repüléshez 250g alatt.2021 előtt 30 nappal előre eseti kellett, amihez a reptér engedélye és kockázat elemzés is dukált.
Mondd, hogy most rosszabb... 🤔🤔
-
Schaf
tag
Szia.
Az összes elérhetőségem nyilvános. Keress bátran és kb 15 percben elmagyarázom.
Annyit azért előre tegyünk tisztába... a 1995. évi XCVII. törvény a légiközlekedésről nevű jogszabályunk alapján 2021.01.01.-ig MINDENHOVÁ kellett eseti légtér. A kertedbe és a mezőre is Azóta nem kell az ország nagy részére.
Szóval ezt az "eseti légtér miatt élhetetlen" hülyeséget hagyjuk, mert bullshit.
A whoppal lakott területen kívül G légtérben VLOS távig kb azt csinálsz amit akarsz, 250g alatt se jogsi, se biztosítás nem kell. SŐT! Életkori korlátozás sincs, azaz egy gyerek is repülhet, ha a többi szabályt betartja.
Az üzembentartó regisztráció 1x2000e ft a drón is ennyi. De több drón esetén már nem kell újra üzembentartót regisztrálni (vandor hülyesége ellenére se).
MDS regisztráció és a repülés bejelentése után, mehet a buli.
Szolgálati közlemény: Vandor... az MDS-sel semmiféle légteret nem foglalsz.
... és a kedvedért mondom, hogy ne terjessz baromságokat. A 120m IS EU szabál, az állam semmiről nem mondott le, jó oka van ennek a magassági korlátnak.
-
vandor01
senior tag
nem ertek hozza es nem ebbol elek meg masbol
DE szerintem mivel van rajta camera szoval kell minden! azaz1. regeles
4000ft/db par nap par het mert 2 koros a mutatvany
eloszor jelzed aztan a valasz utan fizetsz azt varsz a lajstromszamra
na most ez mashol azonnali es ingyenes par kattintas es nyomtatod a regszamot
na ez nincs otthon ebbol is elnek a sheftes shaftok2. varosban lakott teruleten legterengedely
mert az allam 1cm.magassagi legter controljarol sem mond le akar a sajat kertedben is
na most mashol 120meter magassagik az allam lemond a kontrolrol persze vannak szabalyok epuletektol emberektol x metere tavolsagra etc etc
na ez is szarabb mint az EU-s direktivak3. Biztositas
nem kotelezo de megis kenyszeriteni probalnak ra a sheftes-shaftosok
mashol a lakasbiztiben benne van pl egy whoop biztije... nincs kulon shapolas
persze nagy madarnal mar mas...4 spotter
nem repkedhetsz a sajat kertedben csak ha vki mas figyel!5. applikacioba valo KOTELEZO bejelentkezes
na nincs legterengedelyed felejtos!
ha van akkor sem biztos (foleg varos lakott terulet) hogy repulhetsz mert pl ertesitenek hogy vmi fog tortenni arrafele... azt b...hatod...
na mashol mivel 120 meterig lemondott az alllam a controlrol nincs szukseg ilyenre6. jogsi
de az igazi jogsi csak sheftes-shaftos fajta jo! az ingyenes osztrak fuuujj!7.?
8.?
9.?
Na valami ilyesmi.....
amig whoopozol es csak bokrokat kerulgetsz mas embert nem baztatsz nem kukkolsz... nem munkara hasznalsz nagy gepet etc....
ez az egesz KB csak a sheftes-shaftosoknak a megelheteset jelentene! -
vandor01
senior tag
MINDEN!!!
nos ezert nem tartjuk be!
es ezert nem fog a sheftes-shaftos belollunk elniDE amugy 100%-osan igazad van "sheftes shaftos" nem ertek hozza de ezt nem kell bizonyitanod mi vagy te b+ rendor BKV ellenor vmi onkentes tovenyhuhogo??? onjelolt vadalku ugyesz?
batran buszken vallalom hogy nem ertek hozza mert minek ertsek hozza az 40 grammos pocskoszoruvel a bokrokat 5meter magassan kerulgetni???persze ha majd a vaci utcaban akarok 130-al repkedni akkor utanna nezek mi kell hozza.... addig te csak egy madarijeszto vagy a whooposok szamara......
aki businest akar csinalni belollunk hisz te irtad belolunk elszAhogy írtam én az olyanokból is élek, mint te.
ha belollunk elsz? akko ehhen fogsz dogleni.... konnycsepet nem ejtunk -
vandor01
senior tag
mivel nem vagyunk egyformak
egy 5collos `tank`kal is meglehet tanulni.....
olyan vazzal es alkatreszekbol ami birja a kikepzest
teny es valo kis pocskoszoruvel tobb a lehetoseg a problemamentes repulesreprotokol....
ha ujra kezdenem az epitest akkor ELRS helyett inkabb TBS Crossfiret valasztanam...
de mivel minden gepemen Xm+ van.... marad az FrSky vagy 4in1 modul -
SpydeR3412
aktív tag
Igaz. Csak tudod, a remény hal meg utoljára
Nekem nincsenek jó tapasztalataim a Betaval, ebben a motorban is csak a forraszthatóság ér fel az ingerküszöbömig. Viszont, hogy végre meglépte ezt a hm is, az nagyon jó hír. Nekem az egyetlen hátránya ezen mociknak a kábel tőből szakadása. Amúgy lehet ütni-vágni nagyon jól bírják.
19kkv-t már csak a 7es gépen használok, azt is csak 2s-en (Betafpv sajnos nem bírja).6osra meg a 0802/22kkv van, bár az is egy 7es vázban ül most... A 07/23kkv-t tudod hasonlítani a 08/22kkv-hez? Gondolom a 8as moci erősebb valamivel, viszont amíg nem volt addig 7esek voltak azokban a gépekben és jót mentek úgy is.
-
-
vandor01
senior tag
ertem ertem ertem....
a kerdes a TELO motorjanak az atmeroje!!!
mert a hirdetesekben a sok okos kis jomunkas copymaster nem irtja!
[link] [link] [link]viszont a 8520-as motorbol van 1mm es 1,2mm es tengelyu....
nos mi van a TELOBAN?a kopintott propeller koppintasa a TELO propba 1,2mm-es lukat tesznek
valszeg a TELO valoban 1,2mm-es.... csak kene a megeroites!
mert nalam a 2S 1020-as motor 1,2mm-es és van kor vagy D formatum
kiprobalnam az "eredeti" vagy acsak az elso kppintott verziot is.....
csak biztosra mennek hogy 1,2mm!!!persze az 1mm-es luk sem akadaly a furo letezik....
a D sem akaszt meg vannak faja ragasztok -
kriszbon
őstag
Szia!
Köszönöm a választ.
Ahogy kivettem, lényegében ő csak felelevenítené játék szinten az FPV repkedést, mert volt régebben gép neki.
Mondtam hogy az ilyen wifis vackoknál sok a késés képileg, meg esetleg olyan szemüveg tokkal tudna repülni amibe a telót bele lehet rakni(egy katasztrófa lenne szerintem).
Rá tudnék neki dobni egy 8g-os 1080P-s videó rögzítős kamerát, mert hentereg egy itt(a régi időkből egy 5Mp-es SD-s).
Létezik valami ami 5,8G és összecsukható "vacak", FPV kamerával? -
twine
veterán
Azta...nagyon jól néz ki a kis masina
Kíváncsi is voltam mi lett a motorok sorsa, hová kerültek..úgy látom, jó helyre
Fent már ecseteltem többször, mennyire szeretem a 85mm vázon ezeket a kis geprc-ket, de most az új kis motoroktól már széééét feszít a kiváncsiság...
A geprc ugye 1102/9000kv
a T-motor meg 1103/11000kv
nyilván fogyasztásban is zúzósabb lesz, de hogy durvábban is fog menni az is biztos...Az 5"-os gépen is megéreztem amikor a 2306/2150kv-t lecseréltem
2306/2400kv-re. -
twine
veterán
"Nagyon örülök, hogy egy kis beállítással ennyit javult a élmény! "
Igazán sokat!
Jól látszik, hogy nincs az a durva át vagy megbillenés(vagy hogyan is nevezzem) a hirtelen fordulóknál, ami eddig volt...
Nagyon élvezem..."azért meglátszott a téli kihagyás."
Szimulátor"Most akksit kell beszerezni, "
Sajnos az jól látszik nálam is, hogy le van térdelve az összes kis 2S aksim...jobban vagy kevésbé, de kis betegágy mind
Utána nézve az áraknak, (ellent mondva a mutkori írásomnak, hogy ki lehet fogni értelmes áron alkatrészt) azért kicsit lehorgadt a szám, mennyibe fog nekem kerülni, egy új 2S 300mAh aksi szett..."az ELRS rendszer"
Nem olvastam még igazán utána miért jó ez...
Valójában én akkor vettem a CF szettem amikor ti "eldobtátok", és ELRS-re váltottatok...(mondtam, hogy későn érő típus vagyok)
Nekem annyi jót, kényelmet, és akkora távolságot, azon belül vételi stabilitást adott a CF az
Frsky után, hogy eszembe sem jut másik után nézni egyelőre...
Főleg úgy , hogy 1db 5"-os gépem van ami CF, a whoopok meg még mindig Frsky-al működnek... -
twine
veterán
MOst...!
Kicsit későn érő típus vagyok na
Vagyis a "Most", az azt jelenti, hogy tegnap "állítottam át" a kisgépeket props out-ra...
Nagyon régóta pihentek a kis masinák a dobozukban, mert az 5"-os "vadsárkány" vette át a nagy kedvenc szerepet, így a "pötimasinák" kicsit mostohagyerekek lettek...
És milyen kár...
Ezzela props out-al mintha új gépeket kaptam volna... összesen 9db 2S 300mAh aksim van de tegnap óta én már nem is tudom hányszor töltöttem a szettet...
Nagyon nagy élmény...tényleg teljesen máshogy repülnek a gépek..(MObula7, és az UR85-re épített masinám)
Főleg az utóbbi lett besz@rás
Ez a gép annó megépült, de nem vált belőle kedvenc...Na most viszont....
Kva jó vele repülni...
Valóban olyan lett, mint amit itt olvastam eddig tőletek, hogy miért szeretitek a 85mm-es gépeket...
Nekem "beragadt" eddig a mobula7 a 75mm-el, azt szerettem, csak már baromira unom, mert szar az egész "felépítménye"(canopy) rángat a kép iszonyatosan....jó volna valami normális kamera és canopy rá...csak nem tudom mit vegyek a mob7váz+crazybee lap pároshoz, hogy az szépen feélcsavarozva álljon a vázon remegés nélkül...
Vagy lehet, hogy azt is megtaknyolom mint a 85mm-es gépet..
Azon ugyanaz a canopy van, csak a fejet minőségi "takonnyal" megragasztottam, és olyan szuper majdnem jello mentes képe van...meg hát azok a motorok is nagyon f@szák rajta
szeretem az egész gépet...csendes, a geprc motrok simák, a gép repülés közben tényleg csak "susog", nincs semmi felesleges műnyag"rezgés hang"...Na megint regényt írtam az ömlengésemmel...
Pedig egy mondatban is össze lehetett volna foglalni..
Köszi az ötletet, a props out nagyon faja lett -
twine
veterán
Szinte betűre ugyanezt írtam volna...
Nem írom le mégegyszer ugyaneztRáadásul mostanában az aksi árak durván megemelkedtek. Amit tavaly 6-7000ft környékén vettem az most 10-13000
Egy "kezdő" 5db-os 4S 1550mAh akksi "szett" 50-60000ft környékén áll meg.
Én a szimulátor után inkább a whoop-ot javasolnám...
Arra is el lehet költeni a világ minden pénzét, de talán okosan vásárolva kicsit olcsóbb mint az 5" 4-6S kategória -
Fuhur
kezdő
Ez egy nyilvános rendezvény. Tehát nem egyetemi látogatók is lesznek szép számmal akik biztonságáért a rendezvény szervezője, azaz az Egyetem a felelős. Ezért aztán alapvetően csak a bemutatókra meghívottak repíthetnek, de ha jössz/jöttök és hoztok magatokkal whoop-t (és szigorúan csak azt, nem nagyobb gépeket) akkor lehet, hogy találunk olyan időt amikor kevés a látogató vagy olyan kis "zugot" ahol nincsenek és ott meg lehet reptetni a cuccot.
De éppen a whoop népszerűsítéséért, no meg mert nekem személy szerint is nagyon tetszik
tervezek versenyeket rendezni ahol természetesen minden jelentkező -akik majd a kiírási feltételeknek megfelelnek- repíthet és jól érezheti magát. A terv nem vérre menő verseny hanem inkább jó hangulatú összejövetel. A verseny inkább csak egy kis játék a dologhoz. Például veletek közösen szeretnék új és a nézők számára is látványos feladatokat, kapukat kitalálni és megépíteni majd.
Szóval gyertek mert a látványos repítést SP!T és csapata garantálja (én már láttam élőben, érdemes megnézni!
) és tudunk beszélgetni, tervezgetni egy jövőbeli versenyről.
-
twine
veterán
Szexik azok a GepRc motorok...remélem neked is annyit örmömöt adnak majd mint nekem...
Igaz mióta ránkrobbant a nyár szinte csak az 5"-al repültem, a whoopok pihentek. De amíg repült, 0 gondom volt vele...(nem úgy mint a happyModell-el)
Lassan jön a whoopok időszaka nálam is....Benti repülés, kis "heggesztés"-"molyolás"... -
ecaddsell
aktív tag
Nekem nagyon furcsa ez a hatalmas dB előny, mert maga az antenna nyereség dipol esetén 2dB környékén mozog, moxon esetén meg öt és fél dB környékén.
Dipol direktben a linkedről:
Bandwidth: ~2390-2480 MHz
Gain: 2,2 dBi
Cable length: ~10cm
vSWR: lower than 1.3Moxon:
Bandwidth: 2400-2480 MHz
Beam width: over 180 degrees
Gain: 5,5 dBi
...
SWR: lower than 1.3Ugyanezek a számok betafpv esetén 2dB ill. 5.6 dB
https://betafpv.com/products/betafpv-t-antenna-for-receiver
https://betafpv.com/products/betafpv-moxon-antenna
Itt 3D sugárzási diagram is van, de nem túl jó, érdemes jobbat keresni a neten.Azaz önmagában az antenna váltás kb. 3-3.5dB nyereséget jelent a moxon esetében (ami irányított antenna, főképp előre sugároz azaz szemből jelent ennyit, hátra meg oldalra meg még kevesebb is a jel) a dipol esetén meg nagyjából semmit.
Na kerestem egy képet, ami jobban szemlélteti, meleg szín ahova jobban sugároz, hideg ahova kevésbé:
Ha mégis hatalmas különbséget tapasztaltál akkor ott valami nem volt jó a csatlakozásnál.Én semmi ilyen nagy ugrást nem várok sőt, bár itt jól lehúztuk a Happymodel antennát, a reflektált jel még a rosszabb esetén is csak néhány százalék volt az is sávszélen, azaz az is nagyon messze van attól, hogy ne lenne használható.
Egy ideje ott motoszkál a fejemben, hogy valójában lehet azért nem látszik szimmetrikusnak a két ága az antennának mert a betáp sem szimmetrikus (vagy a balun elhelyezkedése, ha van egyáltalán) azaz ez egy szintig normális. (Ugye én kettőt kaptam és mindkettő eltérő hosszú).Egyébként ha 15-20dB nyeresége lenne az antennának az nem is lenne jó (extrém LR használatot leszámítva) mert az azt jelenti, hogy az antenna csak egy nagyon szűk irányban használható, nem fog körbe sugározni.
Persze itt is van kivétel pl. a Lumenier AXII duo, ahol úgy oldották meg, hogy ne csak egy nagyon szűk irányban legyen használható, hogy fogtak két antennát és egymás mellé tették (kétszer annyi jel, még 3dB nyereség, innen egyébként a duo név), de ezt ugye vevőnél lehet elvileg eljátszani, adónál a teljesítmény szétoszlik azaz nincs nyereség.
Itt viszont semmi ilyesmiről nincs szó (ez messziről látszik), szóval ha nagyot ugrott a jel akkor csatlakozási hiba volt. Szerencsére nekem ilyen nem volt. -
ecaddsell
aktív tag
Nem tudom neked mennyire nem egyforma az antenna két vége, nekem a rossz az valami nagyon durván nem egyformára van vágva.
Kívülről nem is annyira látszik mert rá van a lezáró húzva a végére (eddig a kapkodásban nem is néztem meg), de levéve nagyon látszik.
Nem értem, hogy képes ennyire hanyag lenni aki ezeket vágja, még körülbelül sem találta el.
(Vagy eleve valahogy tolni kell a külön antennákat, mert egyébként nem fogynak elég jól...)Ebből kifolyólag az antenna rezonancia pontja is egy jó 100MHz-el feljebb van és messze nem olyan éles mint egy normális antennánál. Lehet megpróbálom toldani, de ezeket a cuccokat igazán megjavítani már nem lehet, azaz ebből nekem is Moxon lesz.
Köszi a tippet.Igazán köszönjük Happymodel a "minőségi" munkát...
-
ecaddsell
aktív tag
Köszi a tesztet, akkor kb. hozta amit vártunk/a papírformát.
Csak most jöttünk vissza (és még hetekig nem sok időm lesz ezzel foglalkozni), de az antennát megnéztem és a szórás a két TX antenna közt amit kaptam tényleg nagyon sok (NanoVNA-val néztem, csak a jobbat teszem ide, mert a rosszabb az tényleg elég gyatra, lehet valami hibás példány mert nem volt egy határozott pontja ahol kicsi lett volna a reflektált jel).
A jobb antenna az kb. ugyanazt hozza mint a T-Lite antennája (a sárga görbét kell nézni, minél kisebb a reflektált jel annál több megy ki).
T-Lite TX:
A kb +3dB nyereség az viszont vsz. marginális (link budget 100dB felett).
Ezek alapján meggondolandó, hogy a nagyobb RC-re 10dB-es antennát tegyek (azért csak a nagyobbra, mert batár nagy, de ebből van normál SMA mert a többség RP-SMA ami ide nem jó), de addig felcserélem a T-Lite meg az ELRS antennáját.
Ha több időm lesz valamikor akkor lehet jobban utánanézek ennek az antenna dolognak Pluto-val (ez is egy RF eszköz amivel viszonylag pontosan lehet mérni antenna nyereséget).A dinamikus TX power 1 dolog, engem az is érdekelne, ha már nincs lehetőség további növelésre akkor a Hz csökkentés is jöhetne.
-
Blizzardking
őstag
Néztem a 75-ös build-edet. Szép, mint mindig. Ilyen prop-okkal próbáltad már? Kíváncsi lennék a véleményedre. Szerintem jobban ugrik vele, és végre is többet tud. Nagyon hasonló a buildem, ezért javaslom. Kipróbáltam vagy 5-6 féle prop-ot, és nekem ez a nyerő. Már linkeltem régebben, de az már régebben volt
Szerk: ez 1.5mm-es shafttal van, most láttam hogy a tiéd 1-es, de a lényeg a típus
-
ecaddsell
aktív tag
Ha van tartalék FC-d akkor érdemes azzal mindent belőni, akár az előtt, hogy az RX-et beépíted valahova (az FC-t BF-ra kötve lehet nézni, hogy jó-e). Amikor kész csak a 4 vezeték véget kell átforrasztani.
Én kicsit túltoltam ezt, mielőtt bármi megjött volna ott figyelt a telón a TX meg az RX SW is már, aztán kiderült valamit az RX-nél elrontottam. Az RX érzékelte a TX jelet mert amikor ment a TX akkor nem ment át hotspot módba (nem volt gyors villogás), de folyamatos világítás helyett hármat villant (ilyen nem is volt a leírásban) és bár adott ki valami jelet (oszcilloszkópon nézve) az FC nem tudta értelmezni.
Akkor mindent lecseréltem a legújabb verzióra és azt feltéve minden OK volt (csak a vevőt cserélve már megjavult). Ez volt az egyetlen dolog ami kicsit megakasztott egyébként.
Lehet a régi konfigurátoron elrontottam valamit, az a konfigurátor zűrösebb volt.Bár a multi-path fading kiküszöbölése a kerámiával antennával is kell menjen a szélessávú moduláció miatt, az a 20dB jelesés elég sok (annak felel meg mintha 100mW adóteljesítményt leveszed 1mW-ra), ha tényleg a közeledben van akkor elég lehet, de lakáson belül ahol komoly válaszfalak vannak ott már necces. Ha tudod próbáld ki, kíváncsi leszek neked mennyire marad stabil a jel (micro fail safe-ek).
A 100mW-al a TX16S-es modul már melegedett is, a T-Lite-ot meg elve nem akartam 25mW felé vinni a gyengébb táp és akku miatt. -
ecaddsell
aktív tag
Közvetlen tapasztalatom nincs, bár megrendeltem pár modult és ha eljutok oda akkor közelebbről meg is nézem majd (a közelebb itt szó szerint, ui. itt a long range az tényleg az és túlmegy azon amit tesztelni tudnék, néhány youtubernek is megygyűlt ezzel a baja pedig nekik komolyabb cuccuk is van; bár lehet itt bringára felpakolva a cuccot telemetriával meg lehet nézni, legalábbis a telemetriás korlátokat ami kisebb mint nélküle...).
Jelenleg a bemutatók alapján nagyon bízok benne (lényegében a semmiből nagyon nagy rendszert lett nagyon rövid idő alatt és mindenütt a technikai határokat feszegeti ami sok esetben azt jelenti, hogy amire ma különböző megoldásra van szükség jó eséllyel 1 is elég lehet a jövőben).
Mivel a használt moduláció szélessávú szórt spektrumot használ, bármi olyan zavaró tényező ami nem a teljes sávszélességet érinti (zaj csak 1 adott csatornán, multi-path jelkioltás) nem tudja az átvitelt jelentősen rombolni.
Érdemes a Wiki kapcsolódó oldalát megnézni:
https://en.wikipedia.org/wiki/Chirp_spread_spectrum
Amit érdemes még megnézni az az érzékenység-link sebesség görbe:
Lényegében egy külön (lényegesen előnyösebb) görbén mozog mint a többi hasonlítható rendszer.
Viszont ha a TBS crossfire (ami ugye 900MHz-es rendszer) oka a 900MHz jobb terjedése olyan terepen ahol sem direkt sem indirekt módon nem látja egymást az adó és a vevő akkor azt nem az ExpressLRS 2.4GHz-es verzióra, hanem a 900 (868) MHz-esre érdemes cserélni. A rádió terjedés fizikai korlátait nem fogja a rádiójel okos használata megoldani. -
zolikaDB
veterán
Szia!
Ez alapján lőttem be a távot: [link] - D8-as Frysky van a Crux-omban.
Elsőre azt hittem (miért, nem tudom...), hogy a távot kell összekötni a Betaflight-tal: [link]
De igazából összesen ennyit csináltam, meg feltelepítettem a legfrissebb Betaflight-ot, ami amúgy továbbra sem látja az USB portot, holott az ajánlott drivert feltettem. -
twine
veterán
Nem tudok rá rosszat mondani...
Nem grammnáciknak való mert nehezebb mint a többi hasonszőrű társa, de ezt én épp pozitívumként élem meg, hogy "van benne anyag"...
Tökéletesen teszik azóta is a dolgukat...Még az elején megtaknyoltam az alján a kábeleket, a prop.-ok kaptak csavarokat, így most egyelőre úgy érzem, örök élet+1nap...
Szépen pörögnek, nem hajlott a tengely crash után...
Igazábol semmi kiugróan pozítívat nem tudok mondani, ha csak az nem az, hogy úgy teszik a dolgukat, ahogyan várod tőlük...
Én bátran merem, kimondottan ajánlani... -
cd334
tag
Na, sajnos a toothpik nem jött össze, mert az FC-n megdöglött az egyik ESC. Mielőtt megdöglött sikerült vele pár kört mennem és tényleg nagyon dinamikus volt. Nade egyszer majd összeáll. Viszont az UZ80-t még mindig nagyon szeretem, kezes nagyon szépen irányítható gép.
@twine milyenek a GEPRC 1102-es motorok? Én is rendeltem párat, mert megfogytak a happymodel 1102-im és kíváncsi vagyok.
Közben átestem egy full TX16s táv frissítésen. Meglepően flotul ment minden.
-
twine
veterán
Csipogott ma a telefonom hajnalban,kinyomtam, de később tudatosult bennem ,hogy ma nem kell menni melóba,,de ha már fent vagyok , adjunk az érzésnek,,,álljunk neki hajnalban crossfire-t "hegeszteni"
Hát ez tényleg egy kva jó rendszer,,,hogy szólt, az rx nem a legfrissebb... frissítem? Persze .....done....
Egyelőre ide akasztottam,
Nem tudom milyen lesz, a távolság és "bokros" tesztet majd estefelé tervezem...
Kertben próba, teszi a dolgát...Amiben viszont kérném szépen a segítséged....
Az miért lehet, hogy egymás mellett az rx tx, és 78-80%-os rssi-t kapok...
Működik az érzékelés tenyérrel letakarva az antennatz, csökken, egymásra rakva emelkedik az érték, de azt gondolom, házon belül egy asztalon, közelíteni kellene a 99%-hoz...
Valamit elrontok?
De azért egyelőre nagy az öröm, hogy idáig is eljutottam... -
twine
veterán
Ezt "úgy vágattad" egyénileg magadnak?
Nagyon faja
Kíváncsi leszek mit mondasz majd (át)építés után...Én is hétvégére tervezem a crossfire beüzemelését...
Tegnap akasztottam először gépre az adót...legfrissebb firmware-el érkezett...frissíteni nem kell...
De már látom miről beszéltél a multban, hogy mennyivel könnyebb,(legalábbis ez a része) mint egy FRSky rendszerrel, ahol c0ptam is , rengeteget, mire végre megtanultam , és összeállt a kép, mit hogyan...
itt valami baromira user-friendly így szoftveren keresztül...
Várom már...nagyon kíváncsi vagyok rá működés közben -
SpydeR3412
aktív tag
Faja kis váz!
Erről jutott most eszembe, hogy nekem is kell lennie valahol egy ilyen kis váznak műanyagból. Ha lesz időm beállítani az fc-n a dolgokat, akkor lehet én is átépítem, vagy megpróbálkozok azzal a 40mm-es proppal. Bár sok esélyt nem adok neki, hacsak a 0802 nem takarékosabb a 0703-nál. Az 22kkv volt, a 08as meg 25kkv, de már az is karcolgatta az 5a-t, ha rendesen odavertem neki. -
twine
veterán
elkészült/újraépült végre a whoop...
2-3S 85m(pár fotó)
Váz:UR85HD
Motor:GEPRC 1102/9000KV
Vezérlő:CrazyBee F4FR Pro V2
Cam: AIO 25MV, 120fok, 700TVL(MOB7 camera)
Prop:Hulkie 1940-3
Aksik:-2S GNB 300mAh HV
3S Tattu 300mah HV
Végül (ha valakit érdekel) 41g lett a konyhai mérlegen aksi nélkül...
Motorokról néhány szó, tul sok tapasztalat nélkül egyelőre...:
Szerintem nagyon szép ez a fegyverszürke vagy mia szösz a hivatalos neve ennek a színnek...
A ragasztása az állórésznél egy lehelettel minőségibb mint a Happmodel féle borzalom, de ez sem örök élet...szvsz erre is rá kell erősíteni, ha tartós működést szeretnénk...
Viszont azt gondolom a minőséget abban is lehet mérni, hogy ugyanazokat a propokat, amiket az URUAV 1102-es motorokrol teljesen "random feszesség" mellet tudtam leszedni(némelyiket alig tudtam letekergetni, fájt az ujjam mire lejött, volt amit meg simán lehúztam...)Nos ezeket a propokat mind a négyet pontosan ugyanolyan erőhatás mellett tudtam kényelmesen, de nem lazán feltolni a motorok tengelyeire...
Én eddig azt hittem a műanyag propellerek azok amiket ilyen borzalom lukméretekkel tudnak "fröccsönteni"...
Most kiderült számomra, hogy azokkal semmi gond..
amivel gond van, az a "sz@r" minőségű motorok tengelyeinek mérete,,ahogy épp sikerül a műhelyben...
Én legalábbis most ezt szűretm le abból amit tapasztaltam...
Hangja szép, furcsa rezgésektől mentes....túl nagy különbség nem hiszem hogy lesz repülés közben egy happymodelhez vagy uruavhoz képest, hiszen a "matek" ugyanaz...1102/9000KV
Gondolom ha lesz különbség, az tartósságban mutatkozik meg...
A kamera képem szép, nincs rázástól való "zizegés", vagy jello...
Első felindulásból elégedett vagyok vele...Nem gondolom hogy borzasztó nagy csodát vásároltam, viszont szvsz mindenképpen minőségibb darabok, mint a Happymodel-UrUAV párosok...A tartósság meg majd kiderül...Ugyis jövök "sírni" ha megkotlik valamelyik
Holnap szerintem még a szoftveresen is "rendbe rakom" a gépet...(Feldobom a legfrisseb BF.-ot...)aztán öröm és boldogság...
irgalmatlanul megy 3S-en ez a kis gép -
twine
veterán
Bízom benned...Sok jót olvastam már tőled ,róla...
Nekem az lenne a fontos, hogy a technológia lehetőségein belül minél többet ki tudjak hozni belőle.
És itt nekem nem a távolság a lényeg, hanem a tereptárgyak...
Hogy cca. 1km-en belül, ha egy lombosabb fa mögé kerülök, vagy hasonlók, akkor ne dobja el magát failsafe-el...Ilyen és ehhez hasonló vágyaim vannak...
Szeretném azt hinni, hogy tisztában vagyok a határaival, tehát nem csodát várok, de azért jóval nagyobb "erőt" várok tőle mint egy R-XSR-től..
A hagyományos értelemben vett Long Range nem kimondottan érdekel...Arra ott a Phantom, ha mindenképpen távolságra akarok repülni és kamerázni...
Viszont jó lenne magabiztosabban repülni egy fákkal bokrokkal megtűzdelt mezőn, mint most... -
syler123
veterán
Betaflight 4.2.2
Port fülön semmit sem állítottam. Egy ilyen whoop.
Ahogy látom saját márkás vtx: Skystars 25-100MW 5V VTX
Nem állítottam sem csatornát se semmit. A betaflight vtx tab nem aktív, de az korábban sem ment, de cli-ben be tudtam állítani a teljesítményt. Így most nagyon gyenge.A get vtx parancs pedig ezt adja:
# get vtx
osd_vtx_channel_pos = 234
Allowed range: 0 - 15359vtx_band = 0
Allowed range: 0 - 8vtx_channel = 0
Allowed range: 0 - 8vtx_power = 0
Allowed range: 0 - 7vtx_low_power_disarm = OFF
Allowed values: OFF, ON, UNTIL_FIRST_ARMvtx_freq = 0
Allowed range: 0 - 5999vtx_pit_mode_freq = 0
Allowed range: 0 - 5999vtx_halfduplex = ON
Allowed values: OFF, ONvtx_spi_bus = 0
Allowed range: 0 - 3 -
twine
veterán
Persze-persze,,,minden szentnek maga felé hajlik a keze...
Én is a saját érdekeimet tartom szem előtt...
Ezzel nem is védeni akartam az egész "kócerájt"...
Inkább csak meglepett szegény a "történetével, és a stílussal"...Kb ilyen fiktív történet jutott eszembe mikor az ember @nyázva akar elküldeni valakit "a hivatalban" a 3.14csába, aztán a végén mégis ő ad némi "aprót", hogy igyon egy kávét az ügyintéző mert borzasztó lehet ebben a közegben dolgozni...
-
SpydeR3412
aktív tag
Régen nekem sem volt gondom vele. De most került hozzám egy spi frsky fc, kiderül tudom-e használni. Az xlite-al nem számítok rá, (mert az frissítve lett hogy tudja vinni legalább a külső vevőket), de a Jumper még a régi (3-4 éves), az talán jó lesz. :)
Peaceliker: a crux az 1-2s,nem?
-
Peaceliker
addikt
Oooo 75mm en adja ám
Nekem 23g a custom build 22kkv és hihetetlen mit megy és nem eszik. Szottyos 3 éves 450es akkuval 5p. 65mm en 19g os moblite6 sokkal sokkal gyengébb.Twine
Mobula7 mocskos nehéz és kevés kv ahhoz hogy 1s en jó legyen. 10g al lejjebb meg +3-6kkv és egy másik világ, el sem hinném én sem ha nem próbáltam volna.
Vmelyik nap ha nem kezd szél meghajtom kint is, bent iszonyat jó -
twine
veterán
"75mm 3br 0802 18kkv"
Ez gyakorlatilag a mob7 gyári config...
Én nem is emlékszem 1S-en próbáltam e a mobulát...
Nem mondanám biztosra, hogy nem, mert aztán az orromra lesz koppintva, hiszen a zzzinternet nem felejt, de tuti, hogy csak egyszer kétszer, valami nagyon új korában....
De konkrétan az élmény nincs meg az emlékezetemben... Az valami nagyon borzasztó repülgetés lehet... rendkívül beginer módban...
Az is élmény, hiszen emlékszem mekkora érzés volt, mikor az első zuhanás nélküli acro körömet le tudtam nyomni a kertben...
De most már tudom, hogy valójában az nem az amit (talán mondhatom többes számban) mi keresünk ebben a hobbyban...
Szóval az a config 1S-en biztos hogy gyatra...
De 2S-en én a napokban az utcában "eleresztettem" full gázon a mob7-et és azért meglepő mit tud menni ez a kis sz@r...a még kissebb legypiszok motorokkal...Amikor a 85mm 1102/9000kv alá felgumiztam a 3S gnb-ket, akkor meg még jobban eltátottam a számat...
Röviden csak azt akartam kidadogni, hogy szerintem a mob7 az mindenképp 2S
főleg odakint..
De bent a házban is azzal repülök...
Nincs is 1s aksim amit használhatnék vele a gyárin kívül... De azokat meg nem használom, mert ph csatis... Meg nem bírom az ilyen közösítős összedrótozós megoldásokat... -
ecaddsell
aktív tag
Közvetlen tapasztalatom nincs az ExpressLRS-el, de a 2.4GHz-es verzió az vsz. absz. a jövő.
Antennával kb. 1g-os vevő... (kicsit visszatekerve méret összehasonlítás néhány népszerűbb vevővel)
https://youtu.be/IoioKGt7QQU?t=477Joshua Bardwell RC control link shootout https://www.youtube.com/watch?v=a8cy5BK5SbU
(Az utóbbi jó kis összefoglaló, globálisan is érdekes.) -
goldister
tag
Találtam még egyet:
Én már nem tudom eldönteni, fel kéne csapni a paragrafusokat, mert hol ezt, hol azt írják.
Pilóta nélküli légijárművek Európai Uniós szabályozása (hetpecset.hu)
18, 23 lapon. -
twine
veterán
Még nem
Sajnos a (fentebb emlíetett) harang csere nem volt elég,motort kellet cserélnem...de csak "más kábel színű" motorom volt, így BLheliben meg kellet cserélnem a forgásirányt...
Miért fontos ez? Biztosan lelkiszegénynek tartotok, de ez baromi jó érzés nekem, hogy évekig tartó tudatlanság után az ilyenek már "pacekból" mennek, nem kell youtube, és itt a topicban a jajveszékelés...Hanem azonnal tudom mihez nyúljak, és szoftverből megoldom, nem a FCKN kábeleket cserélgetem manual...A régi tagok tudják 1-2 éve még milyen hisztiket nyomtam itt a topicban akár egy bindelés alkalmával is...hiszen arra sem volt elég tudásom..
Most sincs sok..tudom , hogy ezek alapok, és közel sem egy pro tudás...
De nagyon jó érzés, hogy az ilyenek már végre megvannak...
Szóval motor cserélgetés volt, meg 4 db PH csatis aksit forrasztottam át XT30-ra, így végre megszabadultam, az átalakítgatós darabonkénti töltés rémálmomtól(persze csak ezeknél az aksiknál, hiszen van paralalel board , és a többi 2S 300mAh XT30-as,csak ezekkel volt szívás mert egy átalakítót raktam csak összeinkább coptam a lustaságom miatt) és mindenem XT30-as lett...(Volt aksikból két féle csatlakozós+ a 75-85mm-es gép is más-más volt...most egységesítettem mindent XT30-ra...+ kihasználva a délutáni jó időt, kicsit repkedtem...
Ebből lett az egyik fenti repülés/video is...Szerk:
Köszönöm a linket -
twine
veterán
+vandor01
köszi...Valaki le tudná nekem írni egy 80-90mm környéki toothpick miben másabb mint egy whoop?
Mármint úgy értem repülési élményben mit nyújt?
Kiváncsi lettem, de egyelőre elképzelésem nincs milyen egy whoophoz képest?
Nekem kicsit idegen, ez az "1S-max2S" kategóriatényleg ennyire durvák lennének a toothpickek, hogy 1-2S környékén elhagyom a hajam?
Elhiszek én nektek mindent, csak furcsa egyelőre... épp 2s-ről gondolkodnék whoopban 3S-re váltani a 1102 9000Kv-val mert az "agilisab"...
Más:
Ismét (sokadszorra) bebizonyosodott, hogy ha valami irgalmatlan jello, vagy furcsa "zaj" van a kamerában, akkor első körben a "hardware"-t kell jól átvizsgálni...a Mobulán borzolta az idegeimet mostanság a kamera...már "szét szűrőztem" magam, mire a végén figyelmesebben néztem meg a gépet, nem csak futólag..
Hát p@sztmek,az egyik hátsó motor tengelye pöppet hajlott volt
Végre "sikerélmény",hogy 0802-ből volt itthon bőven tartalék, és alkatrész, uh, egy harang/tengely csere után végre semmi baja a kamera képemnek...(én hülye meg szoftverből próbáltam már megint napok óta megoldani) -
ecaddsell
aktív tag
Nekem most nagyon bejön a skyzone féle rapidmix vevő, nagyon szép képet ad.
Ez a Skyzone Cobra-X amiről korábban írtál?
Ár értékben nem rossz az a szemüveg, pláne úgy, hogy HDMI bemenete is van...Más
Leszedtem a ImmersionRC Tramp Nano-val kapott lockolós IPEX csatit a vele kapott másik végén SMA csatis kábelről. Bár én teljesen szétszedtem (nem kellett volna), ez lényegében két részből áll. Van a kábelre roppantott IPEX csati meg a lock ami viszonylag könnyen áttehető másra is. Mondjuk most ezért nem fogom (megint) szétszedni a cuccot, de lehet másnak is hasznos lehet még a tapasztalat...
A képen nem látszik, de a koax belső vezetéke bemegy a csati rugós rögzítőjébe (de ezt nem is kell szétszedni).
-
Niczo
senior tag
Köszi a választ! Eredetileg egy Flysky adós cinewhoopot kerestem, mivel egy Flysky FS-i6x távom van. Tudom hogy ez is kezdő kategória, de egy jjrc h36 vagy h8 mini távja után maga a megváltás. A Hey Tina azért jött elő, mert jellemzően ilyesmi áron látok cinewhoopokat, itt lekuponozva viszont jár hozzá a táv is(ami úgy látom külön kb. 15 ezer Ft lenne). Még agyalok rajta, nagyon vonzó az ajánlat, de van több drónom is, úgyhogy nem sürget semmi.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Egyéb, hasonló témájú topikok:
● Quadkopterek, felső tagozat
● Fimi drónok
● DJI topic
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- TELJES KÖRŰ IT BESZERZÉS
- DELL PowerEdge R740 rack szerver - 2xGold 6130 (16c/32t, 2.1/3.7GHz), 64GB RAM, 10Gbit HBA330, áfás
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
- Creative Sound BlasterX G5 (70SB170000000) (Sound Blaster) (DAC)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest