Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Lalikiraly: Kinek milyen setupja van?
- jakra: Retro gyujtemenyem (cloud synced for safety...)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- LordAthis: RETRÓnia - RETRÓ Mánia - Úton van hozzám egy csodás történelmi darab!
- sh4d0w: Kalózkodás. Kalózkodás?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sh4d0w: Árnyékos sarok
-
LOGOUT
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
WN31RD
addikt
Kisebb léptékhez ott a dselect, abban egyesével tudod megadni a csomagokat.
Nem ismerek a csomagokat a tasksel-nél részletesebben de a dselect-nél kevésbé részletesen listázó csomagkezelőt, de persze lehet, hogy van ilyen. Nekem a dselect eddig tökéletesen megfelelt. (Kezdő debianos koromban én is megijedtem kicsit a dselect-től, de szerencsére jól rendreutasítottak, mondván, hogy jó az. És tényleg jó.) -
Sipi
addikt
Ezt a két modult boot után töltsd be kézzel:
modprobe snd-pcm-oss
modprobe snd-mixer-oss
Így indítsd el az xmms-t! Ha így megy, akkor valamelyik indítófile-ba (Debiannal nem tudom, mik vannak, talán ott is van valami local) tedd be ezt a két sort!
Az ALSA nem mindig tölti be automatikusan ezt a két modult (pl. nekem sem), de így kézzel behúzva OK.
Sipi -
proximus
senior tag
A CD -s változathoz NEM kell net,
ha viszont van, azzal csak bővül a lehetőségek így is széles tárháza.
Pl. innen tudod letölteni:
ftp://ftp.fhh.opensource-mirror.de/pub/gentoo.org/releases/x86/1.4/livecd
Milyen procid van? AMD? INTEL? -
proximus
senior tag
Ugy vettem észre tudsz angolul: Namármost van egy elég gyakran frissülő install doksi gentoo -hoz:
http://www.gentoo.org/doc/en/gentoo-x86-install.xml
Ha elolvasod, szinte mindent érteni fogsz. (van magyarra ferdített is: http://gentoo.linuxonline.hu (nem olyan friss))
Kérdezhetsz róla bármit, már eléggé kikupálódtunk
-
proximus
senior tag
Mondom a frankót: Van különféle processzorokra előre lefordított letölthető CD -s változat, meg van a Do It Yourself, hardcore változat
. Az utóbbinál a te kezedben van minden, és a lehető legnagyobb teljesítményt tudja nyújtani.
Egyébként van egy bazi-nagyra hízlalt ''topic -unk'' is:
http://prohardver.hu/rios3_forum.php?mod=40&id=13723&start=570 -
proximus
senior tag
Ha nem vagy ellene Gentoo -st faragok belőled
, és meglásd menni fog minden mint a karikacsapás.
Ezt komolyan mondom.
De ehez az egyik legfontosabb: milyen neted van: ADSL?, 56k-s modem?, neadj Isten Voda -net? (mint nekem a ráksó enné meg
(legalábbis az én igényeimet figyelembe véve)) -
proximus
senior tag
''de snddevices meg alsaconf newm kell...?'' snddevices --> devfs miatt már nem kell, mert a devfs -ke
auto osztja ki a device node -okat(/dev -ben lévő eszközfájlok)
''ha ujra installom, attol meg tudom hasznalni ezt a virtualis vinyot....?''
Egy próbát megér.
Neem nem nyúl a meglévő ''kamu'' opre. -hez. (ez nem poén volt
) -
rii
nagyúr
''................
/lib/modules/_save2.4.21
118,222
/lib/moduels/2.4.21
2,622
...............''
az aszt akarja mutatni, hogy a 2.4.21 gyokerebe a ifile-ok merete ekisebb, mint a matensnel ....
a sound dir-t bemasolom a save-bol a /lib/modules/2.4.21/kernel-be ....
a vmware-t ujra telepiccsem....?
holnaptol szerdaig nem leszek ..... -
proximus
senior tag
2. Hogy-hogy nincs snd-...? Tudtommal amikor az alsa-driver -t végigcsinálod, akkor ő berakja a /lib/modules/''ahova kell'' Jól csináltad az alsa -t?

3. Rá se ránts hogy mekkora az összméret. (ennek max annyi jelentősége van, hogy ha kisebb, akkor valószínű, hogy kevesebb modul van benne) A depmod nem csinál modulokat a semmiből ugye, csak ''térképet'' készít a meglévőkről. okés?
-
proximus
senior tag
Na szóval kernelt fogunk fordítani
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
, de nem a ''szokványos'' eljárással, ha nem úgy hogy ''úgysem fogsz ki rajtam
'' -módszerrel.
1. Másold le a /lib/modules/''kernel'' -t egy tuti helyre.
2. Szedj ki menden modult a memóriából a ''modprobe -r modul'' -al(lehetőleg ne fussanak más progik: pl. X)
3. Töröld a /lib/modules/''kernel'' -t
4. cd /usr/src/ (ha nincs ott olyan szimlink hogy linux, csinálj egyet: ln -s ./''kernel'' ./linux)
5. cd ./linux
6. a .config -ot mentsd ki valahova
7. make clean (tisztítás)
8. make mrproper (agresszív tisztítás(.config is törlődik), rendberakás)
9. .config visszamásolása
10. make menuconfig (most bent vagy a menuconfig -ban, kilépsz, kérdésre hogy save? ''yes''-et nyomsz)
11. make dep
12. make bzImage
13. make modules
14. make modules_install
14.b új bzImage helyére berak. Majd újraindítás.
15.a most jöhet a hang(ezt csak az alsa-driver -ben +a többit nem is kell újra)''make clean'', majd ./configure --with-cards=via82xx --with-oss=yes --with-sequencer=yes
15.b make, majd make install (ez is csak driver)
16. Nvidia driver: régi leszed : uninstall-nvidia?, vagy Nvidia-uninstall? (mendegy használd a ''tab'' -ot)
17. vmware-config.pl
Ha így sem lesz jó, GRRRR
-
proximus
senior tag
Ilyenkor kezdheted felhúzni magad, hogy milyen moslékok egyes cégek, hogy csak zárt drivereket adnak csak

Na jó most komolyan: nehogy megijedj már tőle, ez csak annyi, hogy ''no license'', vagyis nincs úgymond ''igazolványa'' a drivernek, ezért nem 100% hogy jól müxik,(Tudod win: whql= windows-hardvare-quality-labs)de nem ez miatt nem fog jól menni.
Egyébként nvidia.o is ezt ''mondja'' -
proximus
senior tag
Szerintem már nagyon jó úton haladsz.
Megmondom a frankót:
Az xmms -nek halvány lila gőze nincs hogy MIT húzzon be(úgy néz ki). Viszont alsamixer ezekszerint tudja. Egyébként nekem induláskor tölti be egy szkript a modulokat, szal nem baj az ha a programok nem töltik be maguknak.
kézzel így érdemes: modprobe snd-via82xx -
rii
nagyúr
ma'rmint igy...:
lib# ./configure --with-cards=vi82xx --with-oss=yes
lib# make
lib# make install
drivers# ./configure --with-cards=vi82xx --with-oss=yes
drivers# make
drivers# make install
lib# ./configure --with-cards=vi82xx --with-oss=yes
lib# make
lib# make install
driver# sndconfig
drievr/utils# alsaconfig ...... -
proximus
senior tag
Szerintem a gond ott van, hogy hozzá kéne fűznöd a /etc/modules.conf-hoz ezt
:
# Alsa 0.9.X kernel modules' configuration file.
# $Header: /home/cvsroot/gentoo-x86/media-sound/alsa-utils/files/alsa-modules.co
nf-rc,v 1.1 2003/08/05 21:07:55 johnm Exp $
# ALSA portion
alias char-major-116 snd
# OSS/Free portion
alias char-major-14 soundcore
##
## IMPORTANT:
## You need to customise this section for your specific sound card(s)
## and then run `update-modules' command.
## Read alsa-driver's INSTALL file in /usr/share/doc for more info.
##
## ALSA portion
alias snd-card-0 snd-via82xx
## alias snd-card-1 snd-ens1371
## OSS/Free portion
alias sound-slot-0 snd-card-0
## alias sound-slot-1 snd-card-1
##
# OSS/Free portion - card #1
alias sound-service-0-0 snd-mixer-oss
alias sound-service-0-1 snd-seq-oss
alias sound-service-0-3 snd-pcm-oss
alias sound-service-0-8 snd-seq-oss
alias sound-service-0-12 snd-pcm-oss
## OSS/Free portion - card #2
## alias sound-service-1-0 snd-mixer-oss
## alias sound-service-1-3 snd-pcm-oss
## alias sound-service-1-12 snd-pcm-oss
alias /dev/mixer snd-mixer-oss
alias /dev/dsp snd-pcm-oss
alias /dev/midi snd-seq-oss
# Set this to the correct number of cards.
options snd cards_limit=1 -
proximus
senior tag
Neem neem, nem hdparm -oltam, mint már mondtam, a chipset -hez tartozó driver -nek az lenne a dolga(úgy mint a win -nél a via-4in1.exe), hogy csúcsra járassa a rendszert.(na nem tuning
)
No meg úgy látom hogy teljesen rendben vannak nálad is az értékek.
Hogy milyen vas? : abit kr7a-133(via kt266A chipset), 1100 duron, seagate 60 -as 7200 -as vinyó(2 mega kessel) -
proximus
senior tag
Hát nagyon úgy néz ki hogy nincs égetően szükség a hdparm -ra

De most már ne hagyjuk ki
Szal a csomagkezelőd -ben van hdparm? Ha igen tedd fel, és add ki: hdparm -t -T /dev/hd(a,b,c,d) (persze ezt nem egy lépésben
). Ezzel kiderítheted mit tudnak a drive -ok. Nekem a hda pl. :
bash-2.05b# hdparm -t -T /dev/hda
/dev/hda:
Timing buffer-cache reads: 940 MB in 2.00 seconds = 470.00 MB/sec
Timing buffered disk reads: 166 MB in 3.00 seconds = 55.33 MB/sec
-
proximus
senior tag
Ha nem csak beteszel modulokat a /modules -be, hanem fordítassz,(pl. az alsa) akkor nem kell depmod, mert ők kiadják.

Devfs: A devfsd csomit felraktad már?
A libao az egy fájl: a /usr/lib -ben (libao.so.''valami'', és libao.a) Ez megvan?
A hdparm majd mindjárt, ha a fentiek mennek.
-
proximus
senior tag
Most így utólag visszagondolva, jó hogy újra csinálod az ALSA, meg nvidia -t
. Francba is, bakiztam egy ''közepeset''
, mert a devfs -t ha be van kapcsolva, valószínűleg figyelembe veszik az nvidia, meg az alsa. Bocsi hogy megkavartalak
, de ez nekem eszembe se jutott, mert én ősidők óta devs-t használok, így mindíg ''on'' -on van. -
proximus
senior tag
-
proximus
senior tag
Tessék már megérteni
, hogy ezek a fájlok a depmod lefuttatása után jönnek létre, méretük a modulok mennyiségétől függően változik. Tehát ha pl. a /misc -et visszamásolod, depmod lefuttat, akkor a modules.dep -be beíródnak a modulok közötti kötődések(a többi fájl is változhat). Ha a depmod nem talál meg minden kapcsolatot a modulok között, akkor kiírja hogy mik ezek. Szal a hiányzó dolgokat rakd vissza, majd depmod(olyat ne rakj vissza, amit a ''make menuconfig'' alkalmával kivettél
) -
Sipi
addikt
A /lib/modules/kernelversion könyvtár tartalma teljesen törlődik, ha a kernelfordításnál kiadod a ''make modules_install'' parancsot, és az aktuálisan lefordított modulokat pakolja bele. Emiatt pl. az ALSA-modulok, meg még pár dolgo el szokott veszni. (Azon csomagok moduljai, melyek a kerneltől függetlenül fordítandók, és nem a /lib/modules/kernelversion/misc-be kerülnek, hanem a /lib/modules/kernelversion/kernel-be.)
A többi file (ami csak simán a /lib/modules-ban van) a modules-update, update-modules vagy depmod -a parancs kiadásától jönnek létre. Kézzel nem tudod szerkeszteni, nem is érdemes, mert az adott kernel moduljainak belső függőségeit tartalmazza.
Sipi -
zrubi
senior tag
Nem értem.

Ha új kernelt fordítasz, ami ugyan olyan verziójú mint az előző, akkor el kell vinni az útból a /lib/modules/`uname -r` könyvtárat. Különben összevissza keverednek, és az életbe nem bogózod ki őket...
És CSAK ezután kiadni a make modules_install parancsot.
Devfs meg nem kell, a debianban SEMMI nem használja őket. -> felesleges. -
proximus
senior tag
Ezt úgy kéne kérdezni, hogy mire jó a devfs? -> Minden olyanra, ami /dev -vel kapcsolatos, mert dinamikus /dev/''valami'' létrehozzással rendelkezik.
A hdparm -hoz pl. kell a /dev/hd''x'' eszköz.
''valaki tudja, hogy mit kell visszamasolgatni a /lib/modules-ben levo file-okba...?'' file-okbaaa???? Csak nem kézzel akarsz ott szerkesztgetni?
-
proximus
senior tag
''kinyirta az osszes module-st .....'' De nem a devfs, hanem a kernel--> modules_install. Jól gondolom?
A /lib/modules -be nem szabadna fájloknak lenni, csak könyvtáraknak: Nekem pl. ilyenek vannak: 2.4.22-rc2, és 2.6.0-test3. Olyan hogy /misc már a 2.4.22-rc2 -ben van. Vagy te is így akartad írni?
Nálam pl. ez van a 2.4.2-rc2 -ben:
''bash-2.05b# ls -lh /lib/modules/2.4.22-rc2/
total 72K
lrwxrwxrwx 1 root root 25 Sep 16 15:04 build -> /usr/src/linux-2.4.22-rc2
drwxr-xr-x 8 root root 192 Sep 16 22:18 kernel
drwxr-xr-x 2 root root 2.0K Sep 16 15:07 misc
-rw-r--r-- 1 root root 17K Sep 22 14:50 modules.dep
-rw-r--r-- 1 root root 2.0K Sep 22 14:50 modules.generic_string
-rw-r--r-- 1 root root 73 Sep 22 14:50 modules.ieee1394map
-rw-r--r-- 1 root root 81 Sep 22 14:50 modules.isapnpmap
-rw-r--r-- 1 root root 29 Sep 22 14:50 modules.parportmap
-rw-r--r-- 1 root root 10K Sep 22 14:50 modules.pcimap
-rw-r--r-- 1 root root 24 Sep 22 14:50 modules.pnpbiosmap
-rw-r--r-- 1 root root 15K Sep 22 14:50 modules.usbmap
drwxr-xr-x 2 root root 48 Sep 16 15:04 pcmcia
drwxr-xr-x 2 root root 72 Aug 11 20:51 video''
Az itt látható modules.''valami'' -ket a depmod hozza létre
-
proximus
senior tag
2. Ha USB -t nem használsz, egyáltalán nem kell bekapcsolni az USB támogatást

,de SCSI még mindig kell, ha ír(nál)sz CD-ket: SCSI emu..., az SCSI oldalról pedig SCSI sup... <M> -be, vagy <*> -ba,SCSI CD-ROM sup... <M> -be, vagy <*> -ba, SCSI generic sup... <M> -be, vagy <*> -ba, a többit mind kiveheted.(még a legalsó SCSI low-level... -ból is)
4. nem fog megharagudni az <M> -ért, tedd csak nyugottan M -re.
-
proximus
senior tag
Gyüttem

1. Nem müxik a mail -om, de berakom ide a pontos ''útvonalat'' : http://coredump.free.fr/linux/hddtemp-0.3-beta8.tar.bz2
és a ''vinyólista'' fájl: http://coredump.free.fr/linux/hddtemp.db
2. A kernelbe az /ATA/IDE/...---> IDE, ATA AND...---> ''''Enhanced... <*>, Include IDE/ATA...<*>, PCI IDE chip... <*>, Sharing PCI...<*>, Generic PCI bus-master...<*>, Use PCI DMA by def...<*>, VIA82CXX chipset sup...<*>''''
+ a mai bővítés: A fentieken kívül bele rakhatod(hagyhatod):: Use multi-mode by...[*], Include IDE/ATAPI CDROM sup... <M> -be ha ritkán használod, <*> -ba ha sokat; FLOPPY -ra ugyanez(+ ha nem használod-> <üres> ); SCSI emul...<M> -be ha néha használ(nál)sz pendrive-ot, vagy CD -t ír(nál)sz, ha ezek gyakoriak-> <*>; Ezen az IDE -s oldalon így érdemes. Viszont a CD -íráshoz, pendrive -hoz kell még a SCSI support----> (a használat gyakoriságának megfelelően) SCSI sup... <M> -be, vagy <*> -ba, SCSI disk sup... <M> -be, vagy <*> -ba, Maximum numb... legyen (8), SCSI generic sup... <M> -be, vagy <*> -ba, a többit mind kiveheted.(még a legalsó SCSI low-level... -ból is
) Továbbá a pendrive hoz kell még-> USB support----> (itt is gyakoriságnak megf.) Support for USB <M> -be, vagy <*> -ba, Preliminary... [*], Enforce USB...(be lehet kapcs[*] ), UHCI (Intel PIIX4... <M> -be, vagy <*> -ba, USB Mass St... <M> -be, vagy <*> -ba. Egyenlőre ennyi 
UI: jól kialudtad magad?
-
proximus
senior tag
-
proximus
senior tag
Kapsz te is supportot
: Ha VIA chipsetes a te lapod is, akkor igen mehet a 456 -ban lévő útmutató(a többi chipset drivert: (sis,nvidia,stb kiveheted; + a Generic PCI IDE...-ot is))
A hddtemp? hmm Cathfaern -nek említettem tegnap, köv. hozzászólás: ''41 fokos a procim''
Pedig ő is Debian -nal nyomul.
Amúgy itt van: http://coredump.free.fr/linux/hddtemp.php -
zrubi
senior tag
Az enyém is KT133A-s szóval:
nekem ezek vannak:
CONFIG_BLK_DEV_IDE=y
CONFIG_BLK_DEV_IDEDISK=y
CONFIG_IDEDISK_MULTI_MODE=y
CONFIG_BLK_DEV_IDECD=y
CONFIG_BLK_DEV_IDEPCI=y
CONFIG_IDEPCI_SHARE_IRQ=y
CONFIG_BLK_DEV_IDEDMA_PCI=y
CONFIG_IDEDMA_PCI_AUTO=y
CONFIG_BLK_DEV_IDEDMA=y
CONFIG_BLK_DEV_ADMA=y
CONFIG_BLK_DEV_VIA82CXXX=y
CONFIG_IDEDMA_AUTO=y
CONFIG_BLK_DEV_IDE_MODES=y -
rii
nagyúr
nem jon be az alaplapi link ....
http://www.soltek.de
[1.] non flash europe [2.] english [3.] product (bal oldalt...) [4.] Socket A (fenti enu) [5.] lista legaljan SL-75KAV .....
Új hozzászólás Aktív témák
- SSD kibeszélő
- Hálózati / IP kamera
- Megérkeztek a Xiaomi 15T sorozatának telefonjai Magyarországra
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Automata kávégépek
- Bestbuy játékok
- Valami baja van a tápomnak
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- További aktív témák...
- Logitech G513 Carbon Tactile DE (3) (ELKELT)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 7 265KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3398, 94% Akkumulátor
- iPhone 13 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3896, 95% Akkumulátor
- 174 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5070Ti
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő

Én azt szeretném igazán, ha az alapdolgokat beállítaná magától (mint lentebb is ecseteltem), aztán ha én akarok magamnak szórakozni (pl. mplayer fordítás), akkor azt megtehessem, de ha nem akarom, akkor ne kelljen.
?
ha viszont van, azzal csak bővül a lehetőségek így is széles tárháza.
, és meglásd menni fog minden mint a karikacsapás.