- Asszociációs játék. :)
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Milyen mosógépet vegyek?
- Windows 11 24H2
- Szivat a ONE. Digi és követeléskezelő (Második rész)
- Digitális Állampolgárság Program
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Grand Theft Auto V - Látványosságok és érdekességek tárháza egy helyen!
-
LOGOUT.hu
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Oppenheimer
nagyúr
Budapesten ha nem kizarolag bolygozol meg a holdat nezed, nincs ertelme eszlelni. Menni kell videkre, 1 ora autout tavolsagra vannak jo helyek. Sajnos a fenyszennyezes evrol evre no.
[ Szerkesztve ]
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
koanla
aktív tag
Ha tippelni kéne, akkor feltehetőleg az M42-43-at láttad. Valamelyik este hasonló program futott nálam is, de elpakoltam, mire feljött a Hold. Ebben a fényerős cuccban kegyetlen fénye van, pláne ílyen telehold körüli időszakában.
A Lófej-ködhöz elvileg H-béta szűrő kéne, ha jól tévedek. Plusz tényleg minimális fényszennyezés.Melyik okulárt használtad és milyen volt? Ha tippelnem kéne, az Oriont az Apex-szel nézted.
Tapasztaltabb kollégáktól kérdezem (a múltkori felhívás keringőre talán nem volt direkt), hogy volna-e bárkinek kedve némi iránymutatást, leírást adni szűrőkkel és/vagy 1,25" vs 2" okulárok közti különbségek témakörökben? Előre is köszi, ha igen.
-
sparks
senior tag
Megvolt az első esti észlelés is. Kegyes a sors hozzám, stílusosan mondhatnám, hogy jó csillagzat alatt születtem, első este mindjárt sikerült tiszta égboltot kapni. Sok mindent nem néztem meg, ez csak egy rácsodálkozás volt a sokaságra. Elsőnek mindjárt a fiastyúk avagy plejádok tűnt fel, ránéztem és lenyűgözött a rengeteg csillag látványa. Pár órát nézelődtem, de eléggé adhoc jelleggel, így az első planetáris ködöm is csak találomra lett meg, valahol a lófej köd környékén, de nem tudom egyelőre tökéletesen beazonosítani. Következő alkalommal már felkészültebb leszek és beüzemelem a Goto részt is. Sajnos a wifi egység szoftvere a telefonomon nem indult el. Olvastam visszajelzésekben, hogy újabb androidon nem fut WTF
Na mindegy, van pár régi is a szekrényben, leporolok egyet, jó lesz vezérlő telefonnak...
Holdat is megnéztem, csodálatos látvány, csak a szemem kiégett Vennem kell valami szűrőt hozzá. Na mára ennyi, elfáradtam szépen, holnap folytatom. -
Oppenheimer
nagyúr
Udv a melyseges es orok penzvesztoben!
Szombaton gyere tavcsoves talalkozora!https://www.facebook.com/events/s/ii-terminus-teli-tavcsoves-tal/891562068410314/
Ne foglalkozz vele hogy a szallas betelt, csak odamegyunk, kipakolunk eszlelni es hajnalban haza.
-
popey37
addikt
hát ez öreg hiba, az amatörök vigyáznak a cuccaikra. én most vettem egy heq-5-öt vagy 5 éves de olyan mintha most hoztam volna ki a boltból, ja és félár alatt megvan.
azért nem mindegy, hogy 500k vagy 250k
a tubusom boltban 380k, én 175-ért vettem.
canon 600D ~9k expoval 55k.
a többit nem sorolom fel.
de te tudod.a másik fele a használtnak meg az, hogy mivel szinte minden kinai, a cuccok összes gyerekbetegsége az első tulaj által meg van csinálva, gondolok itt főként a mechanikákra: kitakaritás, átzsirzás, esetleges csapágycsere, pontos beállitás, ezekkel már nem kell foglalkozni.
[ Szerkesztve ]
Teló: +36302105384 SW 120/600
-
popey37
addikt
-
Oppenheimer
nagyúr
Ez csak 12.5kg
-
popey37
addikt
jó az a tükrös vizuálisra, fotozni nem igazán, túl nagy, nem fogja birni a mechanika, a vezetés ide-oda fogja rángatni a tubust. ja és számolj bele még egy vezetést is ha fotozni akarsz, az kb még 200k.
az én cuccom vagy 1 milla, de használtan vettem szinte mindent, még igy is üti a milliót.van egy sor olyan cucc amit nem kapsz meg használtan, mert akinek van anak kell is, nem fogja eladni.
fotozni ha tükrös akkor 200/800 asztrográf, de az nagyon kényes a kollimálásra és egy vagyon hozzá a kómakorrektor, nélküle meg élvezhetetlen a képe a nagy fényerő miatt/nagyon kómásodik/Teló: +36302105384 SW 120/600
-
popey37
addikt
hát tényleg nehéz dilemma a tubusválasztás.
mindkettőnek van előnye és hátránya is:
a 200/1000-hez F5 fényerős, kómakorrektor kell, lehet kihuzatot is modositani kell/ez nem biztos, meg kell kérdezni olyanokat akik használják ezt a tubust/, a HEQ-5 kevés alá, nagyon nagy a tubus.
az okulárokat össze kell válogatni hozzá, nem biztos, hogy mindegyikkel lesz jó leképezés.
a tükör mérete miatt érzékeny a hömérsékletre: legalább 1-1,5 órát hagyni kell hülni minden észlelés előtt, és kollimálni kell elég sürün, ha hurcolászod akkor minden alkalommal.
a kómakorrektor majdnem annyi hozzá mint maga a tubus. és csak a kómát javitja. a lencsés korrektora a fényerőt is csökkenti/ bár ez is elég drága/.az előnye: 200mm-es tükör, sok-sok fény ami a fotozáshoz és a vizuális megfigyeléshez is kell, viszont a segédtükör miatt nem lesz olyan kontrasztos a kép mint a lencsésben. nincs szini hiba.
A lencsés 150/1200 F8, közepesen fényerős, már szinte obszervatóriumi müszer, ide is kevés a HEQ-5, a 150-es optika nem sokkal marad el a 200-as tükörtól, sőt a kép kontrasztosabb, mivel nincs központi kitakarás/ nincs segédtükör/, viszont van szini hiba, ami kis nagyitásokon nem zavaró vagy egyáltalán nincs, de nagyobb nagyításoknál előjön: 150-200X felett, egy semi apo szürővel eltüntethető. lehet hozzá csináltatni blendéket, ezzel kicsit csökkented a nyilásviszonyt, de cserébe eltünik a szinezés, nekem a 120-hoz 60-80-100mm-e blendéim voltak, vizuálisan a 80-al nem volt érzékelhető a szinezése extrém nagyításon sem.
fotozáshoz én inkább egy 72 vagy 80mm -es lencsést ajánlok F6-F7,5 fényerővel.
nekem volt egy 120/1000-es lencsésem, a 150-es kistesója, meg voltam vele elégedve.de fotozni a 72/420 ED-t használtam.
ha teheted inkább egy ED apokromátot vegyél: a 150/1200 boltban 280k, egy százassal kipotolod és veszel egy 100/900 ED apokromátot. igaz kisebb a nyilása, de nincs szini hiba, egy reduktor-korrektorral meg lehet fotozni is vele. a 100mm gyüjt annyi fényt, hogy mélyeges vizuális megfigyelésre is megfelel. a képe hibátlan, nincs vizuálisan kómahiba, faltól falig pontszerüek a csillagok.
az a baj, hogy asztrofotozáshoz a fényerős tubusok a javallottak: F4-F5-F6-F7,5 max, a newton még talán megfizethető áron van 200mm-ig, de a sima lencsés akromát erre a célra a szini hiba miatt nem alkalmas.
sok asztrofotos 72-100mm közötti ED vagy triplet lencséssel fotoz, igaz az áruk a csillagos ég: a 72-es 150k, a 80-as 250, a 100-as már veri az 500k-t.az ED apokromátok egy fokkal gyengébbek mint a tripletek, de az áruk sem horror és a célnak pont megfelelnek.
ha a két emlitett tubus valamelyike a kiszemelt, a HEQ-5 kevés lesz alájuk a fotozáshoz, a lencsést még talán-talán elbirná, de a 200-as newtont biztosan nem.
tudom ajánlani a két távcsőbolt oldalán a bazárokat, olykor igen jó áron jelennek meg cuccok./ nekem is onnan van szinte mindenem/.[ Szerkesztve ]
Teló: +36302105384 SW 120/600