Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• popey37

addikt

válasz lacam #1207 üzenetére

hát elég nehéz igy bármit is ajánlani.
    talán egy AZ goto mechanikára szerelt lencsés vagy makszutov rendszerű távcső lenne a megfelelő.
    a lencséssel az a baj, hogy rövid tubussal/ fényerős tubus: F5-8 között/ bolygót nem igazán érdemes nézni a tubus optikai hibái miatt: nagy nagyitáson erős szinezés, ami minden fényerős akromátnál jelentkezik.

hosszú fokusznál/ hosszú a tubus is, nem birja el az AZ goto/ lehet nagyitani, de persze itt is jelen lesz a szinezés, de nem olyan számottevő.

A makszutov rendszerű tubus kompakt, nagy fokusz rövid tubusban,AZ goto elbirja vigan.
    bolygóra kiválló, nincs szinezés az optikai felépités miatt. viszont kisebb a látómező mint a lencsés tubusnál.

az én ajánlatom egy 127/1500 egy AZ goto mechanikán 168.700.- a makszutov.hu boltban Leventénél.
    a hozzákapott okulárokat érdemes lecserélni feláras plössl okulárokra.
    egy napfolia is jól jöhet a napfoltokat nézni.

a kamera kérdés meg elég nehézkes: egy belépő szintű kamera is 65.000.-, amugy az asztrokamerák nem nézelődésre valók, nem arra tervezték , hanem az általuk készitett többezer frame /kép/ -ből szoftverrel egy képet lehet átlagolni.
    tehát a kamerát én nem erőltetném.

jelenleg nekem is 127/1500-as MC távcsövem van. teljességgel meg vagyok vele elégedve.

érdemes hozzá venni 1-2 minőségi okulárt: ortho 5mm vagy hasonló minőségűt, a 5mm-el már 300x nagyitás érhető el nyujtás nélkül, nem is lehet mindig kihasználni.
    az én okulársorom: 6-9-15-20, valamint egy 40mm celestron mélyegezni.

az AZ goto meg egy jó, gyorsan hadrafogható mechanika, az mc alá pont elég. könnyű kezelni.

ha esetleg van még kérdés szívesen segítek.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés