- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Gurulunk, WAZE?!
- Argos: Szeretem az ecetfát
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
-
LOGOUT
--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---
Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Meridian
senior tag
csak nem erre az állásra?
http://www.jobinfo.hu/allas/2nd-level-help-desk//2530609/Tpjb-h
ha igen, privátban megsúgod hozzávetőlegesen mennyit ajánlottak kereseti lehetőségnek?Nekem még nincs meg a CCNA, a netakadémián a 3. félévben vagyok - de majd hivatalos vizsgát is akarok tenni, aztán később lehetőség szerint tovább fejlődni...
-
zsolti.22
senior tag
CCNP recert.
Pass any current 642-XXX Professional-level exam, or
Pass any current CCIE Written Exam, or
Pass the current CCDE Written Exam OR current CCDE Practical Exam, or
Pass the Cisco Certified Architect (CCAr) interview AND the CCAr board review to extend lower certifications -
jerry311
nagyúr
-
jerry311
nagyúr
Attol fugg milyen jellegu poziciorol van szo.
A legeselyesebb, hogy vazolnak egy egyszeru topologiat es arrol kerdeznek mindenfelet. Esetleg ugyanez hibakeresessel egybekotve.
Te mondod mit akarsz, ok meg mondjak az eredmenyt.
Aztan az is lehet, hogy leultetnek egy PC ele es oldd meg a feladat. Nekem volt mar mindketto. -
Tsory
tag
Az interface mac address-e, mint már mások is írták. Ami esetleg még érdekes lehet, hogy miért szerepel kétszer a mac cím: 0016.xxxx.xxxx (bia 0016.xxxx.xxxx). Ha átírod a mac címet (MAC spoofing), akkor az első érték változik, a második marad az eredeti (burn in address). Pl. (config-if)# mac-address 0000.0000.0001 eredménye ez lesz: 0000.0000.0001 (bia 0016.xxxx.xxxx).
-
FecoGee
Topikgazda
-
crok
Topikgazda
Első körben kábel. A switchen van test cable-diagnostics parancs?
Egy TDR teszt lehet jó lenne.. és/vagy kábelcsere. Pont itt linkeltem
egy cikket, amiben benne van hogy hogy működik az autonego, és
hogy ennek kb. 12..15 éve tökéletesen kell működnie. De azt, hogy
egy NIC driver/kernelmodul jól működik-e együtt a switch autonego-
jával.. nos, nem mindig lehet összehozni.. Switch-host közt szerinem
megengedhető, hogy manuális legyen (egyéb helyen tűzzel-vassal
írtanám, üvegen egyszerűen megkerülhetetlen a normális működés
miatt - PHY master/slave.. egyebek.. minden leírva a link alatt). -
Akiii
tag
A routerek nem forwardolnak broadcast by default, viszont ip-helperrel ahogy mondtad azt a bizonyos 8 servicet forwardoljak. Ha csak ip forward protocol 53ad van global modeban az meg egymagaban nem fog semmit sem csinalni. Az egyetlen módja a helper address.
Ha csak DNSt szeretnel forwardolni es a tobbi 7et nem akkor
ip-helper address x az interfacen
+
no ip forward-protocol udp 37
no ip forward-protocol udp 49
no ip forward-protocol udp 69
no ip forward-protocol udp 67
no ip forward-protocol udp 68
no ip forward-protocol udp 137
no ip forward-protocol udp 138 -
Wolfy999
tag
Attól is függ a kábelezés, hogy szolgáltató kábelez az ügyfelekhez, vagy egy cég nagy telephelyén kell húzni. A szolgáltatói oldalon asszem általában 64 szálas kábeleket használnak (egy kábelben 64 optikai szál fut). Persze a szolgáltatók szokták egy szálra több felhasználó forgalmát multiplexálni (pl TDM vagy WDM használatával). De nem nagyon variálnak a szálak számával, nem a kábel a drága, hanem feltúrni a várost.
Általában igyekeznek alépítményeket használni (vállalati környezetben is). Az alépítményekbe tudnak újabb kábelt behúzni viszonylag olcsón.
Cégeknél nem szoktak olyan nagyon ráhagyással tervezni, csak amennyire igény van. Ilyen környezetben általában duplex linkek vannak, mert ilyen távolságra olcsóbb, szolgáltatóknál jellemzőbb a szimplex, vagyis egy szálon megy fel és le az adat. Egy cégnek nem éri meg 64 szálas kábelt behúzatni, amikor lehet, hogy 5 év múlva újat kell húzni, mert az Ethernet akkori csúcssebessége már nem megy el rajta (mint ahogy rézen is cat5 elég a 100 megabithez, cat5e kell a gigabithez, cat6a a 10G-hez). Optikára is vannak ilyen kábelminőségi szabványok (pl. OM2, OM3, OM4).
Különbség még, hogy rövidebb távon multimódusú optikát használnak, nagyobb távokra viszont monomódust. (Keress rá, ha érdekel a különbség, itt elég hosszú lenne leírni). Szolgáltatók szinte mindig monót használnak.
-
zsolti.22
senior tag
Nem gond, lassan oktatni is tudom már a route-t, egyszerű mint a logaritmus
tusi_: azért tudom, hogy mi van a könyvben, mert már sokadszorra olvasom és a 140 oldalas összefoglalóban a tartalomjegyzéket volt időm nézegetni, mert ott is kellett javítani, meg az oldalszámozással szívtam nagyon sokat. Most, hogy meg van a kis magyar irományom, hamarabb átfutom a témákat. Minden nap, amikor dolgozok, nyomatok valami LAB-ot, amit figyelmetlenségből minden egyes alkalommal elrontok és nekiállok megkeresni a hibátÁltalában sikerül, tanulok vele sokat. De vizsga előtt mindenképpen átolvasom még legalább 2× a CCNP ROUTE OCG könyvet, mert mégis részletesebb, mint az enyém...amúgy route-reflektor, nat-pt, MP-BGP, stateless autoconfig, ilyesmik nincsenek a ROUTE könyvben sem!! Remélem, hogy IPv6-ból minél több kérdést kapok majd, mert abból jó vagyok (bár a lehel téres témánál nem ez derült ki
)
És igen, dobjuk össze a pénzt egy amcsi útra, hogy kimenjünk ,megkeressük a hucabyt és addig üssük, míg vissza nem adja a semmitérő könyvének az árát + repjegy árát első osztályra, mert szégyen, amit ő könyvnek mer nevezni!
-
tusi_
addikt
Ideiglenesen dolgozom szállodában. Állást keresek itt Németországban, de még várok sok helyről visszaválaszra. Addig viszont elmentem dolgozni valamit, hogy meg tudjunk élni. Itt nagyon lassan mennek a dolgok, minimum fél év
Ciscoval kb 1,5 éve foglalkozom, dolgoztam benne kis ideig, nemsokkal azután, hogy előléptettek - fizu ugyanannyi - akkor léptem ki és le a cégtől ide Lipcsébe.
Mi vitt rá?? Pfff. Nagyon nehéz (nem egy windowsos kattingatós tudomány), sok Cickó szakember kell, de itt németben a windows-os cucc megy. (nem mintha abból nem lenne hiány.)
Gondoltam, ezzel lehet munkát találni és lehet is, csak türelem és nagyon sok pénz kell hozzá, hogy kibekkeld -
jerry311
nagyúr
Lehet de ebben az esetben az egesz egy olyan halozatra korlatozodik, amihez van hozzaferes. Pedig ez a valosagban nem mindig igaz. Igy egy kepzelt, csak rajzon levo, halozattal rogton az is le van tesztelve, hofy a leendo uj dolgozo erti-e az ilyen jellegu hibakeresest.
-
zsolti.22
senior tag
A CCNA, vagyis a 640-802 50 kérdésből áll, egyszer 50 kérdésből. Árban ugyanott vagy az ICND1+ICND2-vel, viszont kevesebb kérdést kell megoldanod, mivel az ICND1 és ICND2 is fejenként kb. 50 kérdést tartalmaz. Eszközt nem adnak, online interaktív felület fog fogadni (de ezt a cisco oldalán ki is próbálhatod). Egy bekamerázott szobába kell menni, kapsz bazivastag filctollat, amivel semmit nem lehet jegyzetelni, meg egy A5-ös (vagy A4
) méretű laminált papírt, amire írhatsz. Kaját, piát nem lehet bevinni, levegőt is csak percenként 15× vehetsz és a szívritmusod sem lehet több átlag 60-nál
Még mielőtt bemehetsz vizsgázni, lefotóznak, elkérik egy digitális tollal az aláírásmintádat, biztos ami biztos alapon. Rosszul lenni tilos vizsga alatt, mert ha jól tudom, akkor ha elkezded és nem fejezed be idő előtt, akkor nincs 2. lehetőség. Ergo pénzt vissza nem kapsz, ha jól tudom, de úgyis elmondanak mindent.
-
tusi_
addikt
A L3 switchen mondjuk a VLAN1 a 192.168.1.0/24-es háló. Ekkor a 192.168.1.1 a VLAN1 def Gw-je, és minden gép, aki a vl1 ben van, annak ez a cim lesz az átjáró. A routeren meg meghirdetsz egy alapértelmezett átjárót - 0.0.0.0 0.0.0.0 -s háló - és azt routing protokollal meghirdeted, amit megkap a switch és az összes SVI (vlan1, vlan2, vlan3.....) erre fele fogja küldeni a csomagjait.
-
Wolfy999
tag
A no switchport paranccsal kikapcsolod a switch funkciókat az adott porton, úgynevezett routed port lesz belőle. Ilyenkor kb úgy kell konfigolni, mint egy router portját. Nem lesz benne vlanban sem.
Vlanoknak is tudsz IP címet adni, a vlan interfészre (gondolom a vlan 1-nek így csináltad).
Attól, hogy egy 3560-asnak több IP címe van, akár vlan interfészen, akár routed porton, még nem route-ol ezek között. Ehhez be kell kapcsolni a routingot (ip routing parancsal).
Ha másik subnetben van a DHCP szerver, mint a kliensek, akkor arra az interfészre amire a kliensek csatlakoznak (pl vlan 1 interface) be kell állítani DHCP relayt (ip helper-address x.x.x.x parancsal).
Remélem jól értettem a kérdéseidet és mindenre válaszoltam.
-
Wolfy999
tag
Sztem csak úgy betolva a konfigot nem fog menni. Vannak különbségek, pl ha jól emlékszem a 3560-asban meg kell adni trönknél az encapsulation típusát (dot1q/isl). A 2960 már csak dot1q-t támogat, ezért ott nem kell.
Úgy gondolom inkább érdemes gyorsan átnézni a konfigot, és részenként bemásolni konzolra a szükséges részeket. -
Wolfy999
tag
Az L2 roaminghoz elvileg nem kell semmit konfigolni, csak azonos alhálózat és azonos SSID+autentikáció legyen. Gyakorlatilag nem mindig szokott zökkenőmentesen menni, a tcp session-ök nem mindig élik túl, egy-két csomag kieshet.
Az L3 roaminghoz mindenképp kontroller kell, ha az jól be van konfigolva, akkor gondolom tud zökkenőmentes lenni, bár gyakorlatban még nem próbáltam. -
Lokids
addikt
Magam a válasz.
Nem lehet, mert nincs benne wireless controller eszköz.
Ráadásul egy rohadt area range-t nem tud, pedig a route summarization (supernet) talán még az icnd1-nek a tananyaga...
Lehet mégiscsak fel kéne tenni azt a nyavajás gns-t és venni még memóriát a gépembe. -
-
Ygg
senior tag
Van ITIL foundation. vizsgám. CCNA + CCNA Wireless.
MS certi nincs, de jelentős tapasztalat igen.Véleményem:
az utolsó magyar polihisztor Herman Ottó volt.
Nem lehet mindenhez érteni.Amivel nem foglalkozik az ember napi szinten, valami rálátása lesz, marad valami, de utána csak felejt.
-
jerry311
nagyúr
-
f_sanyee
senior tag
-
zsolti.22
senior tag
-
crok
Topikgazda
Nemár.. google.. "cisco ios download" első 10 találatból 6 letöltés:
IOS download
c7200 routingra
c1700 hostnak traceroutehoz, pinghez.
Állíts rajta static def.utat meg egy interface-en IP-tÉs kereshetsz a GNS3 használatára is,
Youtube-on is, keresd a bowlersp csatornát pl. -
crok
Topikgazda
Edit -> IOS images and hypervisors -- de kell hozzá az IOS!
Aztán betallózod az IOS-t, megadod hogy milyen router-é és
azt a router már behúzhatod. Jobb klikk a routeren és config,
itt megadod hogy milyen modulokat teszel a routerbe. Ezután
megcsinálod az összeköttetéseket és indíthatod is a routereket.
Ha elindult jobb klikk console -al beléptél akkor számoltatsz
rá IdlePC-t (jobb klikk a routeren és IdlePC) ezzel csökkented
a CPU terhelésed. -
Tsory
tag
EIGRP-nél bárhol adhatsz summary route-ot packet tracerben is:
Router(config-if)#ip summary-address eigrp 1 ?
A.B.C.D IP addressOSPF-nél tudtommal csak area határon lehet ilyet tenni. Az OSPF ASBR eszköz forgalomirányító konfigurációs üzemmódjában az alábbi parancs segítségével konfigurálható összevont útvonal:
area terület-azonosító range IP-cím maszk
Na ilyet nem találtam a packet tracerben. De CCNA anyagban csak single area OSPF szerepel, és packet tracer ehhez készült.
-
-
crok
Topikgazda
OSFP-ben a network parancs egy wildcard-al nem azt mondja meg hogy
mit fog hirdetni, hanem kijelöli azon interface-eket amiken az OSPF futhat,
így ha a subinterface-ed IP-i pl. rendre 192.168.0.1/24, 192.168.1.1/24,
192.168.2.1/24 és 192.168.3.1/24 valamint az OSPF konfigban ha azt
adod meg mondjuk hogy network 192.168.0.0 0.0.255.255 a 0 akkor mind
a 4 interface OSPF-ben benne lesz, LSA fog generálódni amint a link state
up lesz, hiszen az OSPF "link state routing protocol", így itt nem is adhatsz
meg mást, mint azt hogy mely interface-ek vegyenek részt (és hogyan) a
protocol működésében. Ha mást akarsz betenni akkor azt csak redistribute
paranccsal tudod (paraméterezve, Type5 LSA). A link state működés miatt
nem lehet pl OSPF-ben LSA-kat szűrni, csakis azt lehet pl- szűrni, hogy mi
kerülhet be a routing táblába - hisz' mindenkinek ugyan azzal az LSDB-vel
kell rendelkeznie, másképp az OSPF működése sérülne. Ja, ha például
net 0.0.0.0 255.255.255.255 a 0 adsz meg akkor az összes interface aminek
IP-je van benne lenne az OSPF processzben (sajnos ha azt a parancsot
adod ki hogy net 0.0.0.0 0.0.0.0 a 0 akkor is igaz ez: az IOS ezt át fogja
írni net 0.0.0.0 255.255.255.255 a 0 -ra.. bizony..).Azon protokollok amiken a network úgy van megadva hogy azokat hirdeni
is fogod azok nem link state routing protocol-ok (pl BGP, de ott se lehet
bármit, csak az lesz hirdetve ami a routing táblában benne van valahogy).Ha gondoljátok leírok egy érdekes OSPF IOS bugot és egy workaround-ot:
egy beragadt LSA okozott némi routing loopot. -
zsolti.22
senior tag
Alapból feltételezi a kapcsoló, amikor rádugsz valamit, hogy egy másik kapcsolót köt rá, ezért járja végig azt a bizonyos időt, ha nincs rapid-pvst. Ha Portfast-ra teszed azt a portot, amire egy PC-t kötsz (nyilván nem fogsz mást rákötni, főleg nem másik kapcsolót, esetleg routert), akkor kapásból mehet is az adatfolyam.
Ha meg Rapid PVST-t állítasz be, akkor nem is lesz olyan, hogy várnod kell, míg a narancssárga LED zöldre vált, mert kb. azonnal zölddel indít.Az 50 sec csak a sima STP-nél van, de hol használnak ma már olyat laboron kívül?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdezel!
- Olvasd el a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
- A dumpok és a warez tiltott témának számítanak!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Be Quiet! 730W
- AKCIÓ! Gigabyte B650M R7 7700X 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Cooler Master H500P WHITE 750W
- iKing.Hu - Apple 16 Pro Max - Natural Titanium - Új, kipróbált
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest