- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- bitpork: MOD Júni 13 Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Argos: Szeretem az ecetfát
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---
Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
soma314
tag
válasz
vzsolti1980 #13953 üzenetére
Köszi a részletes választ.
Volt viszont pár gyakorlati téma, amit nem értintettél. Esetleg röviden tudnál írni tanácsolni valamit Juper tanuláshoz milyen labort állítson össze az ember.
Milyen vizsgaköltségekkel kell számolni? Itt is Pearson Vue vizsgaközpontba kell menni (nem az expert vizsgára gondolok hanem az A P szintűekre).Mivel én pont azért küzdök, hogy dinoszaurusz legyek, ezért végiggondoltam amit írtál és én kicsit optimistábban látom a dolgokat: szerintem a sofware defined networking-el, a gyárilag operációs rendszerek nélküli eszközökkel, a virtuális gépként futó hálózati eszközök miatt szerintem pont hogy nagyob szükség lesz expert szintű ismeretekkel bíró személyekre.
Persze kevesebbet kell majd kábelezni, hibaelhárítani (bár ebben azért nem vagyok biztos), a hálozatok bevezetésére is lesznek sztenderdizált, autómatikus megoldások, de a hálózatok összetettsége nő. Ezzel hibafeltárás, hibaelhárítás is mélyebb tudást tesz szükségessé. Nyilván nem switcheket kell cserélgetni egy rackszekrényben.
Enterprise világban eddig az volt a cél, hogy legyen egy olyan hálózat, ami a lehető legoptimálisabban szolgálja ki az üzleti folyamatokat. Erre kiépült egy topológia egy-egy konfigurációval, ami egyes eszközök esetében elég bonyolult lehetett, hogy kellő rugalmasággal szolgálja ki a célt. SDN-nel lehet lesz 5 üzemállapot, amik között a rendszer másodpercek alatt átáll és lehet ehhez az eszközökön magukon sokkal egyszerűbb konfiguráció elég, hiszen nem egy konfigurációval akarunk mindnent lefedni, de akkoris egyszerre több rendszerarchitektúra, amit kiépíteni, hibaelhárítani nyilván nagyobb emberi erőforrást igényel, mint egyet.
Ha ki van építve, akkor a karbantartására már nem igen kell erőforrás. Mivel azonban a rendszer rugalmas és az üzleti folyamatok változnak ezért időről időre igény lesz újabb és újabb üzemmódok bevezetésére.
Persze egy tökéletes vigálban egy tökéletes szoftverrel az új üzemmód projektálása gyors és egyszerű, de azt jobb helyeken le is kell tesztelni, amihez megintcsak nem árt mélyebb tudás.
Amúgy pedig kell az interfész az üzleti folyamat és a projektálás közé, hogy mégis az új igény kiszolgálására milyen architectúra, konfiguráció a megfelelő. Ezt nem egy programozó fogja átlátni, ehhez megintcsak kellenek mélyebb hálózati ismeretek. (dinoszauroszok)Sajnálattal olvastam a biztonság csökkentéséről szóló tapasztalataidat a szolgáltatók oldalán, de ez nálam egyenesen azt jelenti, hogy ha a szolgáltatóknál csökken a biztonság, akkor az enterprise oldalról pont, hogy nagyobb igény lesz rá és eleve egyre inkább csak titkosított packeteket fognak bejuttatni a cégek a transzparens szolgáltató hálózatokba. A cégek pedig egyre inkább paranoiásak lesznek és keresni fognák a jó Security-s szakembereket.
Nekem az iparból vannak tapasztalataim és az utolsó tíz évben olyan dolgok autómatizálásával foglalkoztam, amik korábban vagy nem voltak autómatizálva egyáltalán, vagy analóg áramkörökkel. Itt az elején szög egyszerű IP hálózatok voltak, de ahogy egyre komolyabb és komplexebb műszaki tartalom lett autómatizálva, úgy fototunk bele egyre több hálózati problémába. És bizony az üzleti kommunikáció sok-sok lépéssel van előrébb ezen a téren az ipari kommunikációnál. Részben a két terület filozófiája alapjaiban eltérő, mert amíg az iparban a biztonságos működés a fő cél, addig az üzletiben a biztos működés. Vagyis az első, nem is működik, de úgy álljon le, hogy abból ne legyen baleset a logika ezért egy bizonytalan státuszból a biztos leállásig kell eljusson, addig az üzletben a bizonytalan működés is jobb, mint a leállás.
Szóval szerintem az ipar 2.0, IoT és hasonló "varázsszavak" mögött van annyi tartalom, mint az SDN és a Clouding mögött.
(Az én személyes tapasztalatom eddig egyébként pont az volt, hogy networking eszközökkel kellett szoftver hibákat kiküszöbölni. Ugyanis jellemzően sokkal olcsóbb, mint egy szoftvert egy rendszerben megváltoztatni, újra tesztelni és újra validáltatni biztonságkritikus környezetben.)A másik dolog a dioszauroszok mellett, az az, hogy egy expert szintű vizsgához rengeteg technológiát meg kell tanulni gyakorlati szinten. Ha valakinek valós gyakorlata van, az kétségkívül biztos lábakon áll abban amit akár évekig csinált, de a többiben nem feltétlenül. Például valaki egy szolgáltató core hálózatával foglalkozott 5 évig ahol OSPF és MPLS volt, az biztosan jó single area OSPF-ben és MPLS-ben, de már az sem biztos, hogy BGP-vel foglalkozott. Vagy akár Layer 2-es switchinggel sem minden nap. Az én szerény tapasztalatom az, hogy elhanyagolható az a konfiguráció amit éles hálózatokon csináltam azzal összevetve amit a vizsgákra való felkészüléshez a laborokban. Persze lehet más szerencsésebb, de azért ritka az aki mindenféle technológiával foglalkozik napi szinten.
Egy expert vizsga ad támpontot (no nem a HR-esnek, hanem esetleg annak aki a fönöke lehet az embernek és tudja miről van szó) arról, hogy az illető már látot ezt-azt, ha nem is "élesben", de konfigurált sok mindent.Szóval abban én is egyetértek, hogy önmagában egy adott márka szintaktikájának, termékeinek ismerete nem lesz olyan nagy érték, mint most.
Abban már nem vagyok olyan biztos, hogy üzembe helyezni, kevesebb eszközt kell mert a virtualizáció és SDN ellenében újabb és újabb hálózatba volt területek jönnek.
Avval pedig végkép nem értek egyett, hogy nem lesz szükség mély hálózati ismeretekkel rendselkező személyekre.
Szerintem akiket leginkább érinteni fognak a változások, azok a CCNA szintú teknikusok, de eddig sem volt jellemző, hogy valaki csak egy CCNA-vel csinált volna kariert.
Az ás kérdés, hogy egy expert szint mellé mit érdemesebb tanulni: más szakág, cép P szintú tudását, vagy programozást.
-
crok
Topikgazda
válasz
vzsolti1980 #13953 üzenetére
Velem biztosan nem kell hitvitára számítanod, mert osztom minden betűd : D De szívesen leszek dinoszaurusz, csak tanulok mellé : D
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdezel!
- Olvasd el a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
- A dumpok és a warez tiltott témának számítanak!
- Tesla topik
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Horizon Forbidden West
- Kerékpárosok, bringások ide!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Xbox Series X|S
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- További aktív témák...
- új, bontatlan, iPhone 16E gyárilag kártya-független, apple világgaranciával
- Üzletből, garanciával, Macbook Pro Retina 16" 2019, Gray i9 64GB RAM 1TB SSD Radeon Pro 5500M
- Üzletből, garanciával, Macbook Pro Retina 16" 2019, Gray i9 64GB RAM 2TB SSD Radeon Pro 5600M 8GB
- MacBook Pro 14" M1 MAX - 32GB / 1TB (2021) - 1 év garancia
- MSI RTX 4070 SUPER 12GB GAMING X SLIM WHITE - 20 hónap garancia
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Inspiron 7400 - i7-1165G7 I 8GB I 512SSD I 14,5" 2K I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- 122 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 512GB SSD RTX3070 8GB ZALMAN S2 TG Enermax 750W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest