Hirdetés

Aktív témák

• marcee
    addikt

Az ''elég szépen ment'' az meglehetősen szubjektív. Az én tapasztalataim szerint, ha a proci nincs meg legalább 2200+-os, akkor nem lehetséges közvetlenül DivX-be teljes PAL felbontásban jól (tünetmentesen) digitalizálni. De ha valakinek gyorsabb is a procija, akkor sem ez a közvetlen DivX-be digitalizálás adja a legjobb minőséget.
    Persze, ha valakinek megfelel a 352x288-as (VCD) felbontás, azzal nem lesz gond.

Aztán lehet olyasmikkel is kísérletezni, hogy mondjuk 520x576 pixelben digitalizálunk, aztán a DivX codec-ben elvégeztetjük a deinterlace-elést, a crop-olást, és az átméretezést (512x384-ba), és csak ezután tömörítünk 1-menetes módszerrel, max. 5-10 keyframe távolsággal, és maximum 4-es kvantálóval. Minthogy így kevesebb adatot kell DivX-bve tömöríteni, egy 2000+-os procival is elfogadható eredményt érhetünk el. De a minőség így még mindig nem lesz az elérhető legjobb, ugyanis a DivX codec-be épített deinterlace-elő nem a legtökéletesebb, és a 2-menetes kódolás lenne az igazi.

A profi megoldás az, ha pl. PICVideo féle M-JPEG codec-kel tömörítetlen, vagy nagyon kis tömörítettségű AVI-ba digitalizálunk, 720x576 pixeles felbontásban, a VirtualDub segítségével multisegment formátumban, majd a filmenként kapott 15-25 GByte anyagot utólagosan (megfelelő filterekkel) processzáljuk és 2-menetes módszerrel, B-frame-ekkel DivX5.02-tel tömörítjük (max. quantizer 8!).

A közvetlen MPEG-1/MPEG-2 digitalizálás akkor jó, ha nem akarjuk később sem eltenni, sem tovább processzálni az anyagokat. (Ugyanis editálásra egyik formátum sem jó, archívnak meg nem elég tömör.)

Az ''elég szépen ment'' az meglehetősen szubjektív.
    Ezt tudom, de álljon itt egy példa, nekem ez tetszik, 1800+, 768MB, 768x576, divx5, sajnos ez már kb 5% framedrop-os

Aktív témák