Új hozzászólás Aktív témák

• dabadab

titán

válasz borisz1994 #6057 üzenetére

Benkő Tiborné - Benkő László - Tóth Bertalan : Programozzunk C nyelven! könyvet

Jézusmária :)
    Inkább keress egy jó, érthető könyvet. Szerintem a klasszikus Kernighan-Ritchie "A C programozási nyelv" az elég jó (még ha az apád is lehetne :DDD ), én annak idején abból tanultam.

Egyébként alapvetően megéretetted: a definíció az egy valaminek (változónak, függvénynek) a pontos leírása és ennek hatására a fordító meg is csinálja az ahhoz tartozó dolgokat (memóriát foglal a változónak, lefordítja a függvény kódját).
    A deklaráció meg elmondja a fordítónak, hogy van itt ez az izé és ez tulajdonképpen ilyen típusú, de valahol máshol van leírva.

Hogy mire jó?

Azt talán már tudod, hogy a C erősen típusos nyelv, vagyis a fordító mindig megnézi, hogy az a függvény vagy változó, amire hivatkozol, milyen típusú, mennyi és milyen típusú paramétere van - ha pedig olyasmire hivatkozol, amiről még nem hallott, akkor hibát dob.

Amíg az egész programod egy file-ban van, ez általában nem jelent áthidalhatatlan problémát, olyan sorrendbe rakod a definícókat, hogy ha B hivatkozik A-ra, akkor A előbb legyen a file-ban, mint B. De már itt is lehet komplikáció, hiszen mi van, ha az A függvény hívja a B-t a B meg az A-t? Ilyenkor jön jól a deklaráció, hogy az ember leírja a fordítónak, hogy "majd találsz egy B függvényt, ami így fog kinézni, hogy". Ettől a fordító megnyugszik és szépen lefordítja a dolgokat, ha az ellenőrzéseken amúgy átmegy (és majd a linker lesz az, aki kétségbeesik, ha a B definíciója nincs sehol :) )

Új hozzászólás Aktív témák