Új hozzászólás Aktív témák

• Fire/SOUL/CD

félisten

válasz !wannabe #469 üzenetére

Hali!

Én magam(már nem tudom pontosan mikor,de a 80-as évek közepe vége felé) C64-en kezdtem el programozni, assembly-ben. Volt egy kis csapat, amiben én a 1541-II-drive-ért voltam felelős, tehát lemezes műveletek. Akkor írtam az első 4 másodperces formattert, a 10 másodperces validator, a 14-szeres irq loadert(miközben szól a zene, tölt a drive) stb.
    Az egyik csapattag megvette első PC-jét(486dx4-100, 4 mega ram, 2x sony cd olvasó, s3 1megás vga, tomato alaplapmeg talán seagate vinyó), tudtam nekem is kell PC. Természetesen Assembly egyből, alig vártuk hogy a gamestar meg chip meg egyéb újságok lemezmellékleteit megnézhessük, mert nagyon sok hasznos uty ill doksi volt rajtuk.
    Borland assemblerrel kezdtem, aztán borland pascal, borland c/c++, borland delphi, borland builder.....és jelenleg is borland(ill. mostmár Codegear) cuccokkal dolgozom.

Persze, én is assemblyben meg más nyelven is úgy kezdtem, hogy "töröljük le a képernyőt, írjuk ki hogy Helló!". Akkoriban a net nem volt elterjedt, hogy úgy mondjam csak a "kiváltságosok" rendelkeztek vele, elsősorban anyagi ill technikai feltételek miatt. Így lemezmellékletekről meg szakirodalomból tanultunk magunktól. Ha minden könyvet eladnék, ami most a szekrényen van, egy igen jó konfigot tudnék venni..., de nem adom.

Sajnos a középiskolában szinte megutáltatták a informatikát ill matekot(ami abban merült ki, hogy valami videoton gépen egymás alá meg mellé kiirattuk 1-10-ig a számokat :DDD ).
    Sajnos azt látom, hogy jelengleg is ez a legnagyobb probléma, hiába van tehetsége, szorgalma, kitartása a számítástechnika(ezen belül programozás) iránt, a középiskolákban elveszik az ember kedvét tőle. Rossz tananyag, rosszul leadott jó tananyag, diákok érdektelensége....és még sorolhatnám.

Neked anyyit javasolnék és minden kezdőnek, hogy a nyelv alapjait kell első körben tökéletesen elsajátítani, megérteni. Aztán ahhoz a nyelvhez kiválasztani a megfelelő fejlesztőkörnyezetet, amikor ez megvan, kitartani a Cég mellett, mert akár mennyire is szabvány pl a C++, de az jól látszik, hogy mennyire eltérnek a fejlesztőkörnyezetek egymástól. Itt a net, tessék használni, mindent meg lehet rajt találni. Aztán meg tessék kérdezni PH-en!(nekünk anno 30km-en belül nem volt senki, akit megkérdezhettünk volna :DDD ) Nem érdekes, ha értelmetlen dolgot kérdezel, akkor megmondják hogy ez értelmetlen, ezért meg ezért meg ezért, és így meg így kellene megoldani.
    Én is sok mindent megkérdezek és mindig kapok rá választ, sok mindent tanulok itt, noha elég rég óta üzöm az "ipart". Ebben a szakmában, minden nap jönnek ki újdonságok, fizikai képtelenség, hogy mindenhez értsen az ember.

Van jó és van rossz tutorial. Én azokat létesítem előnyben, ahol képpel illusztrált, lépésről-lépésre magyarázó, forráskóddal fűszerezett(amit beillesztesz aztán műxik) stb dolgok találhatóak. Az egyik ilyen kedvenc oldalam ez: [www.functionx.com/]

Fire.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés