Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Gurulunk, WAZE?!
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- eldiablo: Mennyire strapabíró egy GShock?
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gerner1
- sziku69: Szólánc.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ssomtom
újonc
Sziasztok!
Én matek-fizika tanár vagyok, alkmat MSC-re tudnék menni a matek BSC-vel es estire munka mellett. Valakinek van valami infó a szakról? Még döntés kérdése, hogy jövőre, vagy 1 évvel később vágnék bele, szeretnék előre tanulni, készülni. Nyelvismeret fejlesztésére, és programozás alapok elsajátítására gondoltam (az nem volt matek BSC-n nekem). Milyenek a kilátásai a képzésnek? Elhelyezkedési lehetőségek?
-
DeNOx
tag
Sziasztok!
Villamosmérnök levelező képzéssel kapcsolatban fordulnék azzal a kérdéssel hozzátok, hogy a csütörtök-péntek-szombat, havi 3 alkalommal történő konzultációk hogyan zajlanak?
Reggeltől estig tartanak az előadások vagy csak délután? Furcsa, hogy pl. a miskolcin félévente 8-10 alkalommal van csak konzultációk és az is csak péntek déltől estig valamint szombat egész nap.
Debrecen környékéről járnék be ezért lehet megfelelőbb lenne nekem a távoktatás, csak ott meg túl kevésnek érzem a tananyag leadására fordított időt.Köszönöm a segítségetek előre is!
-
warchef
tag
Sziasztok!
Mi a teendő akkor, ha egyetlen egy órán sem voltam bent egy tantárgyból (ütközés miatt) és ennek ellenére megkaptam az aláírást? KVK Beágyazott rendszerek labor részére nem jártam be, amit teljesíteni kell az aláíráshoz és az abból szerzett jegy elvileg 50%-ban beleszámít a vizsgába.
-
rohamkocka
csendes tag
válasz
CyberPunk666 #6756 üzenetére
A Keleti Karral szerintem a főiskola sem nagyon tudja, hogy mit kezdjen, nem hogy a munkaerőpiac.
-
Taru
tag
Hát, ez nem ilyen egyszerű, régen igen, bár főiskolán is lehetett diplomamunkát írni (én is azt tettem). Ráadásul a régi rendszerben a 2 között nem volt akkora különbség és egymás mellett ment, nem egymásra épülve mint most. Adott esetben főiskola után simán mehettél egyetemre vagy doktori iskolába és kb 2 félévnyi plusz anyag maradt az egyetemi anyagból (a többit el tudtad ismertetni), de most bsc-ről szinte semmit sem tudsz elismertetni msc-re és msc nélkül nem mehetsz phd-ra. Nehéz átfésülni így a régit és az újat.
Ellenben a régi egyetem több volt mint a mostani msc, és a régi főiskola is több volt mint a mostani bsc
(már záróvizsgán is látszik, pl most néztem általában 1-2 tárgyból ZV-znek bscn (BME MI bsc, 2 tárgy, de OE BGK Mechatronika bsc is 2 tárgy (Zsigmond király bsc állítólag csak 1)), anno főiskolán:
MI 3 szigorlat anyaga (sacc 10 tárgy anyaga, mivel 1-1 szigorlat 3-4 tárgyat fedett), Gazd.info 4 szigorlat anyaga, egyetemen azt hiszem 4-5 szigorlat anyaga volt a ZV (átfedésben a főiskolával, és persze szak függő volt, hogy hány darab szigorlatból kellett vizsgázni).Maga a diplomamunka és a szakdolgozat meg sokkal inkább tartalmi eltérés volt ezért is lehetett diplomamunkát írni főiskolán (állítólag fordítva is előfordult).
-
Taru
tag
Ha szakdolgozatot írtál akkor azért ajánlgatták mert az több mint amit végeztél. Én anno diplomamunkát írtam, nekem nem ajánlották, sőt ellenezték a tanárok a az azonos szakos msc-t mert közel teljes az átfedés.2008-ban fokozatosan mentek át a bsc rendszerre a karok, volt ahol már bsc-t adtak volt ahol még nem mert utolsó félévben nem lehet változtatni (az én abszolútoriumom 2008 januári, így még a régi típusú diplomát kaptam, igaz nem a bmf-en hanem gdf. Ott az első bsc évfolyam 2006-ban indult (én 2004-ben kezdtem), aki 2008 végén vagy 2009 elején abszolvált már bsc-t kapott, a többi régit). Egyébként van csoporttársam aki bmf-en végzett (villanyon 2008-ban) ő bsc-n végzett. A többi kar/képzés átalakulásának idejét nem tudom.
-
rTECH
csendes tag
Akkor bocsi a pontatlanságért! Az én generációm már kb nem is ismeri a "régi" rendszert, pedig 2012-ben kerültem be a felsőoktatásba. Nekem ezt anno valaki úgy magyarázta, hogy régen "egyben volt a BSc meg az MSc", mint most a tanárképzések általában, ami nyilván nem ilyen egyszerű
-
Taru
tag
Msc Inforól nem sokat tudok, a BME-s tanmenetet néztem anno (2 éve), 90% átfedésben volt a régi Mérnök ifo tanmenettel amit végeztem. Villany Msc röhejes, 1 félévet voltam rajta, kb minden tárgyat vettük anno mérnök infon (nem ok nélkül váltottam). Gépész msc-ről nem tudok semmit, sem a bsc-hez visszonyítva, sem a régi tanmenethez (nem ismerek senkit aki a régi gépészen végzett volna), mechatronika viszont meglepően más mindegyikhez képest (vannak átfedések de max 2-3 tárgy, a többi totál új mindegy honnan jössz).
Egyébként nem azt mondtam, hogy nem ér annyit mint egy Msc (persze, hogy nem, hiszen a bsc-re épül), nem ér annyit mint a régi (az kb egy bsc+msc kombó volt, 1 félévnyi anyaggal volt a régi kevesebb mint most egy bsc+msc kombó). De a lényeg, hogy mit akar csinálni, milyen pozició, milyen fizetési elképzelése van stb. Lehet neki kell, sokan jártak úgy, hogy "nem kell, nem kell......ja de", 4-5 év múlva nehezebb mint most amíg "lendületben" van.
-
rTECH
csendes tag
Ilyen értelemben, persze, hogy nem ér annyit mint egy MSc-s diploma. Bár csak most kezdtem NIK-en, de vannak ismerőseim MSc-s mérnökinfósok, ők is kb olyan indok miatt mentek el, hogy pl előbbre jussanak munkahelyen. MSc mérnökinfóról amúgy azt mondták, hogy szoftveresként/rendszermérnökként egy rémálom, csak matek van meg robot/eü, úgyhogy én már jóval előre azt a tanácsot kaptam, hogy csak akkor menjek, ha feltétlenül szükséges is. Gépész vagy villanyász MSc valószínű, hogy jobban szakmába vág, de azokról nem tudok nyilatkozni.
-
Taru
tag
Alapképzéses diplomát kapsz, külsőre mint a régi, tartalmilag fele (eleve a követelménye is a fele a réginek, régen még diplomamunkát írtunk, most szakdolgozatot fogsz írni (követelmények között látod a különbséget, meg anno pont ezzel riogattak a tanárok "Ha elcsúszik és bsc-s diplomát kap, oda a diploma fele", ugyanis nem átnevezték a főiskolát bsc-re, lefelezték az anyagot)
El lehet vele helyezkedni. valameddig lehet vele felfelé is haladni, de lehet pár év múlva visszajössz msc-re, mert nem tudsz vele tovább lépni egy idő után (Mechatronika Msc-n vagyok, csoport fele ezért jár msc-re, amint megszerzik az msc-s diplomát előléptetik őket, addig nem. Így ez nem személyes tapasztalatom, de úgy tűnik gyakori probléma).
Csak azért írtam le, hogy jobban lásd, mi várható, így talán jobban el tudod dönteni mire van szükséged. Nem szükségszerű mindenkinek az msc, de lehet neked olyan terveid vannak amihez kell.
-
g@bo
nagyúr
urak
a mostani /bolognai/ Bsc rendszer a végén ad diplomát mint rég a kreditben /vagy csak valami papirt/ vagy szükségszerű menni tovább Msc-re??
-
_Karesz_
tag
válasz
zoli422 #6850 üzenetére
Általában minden külön, estis előadások/laborok idején. Értelemszerűen, az anyag sem teljesen ugyanaz, de ha pl neked gond valamelyik időpont, lehet beszélni a tanárral, rugalmasak szoktak lenni ilyen téren. Vizsgáknál is mindig van esti időpont, kivéve az alpótok már nem nagyon vannak este, inkább a reggel 8, vagy a dél a jellemző.
-
zoli422
csendes tag
Köszi. Esetleg azt nem tudjátok, hogy a zh-k és vizsgák mikor vannak? Nappalisokkal együtt, vagy "estis" időben?
Passziváltatni esetleg lehet az első félévben?
-
Khan13
senior tag
-
rTECH
csendes tag
Lehetséges, hogy órán is volt róla szó, annyira nem tudom, 6-7 ismerősöm volt ott, ők ezt nem emelték ki. De mindegy is, a lényeg, h nem kis különbségek lehetnek 1-2 prog oktató órája között.
Például Prog2-n a Sergyánnál vagyok és ő mindig végigtartja a 2 és fél órás labort, meg telepakolja content-el, felhívja a figyelmet a hibákra és gyakorolni is van idő. Van viszont olyan oktató is, aki másfél órát alig tart végig. Pedig hivatalosan 2,5 órás lenne és szerintem bőven szükség is van arra. -
_Karesz_
tag
válasz
zoli422 #6843 üzenetére
Hétfő, kedd és csütörtök 16:15-től vannak előadások általában, utánuk pedig a laborok. A legkésőbbiek 22:00-kor érnek véget. A legtöbb tanár figyelembe veszi, hogy itt a diákok teljes állásban dolgoznak, tehát a késésekkel semmi gond nem szokott lenni, ha a ZH-ról késel, még akkor is meg szokták érteni és tovább írhatod a többieknél. Persze nem mindenki ilyen elnéző, de ugyebár itt a tanulók többsége 20-30-40 éves, máshogy is állnak hozzád, nem úgy, mint nappalin.
-
zoli422
csendes tag
Tárgytalan, már látom oldalt..
-
zoli422
csendes tag
Fú, köszi a gyors választ. Lehet amatőr kérdés lesz, de itt egy szín az egy szak, vagy hogy kell értelmezni? És ha így van akkor, melyik a MI?
-
zoli422
csendes tag
Sziasztok!
Jelenleg az ELTE matematika bsc szakán vagyok, 6 félévemben, még ezen kívül lesz egy. Úgy érzem, hogy a későbbibekben jól jönne a szakmában, ha van teljesen szakirányú végzettségem, tapasztalat ide vagy oda. Van-e itt olyan, akinek van tapasztalata a mérnökinfó esti tagozatával (bsc)?
Főleg az érdekelne, hogy heti hány nap lenne, kb mikortól kezdődnek az órák, számonkérések (zh, vizsga) mikor vannak, illetve mennyire elnézőek ha valaki késik/nem tud bemenni mindig mert dolgozik?
-
Khan13
senior tag
válasz
_Karesz_ #6839 üzenetére
Nálam az a buktató / szóró tárgy, amin a tanár valamilyen szinten direkt arra megy rá, hogy ne menj át. Na ha valaki Vajdára ezt mondja, az nagyon szégyellje össze magát! Jól magyaráz, és a NIK-en ő a leginkább hallgató centrikus. Sosem sajnálta a szabad idejét, amikor megkértük, hogy segítsen órán kívül. Több héten keresztül órákig magyarázott csillogó szemmel, és képes volt akár ugyanazt újra és újra a lehető legtöbb módon, amíg föl nem fogtuk. Szóval akinek nem megy a matek egyedül vagy csapatban vagy a gyakorlatvezetőjével, akkor vagy üljön be az ő órájára is vagy kérjen segítséget.
A Prog1 esetén max az a para, hogy egy másfajta gondolkodási módot kell elsajátítani, és akkora tudásanyagot, amire középiskolában évek vannak. De ez egyetem, ezt vállalta, aki erre a szakra jött. Részben ezért is tenném kötelezővé beugrónak a szakmai érettségit, de mivel ismerek két erőteljesen pozitív ellenpéldát, így azt mondom bőven nem lehetetlen jó eredménnyel nulla bejövő tudással is.Privátban megsúgod ki volt az a ráérős Prog1 tanár? Nekem így a mérnöktanári mester végén nem befolyásol semmit. Nem mondom vissza, ha az számít.
(#6840) rTECH:
Gondolom órán is volt ilyen feladat, láttak már ilyet, és előre el lett mondva, hogy ez lesz. Amúgy beleírni egy meglévő kódba mindig nehezebb, mint sajátot írni, de sokkal magabiztosabb tudást is mutat. Nem mellesleg valószerűbb is, mert sokkal ritkább, hogy nulláról írj programot vagy építs hálózatot, mint a meglévőt alakítsd át vagy bővítsd.Egy Prém kettes-hármas sokkal többet ér, mint a Nagy Tibis ötös (ő mondjuk ha jól hallottam már nincs is).
Kötelező új tanterv van mindenhol elvileg. Mármint az kötelező, hogy adott szempontok szerint (mint sok kredites tárgyak legyenek) legyen megújítva, nem egységes mindenhol. Amikor először hallottam erről, akkor reméltem, hogy a tananyag is modernizálva lesz, ahol szükséges.
Na, rájöttek, hogy mégis jobb, ha van megajánlott, így plusz 3 ember átmegy féléventeAnno szoftveren szigorúbb volt a követelmény a megajánlotthoz. Bár még mindig inkább arra mennék újra, mint erre
-
_Karesz_
tag
Nevet nem írok, de nekem pl sikerült prog1-ből olyan labvezetőt kifognom, akiről kiderült, hogy túl sok szabadideje van. A mi ZH feladatunk valahogy mindig 2 A4 oldal volt teleírva, míg a többi csoportban az 1 oldalt sem érte el ugyanez. Nem kaptunk nehezebbet, csak kétszer/háromszor annyit.
-
rTECH
csendes tag
Prém prog1-ből olyan ZH-kat íratott, h Visual Studio Unit Test-eket írt és a feladatok kb abból álltak, hogy ő megírt előre jópár függvényt, osztályt stb. ami éppen kellett és kitörölt belőle elemeket, amiket a kommentek alapján vissza kellett írni. A UT egyből megmondta, hogy ez mennyire sikerült és pontszámok alapján adott jegyeket. Állítólag csak pár embernek sikerült egyből aláírást szerezni nála, a többi vagy megbukott, vagy aláírás pótlón összehoztak vmit. Legalábbis minden prémes ismerősöm ilyeneket mondott, én nem nála voltam. Amúgy szakértelem abszolút ott van, nagyon nagy tudású és többet is tanít.
Egyébként, ha jól tudom teljesen más tanterv lesz jövőre, pl. Matlab-os lesz az Anal1 és kiveszik a tárgyak közül az IRA-t. Meg olyat is hallottam, h Elektro-t visszarakják a szakmai szigóba, ahogy korábban is volt.Apropo, szigó: van MEGAJÁNLOTT szakmai szigorlat, amit akkor lehet kapni, ha a szigós tárgyakból (most ez a Prog1, Prog2, Digit, Digitrendszerek, Szoftech 1) nincs 3-asnál rosszabb jegy és 3,5 vagy afölött sikerül az összesített átlag ezekből + elvileg kell Prog3 is, de ez csak jegy nélkül. Következő évfolyamokon lehet, már lesz Elektro-is, ahogy már írtam. Bukás nem számít, szal ha csak 2. tárgyfelvételkor sikerül, de akkor mondjuk 4 lesz, akkor versenyben vagy. Ezért ha ezek közül valami sehogy sem jön össze 2-esnél jobbra, akkor sokan inkább direkt megbuknak, minthogy szigózni kelljen.
-
_Karesz_
tag
válasz
Typival #6832 üzenetére
Buktató tárgyak: Első félévben a matekok, főleg az analízis a szóró tárgy, ahogy minden más egyetemen is. A másik a prog1, ahol elég komolyan be kell nyalnod az algoritmusokat és a C# alapjait is el kell sajátítanod, mert ZH-n nem sok időd van gondolkodni. Ha alap tudás nélkül készülsz ide és életedben először most látsz ciklust, akkor nagyon nagyon sok tanulnivalód lesz, hogy tartani tudd a lépést hétről hétre, de nem lehetetlen, ha tényleg érdekel. Egyébként szenzációsan jól magyaráznak a tanárok pl. Miskolchoz képest. Az anyag is emészthetőbb és naprakészebb. A gyakorlat orientáltságot úgy kell képzelned pl prog1-ből, hogy előadáson azokról van szó, amit laboron utána biztosan megvalósítasz minimum egyszer. Sőt, ha értelmes gyakorlati kérdésed van előadáson, akár előkerülhet még a Visual Studio is, hogy kiderüljön, kinek van igaza. Nem pedig tanulod valaminek az elméletét, aztán ha van belőle egyáltalán gyak/labor, akkor tök mással foglalkoztok. Mondjuk van erre is példa, de kevés. Itt inkább a kézzelfogható naprakész tudást tanítják, míg a BME az elméleti tudásra összpontosít. Elmélet itt is van bőven, szerintem kicsit félreértetted, mert ezt nem lehet megúszni. Olyan nincs egy egyetemen sem, hogy elmélet nem is nagyon van.
-
Khan13
senior tag
Az egész képzésre írtam a tanárokat, nem első évre : )
Csink az FNyG-t viszi plusz valamennyi prog labort, ha kell. Lehet, hogy neked már csak Légrádi lesz FNyG-re. Vígh elkerülhető digitechen, elektrón nem biztos, kiírástól függ, illetve anno nekünk még volt Digit rendszerek 2 is, amit csak ő tartott.
Prém teljesen korrekt. Csak azt kéri számon, amit lead. Többet tanít, mint néhányan, de basszus, ez egy egyetem. Azért jöttél ide, mert komolyan akarsz ezzel foglalkozni, és azért kapsz mérnöki papírt, mert értesz is valamihez. Szóval vagy tanulsz nála keményen, vagy kellemetlen lesz a számonkérés. (biztonság alapok gyakorlaton nem volt vészes a ZH, bár nekem az volt a szakirányom is)
-
rTECH
csendes tag
Én Csinkkel még nem is találkoztam, azt hiszem progtanár, de most az angolosokat tanítja. A Prog1 Sergyán, a Prog2 meg Szénási neve alatt fut.
Vigh most digitális tech-et meg elektro-t tanít, vele csak akkor futsz össze, ha nála leszel laboron (amúgy érdemes, mert lehet, h nagyon nehéz, de a másik két tanár aki most van, nem sokat tanít).
Én ide emelném még a Prém Danit, aki prog1-et most kezdett tanítani, de amúgy háló meg IT biztonságon van. Sokat tanít, meg hatalmas arc, de egy teljesen kezdőnek szinte lehetetlen teljesíteni a ZH-kat, amiket összeállít. -
Khan13
senior tag
válasz
Typival #6832 üzenetére
Tárgyat már nem mondanék olyat, mi kimondottan buktató, mert elég szépen átalakultak. A Formális nyelvek és gépek, ami talán még ide tartozik, de ott sem cél a buktatás, csak a hallgatók jórésze nem tanulja meg, nem érti meg az anyagot és úgy megy vizsgára, hogy lesz, ami lesz. Ami kimondottan szórásra van, az a Szakmai szigorlat.
Szorgalommal minden tárgy teljesíthető elsőre, ide értve a szigorlatokat is! Nekem a Valószínűségszámítás és statisztika című tárgynál nem sikerült rendesen felkészülnöm a vizsgákra, így azon csúsztam egy félévet, de az aláírás elsőre meglett. Ez nem a BME, de már itt is jobb a helyzet, mint volt.
Az elmélet és gyakorlat arányát meg tudod nézni a tárgy kiírások alapján. abból jön ki a gyakorlatiasabb amúgy, hogy sokkal kézzelfoghatóbb, hamarabb használható tudást kapsz. Ráadásul az előadásokon sem csak elvont elmélet van, hanem gyakorlatban is hasznos ismeretanyag.
Két olyan tanár van, akiket nem lehet elkerülni (aztán ez persze bármikor változhat a koruk miatt is), de ők is olyanok, hogy ha becsületesen dolgozol, akkor nem lesz semmi bajod velük. Kicsit kell alkalmazkodni, el kell fogadni, hogy ők szigorúbbak, de órákon kívül - inkább azt mondom, hogy a számonkéréseken kívül, mert még órákon is - rendkívül emberségesek. (Egyébként Vígh és Csink)
Hallgatói élet a hallgatókon múlik. Aki akarja, megtalálja a csapatát, aki nem, az nem. Elég sok rendezvény van, amiken részt vehetsz, ha akarsz. Én élveztem az összes hajhullató stresszes időszakok mellett is, mert volt egy nagyon jó csapatom, akikkel azóta is jóban vagyunk és találkozgatunk.A programozás és minden full nulláról megy, még majdnem a matek is. Ismerős színész képzőből jött, most jobban keres programozóként, mint én, aki a Neumann szakközépből - már szakgimnázium (jó, ez nem nehéz, mert én tanár vagyok
). Simán teljesíthető előismeret nélkül, de nyilván melósabb.
Részemről a NIK-et ajánlom mind elfogultként, mind elfogulatlan szakgimnáziumi tanárként.
(#6834) rTECH:
Programozásnál lehetne még mit modernizálni, modernebb API-kat is megmutatni, oprendszereken jó az irány, ahogy néztem a tárgy kiírást, de anno ott is volt min, illet a biztonság alapokon folyamatosan lehet, hiszen ott a mai tudás is már elavult. Adatbázisokon is van mit, de mióta BigPityunak kisebb a hangja, azóta ott is van pozitív változás. -
Typival
csendes tag
Hát mik a "buktató" tárgyak? Szorgalommal teljesíthető-e az egyetem vagy van olyan tantárgy amit elsőre még így sem lehet megcsinálni? Hallottam, hogy inkább gyakorlat orientált a képzés, ez azt jelenti, hogy elmélet nem is nagyon van? Vagy ez hol jön ki?
Hallgatói élet milyen? Hány híresen rossz tanár van akit nem lehet elkerülni.Programozás mennyire az alapoktól indul? Illetve ha nincs háttértudásom, akkor is teljesíthetőek-e a progos tárgyak?
Leginkább ezek érdekelnének.
BME,OE és SZTE között gondolkozom. Pontom mindenhova megvan.
-
Khan13
senior tag
válasz
Typival #6830 üzenetére
Kicsit konkrétabb kérdések kénének, hogy jobb válaszokat kapj. A legtöbb oktató jó, hallgató centrikus, a tárgyak egy része jó, egy része csak abban hasznos, hogy a mérnöki szemléletet elsajátítsd. Egy részük viszonylag naprakész, de van, ahol lenne mit újítani. (Két éve végeztem, de van még ott ismerős)
A tantervet és a tárgyak leírását megtalálod a Tanulmányi osztály oldalán, egy áttekinthető tantervi hálót (ráépülés) a HÖK oldalán.
-
Typival
csendes tag
Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni, hogy van-e itt olyan aki mérnökinformatikát tanul nappalin (magyar nyelven)? Ha igen akkor akár ide akár privátban le tudná írni a tapasztalatát, véleményét az oktatásról, tárgyakról meg ilyen dolgokról?
Előre is köszönöm! -
vans?
őstag
sziasztok,
jar esetleg valaki csomagolastechnologus (szakember / mernok) posztgrad kepzesre? Vagy ismertek esetleg valakit, aki igen?
Tapasztalatokra lenne szuksegem, a ceg fizetne, de nem tudom, megeri-e.
Koszi!
-
rTECH
csendes tag
Egyébként az Árpiba mennyi tanulmányi pont kell általában? Meglett minden tárgyam, de nem lettek szép jegyeim, így az átlagom (kummulált) csak 2,6 körül lesz. Lehet szocalapon felvesznek, de ahhoz kellene hozni valami átlagot is, nem? Illetve néznek különbséget karok között? Előre is köszi!
-
Monyos
aktív tag
Én a Gilda-ba jártam/járok szorgalmi időszakban. Zsigmond téren van.
Diákkedvezménnyel olcsó a többi helyhez képest, elég jó gépek vannak.
De van az egyetemnek is sajátja a Kiscelli utcában, ez a legolcsóbb kb 5000 egy félév de ott még nem voltam.
+ Kolossy téren is van egy kondi -
rTECH
csendes tag
Sziasztok!
A Kiss Árpád kolinál van valahol a közelben konditerem/edzőterem? Gondolkodok rajta, hogy legközelebb megpróbálok oda bejutni, ott viszont nincs kodni, pedig tanulás közben elég jól tud esni -
gabe96
aktív tag
válasz
blessbygod #6814 üzenetére
KVK-n ma vizsgáztam Fizika I-ből.
Aki most az előadást és a gyakorlatok java részét tartja tanárnő nagyon korrekt.
Vizsgán alap elméleti kérdések voltak, egy kifejtős(kényszerrezgések vagy dinamika stb), és 3 számolós példa.Elég általános szintű fizika, hasonló a szint mint emelt fizika érettségin, persze egyetemi matekkal kiegészítve.
-
kristof_
tag
válasz
Hát gépészen az első pár félévben ami fizikához köthető tárgy (így hirtelen végiggondolva) az a Mechanika 1-3, Mérnöki fizika, illetve ide sorolnám még azért a Mechatronika 1-2, Hő- és áramlástechnikát.
Az, hogy mennyire vannak a bizonyítások számon kérve az teljesen oktatófüggő.
A Mérnöki fizika az egy teljesen átlagos fizikai alapismeret, semmi komolyra nem kell számítani, nálunk 1-1 bizonyítás volt zh-ban, ha jól rémlik.
A Mechanika az egy nagyon fontos tárgy itt, zh-n sosincs bizonyítás, viszont vizsgákon előkerülnek azok is.
A többi felsorolt tárgy is a fizikán alapszik, de más típusúak azért, azokat nagyon nem is fejteném ki. -
CyberPunk666
senior tag
Azért buknak infóm sokan fizikán, mert:
1, első féléves tárgy, amikor mindenből sokan buknak.
2, Tesztek rá magasról, mert infósok vagytok (érdemes meglesni a bme-vik fizika szintfelmérő eredményét a villanyos-infós felosztásban)
3, A tanárt nem motiválja, hogy nem érdekel titeket a tárgy, szóval gyenge oktatás, szigorú számonkérés, de amúgy kevés és gyengén leadott anyag. -
_Karesz_
tag
válasz
-
rTECH
csendes tag
válasz
CyberPunk666 #6815 üzenetére
Mi mérnökinfón bukdácsolunk fizikából
Mondjuk nem is veszi senki nagyon komolyan. De csak hogy hasznosat is mondjak: gépészen azért van rendes fizika (havertól tudom), úgy készülj, hogy ara szükséged is lesz biztosan.
-
CyberPunk666
senior tag
válasz
A fizika szánalmasan gyenge az óe-n.
-
blessbygod
csendes tag
Üdv!
Megtudnátok mondani, hogy villamosmérnök bsc-n illetve gépészmérnök bsc-n mennyire vannak számonkérve a fizika tárgyak?
Legfőképp arra gondolok, hogy kellenek-e a bizonyítások.Köszi!
-
Khan13
senior tag
-
Jojo5
őstag
Sziasztok,
Olyan problémám lenne, hogy jövőre jelentkeznék BSC-re, viszont a munkámból kifolyólag nem vagyok sokat itthon 3-4 hetente 1 hetet, Levelező\Távoktatás akár költségtérítésesen, de van lehetőségem arra, hogy összehozzam a melóval ?
Előre is köszönöm a válaszokat!
Üdv,
J -
Khan13
senior tag
válasz
Jhonny06 #6807 üzenetére
A NIK HÖK oldalán van tantervi háló. Sőt, kezel ráépülést, lementhető, stb.
-
Jhonny06
veterán
Sziasztok!
Van valami lista arról, hogy mérnök infó nappalin a jelenlegi tanterv (2012?) szerint pontosan, félévre leosztva milyen tárgyak vannak? Sajnos a tanterv excel-ben teljesen össze-vissza van minden. Előre is nagyon köszi!
-
Khan13
senior tag
válasz
boros44 #6804 üzenetére
Üdv
Van jó kis keresőfunkció itt a fórumon
A tanulmányi osztály oldalán fent van minden tárgy követelménye. Elmondják mindig, hogy mi az, amit tudni kell, és mi az, amit nem kell, csak a megértés végett van bemutatva. De a rövid válasz az, hogy igen, kell definíció és levezetés is fejből. Fizikánál szintén.
A nehézség emberfüggő. Nem mondanám könnyűnek egyiket sem, de teljesíthetők, ha bejársz az órákra és tanulsz rendesen.Remélem elfogadod úgy a választ, hogy már végeztem, és a mérnöktanári mesterképzés padjait koptatom
-
boros44
tag
Sziasztok!
Valaki tudna mesélni kicsit az Óbudai Egyetemről?
A mérnökinformatikus szak érdekelne.
Mennyire nehéz a matek? Kell fejből tudni mindenféle definíciót és bizonyítást?
Fizika mennyire nehéz? Mennyire kell oda?Válaszokat főleg olyanoktól várok, akik oda járnak és van tapasztalatuk!
Köszönöm!
-
Uthenger
aktív tag
Sziasztok,
Pár kandós tankönyv eladósorba került.
Én levelezőn végeztem 2013-ban, nem tudom hogy ugyanazokat a könyveket használják-e nappalin is.
Ha nem tudod hogy melyik könyv melyik tárgyhoz kell, kérdezz nyugodtan
átvehető hétköznap 8 - 16 között a 3-as metró, Dózsa György u. megállónál előzetes egyeztetés után (írj privátot!!!)1500 Ft-s könyvek:
BMF KKVFK 22/2005 - Dr. Selmeczy Kálmán, Schnöller Antal - Villamosságtan I.BMF KKVFK 23/2005 - Dr. Selmeczy Kálmán, Schnöller Antal - Villamosságtan II.
OE KVK 1149 - Dr. Kósa Csabáné, Dr. Horváth Sándor, Jambrich Gyula, dr. Kósa Csaba - Műszaki dokumentáció
OE KVK 1192 - Dr. Lehotai László, Dr. Novothny Ferenc, Szenes Ildikó... - Biztonságtechnikai, környezetvédelmi és minőségbiztosítási alapismeretek
OE KVK 1160 - Lökös Erzsébet, Mayer Tibor, Dr. Sebestyén Dorottya, Tóthné Szemes Marianne - Fizika
(ettől már 2 évvel ezelőtt is volt újabb kiadás, de amit fizika 2-n leadott, az csak ebben van meg...)Kandós 5. kiadás Bp 1999 - Zsom Gyula - Elektronikus áramkörök I. A
OE KVK 2046 - Dr. Lukács György, Mágel Gábor, Wührl Tibor - Híradástechnika I.
------
800 Ft-s könyvek:
OE KVK 2054 - Neszveda József - Automatizálás eszközei
OE KVK 2044/I. - Neszveda József - Automatika I. (Klasszikus szabályozáselmélet)
OE KVK 2042 - Gecsey László, Neszveda József - Automatika I. laboratórium
OE KVK 2073 - Dr. Wührl Tibor - Hullámdigitális jelfeldolgozás alapjai
------
200 Ft-s "magazinok":
BMF KKVFK 261/79 - Debreczenyné Révy Gabriella - Kétpóluspárok (példagyüjtemény)OE KVK 2071 - Dr. Wührl Tibor - Bevezetés a MATLAB használatába Híradástechnika és Jelfeldolgozás
BMF KKVFK 440/1978 - Debreczenyné Révy Gabriella - Bode-diagrammok (példagyűjtemény)
A könyvek 2009 után lettek vásárolva, és mind puhafedeles.+ eladó
Andorka Rudolf - Bevezetés a szociológiába
a piros változat
Osiris kiadó 2006
irányára 3000 -
Monyos
aktív tag
válasz
blessbygod #6795 üzenetére
Igazából képleteket, definíciókat kell csak bemagolnod, abból meg van a pontszámod, ha jól emlékszem én a feladat megoldással nem is nagyon törődtem, a megtanult képletekből megpróbáltam kihozni valamit.
Most néztem, 30 oldalas, annyit azért csak meg lehet tanulni, lesz ennél sokkal rosszabb is.
Írok privátot a "jegyzetek" elérhetőségével. -
blessbygod
csendes tag
Köszönöm, letöltöttem mindkettőt, most már viszonylag sok fizika ebook van a gépemen, így remélem jutni fogok valamire.
A gyorstalpalót még meg fogom keresni, viszont az nem a megértést szolgálja, csak a szükséges minimumokat.
Nekem (sajnos?) szükséges a megértés is, hogy tudjak zh-zni/vizsgázni, nem tudok magolni.
Új hozzászólás Aktív témák
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- Politika
- Xbox Series X|S
- Androidos tablet topic
- Villanyszerelés
- Spórolós topik
- Interactive Brokers társalgó
- Jóárasítja két Arrow Lake-S CPU-ját az Intel
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- LG 42C4 - 42" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- Celsius H770 15.6" FHD IPS Xeon E3-1505M v6 M2200 32GB DDR4 512GB + 1TB HDD magyar vbill ujjlolv gar
- Honor 400 Lite,új 0 perces, 2év garival
- XPS 15 9500 15.6" 4K+ IPS érintő i7-10750H GTX 1650Ti 16GB DDR4 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Logitech g920 váltóval
- BESZÁMÍTÁS! Noctua NH-D15 chromax.black léghűtés garanciával hibátlan működéssel
- Xiaomi Redmi Note 13 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- iKing.Hu - Honor Magic 7 Pro - Black - Használt, karcmentes
- AKCIÓ! Gigabyte AORUS 16X (2024) Gamer notebook - i7 14650HX 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GBWin11
- Samsung Galaxy Z Flip 3 256GB,Átlagos,Dobozával,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest