Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- MasterDeeJay: Mi ez a pici videókártya? AMD E9173 teszt
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 14 – Kések, késélezés
- Klaus Duran: RCS
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- gerner1
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Új hozzászólás Aktív témák
-
Yaye
őstag
A nyelvészeti részhez:
Az ''-oid'' a latinba a görögből átszivárgott képző, és azt jelenti: valamihez (tök mindegy milyen szempontból) hasonló. Pl aszteroid=''olyan mint egy csillag'' (csak mert az is egy világító kis pötty)
Az ''-id'' képző jelentése: valamivel kapcsolatban lévő, hozzá tartozó, valahonnan származó
Tehát a lantanoid(a) és a lantanid(a) is helyes, csak a jelentése más. Szvsz vegyügyileg utóbbi tűnik korrektnek, de ha felvágósan akarjuk mondani hogy ''egy anyag ami valamilyen szempontból hasonlít a lantánhoz'', akkor mondhatunk lantanoidát is. -
azzio
aktív tag
igen, nekem is nehéz volt mexokni, van egy szép színes periódusos rendszerem, amit 6.-os korom óta használok, és azon lantanoidák/aktinoidák vannak, úgyhogy eléggé érzékenyen érintett, amikor az egyetemi tankönyvekben ezeknek minden lehetséges variációját felleltem

de hát ez van...
egyébként úgy tudom, IUPAC bácsi kötelezővé tette a lantanidák/aktinidák csoportjelzők használatát...
(bár azt nem tudom, hogy mi köze az IUPAC-nak a csoportnevekhez... tudtommal azt azért találták ki, hogy az egyes - főleg szerves - vegyületek nevét konfigurációból, a konfigurációkat pedig névből elő lehessen számítógéppel állítani, a lehető legegyszerűbb algoritmussal. dehát ő mostmár a kémia fura ura, azt csinál az elnevezésekkel, amit akar
)
ez off volt?
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Hobby rádiós topik
- Whisky topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Eredeti játékok OFF topik
- Windows 11
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Új és újszerű 13-14 Gamer, ultrabook, üzleti, 2in1, X360, Touch készülékek kedvező áron Garanciával
- Prémium iPhone 15 Pro Max 256 GB tárhellyel, 100%-os akkumulátorral (5 ciklus) és 6 hónap garival
- Referencia Weboldallal Világítós bill+laptop bill magyarítás. Rania 3M -is! Touchpadok is.Posta ok
- 2db Kolink kontinium 1200w platinum
- Intel Core i5-9500 / i7-8700T / i7-8700 / i7-9700 /i5-10500T processzorok- számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest