Hirdetés

2024. május 25., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb hardverek  »  Azonnali informatikai kérdések órája (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2014-05-05 09:36:50

LOGOUT.hu

Az alábbi téma IT szakmai jellegű kérdezz-felelek topik. Megkérünk benneteket, hogy a nem szakmai kérdéseket az Azonnali (fáradt gőzös) kérdések topikjában tegyétek fel.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#140453) tpotyka


tpotyka
junior tag

Sziasztok!
SSD baj, vagy mi lehet?
A probléma: új laptopom beszerzése (Dell Latitude Rugged 5430) után napirendre került a régi, épp 10. évében járó, napi működésben lévő Win 10 op.rsz-ű laptopom (Dell Latitude E5430) 120 GB méretű Gigabyte típusú, amúgy 1 éve betett SSD-jéről az adatok átmásolása az újra (ami nWin11 Pro van és 1TB-os az SSD-je, bár ez itt most talán lényegtelen is). Ezt az adatátmentést egy szgép üzletben úgy végezte az illető, hogy a régiből kiszedte az SSD-t majd adatmentés után vissza, visszacsavarozva. Más nem történt. Állítása szerint. Viszont azóta a régi gépen nem működnek a programok, a legváltozatosabb hibaüzeneteket írja ki. Sajnos ott helyben tegnap nem ellenőriztem a programok működését. :(( (Az adatok elvileg az SSD-n vannak láthatóan, de ugye programindítások híján ez nemigen csekkolható.) Eddig csak a Word-öt sikerült elindítani, de még az sem úgy működött, mint előtte: pl. az egyedi, korábban pluszban betett fontokat sem ismeri, vagyis nem tölti be.
A kiírt hibaüzenetekből tallózva:
- AutoCAD (2022): "Exception in acmgd.dll ARX Command Unhandled Exception [... blabla akámbákom kód]" "Unhandled exception (...) Error Compiling Expression (...) " "Data Privacy ..." -sosem látott üzenet.
- Thunderbird elindulás helyett "Felhasználói profil kiválasztása" felé terelne
- Firefox szintén uez az üzenete
- Chrome meg se mozdul
- Opera sem: az asztalon az ikonja ott van, de csak fehér mezőként jelenik meg
- Skype: a tálcáról el is tűnt, az asztalon megvan, de nem indul "A Windows nem tudja elérni a megadott eszközt, elérési utat vagy file-t. Lehet, hogy nem rendelkezik a hozzáféréshez szükséges engedélyekkel."
- Photoshop: Configuration error (...) Problem with (...) licensing (...) Error 213:10
Olyan, mintha lényeges rendszerfile-ok elvesztek volna, vagy nem találja, amit előtte simán.
Óra, dátum rendben van a visszaszerelés után.
A szerelést végzőnek távolról gőze sincsen, mi lehet a baj. :U Javasolta a Windows diagnosztikát.
Windows memóriadiagnosztika: lefuttattam, nem talált semmit, újraindítás után sem történt helyreállás.
Automata lemezkarbantartás: a probléma észlelése utáni kb. 2. újraindításkor automatikusan elindult a laptopon "Lemezhibák kijavítása". Ez nem tudom, milyen okkal ill. sikerrel, hiszen előtte-utána semmi különbséget nem észleltem. A tulajdonságokban az SSD mint eszköz pedig "megfelelően működik".
Most próbálkozva a gépen erre-arra, az eseménynaplón belül, a Felügyeleti eseményekben van - általam eddig sosem nézett - jó sok hiba és figyelmeztetés található. S jelentős mennyiségben korábbi dátummal, mint a ki-beszerelős hozzányúlás történt. A gép átadás előtt, az átadáskori üzletben bekapcsolás, és az esti visszaszerelés utáni bekapcsolás idejéhez is sorolja a különféle hibaüzeneteket. A legerősebb talán a 'teljes Chkdsk futtatását igényli" - de ezt elvileg végrehajtotta. Amennyiben valóban. Olvasok fájlrendszer-struktúra sérülésről (na de miért???), ez-az nem betöltéséről, hibát okozó alkalmazásról, a hazaérés utáni bekapcsolás utáni első hibaüzi Microsoft.LockApp blabla nem betöltéséről szól.
Nyilvánvaló: informatikus nem vagyok. Viszont mindkét gép működése szükséges, a régié is, aminek eddig baja sem volt, bár az SSD-n gyorsabban fogyott a hely, mint szerintem indokolt, amit Windows update-ek sem orvosoltak. Perpill nem bírok honnan sok GB-nyi helyeket felszabadítani, mert nem merek vagy nem tudok mit törölni, sőt, az újraindításokkal felfalta azt is, ami eddig rendelkezésre állt. Pedig az új laptop Dell supportos illesztő prg-ok sora, frissítés halom végzése okán felmerült bennem, hogy a régivel is végigszüttyögve elvégezhetnék ilyesmit, hátha valami jobb lenne.
Kérdésem hozzátok:
1. Mi lehet a probléma oka?
2. Időben miért éppen egy fizikai szereléshez időzítve ütött ez be, amikor a gép "amúgy" nem volt bolygatva?
3. S még inkább: mi a probléma megoldása? :F
Nagyon köszönöm a hozzáértő, segítő válaszokat!

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb hardverek  »  Azonnali informatikai kérdések órája (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.