Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
r.levente75
addikt
válasz frankstork #22086 üzenetére
Lg flatron ips 236
-
*Ropi*
félisten
válasz frankstork #22086 üzenetére
Ezt használom fotók utómunkázására - az átlag DeltaE-je 0.3: meg vagyok elégedve vele. 45 körül ér használtan tekintve, hogy ~2-3 éve tele volt vele a használt piac, mert Németországból hoztak egy refurbished szállítmányt 1 év garanciával. Arról lehet őket megismerni, hogy ezüst színű a kávájuk, a más forrásból származóknak meg fekete (mint pl. az enyém is, én régebben vettem - mármint konkrétan az enyém nem eladó, csak a modell ajánlott).
[ Szerkesztve ]
Weboldalam: http://karpatisandor.hu
-
scarabaeus
őstag
válasz frankstork #22578 üzenetére
A jó öreg színprofil-színtér móka. Egyébként, gondolom, az IrfanView-ban az Options -> Properties/Settings -> Viewing alatt az Enable color management előtt nincs pipa, gondolom, ha teszel elé pipát, a szóban forgó képeket az is másként mutatja, mint a Paint.
(Az más lesz, aki elmondja, hogy lehet úrrá lenni ezen, és minden szemszögből kielégítővé tenni a rendszert, beleértve a webre szánt képeket meg egyebeket is)Quoth the Raven "Nevermore."
-
jjeahh
nagyúr
válasz frankstork #22580 üzenetére
Az hazudik ami nincs beállítva rendesen vagy nem lehet beállítani. Ps-ben és infran view-ben van erre lehetőség.
Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG
-
jjeahh
nagyúr
válasz frankstork #22582 üzenetére
A szemedben ne bízz Amikor először kalibráltam be a monitort brutálisan sárgásnak tűntek a színek, kellett pár hét amíg megszoktam, most viszont szinte fáj amikor ránézek egy kalibrálatlan monitorra vagy laptop kijelzőre, legtöbb esetben annyira kékesnek tűnik, szal ha sokáig látsz falcs színeket, akkor a szemed azt szokja meg és azt látod jónak. Az e-m10 profil meg nem fog segíteni a problémádon, minden progiban továbbra is különbözően fognak kinézni a képek amíg be nem állítod őket.
Amúgy lr nálam sokkal lassabb mint ps[ Szerkesztve ]
Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG
-
jjeahh
nagyúr
válasz frankstork #22584 üzenetére
Én sem igazán értek hozzá, de nálam így néz ki az infran, a ps meg így és a fényképezőgép is srgb-re van állítva. De ha biztosra akarsz menni, itt kérdezz rá, Ropi kolléga vagy valaki más aki jobban vágja a témát nálam biztosan segít
-
*Ropi*
félisten
válasz frankstork #22578 üzenetére
Sajnos alapesetben amit Te jónak hiszel, az a rossz (sem a Windows képnézegető sem a Paint nem tud színkezelést, a Photoshop pedig, ha nincsen külön bekapcsolva és beállítva a softproof a megfelelő megtekintési színtérre akkor munka színtérben mutat mindent - ami ha nem sRGB akkor fals tónusokat látsz). Belejátszik még a monitorod szín visszaadási képessége is: a színkezelést ketté kell választanunk munka színtérre és megjelenítési színtérre (a monitoréra és a nyomtatóéra, ill. a nyomdáéra, ha oda kerülne az anyag). Hiába dolgozik a számítógép mondjuk Adobe vagy ProPhoto RGB-ben (lásd: Lightroom), mert mindig a monitor és a nyomda a szűk keresztmetszet: csak annyit képesek megjeleníteni a nekik küldött képadatból, amennyire a panel és az elektronika képes a monitorban, illetve a papír és a festék a nyomdában. Ha tehát csak sRGB-t tud megjeleníteni akkor hiába küldesz neki Adobe RGB-t vagy ProPhoto RGB-t a felesleget eldobja és csak azokat az árnyalatokat mutatja amik beleférnek a színterébe. Webes megjelenítésre az sRGB az elfogadott szabvány, tehát hiába szerkeszted ProPhoto RGB-ben vagy Adobe RGB-ben a képedet, a végén úgy is le kell konvertálni sRGB-re, hogy a böngészők és a színkezelést tudó programok színhelyesen jelenítsék meg. A Lightroomban / Photoshopban utómunka közben általánosan használt 16 Biten színcsatornánként 64-szer több információ (16.777.216 Millió árnyalat) áll rendelkezésünkre mint 8 Biten (262.144 árnyalat) - emiatt lesz bizonyos esetekben látható minőségromlás (a tónusok elcsúszása, banding, poszterizáció) a képek kisebb Bitmélységen történő megjelenítésekor (exportálás ill. monitoron nézés) - a valós 8 (vagy több) Bites megjelenítés az sRGB előfeltétele, ezt a költséghatékonyabb 6 Bit + 2 Bit AFRC-s (magyarán az utolsó 2 Bitet "megtippeli" a vezérlő elektronika aztán lesz amilyen lesz) alapon működő megjelenítők nem tudják - és sajnos a konzumer monitorok többsége ilyen.
A Lightroom egy különös állatfajta: a library modulban Adobe RGB-ben mutatja az indexképeket, develop módban viszont Melissa RGB-ben - így a Lightroom developban képtelenség korrektül visszanézni a képeket (érdemes PS-ben softproofolva vissza ellenőrizni: lassú módszer de biztos korrekt eredményt ad).
PÜ-ben kérdezhetsz: a Lightroom topiknak és a monitorkalibrálós topiknak is én vagyok a topikgazdája.
-
*Ropi*
félisten
válasz frankstork #22603 üzenetére
Körte és alma: a vakuknak a nagyságrendekkel nagyobb fényük az előnyük, a folyamatos fényű lámpáknak meg az, hogy folyamatosan látod a vetett árnyékokat, esetleg még változtatható a fehéregyensúlyuk is. Viszont egy ilyen lámpának kültéri napfénynél megáll a tudománya, mert kevés hozzá a fényereje.
Azt ugye tudod, hogy ez a YN lámpa 2x akkora, mint az E-M10?
[ Szerkesztve ]
-
Grga_Pitic
aktív tag
válasz frankstork #22603 üzenetére
Derítésre szerintem sokkal jobban jársz egy vakuval. Ha főfénynek is használnád, akkor a folyamatos fény akár előnyösebb lehet (ahogy Ropi írta, látod az árnyékokat, vaku esetén a kontraszt alapú autofókusznak nem nagy segítség a vaku/váz segédfény, küzdeni kell vele). Ellenben nagy és k* nehéz egy rendszervakuval szemben.
Viszont én ez alá nem nagyon adnám, ha folyamatos fény:
Jinbei EF-150V
Erre rakhatóak Bowens csatlakozású fényterelők, ami komoly lehetőségeket nyit meg, és több mint dupla annyi fényt is ad.
Árban az általad linkelthez hasonló, de legalább erre is felmegy néhány (nem szabványos) fényterelő:
Jinbei EF-60Amit linkeltél, arra nem rakható fényterelő, és ha jól látom, a vakupapucsba se rakható, úgyhogy a vakuval szemben mindenképpen kell állvány is.
-
INTELligent
senior tag
válasz frankstork #22639 üzenetére
Blog: https://path2phd.substack.com/ || https://500px.com/photofan96 || Strava: https://bit.ly/2QzLnok
-
t72killer
titán
válasz frankstork #22756 üzenetére
Igen, a gopro nagyon kényes, az aktuális legjobbal ment csak röccenésmentesen. Persze azóta léteznek már komolyabb karik, de akkor se akarok áron alul megválni tőlük. Extra előny, hogy a fotógéppel készített képeket-videókat pikpakk, a wifi+akksi nyúzása nélkül vissza tudom nézni telón.
A WD WiFi-s winyói asszem tudják ezt, 1-3TB méretben gyártják. Hogy az SD-ről való másoláshoz pl telón kell-e vmit macerálni a winyón, nem tudom, de laptop nélkül megúszható a mentés. Nálunk is téma, hogy a nyaralásokat laptopmentesítsük, lehet ez lesz a megoldás.
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
*Ropi*
félisten
válasz frankstork #22756 üzenetére
"Valaki látott már olyat, hogy sd kártyáról laptop nélkül hdd-re vagy másik sd-re menteni tudó kártyaolvasó?"
Igen, "Image Tank"-nek hívják, a Vosonic gyártott jókat, bár ahogy látom azóta megszűnt a cég. A SATA HDD-t érdemes SSD-re cserélni benne: onnantól ütésbiztos a cucc.
(#22759) Grga_Pitic: Ha a kis méret számít (ezek ingzsebben elférnek - legalábbis ami nekem volt évekkel ezelőtt már az is elfért) akkor ez nyer, mert a 11.6"-os Samsung Smart PC Pro-m is ~4x nagyobb.
[ Szerkesztve ]
-
*Ropi*
félisten
válasz frankstork #22776 üzenetére
"...Ha a helyszínen kéri a modell a nyersanyagot..."
És oda is adod neki válogatás nélkül? Inkább vidd haza és válogasd le, aztán töltsd fel Dropboxra, Google Drive-ra vagy valami más felhőbe, ahonnan lehúzhatja magának!
-
copass
veterán
válasz frankstork #22769 üzenetére
dettó.
egy netbookot 70k körül megkapsz újonnan, arra azt dugsz amit akarsz és örökélet! nekem egyből ott van hogy cf kari, arra semmi nincs.
én láttam ezt a mypassport csodát, de elég szenvedős használni. 3 gépre dugtuk rá, folyamatosan szenvedett hogy felismerje a rendszer usb-n keresztül..."amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"
-
*Ropi*
félisten
válasz frankstork #22779 üzenetére
Akkor félreértettem, így tiszta.
Egyébként én sem favorizálom az image tank-eket a laposokkal szemben (a lassúsága miatt adtam el az enyémet), de van amikor kifejezetten tiltott a laptop és bármiféle online kapcsolatra képes eszköz használata (pl. nem használhatsz WiFi-képes vázat sem). Olyannal is találkoztunk már, aki eleve bontatlan kártyákat adott a nyers képeknek, mert maximálisan offline volt az anyag a résztvevők miatt: kártya betesz, fotóz, kártya visszaad, hazamegy, 1 hét múlva futár hozta a leválogatott anyagot amit kidolgozhattunk, majd miután megvoltunk vele ugyanúgy vitték vissza is.
[ Szerkesztve ]
-
copass
veterán
válasz frankstork #22779 üzenetére
nekem eleve fenntartásaim vannak a mindegyegybe cuccokkal. akksi beszarik? nem cserélheted,vinyó dettó, wifi pláne. egy netbookon amíg nem fő meg a proci vagy alaplap = örökélet.
nyáron egy hivatásos fotóriporter egy asszem őskövület ibmthinkpaden nyomta fel az anyagot az újságnak. igaz 5-6 gomb már nem működött pölö: nem volt i meg é betű, de stabilan tette a dolgát, olvasta az sd karit, ment a net minden!"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"
-
Grga_Pitic
aktív tag
válasz frankstork #22789 üzenetére
Igen, teljes értékű windows-zal jönnek. A hátrány a 8"-os modellek között tényleg általában egy microUSB csatlakozó megléte, illetve hogy microSD rakható bele... A 10"-os tabletek között találsz olyat, amit több USB porttal jön.
-
*Ropi*
félisten
válasz frankstork #22791 üzenetére
Az jó, hogy van rajta USB3.0, mert amin csak USB2.0 van az felejtős: azzal max. ~40 MB/s valós sebességgel tudsz másolni - USB3.0-án 120 felett is megy. Csak győzze az ember tárhellyel (a fixen az alaplapra forrasztott 64GB eMMC elég gyorsan megtelik, főleg ha az oprendszer a felét elfoglalja): megint csak oda lukadtunk ki, hogy olyat érdemes venni, amiben SSD van és cserélhető.
[ Szerkesztve ]
-
*Ropi*
félisten
válasz frankstork #22794 üzenetére
Megnézni még ok, de biztonsági másolatot hogyan készítesz ha csak 1 db USB portod van? Vagy hubot viszel (ami macerás mert külön tápellátás kell neki a stabil működéshez), vagy az SSD-re másolod, vagy egy kártyára a tablet olvasójában, de valószínűleg az is lassú lesz (ezekből sajnos általában kispórolják az UHS1-es olvasókat).
-
Grga_Pitic
aktív tag
válasz frankstork #22796 üzenetére
Nem rémlik már pontosan, hogy milyen MFT vázad van, de ha tud wifit, akkor ez is lehet opció a képek átvitelére.
Sajnos nem sebesség bajnok a wifi, viszont folyamatosan mennek át a képek (ha nem szakad meg). -
Lassú Víz
addikt
válasz frankstork #22819 üzenetére
Igen. A PS és LR annyi. Nem most, hanem évek óta. Havonta vonják a megadott kártyáról, egyébként egy év hűségidő is társul mellé. Tőlem master cardról vonják.
Ami a tapasztalatokat illeti: a Lightroom kell, de az megvehető kb. 140€-ért önálló termékként. Kell hozzá az erős vas és az SSD vagy a türelem. PS-hez nem kevésbé. Sőt, nemrég olvastam a PS fórumban, hogy jó pár régebbi grafikus kártya támogatását megszüntette az Adobe. Az új funkciókat már nem tesztelik velük. Sokáig úgy gondoltam, hogy a gimp is jó mindenre, ráadásul ingyen van. Aztán rájöttem, hogy hiányzik néhány képessége, ami miatt szívás vele a munka a PS-hez képest, pl. a non destructive adjusment layer funkció.
Itt a PS fórum, kezdd az összefoglalóval. Utána ha megismered a program használatának alapjait elméletben, akkor nekiszaladhatsz az egy hónapos ingyenes próbának, és megalapozottan dönthetsz. Egy-egy komoly képmanipulációban a programot készség szinten használó profiknak 10-15 munkaórája is benne lehet. Tehát az az egy hónap piszok gyorsan el tud menni egy hozzám hasonló amatőrnek.
A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.
-
Lassú Víz
addikt
válasz frankstork #22821 üzenetére
Nincs dobozos verzió. Csak ez van. Ha EU-s adószámod is van és vállalkozásban csinálod akkor lejön az ÁFA és 9,99 € lesz. Találhatsz használt dobozost valahol, de nem lesz hozzá frissítés stb. Ha jól emlékszem a havi díjakból több mint 5 év alatt jön ki egy korábbi dobozos újkori ára, ami akkorra úgyis elavulna, az upgrade díjak meg még tovább tolnák a megtérülést.
-
Balinov
titán
válasz frankstork #22819 üzenetére
Serge Ramelli oldalan (Link) van egy affiliate link amivel az elso evben 20% off van az elofizubol. En is rajta keresztul fizettem elo a CC PHotography plan-re.
a linkhez magahoz egy ingyenes reg kell Serge oldalara.
frankstork es Slow Water. van LR6 standalone, perpetual license-nek hivjak, osszeg kb, amit LV is mondott visoznt par uj feature amit tolnak a CC ala, nincs benne (pl. Dehaze).
[ Szerkesztve ]
6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/
-
Lassú Víz
addikt
válasz frankstork #22824 üzenetére
Ballagj el az Adobe honlapjára. Nem eladó úgy, ahogy szeretnéd megvenni. Nincs. Nem létezik. Nem árulják. Ha tokkal vonóval kell az egész, akkor kb 64 €/hó, hűség nélkül 95.
Ha meg úgy gondolod, hogy az elején törten használod, utána majd megveszed, abban nem tudok neked segíteni és az igazat megvallva nem is akarok. Kevesebb mint egy heti BKV bérlet ára, 3-4 doboz cigaretta nagyságrendje, 10 l benzin. Ennyi kockázati tőkének kell lennie egy induló bizniszben is. Legfeljebb egy év után hagyod a **csába, lemondod.
[ Szerkesztve ]
-
Balinov
titán
válasz frankstork #22826 üzenetére
Ha PS is kell az LR melle akkor CC-n kivul nincs valasztasod. Epp nem reg olvastam,hogy standalone PS-t mar nem is kinal az Adobe. Meg LR5 foverzio idejebol emlexem,hogy a CS6 standalone licensz maga annyi volt, mint a CC Photography licensz 4evere...es ugye az egy foverziohoz volt kotve, alverzio update valoszinuleg benn volt az arban, de mar foverzio ugrashoz upgrade arat + ba ki kellett csengetni.
Sajnos szellel szemben nem lehet pisalni, viszont az a helyzet, hogy tenyleg minden eszerv a CC elofizu mellett szol
6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/
-
Lassú Víz
addikt
válasz frankstork #22826 üzenetére
Az Adobe-nál is ott az LR megvehetően. De amint retusálnod kellene egy kicsit, az LR-rel meg vagy lőve. Nem alkalmas rá.
-
Balinov
titán
válasz frankstork #22831 üzenetére
Bocsesz, angol nyelvű telefonon, default angol SwiftKey.. ☺️
-
copass
veterán
válasz frankstork #22870 üzenetére
led függöny? mazohista vagy?!
[ Szerkesztve ]
"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"
-
Grga_Pitic
aktív tag
válasz frankstork #22875 üzenetére
Szerintem ezt nem nagyon fogod máshogy megoldani, mint szélesíted valahogy a hátteret. És ha tényleg helybe mentek, akkor arról a problémáról még nem is beszéltünk, hogy mi van, ha kicsi a nappali, és emiatt fizikailag sem tudod elég messze tenni a hátteret.
-
*Ropi*
félisten
válasz frankstork #22875 üzenetére
Sejtettem (a fizikát viszont nem lehet megerőszakolni)...
-
Balinov
titán
válasz frankstork #22898 üzenetére
PS elements kb PS light verzió, meg mindig van külön lucensszel, premier videos alkalmazás, és igen van 6osbol dobozos, csak nem nagyon éri meg..
-
Lassú Víz
addikt
válasz frankstork #22904 üzenetére
Szerintem várj egy kicsit, és ki fog jönni az Affinity Photo. Már, ha Windowst használsz. Mac-re már van. Illetve egy regisztrációval letölthető a beta változat. Most nézem miket tud, és váltható-e vele a PS. Eddig elég ígéretes.
-
copass
veterán
válasz frankstork #22924 üzenetére
csont nélkül nem fogja hozni, de elég dúrván kompatibils és ha azt nézzük hogy mennyibe kerül. hát ajándék.
Lr helyett meg rawtherapee."amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"
-
Lassú Víz
addikt
válasz frankstork #22924 üzenetére
Nem, a raw konverterrel Olympus esetében kifejezetten elégedetlen vagyok. Viszont arra ott az Oly viewer, ami 16 bites tiff-be is tud menteni.Biztosan nem tudhatja mindazt, amit az Adobe tud, de majdnem biztos, hogy tudja mindazt, amit az Adobe tudásából használok. Augusztusig tart a hűségidőm, addig kell eldöntenem, hogy benevezek-e egy újabb évre, vagy váltok. Az LR-t sokat használom, de azt megvehetem dobozosként is. Viszont a PS-nél már nem ilyen egyértelmű a helyzet.
-
Lassú Víz
addikt
válasz frankstork #22930 üzenetére
Nem tudom hol tart a rawtherapee és milyen géphez. Azt ki kell tapasztalni. MLaca (mlzphoto.hu) többnyire arra használja, hogy az automatikus lencsekorrekció nélkül meg tudja nézni, hogy mekkorát torzít egy objektív. Én viszont inkább azt várom, hogy legyen benne kameraprofil, és azoknál a rendszereknél, ahol a szoftveres korrekció a rendszer része, azt csinálja is meg a raw konverter. Egy dobozos LR vagy DXO, C1 + Affinity már esélyes rá, hogy elég lehet. Most egy név + működő e-mail cím megadásával letöltheted a béta verziót. Szerintem éljetek vele, mert a Designernek sincs windowsos trial verziója. Amióta befejezték a teszteket csak megvásárolni lehet, pedig annak is hasonlóan elérhető volt a bétája pár hónapon át.
-
StLui
veterán
válasz frankstork #23171 üzenetére
De én exif adatokat, vagy metaadatokat, vagy mit szeretnék változtatni, te sem írsz ilyenről, meg én sem találok, de nem is találtam ilyen lehetőséget.
De annyival előrébb vagyok, ha a FastStone-ban kijelölök képeket, és jobb klikk, ott eszközök, időbélyegző változtatása, na ez nem volt tökéletes, leírtam miket változtatott, google inkább nem vette figyelembe mint igen. De most jobb klikkre kijött a tulajdonságok is, és ott ha a készítés dátumát beírom, akkor hibátlan
Könyvelőirodába önállóan dolgozni tudó könyvelőt, bérszámfejtőt keresek Dunakeszire
-
fartfun
tag
válasz frankstork #23262 üzenetére
Köszi,
akkor kipróbálom, meglátjuk. -
*Ropi*
félisten
válasz frankstork #23289 üzenetére
Megnyugtatlak: ilyen paraméterekkel és ennyiért nem fogsz találni.
-
copass
veterán
válasz frankstork #23289 üzenetére
veszel kettőt és probléma megoldva!
vagy veszel egybe, csak az pöttyet húzósabb![ Szerkesztve ]
"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"
-
*Ropi*
félisten
válasz frankstork #23292 üzenetére
A legtöbb 21:9 monitort TN panellal gyártják, ami ugye felejtős képfeldolgozás szempontjából (a játékosoknak viszont jó, mert alacsony a válaszideje). Azt az egy-két típust meg, amint IPS-sel, aranyáron mérik...
Jobban jársz copass megoldásával, hogy veszel két kisebbet (csak ahhoz meg combosabb VGA kell kihajtani, meg jó, ha tudja a dual LUT-ot, hogy külön is lehessen kalibrálni őket ne csak egyben, mint pl. az Intel HD vezérlőknél).
[ Szerkesztve ]
-
*Ropi*
félisten
válasz frankstork #23294 üzenetére
Hát, ha nem zavar az, hogy IPS...
-
*Ropi*
félisten
válasz frankstork #23298 üzenetére
Valamivel összekeverheted, mert én soha nem írtam olyat, hogy összhasználati értékben jobb az IPS. Fotófeldolgozási szempontból a feketék hiánya például elég nagy hendikep - ezt persze nem szeretik hangsúlyozni az eladásoknál. Nekem csak VA paneles monitorjaim vannak (na jó, a laptopomat kivéve - de abban nem volt választási lehetőség), pár napja vettem meg a harmadik Dell 2709-emet (mindhárom működik, csak az egyik csíkos, de azzal együtt lehet élni, ha arra a szélére teszem ki, ahol a csík van ).
[ Szerkesztve ]
-
*Ropi*
félisten
válasz frankstork #23301 üzenetére
Akkor ezt jól összeszerkesztettük.
-
*Ropi*
félisten
válasz frankstork #23305 üzenetére
Még ha ki is írják a színterét, azzal sem megy az ember semmire: orrba szájba csak az előnyöket hangsúlyozzák, hogy milyen pontosan kalibrálhatóak, de arról nem szól a fáma, hogy nem csak a színtér nagysága számít, hanem a fedése is: hiába tud a monitor 105%-nyi sRGB-t, ha a valódi fedése az adott színtérre vetítve csak 82%. És ezt megint csak nem reklámozzák sem a gyártók, sem a boltok, mert nem érdekük - itt is az apró betűkben van eldugva a lényeg.
-
Grga_Pitic
aktív tag
válasz frankstork #23442 üzenetére
Hogy a viharba ne lenne?
De ezzel jobban járnál ár/érték arányban, csak hát itthon nem kapod meg.Mire akarod tenni? Azért kérdezem, mert m4/3-ra 52mm-est vettem tanácsra, néhány száz forintos (ebay-es) adapterrel bármelyik, ennél kisebb szűrőmérettel rendelkező objektívre felrakhatod. Az 52mm onnan jön, hogy az Oly 9-18-nak ez a szűrő mérete.
-
Grga_Pitic
aktív tag
válasz frankstork #23445 üzenetére
Az adapter (alias step-up ring) nem befolyásolja a becsillanást, a szűrő minősége igen. Azért akkor vegyél nagyobbat, mint ami kell, ha tervezel ilyen szűrőmenetű objektívet később. A nagyobb szűrők általában drágábbak.
Van külön szűrő topik is, érdemes olvasgatni, ha még nem tetted volna meg, bár nem pörög nagyon, az tény.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest