- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- RIOS Gépház: Rebootoljuk a PROHARDVER YouTube csatornáját!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Parci: Ég veled, KEndre! :(
- Sol4r: DDR2-es processzorok összehasonlítása "azonos" órajelen
- RIOS Gépház: Új design az IT Cafe-n!
- bigyo108: A vén PC-Főnix újjászületése
- gerner1
Új hozzászólás Aktív témák
-
ígyvanferi
addikt
válasz
shellshock #3737 üzenetére
Többszörös összetétel, 6 szótag fölötti (egyrészt a képzők az -i kivételével beleszámítanak, másrészt az igekötő is, ha két vagy több szótagúak, így lesz érvényes a 6 szótag fölöttiség ennél a példánál), tehát kötőjellel írandó, ahogy a tool is mondja. Ugyanaz, mint pl. az adó-visszatérítés, amivel kicsit gyakrabban találkozunk a mindennapokban.
-
ígyvanferi
addikt
válasz
#42431471 #3686 üzenetére
Igen. Gondolom pont ezért nem raktak a felkiáltójel után pontot, mert az esetleg lelőné a "poént". Szerintem nem a zárójel után kellene a mondatzáró írásjel, mert a zárójelben két önálló mondat van, nem egy mondaton belül valami kiegészítő információ (mint ahogy mondjuk ez vagy amit te írtál).
-
ígyvanferi
addikt
válasz
customer114 #3632 üzenetére
Na várj, tehát a könyveket is alulról felfelé olvasod?
És egy adott hsz.-en belül? Ott is alulról felfelé?
-
ígyvanferi
addikt
Nekem jöhet 30% kedvezménnyel Michelle Jenneke vagy akár Jelena Iszinbajeva. Bár nem tudom mennyi az eredeti gázsijuk.
Szerintem a -30% kedvezmény dupla negatív előjel, kioltják egymást. Vagy -30%, vagy 30% kedvezmény. Persze ha 30%-kal drágult a termék, akkor mehet a képen látható megoldás, csak az több szempontból is hülyeség. Aztán lehet nincs igazam.
-
ígyvanferi
addikt
Illetve tegyük hozzá, hogy miért is írjük egybe (110. pont A magyar helyesírás szabályaiban): "A jelöletlen tárgyas, határozós és birtokos jelzős kapcsolatok tagjait mindig egybeírjuk, például: autómentő, kincskereső, munkavállaló; áldozatkész, hátúszó, szélvédett; gépkocsifényszóró, iskolaudvar, mosógépeladás." Ezzel szemben, ha jelöljük: gépkocsi fényszórója, iskolának az udvara. Itt: élőhalnak az eladása - élőhaleladás.
-
ígyvanferi
addikt
válasz
Bjørgersson #3600 üzenetére
Lassan eljutunk a "2-kettőt"-höz. Ami most szíven ütött, hogy egy magyar regényben is "2-őt" szerepelt.
-
ígyvanferi
addikt
válasz
Bjørgersson #3558 üzenetére
Van baj...
-
ígyvanferi
addikt
Érdekes gondolat és jogos is. Itt több példában is az egybeírt alakot javasolják, ez a konkrét linkelt magyarázatot is tartalmaz, hogy miért nem számít szokatlan betűkapcsolatnak a "tch". Bár van benne némi szubjektivitás, azért elfogadhatónak tűnnek az érvek a kötőjel nélküli forma mellett.
-
ígyvanferi
addikt
válasz
customer114 #3499 üzenetére
De. Az igekötőt azért csak írjuk már egybe az igéjével, ha előtte áll.
-
ígyvanferi
addikt
válasz
forintuser #3485 üzenetére
13,5.
-
ígyvanferi
addikt
válasz
forintuser #3479 üzenetére
Biztos be mernék ülni a kocsijába...
-
ígyvanferi
addikt
válasz
customer114 #3473 üzenetére
Az elvileg nincs egységesen szabályozva. Legalábbis ez alapján. Viszont kötőjel mindenképp kell a szám elé, ráadásul nagykötőjel: Formula–1-es.
-
ígyvanferi
addikt
válasz
King Unique #3340 üzenetére
Én a b-t mondanám. Jelzős szerkezet. Ezer éve voltam nyelvtanórán utoljára, így lehet hülyeséget írok. Pl. a balkezes embert sem kötőjellel írjuk tudtommal. De ha az mta a c-t tartja helyesnek, akkor legyen az.
-
ígyvanferi
addikt
válasz
#33253120 #3256 üzenetére
Egyértelmű, hogy aki belekötött, az egy idióta f.szparaszt. Egyrészt még jó, hogy cirka 200 évvel ezelőtt régies kifejezést használt Kölcsey. Az meg szintén nem vita tárgya, hogy a mond itt kijelentő módban áll, hisz' a lebegő rémalak mondja, amit. Nem is értem. Érdekelne egyébként, ki volt ez az überintelligens, esetleg üzenetben megírhatnád!
-
ígyvanferi
addikt
válasz
Bjørgersson #3214 üzenetére
Amikor átesik valaki a ló túloldalára.
-
ígyvanferi
addikt
válasz
customer114 #3206 üzenetére
Ahogy Bödőcs mondta: "...és neki is egy szavazata van."
Erős a gyanúm egyébként, hogy ez előre megfontolt szándékkal elkövetett trollkodás. Esetleg belépve maradt, és a haverok rászabadultak a facebookjára. A tag orvosnak tanul a Semmelweisen.
-
ígyvanferi
addikt
válasz
zoo8800 #3162 üzenetére
Azért megnyugtató, hogy bár én 'lasabban felylödök' (testileg? szellemileg?), így sem maradok egyedül, nyújtanak majd nekem is segítséget (fura, ezt sikerült leírnia helyesen. Oké, rövid í, de vártam volna egy vagy két cs-t).
Remélem minél hamarabb, minél messzebbre viszik a fényességesek az ilyet. -
ígyvanferi
addikt
válasz
Bjørgersson #3151 üzenetére
Na ezt sem gondoltam volna, hogy van olyan, aki túlzásba viszi a vessző használatát. Az ellenkezője a bevett gyakorlat. Érdekes volt a szüneteket betartva olvasni.
-
ígyvanferi
addikt
válasz
Bjørgersson #3068 üzenetére
Mondjuk ez szövegkörnyezettől függően lehet helyes is, csak mondom.
-
ígyvanferi
addikt
válasz
Bjørgersson #3055 üzenetére
Le vele a Taigetoszról, de gyorsan.
-
ígyvanferi
addikt
válasz
Bjørgersson #3031 üzenetére
Már hogy báncsátok! Legalább ebben a topicban tessen helyesen írni!
Egyébként tényleg nem magyar. A kis Salvatore-t eredetileg Ronaldo néven anyakönyvezték. Nem, nem azért, mert brazil. -
ígyvanferi
addikt
Mert ugye a Karácsony a legszebb ünnep mind közül.
-
ígyvanferi
addikt
válasz
horvathkrisz #2997 üzenetére
Nem egészen értem a problémád.
(#2995) devil-k: ó, hát egyenlőréből oldalakat lehetne itt megtölteni minden nap.
-
ígyvanferi
addikt
válasz
Bjørgersson #2976 üzenetére
Legalább következetesen minden szót nagybetűvel kezdett.
-
ígyvanferi
addikt
Újabb zsenialitás fb-ről:
"Szerencsés esetben èlhetsz 60-70-èvet akkor hàt èlt boldogan mosolyogj, ès a lehetőségekhez kèpest èlj ösztöneidnek megfelelj vagy elfogadjanak. Ne csak àlmod a vàgyaidat inkább èld meg àlmaidat!!A sok fontolgatàsal csak el szalasztod a lehetőségeket !Ne àltalànosits vagy kategorizàlj be sehova,kèrlek. .igyekszem minden körülmények között, magamat adni hogy egyedi maradjak! Te magad tudd mi a jó neked." -
ígyvanferi
addikt
válasz
devil-k #2906 üzenetére
Felkiáltó mondat, felkiáltójel kell a végére. De még ha nem is tekintjük felkiáltó mondatnak, akkor sem érzem komoly hibának ahhoz, hogy ide bekerüljön. (Persze ez szomorú, bárcsak ilyen apróságokat kellene itt megvitatnunk, és nem azokkal a borzalmakkal riogatnunk egymást, mint amiket beírunk, -linkelünk.)
-
ígyvanferi
addikt
válasz
devil-k #2896 üzenetére
Kérdeztem már korábban, hogy nem gáz-e linkelni konkrét hsz.-t. Azt írták többen is - teljesen jogosan -, mivel ez egy fórum, mindenki, aki ide ír, vállalj, amit és ahogy így. Nem mellesleg a nicknevek eleven anonimizálják az embert, ezt már csak halkan teszem hozzá.
(#2897) barca0519951: direkt írsz így ebben a topicban?
-
ígyvanferi
addikt
Facebookon futottam bele egy gyöngyszembe. Anyuka posztolt az egyéves forma lurkójáról egy fotót az alábbi képalá(fölé)írással: "Tùl vagyunk az 1-ő hajvàgàson ès nagyon türelmesen viseltem!!".
-
ígyvanferi
addikt
válasz
Bjørgersson #2858 üzenetére
Én mindenképp vennék áron alul, esetleg 'butorozotanis' egy hitelmentes azonnal beköltözést. Jól hangzik.
-
ígyvanferi
addikt
válasz
Bjørgersson #2840 üzenetére
Ilyen magyarsággal a google fordító dolgozik.
-
ígyvanferi
addikt
válasz
Bjørgersson #2830 üzenetére
Ha nagyon akarunk, találunk logikát a névadásban.
-
ígyvanferi
addikt
válasz
Bjørgersson #2816 üzenetére
Ilyenkor azért nagyon-nagyon elszomorodom...
A társadalom jelentős része megérett a pusztulásra. -
ígyvanferi
addikt
válasz
Bjørgersson #2802 üzenetére
Ez már egészen Fülig Jimmy-s. Mondjuk ő kitalált figura létére is intelligensebb valószínűleg, mint a hirdető.
-
ígyvanferi
addikt
válasz
EmberXY #2774 üzenetére
A politikai korrektség jegyében igyekszem virágnyelven fogalmazni: én szinte biztos vagyok benne (a profilkép alapján pláne, már ami látszik belőle), hogy egy kicsit barnább bőrű "úriemberről" van szó, aki valahol "találta" a masinát, amit most igyekszik elpasszolni jópénzé'. Ennél fogva buta, mint a tök. De ugye ez előítélet, ilyenre még csak nem is gondolunk, sőt ilyen nem is létezik.
-
ígyvanferi
addikt
válasz
moonlight115 #2753 üzenetére
Mi volt az eredeti címe?
-
ígyvanferi
addikt
válasz
Bjørgersson #2728 üzenetére
Arra gondolok, hogy nem feltétlen szükséges nevet társítani a helyesírási hibához, ne az emberen röhögjünk, csak a konkrét íráson. Esetleg rosszul esne az érintettnek.
-
ígyvanferi
addikt
Konkrét hsz.-t másik topicból nem szoktatok itt linkelni, ugye? Személyiségi jogok gondolom...
Mindegy, bringás topic, csak a lényeg: "a 9-ces gond nélkül szétjön. 10-zes nevcesebb". Egyszerűen imádom, ahogy megoldják egyesek a számnevek toldalékolását.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Hasznos linkek:
MTA
Nyelv és Tudomány
- Dell 3420 14" /i5 11gen / 8GB RAM/256GB SSD/ Szép állapotban / 12 hónap jótállással
- XFX AMD Radeon RX6700XT 12GB / Újszerű állapotban / 6 hónap jótállással
- Apple watch Ultra 2 black edt. 2028.03.21. Apple jótállás
- ACER Travelmate P258-M I7-6500U , 15,6"
- Panasonic Toughbook CF-19 - Ütésálló - elforgatható érintőképernyős - I5-3320M
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítás
- AKCIÓ! Apple Watch S9 45mm Cellular acél GOLD okosóra garanciával hibátlan működéssel
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 6, Samsung Galaxy Watch 7, Samsung Galaxy Watch Ultra
- LG 77CS6 - 77" OLED - 4K 120Hz & 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - Szupervékony
- AKCIÓ! ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WiFi alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest