Keresés

Aktív témák

• Nashville

tag

válasz totyax #28577 üzenetére

BIOS- ból is legújabb volt mindkét alaplapom esetében. A Gigabyte alaplapomnál a legfrissebb chipset drivert is feltettem, aztán az akkor legújabb 8.9- es drivert catalist nélkül majd azzal, végül VPU recover bekapcsolással és nélküle, tényleg minden lehetőséget végigjártam a 3 hét alatt, míg az extrém megoldásomhoz el nem jutotam (amit ígéretemhez híven többé nem írok le csak, ha megerősítés érkezik!)
    Windows XP SP2 és SP3 próba, ja és minden egyes driver próba előtt új telepítés, hogy nehogy bekavarjon valami driver maradék. Tiszta paranoia volt!

Még egy dolgot nem mondtam el! Mikor az ASUS P5Q lapom volt, akkor az üzletbe visszavittem a gépet, hogy életet csiholjanak bele a videokártya miatt. Ott is bemutattam a problémámat, szinte azonnali fagyás volt a COD4- ben. Ők újrarakták a telepítő CD- ről az összes drivert, szoftvert, előtte ATI szoftvereltávolítóval távolították el a cuccokat. Mielőtt hazahoztam a gépet a COD4 fél órát futott fagyás nélkül az üzletben. Mikor hazahoztam akkor minden klappolt itthon is. Gondoltam újrarakom a rendszert a ghost- olás előtt. Ugyanúgy telepítettem fel ahogyan ők csinálták, csak egy dolgot másképpen igen igen kitaláltátok a Hz! Utána jött az alaplapcsere... majd a megvilágosodás. Na itt a pont!

• Nashville

tag

mclaren-d és Greed Én is pont ilyen sz@rságokkal szenvedtem.
    Itt vannak a problémák leírásai: [link1], [link2], [link3] akit érdekel elplvashatja. Azt hiszem ez ügyben most írok ide utoljára. Mivel az emberek 90%-a nonszensznek tartja (többek között én is ;] ) azt amit a saját bőrömön megtapasztaltam nem is akarom tovább hangoztatni, hogy próbáljátok meg a képernyő frissítési frekit lejjebb venni TFT monitornál mondjuk 75 Hz- ről 70- re vagy 60- ra . Én a problémám miatt lecseréltem az alaplapomat (gigabyte- ra) a tápegységemet 400- ról 500 W- ra. A proci és a memória totál jó 0 hibaszázalékkal dolgoznak 12 órás tesztet futtattam rajtuk. Összesen hátom darab 4850- es kártya volt a birtokomban két különböző gyártótól és végül egy GF 9800 GT- nél tartok. Azt hittem valami összeférhetetlenségem van az ATI- val. Igazából még mindig nem tudom mi az ábra (4850- es hiányában), de a 9800 GT- m is ugyanúgy fagyott mikor kihoztam az üzletből, mint az ATI, míg le nem vettem a képernyőfrissítést 70 Hz- re (mire erre rájöttem, már a parókát is kinéztem magamnak).
    Egy próbát mindenképpen megér a dolog, semmit sem veszíthettek ráadásul 0 perc időráfordítással. Ha bejön a dolog, akkor feltétlenül írjátok ide a fórumba, hogy lássuk, hogy ez is megoldást jelenthet ennek a nagyszerű kártyának a működésre bírására, hasonló esetekben, mint a miénk.

szerk.: ja és ha nálatok is helyreáll a működés az említett metódus alapján, akkor még lehet, hogy holnap én is vissza tudnám cseréltetni a kártyámat. Ez már az utolsó utáni lehetőségem lenne, onnan már nincs visszaút...
    Na, szóval most kiderülhet, hogy az új gépemben többet váltogatom-e a kártyákat, mint fiatalabb koromban a csajokat! :Y

• Nashville

tag

válasz Eagl3 #28346 üzenetére

Ja, ja csak, hogy eddig ez senkinek nem jutott eszébe (és eddig a neten sem találtam olyan írást, hogy erre figyelni kellene), pedig elég macerás volt elintézni, hogy az ASUS helyett a Gigabyte alaplapomat megrendeljék inkompatibilitásra hivatkozva. Mondjuk alaplap terén nem jártam rosszul a cserével, még ha 10 rugóval többet is kellett kiadnom érte. Remélem lassacskán helyrerakódik most már minden és Hawaii lesz a köbön! :)

• Nashville

tag

válasz jocce007 #28308 üzenetére

Na én csak az előzőekben tárgyalt "felfedezésem" ügyében kérem, ha megtenéd: Próbáld már ki 75 Hz- en, ha TFT monitorod van, úgy is megy a kártya, nincs fagyás? Nekem ez a kártyám volt (cuccaim között megtaláható, még nem volt lelki erőm törölni és beírni helyette az NV 9800 GT- t) :U [link]
    Nah, csak vakerálok pedig úgy indultam neki a gépvásárlásnak, hogy a videokártya nem is olyan fontos (csak NVidiában gondolkodtam, most meg hol járok...), de aztán ránéztem a fiamra.. :)

• Nashville

tag

válasz totyax #28306 üzenetére

Úgy látom ti is csodálkoztok ezen a képfrissítési dolgon. Na éppen ezért nekem és a szervizesek sem jutott eszünkbe ez a banális ötlet, de bejött mert azóta minden rendben van a géppel. Amúgy 1024x768 a megjelenítésem, így kellett váltanom 75- ről 70 Hz- re. Ja és három monitorral is ki lett próbálva és minden esetben ugyanazt a fagyást produkálta. Az egyik monitor ráadásul DVI- s volt, éppen az amelyiket az üzletben próbáltuk az akkori ASUS P5Q alaplappal. Ott amúgy működésre tudták bírni a telepítő CD- vel úgy, hogy előtte eltávolították az összes ATI szoftvert. Csak azt nem vette senki észre, hogy akkor az alapbeállításon (60 Hz- en) ment a képfrissítés én meg otthon a szokásos 75 Hz- re vettem fel amikor újrahúztam a gépet, hogy a ghost- olás előtt ne legyenek összevissza telepítések rajta.
    Mindegy, érdekes eset azt meg kell vallani főleg, hogy a 7600 GS kártyámmal megy 75 Hz- en.

• Nashville

tag

Hi!

A múlt héten jártam erre utoljára, mert még mindig kínlódtam a videokártyámmal, a Sapphire Radeon 4850 dual slot cooler- el. Nem tudom, hogy ki mennyire emlékszik a problémára a lényeg az volt, hogy játék közben erősen fagyott a gép, még a GTA San Andreas- nál is, a COD 4- ről nem is beszélve. Azóta kicseréltettem az alaplapomat, a tápegységemet, hogy minden kritériumnak megfeleljek. Kihoztam az üzletből egy ASUS- os 4850- est az sem volt jó (ez már a harmadik 4850- es volt). Kínlódásaim utolsó rúgásaként egy Gigabyte 9800 GT mellett döntöttem gondolván, hogy biztos valami inkompatibilitás lesz a 4850- el. Otthon hamar arcomra fagyott a mosoly. Ez sem volt jó! :Y
    A procit megvizsgáltam prime 95- el a memóriát memtest- el 0 hibapont mindkét esetben.
    Aztán jött az Isteni szikra! Levettem a képfrissítési frekit 75 Hz- ről 70 Hz- re. Komolyan mondom ennyire még életemben nem szívtam meg, de jó lett minden!!! :C
    Azóta jól megy gép, semmi kockásodás fagyás. Igazából még mindig fáj a szívem a 4850- esért, de nem merem addig feltenni a pléhpofát és visszacseréltetni, míg meg nem konzultálom veletek, hogy ti TFT monitornál milyen frekit használtok. Azért a kérdés mert mindkét kártya másképpen reagált a beállításra, csak a fagyás volt közös (az ATI- nál hamarabb). A döntésemet most már le kellene véglegesíteni, mert nem cserélgethetem minden héten a karit.
    Várom a véleményeket! Előre is kösz!

• Nashville

tag

Hallottatok-e már olyat, hogy az ASUS P5Q alaplap nem bírja a 4850- es kártyát? Egy ismerősöm állítása szerint Ő is majd meg őszült mire rájött, hogy egy másik alaplapban is ki kellene próbáni az állandóan fagyogató kártyát. A konfig szinte 100% ugyan az, mint az enyém, talán csak a proci volt gyengébb. Ha nem ASUS P sorozatú lapban próbálta a karit akkor minden ment rendesen, fagyás nincs egy pár hónapja, előtte meg naponta többször volt.
    Vannak itt ASUS P5Q tulajok 4850- es videokarival? Most már nagyon kíváncsi lennék a véleményükre, főleg, hogy holnap rendeznem kell az ügyet.
    Itt vannak az előzmények:
    [A probléma leírása]
    Tesztek:
    [link1]
    [link2]

• Nashville

tag

válasz LicskaiJ #26480 üzenetére

Én pont egy ilyennel szívok két hete, vagyis kettővel és úgy néz ki, hogy a második is garis lesz. :(
    Én is várok mások teszteredményére, hogy másnak ír e ki hibaüzenetet 80 mp. után a FurMark Stabitlity teszt- je, úgy mit a GPU Caps Viewer- nél ilyet: [link a képhez]
    ..mert nálam mindkettőnél ugyanez az eredmény. HSM kollega szerint garis a cucc, csak kellett volna egy pár teszt, hogy tudjak mivel érvelni. Főleg, ha valakinek pont ilyen Sapphire (csak jól működő) lenne az lenne a tuti: [link]

• Nashville

tag

válasz HSM #26418 üzenetére

Kipróbáltam a FurMark- ot. 80 mp- ig bírta a Stability test. A kártyának 80 celsius volt a hőfoka. Fekete képernyő és utána az előző teszt hibaüzentével átváltott a megjelenítésen a "saját védelme" érdekében. :(
    A Benchmarking eredménye ez lett: [link]

• Nashville

tag

Kösz a válaszokat! A hőmérséklettel nem hiszem, hogy gond lenne.
    Időközben egy bizonyos GPU Caps Viewer- el leteszteltem a kártyát. [link]
    Igazán nem értek a kiértékelt adatokhoz, ezért itt van pár screenshot:
    [link]
    [link]
    [link]

A Soft Shadows tesztnél a képernyő bevillant feketébe, majd visszatérés után ezt a hibaüzenetet írta ki:
    [link]

Többszöri próba után állandó fekete képernyő, majd PC „kinyomás” lett a vége.
    A HW Geometry Instancing tesztet el sem lehetett indítani és a Fur Rendering tesztnél is fagyott a gép.
    Nagyon fontos lenne, ha valakinek van ilyen, vagy más gyártótól származó 4850- es ATI- ja az próbálja már ki a tesztet, hogy nála hogy működik a dolog. SOS!

• Nashville

tag

válasz Ribi #26371 üzenetére

Természetesen elenőriztem, hogy a Microsoft .NET Framework 2.0 még SP1-es javítással is fel lett telepítve, csak a felső határt akartam érzékeltetni a 3.5- ös verzióval. Egyébként úgy emlékszem, hogy a 3.5- ös telepítés közben letölti a régebbi .NET Framework- öket ami hiányzik neki és azt is felpakolja.

• Nashville

tag

Írtam már a múltkor ide adtatok is jó tanácsokat így leírom a "rövid" történetem, hátha tudtok még segíteni vagy jó lesz tapasztalatnak másoknak.

Tapasztalataim a Sapphire ATI Rad. HD 4850 512M GDDR3 PCI-E DUAL DVI-I / TVO LITE, Dual Slot cooler videokártyával: [link]

Konfigurációm:
    Asus P5Q Pro alaplap (s775)
    Intel Core 2 Duo E8400 (3GHz/6MB/1333MHz)
    Kingston HyperX 2GB 1066MHz DDR2 Non-ECC CL5 KIT
    Operációs rendszer: Windows XP SP2 és SP3- al is kipróbálva
    Monitor: Samsung SyncMaster 720N 17”
    Táp: FSP 400W ATX/EATX tápegység, 12cm (ATX-400PNF) OEM

Telepítés:
    A videokártya feltelepítését kétféleképpen próbáltam mindkét esetben „szűz” Windows telepítést követően természetesen az alaplapi CD feltelepítése után. A Microsoft .NET Framework 3.5 és a legújabb DirectX End-User Runtimes (August 2008) is fel lett telepítve.
    Telepítési variációk:
    1. A videokártyához adott CD teljes feltelepítése. (Driver 8.7)
    2. ATI Display driver 8.8 (2008 08.20) és Catalyst Software Suite 8.8 a legújabb vezérlők reményében

A hiba:
    Mindkét esetben használat közben jelentkezett (internetes és egyéb PC- s tevékenység), hogy a képernyő egy pár másodpercre fekete lett, majd visszaállt eredeti állapotára. További használat után már le is fagyott a gép (a képernyő „megmerevedett”).
    Játék közben is tapasztalható a hiba: Pl.: GTA San Andreas szinte az első percekben „megadja magát”. Szintén a fekete képernyő megjelenése majd visszaváltása utáni használat közben egy idő után fekete marad (sokszor még hang is kíséri) és azonnal lefagy. Ha mégis sikerül kilépni a Windows- ba, akkor a feladatkezelőben leállított játék exe- je a leállítás után már nem indítható, csak rendszer újraindítás után.
    Ezek tetézéseként egy alkalommal még az egész képernyő is nagyon pixeles lett, ami csak újraindítás után állt „helyre”.
    Mindezen hiba egy Nvidia Geforce 7600 Gs kártyával nem tapasztalható, azzal minden tökéletesen működik, tehát a számítógépben más hibaforrás nem lehet.

Fejlemény:
    A kártyát kicserélték az üzletben szó nélkül, amikor leírva is átadtam nekik tapasztalataimat.
    Szóval ugyan ilyen kártya van most is birtokomban. Mostani tapasztalatom, hogy a gép egyéb használat közben egyszer sem fagyott le, viszont a GTA SA igaz nem olyan hamar, mint ezelőtt, de lefagy amolyan „ATI- s fagyásnak” neveztem el mert nem csak egyszerűen leáll az gta exe, hanem vagy megmerevedik a kép, vagy sötétre vált és hang kíséretében használhatatlan, és ki kell nyomni a PC- t. Több játékkal nem próbálkoztam, mert a hiba miatt állandóan újratelepítgetek, messze álok még a játékoktól (vagyis a fiam). Tudtok- e olyan tesztet mondani, amellyel biztosan le tudom tesztelni a karit, ami kihozza a hibáját (ha van egyáltalán) vagy csak a GTA SA- t nem szereti? Azért lenne fontos a GTA mert a fiam kedvenc játéka és ez az egyetlen, amit még nem unt meg.
    A Sapphire- t azért választottam, mert refkártya, gondoltam nem lesz vele gondom…péntekig remélem sikerül tisztán látnom, mert lépnem kell valamilyen irányba.

És még egy kérdés: ez a 400W-os FSP táp elég a konfigomnak? Ez is idegesít kissé főleg, ha majd húzni akarom a procit legfeljebb 3.6-4 GHz- ig

Előre is kösz a választ!

• Nashville

tag

Köszi a válaszokat, úgy látom megoszlanak a vélemények a Sapphire dual slot- ja és a Gainward golden samle között! Na, most sikerült elbizonytalanodnom! A MaSzKa által közölt két verzó közül kellene nekem is döntenem, erre katt777 nem ajánlja! :)
    Ha itt vagy még, akkor Te melyiket vennéd meg a 4850- es verzák közül? Ma meg kell vennem, mert érkezik az új gépem és vinnem kell a karit hozzá! SOS!
    Előre is kösz!

• Nashville

tag

Hello!

Elég sokat böngészgettem a neten és meglepődve tapasztaltam, hogy az ATi csúfosan megfosztotta az nVidia- t a trónjától. :) Azért is aktuális nálam a téma, mert most készülök új gépet venni.
    -Asus P5Q Pro alaplap (s775)
    -Intel Core 2 Duo E8400 (3GHz/6MB/1333MHz)
    -Kingston HyperX 2GB 1066MHz DDR2 Non-ECC CL5 KIT
    -FSP 400W ATX/EATX tápegység
    Azaz már meg is rendeltem, de kártya nélkül, mert hezitáltam, amikor a raktárból elfogyott az Asus Extreme EN9600GT (még szerencse, ahogy utólag ki is derült!). Mivel már így is túlléptem a keretet, ezért árban is reális megoldást kerestem, így a 4850- es ATI mellett döntöttem.
    Abban kérném segítségeteket, hogy melyik kártyát érdemesebb választani:
    1. Sapphire ATI Rad. HD 4850 512M GDDR3 PCI-E DUAL DVI-I / TVO LITE, Dual Slot cooler 35.600 Ft. [link]
    Több infó róla:
    [link]
    [link]
    2. Gainward HD 4850 512MB, 35- és 38.000 Ft. között. [link]

Ez a Gainward vagányabbul néz ki külsőleg. Sokkal!!! :) A dulal slot cooler sokat számít a Sapphire esetében? Melyik lehet a jobb minőségű, csendesebb, hűvösebb?
    Ha végre sikerül majd kiválasztanom, akkor melyik drivert érdemes használni ehhez a kártyához? XP- t és Vista- t is tervezek majd az új gépre. Az ATI Catalyst Control Center - t használjátok- e a konfigolásához, vagy van attól már jobb is (esetleg magyar nyelvű)?
    Előre is kösz a választ!

Aktív témák