Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Szólánc.
- Cybertruck Taipeiben
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Digitális Állampolgárság Program
- Őskoczka
- Alsó-Középkategóriás Gamer konfig, 2024 őszén
-
LOGOUT.hu
Mielőtt kérdéseket teszel fel, nyisd meg az összefoglalót és bátran szaladj végig az alábbi linkgyűjteményen. Ha nincs válasz, nyugodtan kérdezz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
nmilan
csendes tag
teleobjektív nélkül is megvalósíthatóak ilyen fényképek?
-
Cancer
senior tag
Figyelem! Felhívás! FIGYELEMFELHÍVÁS!!
Vasárnap hajnalban SZUPERHOLD lesz! A 384.000 km-es átlagtávolsághoz képest pont a vasárnap hajnali teliholdkor lesz idén a legközelebb 356e km-re a Földtől. Így Holdkeltekor különösen nagynak fog látszani! A csillagászok szerint ~16%-kal lesz fényesebb a szokásos teliHoldnál.
A lényeg! Ha tiszta időnk lesz lenne kedve valakinek egy fotózást nyomni csoportosan? Ki kellene választani egy jó helyet, hozni a végtelen teléket (ne adj Isten távcsövet T2 adapterrel) és karaj képeket csinálhatnánk.
Én Pomázon lakom, így a környék és Bp lenne az ideális. (C 550D)Az ügyvédem nélkül nem írok alá semmit...
-
indigo
aktív tag
Szerintem arra gondol, hogy egy olcsó távcsövet vesz, amire gyűrűvel ráerősíti a fényképezőgépet és azt fogja fotózni, amit lát a távcsőben. Ez érdekli, hogy meg lehet-e csinálni. Meg ehhez kellene az óragép, hogy a befogott objektumot kövesse, így talán a hosszabb expozíciót is meg lehetne próbálni és talán pontszerűek maradnak a csillagok.
-
csakb
őstag
válasz ViiiiktorOC #993 üzenetére
"Ha esetleg veszek egy 15e ft értékű távcsövet, és arra olyan gyűrűt hogy rátudom rakni a vázat, azt meglehet csinálni? Vagy valami komolyabb cucc kellene hozzá?"
Mi az az az, amit meg szeretnél csinálni?
Bármi is legyen, egy 15 kHUF értékű távcsőtől ne várj túl sok jót.
-
ViiiiktorOC
senior tag
Értem, akkor kellene 1000Dhez távkioldót szerezni.
Hát a próbálkozásom azt amugy melegítettétek nem lett túl jó. 30mp volt az expo.
Ha esetleg veszek egy 15e ft értékű távcsövet, és arra olyan gyűrűt hogy rátudom rakni a vázat, azt meglehet csinálni? Vagy valami komolyabb cucc kellene hozzá?
Ez az óragépes állvány hogy működik? kicsit tudnál részletesebb leírást adni?[ Szerkesztve ]
LamboLVR - CSR2 Lambo T. Hungary
-
kozmate
tag
Vagy óragépes állvány [link], vagy nagylátón olyan rövideket exponálsz, hogy még pontszerűnek tűnjön és azokat összegzed. A még megengedhető exp. idő hossza a polustól távolodva csökken. Nem próbáltam, de város közelében nem várnék tőle sokat. De majd bemutatod Te az eredményt!
Lehet én is megpróbálom. -
kozmate
tag
Egy ilyen Soligor csúcstechnikát: http://foto.uacatalog.com/tripods/soligor-vt-466 Ezért ezt, mert ez volt legolcsóbb mikor kellett. Ha leteszed a földre az is megteszi.
Persze, hogy nem pontszerűek: CSÍKhúzós felvétel. Ha csinálsz egy csomó ilyet egymás után és összeilleszted akkor hasonló lesz mint amit én linkeltem.
-
indigo
aktív tag
És milyen állványt használsz hozzá? Gondolok arra, hogy ViiiiktorOC képét megnéztem, ami szerintem jó első próbálkozásra, de ugye nem pontszerűek a csillagok, mert az expozíció alatt elmozdulnak. Csak nem valami Goto-s asztro állvány kell ehhez is? Ha igen, akkor hogy állítod a sarkcsillagra? De lehet hülyeséget kérdezek
-
kozmate
tag
válasz ViiiiktorOC #985 üzenetére
Ahogy írták, B idővel akkorát exponálsz amekkorát nem szégyellsz. (rögzíthető távkioldóval)
Itt konkrétan Magic Lanternt használtam.
-
ViiiiktorOC
senior tag
válasz tiszavirág #986 üzenetére
Igaz, még nem az enyém de remélem az lesz.
Olvastam én azt! De Lehet hogy valahogy kimaradt.LamboLVR - CSR2 Lambo T. Hungary
-
tiszavirág
tag
válasz ViiiiktorOC #985 üzenetére
"Canon 1000D-m 30 másodpercet tud max."
Az ki van csukva. Minden DSLR-ben van bulb üzemmód, amivel az elem
lemerüléséig exponálhatsz.Ps: Én bátorítalak arra, hogy jobban ismerd meg a masinádat ! (lsd. kezelési leírás)
[ Szerkesztve ]
Tudtam, csak nem sejtettem.
-
Cancer
senior tag
Jaja, tele van az ég a Naprendszer bolygóival.
Az ügyvédem nélkül nem írok alá semmit...
-
Cancer
senior tag
Jól láttam ma, hogy kb 11-12 órás szögben, 90-110°-ra a sarkcsillagtól egy fényes vörös "csillag" ragyogott? Nem szokot ott lenni. Csak nem a Mars?
-
Cancer
senior tag
-
Cancer
senior tag
válasz vendingo #969 üzenetére
Szerintem (ha van rá lehetőséged), spot méréssel mérj fényt a sarlóra Av módban monjuk f/6,3-8 körüli értékkel, majd manuálisban azt állítsd be, ha komponáltál. Szintél lehetőség szerint RAW-ban fotózz és akkor a fehéregyensúlyt beállíthatod később.
Reméljük szerencsénk lesz, mert mára már felhőt mondanak...Az ügyvédem nélkül nem írok alá semmit...
-
vendingo
veterán
Holnap megpróbálkozok megint, hátha sikerül összehoznom pár jó képet. A záridőn, és wb-on kívül mit kellene még állítanom?
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
Cancer
senior tag
Óóó..én meg egész kora este azt néztem, hogy milyen gyönyörű tiszta idő van itt, és milyen jól néz ki a Jupiter és a Hold...Aztán elvonultak, de szokásosnál is több csillagot lehetett látni. Viszont mire rákészültem, befelhősödött...
-
radi8tor
MODERÁTOR
-
vendingo
veterán
-
kozmate
tag
37x3 perces csillagnyomok:
[ Szerkesztve ]
-
radi8tor
MODERÁTOR
Végre egy magyar time-lapse videó: [link]
⭐ Stella
-
radi8tor
MODERÁTOR
Gyönyörű felvételek: [link]
Nézzétek meg a többi videóit is. (teljes képernyőn fullHD-ban)
⭐ Stella
-
eddie1978
senior tag
The night sky in the World Fényszennyezés a téma. A baloldali linkeken vannak térképek. Érdemes megnézni, hol van még viszonylag sötét ég.
-
radi8tor
MODERÁTOR
Várjátok már az UARS műhold visszatérését? Mindenki az eget kémleli, hogy megörökítse a tűzgömböket? 26 db biztosan nem fog elégni a légtérben ma este.
⭐ Stella
-
Cancer
senior tag
válasz vendingo #947 üzenetére
Szerintem csillaghullást mindenképpen nagylátószögön érdemes fotózni. Lévén viszonylag kicsi az esélye, hogy tudjuk, hogy hol látunk egy-egy meteort..
Részemről annyit tudnék mondani, amit majd magam is csinálok, kamera fel a feltételezet zenith-re, nagylátószög és sok-sok hosszú expós felvétel... az egyikben scak lesz valami...Viszont rossz hír. Vagy a felhős ég miatt nem foguk semmit sem látni, vagy a TeliHold miatt..de, ha nem is semmit a Hold sokat elvesz majd a látványból.
-
vendingo
veterán
Sziasztok
12.-én érkezik a Perseidák-meteorraj.
Hogyan lenne értelme nekiállnom, hogy elfogadható képeket készítsek?
Van állványom, és egy FZ45-öm. Lehet egyszerűbb lenne, ha csak megpróbálnám levideózni?Nagyon bánom, hogy beszopódtam ebbe a zoom hajszolásba, és nem tükrös gépe vettem.
-
A Zéé
addikt
Sziasztok!
Tegnap volt valaki olyan szerencsés, hogy lefotózta a meteort?
Just a simple Lineman...
-
pisti
őstag
Lerajzoltam most itt magamnak ezt, ez alapján úgy látom azt a képletet amit leírtál még szorozni kell 2-vel, mivel a számítás alapjának vett derékszögű háromszög (és a vizsgált szög is) csak a fele a látómezőt jelképező teljes egyenlő oldalú háromszögnek.
Jól gondolom ezt? -
csakb
őstag
"A látómezőt nagyon könnyű kiszámolni, elemi trigonometria kell hozzá."
Megspórolom neked a levezetést is.
LM = arc tg( s / (2 * f)),
ahol LM a látómező mérete fokban (ha fokba van kapcsolva a számológép), s a szenzor oldalának mérete mm-ben (l. gyári adatlap), f pedig a gyújtótávolság mm-ben.
-
csakb
őstag
Szia!
A 150/750-es Newton kóma-korrektor nélkül pontosan egy f/5-ös, 750 mm-es telének felel meg.
A látómezőt nagyon könnyű kiszámolni, elemi trigonometria kell hozzá. Képzelj el egy egyenlő szárú háromszöget, aminek a szenzor az alapja - mondjuk annak is a hosszabbik oldala -, a magassága pedig a gyújtótávolság. Ezekből az adatokból már ki tudod számolni a háromszög alappal szembeni csúcsának a szögét, ami a látómező mérete.
A látómező szögméretéből, a szenzor lineáris méretéből, és a fotózni kívánt objektum látszó szögméretéből pedig könnyen kiszámolható ezutóbbi képének a mérete a szenzoron egy egyszerű aránypárral.
Persze vannak a neten egyszerű kalkulátorok, amiknek meg kell adni a gyújtótávolságot, a szenzor méretét és a pixelméretet, és kiszámolják neked a látómézőt és a lemezskálát, vagyis hogy egy pixel hány "-nek felel meg. Az utóbbi adatból szintén gyorsan kiszámolható az objektum képmérete, ha ismert a látszó szögmérete.
Az okulárprojekciós képméretet kicsit nehezebb számolni. Most félálomban nem tudom neked levezetni, de kell hozzá a távcső és az okulár gyújtótávolsága, valamint az okulár és a szenzor közötti távolság. Ennek az oldalnak az alján csak bepötyögöd ezeket az értékeket, és a kalkulátor megadja, hogy az adott setup egy hány mm-es gyújtótávolságú távcsőnek felel meg, amiből már számolható a képméret:
Pl. a 750-es f/5-ös távcső 10 mm-es oklival és 90 mm-es szenzortávolsággal egy 6000 mm-es, f/40-es távcsőnek felel meg. A nagyítási faktor ezek szerint 8-szoros (6000/750), vagyis 8-szor nagyobb lesz a kép, mint primer fókuszban (750 mm-en).
-
pisti
őstag
Sziasztok!
Annyit szeretnék kérdezni, hogyha valaki felrak direkt fókuszban egy APSC vagy akár egyéb szenzorméretű gépet egy távcsőre. Legyen ez most egy 150/750-es newton, akkor az hogyan számolható, hogy "mekkora telének" felel meg a távcső. Illetve ezen a dolgon belül is leginkább az érdekel, hogy honnan lehet tudni, hogy mekkora a szenzorra kivetülő kép.
Vannak erre képletek esetleg? A tükörtől milyen távolságra, mekkora méretű képet lehet fókuszba hozni, ezek érdekelnének.Aztán ha esetleg még arra is van energiája valakinek, akkor azt is elmagyarázhatja, hogy hogyan változik mindez, ha okulárral kivetítve akar fotózni az emberfia.
Igaz meg nem szakadtam a keresésben, de eddig nem találtam erről jó leírást. Már annak is örülnék, ha egy ilyen irányába tudna terelni valaki.
-
radi8tor
MODERÁTOR
-
csakb
őstag
válasz Mr.Csizmás #933 üzenetére
Így van, az új expó nem azonnal indul az előző befejezése után. Eleve a tükör le- és felcsapása időbe telik, és ez már meglátszik, ha relatíve hosszú a gyújtótávolság, és a csillagoknak kicsi a deklinációja. Ezen kívül mintha ide-oda billegett is volna a kamera két expó között. Talán nem volt elég stabil az állvány.
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz Mr.Csizmás #931 üzenetére
Szép, de miért ilyen szaggatott a képen a csillagok által húzott csík?
BTW, az én honlapomon is találhattok pár hasonló képet, amikor még aktívan fotóztam:
⭐ Stella
-
Cancer
senior tag
Pomázon voltak kint amatőr csillagászok, meg egy félprofi, aki előadást is tartott...
Amíg a Hold nem emelkedett eléggé (+"rásegített" Bp fényszennyezése) addig a Szaturnuszt néztük! Nagyon komoly volt így élőben látni. Egészen más mint a fotó.Én csináltam a totalitásról képet, már elég magasan volt hozzá, viszont amikor elkezdett kibújni az árnyékból, akkor már nehéz, mert vagy a fényes oldala ég ki, vagy a sötét nem látszik. Viszont, jópofa, hogy ilyenkor nem rajzolódnak úgy ki a kráterek, mint mondjuk félHoldkor.
Ma, vagy holnap, legkésőbb kedden linkelem a képet.
Meg volt egy műhold + űrállomás fotóm is.
-
Noddy
senior tag
Szegeden a Maros töltésről elég jól látszódott, de a párás levegő miatt sokkal halványabb volt a totalitásban lévő Hold. De szép volt. Érdekes volt, hogy a horizonthoz közel volt megfigyelhető a fogyatkozás.
Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.
-
radi8tor
MODERÁTOR
A google.hu oldalán bezzeg kint vannak szép képek
⭐ Stella
-
radi8tor
MODERÁTOR
22:30-kor kiballagtam az Árpád híd budai oldalára, de sajnos nem láttam a Holdat
Túl nagy a fényszennyezés Budapest felett.⭐ Stella
-
Cancer
senior tag
Szerdán teljes Holdfogyatkozás!
-
csakb
őstag
válasz Mr.Csizmás #912 üzenetére
Szia!
Először olvasd el ezt a cikket:
Én csillagívek fotózásához M módot, 30 sec expót, vezetékes távkioldót és continous drive mode-ot (vagy sorozat mód) használok. A távkioldón rögzítem a kioldógombot, így az adott kép elkészülte után azonnal indul a következő. A sötétkép-levonást ki kell kapcsolni, és utólag készíteni 5-6 sötétképet, letakart objektívvel.
Ha sokat tököl a gép a követező expó indításakor, akkor az ívek szaggatottak lesznek. Ha hosszú fókuszú objektívet használsz és/vagy a pólustól távoli csillagok vannak a képen, akkor a nyomokban látható űrök hosszabbak lesznek.Feldolgozáskor a programmal (Startrails, StarStax) levonom az átlagolt sötétképet, és az első pár tucat képből egy átlagolt hátteret készítek, arra pakolom rá a csillagnyomokat.
Nem Oly-m van, de tökmindegy.
-
Mr.Csizmás
titán
üdv,
tegnap este elkészült az első asztrofotóm (igen, jól elcsesztem, közel teliholdkor, kertváros közepén) [link]
oly e-520+mamiya sekor 55mm+velbon sherpa 250R állvány + távkioldó
a kérdés az, hogy merre induljak el a témában? van itt olyan, aki olyval fotóz éjjel?
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
jannuss
tag
Sziasztok!
Köszi a sok tippet. Lőttem a holdat. Meg is néztem a képen nagyban, de a körvonala olyan "szőrös". Nem értem. Mondjuk állvány nélkül max. 12-es optikai és kb. 4-5-ös digi zoomal együtt. Pár kráter látszik. Nagyon durva:-) Tettem fel képet, nézegessétek meg.
[ Szerkesztve ]
-
csakb
őstag
Tud szpotmérést. Felvétel menü -> fénymérés -> szpot. Ekkor a kép közepén lévő objektum fényességét veszi csak figyelembe a fénymérés.
Ezen kívül állítsd az ISO értékét a lehető legkisebbre. Ezzel a zajt csökkented, ami nem hátrány, ha valami részletet is szeretnél látni a Holdon.
Én először A módban próbálkoznék. Tekerd A-ba a felső tárcsát, a rekeszt állítsd valami szűkebbre (F5,6 v. F6,4), az ISO-t legkisebbre, és szpotméréssel lőjj oda a Holdra. Nézd meg a kész képet. Ha így is túl fényes, akkor a fénymérés még mindig túl hosszú záridőt választott ki. Ekkor én inkább M módban próbálkoznék tovább. A rekesz ugyanaz legyen, amit az előbb beállítottál, az expozíciós időt meg kezdd el csökkenteni. Mit tudom én, ha az előbb 1/60 sec volt, és beégett a Hold, akkor próbálj ki rövidebbet. 1/125, 1/250 stb. Előbb-utóbb eltalálod a jó értéket.
Tudsz kísérletezni egy sötét szobában is, mondjuk az asztali lámpa izzóján. Ez teljesen hasonló szituáció, mint este a Hold. Addig tekergesd az záridőt, amíg nem látod az izzószálat a körtében. Előbb-utóbb meg fogod érteni, hogy mi mire szolgál.
[ Szerkesztve ]
-
jannuss
tag
Aha, tehát ha 2000 akkor a záridő 1/2000 ?
A Hold fényessége ezzel eltüntethető? Nem kell feltétlen akkor szűrő? Természetesen lehet állítani. Ilyenek vannak:
fix rekeszérték mellett záridőt állítani
fix záridő mellett rekeszértéket állítani
rekeszérték és záridőt állítani
A spot fénymérést kipróbálom, bár nemtudom tudja-e a gépem, mindjárt meglesem!
Köszi!
-
Cancer
senior tag
A "-os jelölésű számok másodpercben értendők, a pl.: 2000, 1000, 500 stb, pedig a mp egy xxx-tört része. (1/500-ad másodperc)
Ha tudsz olyat állítani, hogy spot fénymérés, akkor használd azt és tedd a Holdat középre. Ha van manuális mód, akkor fix rekeszérték mellett csökkentsd a záridőt addig, amíg nem lesz elfogadható a kép.
Ha egyik sincs a gépen, akkor az expozíció-kompenzációt húzd le -2-ig vagy ameddig szükséges(és lehet).
Esetleg még felnyithatod a vakut, ha nincs a képen más közeli tereptárgy, mert az is rövidíti a záridőt, bár nem tudom ezen uttóbbi milyen eredményt szül...Az ügyvédem nélkül nem írok alá semmit...
-
jannuss
tag
Sziasztok!
Tegnap este megpróbálkoztam asszonykám gépecskéjével fotózni a Holdat.
A gép FujiFinepix1500. Telihold közeli állapot volt, és fotózás után egy nagy fehér gömböt láttam az LCD-n a hold helyett. Hmm.... Na miért? Egyébként próbáltam az autómata rekeszérték mellet záridőt módosítani, cs olyan számok voltak amik 2000-től 1", 1/8' meg 2" ilyenekig terjedt. Nos akkor merre lehet növelni és merre csökkenteni?
Nem értem:-(((
És a hold miért olyan fényes? Mivel lehet ezt megoldani? Amugy láttam hírdetni egy Pana Fz18-ast is. Üdv!
-
csakb
őstag
Az FZ7 eléggé öregecskedő gép, és szerintem a kortársaihoz képest eléggé zajos, még alacsony ISO-n is. Én nem erőltetném. Ebből az időszakból az egyik legjobb cucc az FZ50, de azt elég drágán mérik.
Használtan a legjobb bridge (az utolsó igazi bridge) a Fuji S100FS lenne, de piszok drága még mindig. Túl jó gép.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest