Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
thyeby
őstag
-
thyeby
őstag
válasz Vikusz77 #3995 üzenetére
"fényesítés után maradjon naturban, vagy le tudom lakkozni normálisan?"
Ha natúrban hagyod, akkor elég hamar bezöldül majd, és sűrűn kell sidol-oznod. Érdemes lelakkozni hát. Ha magas minőségű polírt kap, az javít az időtállóságon, de akkor is bebarnul idővel. A lakk nagyon jól megfogja, ám kilincsről lévén szó, az is lekophat.
...és, ja, kromofágozd!
[ Szerkesztve ]
Több fa van, mint asztalos!
-
kalman7
csendes tag
válasz Vikusz77 #4000 üzenetére
Szia! Saját kilincs, vagy valakinek segítesz? Sajátot én első körben meghagynám naturban. Amit lehet megtennék a tisztítás, felületvédelem terén, aztán lássuk meg hogy meddig bírja, mennyi törődést igényel. Szerintem 1-2 kilincsre évente rá lehet szánni 1 óra tisztogatást. Félő, hogy ha lelakkozod 2-3 év múlva csúnyább lesz, mint ha évente rászánod azt a kis melót. Én az ilyesmit pont karácsony idején szoktam csinálni. Előtte-közben, ahogy az idő engedi. Ha a lakkozás mellett döntesz, kérdezz meg egy autófényezőt, vagy dobd fel az indexen a "Bútorrestaurálás" topicban. Nekem jó tippet adtak az öntöttvas kezeléséhez.
-
thyeby
őstag
válasz Vikusz77 #4000 üzenetére
Most jutott eszembe, h anyám régi lakásában (kb 20 éve) a réz küszöböt lakkoztam. És nem jött le, pedig konyhaküszöb lévén tapostuk mindannyian. De h milyen lakk volt? Mit lehetett kapni 20 évvel ezelőtt? Trinát csónaklakkot?
A sprével magad adtad meg a választ magadnak. Ám van egy javaslatom, talán hízelgő megoldás:
Add oda egy autófényezőnek, h priccentsen már rá neked lakkot, amikor kocsit fúj - mert azok nagyon magas minőségű lakkok. (Fél deci kerül annyiba, mint amennyit egy literért sokalltál.) És szerintem a spray árán megúszod a valódi minőséget így.Több fa van, mint asztalos!
-
Vikusz77
tag
válasz Vikusz77 #4012 üzenetére
Itt találsz pl képeket a gépről, ez a másik topicból az egyik hobbiasztalosé.
Ez se kicsi gép, az első képen mellette a már említett makita az összehasonlítás végett.Az se biztos hogy hülyeség lenne hogy veszel egy ilyet-asztalba elsősorban- ,és mellé veszel egy 8-as patronú kisebb gépet a könnyebb munkákhoz. Árban kijössz kb annyiból mint amit egy nagy gépre szántál.
Persze ez hobbiszinten lehet hogy túlzás lenne.[ Szerkesztve ]
-
Energy52
csendes tag
válasz Vikusz77 #4015 üzenetére
Én is ilyen Freud marót vettem. 62E+áfa volt az ára. Én asztalban akarom majd használni. Még sajnos nem jutottam odáig, hogy használhattam volna az ünnepek miatt, de elég jó masinának tűnik. Előnye, hogy a talp irányából mindent lehet állítani rajta, így kimondottan asztalba való fajta.
-
mdk01
addikt
válasz Vikusz77 #4020 üzenetére
Sztem magasnyomáson, oxigén nélkül, hajtógázba máshogy viselkedik a kétkomponensű lakk is. Amúgy az edző mennyiségétől nagyban függ a nyitott idő.
Eszembe jutott, hogy az akrill lakkok is jó kemények és nem sárgulnak, bár ez a jótékony tulajdonsága nem érdekes rézkilincsre fújva.Én valszeg annál a varriációnál maradnék amit thyeby is mondott hogy lefujatná egy autófényezővel.
Nekik semmivel sem kerül több energiába anyagi költségbe a te kilincsed viszont bejön belőle egy kevés pénz. Még te is jól jársz mert annyi pénzből(1-2000Ft) amiből az autófényező lefújja olyan minőségben nem fogod tudni kihozni.[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
válasz Vikusz77 #4020 üzenetére
"Csak mert az nem az igazi ha szaladhatok haza hogy le tudjam fújni a cuccot"
Jajj, ne legyél már ennyire merev! Icipici szervezés kérdése ez az egész. (Egy ismerősöm nyavajáját juttattad eszembe, aki azon kesergett, hogy jó lenne síelni, de úgy lenne jó, ha a hegytető idejönne a lába alá, mert neki nincs kedve menni emiatt.)
-
thyeby
őstag
válasz Vikusz77 #4047 üzenetére
"10 fok alatt nehézkes a ragasztás"
Ez itt a lényeg.
Lehet, h létezik vmi speciálisan ilyen helyzetre kifejlesztett gyorsragasztó, de úgy gondolom, h ha van is, hát drágább akkor azzal ragasztani, mint befűteni.
Ha én lennék ilyen gondban, akkor úgy oldanám meg, h a műhelyben a fűtőtest köré eszkábálnék vmi alkalmas méretű paravánt, ami megfogja annyira a meleget, h ott lehessen ragasztani.
Másik ötletem pedig a következő: Mérd meg, h fejmagasságban mekkora a hőmérséklet. Ha az asztalon 10 fok van, akkor a plafon közelében lehet akár 15 is - az meg már elég a mezei gyorsragasztók többségének.
Kisebb munkánál elég lehet az is, h a fát ragasztás előtti napon beviszed a lakásba, h melegedjen fel. Így a kezdeti kötés gyorsan kialakul 10 fokon is, mert negyed óra alatt nem tud lehűlni a fa, viszont a teljes kötési idő kinyúlhat akár 2-3 napra is.
Na, meg erre találták ki az asztalosok a fűrészporos hordót. Meg tudok nevezni olyan szakit, aki ilyen hordókkal nagy mennyiséget képes műszárítani. (De jó is volna, ha már ott tartanék, hogy beruházok egy brikettprésre!)
-
L.Szilárd
csendes tag
válasz Vikusz77 #4052 üzenetére
Üdv!
Akkor kicsit részletezem a dolgot:
Olyan 150-200 négyzetmétere kell falburkolatot csinálnom, tömör égerfából. A gond a határ idővel lehet. A fűtés még megoldható, ha nincs túlságosan hideg kint. A másik fő problémám ami miatt igazából kellene, a gyors kötés, mert kevés szorítóm van, mivel arra még nem jutott tőke, meg eddig nem is volt ekkora méretű munkám. Ha a kifolyt ragasztó, gyalulható, akkor nem jelent problémát, a letakarítása. Igazából az lenne a lényeg, hogy szorításba max. egy órát kelljen tartani, és utána akár gyalulni is lehessen az anyagot. Mondjuk a ragasztó ára itt nem olyan lényeges, ha csak nem 2-3 szorosa a normál ragasztónak.
Röviden ennyi a lényeg.Csáó!
Csak faipari témában tudok segíteni. Sorry! :-) Nem vagyok programozó. Inkább majd én kérek SOS-t számítógépes ügyekben. :-P
-
Madmax81
aktív tag
válasz Vikusz77 #4077 üzenetére
Szia
Valag pénzért pár napja celláztattam
Még is mennyi be került egy aksi celláztatása ?
Lehet hogy valami kosz ment a szénkefe alá vagy ilyesmi nekem már volt erre példa.
A másik dolog pedig hogy ugyan az történik a te gépeddel mint kb két hónapja az én behajtómmal elolvadt a nagy hőtől az érintkező ami hozzá ér a forgó részhez , bárkivel megeshet ez nem egyedi eset .1956-2010 07.22 Varga László
-
thyeby
őstag
válasz Vikusz77 #4079 üzenetére
... Háát, 13 rugó mifelénk nem valag pénz.
Nos, arra gondolok, h nem használtad jó ideig a gépet, csak a műhelyt. Finom por rakódott rá a kommutátorra, a réz pedig kicsit megoxidálódott. Emiatt aztán jól megnőtt az ellenállás, és melegedni kezdett. A por begyulladt, az meg megpörkölte a szénkefét. Ennek a szagát érezhetted. Gondolom, a lakk szagát megismered, meghát annak előbb van füstje, mint szaga - füstről pedig nem írtál.
Nem árt azért kimérned (így első alkalomkor) a feltöltött akkut, hogy valóban 14,4-e, s nem több.
Hogy nem nyüstölted tovább a gépet, lehet, hogy elébe mentél nagyobb galibának.
Sok szó esett már itt a fórumon a celláztatásról. Nagy érdeklődéssel olvastam mindenki tapasztalatát, véleményét, és ott tettem le a voksomat, amit mdk01 javasolt: Végy egy komplett akciós gépet, ha behalt az akkud. Mert celláztatni zsákbanmacska, a gyári új akku lehetetlenül drága, egy bevált akciós Makita pedig arányaiban alig drágább az új akkunál - kiváltképp, ha pótakkut is adnak hozzá.
A torx miatt meg ne edd már magad: Bemégy bármelyik haldokló kereskedelmi egységbe (Baumax, Praktiker, folytasd tovább...), és 200 Ft-ért komplett bitkészletet kapsz. Legalább lesz máskor is kéznél, ha kell. Ritkán kell a torx, de amikor kell, akkor nagyon kell.
-
Madmax81
aktív tag
válasz Vikusz77 #4079 üzenetére
Ha ráérsz megkeresheted vagy 200 hsz el ezelőtt linkeltem egy két képet a Makitám szétolvadt motorjáról nem volt szép látvány egyszerűen elolvadt az érintkező .
A kisebb kapacitású gépeknél sajna nincs szénkefe , az érintkezést úgy oldják meg hogy egy viszonylag vastagabb réz érintkező van a motor tekercséig engedve majd arra ráforrasztanak egy homorú réz érintkezőt , na ez nekem mind elégett elfüstölt és sajna dobós lett a motor .
De sikerült egy olcsó hasonló típusú Makitát vennem nagyon olcsón abból tettem át a motrot .
Ezért törekedtem arra hogy a következő gépem kívülről cserélhető szénkefés legyen igy talán nem 7-8 évet bír mint a régi .1956-2010 07.22 Varga László
-
Madmax81
aktív tag
válasz Vikusz77 #4088 üzenetére
Szia
Régen volt az Elu cég nagyon jó gépeket gyártott európában lenyomta a Boscht és minden márkát csak a tengeren túl nem volt ismert ,volt a Dewalt cég kicsi volt de ambiciózus és hát a dollár többet ért a márkánál egy az egyben felvásárolta őket .
Azóta a Dewalt abból a fejlesztésekből él " kicsit szánalmas " de hát a pénz az pénz , pár évig gyártották még az Elu gépeket aztán szépen eltűnt a márkanév .
Elvileg a te géped Elu gép csak citrom sárga burkolatban1956-2010 07.22 Varga László
-
Madmax81
aktív tag
válasz Vikusz77 #4089 üzenetére
Ha mégis, beperelem őket . Mert 14.4 helyett 19.5 volt az már nem biztos hogy belefér a gépnek.
Ez érdekes per lesz az az igazság hogy csak a feszültség szalad meg de az áram erőőség nem .
Ezzel nem lehet elvileg gond de ha hagyod az aksit egy két napot pihenni és úgy méred ki akkor szépen lemegy 14-15v ig .1956-2010 07.22 Varga László
-
Vikusz77
tag
Ez a korong alakú abraboro csavart 115-ös drótkefe használhatatlan.
Olyan szinten rázza a gépet, és a kezemet hogy pár perc után nem lehet bírni, meg a gépet is féltettem hogy szétrázza a a csapágyat.
Körbeforgatva szemmel látható hogy több mm-t üt. Ez mind ilyen, vagy én fogtam ki egy szart?A másik meg hogy szerintem kicsit túl durva festékeltávolításhoz, jobban jártam volna egy "sima" drótossal, ráadásul az nagyobb felületen is dolgozik.
Fazékkefét ha veszek ezek után nem tudom milyen kéne: csavart vagy sima szálú? Ti használtok fazékkefét valamire? -
Madmax81
aktív tag
válasz Vikusz77 #4095 üzenetére
Körbeforgatva szemmel látható hogy több mm-t üt. Ez mind ilyen, vagy én fogtam ki egy szart?
Nem te fogtál ki rossz minőséget egyszerűen a drótos korongokat nem szokták " lehet " kiegyensúlyozni szinte akár milyen drótos korongot is veszel majdnem mind rázni fogja a gépet és a kezedet .Az aksis fúróról meg annyit hogy lesz egy eredeti géped ha megvásárlod, ezért a pénzért teljesen jó ár legalább alkatrésznek jó lesz
Nagyon jó márka volt anno az Elu mesteremnek már 14 éves az Elu felső marója ami most Dewalt DW 614 néven fut[ Szerkesztve ]
1956-2010 07.22 Varga László
-
thyeby
őstag
"Olyan szinten rázza a gépet, és a kezemet hogy pár perc után nem lehet bírni, meg a gépet is féltettem hogy szétrázza a a csapágyat."
Azért azzal a koronggal nem fogod tudni a csapágyaidat kigyilkolni, ha akarod se.
Másik dolog pedig, h ha dolgozol vele kicsikét, egy kicsit kisimul a járása is. Ilyen korongot szinte lehetetlen tuti simára gyártani, bár lehet, h kifogtál egy selejtet - ha szemmel is látszik, h nagyon üt. Nekem is rázott, de azért nem annyira, h ne tudtam volna vele dolgozni.
Az Abraboro messze nem csúcsminőség, csak elfogadható termékei vannak szolid árakon.
(Gondolj csak bele, h egy centrifuga csapágyának mit kell kibírnia? És kibírja.)Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
"szerintem kicsit túl durva festékeltávolításhoz"
Na, csak kezdjél bele abba a festékeltávolításba, és elválik, h durva-e? A sima is leviszi a festéket, de előbb alaposan megsimogatja.
"Ti használtok fazékkefét valamire?"
Az akkor jó, ha úgy esik jobban kézre valami munka - többnyire nagyobb sík felület. Szögvas, laposvas tisztításához nem az az ideális.
-
thyeby
őstag
"1.vegyek egy 12 voltos új makitát két akkuval 25 e körül."
aha!
"Ezt szemből szokás vezetni a felületre, vagy "ferdén"?"
Inkább szemből, de bizonyos nyomásig jól működik ferdén is. Egy a lényeg: Szél, él mindig párhuzamosan és merőlegesen, a sarokra pedig sose rá, hanem mindig le róla.
Egy idő után érezni fogod frankón. AZ érzést pedig nem nagyon tudom leírni: Aki nem evett még sose banánt, annak nem tudom elmondani, hogy az milyen ízű.Több fa van, mint asztalos!
-
Madmax81
aktív tag
válasz Vikusz77 #4100 üzenetére
Az is lehet hogy dolgozol vele és szépen" bekopik" a korong , ha lehet próbálj ki egy márkásabb drágább drótos korongot is hát ha tényleg sz...r minőségű volt a mostani .
Most is tanultál valamit van olyan gép ami még belőled is kirázza az életetAksis témában sajna a 9,6 os Makita tényleg gyengus de viszont könnyű ahogy mondtad , én is küszködöm az új gépemmel, mindenre azt akarom használni de olyan erős hogy még harmadik sebességi fokozatban is lehetetlen vele 3,5*20csavart úgy betekerni a bútor lapba hogy ne szakítaná bele a csavart hiába van nyomaték szabályzó 1-es fokozaton .
Nem akarlak rábeszélni a gépre jó az ára alkatrésznek is jó lenne de szerintem az aksik le vannak harcolva egyrészt a gyors töltő iszonyat gyorsan kinyírja az aksikar másrészt ezt a márkát vagy 5-7 éve nem forgalmazzák ami azt jelenti hogy a gép és az aksi legjobb esetben is 5 éves , nekem 7 év után mentek teljesen tönkre a Makita aksijai szóval ez legjobb esetben is 50% akku romlással számolnod kell .1956-2010 07.22 Varga László
-
thyeby
őstag
válasz Vikusz77 #4100 üzenetére
"napokon át csiszoltam excenterrel stb, de az kutyafasza volt ehhez képest."
Aha, értem. Akkor selejtes a korong. Tégy a következőképpen: Vegyél máshol ugyanilyen korongot (ezúttal inkább nem Abraboro-t). Felteszed, kipróbálod. Ha az jó, emezt vissza a kereskedésbe, és kérsz érte legfeljebb valami másegyebet
Abraboro:
Előszeretettel használom a forstnerfúróit, mert központosak, éltartók, és elég jól kivetik a forgácsot. Szóval jó kiképzésűek. Mi több, olcsók is. De csak 15mm felett. Alatta a forgács beszorul. Lehet, h jó lenne az, ha magamnak átköszörülgetném a kivető rést, de nincs ingerem rá. Az is lehet, h elég lenne lassítani a fúrógépen, de az sem tetszik, mert akkor amiatt az egy tétel miatt pakolgassam át az ékszíjat? Leltem valami osztrák 15-ös fúrót két rugóért. Nna, az sokkal tutibb az összes Abraboro-nál."és még egy töltőm (ami még kétszer olyan gyors is mint az enyém)."
Ne örülj annyira a gyorstöltőnek! Az mellett az akku is gyorsabban öregszik. Jómagam, ha választhatok, mindig a 2-3 órás mellett döntök. Amíg alszok, nekem ugyan mindegy, h milyen hamar végez, én úgyis csak reggel kelek. Annak való a gyorstöltő, aki helyszínre jár sokat dolgozni nagy nyomatékigényű munkára. Mondjuk egy betonfúró munkája van, amit kötélen lógva kell csinálnia. Vagy egy egész háztömb nyílászáróit cseréli műanyagra, és sok lyuk kell hamar. De a műhelyben? Erős munkához ott a konnektor!
[ Szerkesztve ]
-
-
Madmax81
aktív tag
válasz Vikusz77 #4111 üzenetére
Ha van benne szénkefe akkor azt kívülről tudnád cserélni anélkül ahogy szétszerelnéd .
De óvatosan szedd szét ilyenkor az irányváltó sebesség váltó gyorsan szétesik és utána találgathatod hogy is volt .
Én megkérdeztem a Makitámhoz mennyi lenne egy motor anno pár éve akkor egy komplett gép ára úgy 14 ezer volt és egy motorért pedig 5 ezret kértek " egy szénkefés motorért pedig 10 ezret "Belelestem zseblámpával, a kommutátor koszosnak tűnik
Ha ügyes vagy akkor egy hígítós " fülpiszkálóval " vagy ami oda fér talán le tudod tisztítani, ha nem megy akkor egy szórófejes wd40 vagy valamilyen tisztítóval be kell fújni .1956-2010 07.22 Varga László
-
Madmax81
aktív tag
válasz Vikusz77 #4110 üzenetére
lemerülésvédelem lehet az aksikban meg tudják oldani hogy ha mondjuk 10v a gép a feszültség ne essen 9v alá különben lekapcsol az akku vagy az aksis gépben is lehet az a védelem .
Makitánál is raktak az akkuba egy érzékelőt pl ha túlmelegedne töltés közben akkor küld egy jelet a töltőnek és addig nem folytatja a töltést míg a hőmérséklet nem esik egy bizonyos pont alá .[ Szerkesztve ]
-
mdk01
addikt
Ez volt anno velem
Nekem előtte Makita gépem volt és részben azért vettem ismét azt mert így tovább tudtam használni az előd aksijait.
Ár szempontjából mint látszik is ki lehet fogni 25-30k között 12V-os gépeket csak meg kell keresni a megfelelő helyet meg kell hozzá egy kis szerencse.
Viszont a te esetedbe mivel neked DeWalt géped van és van hozzá egy elvileg jól működő új aksid én a helyedbe a DeWalt gépek között nézelődnék, hogy az új aksidat tudd használni a jövőbe. Persze mielőtt beruházol 50k-t egy új gépre szedd szét a régit hátha meglehet javítani.
....sztem...és igen valóban sokak a teljesen lemerítés alatt azt értik hogy csutra lemerítés, ami téves, mert nem szabad állóra meríteni az aksikat, mert az már mély kisülést okoz.
Az én leírásomba amit a géphez kaptam 2002-ben még azt is írták, hogy a merülőfélbe lévő géppel nem szabad dolgozni, mert az erőltetés a gépre is kihat nem csak az aksira és károsodik mindkettő.
Én személy szerint úgy szoktam ha érzem, hogy merül a gép még kicsit dolgozok vele érzéssel és mikor elkezdene erőlködni akkor üresjáratba még annyira merítem, hogy lassan, de még egészségesen tudja forgatni a tokmányt. Nálam kb. ez jelenti a nem erőltetést és a nem teljesen lemerítést.Longeye:
Ha jól emlékszem te hajó padlóztad a padlást.
Senki nem említette, hogy a padlásra készülő hajópadlót luxus csavarral rögzíteni?
Konkréten a szegelésre gondolok.
A hajópadlót a lambériával ellentétbe fordítva szokták rakni és a csap felett szegelnek tehát még nem is lett volna nehézkes a lerakása.[ Szerkesztve ]
-
Madmax81
aktív tag
válasz Vikusz77 #4118 üzenetére
Az AEg ha jól tudom nem gyárt barkács gépeket abban jó dolog ez a feszültség figyelő rendszer de egy barkács gépbe valószínűleg nem raknak bele semmilyen elektronikát hogy ne drágítsák az árát feleslegesen .
Ha elfogadsz egy jó tanácsot az aksit mindig teljesen feltöltve rakd el ha egy ideig biztos nem fogod használni , majd szépen kisül az idő múlásával de addig is van benne feszültség és ez a lényeg .Érdekes dolog amit írsz hogy nem csavarozásra tervezték , ha hiszed ha nem én soha nem használom a mechanikus erő szabályzót " racsnit " utálom a hangját meg azt ahogy rázza a gép a kezemet mikor működésbe lép .
Mindig "szabad kézzel "csavarozok már jó régen dolgozok ugyan azzal a géppel úgy hogy a csuklómban van a nyomaték szabályzó , és más gépeken sem használom pár csavar betekerése után már érzem a gépet , persze ez nem azt jelenti hogy nem jó dolog csak én nem szeretem .
Volt egy 12v Festo gépem ott elektronikus volt a nyomaték szabályozás az volt az igazi nem rázott nem kattogott egyszerűen leállt mikor elérte azt a nyomatékot csak hát az ára volt csillagászati1956-2010 07.22 Varga László
-
thyeby
őstag
válasz Vikusz77 #4110 üzenetére
"mert hittem a magyar használati utasításnak"
Az erkölcs azt diktálná, h kártalanítsanak ezmiatt, és tapossanak a mogyorójára annak a nagytudású felsőfokú nyelvvizsgás úriembernek. A kapitalizmus viszont azt diktálja, h az erkölcs teljesen felesleges a társadalom minden gyártója és kereskedője számára.
"Bár ezt nem tudom hogy oldanák meg"
Ha a cellafeszültség sietve esni kezd, akkor nem kapcsol be. Ez a gép úgy tesz, amikor kezd merülni az akku, mint aki elromlott. Nem gyengül, nem lassul sose, csak egyszer már hiába húzod a ravaszt, el a se indul. Okos dolog, nekem tetszik - csak kár, hogy valamiért mégsem jött össze igazán ez a fejlesztés. Nagy bátran adtak rá 3 év garanciát. Már biztos bánják, h elég lett volna 1 év is.
-
Madmax81
aktív tag
válasz Vikusz77 #4133 üzenetére
Szomorú hír pedig mondtam hogy vigyázz mindenre de hát megtörtént ami megtörtént most már kár bánkódni .
A másik gép ha jól látom nem teljesen olyan mint a tiéd ez egy előző generációs gép , ha szerencséd van és akarsz szerelni akkor át teheted a motort de ha csak az új gépet használod az új aksival .
Az is lehet hogy tényleg zárlatos a motor és ez okozza a galibát ha nagy feszkót kap biztos áthúz valami a tekercselésben .799ft-ért.Kinzo
Ezt aztán ne használd nagy csavarok meghúzására mert gyorsan rá fogsz jönni hogy gyenge anyagból van és el fog "nyalódni "
-
Madmax81
aktív tag
válasz Vikusz77 #4141 üzenetére
Tudtam hogy ezt is szét akarod szedni
De ha esetleg szét szeded akkor nagyon óvatosan nézd meg mit hová teszel ha össze rakod a gépet .
A belseje szinte ugyan az lesz ugyanis a Dewalt az első pár évben azzal volt elfoglalva hogy az " Új fejlesztéseit " széles körben elterjessze .
Eben az időszakban csak "annyit fejlesztettek hogy citromsárga lett a szürke burkolat "Persze, gyenge minőség, na de ennyiért?
Majd idővel te is rájössz hogy az olcsó az drága , amikor majd szétesik a bitszár elnyalódnak a bitek és a harmadik készletet veszed majd 800 forintért rájössz hogy nem ez volt a jó megoldás.
-
Madmax81
aktív tag
válasz Vikusz77 #4172 üzenetére
Szia
Ha a motor nem szénkefés az még nem baj nekem kemény 6-8 év szolgálat után adta meg magát de akkor is vak azért mert 140 es csavarokat tekertem be vele és ezt már nem bírta a moror .
Bolygókerekes-e a hajtóműve
A mai legmodernebb áttétel a bolygó kerekes kis helyen elfér tartós nagyon erős megnyugtatlak az akkus fúrók 99% bolygókerék van még az ütve fúrós kivitelben is , az ütve fúró rész a bolygókerék után a tokmány előtt van elhelyezve .Mekkora a tokmány tengelyirányú lötyögése
Miután kikapcsolod az ütvefúró funkciót a lötyögés megszűnik , ha esetleg lenne egy kicsi az már a sok használattól van , nekem a 8 éves Makitám már vagy 11-1,5 mm lötyög szegényke már szét van kopva de még mindig működik .Ugyanúgy van-e rajta fordulatszám állítás mint a csavarozókon?
Igen ugyan úgy ahogy nyomod a ravaszt úgy gyorsul majd a gép motorja .Ugyanúgy van-e akkora nyomatéka?
Igen ugyan úgy scak egy ütőművet raktak bele ami nem befolyásolja a nyomatékotEz a gép 6-7 ezerért nagyon is jó vétel, mi sem bizonyítja jobban hogy jó a gép még ennyi idő után is működik él és virul .
de amilyen pechem van ha vennék 30 ért egy makitát akkor meg úgy járnék mint Thyeby az aeggel
Ne légy már ilyen pesszimista a Makita jó márka és nem szarik be egy könnyen főleg úgy hogy csak egy hónapban egyszer veszed elő .Az ELU is hasonlóan jó márka sőt egy kicsit megelőzte a korát , a Dewalt ugyan ezt a gépet árulta évekig és nem volt ellenfele csak a japánok tudták tartani vele a lépést stabilitásban és kitartásban .
-
Madmax81
aktív tag
válasz Vikusz77 #4175 üzenetére
Szia
Csak kicsit fényzni akartalak
Nem a géppel volt a baj az azóta is él és virul azóta is nyúzom semmi baja .
Itt igazából a kereskedők voltak a szar alakok ha nem érdekük a dolog nem foglalkoznak vele neki az nem haszon hogy a garanciás dolgokat intézi .
Múltkor a Bosch excenteresemre kerestem tépőzáras talpat ugyan is kölcsön adtam és a márka kereskedő megígérte hogy szerez , bementem az irodájába ketten megnéztük milyen a gép típus szám stb robbantott ábrán megkerestük mi a talp típus száma megírtuk a Bosch nak a megrendelést azóta sem válaszoltak a kereskedőnek .
Ebből mit lehet leszűrni a kereskedő azóta lemondta a Bosch szerződését és Makitát árul én vettem tőle az utolsó Bosch gépet .
Szerencsére volt egy ismerősöm a Bosch központi raktárában és ő szerzett de neki is 4 hét volt mire az anya cégtől megjött a csiszoló talp j jó kis herce hurca gusztustalan ez az egész garanciás és alkatrész beszerzés ami nem érdeke a cégnek azzal nem foglalkozik .Másik történet decembert barátnőmnél töltöttem Debrecenben( ott lábadoztam ) bementem egy Dewalt márka kereskedésbe az eladó fel sem kelt a székből mikor bementem , vártam pár percet mire megszólalt az asztal mögül ordititt nekem a terem másik felébe Mi KELL ilyen hangnemben , mondom mire elenne szükségem mondtam hogy a Gelkós srácok nem tudták beszerezni mire az eladó ha ők nem tudták beszerezni akkor nincs és vissza ült az asztalához és netezett tovább az eladó .
Majd 5 perc múlva oda jött hozzám és megkérdezte miről is lenne szó megeresztett pár telefont majd azt mondta még utánna méz a dolgoknak , kértem tőle egy névjegy kártyát , majd 5 perc fiókban turkálás után kijelentette hogy nincs névjegy kártyája .
15 percet voltam a boltban szétnéztem ez a Dekopír náluk is ennyibe került a Gelko nál pedig ennyiAz eladó hihetetlen Bunkó volt nem is időztem ott tovább egyszerűen nem tudott akart segíteni de ha egy 120 ezres gépet akartam volna ott megvenni kinyalták volna a seggem
-
Madmax81
aktív tag
válasz Vikusz77 #4177 üzenetére
Erről jut eszembe, te például üreges téglába ütve fúrsz vagy simán? Én simán szoktam de nekem nem számít hogy elmegy vele egy perc.
Nekem sem ütve fúrós az akkus gépem de sokszor én sem szarozok a hálózati géppel és csak úgy natúrba bele küldöm az aksis gépet , igy is eltart pát másodpercig de megoldja a problémát
-
thyeby
őstag
válasz Vikusz77 #4197 üzenetére
Köszönöm!
Nézegettem ezt is eleget, és hezitálok. Az egy órás töltő biztos, h bírja az iramomat, és külön előny, h nem 30 perces.
Viszont a 12 V-osoknál is, meg ennél is 1,4 Kg-ot olvastam, ha jól emlékszem, de mindjárt leellenőrzöm magam.
Amit nem ír senki sehol: Ez 1,4 Kg akkuval, v anélkül? Gyanút fogott az orrom, h akinél eddig néztem, mindenki kényesen kerüli a pontosítást, a kapitalizmusban az ailyesmi pedig egyet jelent ezzel: Akku nélkül. (De basszák meg, akkor ezzel az erővel azt is nyugodtan odamarketingolhatják, h a gép 15 dkg akku motor és tokmány nélkül, de csak a mi mérlegünkön.)
Jó lenne azt is tudni, h a kisebb, vs nagyobb feszültségű akkuk feszültsége és élettartama között van-e összefüggés? Ugyanez Ah tekintetében?Több fa van, mint asztalos!
-
Vikusz77
tag
válasz Vikusz77 #4177 üzenetére
Csak hogy tovább szívjak ezzel a csavarozóval...
Amikor sikerült ügyesen az akkut fordított polarítással a dewalt csavarozóra rátenni (szétszedett állapotának köszönhetően ).
Elszállt ugye a kapcsoló melegedést követően. Ezt már elkönyveltem.Most viszont hogy másodszor töltöttem a vadiúj cellázott akksimat, feltűnt hogy a másfél óra helyett 1 óra alatt kész lett.
Nagyon úgy nézem hogy a 12 cellából kb négy darab meghalt a rövidre zárást követően.Először arra gondoltam visszaviszem (ha kimérem az akkut és tényleg így van ahogy mondtam) ártatlan pofával (6 hónap a garancia rá), de most úgy gondolom korrektebb ha megmondom hogy baleset miatt kéne a javítás. Nem szeretek csalni az az igazság...
De reménykedek hátha feltámadnak a halott cellák. Az akkuk lelkivilága kiszámíthatatlan.
Viszont attól is tartok hogy a többi is kinyiffan, hiába cserélik a halottakat. De ezt megkérdezem a szakembertől.
Egyébként ennyit szerintem kibírhatott volna (kb 5 mp-ig volt a kapcsoló fordítva rákötve- a kapcsoló olyan 50 fokra melegedett, az akku kicsit lett csak langyos.
El vagyok átkozva ezzel a dewalttal .
Ott leszek végül, hogy egy hiltit vehettem volna annyit elb*szok rá és végül nem lesz gépem.De legalább a hitachi kisflexemmel meg vagyok elégedve, az még langyosodni sem bír.
Ez vígasztal -
thyeby
őstag
válasz Vikusz77 #4204 üzenetére
"tehát fél órát akkor nem vagyok viszont biztos benne hogy kitart a 9,6-os 1,3-as akku."
Ne ijesztgess már! Ilyen kevés 1,3 Ah? Mert eltaláltad, óránként közel fél órát menne.
"feszültséget beszorzod a kapacitással"
9,6x1,3=12,48
... s most mit kezdjek ezzel a számmal?
-
Madmax81
aktív tag
válasz Vikusz77 #4207 üzenetére
Szia
Viszont attól is tartok hogy a többi is kinyiffan, hiába cserélik a halottakat.
Én is cserélgettem az cellákat a Makita aksimban de csak egy kis időt adtam a 7 éves celláknak hogy még egy pár hónapig működjenek még , a legjobb az egészben az volt hogy a mellette lévőt is magával rántotta a rossz cella .
Nem kizárt hogy te is igy fogsz járni ?!!
Szerintem kipróbálhatod hogy milyen póker arcod ,azok után hogy az AEG , Metabo , Bosch és más gyártók is mit művelnek velünk bele fér egy kis kiegyenlítés1956-2010 07.22 Varga László
-
Madmax81
aktív tag
válasz Vikusz77 #4249 üzenetére
Szia
Nekem ilyen Makitám van 6319
Egy régi vágyam hogy legyen egy 6317 gépem már egyszer volt egy kis ideig ilyen nálam és nagyon a szívemhez nőtt
Szerelembe estem lehet hogy megveszemHa lehet ezt ne szedd szét vagy nagyon óvatosan .
Az Elu miután bekebelezte a Dewalt minden találmányát eladta más gyártóknak is , a Berner meg egy érdekes cég nincs saját terméke csak át címkézi a gépeit, termékeit esetleg úgy kéri a gyártót hogy szürke műanyagokat használjon a készítéshez , ha lekopik a matrica lehet hogy az alatt az eredeti Elu fog díszelegni .
Egyébként jó vétel volt ennyi pénzért a géped1956-2010 07.22 Varga László
-
Madmax81
aktív tag
válasz Vikusz77 #4251 üzenetére
Igazából én 20ezerért vettem akcióba akku és minden nélkül valamikor Novemberben .
Nem egy könnyű gép egy hibája van hogy hosszú vannak olyan helyek ahová csak a régi kis Makita fér be , egy másik szépség hibája is van hogy sokat eszik .
A kis Makita 4*60 csavarokból egy akkuval kb 20% többet csavar be mint a nagy, de nagyobb csavaroknál az új gép a nyerő nem is kis előnnyel 70-120 csavarból majd 15-25 % több csavart teker be az új gép tapasztalataim szerint .
A harmadik sebességi fokozat is megéri az " árát" 1600 forog a gép de még igy is erősebb mint a kis Makita első sebességi fokozatbanHidd el megérte az árát csak vigyázz rá !
Mit csinálsz a sérült új aksival ??1956-2010 07.22 Varga László
-
Madmax81
aktív tag
válasz Vikusz77 #4253 üzenetére
Ez egy természetes dolog a motor szénkefés verzió ebben a Makita szénkefében van réz reszelék ,por ,is de még igy sem éri el a réz érintkezős hatásfokát .
Ami rossz az egyben jó is igy nem tud megolvadni réz érintkező ami nálam megadta magát .
A szénkefe több feszkót tud továbbítani a motor felé ergó a motor tekercselése vastagabb réz vezetékkel készült a strapabírósság érdekében nagyobb teljesítmény több fogyasztás .
De mint mondta a nagyobb csavaroknál egyszerűen lekörözi a kis gépet ezzel már tekertem 160-as csavart is fenyő gerendába azt hittem szétszakad a csuklóm a gép bírta de én voltam a gyenge láncszemKár hogy tönkre ment az aksid hidd el ez már nem fog megjavulni az állapota innen már csak romlani fog .
És az irányváltója pillekönnyen pöccinthető.
Erről az jut eszembe hogy a régi Bosch gépeknek milyen sz..r volt az irányváltója , eddig egy géppel sem találkoztam amin ilyen rosszul oldották volna meg .
Minden gép más ergonómia kicsit szokni kell de ha simulékony az ember akkor mindent meg lehet szokni.
Én még a régi Black And Decker aksisommal is ki voltam békülve idővel megszoktam , de mióta más gépekkel is dolgoztam azóta kicsit máshogy látom ezt a dolgot " de azt kell szeretni amilyen gépe van az embernek " utólag rájöttem hogy a kezdetekben milyen " silány " gépekkel dolgoztam de szívből szerettem őket és vigyáztam rájuk és igy " ők " is meghálálták a törődést .[ Szerkesztve ]
-
mdk01
addikt
válasz Vikusz77 #4249 üzenetére
Nem akarlak elkeseríteni de amit linkeltél Berner/elu/dewalt vagy hívjuk aminek akarjuk az pont olyan ami apámnak van és erről panaszkodtam hogy állandóan pofára esik. Már maga az üres tokmánnyal is orr nehéz ha meg beleraksz vmi izmossabb fúrót meg sem áll a talpán.
Amit Thyeby-nak linkeltél makita gép meg szerintem jó pár éves mert évek óta nem csomagolja a makita a gépeit ilyen kofferbe. Ebből következik hogy az aksija nem egy világbajnok. Az a pénz sok egy ilyen gépért, sztem.
Thyeby:
Amit írtam fentebb dewalt gép 29.900,- közel sem orr nehéz annyira mint a nagyobb testvérei.
Az irányváltó gombja is van olyan jó mint a makitáé és mivel rövidebb a gép ezért nem orr nehéz. Sztem ahhoz képest hogy dewalt az a gép jól sikerült. -
Madmax81
aktív tag
válasz Vikusz77 #4258 üzenetére
Holnap megnézem .
De szerintem az réz érintkező csak azért gondolom mert ha jobban megnézed a képet akkor látod hogy ott hosszú szénkefe nem fér el a régi motor elment kb 7-8 évet ez idő alatt simán el kellett volna fogynia annak a pár milliméternek .1956-2010 07.22 Varga László
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Politika
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Android felhasználók OFF topikja
- Milyen monitort vegyek?
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- Xbox Series X|S
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest