- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- eBay segítség kezdőknek
- moha bácsi: VIII. Viharsarki Hobbi Elektronika Találkozó Békéscsaba 2025.06.14. szombat
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
nope
tag
válasz
gyapo11 #9625 üzenetére
Neten több helyen is vannak infók elemek kapacitásáról, bár a valóságban eltérhet, itt pl. 1 amperes terheléssel mérték:
http://batteryshowdown.com/results-hi.html -
nope
tag
-
nope
tag
válasz
ecaddsell #9544 üzenetére
"Ennek van OLED nélküli változata is? Úgy egész szimpatikus lenne, pláne ha még valamivel olcsóbb lenne OLED nélkül..."
Heltec nincs ilyen, de tényleg elég gyakran lehagyják a 37-38-as lábakat. Van valami speciális funkciójuk, amiért ragaszkodsz hozzájuk, vagy csak egyszerűen több lábat szeretnél?
Keress rá a "Wemos Pro ESP32"-re, azokon is ki vannak ezek vezetve (mást nem is nagyon találtam ilyent).
Az integrált OLED meg tényleg nem sok mindenre jó, de hibakeresésre, változók folyamatos kijelzésére (kvázi serial monitor helyett) viszont ideális. -
nope
tag
válasz
ecaddsell #9541 üzenetére
"Egyébként van olyan (olcsó) board amin GPIO37 ill GPIO38 ki van vezetve mert azokon amik nekem vannak nincs is ilyen pin?"
Mostanában a Heltec dolgait használom, bár nem a legolcsóbbak (integrált OLED kijelző miatt), de legalább van minimális gyári support (heltec.cn). Ezeken van GPIO37 és GPIO38 is, bár ezek is input only.
-
nope
tag
(lejárt a szerkesztési idő)
Azért gondold meg, egy nyákra nem jó ötlet váltóáramú nagyfeszültséget tenni mikrokontrollerrel...
Ha meg távolabb viszed, akkor már külső tápról van szó.
Mondjuk Sonoff-nál is meg van oldva (ránézésre azon is egy 5V-os kapcsolóüzemű táp van, hasonló, amit elsőre linkeltem). -
nope
tag
-
nope
tag
Sziasztok,
használt már valaki ESP32-t ILI9341 LCD-vel? Adafruit driverrel próbáltam, a kód működik, de kép nem jelenik meg. Ugyanaz ESP8266-al működik.
Esetleg tudtok működő lib-et hozzá? -
nope
tag
válasz
ZTE_luky #9158 üzenetére
Szia!
Az ábrán Arduino Nano van, stabil 5V-os táppal jó a rajz, power banknál lehet hirtelen feszültségesés, ha gyorsan változik a fényerő a szalagon. A kérdés, hogy milyen ledek vannak a szalagon? Van olyan RGB led, amelyik megeszik 50mA-t, 110 db. max fényerőn már 5,5 ampert kér, és érdemes a tápot túltervezni. Szóval legalább 6, de inkább 8 amperes táp kellhet hozzá (a led pontos ismeretében ki lehet számolni, mennyi a max. igény).
Az Arduinot táplálhatod a mellékelt rajz alapján (stabil táppal), vagy USB-n keresztül is. Ezeket érdemes használni, a Vin bemenetén a converter minősége kérdéses, 12V is sok lehet neki hosszú távon. Ne cibáljuk a kínai oroszlán bajszát.
A WS2812 adatot csak egyik oldalon kell bekötni, az első led megkapja, lecsípi a neki szóló adatot, a maradékot küldi tovább. A végén csak akkor kell bekötnöd, ha folytatni akarod a sort (még további ledekkel akarod bővíteni, akkor azon keresztül).
Én igazából a sor végén (az ábrán DO-val jelölve) az 5V + GND bekötést is feleslegesnek tartom, hosszabb sornál indokolt. (ha ritka, 30db/méter a sor, akkor a 110 db. 3,6 méter, annak el kell mennie egyoldalú betáplálással.) -
nope
tag
válasz
Janos250 #9137 üzenetére
Igen, csak nálam egy fiókban lesz az összes elektronika - gyakorlatilag egyetlen nyákon. Nem akartam még egy lehetséges gyenge láncszemet beépíteni a rendszerbe, szóval ha valamit be tudok kábelezni, akkor nem rádiózok.
A wifinek is lesz szerepe, egyrészt OTA frissítés (8266-on működik, ESP32-n még nem tudtam kipróbálni), NTP lekérdezés (DST megoldást is kell keresnem), majd később egy websocket is tervben van.
-
nope
tag
Sziasztok!
Először is köszönöm a fórumnak az aktivitását, évek alatt rengeteget tanultam belőle.Végigolvastam több mint 9ezer hozzászólást, amiről nem volt itt szó, az gyakorlatilag nem is létezik
Viszont ennek ellenére tanácsot szeretnék kérni. Egy nagyobb projekt előtt állok. Kicsit túlgondoltam a dolgot, de így szép az élet
Szóval egy akváriumvezérlés lenne, a lényeg hogy a feladatokat szétosztottam, tehát minden részfeladatnak külön mikrokontrollere lesz (világításvezérlés, szenzorok) . ESP8266-osok lesznek, valamint egy ESP32-es vezérelné a többit (+ GUI is arról menne).A kommunikációt I2C-re bíztam volna, itt szépen le van írva minden okosság: [link]
Tehát tudnék adatot lekérdezni, a slave oldalon megszakítással megy a válasz, minden, amire szükségem lehet, megvan.
Csakhogy: mindegyik ESP-n integrált I2C-s OLED kijelző van, fix címmel (0x3c), így ha felfűzöm ezeket egy I2C buszra, akkor az összes kijelzőn látni fogom az összes kontroller összes kiírását... ESP32-őn ez nem gond, ott két busz van (twowire függvény lesz erre jó elvileg: egyiken megy a saját kijelző, a másikon meg a kommunikáció), de a 8266-osnál ez nem pálya.Úton van egy CJMCU-9548 board is, ez egy 8 csatornás I2C multiplexer, ezzel el tudom szeparálni a 8266-osokat egymástól, és az ESP32-esről tudom kiválasztani, hogy épp melyikkel akarok kommunikálni. De így a kicsik egymással nem tudnak, illetve a broadcast lehetősége is elveszik.
Vagy esetleg tudtok erre valami megoldást? Létezik más kommunikáció (visszajelzéssel, válaszadási lehetőséggel), hogy ne kelljen az alapokról megírni az egészet? Vagy egy második I2C busz szoftveresen esetleg?
-
nope
tag
válasz
World-Soft #3873 üzenetére
"- Melyek az 5V toleráns lábak? Az egész googlet véginéztem, de egyik pinout ábrán amin a sajátomat látom ott nem találom az 5V toleráns lábak mivel vannak jelölve. Tud valaki ilyet?"
Itt a 31. oldalon, "I/O Level" oszlopban "FT" (five tolerant) jellel találod:
[link]Ez alapján készítettem magamnak egy ábrát, bár ez Maple mini, de talán ugyanaz a lábkiosztás (a nevek viszont biztos, hogy ugyanazok). A lábak nevei mellé piros pöttyöt tettem, amelyek 5V toleránsak:
-
nope
tag
válasz
Janos250 #3845 üzenetére
Sziasztok,
végigolvastam az egész topicot, sokat tanultam belőle, köszönöm mindenkinek, aki segített (másoknak). Kb. két hónapja kezdtem el foglalkozni vele, de hamar elértem a a hardver határait.
Neked különösen sokat köszönhetek, úton van egy Nodemcu Lua, erről szeretnélek kérdezni, nem igazán találtam Arduino IDE-ba való beillesztésről megfelelő információt. (STM32-t is a te ajánlásod alapján rendeltem, ahhoz megtaláltam a github-on az arduinos hardware file-okat).
Ha írnál pár sort, hogy mit hogyan, illetve miben más, megköszönném.
Pl. STM32 is még csak úton van, de pl. a hardware file-okat átnézve nem találtam benne BUILTIN_LED konstanst, ez gondolom azt jelenti, hogy a meglévő kódokból ki kell gyomlálnom ezeket, vagy mégis van benne?Előre is köszönöm.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE H77-DS3H H77 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P43s - i7-8G I 8GB I 256GB SSD I Nvidia I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Jogtiszta Microsoft Windows / Office / Stb.
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest