- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Argos: Szeretem az ecetfát
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Gurulunk, WAZE?!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
-
LOGOUT
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Miért, a hall szenzor kicsi, befúrhatod az ajtóba, a mágnest az ajtófélfába és máris nem látszik. Vagy egy infrás reflexiós optokaput az ajtófélfába, az esp-vel együtt, nem is kell az ajtóba építeni.
A g szenzorhoz milyen tresholdot állítasz be? És ha kellően lassan nyitják ki az ajtót, akkor nem fog riasztani? Vagy ha a huzat megmozdítja? És ha kopognak rajta? -
válasz
Janos250 #8285 üzenetére
A telefonomban lévő gps+glonass legnagyobb pontossága nyílt terepen, tiszta időben (márpedig a nyílt víztükör eléggé optimális környezet ebből a szempontból) kb. 30cm. Miért ne lehetne egy 10e Ft-os gps modul is legalább ilyen pontos?
Mivel amúgy is wifiképes lesz az eszköz, akár egy mobiltelefont is lehetne használni. -
-
Én nem akarok több áramot bele, hanem a konvertert/regulátort akarnám kihagyni a képletből, mert eddigi tapasztalataim alapján egy egyszerű stepdown konverter nem tudja rendesen árammal ellátni a motorokat, plusz ha a li cellákat lekonvertálom 5V-ra, a driveren meg esik +1V, akkor tuti erőtlenek lesznek a motorok. Vagy egy nagy áramú konvertert kell használni, ami nagy is, drága is, és nincs is nekem. Ez pont 3 kizáró ok.
-
válasz
Janos250 #8158 üzenetére
Na megnéztem a gépen, snap4arduino ami nagyon tetszett! Egyrészt sokkal stabilabb és gyorsabb, mint a többi, amit próbáltam, másrészt létre lehet benne hozni saját blokkokat, Xml és javascript alapon, amit a programmal együtt is el lehet menteni, az ember nincs ráutalva arra, hogy a készítők beletegyék, amit az ember használni szeretne, pl ultrahang szenzor, vagy motor shield.
-
válasz
Janos250 #8152 üzenetére
Akkor már blökli.
Van vagy 4-5 arduino programozására is alkalmas blockly fork, amit végigpróbáltam, ebből van egy, ami kimondottan nagyon jól sikerült, most fejből nem tudom a nevét, majd este belinkelem. Mindegyik valamilyen firmata firmware-el működik, és Bluetooth kapcsolaton keresztül a pc-ről vezérli a uC-t. -
válasz
// Chaka // #8146 üzenetére
Pláne, hogy én nem nyomtatni fogom az alkatrészeket, hanem vágni/ragasztani.
Már csináltam egy nagyobb és bonyolult smart car-t DC motorokkal, de az túl komplikált ahhoz, hogy a gyerekeim tudják programozni. Ezt úgy akarom megcsinálni, hogy valamelyik blockly klónnal lehessen programozni, grafikusan, mint a Lego mindstorms-t. -
válasz
// Chaka // #8144 üzenetére
Két léptető + egy bolygókerék. Egy ilyet akarok csinálni.
Update: most néztem meg alaposabban az oldalt, amit linkeltem, és 5db AA elemre kötötte a stepper-eket szívbaj nélkül, sőt, a leírás szerint 6db-ot is lehet használni, szóval ezek szerint feleslegesen csináltam problémát a tápból.
Vagy a projekt készítője gyakrabban fogja cserélgetni a motorokat, mint eredetileg tervezte. -
válasz
// Chaka // #8142 üzenetére
Tartásra igazából nem lesz szükség, elvileg vízszintes felületen nemigen fog elgurulni a kocsi, amit hajt. Viszont ha folyamatosan gurul, az szerintem elég nagy igénybevételnek minősül. Asszem ezt empirikus módszerrel kell kiderítenem.
-
Hát ha a tekercsek ellenállása 35ohm körül van, ahogy írják, akkor ha jól számoltam 7,4V-on 220mA körüli áramot kap. Esetleg ha teszek rá egy hűtőbordát?
Egy kis egyszerű smart car-t szeretnék belőle összerakni, és 5V-on elég erőtlennek találtam a motort, meg a táplálás is egyszerűbb lenne konverter nélkül... -
Sziasztok!
Egy 5V stepper motort (28BYJ-48) lehet magasabb feszültségen hajtani?
Dc motoroknál meg szoktak adni min/max értékeket az adatlapon (pl. 6V motornak 3-9V) de ennél semmi ilyet nem találtam.
Két 18650 li cella max 8.4V-ját vajon kibírja hőhalál nélkül? Egy
ULN2003 driverrel lenne hajtva, amin ha jól tudom eleve lesz kb 1V feszültségesés, vagyis legrosszabb esetben (maxra töltött cellákkal) is max 7.4V-ot kéne elviselni. -
-
Én is ezt írtam, hogy magamat idézzem: "ha ügyes vagy, két ilyennel encoderként is tudnád használni".
De igazából nincs rá szükség egy ilyen smart car-nál, mert jellemzően nem nagyon szokták a kereket kézzel forgatni, hogy az irányt fel kelljen ismerni. Ezzel az áttétellel lejtőn sem tud visszagurulni magától, legfeljebb csúszni, a kerék csúszását viszont nem lehet vele detektálni. A forgásirány meg eleve programból van szabályozva, így mindig lehet tudni, merre forog a kerék, elég csak a tényleges sebességről visszajelzést kapni (ezeknél a motoroknál nagyon véletlenszerű, hogy milyen sebességgel forog, egy sima egyenes vonalú gördüléshez is erősen szabályozni kell a meghajtást).
Janos250: írtam Neked privit.
-
Encoderként nemigen fogod tudni használni, mert ez csak sebesség visszajelzésre alkalmas, ahhoz viszont elég egy ilyen filléres résopto. 3mm-es kell, ha jól emlékszem. Ezt használom én is, Kínából rendeltem egy marékkal. Lehet, hogy ha ügyes vagy, két ilyennel encoderként is tudnád használni, de igazából nincs rá szükség, mert a forgási irányt te állítod be.
-
-
válasz
Victoryus #7892 üzenetére
Meg lehet, igen, bt-al, hc05-tel, az UNO-ra. Talán másra is. Van hozzá leírás is valahol, azt hiszem egy dll-t ki kell cserélni a pc programban. Egy időben én is meg akartam csinálni, aztán valahogy mindig más dolgom volt.
Esp-re is van OTA frissítés, vagyis wifi-n keresztül tudsz rá tölteni.
Ha LEGO-szerű dolgot akarsz csinálni, akkor viszont más irányból közelíts, firmata firmware-el hasonló kockatologatós környezetben tudod programozni a Blockly környezetben, van több változata is, annyi a különbség, hogy a pc fogja irányítani a robotot élő BT kapcsolaton keresztül. -
válasz
Janos250 #7885 üzenetére
Én csak azt nem értem, hogy hogy lehet az analóg bemenetekkel, ezzel a látható néhány diszkrét alkatrésszel ilyen sokféle / ilyen finom mérést végezni, ilyen széles mértékhatárok közt!
A nyitó feszültséget például hogyan hozza létre (gondolom nem pwm-el)?
A rá való programot nyilván nem én írnám, nem hiszem el, hogy ne lehetne valahonnan letölteni. -
válasz
Janos250 #7847 üzenetére
"Mega328 LCR-T4 Digital Transistor Tester"
Ezt néztem már korábban, hogy mi lehet, és, hogy szükségem van-e rá. Meg azon filóztam, hogy vajon azért ez a neve, mert egy Atmega328 uC csinál benne minden mérést, és akkor azt hogy oldották meg, és meg lehet-e itthon egy ilyet építeni
, vagy van benne egy mérő áramkör, és a 328 csak a megjelenítéssel foglalkozik, meg vezérli a lényegi munkát végző műszert?
A keresésre én is a total commandert tudom javasolni, az mindent megtalál.
-
válasz
Janos250 #7697 üzenetére
Miért, nincs azzal semmi gond, ez egy hangszer. Olyan, mint a Hammond orgona. Az egyedi belső felépítéstől egyedi, utánozhatatlan hangja van. Az elektronikus zene pont ettől az, ami.
A probléma ott van, amikor az akusztikus hangszereket szekvenszerrel helyettesítik, mert az olcsóbb... -
válasz
pigster #7499 üzenetére
"Type: Voltage Regulator"
Nekem ugyanilyen van, rajta van egy regulátor, a hátlapján ott van, hogy +5V, és ha megnézed, az a rengeteg pici ellenállás, az mind feszültségosztó, szóval simán lehet, hogy az a baj, hogy tovább osztottad a jelet, így bekerült a határozatlan sávba, ezért kezdtek veled kommunikálni a földön kívüliek.
A tápot kösd az 5V-ra, a tx rx lábat pedig direktbe kösd az uno-ra. Nem fog tönkremenni. -
válasz
pigster #7497 üzenetére
Az app inventorban milyen baud érték van beállítva? Szinte biztos vagyok benne, hogy nem rossz a bt modulod, és abban is, hogy valószínűleg nem 3.3V-ról kéne üzemeltetni, mert gyárilag 5V konverterrel és feszültségosztókkal vannak ellátva egyes modellek, pl nekem is csupa ilyenek vannak itthon (mondjuk én direkt úgy is rendeltem őket), de látni kéne, hogy neked milyen van. Vagy fotózd le, vagy adj egy linket, hogy mit rendeltél (arról, amit most próbálgatsz, nem arról, amit most rendeltél
).
-
-
-
válasz
fpeter84 #7156 üzenetére
Tápfeszültség témához off: nemrég teszteltem, hogy lefelé meddig lehet menni. Kínai klón UNO lap +5V-ra két ceruzaelemről vidáman üzemel, sőt, két közepesen töltött ceruzaakksiról is, ami 2,8V.
On: szeretnék egy UNO és egy Wemos d1 mini lapot összekötni, i2c-n megy majd a kommunikáció. A Wemos az UNO +5V-ról kapja a tápfeszültséget, de ugye az esp 3,3V-ról üzemel, amit a wemos onboard regulátorral állít elő magának az 5V-ból. Van értelme a 3,3V-ot is közösíteni a két lap közt? -
válasz
Victoryus #7153 üzenetére
Az L298N-nek kevés a 6V, L9110 alapú vezérlő 2,5V-tól már működőképes. Ha Debrecen környéki vagy, tudok adni kölcsön, amíg megérkezik.
Nekem végül a smart car-omba egy ilyen shield került, irtó jól működik a h-bridge-ekhez képest, i2c-n át működik, csak 2 lábat foglal és saját pwm generátora van. -
Sziasztok! Nincs vkinek szüksége egy nagy halom 1.27mm-es JST csatlakozóra, készre szerelve 15cm-es vezetékkel +aljzat? Elnéztem a méretet rendeléskor...
-
válasz
Victoryus #7021 üzenetére
A Wemos D1 az direkt olyan kialakítású, mint az UNO, a shield-ek elvileg kompatibilisek, leszámítva, hogy a csatlakozósor legtöbb lába nincs bekötve, mivel ugye az esp-nek kevesebb a kimenete. Tehát csak azokat a lábakat tudod használni. Na meg persze a táp is különbözik, mert az esp-nek 3v3 kell.
-
válasz
csubuka #6997 üzenetére
Ugyan nem válasz az eredeti kérdésedre, de mi lenne, ha CO2 érzékelő helyett mozgásérzékelővel kapcsolnád be a ventit, ha bejön valaki? Ez is lehet arduino feladat, mert pl nem kellene az első mozgásra kapcsolni, ha pl csak átmegy valaki a tárgyalón.
A CO2 szenzoros megoldással az a baj, hogy nem életszerű, nem cél ugyanis jelen esetben, hogy pontos CO2 szint legyen tartva a teremben: a cél inkább az, hogy ne legyen bent CO2, ha emberek vannak bent.A pwm vezérlés is szerepet kaphat.
-
válasz
S.Milan #6970 üzenetére
Hát a #6959 hsz-ben leírt kód alapján indításkor (a setup részben) bekapcsolja mindkét relét, majd itt:
digitalWrite(RELAY1, LOW);
delay(500);
digitalWrite(RELAY1, HIGH);először kikapcsolja a relét, majd fél másodperc múlva be. Szóval ne csodálkozz, mert azt csinálja a program, ami a kódban le van írva...
Egyáltalán mi a célod, mit kellene pontosan csinálnia ennek a rendszernek?szerk.: Most esett le az eredeti kérdésed, végiggondoltam a használt eszközöket, és ha a wemos d1 minihez árult shield-et használod, az bizony low-active, a vezérlő vonal egy ellenállással a tápra van húzva a shielden, vagyis high jelet kap a relé amikor a kontrollert reseteled, és nem kap vezérlést. Te meg fordítva ültél fel a lóra, ugyanis fordítva kötötted a relére a fogyasztót.
-
válasz
gyáliSanyi #6956 üzenetére
Felülírja.
-
válasz
Victoryus #6932 üzenetére
Szerintem kicsit túlgondolkodtad ezt.
A szumó robotok nem hiszem, hogy használnának kamerát, egyrészt a sérülékenysége/ára miatt, másrészt, mert anélkül is tökéletesen el tudja látni a feladatát. Elég rá néhány sima IR vagy UH távolságmérő (előbbi pontosabb, utóbbit nem zavarja a napfény, bár ez nem tudom mennyire szempont), amivel megtalálja az ellenfelet (mivel ez nem csapatsport, ami előtte van, biztosan azt kell ütni
) egyszerű közelségérzékelők (reflexiós IR kapuk vagy mikrokapcsolók) a kontaktus érzékelésére, és vonalkövetők az aljára, hogy felismerje a küzdőtér szélét jelző vonalat.
"Ha szumó lesz, akkor honnan tudja az egyik robot, hogy a másiknak éppen melyik részét támadja?"
Most jutott eszembe, hogy távolságmérővel is meg lehet tippelni, hogy merre néz az ellenfél, mégpedig a mozgása alapján. Ha közeledik, akkor az elejét látom, ha távolodik, akkor meg a hátát. -
válasz
Janos250 #6923 üzenetére
A telnet más tészta, mint a http kapcsolat.
De ha arról akarsz meggyőzni, hogy az esp-n fut egy telnet szerver, és te egy telnet klienssel bejelentkezel rá pc-ről, akkor ezek után az esp kérés nélkül tud adatot küldeni a pc-re a telnet kliensnek, akkor arra csak azt tudom mondani, hogy egy fenét.Ugyanis a kérés a kliens felől akkor kezdődik, amikor bejelentkezel vele a szerverről, és akkor zárul, mikor kijelentkezel. Ha te kijelentkezés után is tudnál az esp szerverről adatot küldeni a pc-s kliensre, oly módon, hogy a célgépen elindul a putty, és felépül a telnet kapcsolat,
akkor lenne igazad. De fogadjunk, hogy erre még Te sem vagy képes. -
válasz
Janos250 #6917 üzenetére
Fogalomzavar. Egy szerver nem attól szerver, hogy Te annak nevezed. Szerver az, ami nyit egy portot a külvilág felé, és azt figyeli, a kliens pedig, ami ezen keresztül a kommunikációt kezdeményezi. Ha a te szervered adatot küld a kliensek felé anélkül, hogy a "kliens" kezdeményezné, akkor ott bizony a szerver a kliens és kliens a szerver. Gondolom ez nem is megy anélkül, hogy a kliensed nyitna egy portot a kommunikációhoz.
Szóval “Ha úgy hápog mint egy kacsa, úgy jár mint egy kacsa, és úgy néz ki mint egy kacsa, akkor az egy kacsa.”A telnet részét nem értem pontosan, azt írtad, hogy telneten keresztül is küld adatot. Pontosan hová?
-
Egyet áruljatok már el!
Van abban a kitben, amit linkeltél, a léptető és a szervó motor mellett egy sima, pucér kis motor, ami játékokban is szokott lenni, na azzal, áttét és mindenféle felfogatási pont nélkül mi az ördögöt lehet kezdeni? Azért is kérdezem, mert van itthon vagy két maréknyi ilyen motor, a gyerekek minden törött játékából kiszedtem és eltettem, de nem jövök rá, hogy fogaskerekek nélkül hogy tudnám őket használni. Ugyanakkor lenne egy csomó projektem, amibe meg motor kéne, lassú, nagy nyomatékkal...
-
válasz
szabifotos #6910 üzenetére
Én mindenképp dedikált eszközt készítenék. Vagy vegyél egy mobiltelefont, amit csak erre használsz, és odaadod a bíró kezébe, de ugye az is dedikált eszköz.
Nyilván nem az ő telefonját fogod használni, kivéve, ha ő is szeretné, és mondjuk a play-ről tölthető appot csinálsz, vagy ugyanaz a bíró többször is képbe kerül.
Most már mondd el, mi ez a verseny.
Ha html felület lenne, lehetne a te telefonod a router, és a bíró is arra csatlakozik, de ahogy szó volt róla, a html erre szerintem lassú. Esetleg valamilyen ajax-os megoldás lehetne, ha már webes felület, vagy HTML5 push, de erre megint nem tudom, hogy alkalmas-e az esp. -
válasz
szabifotos #6907 üzenetére
A html felület amúgy nem lassú egy ilyen feladatra?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Beszámítás! HP Z2 G4 Tower Workstation számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad E550 - i5-5GEN I 8GB I 256SSD I DVDRW I 15,6" HD I CAM I W10 I Garancia
- BESZÁMÍTÁS! MSI X470 R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD ROG STRIX RTX 2080 Super 8GB Rampage SHIVA 650W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest