- ldave: New Game Blitz - 2026
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- bambano: Bambanő háza tája
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sesy
aktív tag
kipróbáltam:

ez volt a beállítás:

ezután át akartam számozni, ez a beállítás:

ez lett az eredmény:

ellenőrizem még egyszer:

aztán sikítva eldobtam az agyam, mert eddig nem csinálta meg, pedig halál biztos vagyok benne, hogy mindent ugyanígy csináltam...
köszönöm a segítséget!
-
-
Sesy
aktív tag
úgy tudom, és [ebben] a videóban is ezt láttam, hogy az elem ID kezelő, a kijelölt elemek ID-jét a kijelölés sorrendjében változtatja meg...

na ez valamiért nem működik AC28-ban falak esetében.
kijelölöm a falakat, szépen sorban, beállítom az ID formátumot, ahogy szeretném, és teljesen más sorrendben változnak meg az ID-k...
van esetleg valakinek ötlete, hogy hogyan tudnám azt megoldani, hogy a kijelölt falak ID-jét abban a sorrendben változtassa meg (F1.01, F1.02, stb...) ahogyan én szeretném?
jó lenne, ha nem kellene több száz fal ID-t egyesével átírogassak
-
Sesy
aktív tag
AC28 elállíthattam(?) véletlenül(?) valamit, de a réteges falaim külső kontúrvonala minden esetben vastag vonalként jelennek meg a rajzon, akkor is, ah a valós tollvastagság ki van kapcsolava.
Rémlik, hogy van ilyen opció (van ilyen opció?), nem találom, hogy hol tudom vissza állítani, hogy minden olyan legyen amilyennek beállítottam
Csak az adott fájlban van így, másikban minden normális...
Javaslat, merre nézelődjek?
Ha a tolkészletet megváltoztatom, akkor jó lesz, de ha az adott tolkészletben a vonalvastagságot változtatom, akkor nem változik semmi, minden esetben vastag vonal marad
Köszi...
-
Sesy
aktív tag
le kell(ene) modelleznem egy íves homlokzatot
csináltam kis próbákat, hogy előkészítsem a probléma megfelelő megoldását.
úgy gondolom talán értek hozzá...
tudom, hogy az íves szerkezetek, akkor csatlakoznak össze, ha a vezérvonaluk megegyezik, ugyan ott vannak a töréspontok, stb... de az istennek nem lesz olyan az eredmény amilyet szeretnék.ez lenne a cél:
az egyszerűság kedvéért nem réteges falba próbálkoztam, az még jobban megbonyolítja a dolgot, de így is rettenetesen bonyolult lett a megoldás és ez réteges falba egészen biztosan nem játszik...a probléma az, hogy nem szeretnék a nézeteken felesleges metsződéseket látni, itt most nincsenek, mert minden fal, gerenda, de még a födém is annyi szegmensből áll, hogy jó legyen és ne legyen felesleges metsződés. a gond az, hogy az egymás feletti falakban el kellene helyezni az ablakot...
itt úgy oldottam meg, hogy a két egymás melletti falból kivontam szilárdtest művelettel az ablak helyét, a nyílásba betettem egy falat és abba ment az ablak... ez bonyolult és egy komoly homlokzatnál nem életképes

itt látszik, hogy miként épül fel:

abban a pillanatban, ha a felső szinten a 3 falszakasz helyett csak 1 van borul az egész:
ha meg csak egyszerűen elengedem a dolgot és semmit nem szegmensekből rakok össze, akkor ilyen lesz:
így néz ki nézetben:
ez nagyon gáz szerintem
nyilván én vagyok a hülye, de engem ez zavar, szeretném jól megcsinálni
tudom tehetnék kitöltéseket a nézetekre, ahol hibás, hogy kitakarjam azt, de nem szeretnék. elvileg arra találták ki az egészet, hogy ne vonalakat húzogassunk...arról nem is beszélek, hogy a metszeteknél, amikor két egymás melletti, illeszkedő elemet elmetsz a pogram, néha olyan baromságok jönnek ki (azok aminek össze kellene metsződnie véletlenül sem kapcsolódik össze, stb...), hogy az összes hajam égnek áll
a graphisoftos fiúknak ilyen tök egyszerű problémákkal (még tudnék sorolné párat) kellene foglalkozniuk, nem gépészeti meg elektromos baromságokkal, a konyhaszekrény ajtó kilincs megjelenités ki/be kapcsolásáról már nem is beszélek

van esetleg valakinek valami jó ötlete, hogyan lehetne ezt megoldani?
-
Sesy
aktív tag
közben a gs fórumon ezt találtam:
szép új világ... vajon miért fájt valakinek, hogy én tudjam szabályozni tök egyszerűen, mit akarok látni és mit nem 3d-ben? értrem én, hogy valaki szereti látni az ágyakat, asztalokat a tervben 3d-ben, én nem, mert nem az a lényeg... viszont az alaprajzon jó, ha ott van a berendezési séma...
gratulálok kedves graphisoft
-
Sesy
aktív tag
ac26-ban egy tárgynál be tudtam állítani, hogy 3d-ben látszódjon vagy sem:
ez valami érdekes okból ac28-ból eltűnt:
a modellnézet beállításoknál meg nincsen olyan opció, hogy ne jelenítse meg a tárgyakat 3d-ben...
ezek szerint kapcsolgatnom kell ki-be a layereket, hogy ne kelljen kerülgetni a szanitereket a nézeteimen??? wtf...
esetleg eldugták valahová ezt a lehetőséget és eddig nem találtam meg?
-
Sesy
aktív tag
válasz
daninet
üzenetére
Most folytatok értelmetlen levelezést egy ügyintézővel a saját HÉSZ-ükről... egyszerűen képtelen értelmezni a leírtakat és folyamatosan ismételgeti a betanult szöveget, pedig csak néma értő olvasással el kellene újra olvasni a rendeletet. Nem tűnik fel neki, hogy ha úgy lenne, mint leírta, akkor az utcában nem épülhettek volna fel a meglévő házak az elmúlt pár hónapban. Abba belegondolni is rémes, ha netán mégis Ő értelmezi jól a dolgot, akkor az a rengeteg megépült épület, hogy kaphatott hatósági bizonyítványt

Az csak hab a tortán, hogy 3 órán keresztül próbáltam elérni telefonon, nem sikerült, de emailen fél órán belül válaszolt. Rögtön hívtam, természetesen nem vette fel... miért is van az a kurva telefon
-
Sesy
aktív tag
válasz
Hunattila
üzenetére
szerintem nem feltétlenül a tégla vágás miatt problémás ez, eddig is így volt, mert az értelmesebbje nem tervezett 270 cm alatti belmagasságot, de ha mondjuk 260 cm lett, akkor egy 10 cm-es padlóvastagsággal is 270 cm-t kellett összehozni a 25 cm magas téglákból... mert akinek elég volt a 260 cm belmagasság, annak elég volt a 10 padlóréteg vastagság is
haszmálhatóság miatt ez a 270 cm rendben van.
a gond szerintem az, hogy ezzel párhuzamosan nem vizsgálták meg a HÉSZ-ekben meghatározott épületmagasságokat.
nyilvánvalóan azért lettek 250-270 cm közötti belmagasságú társasházak, hogy a befektető még egy szintet bele tudjon zsúfolni az adott épületmagasságba.
sosem értettem azokat a HÉSZ-eket amelyek 6 métert írnak elő, ez pont kevés ugye egy normális kétszintes épülethez, és ekkor jönnek a trükközések, a nyomoronc belmagasságok, a lecsapott födém szélek (ez a legnagyobb aljasság, amit egy építész elkövethet)... mert a befektető inkább épít 250 cm magas nappalit, mint nem épít semmit... szóval a HÉSZ-eket kellene átvizsgálni, mert +50 cm épületmagasságon nem múlik semmi szerintem, de legalább normális épületeket lehetne tervezni...másik megoldás, hogy ne írjon 6 métert, legyen 4,5 méter és akkor nincs két teljes szint, csak tetőtér...
-
Sesy
aktív tag
Kis adalék az őrülethez:
Több, mint 25 éve vagyok tagja a Budapesti Építész Kamarának. Mivel szolnoki az állandó lakcímem, most közölték, hogy mehetek a JNK Szolnok megyei kamarához tagnak... Úgy, hogy több, mint 30 éve élek Budapesten, soha nem tartoztam másik kamarához, és nincs is létjogosultsága a dolognak, mert itt élek... nyilván oka van, hogy miért van az álandó lakcímem Szolnokon, de ez soha nem volt eddig probléma. Most mehetek egy olyan kamrába, amit nem is tudom, hogy helyileg hol van, egy tagot nem ismerek, és ráadásul nem is ott élek... lesz egy budapesti levelezési címem

Ez több száz építészt érint csak Budapesten.
-
Sesy
aktív tag
ac26-ban hol tudom azt beállítani, hogy a nyílászáró konszignációban az előnézetet vonalasan jelenítse meg?
illetve azt, hogyan tudom kicsikarni belőle, hogy konszignációban az ajtón lévő takaróléceket is jelenítse meg a nézeti rajzon és az alaprajzon is?
-
Sesy
aktív tag
ki akarom pucolni egy tervemet, és érdekes módon nem tudom eltüntetni a felesleges kitöltéseket és felületeket...

az attribútum kezelőben kitörlöm, ami nem kell, tök jó, eltűnik minden.
mentés és amikor vissza töltöm, ugyanúgy ott van az összes korábban törölt kitöltés és felület...a profiloknál, vonalaknál, építőanyagoknál, réteges szerkezeteknél és a fóliáknál működik a dolog, azokat törölte rendesen...
mi lehet a gond?
-
Sesy
aktív tag
sziasztok,
másfél éve volt egy olyan problémám, hogy az archicadben szerkesztett szövegen/cimkén belül nem tudtam copy/past-elni (6627 hozzászólás). Ez akkor megoldódot a böngésző védelem kikapcsolásával és a vágólap előzmények bekapcsolásával.
Most ugyan ez a probléma! A fura az, hogy nem csak az asztali gépemen, hanem a laptopomon is. Nem tudok róla, hogy valami extra dolgot csináltam/telepítettem/töröltem/kikapcsoltam/bekapcsoltam volna...
Böngésző védelem ki van kapcsolva és a vágólap előzmények be van kapcsolva természetesen.
Tépem a hajam, mert rétegrendeket kellene írogatnom és ez így AC-n belül lehetetlen, mert mindent egyessével kell(ene) begépelnem...
Az a fura, hogy word docx fájlból be tudok illeszteni a szövegbe (ez is macerás, mert az adott formátumra kell szerkeszteni, de legalább nem kell begépelni, de ez nyilván nem megoldás)
Mindent tudok copy/paste-elni AC-n belül is simán, csak a szövegen és cimkén belül nem megy...
Ez csak nálam hiba megint, vagy rendszer szinten történt esetleg valami?
-
Sesy
aktív tag
meg tudom azt oldani valahogyan ac26-ban, hogy ha leteszem a szintkótát, akkor a magassági értéket a jeltől olyan távol tegye, ahová én szeretném és ne olyan távol, ahogyan automatikusan teszi?
automatikusan a jobb oldali módon teszi le, szerintem ez nagyon messzi van...
ha asszociatív a szintkóta, akkor manuálisan kell át mozgatnom, hogy olyan legyen, mint a bal oldali. -
Sesy
aktív tag
sziasztok,
félkörives tetőt miből célszerű modelezni?
héjszerkezetből próbálkozom jelenleg.
hol tudom beálítani, hogy minél jobban közelítsen egy ívhez? jelenleg nagyon "darabos" az eredmény
-
-
Sesy
aktív tag
rájöttem, az origóhoz kell illeszteni és akkor megy... de ez munkalapon nem működik
-
Sesy
aktív tag
ac26-ban, ha létrehozok egy új vonal típust, hogy tudom megoldani azt, hogy a beillesztett elemek ne az új vonal középvonalára kerüljenek, hanem alulra?
vagyis, a beillesztett elemek alsó része kerüljön oda, ahol majd a vonalat megrajzolom!
-
Sesy
aktív tag
válasz
Raysen623
üzenetére
a hatóság semmit nem fog jegyzőkönyvezni, mert akkor nyoma van és számonkérhető rajtuk adott estben... felelőséget meg senki nem fog vállalni azért amit mond

volt olyan esetem, hogy az engedélyezési tervek elkészítése során szerettem volna egyeztetni velük egy jogszabály értelmezéssel kapcsolatban, elhajtottak, mondván még nem vagyok ügyfél (majd akkor kérdezhetek, ha beadtuk a terveket engedélyezésre, mert akkor már ügyfél leszek) és nem állhatnak szóba velem...
mondanom sem kell az adott kérdést ők másként értelmezték és szó nélkül egy pillanat alatt elutasították a terveket... ezek után megint nem álltak szóba velem, mert miután elutasították a terveket már nem voltam ügyfél, így nem tudtuk meg, hogyan is kellett volna szerintük értelmezni azt, amit mi másképpen gondoltunk
azt még hozzá tenném, hogy másik hivatalnál (ismeretség révén kíváncsiságból) utána jártam ott furcsa módon a mi értelmezésünkben semmi kivetni valót nem találtak, ez persze nem változtatott semmit a korábbiakon természetesen.
a legnagyobb baj az, hogy sok építési szabályt hol így értelmeznek, hogy úgy és ember legyen a talpán, aki meg tudja sokszor tippelni, hogy mancika mit gondol róla...
arról nem is beszélve, hogy egy egyszerű bejelentésnél egy problémás beépítés esetén milyen károkat tud okozni...
-
Sesy
aktív tag
Sziasztok,
A következőt szeretném megoldani:
Van egy födémem, amit a bal alsó sarokban kezdtem el megrajzolni felfelé (lehet, hogy ez a továbbiakban fontos lehet), amire varázspálcával falat szerkeztettem, úgy, hogy a fal külső oldala a födém külső széle.A falak elem ID-je F01-től kell induljon, de úgy kellene, hogy ott kezdődjön, ami a rajzon F06. Én úgy próbáltam, hogy a varázspálcát az adott ére érintettem, mint a képen is látszik nem sikerült.
Ezt lehet valahogyan szabályozni, hogy honnan kezdi vagy teljesen véletlenszerű és nekem kellene kézzel átírogatnom az elem ID-ket? Ez nem opció sajnos

Ugyan ez a kérdés egy meglévő helyiségpecsét esetén is, aminek a kontúrjára kell falat illeszteni varázspálcával...
Az a fontos, hogy meg tudjam határozni a varázspálcával automatikusan létrehozott falakat úgy, hogy én mondjam meg melyik lesz az első a sorban...
-
Sesy
aktív tag
válasz
daninet
üzenetére
köszönöm
nem is értem miért nem jöttem rá magamtól... ez a fától az erdőt tipikus esete
alakzattból próbálkoztam én is alapból, de valamiért kimaradt, hogy az a legegyszerűbb, ha a kész födémből csinálom az alap alakzatot, amit majd módosítok 
megnéztem ezt a héjszerkezet eszközt, jó dolog, tényleg hasznos lehet sok esetben, arra mondjuk nem jöttem még rá, hogy ezt a problémát, ami nekem felmerült, hogyan tudnám megoldani héjszerkezettel..
eddig kimaradt ez az eszköz, úgy voltam ezzel, hogy ott van de minek
ha lesz majd időm rá kipróbálom részletesen a használatát -
Sesy
aktív tag
válasz
daninet
üzenetére
köszönöm, megnézem
esetleg kifejtenéd egy kicsit bővebben, mert bár nagyjából 25 éve élek az archicaddel, de ezt az eszközt nem ismerem... nem volt rá szükségem, mindent megtudtam oldani eddig nélküle
nyilván, most nekiülök majd a kézikönyv megfelelő részének, meg keresek majd yt videókat, de minden bizonnyal hasznos lenne, ha adnál egy-két támpontot hozzá.
előre is köszönöm
-
Sesy
aktív tag
sziasztok
egy ilyen födémet kellene lemodellezzek:
van valakinek valami hasznos tanácsa, hogyan lássak hozzá?
a rámpa tárgy nem jó, mert a két ív középpontja nem esik egybe
előre is köszönöm a segítséget
-
Sesy
aktív tag
sziasztok,
az beállítható valahol, hogy egy elemhez rendelt tulajdonság csoportok összecsukva vagy kibondtva jelenjenek meg?ezen a képen az átépítés csoport kibontva jelenik meg, az IFC tulajdonságok meg összecsukva
aztr szeretném elérni, hogy ha egy elemhez több tulajdonság van hozzárendelve, akkor azok alapból össze legyenek csukva és én tudjam kiválasztani, hogy melyiket akarom majd módosítani
-
Sesy
aktív tag
kikapcsoltam a böngésző védelmet, bekapcsoltam a vágólap előzményeket és most rendesen működik...
ez mondjuk fura, hogy két ilyen komoly program így összeakad.
na ezt kellene akkor például sürgősen megoldani a graphisoftos fiúknak, mint a konyhaszekrény ajtó nyitásirány jelölését
-
Sesy
aktív tag
na kipróbáltam a copy paste-t a frissen telepített laptopomon, miután sikerült a szoftver kulcs dolgot megoldanom...
sajnos ugyan úgy nem megy, vagyis szövegen belül nem tudok másolni szövegrészleteket...
mit lehetne tenni??? ez így nem jó, nagyon nem
nem lehet, hogy a szoftver kulccsal van valami gebasz? -
Sesy
aktív tag
más...
nézzétek el nekem tudatlanságomat, eddig hardver kulcsom volt, csak tönkrement és szoftver kulcsra cseréltem.
eddig nem kellett másik gépen használni, tehát nem foglalkoztam vele, hogyan tudom átvinni másik gépre. viszont most ez a copy past-es probléma miat ki akarom próbálni a laptopomon, hogy ott működik-e (most instaláltam újra az oprendszert és az ac-t is, vagyis teljesen szűz minden)
eddig ugye kihúztam volna kulcsot és átdugom a laptopba
na de most?
a laptopon is kell lennie Licence Manager Tools-nak?
egyáltalán mit kell csináljak, hogy a gépem "elfelejtse" a licenszet és a másik gépen használni tudjam... gondoltam a demo módot, de ugye ott pont a copy paste inaktív
-
Sesy
aktív tag
félre értettél szerintem

miután elkészültem a csilivili konszignációmmal, ami olyan lett kinézetre, amit szerettem volna, olyan bonyolult lett kezelni, hogy az már manuálisan is egyszerűbb lett volna... de megoldottam, amit akartam és akkor számomra ez volt a lényeg
simán tulajdonságokkal csinálom én is... egy sor egy tulajdonság, nem olyan szép, mint szeretném, viszont hatékony és ez a legfontosabb! az interaktív konszignációt viszont fejleszteni kellene nagyon!
-
Sesy
aktív tag
válasz
dhrbikes
üzenetére
egyszer kipróbáltam, hogy tudok-e ilyet csinálni, mert érdekelt a probléma...
sikerült és kurva bonyolult lett, mire "olyan szép lett" amilyet szerettem volna
ezért úgy döntöttem, hogy elengedem a dolgot, mert semmi értelme nem lett volna tovább foglalkozni vele... gyorsabb megcsinálni manuálisan
az AC nem alkalmas rá alapból sajnos, hogy egyszerűen ilyet csinálj vele
én egyébként a fejlesztők helyében ilyen, tényleg hasznos fejlesztésekkel foglalkoznék, ahelyett, hogy a wc szennyvíz bekötését ábrázolom vagy a konyhaszekrény ajtó nyitását megjelenítem...
-
Sesy
aktív tag
AC26 4019 kipróbáltam teljesen új fájlban, ott sem tudok szövegen belül semmit másolni.
Se ctrl+c / ctrl+v se másolás/beillesztés paranccsl. Úgy sem megy természetesen, hogy egyik szöveg egy részét át akarom másolni egy másik szöveg adott helyére...
Ha egy teljes szöveget akarok másolni mondjuk egyik szintről a másikra az megy!
Elemeket (falak, födémek, stb...) simán másolok ctrl+c/ctrl+v használatával bárhonnan bárhová.Megpróbáltam AC24-ben is egy teljesen új fájlban ott sem megy.
Software keys van és a licenszem rendben van.
-
Sesy
aktív tag
válasz
gNAT_hu
üzenetére
ESET Internet smart secutity védelmem van, kikapcsoltam és ugyan úgy nem sikerült a copy paste... aztán újra indítottam a rendszert és az első próbálkozásra sikerült EGY sort copy pastelni, utána megint semmi... úgyhogy vissza kapcsoltam az ESET-et
mit lehetne tenni? rettenetes így szöveget másolni, gyakorlatilag minden azonos feliratot egyessével be kellene írogatni minden egyes helyre egy szövegen belül... ez így nem jó
-
Sesy
aktív tag
sziasztok,
az miért van, hogy nem tudok ac26-ban egy szövegen belül copy/past-elni, illetve egyik szövegből a másik szövegbe átemelni szövegrészeket?? valamit engedélyezni kell valahol, hogy ez működjön??
nagyon nehézkes így rétegrendet írni
az a fura, hogy egy külső docx/pdf fájlból gond nélkül beilleszti a kiválasztott szöveget a megadott helyre, de ha az archicaden belül egyik szövegből másolnék valamit egy másik szövegbe az már valamiért nem megy...
-
Sesy
aktív tag
ac26-ban 2d-s elemekből csinálok egy cimkét, mindenféle automatikus szöveggel, hol tudom beállítani, hogy hol legyen a referencia pont?
valamiért a bal felső sarokba teszi és nem tudok rajta változtatni, nekem most középen kellene lennie
-
Sesy
aktív tag
válasz
petymeg
üzenetére
nekem simán ment pár napja...
volt epic games acountom, ott instaláltam a TM 2022.2 full verziót, letöltöttem a plugint ac24 alá, mert ac26-hoz nem találtam még, install és kész is volt... gond nélkül megy, tehát valószínűleg, akkor amikor SSA-val ingyenes volt, akkor össze lett kötve az epic games acount és az graphisoft id valahogyan -
Sesy
aktív tag
most is van egy ilyen promóció, mivel? melyik programmal?
-
Sesy
aktív tag
sziasztok,
pár éve a twinmotionhoz lehetett archicad liszensszel felhasználói liszenszet szerezni, ez most már nincsen, de úgy tudom, hogy ha akkor megszerteztem a twinmotion liszeszet, akkor az továbbra is használható... hogyan?
én egyelőre csak a trial verziót tudom telepíteni
-
Sesy
aktív tag
ac24 ajtó beállításoknál a méretezési jelnél ki lehet íratni a jel mellé a tűzvédelmi/akusztikai osztályt.ezt hol lehet hozzárendelni az ajtóhoz, honnan vesz a "mért értéket"?egyedi szöveget oda lehet írni egyessével azt látomtulajdonságot adtam hozzá az általános osztályozásnál, de nem azt jeleníti meg
megtaláltam közben, a leírásban megadott értéket írja ki automatikusan

ez viszont új kérdést vet fel:
az ajtó leírásnál sok adatot meg lehet adni, ezeket hol tudom kinyerni ha megadom őket?
cimkébe nem sikerül bele tennem automatikus szövegként, csak a tűztvédelmi/akusztikai osztályt...
lehet-e valahogy ezt a leírási listát bővíteni, hogy ne kelljen az egészet tulajdonságok készítésével megoldani, ha már itt van a helye... -
Sesy
aktív tag
-
Sesy
aktív tag
válasz
daninet
üzenetére
tudom, hogy mit miből kell számolni egy kiírásnál, éppen ezért szerettném valahogyan a modelből a jó értékeket kinyerni...
méretezni a magot méretezem, soha nem volt probléma, hogy mellé ment volna...nekem a vastag vonal 50-ben 0,2-0,25 a vékony meg 0,1 de az is előfordul, hogy 0 és patentül látszik minden amit meg akarok mutatni, soha nem volt ronda egy terv...
engedjük el, hogy milyen részletesen van lemodellezve valami, ettől teljesen függetlenül a kérdés akkor is adott, hogy miért nem úgy működik a program, ahogyan a kézikönyvben le van írva
-
Sesy
aktív tag
válasz
Raysen623
üzenetére
azt szeretném elérni, hogy réteges falakkal határolt helyiség esetén ha a vakolatot is bele számolom a helyiség területébe (manuális beállítás, mert másképpen nem megy), mert mo-on ezt területet szerepeltetjük a terveken, akkor is ki tudjam nyerni mondjuk az ajtók számát vagy a falak területét... ha automatikusan teszem le akkor a fal éléhez ígazítja a helyiségpecsétet vagyis a vakolat nem lesz benne a helyiség területében, de megkapom a kért adatokat, ha manuálisan teszem le a helyiségpecsétet és a falak éléhez illesztem akkor működik, de ha a maghoz illesztem akkor már nem... pedig a kézikönyv szerint működnie kellene, hiszen a fal 2d-s poligonja belül lesz a helyiségpecsét 2d-s poligonján, de nem működik
az is lehet persze, hogy én értelmezem rosszul...kipróbáltam a falak helyiséghez való viszonyulásának módosításával is, de az eredmény nem változik...
-
Sesy
aktív tag
ki szeretném listázni egy helyiséghez tartozó falak területét és ajtók számát
a kézikönyv ezt írja:
vagyis a ha a fal bármely része a helyiség poligonon belül van, akkor is meg kellene adnia ezeket az értékeket. valamiért csak akkor működik, ha a helyiség poligon a fal élével egybe esik...
ennek vajon így kell lennie és hibás a könyv, vagy kell valami beállítással mókolni, hogy működjön

-
Sesy
aktív tag
érdekesség még az egészben, hogy csak azon a részen jellennek meg a plusz vonalak, ahol árnyék van, ahol nincsen ott minden olyan amilyennek lennie kell...

az is furcsa, hogy árnyékos helyen ott is van egy plusz vonal, ahol két teljesen egyforma fal találkozik egymás fölött két különböző szinten...
-
Sesy
aktív tag
volt ez a hozzászólásom korábban:
https://prohardver.hu/tema/archicad_9_0_hun/hsz_6360-6360.htmlha a gerenda benne van a falban és csak a vasbetont és a kiegészítő szigetelést tartalmazza, akkor nem jók a vonalvastagságok a metszetben... ez akkor is így van ha kivonom szilárdtest művelettel, de elvileg a falból a gerendát nem is kellene kivonni...
ha a gerenda ugyan olyan széles és rétegfelépítésű mint a fal akkor jó a metszet, de ezek szerint a homlokzat nem...
a visszahúzást nem gondolod komolyan ugye, mint megoldást, mivel akkor tönkrevágja a modelt, amiből jön a metszet...

a gerenda más fólián van, mint a fal és alapból 0-ás vastagsággal van a legkülső réteg...
-
Sesy
aktív tag
kipróbáltam úgy, hogy minden toll vastagság legalább 0,1 mm-re volt állítva, a tervlapokon minden jó, publikálás után meg ugyan olyan mint a képen... az természetesen látszik is, hogy a vonalaknak van vastagságuk
-
Sesy
aktív tag
miért van az, hogy egy homlokzat pdf-be való publikálása után ilyen lesz az elkészült pdf:
vagyis az árnyékos homlokzati részen megjelenik a falban lévő gerenda kontúr vonala...
borzasztó zavaró, és egyelőre semmit sem tudok kezdeni vele
publikálás előtt minden rendben van a képernyőn, ott úgy néz ki ahogyan kell!
el kell küldjem a megrendelőnek, de ez így nagyon gáz
mit lehetne kezdeni vele? -
Sesy
aktív tag
címke készítésével kapcsolatos volt, de egyelőre megoldottam, lenne mit rajta javítani, ha nem megy majd szólok

van másik probléma... ez mi a fenétől lehet:
a kijelölt födémen a sötétkék referencia vonal nem ott van, mint maga a födém... egyszer kintebb van egyszer bentebb... ez minden elem esetében így van, módosítani egyébként a ténylegesen látszódó elem kontúr megfogásával lehet
3d-s nézetben a modell sokszor teljesen szétesik, eltűnnek a felületek, aztán vissza jönnek, stb...AC24 minden frissitéssel, videókártya driver is frissítve van, ráadásu minden gépen ahol kipróbáltam ugyan ilyen, illetve másik fájlban másik moddelnél nincsen ez a megjelenítési probléma
-
Sesy
aktív tag
kérdésem volt, de közben megoldottam véletlenül
-
Sesy
aktív tag
sziasztok,
hogyan tudom elérni azt, hogy a jobb oldali profilos gerenda, ha a bekerül a baloldali réteges falba, akkor a két hőszigetelés közötti vonal nem lesz vastag
...
az ábra metszetről készült, de alaprajzon oszloppal ugyanez a probléma...illeve, ha felső kávás ablakot teszek ugyanebbe a réteges falba, hogy lehet eltüntetni a tok elől a káva vastagságában megjelenő vastag vonalat?
a probléma nyilván egyszerűen megoldható, de nem találom a megoldást

köszi a segítséget
-
Sesy
aktív tag
sziasztok
következő probléma van:
új videó kártya van a gépemben, mert az előző megadta magát, ugyanolyan 1050 ti mint az előző, csak másik tipus (gigabyte windforce 1050ti 4gb volt, ez most MSI 1050ti 4GT LPV1), mind a kettőn 4gb ram van. elvileg (legjobb tudomásom szerint) a leújabb driver van telepítve, mert pont mindent újra telepítettem...ac24 alatt ezt csinálja:
"mákosodik" de csak a munkaterületen
minden más alkalmazás normálisan megy!
mi lehet a hiba? ez így borzasztó zavaró

-
Sesy
aktív tag
hogy tudom beállítani, hogy a nyílászáró konszignációban a nyílászáró nézete ne színes árnyalatos legyen, hanem vonalas?
nyilván itt van a szemem előtt de nem látom
-
Sesy
aktív tag
közben azt látom, hogy a réteges szerkezetet is csak akkor hagyja benne a falnyílásban, ha a réteges szerkezet alja egybe esik a falnyílás aljával... tehát ezekszerint azt nem tudom megcsinálni, hogy a padlóm kettő réteges szerkezetből áljon össze, mert akkor a nyílásba eső rész eltűnik... wtf
-
Sesy
aktív tag
van egy üres ajtónyílásom, ahol szeretném, ha a padlószerkezet ámenne az ajtónyíláson
a képen a födém teteje -0,25 méteren van az ajtónyílás a fal aljától 235 cm magas
ha 15 cm-es padlószerkezetet (réteges szerkezet) teszek be, vagyis a teteje -0,10 m-en van, akkor jó az eredmény
de ha 25 cm-es padlót teszek bele (nem réteges zerkezet), vagyis a teteje 0,00 m-en van akkor nem:
a fal 620 a padló 600 erősségű réteges szerkezet/nem réteges szerkezet, ha nem réteges szerkezet, akkor nem jó az eredmény
ha a nem réteges padló erősségét 630-ra veszem akkor persze jó lesz, de akkor nem metszi ki a falakat automatikusan a padlóból, sőtt fordítva történik vagyis a falat metszi a padló
van erre valami megoldás?
vagy csak a réteges padlót nem szedi ki a falnyílásból?vissza olvasva kicsit zavaros lett, de szerintem érthető a problémám
-
Sesy
aktív tag
a bramac cserepezőt életre lehet kelteni valahogyan ac24-ben?
most jutottam oda, hogy a készülő projektre fel kellene tennem a tető burkolatot, és látom, hogy csak ac23-ig van... meg lehet oldani, hogy ac24-ben is működjön?
nehogy már vissza kelljen emiatt pakolni mindent 23-ba, mert sírva fakadok...
-
Sesy
aktív tag
válasz
OgreImre
üzenetére
nekem meg a statikusaimat kell beidomítanom, hogy olyan legyen amilyet szeretnék...
őket nem igazán érdekli, hogy fog kinézni... legyenjó szerkezetileg oszt jónapot az, hogy nem jók a metsződések, a fordulóél ott van ahol van az már tök mindegy...esetleg privátban küldjél már nekem egy elérhetőséget
-
Sesy
aktív tag
válasz
daninet
üzenetére
mi volt az eleje, amivel nem kéne szenvedjek?
olyan megoldást találtam, hogy kikapcsolom a szerkezetet, akkor csak a burkolat marad, azt meg kivonom a komplett lépcsőből és akkor csak a vasbeton marad...
a gond az, hogy az emberem szerintem nem tudja használni megfelelően a programját, és bezavar, ha ott a burkolat is
-
Sesy
aktív tag
megint lépcsővel kapcsolatos kérdésem van.
ki lehet valahogyan kapcsolni a burkolatot?
a burkolatot nem akarom a statikusnak küldeni, mert neki csak a vb szerkezet kell(ene)
ha kiveszem a pipát a burkolat négyzetből, akkor automatikusan átszerkeszti a lépcsőt
-
Sesy
aktív tag
Hogyan tudok NORMÁLIS húzottkarú lépcsőt csinálni? Olyat amilyet én szeretnék, nem olyat, amilyet a lépcsőszerkesztő összegányol nekem?
Egyeneskarút normális fordulóéllel sikerült már, olyat amilyet szeretnék, de a húzottkarú nem megy...
A járóvonalat lehet valahogy testre szabni? A nyíl stílusát szeretném megváltoztatni, de nem találom, gondolom nem lehet...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ldave: New Game Blitz - 2026
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen légkondit a lakásba?
- YouTube
- Autós topik
- Áll néma csend, repülő szárnya kint
- World of Tanks - MMO
- Robotporszívók
- További aktív témák...
- MEGA AKCIÓ! - Jogtiszta Windows - Office & Autodesk & CorelDRAW - Azonnal - Számlával - Garanciával
- PC Game Pass előfizetés
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok GARANCIÁVAL!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- NVME, M2 NGFF, 2,5" SATA SSD-k vegyes OEM márkák és prémium típusok, sok újszerű. 256GB-1TB
- 2db Kolink kontinium 1200w platinum
- GAMER PC! i5-14500T / RTX 4070 / 16GB DDR5 / 512GB NVMe / 650w Gold!
- BESZÁMÍTÁS! LG UltraGear 27GQ50F-B FHD 165Hz 5ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Dell Precision 7720,17.3",FHD,i7-7820HQ,16GB DDR4,256GB SSD,P3000 6GB VGA,WIN11
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

az egyszerűság kedvéért nem réteges falba próbálkoztam, az még jobban megbonyolítja a dolgot, de így is rettenetesen bonyolult lett a megoldás és ez réteges falba egészen biztosan nem játszik...

ha lesz majd időm rá kipróbálom részletesen a használatát