- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- creation: Elég lett abból, hogy a nagy gépeim nem képesek behúzni a filamentet
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- GoodSpeed: Samsung Galaxy A56 5G
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
turit
tag
Ha itt van kiválasztva újra a fal akkor visszaugrik az Azonos ID feltételek-re a lenti beállítás, amit nehéz észrevenni.
Vagy lehet néha megmagyarázhatatlan hibái vannak az archicad-nek. Múlt héten is belefutottunk olyan hibába, hogy a korlát rögzítése csapatmunkában mindenkinél másképp jelent meg.
-
turit
tag
-
turit
tag
Alapesetben az elemek létrehozása határozza meg a sorrendet. (Ha nincs semmi kritérium beállítva pl. ID )
Ha egyessével egymás után kijelölöd akkor azt a sorrendet követi.
Pár hete fejlesztek egy kiegészítőt (Tapirral) amivel okosabban lehet átszámozni elemeket. Gondolkozok hogy bedobom a közösbe , hátha ez fejlesztésre inspirál másokat is.
-
daninet
veterán
-
Raysen623
veterán
Az eredeti cél a GS-nél is idővel a fóliák felszámolása lesz. Ez talán vehető az egyik (rossz) lépésnek abba az irányba. Köztünk szólva nekem meg kimondottan fájt néha és zavaró volt a túl sok helyen történő állítgatása ugyanannak az elemnek. Véleményem szerint egy jól kitalált MVO-val kellene ezeket a dolgokat vezérelni egységesen, főleg mióta 3D-ben tervezünk jó ideje és szeretünk hivatkozni a BIM három betűs szólamra.
Nem a változással van tehát probléma, hanem a megvalósítással. Nem kellene átvenni az Autodesk szar dolgait, meg a félig fejlesztünk meg valamit, aztán majd valamikor verziók sokaságán túl be is fejezzük. Semmi értelme az éves kiadásoknak, csak pazaroljuk a számokat. Mindenki jobban járna egy 2-3 éves ciklussal, közben pedig tovább lehetne adni a támogatást, akár verzión belüli feature bővítéssel is, ha megoldható. -
Hunattila
tag
Szomorú, hogy:
1. Az építész mielőtt nekiáll tervezni jogászkodással kell az idejét ölni, mert a folyamatos ötletelés miatt semmi sem éri meg a holnapot.
2. Valamiért a burokratikus rendszerkbe mindig olyanok ülnek, akik képtelenek értelmezni azt, ami le van írva. Hányszor kell vitetkoznom nekem is értelmezési kérdésekben.
3. Az ügyintéző félfogadási időben nem érhető el érthetetlen módon. Máskor meg egyáltalán. Jó kérdés: Minek a telefon?
Jópárszor kiosztottam őket, hogy én vagyok az ügyfél, én adom a fizetésüket, az állásuk pedig szolgálat. Nem én vagyok értük, hanem -normál esetben - ők vannak értünk.
Tegnap kaptam meg egy felújítandó házra a tervtanácsi jóváhagyást 6. alkalomra. Most is nyöszörgött az egyik, hogy a látványterven egy enyhén lejtő tető állókorcos lemezfedése miért fekete? Azért baromkám, mert ezt kérte a megrendelő, meg semmi nem tiltja. Mindegy átváltoztattam világos szürkévé.Más: Nagy nehezen megtudtam oldani az "U" lakú lépcsőt két pihenővel. Húznom kellett a karhosszon. Szerencsére volt annyi helyem.
-
Hunattila
tag
Persze 4,5-be pedig, ha csak 30 cm lábazat van, egy normális tetőtér beépítés nem hozható létre. Vagy beletoljuk a házat a talajba, ahogyan az osztrákok szeretik.
Az a baj, hogy centralizás folyik úgy, mint anno a 90-es évek előtt. Mindent felülről akarnak megmondani úgy, hogy a helyi sajátosságokat nem ismerik. Azért van HÉSZ, TAk, meg a kézmegkötés, hogy igazán el lehet valamit dönteni helyben. De nem. A hatalom megint megmutatja. Kísérleti terep vagyunk hosszú évek óta. Na meg a Tervtanácsok! Na azokat kellene eltakarítani. Az már a röhej kategóriája, mikor egy meglévő bejárati 4 m2-res teraszt beépítünk és emiatt tervtanácsra kell küldeni egy tervet. Erre van pénz?
Hol van a tervezői szabadság? -
copass
veterán
-
copass
veterán
-
Raysen623
veterán
-
Raysen623
veterán
-
Raysen623
veterán
Valószínűleg kapcsolt attribútumok, melyek valamelyik könyvtári elemmel érkeznek. Ezeket hiába törlöd, visszakerülnek. Elvileg dőlt betűkkel írja ki őket a kezelőben. első lépésként a könyvtárstruktúrát nézd át, főleg a beágyazott elemeket. Nálunk a velux szokott ilyen ocsmány lenni, meg a régi hörmann könyvtárak. Copy-Paste esetén is jönnek be akár egy vonallal is más attribútumok.
-
Szibo
csendes tag
Szevasz! Nálam az ESET internet security-nél az alábbbi oldotta meg ugyanezt a problémát:
- ESET beállítások
- További beállítások
- Böngésző védelem
- Vágólap védelem kapcsoló KI állásba
Az még rejtély, hogy miért csak az ArchiCAD-ben tiltja le a ctrl+c-t, más programban nem.Remélem segítettem!!!
-
gNAT_hu
tag
-
gNAT_hu
tag
-
gNAT_hu
tag
-
v.tom
őstag
-
lorcsi
veterán
-
snowman
tag
-
Raysen623
veterán
Láttam már ilyen esetet, amiről írsz és nagyon jó példát hoztál fel. Azonban a megfelelő embereken keresztül el lehet érni azon embereket, akikkel előre lehet egyeztetni és nem lesz belőle gond az engedélyezéskor sem. Ehhez nem kell tervetbeadni, de elhiszem hogy van olyan eset, ahol így viselkednek. Nehéz ügy.
A legfelháborítóbb az egészben, hogy még mindig így működik idehaza minden: ha van ismerős, kapcsolati tőkével, akkor lehet ilyen ügyekben eljárni és egyeztetni, egyébként meg takarodjál mert nem is vagy ügyfél. Ki van itt kiért? Mintha nem ezzel kampányoltak volna még 2010-ben... -
Nixon18
senior tag
Szia!
A tapasztalatom az az, hogy a dokumentáció > lista extrák > elem ID kezelőben osztod ki az ID-t, akkor onnan kezdi a számozást, ahol rákkatintasz a födémre (vagy vonallánc, akármi) a varázspálcával (vagy ahonnan elkezded rajzolni a falláncot és a referenciavonal irányának (ez ugye a nézet > megjelenítési lehetőségek > fal és gerenda referenciavonal paranccsal bekapcsolható) megfelelően halad.
-
daninet
veterán
-
daninet
veterán
-
copass
veterán
-
gabor222
tag
-
copass
veterán
-
copass
veterán
-
copass
veterán
azért ezzel vitatkoznék, mert amikor van egy 10.000 m2 üzemed amiben van többszáz tétel...
kézzel egyszerűen lehetetlen követni a konszignációt, csak irgalmatlan nagy időráfordítás árán.
arról nem is beszélve, hogy minél bonyolultabb egy rendszer annál nehezebb fenntartani.
ha kell hozzá valami extrát tenni, akkor összeborul az egész mint egy kártyavár.
nekem volt olyan konszignációm amiben 20 sor volt, mert annyi adatot kért az ügyfél.
simán lekezeltem elemtulajdonságokkal, az ügyfél meg csak nézett hogy 1-2 napon belül ott vannak a kért módosítások nem pedig heteket kell várni rá mint más tervezőnél...
fényévekkel meggyorsítja a munkát az, amikor elemekhez kötöd az információkat.
egy kiviteli terv folyamatosan változik és változásokat is vezetni kell. mert ezeket folyamatosan kérik már mindenhol.
az hogy elégedetlenkedünk hogy jajjezdeszarmiértnemolyanamilyeténszerenték, azzal a probléma még megmarad.
de ez NEM PROBLÉMA: hogy 1 sor helyett 3 sorod lesz... -
dhrbikes
csendes tag
-
turit
tag
-
copass
veterán
-
gNAT_hu
tag
-
daninet
veterán
-
daninet
veterán
-
copass
veterán
-
nagyt0m
tag
A mostani az az [Enscape3D] de nem teljesen ingyenes mint a TM volt, ha jól olvastam.
-
daninet
veterán
nincs többet ez a promóció, időszakos volt. Most másik céggel álltak össze, az Enscape nevű programot lehet majd ingyen használni ha van SSA előfizetésed.
[link]Mi revithez használjuk, őszintén annyira nem jó mint a többi hasonló. Inkább úgy tudnám jellemezni mint egy szebb 3d előnézet. Nagyban támaszkodik az alap anyagokra amit elvileg frissítettek most 26-ban (gondolom ez miatt is).
-
copass
veterán
-
copass
veterán
-
turit
tag
-
turit
tag
-
copass
veterán
-
snowman
tag
-
daninet
veterán
vakolatot falfelület normából számolják, nem kell hozzá megmodellezni. Ahogy pl cserepet sem mert azt is tető m2 normából számolják. Tégla darabszám is falfelületből számítódik.
Ha megmodellezed a vakolatot:
-Folyamatosan figyelned kell mit méretetezel, mert a kőműves vakolatlan falfelületekkel számol és épít
-Plusz egy anyag aminek az összemetsződéseit állítani kell
-Rondítja a nyomtatott tervet azáltal, hogy olyan dolgokat nyomtatsz ki ami nem látszik az adott méretarányban és vastagabbnak tűnnek tőle pl a falkontúr vonalak. 100-as léptéknél a vakolat 0.2mm, 50-nél 0.4mm!Mikor érdemes vakolatot modellezni?
Konyhatervnél
Burkolat kiosztás tervnél
1:20as az alatti részletrajzok/nagyított terveknél
és ezeknél is úgy, hogy a terv többi részén ne legyen látható -
copass
veterán
minél részletesebb a modelled, annál több időd megy el a modellezésre és kezelhetetlenebb lesz a tömeged.
ajánlom elolvasásra:
AZ ÉPÜLETINFORMÁCIÓS MODELLEZÉS (BIM) OPTIMALIZÁCIÓJA ÉS IMPLEMENTÁCIÓS LEHETŐSÉGEI MAGYARORSZÁGON -
copass
veterán
-
Raysen623
veterán
Miként van beállítva a fal? Alapesetben ugye helyiséghatároló, tehát vágja a helyiséget (helyiség poligon a fal élével esik egybe eset áll fenn). Ebben az esetben az értékek leszámítódnak. Másik kérdés: milyen helyiségeket pakolsz le? Manuális élekkel rakod le vagy automatikus varázspálcás módszerrel? Helyiségek frissítetted?
-
turit
tag
-
Raysen623
veterán
-
turit
tag
-
Raysen623
veterán
EOV-ban nem szabad modellezni (nem csak ArchiCAD-nél, máshol sem). AC25-höz már kijött a patch, ami engedélyezi a natív mérési pontot, így lehet menteni EOV modellt IFC-ben és EOV DWG-t is elvileg.
Az egésznek annyi a trükkje, hogy a program kerekítést hajt végre minden tervi egységen, ami ha túl nagy szám esetén történik akkor előáll a képen látható hiba. Ezért kell a projekt origónak közel lennie a terv origóhoz.
-
copass
veterán
-
Raysen623
veterán
-
copass
veterán
-
copass
veterán
-
copass
veterán
-
copass
veterán
-
OgreImre
senior tag
-
copass
veterán
-
turit
tag
-
copass
veterán
-
daninet
veterán
-
copass
veterán
-
turit
tag
-
copass
veterán
-
copass
veterán
-
daninet
veterán
-
OgreImre
senior tag
-
copass
veterán
-
daninet
veterán
-
copass
veterán
-
daninet
veterán
-
daninet
veterán
12 perctől mutatja, a moduláris profilt használta. De szerintem ezt se tudod síkba rakni, neki sincs síkban.
Ettől függetlenül nincs értelme már csak a poligon szám növelése miatt megmodellezni. Ez már olyan részletesség amit senki nem fizet ki neked. Jön majd a burkoló és m2 alapján rendel ragasztót/fugázót. Ha kevés fordul egyet autóval.
-
rotring0,5
csendes tag
-
daninet
veterán
-
rotring0,5
csendes tag
-
copass
veterán
-
rotring0,5
csendes tag
szia !
mekkora különbséget jelent a +vakolat a belső oldalon, ha a fal nettó belső területét veszed?
vélhetően nem olyan drasztikus. személyes véleményem, hogy kicentizni, kidekázni úgysem lehet és nem is kell erre törekedni. Ha a nettó belső területet veszed alapul, akkor szerintem az már nagyon megközelíti a tényleges értéket.
Még az jutott eszembe, hogy mi van ha elrejted a vakolatot részleges szerkezetmegjelenítéssel és úgy mented a konszignációs nézetet.
-
rotring0,5
csendes tag
"azért maradt meg valószínűleg, hogy a vakolatlan falak helyét adjuk meg, mert abból épít a szaki, gondoljatok bele, ha számolgatnia kellene a vakolatok méretével is

és mivel a terveken szereplő méretekből számolják a helyiségek méretét, ezért nem lenne konzekvens, ha a méretekből nem jönne ki az alapterület..."
Sesy igazad van, félreértettem a dolgot, én a helyszíni méretet vettem alapul.(hozzászólás törlésére nem látom a lehetőséget, illetve az idézést korábban mintha lehetett volna)
-
rotring0,5
csendes tag
azért maradt meg valószínűleg, hogy a vakolatlan falak helyét adjuk meg, mert abból épít a szaki, gondoljatok bele, ha számolgatnia kellene a vakolatok méretével is

vízszintes méretezésnél oké, hogy a vakolatlan falak méretét adjuk meg, de az alapterületből nem épít a kőműves. kivitelezéskor nyilván van jelentősége, de csak akkor.és mivel a terveken szereplő méretekből számolják a helyiségek méretét, ezért nem lenne konzekvens, ha a méretekből nem jönne ki az alapterület...
nem is fog kijönni, hiszen a vakolat és burkolat csökkenti. a helyiség alapterülete akkor érdekes, amikor használom az épületet. a kész felületképzéstől fogom mérni a helyiség méretét. -
rotring0,5
csendes tag
-
daninet
veterán
Az az érdekes, hogy az archicad súgó szerint is a harmadik opció az, hogy a referencia vonalig nyomja a zónát.

Viszont hiába van beállítva a falam úgy, hogy a vakolat mögött van a referencia vonal a vakolatig rakja.
-
nagyt0m
tag
-
copass
veterán
-
gNAT_hu
tag
-
copass
veterán
-
nagyt0m
tag
-
gNAT_hu
tag
Jelenleg ez egy egysoros szerkesztő. (igazából ennek összetett szkripteket is tudnia kellene és szerintem lesz is ez a lehetőség) Most fel lehet bontani a kifejezést több egymásra hivatkozó tulajdonság használatával. Ott még megjegyzéseket is megadhatsz.
Az osztályozások tulajdonságok ID/leírás mezői valóban lehetnének hasznosak. -
daninet
veterán
-
gNAT_hu
tag
-
gNAT_hu
tag
-
gNAT_hu
tag
Munkanemek szerinti bontást, mivel az AC egyszerre több osztályozást is kezelhet - akár ugyanazt az elemet több osztályhoz hozzárendelve - elem szinten tudod megcsinálni. Az építőanyagokhoz azokat a tulajdonságokat kapcsolhatod amik a sajátjuk. Tehát egy pincefalat osztályozhatod földmunkaként, betonozásként vagy szigetelésként is és a rétegrendből mindig a helyzetnek megfelelő mennyiségeket gyűjtheted ki.
Az igaz, hogy a rétegrendekhez/profilokhoz - még - nem lehet tulajdonságokat rendelni - lesz az is.
A rétegek nevezéktanával tudsz esetleg információt tárolni és ez kifejezés alapú tulajdonságértékekben kifejthető.Címkét az elemekhez, illetve a hierarchikus elemek al elemeihez tudsz rendelni.
-
daninet
veterán
-
copass
veterán
-
copass
veterán
-
daninet
veterán
-
daninet
veterán
-
copass
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- EAFC 26
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Fujifilm X
- Milyen asztali médialejátszót?
- Visszavonul Evan Blass
- Formula-1
- Renault, Dacia topik
- Megújult mobilos felület, fórumos ráncfelvarrás a PROHARDVER! lapcsaládon
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Steam topic
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- MEGA AKCIÓ! - Jogtiszta Windows - Office & Autodesk & CorelDRAW - Azonnal - Számlával - Garanciával
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Lenovo ThinkPad T14s Gen 2 i5-1135G7 16GB 1000GB FHD 1 év garancia
- Dell Precision 7810 TOWER,E5-2670 v3 (12/24) 16GB DDR4,256GB SSD,QUADRO M4000 8GB VGA,WIN11
- Kezdő Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 7500 / GTX 1650 / 16GB DDR4 / 128SSD + 500HDD
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro Max 256GB Deep Purple-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4398, 100% Akksi
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest