- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Jack Hunter: Kínai erősítő vásárlási tippek
Új hozzászólás Aktív témák
-
ggeleven
őstag
Nagyon ismerős a sztori! Amúgy is én altatom a legtöbbször az 5 és 3 éves gyerkőcöt (anyuka meg az 1 évest külön), de mindegyik szopizásról leszokásnál fixen én voltam ott. Akkor biztosan nem volt kegyelemcici csak azért, mert már 1 órája hisztizve üvölt utána és megsajnálja anyuka. Na akkor szoktam rá a rengeteget podcast hallgatására.
Síró gyerekhez közelebbi fül bedug és máris könnyebb.
Nálunk a rengeteg altatás mellett éjjel is én kelek a nagyobbakhoz és reggel is én keltem és öltöztetem őket, stb. Másnap persze álmos lehetek, de ez van, egyszer majd felnőnek.Én már hozzászoktam a kevés alváshoz...
-
updog
őstag
Ismerős múltkor levezette hogy az autózás tulajdonképp ingyen van, mert tankolni kell, parkolni kell, szervizelni kell minden autót
(PH-n is láttam már ezt az érvelést).
És akkor 50-60-70 ezrek elfolynak így havonta az "ingyen" autóra (természetesen nem is írják a kiadásokat).
Több ismerősnél látom hogy jól szituált, egész korrektül kereső párok élnek egyik hónapról a másikra, mert a vágyak erősebbek voltak a valóságnál, aztán belevágtak a lapostetős, fehér-antracitszürke ikerházprojektbe, apa két helyen dolgozik hogy a hitel visszafizetése mellett élni is tudjanak. Van az, amikor a "de legalább hétvégén egy sör mellett grillezek a kertben" fíling nem kárpótolna.
De mindenkinek a saját helyzete adott, és azt fogja racionalizálni. Én azt racionalizálom hogy jó nekünk még a panel három gyerekkel, persze mert nincs lé
(megoldhatnák, de köszönöm, nekem elég volt a létbizonytalanságból gyerekkoromban).
-
Jelenleg az étkező rész még átalakítás alatt van, mert mikor vásároltuk a (kb. 55nm) lakást, nem volt tervben gyerkőc (emiatt 4-5 éven belül keresnénk lényegesen nagyobbat). A gyerekszoba ez lenne, jelenleg ott egy étkezőasztal található, ami valószínűleg áthelyeződik. Úgy áll a dolog hogy nekünk is kiságy lesz a befutó.
-
scream
veterán
Win-re (+Xbox) ott van az MS Family Safety.
-
ggeleven
őstag
Ezért jó, hogy Family Linkben le lehet zárni a készüléket teljesen x óra után. Akkor nincs stikában youtubeozás.
Mondjuk nálunk más a workaround. Amíg én altatom a lányokat, feleségem pedig a 4 hónapos picit, addig a 12 éves a nappaliban benyomja a tévén a YouTube-ot, amire nem tudok korlátot tenni (wifit nem lövöm le routerben rá, mert zasszony is használja). Persze ha véres szájú apa lennék, akkor tilthatnám, de szegényem akkor meg üljön egyedül a nappaliban 8tól?
Nálunk a nagyfiú szerintem alsó vége felé kapott saját telót, persze erős Family linkes korlátokkal. Ha túl burokban van tartva és semmihez sem tud hozzászólni, akkor nagyon könnyen kirekesztődik a suliban. Volt, aki 8 évesen már ezerrel nyomta a Fortine-ot, mi meg a többiek hallgathattuk, hogy persze másnak megengedik, stb, stb. Persze, ha értelmes a gyerek akkor meg fogja érteni a nemet. -
AssAssynn
addikt
Én is ugyanígy csináltam tavaly a net alapján, és ugyanazokat tettem bele, ugyanolyan aránnyal, de egyetlen egy sem repült bele, de még csak körülötte sem repkedtek. Ezért is fogok venni inkább egy ilyen gyári feromonosat, hátha az itt is működik majd.
#16862szotyika77 és neked mik az arányaid?
-
updog
őstag
A legnagyobb 5 éves lesz amikor érkezik a 3. (tavasszal). De nyeklő-nyakló, kákabélű szegénykém, 106 centi és 20 kiló sincs most, még kelleni fog a stabil, körülölelő ülés legalább 6 éves koráig szerintem. A kisebb 2.5, ő szerencsére masszív kis disznó, de neki meg ugye a szabályok miatt esély sincs szintén jó 1.5-2 évig hogy lecseréljük a rendes gyerekülést. És akkor itt lesz a 3. akit most fogalmunk sincs hova teszünk majd
Konkrétan hátul a két gyerekülés közt 36 centi van, már anya sem fér be közéjük mióta újra nő a
fene....pocakja.
Hajlanék a használt felé, ha nem 3-3.5M lenne a (minden értelemben) legalja ami nekünk megfelelne (tehát induló költség kapásból 4M-t nyalná), amit néztünk új (Dacia Jogger) meg a mostani - már emelt - áron is 5.5M kijönne úgy, hogy benne van az 5 év gari és előre fizetve az összes kötelező szerviz. Az a 1.5-2M különbség nem tétel ha azt nézem hogy a mostani autónkra - úgy hogy tökéletesen elégedett vagyok vele és alig van vele gond 16 éves kora ellenére) bőven több mint 2M-t rálocsoltam 4 év alatt csak az apró-cseprő dolgok miatt, 350-400 közötti euró árfolyamon, alkatrészhiány és covid előttöt is beleszámolva.
Abban biztos vagyok hogy olcsóbb nem lesz semmi idővel... szóval a kivárok hogy tuti bukjak, vagy a tök irracionális újautóvásárlás között megy a vacilálás
Most a két szélső ülés isofixes egyébként, a középsőnél nincs, de ott is van hárompontos biztiöv, szóval pl. ha valaki passzintott már össze 3 olyan gyerekülést, ami ilyen konfigban elfér egy szűkebb hátsó sorban pl. az is érdekelne.
-
Ezekiell
veterán
Másik ovi, 1 hét után:
Ég és föld. Az új ovi is állami ovi, ráadásul gyűjtőovi (a városból mindenhonnan lehet ide beíratni gyereket), nem "elitovi" hírnévvel, hogy szépen fogalmazzak. És mégis, annyira durva a különbség a másik, jó hírnevű ovival szemben, hogy még mindig nem hiszem el.
- az épület ovinak épült, szóval funkcióiban/tulajdonságaiban ezerszer jobb a másiknál. Ez adottság, nem felróható a régi ovinak. De mégis, hatalmas különbség.
- az elv viszont igen: nyilván mindkét ovi "szökésbiztos". Az új oviban minden ajtó alapból nyitott, a gyerek mászkálhat ki magától, nyitott az érzete az egésznek, hívogató. A régiben a csukott ajtó a rendszer: minden ajtó csukva, senki nem mehet sehova, WCre is csak dajkával (még ha a mellettük levő ajtó is a WC). Eleve a hangulat emiatt nagyon más.
- régi ovi: itt vannak a jelet, tessék választani belőle. Új ovi: bármi lehet a jele, ami még nem foglalt, akármi - majd megoldjuk a lerajzolását (mondták az óvónők).
- régi ovi: mindent problémaként, teherként kezelnek. Új ovi: mindent megoldandó feladatként, kihívásként, jó kedéllyel.De a legfontosabb: az óvónők. Na az új oviban elmeséltük, mi a probléma a gyerekkel. Válasz: ez mióta probléma? Majd megoldjuk. Nyilván nem fog beszokni 2 nap alatt, mi ez a baromság már. És tényleg: első nap elkezdte a gyerek a műsort, nem akart aludni, kiabált, stb. Megfogta az óvónő, ölbe vette, és 1 órán át dajkálta, amíg elaludt. Második nap szintén. Harmadik nap már csak fél óra. Negyedik nap is. ötödik nap: gyerek nem aludt, cserébe egész pihenő alatt ölben ült, és halkan meséltek neki és simogatták.
Amikor mondtuk az óvónőnek, hogy de ez így nem fenntartható, mert elfárad (az óvónő), és aggódunk, a teljes megrökönyödés volt a válasz, "mi az hogy aggódunk? hát nekik ez a munkájuk, ugyanmár, ne aggódjunk, a kisfiunk tündér, csak nem alvós - semmi baj, volt már ilyen gyerek"
Az egész hozzáállás gyökeresen más: amikor bemegy a gyerek, azonnal megölelik, simogatják - kedvesek, barátságosak, nem ellenségesek és elutasítók. Ezt a gyerek is érzi, már vannak is cimborái, szeret menni, sokkal kevesebb a dac és dühkitörés is, kiegyensúlyozottabb. Ma nem aludt, de szépen végig csöndben volt a kiságyán - siker.Folytathatnám reggelig, már ezer sztorim van az alátámasztásra, de a lényeg: az új oviban szeretik, kedvesek, elfogadják, segítik. A régi ovi ehhez képest a pokol.
Nyilván emiatt az én stressz szintem sincs már az egekben, ami biztos szintén segít. És félreértés ne essék: az új ovi sem tökéletes. Pontosan (tapasztalatból) tudom, milyen egy igazi elit ovi, sőt kéttannyelvű magán ovi is, milyen az amikor 3 gyerekre van egy óvodapedagógus, stb. Szóval nem az elfogultság miatt vagy összehasonlítási alap nélkül írom, amit.
A város Szeged, akit érdekel, privátban szívesen mondok ovinevet és óvónőneveket is - publicban nyilvánvaló okokból nem szeretnék (nem az ovik hírneve miatt, saját privacy miatt).
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Steam Deck
- PlayStation 5
- Nintendo Switch 2
- Íme a Battlefield 6 első előzetese
- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- Mérlegeli a csúcstechnológiás chipgyártásból való kilépést is az Intel
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- ÚJ AMD Ryzen 5 3600 4.2GHz Socket AM4 BOX Processzor - Áfás számla & garancia
- ÚJ AMD Ryzen 5 5600X 4.6GHz Socket AM4 OEM Processzor - Áfás számla & garancia
- AMD Ryzen 7 7800X3D Processzor - Készletről Azonnal - Áfás Számla & Garancia
- Asus TUF Gaming B650M-Plus DDR5 AM5 Alaplap - Számla & Ingyenes Szállítás
- Gigabyte 850W 80+ Gold P850GM Full Modular - Számla & Ingyenes Szállítás
- Lenovo magyar laptop billentyűzetre van szükséged? Akármelyik verzióban segítünk!
- Asus ROG Strix G713QE - 17"3FHD IPS 144Hz - Ryzen 5 5600H - 8GB - 512GB - RTX 3050 Ti - Win11
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 Touch - i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari
- Update 07.30. - Bomba árak 2025-ben is! Üzleti - Consumer laptopok DELL FUJITSU HP LENOVO
- Lenovo ThinkPad L15 Gen 2 - 15.6" FullHD IPS - i5-1135G7 - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR