Hirdetés
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Digitális Állampolgárság Program
- Asszociációs játék. :)
- Windows 11 - HP Pavilion – 15 cc516nh (2LE41EA) laptopon Intel I3-7100U TPM2.0
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Minden hónapban vettem egy sorsjegyet 1 éven át! (2024)
- MárkaLánc
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
P00By
nagyúr
Köszönöm a válaszokat és a megerősítést!
-
hmatyas
tag
Hány éves koruktól volt a szobájukban tv?
-
V.Stryker
nagyúr
válasz DeFranco #16396 üzenetére
Nem néznek túl sok tv-t, vagy olyan nem nekik valókat. Sőt, a nyáron mindketten mondták,hogy nem is igénylik a tv-t a szobájukba, így csak a nappaliban tudnak tvzni, de nem függők.. ha nincs bekapcsolva, akkor elvannak mással.
Facebookjuk nincs. Messenger van egyedül. Persze a kisebbnek telefonja sincs.-
-
DeFranco
nagyúr
válasz V.Stryker #16395 üzenetére
Nem szeretem sem a tévét sem az egyéb digitális tartalmakat démonizálni, nálunk sem tiltott, de látom a hatását a gyereken.
Ebben nálatok nem volt változás (akár a korral járó nagyobb mozgástér) az utóbbi időben? Biztosan nem oldja meg a problémát, de talán hozzájárul, hogy felderítsétek az okokat.
-
V.Stryker
nagyúr
Köszi. Megvizsgáljuk ennek a lehetőségét is.
Tegnap a feleségem iratott vele egy 2 oldalas fogalmazást. Az első negyed teljesen jó volt, a második negyedben már jöttek a hibák. Az utolsó negyednél már kimaradtak a betűk rendesen.
Valahogy azt látom rajtuk mintha nem lenne türelmük, mintha csak túl szeretnének gyorsan esni az egészen.
-
-
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok,
Ma szólt a német tanárnő, hogy szerinte gond van a gyerekekkel. Főleg a nagyobbikkal. Látja, hogy igyekeznek, de nem tudják hozni a szintet. Szerinte ki kéne őket vizsgáltatni. Akár hallás vagy fene tudja még, hogy kivel.
Tavaly voltunk pedagógiai szakszolgálatnál. Szerintük semmi gond a gyerekekkel. Se nem hülyék, se tanulási nehézségük nincs.
Főleg itt a nagyobbik lány most a keserves. Elsőben nagyon jól ment neki minden. Sőt, matek első volt.
Harmadik végére kezdett romlani. Most negyedikes és keserves. Romlanak az eredményei. Már megvontunk tőle szinte mindent a sporton kívül, hogy motiváljuk,de valahogy szét van esve. Mondassz neki három dolgot, már el is felejtette az elsőt.
Plusz feleléseknél nagyon bátortalan. Ha pengeélre állítják vagy akár mi, akkor teljesen meg is kukul. Nem értjük miért, nincs testi fenyítés, nincs szobába zárás, semmi drasztikus régi módszer.
Valahogy azt látom mindkettőn, hogy mintha nem lenne türelmük semmihez. (A kisebbik elsős.) Mindenen csak gyorsan túl akarnak esni. Valahogy az alaposság hiányzik. Vagyis nem, mert ha nekiáll kreatívkodni, akkor azzal marha jól elvan és elpepecsel a végtelenségig vele.Szerintetek milyen irányba kellene elindulni? Esetleg milyen szakival érdemes megnézetni őket, hogy mondjon véleményt, hogy mi rontjuk-e el vagy valami más baj van?
-
-
6030D
őstag
Egy javaslat: drágább oltásoknál érdemes a közelben lévő gyógyszertárakat felhívni, kinek van készleten és mennyiért adják. A Bexserot (ez a drága, ugye?) 3 km-es körzeten belül 22 és 26e Ft között árulták. Kell belőle azt hiszem 3. Azért nem mindegy.
Merida Big.Nine 6000, Mitas Kratos/Scylla
-
addikt
szintén zenész, a gyerek minden oltást megkapott, amit lehetett
szerencsénk volt, szinte egyáltalán nem reagált rosszul semmire“The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt.” - Bertrand Russell
-
Dorian
félisten
Bárányhimlő elleni is hasznos. Nálunk az oltás után ugyan egy hétig kissé lázas volt, de ez semmi ahhoz képest, amilyen szar volt nekem gyerekkoromban a bárányhimlő 2 hétig. Ha meg csak felnőttként kapja el valaki az kifejezetten veszélyes.
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
kovacsroli
senior tag
Ha megtehetitek, az agyhártyagy. ellenit mindenképp adassátok be. Nem tudom elképzelni, hogy valaki ennek az ellenkezőjét ajánlja és érdemben meg is tudja indokolni.
asszem a pokemonos hasonlat visz mindent
[ Szerkesztve ]
Ha hülye vagy az olyan mintha meghalnál. Te nem érzed, csak másoknak fáj.
-
Mi is pokemon módra toltuk (gyűjtsd össze mind ). Nem is tudom kihagytunk-e bármi ajánlottat is, sose volt semmi gond miatta, talán valamelyik több körös után 1-2 nap hőemelkedés, de ennyi.
"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"
-
P00By
nagyúr
Üdv Urak! Hétfőn lesz 3 hónapos az ember, csak nem volt még érkezésem beköszönni. Kérdésem is lenne, kaptunk egy nagy listát az összes beadható oltásról. Az opcionálisak közül mindegyik ajánlott? A rotarix/rotateq-et már megkapta. Most jönne az egyik agyhártya (Nisvac C) és ebből van még azt hiszem kétféle, ezeket érdemes beadatni (az orvos a mostanit ajánlotta). Köszi!
-
válasz Elemental #16379 üzenetére
Érdekes ez a "közösségben rendben van" dolog, nálunk is azt mondja óvó néni, hogy jaj, a manóka egy angyal az oviban (amit amúgy kétlek, mert mentem már el az ovi mellett, és amikor kint vannak az udvaron, kivétel nélkül mind ordítva rohangál megállás nélkül persze ez nem is rosszaság amíg nem veszélyes, csak az a baj itthon a 60m2-es panelben ugyanezt csinálja, és nem mindig sikerült meggyőzni hogy ez nem az a hely...). Persze nekünk 5 éves lesz, kevésbé értelmes mint egy 9 éves, és a határok feszegetése a "dolga".
A másik, tanulás... én úgy toltam még 10 éves koromban is, ez nagyon megmaradt, napokig ültünk egy vers felett, anyám fenyegetett, hízelgett, ült mellettem órákig, aztán otthagyott a francba... én meg kb. végig sírtam, hisztiztem, ignoráltam.... aztán egy délután meguntam, beültem a szobába 20 percre, majd kijöttem úgy hogy egy levegővel hibátlanul felmondtam a verset Szóval az valóban külön kell választani, ha nem általános viselkedésbeli problémák vannak, hanem tanuláshoz kapcsolódóak.
"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"
-
DopeBob
addikt
válasz Elemental #16379 üzenetére
A seggest egyelőre passzolnánk, az ordítás az megvan, de utána egy rakás szarnak érezzük magunkat mindig, illetve ha mi kiabálunk vele, akkor teljesen jogosan gondolhatja azt, hogy így kell akaratot érvényesíteni. Egyébként igen, most volt osztálytalálkozónk pont, sokan vannak hasonló helyzetben, ordibálnak egymással és tehetetlenek. De valami megoldás csak van, basszus.
[ Szerkesztve ]
MZ/X
-
Elemental
addikt
válasz DopeBob #16368 üzenetére
Most egy picit még agyalgattam a dolgon. Nyilván lehet, hogy tök nagy marhaságot fogok írni.
Ahogy írtad, alapból, közösségben rendben van a viselkedése. Ebből arra gondolok, hogy le lehet rátok, a családotokra szűkíteni a problémát. Írtad, hogy szerinted nem vagytok szigorúak. Lehet, hogy van benne egy szülői minta, egy kép, amit lát a barátai körében. Lehet, hogy a viselkedésével pont ezt akarja kiprovokálni nem tudatosan, hogy végre ordítson már rá anya/apa, végre kapjon már egy seggest anyától/apától. Végre illeszkedhessen már egy olyan családba, ahol apa és anya a bázisok, akik irányítják, terelgetik a gyerekek életét.
Azt a pár egyszerű dolgot, ami az ő dolga, azt tűzzel vassal be kell vele tartatni.Szerk.: Mondjuk, amit most írtál, ez nem ezzel cseng össze.
A tanulás az nálunk is kabaré (10 éves, 5. osztály), de ahogyan a baráti körben hallom, vannak sorstársaink[ Szerkesztve ]
-
DopeBob
addikt
válasz Elemental #16376 üzenetére
Szerintem ezek rendben vannak, szenvedtünk vele, nem lehetett sehova/sehonnan elindulni, fogtuk aztán vittük egy idő után, hiába cirkuszolt. Az sem jellemző, hogy ellentétes véleményen vagyunk a feleségemmel, de nyilván be szoktak próbálkozni. Amit az egyikünk már megmondott, az úgy van, mindegy ha a másikunknak esetleg más a véleménye, majd mi később megbeszéljük. Megvannak a rendes rutinok is, reggel/hétvégé/közös étkezések/fürdés, lefekvés ideje, valamiből nem engedünk. Néha már inkább attól félünk, ez már a ló másik oldala, és úgy vannak terelgetve mint valami seregben. - Mondjuk máshogy nem tudok elindulni időben reggel két gyerekkel -
Nem kell egyébként nagy tragédiát belelátni, alapvetően jó a kapcsolatunk a gyerekekkel, de néha átkerül olyan állapotba amikor semmi nem segít, büntetni meg mivel lehet egy 9 évest aminek hatása is van? Pl kellett volna kicsit tanulni matek dolgozatra, nézzük meg mi nem megy, mert a felmérőben voltak hiányosságok. Egy oldal, 3 óra, ül ott felette, bámészkodik, ha hozzászólunk ordít. 15-20 perc lenne, inkább elbssza ott az egész délutánját, csak azért hogy ellenkezzen. Ilyenkor beszélni se nagyon lehet vele értelmesen.
MZ/X
-
Elemental
addikt
-
mirci18
addikt
válasz DopeBob #16368 üzenetére
Nem feltétlen a figyelem a legfontosabb kulcs a kapcsolatban.
Szerintem a tisztelet a türelem megtanítása s az hogy nem tud mindíg mindent megkapni is fontos.
Én is foglalkozok a két fiammal és a nagyobbal beszélgetek is.
De be kell látni hogy fegyelmezni kell mert ebben a korban szemtelenek ha nincsenek határok.
Emellett érdemes feladatokat is kijelölni nekik vagy közös munkákba bevonni őket.Nincs annál gonoszabb ember mint aki az előtt jó volt de egy másik gonosz őt is gonosszá tette.-BSTH
-
Dorian
félisten
válasz f4lcon #16373 üzenetére
Nem is kell a képletbe a szigor. Elvárások és következmények kellenek. Ha nem teljesíti az elvárásokat és következményei vannak, az maga a szigor. (Persze olyan következmények kellenek, amik megérintik, mert ha a szankciók túl lájtosak, akkor mintha nem is léteznének)
Ha teljesíti, akkor meg felesleges a képletbe.
Ha pedig valaki elvárások nélkül szigorú, az egyszerűen elmebeteg és ok nélkül baszogatja a másikat.[ Szerkesztve ]
-
addikt
-
válasz DopeBob #16366 üzenetére
Nekem pont szembejött a hangoskönyv alkalmazásban Laura Markham - Békés szülő, boldog gyermek - A kiabálás vége és a kapcsolatteremtés kezdete könyve, ezt hallgatom most amikor van szabadidőm, mert nekünk is vannak problémáink az 5 évessel.
Nagyon érdekes gondolatok vannak benne, és sokan (főleg a "klasszikus" nevelési módszereket vallók) visítva csuknák be néhány fejezet után, de az van, hogy elkezdtem alkalmazni a benne leírt dolgokat, és néhány hét után érzem a változást az én hozzáállásomban is, és a gyerekében is.
[ Szerkesztve ]
-
DopeBob
addikt
válasz Elemental #16367 üzenetére
Igen, eddig a felismerésig sajnos mi is eljutottunk már. Őszintén szólva nem tudjuk, hogy jött ki ez belőle, mind a ketten teljesen nyugodtak vagyunk, nincs otthon kiabálás, veszekedés, tőlünk ilyet biztos nem látott, hogy ez lenne a megoldás bármilyen problémára. Most már nagyobb és többet eljátszik egyedül, vagy van egy négy éves húga, vele, de nagyjából minden alá van rendelve a gyerekekkel való foglalkozásnak. Délutánonként, hétvégén, egyikük mindig a gyerekekkel játszik ha igénylik, most is úgy gondolom, hogy ennél többet nem tudunk/tudtunk volna nyújtani. Szigorúak sem voltunk, eddig sem, pár egyszerű dolga lenne otthon amit meg kell csinálni és ennyi.
MZ/X
-
DopeBob
addikt
Sziasztok,
gyereknevelés témában keresgélnénk, elsősorban könyvet. A neten keresgélésnél valami rendezettem forma kéne, valamit nagyon rosszul csinálunk. Sajnos otthonról hozott jó minta egyikünknél sincs, és jelenleg kűzdünk mint malac a jégen. 9 éves lány, alapvetően semmi probléma nincs vele, ügyes, jó tanuló, illedelmes, általában. Velünk viszont otthon borzalmasan viselkedik, kiabál, köpköd, csapkod, teljesen tanácstalanok vagyunk. Olyan egyszerű dolgokon képes bekattani, hogy rászolunk, hogy legalább a konyhába vigye már ki maga után a piszkos tányért, vagy hogy mossa meg a haját. Gyakorlatilag mindenben ellenkezik.
MZ/X
-
6030D
őstag
válasz Dorian #16362 üzenetére
Nekünk most ugyanilyen pozitív a bölcsicsere, pedig csak a szükség hozta. Áprilisban a városi bölcsikben nem volt hely, egy falusi, új (3 hónapos) bölcsibe tudtuk elhelyezni. Max 8-an voltak a csoportban, de általában inkább 4-5en, a nyár meg a betegségek miatt. A logisztika miatt váltottunk, a régi egy irányban 20 perc autóval (és csak én tudom vinni), az új 4 perc séta, és bárki tudja hozni/vinni. A régiben mindig ölbe vették a gyereket, ennek ellenére reggel már felkelésnél sírt, néha út közben kezdte újra, néha a kapuban, de nem volt olyan 3 hónap alatt, hogy a foglalkoztatóba ne könnyes szemmel menjen. Azt hittük az új rosszabb lesz, mert itt elvileg 20-an lesznek (még folyik a beszoktatás), biztos nem lesz ölben, a dadus elég katonás (de őt kifejezetten ajánlották, ezért vittük ebbe a csoportba), ehhez képest nem telt el 5 nap az 1 órás beszoktató játék, és a teljes étkezős, ott alvós időszak között. Azóta sincs semmi, egy könnycsepp sem, soha, van olyan, hogy a kiskaput mire becsukom, már előttem megy 3 méterrel befelé. (kop-kop-kop) Nem tudjuk mitől, tényleg látszólag semmi gond nem volt a régivel sem (ráadásul felnőttként nézve az sem mindegy, hogy minden vadonatúj, a játékok, bútorok, csempézett helység, ellenben az új kb 25 éves cuccaival), de nagyon örülünk. Reméljük nem fog változni.
Merida Big.Nine 6000, Mitas Kratos/Scylla
-
Ezekiell
veterán
válasz Dorian #16362 üzenetére
Nekem is van ilyen tapasztalatom is, amit írsz - szerencsére nem a sajáttal, hanem ismerős gyerekével. Amikor a keményen fizetős magánbölcsiben a kiskölköt büntetésként mert sokat sírt az anyukája után beszokás alatt (!!) becsukták egy órára (!!!) egy sötét szobába, akkor én akartam bemenni felgyújtani az egészet a 'csába...
Szerencsére nálunk a mi magánbölcsinkben minden rendben volt, tündérek voltak, második is oda fog járni.
Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.
-
Ezekiell
veterán
Másik ovi, 1 hét után:
Ég és föld. Az új ovi is állami ovi, ráadásul gyűjtőovi (a városból mindenhonnan lehet ide beíratni gyereket), nem "elitovi" hírnévvel, hogy szépen fogalmazzak. És mégis, annyira durva a különbség a másik, jó hírnevű ovival szemben, hogy még mindig nem hiszem el.
- az épület ovinak épült, szóval funkcióiban/tulajdonságaiban ezerszer jobb a másiknál. Ez adottság, nem felróható a régi ovinak. De mégis, hatalmas különbség.
- az elv viszont igen: nyilván mindkét ovi "szökésbiztos". Az új oviban minden ajtó alapból nyitott, a gyerek mászkálhat ki magától, nyitott az érzete az egésznek, hívogató. A régiben a csukott ajtó a rendszer: minden ajtó csukva, senki nem mehet sehova, WCre is csak dajkával (még ha a mellettük levő ajtó is a WC). Eleve a hangulat emiatt nagyon más.
- régi ovi: itt vannak a jelet, tessék választani belőle. Új ovi: bármi lehet a jele, ami még nem foglalt, akármi - majd megoldjuk a lerajzolását (mondták az óvónők).
- régi ovi: mindent problémaként, teherként kezelnek. Új ovi: mindent megoldandó feladatként, kihívásként, jó kedéllyel.De a legfontosabb: az óvónők. Na az új oviban elmeséltük, mi a probléma a gyerekkel. Válasz: ez mióta probléma? Majd megoldjuk. Nyilván nem fog beszokni 2 nap alatt, mi ez a baromság már. És tényleg: első nap elkezdte a gyerek a műsort, nem akart aludni, kiabált, stb. Megfogta az óvónő, ölbe vette, és 1 órán át dajkálta, amíg elaludt. Második nap szintén. Harmadik nap már csak fél óra. Negyedik nap is. ötödik nap: gyerek nem aludt, cserébe egész pihenő alatt ölben ült, és halkan meséltek neki és simogatták.
Amikor mondtuk az óvónőnek, hogy de ez így nem fenntartható, mert elfárad (az óvónő), és aggódunk, a teljes megrökönyödés volt a válasz, "mi az hogy aggódunk? hát nekik ez a munkájuk, ugyanmár, ne aggódjunk, a kisfiunk tündér, csak nem alvós - semmi baj, volt már ilyen gyerek"
Az egész hozzáállás gyökeresen más: amikor bemegy a gyerek, azonnal megölelik, simogatják - kedvesek, barátságosak, nem ellenségesek és elutasítók. Ezt a gyerek is érzi, már vannak is cimborái, szeret menni, sokkal kevesebb a dac és dühkitörés is, kiegyensúlyozottabb. Ma nem aludt, de szépen végig csöndben volt a kiságyán - siker.Folytathatnám reggelig, már ezer sztorim van az alátámasztásra, de a lényeg: az új oviban szeretik, kedvesek, elfogadják, segítik. A régi ovi ehhez képest a pokol.
Nyilván emiatt az én stressz szintem sincs már az egekben, ami biztos szintén segít. És félreértés ne essék: az új ovi sem tökéletes. Pontosan (tapasztalatból) tudom, milyen egy igazi elit ovi, sőt kéttannyelvű magán ovi is, milyen az amikor 3 gyerekre van egy óvodapedagógus, stb. Szóval nem az elfogultság miatt vagy összehasonlítási alap nélkül írom, amit.
A város Szeged, akit érdekel, privátban szívesen mondok ovinevet és óvónőneveket is - publicban nyilvánvaló okokból nem szeretnék (nem az ovik hírneve miatt, saját privacy miatt).
Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.
-
Toobee
veterán
Én néztem ezt élőben is, jó a minősége. Ami miatt viszont nem venném meg, az a 360 fokban forgathatóság hiánya. Én mindenképp olyat vennék (vettünk is). Egy olcsóbb modellre esett a választás, miután megnéztünk egy rakással, FREEON OPAL-t vettünk akcióban, 76e Ft körül. A csatja egyedül, amit megoldhattak volna jobban is, oda kell figyelni, hogy ne csípd be a textil védőt.
Felhasználástól függ, hogy mit érdemes venni az elején, nekünk kezdésnek jobb volt a babakocsira csatlakoztatható, mert mi nagyon sokat mászkáltunk.
[ Szerkesztve ]
-
oszy
veterán
Ez a gyerekülés esetleg? Van valamelyikőtöknek tapasztalat ilyennel? Teljesen elvesztünk a kínálatban. 0-36-osat akarunk mindenképp. Az sokáig használható.
Szinte ÚJ Seagway Ninebot F2 PLUS eladó ! !
-
lorcsi
veterán
Mi is egy ilyesmit vettunk
bo feleve hasznaljuk
eddig egy hatranyt vettem eszre:
nyaron melegbe konnyen beleizzad szegeny
pellussal vagy valami mas full pamuttal beleljuk ki
Ugy mar okes
de ugyis megallunk hosszabb utazas eseten.. atmozgatjuk stbbugizozii:
be fogunk szerezni valami fasza esoruhat[ Szerkesztve ]
eladó: vadi új soundcore motion+
-
lorcsi
veterán
Ok sracok, koszi a tapasztalatokat
eladó: vadi új soundcore motion+
-
addikt
válasz Dorian #16349 üzenetére
az én fiam is kint csúszdázott minusz 10-ben is, imádta
a másik, hogy annál nagyobb móka, mint az össze pocsolyán átrohanni nincs is a gyerekek számára, szóval vízálló overál plusz gumicsizma, te meg mész utána esernyővel“The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt.” - Bertrand Russell
-
lorcsi
veterán
Persze ezt fogjuk is
de ha babakocsiban tolom egesz telen.. az ugy eleg sovany mozgasra.. nem fog ugy elfaradni, mint amikor hinta- jatszoter stb..
jo mondjuk mar totyog 2 labon is gondolom addigra majd megjobban fog
talan keresunk majd valami jatszohazat…eladó: vadi új soundcore motion+
-
lorcsi
veterán
Jon az ősz-tel időszak
most toltottuk az egy evet
folyton kint vagyunk a szabadban, jatszoteren, igen nagy ra az igeny
bajban vagyok, h mit lehet majd csinalni ha bejon az eso+hideg ?
ti miket szoktatok ?eladó: vadi új soundcore motion+
-
addikt
én lőnék Marketplace-ről egy használt Maxi Cosi Pearl Pro-t, vagy Pearl 2-way-t (mindkettő i-size, jellemzően arról ismerhetőek fel, hogy nem FamilyFix van hozzájuk, hanem 2wayFix vagy 3wayFix talp) de ez én vagyok
könnyű, biztonságos, és borzasztó felhasználóbarát - pl egy rugó tartja el az övet, így nem kell minden alkalommal a gyerek alól kikotorni az övet, csak bele dobod és becsatolod.“The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt.” - Bertrand Russell
-
oszy
veterán
Újra előjött a gyerekülés témája. Kinéztünk 3 fajtát. Valamelyik jó választás lehet?
Szinte ÚJ Seagway Ninebot F2 PLUS eladó ! !
-
vince
őstag
válasz Ezekiell #16338 üzenetére
Számolj majd be légyszi az új ovival kapcsolatos tapasztalatokról!
"Ha eredményesen akarunk valakit megcáfolni, bebizonyítva, hogy téved, előbb vizsgáljuk meg, melyik oldaláról szemléli a dolgot, mert arról az oldalról tekintve rendszerint igaza is van." - Blaise Pascal
-
hmatyas
tag
válasz kovacsroli #16339 üzenetére
(befekvés mellé az ágyba és majd elalvás )
-
kovacsroli
senior tag
válasz Ezekiell #16338 üzenetére
Ismerős a történet amit írsz, az én 2,5 éves lányom sem szeret aludni. Elég hosszú kálvária a délutáni és az esti fektetése is. Sokmindennel próbálkoztunk már mi is, most úgy látszik jó úton haladunk.
Ami segített, hogy többször, részletesen elmagyaráztuk neki a saját nyelvén hogy miért fontos az alvás. Röviden, azért alszanak a gyerekek és a felnőttek (!) is, hogy ne legyenek nyűgösek.
A következő lépés az volt, hogy a nyűgösség fogalmát összekötöttük olyan dolgokkal, amiket szeret, pl. csavargás, játszi, vásárlás, stb.
Elmondtuk neki, hogy nyűgös gyerekeket nem visznek a szüleik ilyen helyekre, mert aki nyűgös annak nincs jó kedve és úgy nem jó menni sehova sem.
Most ott tartunk, hogy felismeri hogy fáradt, elmondja hogy aludni kell hogy ne legyen nyűgös és azt is elmondja, hogy ha nagyot alszik, akkor anya/apa elviszi csavarogni.Az esetek többségében ez működik. Ha nem és nagy a gáz, akkor a titkos fegyver hogy azt mondjuk neki hogy egyedül kell aludnia, ergo kijövünk a szobából. Ezt nagyon nem szereti.
Persze lehet ezt úgy értelmezni, hogy különböző módszerekkel zsaroljuk a gyereket és nem is tudnám azt mondtani hogy ez nem igaz, de bakker, ember legyen a talpán aki egy hosszú nap végén másfél óra altatás után nem vet be ilyen dolgokat.
Ha hülye vagy az olyan mintha meghalnál. Te nem érzed, csak másoknak fáj.
-
Dorian
félisten
válasz f4lcon #16335 üzenetére
Hibávaló egy szankció, ha az nem vezet eredményre, így hatástalan. Tehát épp ettől eszköztelen egy szülő.
Sajnos az a helyzet, hogy az óvodában társaktól tapasztaltak minimum összemérhető hatással vannak a gyerek viselkedésére a szülői mintához képest, tehát pusztán az otthoni jó példa logikusan kevés.
-
addikt
válasz Dorian #16333 üzenetére
nem azt mondtam, hogy nincsenek, hanem hogy nem vezetnek a kívánt eredményre. az, hogy a sarokba állításon és a játék elvételen kívül más szankciót nem próbáltunk, az nem jelenti azt, hogy ezek nincsenek alkalmazva (bár eredményességük megkérdőjelezhető) ezt a következtetést te vontad le tévesen.
verni nem fogom a gyereket, az az eszköztelen szülő menedéke.
azt is leírtam, hogy leginkább a fenyegetés működik, de nem tartom jónak, hogy a gyereket állandóan fenyegetem, ezért kérdeztem, hogy eljön-e majd az a pillanat, amikor meg tudom vele úgy beszélni, hogy nem csak 2 percre érti meg, hanem úgy napokra/hetekre.
ha olyat észlelek, amit "nem szabad" azt a tevékenységet azonnal megállítom, és közlöm a gyerekkel, hogy 1) mi az, amit csinált ami nekem nem tetszik és 2) miért nem szabad ilyet csinálni. ebbe természetesen csak azok a dolgok tartoznak bele, amik a jelenlétemben történnek ezért vagyok tanácstalan olyankor, amikor a bölcsiben szemközt köpi a dadust úgy, hogy ezt nem látta tőlünk, de még csak hasonlót sem.
“The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt.” - Bertrand Russell
-
DeFranco
nagyúr
válasz Dorian #16333 üzenetére
Nálunk többségében elég ha komolyan elbeszélgetek a gyerekkel és elmondom neki hogy rossz amit csinált ilyen-és-ilyen okokból és emiatt én (anya, családtag, érintett személy) így-és-így érzi magát, valamint ezt-és-ezt okozott.
Általában ez elég és rátérhetünk a jóvátételre, persze van hogy retorziót kell alkalmazni, de olyankor mindig komolyan elgondolkodom (sajnos van hogy utólag) hogy kinek a kudarca hogy a végén büntetés lett a dologból, én voltam eszköztelen, vagy valóban indokolt volt.
Szankcionálni egyszerű, csak az a baj vele, hogy belső motiváció nélkül egy idő után immunis lesz rá a szankcionált és folyamatosan emelni kell a tétet.
Én sem vagyok szent, néha sorozatosan hibázok de próbálom ezeket az elveket szem előtt tartani.
[ Szerkesztve ]
-
Dorian
félisten
válasz f4lcon #16330 üzenetére
Te magad írtad le, hogy gyakorlatilag nincsenek szankciók. Hiába vannak szabályok, ha azok megszegésért nem jár olyan büntetés, ami a gyereknek valóban rosszul esik, akkor azok a szabályok annyit is érnek. (De ugyanúgy igaz ez felnőttekre is)
-
DeFranco
nagyúr
Mindannyian küzdünk mint disznó a jégen, senkinek nincs a zsebében a bölcsek köve, sőt, mindenki vakrepülésben neveli a gyerekét remélve a legjobbakat, nem kell egymásba beleállni.
Mindenki tudja, hogy mennyire komplex egy gyerek nevelése, mennyire sok mindentől függ és mennyi külső körülménnyel kell megküzdeni, és a fórumtársak dolgairól csak morzsányi információkkal rendelkezünk, nem kellene ítélkezni ennyi alapján.
Akkor sem ha úgy gondoljuk hogy marhára igazunk van. Nem vagyunk ott, nem látjuk, lehet mi nagyobbat buknánk ugyanott.
-
addikt
válasz Dorian #16310 üzenetére
most feltételezel valamit, amit nem mondtam.
miből gondolod, hogy mindent megengedünk a gyereknek?
írtam én, hogy nincsenek szabályok? szerinted mit próbálok vele megbeszélni, az időjárást?“The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt.” - Bertrand Russell
-
Dorian
félisten
válasz zsoltzsolt #16324 üzenetére
Pont te kevered ide erőteljesen a politikát. Hogy ott mi van, engem egyáltalán nem érdekel, és nem is tartozik a témához, hogy a politikában ez mit befolyásol.
A liberalizmus, más néven szabadelvűség. Használhatjuk az ilyen nevelésre a szabadelvű kifejezést is, nekem mindegy, ugyanaz.[ Szerkesztve ]
-
-
válasz Dorian #16322 üzenetére
"ha a közbeszédben mindenki érti a ravasz szót, akkor annak az a neve, az elsütőbillentyűt meg használják a szakmabeliek." - A példád éppen helytálló, csak mivel a közbeszédben a legtöbben nem értik a "liberális" szó jelentését, pont az ellenkezőjét igazolod vele
#16326AssAssynn személyes buborék kivetítése sosem bizonyíték. Vicces hogy pont felmerült hogy "bezzeg a régi pedagógusok", ugye pont lentebb írtam hogy a gyerek óvónénije azt javasolta a gyereknek, hogy ha bántják akkor üssön vissza oszt jólvan. Grat.
Egyébként ha kötözködni akarok, a neveletlen "mai" generációt a "régi" generációnak sikerült ilyenre összehoznia
De akkor még keverjük ide azt is hogy régen kaptak a fejükre a gyerekek és mégis embör lett belőlük, és akkor rögtön kimaxoljuk a "miért nem érdemes a gyereknevelésről másokkal beszélni" nagykönyvet.
[ Szerkesztve ]
-
AssAssynn
őstag
válasz zsoltzsolt #16317 üzenetére
Pedig igazat írt. A bizonyíték különben egyszerű, meg kell nézni a "mai" meg a "régi" generációkat, és egyből látható lesz a különbség. Marhára neveletlenek a mostaniak a régiekhez képest. Ha ismersz egy idősebb tanárt, kérdezd meg bátran. Egyébként úgy látom, a te reakciód a leghevesebb, s te hozod ide a politikát.
"Igen nagy hiábavalóság – mondja a Prédikátor –, minden hiábavalóság!" (Préd 12,8)
-
Ezekiell
veterán
Ha már felmerült a nevelés témaköre: ismertek olyan szakirodalmat, ami tényleg jó ebben a témakörben? Fegyelmezés, korlátok, büntetés, stb.
-
zsoltzsolt
addikt
válasz Dorian #16322 üzenetére
"Figyi, engem nem a tudományos elnevezések érdekelnek"
Pedig fontos, mert emiatt is halljuk az állandó gyűlöletkeltést a liberalizmus ellen és jönnek, hogy na, ezt is a liberalisok ba@ták el, mert milyenek ezek a liberálisan nevelt gyerek.
Vagyis ne használjuk a liberális nevelést -
MrSealRD
veterán
válasz zsoltzsolt #16319 üzenetére
Elméletileg nincs különbség az elmélet és a gyakorlat között, gyakorlatilag pedig van...
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
Dorian
félisten
válasz zsoltzsolt #16321 üzenetére
Figyi, engem nem a tudományos elnevezések érdekelnek, nem pedagógus vagyok, hanem szülő. És ha a közbeszédben mindenki érti a ravasz szót, akkor annak az a neve, az elsütőbillentyűt meg használják a szakmabeliek.
Szóval abból amit a nevelésről elmondtam, levonható az, h mit tartok kívánatosnak és mit nem.Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
zsoltzsolt
addikt
válasz Dorian #16320 üzenetére
Nem és nem. Itt egy jó összefoglaló a nevelési stílusokról. Is sokan politikai indíttatásból a ráhagyó túlengedő, stb nevelést liberális nevelésnek hívja. És ez komoly gond, mivel ezt főként a politika nyomatta, így is szítva a gyűlöletkeltést, azon csoportok, emberek elem, akik másképp gondolkodnak a világról, mint ők.
A linken ott egy jó összefoglaló
[link] -
Dorian
félisten
válasz zsoltzsolt #16319 üzenetére
Alapvetően liberális berendezkedésen belül is vannak olyan területek, ahol a liberális hozzáállás nem működik hatékonyan. Ilyen többek között a rendfenntartás, honvédelem, büntetés-végrehajtás, és igen, a gyereknevelés.
Szemmel látható az elmúlt évtizedekben, h mi történik, ha nincs hatékony fegyelmező eszköz és hatáskör a szülők, tanárok kezében.Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
Dorian
félisten
válasz zsoltzsolt #16317 üzenetére
Ezzel szemben a valóság az, h a tények magukért beszélnek.
Semmi politika nincs ebben, magam nagyrészt liberális vagyok, de a gyereknevelésben az kudarchoz vezet.Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
-
válasz Dorian #16313 üzenetére
"Kiderült, h van egy gyerekzene ami arról szól, h az ősemberek mennek kőbaltával mamutra vadászni" Az amúgy tök jópofa
Fiam is pár napja úgy jött haza oviból, hogy kergetni kezdte az öcsit, közben ordítja hogy "szétverem a fejedet". Kérdeztem, hogy ezt így hogy gondolta és kitől hallotta, kiderült hogy - természetesen - az átok gyerektől a csoportban (többször volt már vele gond tavaly is, fiamat is bántotta már, idén még "csak" ez a húzása volt, hogy ezt ordítva kergeti őket az udvaron...)
Amikor kiderült hogy bántotta, és szólt óvónéninek, a reakció az volt hogy "üssön vissza" (igen, ötvenes-hatvanas, nyugdíj előtti óvónéni, jó kis beidegződésekkel).
Ez baromi nehéz ügy egyébként, mert azt sem szeretném, ha nyámnyila lenne a gyerek és hagyja magát, azt sem, ha bajba kerülne (hiszem, hogy egy problémás gyereknek visszaütni csak olaj a tűzre), és spiclit sem akarok belőle nevelni hogy rögtön óvónénihez menjen árulkodni.... és akkor most mondjam azt hogy "ne hallgass óvónénire, hanem csináld azt hogy..."? Grrr.
-
-
Ezekiell
veterán
válasz Dorian #16313 üzenetére
Kajával/édességgel nem tudom fenyegetni/jutalmazni (baromi szigorú diéta, semmi édesség), többit természetesen csinálom, relatív konzekvensen. 80%-ban hallgat is első-második szóra, ez az alvás/nyugodtan fekvés probléma az első, ahol megállt a tudományunk. Nem akarja csinálni, neki ez "kínzás", rossz neki - hogyan veszed rá 3 évesen, hogy órákon át nyugodtan maradjon egy helyben, ha elaludni nem fog?
-
Dorian
félisten
válasz Ezekiell #16311 üzenetére
Ha olyan van, én bizony simán rácsapok a kezére vagy a fenekére. Szerencsére ritkán fajul el idáig a dolog, de vannak olyan veszélyes szituációk, amikor mindenképp azonnal és hatékonyan fel kell lépni. Egyel enyhébb, ha vmi csúnyát mond, akkor "Csapj a szádra!" De a legtöbbször elég annyival megfenyegetni, hogy nem lesz rajzfilm este vagy nem lesz du. édesség. Ez 90%-ban már fenyegetésként is beválik. (Az esti, altatás előtti mesemondást nem szabad megtagadni)
Ovis viselkedéssel kapcsolatban el kell beszélgetni vele, többeknek, többször, ugyanarról. A többi az óvónők dolga kell legyen. Nálunk ilyesmi benti verekedések után volt. (Olyan félreértésekből, hülyeségeken tudnak összeveszni, h az ember a fejét fogja) A csúcspont az volt, h a kölyök befenyítette az egyik ovistársát, h behozza a baltát otthonról és szétveri a fejét Kiderült, h van egy gyerekzene ami arról szól, h az ősemberek mennek kőbaltával mamutra vadászni + látta ahogyan fát hasogatok baltával.
[ Szerkesztve ]
-
DeFranco
nagyúr
válasz Ezekiell #16311 üzenetére
Nem vagyok szakember, de ezt specifikusan sehogy, valamilyen szintű általános önkontrollt és szabálykövetést kell a gyerekbe nevelni, tömören fogalmazva "nevelni" kell a gyereket aminek az óvónők felé történő szófogadás egy következménye...
...csak hogy ez így nagyon egyszerű, és nagyon durva leegyszerűsítése a problémáknak, egyáltalán nem akarom azt sugallni hogy nem nevelitek a gyereket, vagy hogy nem nevelitek jól, ezt nektek kell tudni, mint ahogy azt is, hogy hogyan tudtok rá fenntarthatóan hatni.
Aki viszont szakember a témában az pont az óvónő, szóval kettőtök közül nekik kellene az eszközgazdagabbnak lenni ha a gyerek szociokomform neveléséről van szó, hiszen neki ez a szakmája.
-
Ezekiell
veterán
válasz Dorian #16309 üzenetére
Mondjuk az pedig a szülők felelőssége, hogy egy 3 éves olyan neveltetési állapotban legyen, hogy nincs olyan, hogy "nem hallgat a felnőttekre".
Semmiképpen sem szeretném letolni magunkról a felelősséget ezzel kapcsolatban, egészen biztosan mi is hibásak vagyunk. A kérdés, hogyan tovább, hogyan tudjuk elérni, hogy a gyerek hallgasson az óvónőkre, és csendben maradjon az alvásidőben (rühell aludni, az esti altatás is gáz).
#16310Dorian
Hogyan szankcionálsz egy 3 évest? Elveszed a játékot, nem nézhet mesét, fizikai erőszak?[ Szerkesztve ]
-
Dorian
félisten
válasz f4lcon #16306 üzenetére
Sajnos a mindent megengedő, büntetés nélküli liberális nevelés ide vezet. Nem értek egyet vele. Egy gyerek a logikus gondolkozásra még nem képes, h "felnőtt módjára megbeszéld vele". Kellenek felé elvárások, szabályokat kell szabni és betartatni: nem csak fenyegetni, hanem ha nem szankcionálni.
[ Szerkesztve ]
-
Dorian
félisten
válasz Ezekiell #16303 üzenetére
Közöld az óvónőkkel, hogy a beszoktatás 2 hetes és nem 2 napos folyamat, ami alatt nekik kell rávenni a gyereket, hogy alkalmazkodjon az új körülményekhez: Foglalkozzanak vele!
Az óvónők feladata, hogy a helyi rendet betartassák a kölykökkel. Végezzék a dolgukat.
Mondjuk az pedig a szülők felelőssége, hogy egy 3 éves olyan neveltetési állapotban legyen, hogy nincs olyan, hogy "nem hallgat a felnőttekre".
Nálam a 4,5 éves épp mostanság kezdte, h nem akar du. aludni. Ilyenkor itthon (pl. hétvégén) csendben elgyurmázik, vagy mesekönyvet nézeget) Kérdeztük az óvónőt, h mi van ilyenkor az oviban. Azt mondta, hogy ő márpedig nem hagyja, hogy egy gyerek ne aludjon, vagy min. ne feküdjön a helyén nyugodtan. Nálunk pont a mi csoportunk egyik óvónője az intézményvezető is.
Mondjuk a "mi" ovinkkal, bölcsinkkel, az ott dolgozók hozzáállásával maximálisan elégedett is vagyok, biztos van nagyon sok rosszabb.[ Szerkesztve ]
-
Ezekiell
veterán
válasz DeFranco #16307 üzenetére
Egyelőre annyi történt, hogy bementem, elmondtam mi a helyzet (mit mondtak az óvónők, hogyan kezelik a dolgot, miért nem felel ez meg számomra), ő annyit ígért, hogy utánajár, most 1 hétig bejár ő is majd délelőtt a csoporthoz és figyeli a gyereket (meg az óvónőket), és jövő hét második felében újra leülünk átbeszélni a dolgokat.
Igazából többet nem is lehet tőle várni, nyilván "vakon" nem intézkedhet.
-
addikt
nem pont az alvás, de a nevelés témakörében bennem is felmerült kétely nemrég
történt ugyanis, hogy a bölcsiben egyesek elkezdtek köpködni, mire az én kisfiam úgy döntött, hogy ilyet ő is tud, de ő a gondozót köpte szembe.
egyrészt nyilván ég a fejem, mikor elhozom a gyereket, mert nem erre neveljük otthon (biztos, hogy nem látott tőlünk olyat, hogy köpködünk) és pont emiatt azt se tudom, hogy mit kezdjek a problémával? 2,5 éves gyereknek hogy magyarázom el, hogy ezt nem szabad?
végtelenül türelmes apuka vagyok, és _nagyon_ sok mindent megpróbálok vele megbeszélni, de égetnivalóan rossz gyerek, otthon is csak akkor tud viselkedni, ha testileg-szellemileg már maxon le van fárasztva. de ez ugye nem történik meg minden nap a bölcsiben (hétvégén én lefárasztom, de nem minden nap hétvége) meg hát ez nem is biztos, hogy hosszú távon megoldás. viszont azt nem látom, hogy bármit egyébként megértene. elmondom, még figyel is, de 3 perc múlva ott folytatja, ahol abbahagyta. verni nem verjük (még egy kézre csapás sem volt) és a sarokba állításon túl (ami nem működött) más szankciókkal nem próbálkoztunk, mert a játék elvételnek jellemzően akár 10-20 perces hisztirohamok a következményei, amiből én nehezen, feleségem szinte egyáltalán nem tudja kihozni. az elméletet tudjuk a hiszti kezelésére is, csak a gyakorlatban nem működik. egyelőre ami úgy-ahogy működik, az a fenyegetés (lásd: "el fogom venni a játékod") de ezt sem tartom normálisnak, hogy a gyereket állandó fenyegetésben neveljem
eljön majd az a pillanat, amikor lehet vele "felnőtt módjára" beszélni?“The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt.” - Bertrand Russell
-
Ezekiell
veterán
válasz DeFranco #16304 üzenetére
Igen, én is mindenképpen a váltást erőltetem, most keresek neki másik helyet. Teljesen egyetértek, ezek az óvónők így vállalhatatlanok, aminek bizony a gyerek látja kárát.
Meg lehet próbálni futni egy kört az óvónőkkel, az intézményvezetővel
Ezt próbálom most, nagyon konstruktív voltam, de azért kifejtettem hogy az óvónők mégis mit képzelnek. Akárhány más szakmabelivel beszéltem az elmúlt 2 napban, mind fel van háborodva, hogy ez teljes nonszensz.akár rájuk is hagyhatod, oldják meg
No way, a gyerek fogja megszívni, azt nem fogom hagyni.valahogy az ő nyelvén megértetni vele, hogy ez miért jó neki és miért kellene megpróbálnia
Na itt vagyok meglőve.Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.
-
DeFranco
nagyúr
válasz Ezekiell #16303 üzenetére
Ha van lehetőséged váltani, én nem erőltetném ezt a helyet az óvónők hozzáállása miatt. Az a baj, hogy aki így áll hozzá az minden más problémához is így fog hozzáállni és amelyik gyerek nem szobanövény, azt szétszekálják aminek nyilván a gyerek issza meg a levét.
Nekünk ennél lényegesen jobb óvónőink voltak, de a végén már ott is problémás volt a hozzáállásbeli hiányosság, annak ellenére, hogy nem voltak nagy igényeink, fel tudtuk mérni, hogy mi a reálisan elvárható.
Meg lehet próbálni futni egy kört az óvónőkkel, az intézményvezetővel, megpróbálni konstruktívan megoldani a problémát nyíltan beszélni arról, hogy mik a lehetőségek és mik az elvárások egymás felé, csak egy ilyennel 2 nap után előhozakodni elég visszatetsző, és érthető módon nincs 1-2 hónapod kivárni.
Egyébként tulajdonképpen ők is kényszerhelyzetben vannak, mert cöccöghetnek ahogy akarnak de egy gyereket nem olyan könnyű kitenni egy intézményből, szóval akár rájuk is hagyhatod, oldják meg, hátha mégis összeszedik magukat, de jó eséllyel más problémák is lesznek ha már ezzel sem hajlandóak megbirkózni, én keresnék más óvodát, ha van rá mód.
A gyerekkel max. beszélni tudsz, valahogy az ő nyelvén megértetni vele, hogy ez miért jó neki és miért kellene megpróbálnia, de erre nincs konkrét ötletem.
-
Ezekiell
veterán
Sziasztok, alábbi a történet:
Nagyobbik fiam most megy oviba. Eddig bölcsis volt, magánbölcsiben, kis csoportban. Ez a hét a beszoktatás hete, és nagyon szarul megy. Azzal nincs gond, hogy reggel ott hagyjam, játszik, elvan, minden ok. Tízórai-ebéd lemegy, jönne az alvás ideje, és itt van a gond: nem hajlandó aludni. Bölcsiben is hol aludt, hol nem, itthon is vagy alszik vagy nem. Ha nem alszik, akkor menni akar játszani, hangoskodik, nem tud nyugodtan feküdni csendben.
E miatt hétfőn már el kellett hozni altatásnál, mert zavarta a többieket, tegnap szintén, és azzal vártak az óvónők délben, hogy ők ezzel nem tudnak mit kezdeni, ha nem alszik, nem maradhat ott, és egyébként is problémás a gyerek, nem hallgat a felnőttekre (melyik 3 éves hallgat mindig...?), és ők ajánlanák hogy vigyem el egy másik intézménybe, ahol kisebb csoportlétszámban tudnak hasonló "speciális" gyerekekkel foglalkozni.
Ezen nyilván felhúztam magam (2 nap után...? és mi a rákomért van akkor az óvoda??), és egyrészt keresek neki normális ovit, másrészt az intézményvezetőt megkerestem, de itt most a kérdésem: ha nem akar aludni a gyerek, hogy vegyem rá, hogy csöndben feküdjön a többiekkel, ha ő nem akar? Hogyan kezelitek/kezeltétek az "oviban nem akar aludni" problémát?
-
Elemental
addikt
A példamutatás itt is fontos. A telefonnal a kézben nem igazán hathatós a gyerekre rászólni, hogy ne telefonozz
10 éves a lányom, kb 6 éves kora óta van telefonja. Nálunk szabályok vannak a telefonra (is). Hétköznap nincs telefon (ez a suli szünetek alatt felborul), csak péntek szombat vasárnap, de akkor is van időkorlát. Van messenger fiókja, viber, teams, azzal csetelnek dumálgatnak a barátnők. Nemrég lett tik tok fiókja (beláttam, hogy kár tiltakozni ellene, pedig nagyon bíztam benne, hogy megszűnik), az adatvédelmi beállításokat együtt néztük át, minden a legszigorúbban, átdumáltuk, hogy mit lehet, mit nem. Nagyon sokat beszélek neki az adatvédelemről, a netes veszélyekről, talán van is foganatja, mert sokszor kérdez.
Én nem a tiltásban hiszek, lehet nagyjából mindent megfelelő szabályozás és felügyelet mellett.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- PlayStation 5
- Logitech Z906
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Spórolós topik
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- DIGI Mobil
- Mikrotik routerek
- További aktív témák...
- BONTATLAN Új Iphone 16 PRO 128Gb - 1TB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- BONTATLAN Új iPhone 16 PRO MAX 256-512GGB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2 objektív ( Nikon )
- Azta! Yoga Slim 7 Prémium Ultrabook 14,5" -40% AMD Ryzen 5 7640S 16/512 RADEON 760M 2GB 2,9K OLED
- Sigma 35mm f/1.4 DG HSM Art objetkív + táska ( Nikon )
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest