- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- Rap, Hip-hop 90'
- Gurulunk, WAZE?!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
LOGOUT
GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS ALKALMAZÁS AJÁNLÓ
Új hozzászólás Aktív témák
-
moleculez
veterán
-
-
-
Smiley
addikt
válasz
totron #113475 üzenetére
Persze, ott az iPad kijelzoje evek ota, erdekes modon ugyanolyan fasza display van benne mint a macbook-ban, es azt tapizni kell, mikozben nem malik le rola a tukrozodo reteg. Egyszeruen nem akarjak megcsinalni, nem kell ezt tulbonyolitani. De ez sem normalis, hogy minden masodik post arrol szol, hogyan lehet legjobban kimelni az akksit vagy mit tegyek a kijelzo es a keyboard koze mert az beleer es hatha megkarcolja. Az akksi egy fogyoeszkoz, ha tonkremegy ki kell cserelni, lehetoleg gyarira. Ha meg hasznalsz egy gepet akkor lesz rajta karc, ugyanis hasznalod. Lehet velem van a baj, de ez is csak egy notebook ugyanugy mint a tobbi.
-
válasz
totron #112903 üzenetére
Köszi a tippet, végül én is a terminálos irányba indultam el, és ez bevált, bár nem a dd parancsot használtam. Ebből a cikkből indultam ki (option 2): [link]
Lényegében ha brew csomagkezelővel felraktam a wimlib-et, és diskutil-al megvan a pendrive azonosítója (a példámnál /dev/disk6), akkor csak 3 parancs az egész:diskutil eraseDisk MS-DOS WINDOWS11 GPT /dev/disk6
rsync -vha --exclude=sources/install.wim /Volumes/CCCOMA_X64FRE_EN-US_DV9/* /Volumes/WINDOWS11
wimlib-imagex split /Volumes/CCCOMA_X64FRE_EN-US_DV9/sources/install.wim /Volumes/WINDOWS11/sources/install.swm 3000
Igazából tényleg csak azt nem értem, hogy miért nincs erre egy tök egyszerű, ingyenes és nyílt forrású segédprogram, mint Windowson a Rufus. Nem egy nagy valami, de hasznos.
-
emvy
félisten
válasz
totron #110999 üzenetére
Nem azt mondom, hogy mindenkinek elérhető. Azt mondom, hogy nem luxus. Ahogy az ivóvíz sem luxus, mégsem érhető el mindenkinek. Szerintem nem kéne, hogy egy átlag havi 8000 forintba kerülő fontos használati tárgyra luxuskent tekintsünk. Sajnos tudom, hogy sok embernek ez elérhetetlen, de ez társadalmi probléma.
-
r4z
nagyúr
válasz
totron #97953 üzenetére
Activation lock: tavolrol lezarhatja a gepet az elozo tulaj (akitol jo esellyel elloptak). Talan Macnel amig nincs explicite lelockolva a gep, addig hasznalhato, csak a Find my Macet nem lehet aktivalni. De ebben nem vagyok 100%-ig biztos, az a tuti, ha vasarlaskor bekapcsolja az ember.
Firmware pass: csak az elsodleges boot volume-rol tudsz bootolni, recoveryt se tudsz hasznalni.
-
válasz
totron #97938 üzenetére
Nekem anno egy late 2011 MacBook Pro 13 volt. Annak is állandóan ment a ventije, de ha nem volt terhelve, akkor gyakorlatilag csaknem hangtalan volt a gép. Strapálnom kellett, hogy hangja is legyen, akkor sem süvített olyan hangosan, mint a későbbi HP Elitebookjaim.
Úgyhogy, ha a tiéd alapjáraton is hangos, akkor ott valami gond van. Vagy venti, vagy valami a szabályzásban... Esetleg valami maxon pörgeti a procit, bár akkor először bekapcsoláskor nem kéne hogy egyből hangja legyen. -
Head88
addikt
válasz
totron #97938 üzenetére
A ventik a gép bekapcsolásától alap fordulatszámon dolgoznak. (2000rpm körüli érték)
Ha visít, akkor az a venti felújításra szorul...vagy cserére. (normál esetben csendesen teszik a dolgukat)2015 13" pro volt az első olyan gép ami 0 rpm-en hagyja a ventit ha nem indokolt dolgoznia.
-
blakey
titán
válasz
totron #92175 üzenetére
Évekig az AppCleanert használtam, de ez nem töröl minden szükséges fájlt, manuálisan meg kell keresni és törölni, ehhez az EasyFind-ot használom. Aztán "szembe jött" az App Cleaner & Uninstaller, párhuzamosan használtam, 1 hétig minden funkciója működik így elég hatékonyban bizonyult, de nem akartam azért 20$-t fizetni így párhuzamosan használtam őket, AppCleaner-er töröltem az alkalmazásokat, a másikkal meg megkerestettem de mivel nem Pro így törölni már nem tudtam. Aztán tavaly kaptam egy mailt, hogy akció, olcsó, stb., valami 10$ körül lett volna az app de véletlenül a csomagra klikkeltem és azt vettem meg 30$-ért amit végül nem baj, mert elég hasznos csomag, szóval így "megérte".
Ez úgy értendő, hogy a fizetős igen? Maradéktalanul kiváltja a könyvtárrendszeri mélytúrákat?
Lényegében igen, a Pro verzió mindent töröl ami az adott programhoz tartozik, a rejtett fájlokat, a maradvány fájlokat, stb. Nagyon jó kis cucc és hasznos is. -
Mr Bond 007
őstag
válasz
totron #92180 üzenetére
Én meg arra válaszoltam.
Egyikőtöknek a win, másikótoknak a mac os volt kérdéses. Gondoltam leírom mind2-t. Amit eddig winre raktam az ment, egyedül pár játék problémázott, (anticheat nem ismeri a platformot).
Picit egyszerűbb lenne ha inkább appokat írnátok, ne csak úgy álltalánosságban. (nyilván én se láttam mindent.) -
Mr Bond 007
őstag
válasz
totron #92158 üzenetére
Inteles mbp-ról váltottam, nem vettem észre semmit azon kívül hogy mocsok gyors. (Még az asztali 6 magos i7-hez képest is.)
A rosetta+m1 (hardveres x86 emu) annyira jól sikerült, hogy észre se venni mi inteles és mi m1-es. (erőforrás igényesebb pro appoknál azért igen, de ott se sok a difi, többnyire jobb)
Miket használsz? -
-Ben-
veterán
válasz
totron #82940 üzenetére
..és brickm:
Köszönöm nektek is.
totron: nem könnyítette meg a helyzetemet a véleményed.Pont mókolni, vacakolni nem szeretnék. Régebben élveztem, elvoltam ezzel, ma inkább feláll a hátamon a szőr....
"Frissítésekkor rendszeresek a buta és bosszantó gyermekbetegségek..."
Ez se hangzik túl jól.Abban pedig egyértelműen igazad van, hogy drága. Talán jobb lesz, ha megvárom az új MBP -t, állítólag még márciusban érkezhet. Aztán a többit meglátom.... Addig is olvasgatok, kutakodok, hogy könnyebben tudjak dönteni.
Egyébként aránylag sokat használnám monitor nélkül, legalább fele-fele arányban.
-
brickm
őstag
válasz
totron #82940 üzenetére
Azért azzal a résszel, hogy komolytalan az egész, nem igazán értek egyet. Megfordult már a kezem közt jó sok gép....és tényleg. virtuális dual core-tól kezdve a 8max 16szálas intel xenonig. Még eddig egy se vett rá, hogy lecseréljem a 2015ös MBP.mat (még a 2018as MBP-m se)
Most is ott van a széken lecsukva a lenovo 500akárhanyas notebook. megmondom az őszintét, nem is érdekel mi van benne, pedig minimum dupla akkora a RAM-ja mint a mekemnek, de őszintén? Minden lassabb azon a sz r windowson, mint ezen.
Ott van az asztalon a debian 10es notim is. Az is k rvagyors ugyan, de hogy ha olyanja van egy VGA drivert az életbe nem teszel fel rá, az is k rvaélet, azt nézheted a hullámzó képet a monitor közepén. (pl dell vostro 3460 SOHA SENKINEK nem sikerült megcsinálni a vga drivert linux alatt...) Ehhez képest, ezt felnyitom...azt jó. Mondjuk lassan ujra kéne indítani 30plusz nap után, mert minden fo s megy rajta,dehát kinek van kedve várni 15mp-et a filevault feloldásra? -
totron
addikt
válasz
totron #82940 üzenetére
Meg videót is tudsz vágni, meg filmet nézni, igen. Nem tudom, te korlátokba fogsz-e ütközni vagy korlátoknak érzed-e azokat amikkel találkozol, de van egy sansz rá. Laptopot szeretnél, de az Apple a laptopjait drágán adja. Régebbi, így olcsóbb esetén még észszerű is lehetne, de te egy tavalyira szeretnél csomó pénzt
kidobnikiadni. A felhasználási idő hány %-ban fogod nem monitorral használni, azaz magát a laptopot? Mindenki maga érzi, de kevés feleslegesebb felállást tudok elképzelni, mikor a lecsukott fedelű macbook leéli életének 90+%-át..lecsukott fedelű laptopként. Erre nem kell laptop. -
Head88
addikt
válasz
totron #64103 üzenetére
A beépített TRIM helyettesítő csak macOS alatt kapcsol. (mivel ahogy mondod az os nem táámogatta) Egyáb trim támogatású rendszereken ez a funkció inaktív. (legalábbis ezt olvastam valamikor) Ergo a rendszer normálisan kezeli.
de tulajdonképpen a szemétgyűjtő algoritmusnak és a cellák öregedésének semmi köze a vezérlőhöz. Ilyen hibái a samsung korai és evo, OCZ és még egy halom gyártó ssdinek is volt. -
wm2
őstag
válasz
totron #48923 üzenetére
nekem 10.6 és 10.9 között sohasem volt ilyen problémám a migrációval, sőt még PPC-ről Intelre is simán ment, de itt most a .3 frissítésnél járunk, és még mindig gáz, hogy beleszarnak pár dologba, miközben álmomban nem gondoltam volna, hogy a sok Yosemite bug után epekedni fogok még a 10.10.5 után, mert legalább működik minden
és azt is figyelembe kell venni, hogy mezei felhasználó is letötltheti az appot, nem csak zenész, akiktől nem várhatjuk el, hogy túrják fel az összes fórumot azért, hogy egy "instant get"-nek hirdetett os-en használni tudjanak egy free appot, innen nézve megint azt lehet mondani, hogy csitt és tessék abbafejezni a winfosozást
egyébként magát az Apple pluginokat sem tölti be, vagy mindig bekéri engedélyezésre, egy saját fejlesztésű emzei EQ-t...
annyira persze nem idegesítem magam, szerencsére Linux alatt tényleg instant get (ciki)
-
wm2
őstag
válasz
totron #48920 üzenetére
haver, már a Kapitánynál is full gáz volt, hogy egy Arturia ki kellett írja a honlapjára nagy betűkkel, hogy ne frissíts, majd 2 frissítésre rá meg kiteszi, hogy most már ok, de lökjed csak és ne zavarjon, hogy a legtöbb zenész messziről kerüli a legújabb os-t
(gondolom az Arturia is túlhájpolt fos)
-
r4z
nagyúr
-
válasz
totron #47272 üzenetére
Engem nem igazán. Sőt nekem a menüsoron sincs kint ezer visszajelző cucc, semmilyen hőmérséklet, fordulatszám vagy %-os érték nem érdekel. Az akkunál a % ki van kapcsolva. Bár biztos én vagyok a kisebbség, de engem pl az autó esetén sem érdekel se a fordulatszám, gyűlölöm hogy kézzel váltanom kell, és nem érdekel egyáltalán az egész vezetés se. A számítógépnél se érdekel semmilyen ilyen érték.
Az egyetlen ami bosszant talán ezek közül, amit te is írtál, hogy ha valamilyen folyamat megy, és nem tudom megsaccolni, hogy meddig tart (érdemes-e várnom rá, vagy lőjem ki). De maximum ez. Pl kifejezetten nem tetszene, ha valami led villogna, mikor írás/olvasás van a lemezre. -
bLaCkDoGoNe
veterán
válasz
totron #46690 üzenetére
Ezt kifejtenéd bővebben? Sem a Word-del, sem az Excel-lel nem tapasztaltam még gondot, amióta Office365-öt használok. (A korábbi verziók (konkrétan az Office 2011 for Mac) valóban nem voltak nagyon acélosak, de hát nem is mai az a történet.)
(#46723) access_denied: Nem fognak elférni! Jövőre jönnek a 2x larger, 2x more detailed emojik, ez lesz a 2017-es WWDC keynote-jának a fénypontja, Craig Federighi reszkető kézzel demózza majd őket, Phil Schiller elsüti, hogy "Can't innovate anymore, my ass!", és lesz egy kb. 3 perces eyecandy videoklip is, Jony Ive hipnotikus narrációjával arról a 7 éves útról, aminek a végén ezek a tökéletes kis ikonok várnak minket. Lesznek külön olyanok, amiket az Apple-nél hibabejelentésre tudsz használni: pl. "kevés akkuidő", "folyamatosan zajongó ventilátor", "a .sparsebundle használatban van", "wifi hiba", "add meg a jelszót a hálózati meghajtó felcsatolásához", "megyekvisszaapicsábavindózra", ilyesmik. Lehet, hogy az a sok ezernyi majom, aki sok ezernyi billentyűzeten random gépelget, amiből alkalomadtán "használható" kód lesz (mert néha olyan érzése van az embernek, hogy így íródnak mostanában a programkódok), ebből majd ért...
-
B.Ricsike
őstag
válasz
totron #46690 üzenetére
Olvasás is meg írás is! Sajnos fontos! ennyire rosszul van megoldva?
Fél év néztem egy üzletben Mac-en a Office-os dolgokat. Kicsit lassabban nyílt meg, de mást nem vettem észre, mondjuk nem használtam, csak az eladó mutogatta és nyitogatta az Excel-t meg a Word-öt.Egyébként van oka, hogy nem oldják meg normálisan ezeket Mac-re?
Bár gondolom, ha megoldanák, akkor még többen térnének át.A játékról lemondok, ne az alapján válaszoljatok!
-
madle
őstag
válasz
totron #46272 üzenetére
Pont ezért nem akarom, mert értem én, hogy megtanulnám a dolgot, de addig 3x cseszném szét valamelyik szalagkábelt.
Csak nem tudom, melyik szerviz az ahol becsülettel odafigyelnek a gépre. Ráadásul ez a pasztázás dolog is most. Elgondolkodtat, hogy mihamarabb bele kellene nézni.
-
TommyNagz
senior tag
válasz
totron #46272 üzenetére
Ezzel részben egyetértek, részben nem. Egy Air-t nem vészes szétkapni (ugye Air-je van?). Javítottam már beázott Airt kétszer is, ebből az egyiknél billentyűzet csere is volt (ami ugye "lehetetlen", csak topcase-szel együtt
). Viszont mire eljutottam idáig, azért hibáztam párat. Jobb, ha valami régebbi, olcsóbb gépen kezd gyakorolni az ember
Az újrapasztázáshoz ki kell venni az alaplapot. Nézzük, mik a buktatók:
-Pentalobe csavarhúzó! Nem minden háztartásban van, rendelni kell eBay-ről. Enélkül az alsó burkolatot se szeded le. Vagy ha igen, akkor egy torx-szal szétnyírod a csavarokat.
-A venti kijön, ha jól rémlik, három csavar az egész. Ha onnan kiszeded a mocskot, már beljebb vagy. De a paszta attól még a gyári szar minőségű lesz (mert egy ilyen árkategóriás gépnél miért is használnának normális pasztát, nem?) és ugyanúgy 5x annyi lesz rajta, mint kéne. Idáig akárhány Mac-et szedtem szét, az ügyes kis kínai kezek mindig egy jóóó nagy plecsnit raktak a procira/GPU-ra a papírvékony réteg helyett.
(conspiracy moe on: direkt? hamarabb tönkremenjen? emlékezzünk csak az említett 2009-es 15" pro-ra, ami szétjött a kijelzőnél, mert mit ad isten a meleg levegő pont a ragasztott illesztésre volt vezetve?)-Rengeteg picike, vékonyka, rendkívül sérülékeny szalagkábel van. Főleg a webcam kábeléről könnyű lebarmolni a csatit. Azt pedig csak úgy cseréled, ha szétkapod a kijelzőt. Annak meg az a rizikója, hogy betöröd az LCD panelt. Display assembly-t én se bontanék meg. Max. ha előtte gyakorlok egy törött, menthetetlen darabon.
Egyelőre ezek jutnak eszembe. Ha van rutinja a kollégának laptop szerelés terén, akkor hajrá, de ha ez lenne az első, akkor nem tartom jó ötletnek. Persze ez csak az én véleményem, valahol el kell kezdeni, ha az ember ilyen bállítottsággal rendelkezik.
-
Ragnar95
félisten
válasz
totron #40586 üzenetére
iFixiten van elég jól követhető útmutató a szétszedéshez, lehet, hogy videó is, ha azt követed, nem lehet baj.
iStat Menus ki tudja írni a ventik fordulatszámát.A legfőbb probléma a Safari és Preview memory leakje, illetve hogy a framebuffer nem ürül ki az adott program bezárása után sem. Ezen kívül ott van az AirDrop megbízhatatlansága (vagyis nálam megbízhatóan nem működik egyáltalán jó ideje). Vannak még ezeknél kisebb idegesítő problémák, de azokat nem írnám le megint, párszor már megtettem itt a fórumban.
Imy: hardveresen van egy "kis" különbség a 13 és 15"-os gépek között -
Ragnar95
félisten
válasz
totron #40584 üzenetére
A gyári fordulatszámot csökkenteni nem tudod, csak növelni. 15"-os retina Pronál nem is hallom a ventiket, amíg nem mennek 3-4000rpm-el, szóval nálad valami hardveresen nincs rendben, ha 2000rpm alatt is hangosak. Én nem is feltétlen a pasztára gyanakodnék, mivel ha az fogyott volna el, akkor növelné a gép a fordulatszámot, de alacsony fordulaton nem kéne hogy hangosabb legyen. Én a helyedben szétszedném a gépet és megnézném, nem került-e valami a ventikbe, ami a zajt okozza.
-
r4z
nagyúr
válasz
totron #39599 üzenetére
Nálam teszi a dolgát, azaz:
disable lid sleep: a fedél lehajtásakor nem alszik el, de idle-ben ugyanúgy, mint egyébként (pl eltelik 10 perc lecsukva, és nem tartja semmi ébren -> sleep)
disable Idle sleep: nem alszik el kinyitott állapotban, de összecsukásnál egyből
együtt a kettő: egyáltalán nem kapcsol alvó módbaHa monitorra van kötve a gép, és lecsukod, alapértelmezetten nem alszik el. Ezt nem az app, hanem a rendszer dönti el. Illetve szintén alapértelmezés, hogy ha nagyon felmelegszik a gép, akkor engedélyezi az altatást az InsomniaX, nehogy megsüljön (preferences - CPU safety).
-
válasz
totron #39420 üzenetére
Nekem volt gondom vele. Egész nap tapipadon nyomorogni nem egészséges. Ezért vettem pár egeret és próbálkoztam. Most egy Razer DeathAdder-t használok, plusz a SmoothScroll - ScrollReverser - BetterTouchTool hármast. Tökéletes. (ha kell, link az összefoglalóban)
A kétujjas scroll egyébként a legjobb, mert nagyon egyértelmű a használata. Szerintem próbálj megbarátkozni vele. Ha ráérzel, nem akarsz majd mást, mert tényleg nagyon kézre áll.
Ha kevés a gyorsbillentyű, javaslom a BetterTouchTool használatát, mert szinte bármit be tudsz állítani vele. Fizetős, de nem drága és tényleg minden fillért megér. Néhány példa:
Próbálgasd ezeket is:
Szövegbeviteli mezőben: Alt + Fel-Le, Jobbra-Balra nyíl
Oldaltartalom olvasásakor: Fn + Fel-Le, Jobbra-Balra nyíl -
lmno
őstag
válasz
totron #39415 üzenetére
Nem teljesen értem mi a baj a 2 ujjas görgetéssel, nem nagyon láttam még más notin touchpadot, ami ilyen jól működne.
A dockon minimalizálás nekem is hiányzik, cmd + M-el lehet egyébként, úgy láttam itt az OSX-ben nagyon rá vannak pörögve az ilyen hotkeyekre, érdemes megtanulni őket
Miért égne be egy LCD kijelző? Akkor ezzel az erővel ikonokat se tároljunk az asztalon, + a dátum/órát is el kellene tüntetni a jobb felső sarokból. -
Ragnar95
félisten
válasz
totron #39272 üzenetére
Állítható itt is a ventillátorok sebessége, de biztonsági okok miatt a gyárinál alacsonyabbra nem vehető le.
2-féle kábel van a dobozban gyárilag, egy földelt és földeletlen. Értelemszerűen a konnektornak is földeltnek kell lennie, ellenkező esetben a földelt kábellel magában nem sokra mész. -
Ragnar95
félisten
válasz
totron #39269 üzenetére
Ne a gépet földelt, hanem a földelt töltőkábelt használd és megoldódik a probléma...
Ha nem menne folyamatosan a ventillátor, akkor elég gyorsan tönkremenne a prociAlapjáraton amúgy nem kéne hallanod a ventiket, 2000rpm-en gyakorlatilag némák. Van csomó program (iStat Menus pl), amivel tudod őket szabályozni, de a gyárinál alacsonyabb fordulatszámot nem enged a rendszer beállítani, csak magasabbat.
Új hozzászólás Aktív témák
- OHH! Dell Precision 7560 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-11850H 32/1TB NVIDIA A3000 6GB FHD
- Ohh Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Vágó Laptop -75% 15,6" i5-11500H 32/1TB RTX A2000 4GB /1 Millió/
- LÉZEREZÉS! külföldi billentyűzet magyarra kb. 20-30p alatt!
- Bomba ár! HP EliteBook X360 830 G8 - i7-1185G7 I 16GB I 512SSD I 13,3" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Toshiba Satellite Pro R50-C - i3-6G I 4GB I 128GB SSD I 15,6" I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Külföldi csomagszállítás Packeta csomagpontokon keresztül!
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, élettartam garanciával, problémamentesen! Immáron 8 éve!
- Bomba ár! Dell Latitude 5320 - i5-1145G7 I 16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- PS Plus előfizetések