Keresés

Aktív témák

• Necc

addikt

válasz spiritex #42171 üzenetére

Üdv.

Nem tudom mennyire vannak linux alapismereteid, így röviden:
    Míg windowsnál betűjele van minden egység minden partíciójának, addig linux alatt úgymond minden a root meghajtó (ami nemes egyszerűséggel csak egy "/" jel) egyik alkönyvtára, példakép az SD kártya a legtöbb androidos készülék alatt a /sdcard vagy /mnt/sdcard mappát takarja.

Ha a specifikációd alapján 4GB ROM és 512MB RAM van a készülékedben, akkor abban biztosan annyi is van.
    Ahogy PC-n a merevlemezedet feldarabolhatod partíciókra, ugyanúgy megteszik a gyártók ezt a 4GB belső memóriával is:

- egyrészt van az ún. "firmware" avagy rendszer ROM a /system partíció. Ez a partíció alapesetben szigorúan read only, azaz csak olvasható. (Flasheléskor lehet csak írni vagy ha rootolod a telefonod és felülbírálod), ennek mennyiségét alapesetben nem látod.

- másrészt van a felhasználói memória, ide kerülnek az összes általad telepített alkalmazások, és azok adatai ez a /data partíció, esetedben ez az a bizonyos 504MB-os partíció

- van még egy harmadik partíció, ez maga a root partíció "/", ezt az android a gyakorlatban nemigazán használja ki, méretét sokszor nem adják meg és csak rendszerdiagnosztika alkalmazással lehet medtuni a méretét, típusa ext2

- néhány esetben van még egy partíció, ez nem más mint a swap vagy cache, nem minden android alkalmazza (kernelfüggő!), míg windowsnál ez ált. egy önálló fájl addig linux alatt dedikált partíció van erre, csatolási pontja swapnak nincs, cachenek /cache.

- néhány esetben a belső memória egy része úgy van csatolva a rendszerhez, mintha az egy memóriakártya lenne, esetedben gondolom ez az USB tár

És ugyebár van maga a RAM, ami esetedben 512MB, ez fizikailag ott is van, de ez is több felé van osztva:

- maga a GPU lecsíp magának ebből a mennyiségből kijelző felbontásától függően pár MB-ot, ha az nem rendelkezik önálló VRAM-mal. (hasonlóképpen mint az intel integrált nagyipari hulladékai)

- a linux alrendszer használ magának valamekkora mennyiséget, ez erősen változó lehet, általában 100-200MB között van. Ez a mennyiség szorgosan rejtve van a felhasználó elől.

- a maradék memória pedig a felhasználói memória amit a különböző JAVA alkalmazások használhatnak, csak ezt a mennyiséget láthatod te is "Futó" címszó alatt (a teljes mennyiséget lekérheted itt is a "free" paranccsal

Vizuális segédlet:
    TI backup GUI kijelzése a belső memóriáról:

Teljes kép: [link]

Memória kijelzése a "free" paranccsal, partíciók és csatolási pontok kijelzése a df paranccsal (picit káoszos de a lényeget kiemeltem):

Teljes kép: [link]

• atillaahun

veterán

Az 512 MB általában a RAM-ot jelenti, más néven gyorsítótár, oda töltődnek a programok futáskor. A 4 GB belső memória, meg egy belső SD kártyához hasonlítható, ott vannak a rendszer alkatrészei, meg a programok amiket feltelepítesz. Ebből általában nem látszik az egész.
    Ha jól értelmezem, akkor esetedben a (4 GB) felét használhatod (tetszőleges) adattárolásra, valószínűleg ennek a megnevezése az USB tárhely. Ha rádugod gépre a tablet-et, azt hiszem ennyi fog látszani belőle. A másik 2 GB-ból úgy látszik ~ 500 MB van fenntartva a rendszernek, és az általad telepített programoknak. Hogy a maradék 1,5 GB-on mi van azt meg az isten se tudja. ;]

Maradt még akkor a (512 MB) RAM (Futó), amit fent említettem. Azért mutat belőle olyan keveset, mert az 512-nek több mint a felét a rendszer foglalja el, a felhasználók számára átlag 200 MB érhető el. A RAM kijelzését viszont abszolút rosszul mutatja az Android, így arra nem érdemes alapozni semmit. Van pár program ami közelebb visz a valósághoz, de alapvetően az egész Android RAM kezelése egy kurva nagy homály (és nem mellesleg alapjaiban szar is).

Végül pedig a letöltött és az összes azért ugyanannyi, mert ugyanarra a tárhely részre vonatkozik. Míg az első az általad letöltött programokat mutatja, addig az összes a rendszerhez tartozóakat is.

Egyébként a RAM-ot kivéve messze nem vagyok ezekbe biztos, szereti az Android kavarni a szart, és legfőképpen sumákolni a memóriaméretekkel. Természetesen a felhasználó kárára.

• fatal`

titán

"Futó: 129MB foglalt és 147MB szabad (ez melyik memória és miért ilyen kevés? hogy lehetne növelni?)"

Ez a RAM, növelni nem tudod. A maradék a rendszer számára van fenntartva.

A letöltött és az összes nem tudom miért egyezik meg, elvileg a system partíciót külön kéne számolnia.

A maradék 8MB a cache lehet.

Aktív témák