Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gerner1
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- eBay-es kütyük kis pénzért
- bacsis: Gyere el a 10. BRSZK-ra!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
-
LOGOUT
Új hozzászólás Aktív témák
-
sb
veterán
válasz
Feriboy2 #3245 üzenetére
UV is lesz - nálam mindig van.
Viszont TDP-vel kellemesebb lenne a dolog, mint frekivel és feszel játszani csak. A Turbo mehetne dinamikusabban, ha csak a TDP szabályoz.Amúgy ezt nem is értem. Oké, nyilván nem sokan babrálnak vele, de kb. semmibe nem kerülne engedélyezni. Intelnél biosban vagy akár on the fly sw-ből azt állítok amit akarok és máris hozzáigazodik a Turbo+throttling. AMD-nél meg most amúgy is sokkal jobb, XFR2-vel szinte optimális az energiamenedzsment szerintem. Bármilyen TDP mellett tök hatékony lenne.
-
Rick3D
senior tag
válasz
cimbi186 #3240 üzenetére
Ez volt az első amit néztem , jó ár érték arány és ennek csak a 2x8 as volt a QVL listában szóval feltételezem menne prímán de a bdie f. nem volt bent a listában. Másodsorban gondolkoztam és a 8 Gb időnként kevés lehet nekem így inkább maradok a bevált 16nál. ~20kt kell "csak" rádobni
Viszont azt nem értem hogy amit kinéztem miért nem jó. Felmentem arra finder oldalra és kikerestem és szám szerint is stimmeltek. Időzítésekig képben vagyok de ezekkel a b-m dieal még nem foglalkoztam. -
sb
veterán
Sziasztok!
A legkisebb HDMI 2.0-s olcsó (
) lapot keresem.
Giga A320M-S2H-t találtam amin megy.
Asrock B350M-HDV szimpibb lenne és egy semmitmondó mondatot arról is találtam. Van ilyen jellegű tapasztalat itt?Ez már másik gép, de a B450M-Pro4 is érdekelne (A B350M elvileg tudta).
Ill. 200GE-t használ már valaki?
HTPC-be menne a fenti olcsóbb lappal.
Köszi!
szerk: Ja és még egy. Létezik lap amiben állítható a TDP lefelé? Akár a cTDP-re de jobb lenne szabadon. Vagy sw-ből is jó, tök mindegy... de tudtommal a Ryzen Masterben sincs ilyen.
-
hokuszpk
nagyúr
a Ripjaws nem feltetlen B-Die
-
Rick3D
senior tag
Sziasztok,
FX széria óta az első AMD build lesz amit építek egy amolyan átmeneti időszakra. Igazából csak a memóriákkal vagyok kicsit megkeveredve. Az összefoglalóból okulván B-die finderrel megkerestem azt a kitet amit elvileg szeretnek a Ryzenek. Viszont a kiválasztott alaplap QVL listában nincs bent pedig ár/érték arányban ( már ha manapság létezik ilyen ram fronton ...) egész jó. ITX build lesz.
A kiszemelt build :
Lap : B450 I AORUS PRO WIFI
Proci : Ryzen 5 2400G
Ram : G.SKILL RipjawsV 16GB (2x8GB) DDR4 3200Mhz F4-3200C15D-16GVROlyan ramokat kerestem ami 2x8 dual ch 3200mhz és minél alacsonyabb időzítés. Részben azért is mert a Vega 11 fogja ellátni az összes gpu feladatot , csak végső esetben raknék bele dgput. Visszatérve a ramokra ilyenkor mi a teendő ? Mihez érdemes inkább viszonyítani QVL vagy B-die finderhez ?
Árban khm túl sokat nem dobnék ki rá CL16 al is megelégedtem volna de a B-die finderen a nagy többsége 15től indul. 5k különbség van a ramkitek között az nem érvágás de azért 20kval többet nem költenék el rá. -
palfitom
félisten
válasz
Angelotti #3230 üzenetére
"gondolom itt több a tapasztalat a B450-es deszkákkal, mint a "milyen alaplapot vegyek" topicban." - Kár lebecsülnöd azt a tudást, ugyanis az alaplapos topik gazdája Milka nagyon sok személyes tapasztalattal bír, sőt, 09.22-én tesztelt végig sok B450-es deszkát! Tehát az ottani tudás nagyon komoly és sokrétű!
-
Angelotti
tag
Sziasztok!
2400G alá keresek B450-es lapot.
Sok mindent olvasgattam és kb teljesen tanácstalan lettem.
35K lenne a keret, lehet használt is.Ezt a kettőt nézegettem, de minden javaslatot meghallgatok
:
-MSI B450 Tomahawk
- Asrock B450 Gaming K4Állítólag mindkettőnek nagyon jó a VRM hűtése, de mint márkától az MSI-től kicsit félek.
Utólag szorri az offért, azért dobtam fel ide mert gondolom itt több a tapasztalat a B450-es deszkákkal, mint a "milyen alaplapot vegyek" topicban.
-
forestia
tag
válasz
cimbi186 #3225 üzenetére
Konkrét megoldással sajnos nem tudok szolgálni. Párhuzamosan több dolgot változtattam, így utólag belegondolva egyenként lett volna észszerű. Ha továbbra is makacskodik a rendszer, akkor egyesével végigmazsolázom egy hosszú wellness hétvége után.
Szerencsémre nem így történt, viszont egzakt válasz nélkül vagyok én is.(#3226) hokuszpk: Igen, 1.080V-ra van fixálva
(#3227) tzsolesz : Egyszer átvillant az agyamon, de most, hogy mondod...
-
cimbi186
aktív tag
válasz
forestia #3224 üzenetére
Azért,ha megtalálod majd a megoldást szólj, én feladtam (az ősz hajszálaid között ott lesznek az enyémek is)
Nos én is tegnap újra raktam nulláról mindent.
Szét minden,cmos reset, új win, vga/chipset driver fel 1 játék fel és láss csodát, ugyanúgy kék halál.
Már dühöngeni sincs erőm.
Én asszem rendszert cserélek,ha összegyülik egy kis feles pénzem. -
forestia
tag
válasz
forestia #3221 üzenetére
Annyi még, hogy a memória tuningot azért apránként növeltem, 2133>2466>2666>2933>3000. 3200-ba nem mertem belekóstolni. Még...
Mindig minden beállítás alatt véletlenszerűen fagyott. A memória tesztek (Memtest86, Memtest64(techpowerup), Windows saját memória diagnosztikája) gond nélkül lefutottak minden frekvencián. Nem terhelés alatt szállt el, hanem nyugiban. Hőmérsékletek teljesen rendben. Memóriamodulok kézrátéttel ellenőrizve langyos-meleg, nem forró (végleges jelenlegi stabil beállításokkal)
Lehet több lett az ősz hajszálam az elmúlt időszakban, de azt meg sármnak hívják
-
forestia
tag
válasz
tzsolesz #3222 üzenetére
Jól értelmezted.
Csak abban az esetben kell UEFI, ha 2TB-nál nagyobb háttértárat akarnék használni. Igen, a felállás ugyan az, rendszer ssd-ről, minden más hdd-ről. Amit most használok 2,5"-os 2TB hdd költözne a PS4-be, helyére 3,5"-os 4TB hdd. Ez lehet, hogy idén nem is valósul meg. Még képlékeny.
-
tzsolesz
nagyúr
válasz
forestia #3221 üzenetére
Uhh, még jó hogy nekem ilyenekkel nem kell bajlódnom, a hajamat is kitépném.....
A rendszer SSD-ről fut, a háttértár meg külön egy 500GB-os vinyó. Most lesz cserélve 1TB-osra.szerk: Ha jól látom, neked is SSD-d van. Ebben az esetben neked sem kell ragaszkodnod a UEFI-s telepítéshez, jól értem? Mert külön háttértárnak úgy is tudnád használni. Vagy valamit félreolvastam?
-
forestia
tag
Ó, az kimaradt, hogy stock beállításokkal is fagyott 2133MHz-en, az első tuningot követően visszaállítva. Egy modullal nem próbáltam, nem volt már idegzetem hozzá.
Nem akarom piszkálni már, mert stabil, ezt ki merem jelenti.(#3219) tzsolesz :
"UEFI, azaz Universal Extensible Firmware Interface az évtizedek óta használt BIOS, azaz Basic Input Output System utóda, egy ingyenes alaplap program, ami először fut le, mikor bekapcsoljuk a számítógépet, laptopot, és ez indítja el a Windows betöltéséért felelős első fájlt. Gyorsabban fut le, mint a BIOS, több biztonsági funkciót tartalmaz. Képes támogatni: a Biztonságos indítást, a Windows Defender hitelesítő védelmet, a nagy merevlemezeket (több mint 2 terabyte), a meghajtók több mint négy partícióra osztását stb."
Szerk:
(#3220) whYz: Pontosan -
whYz
őstag
válasz
forestia #3217 üzenetére
Szia
Probaltad mar 1 memoria modullal? Esetleg megeri megprobalni visszafogott ram sebesseggel.
Nekem is ez volt a hiba, raadasul nem is 2933-on, hanem csak 2666-on futtattam a ramokat es random fagyasok, kekhalal. Az MSI bios game boost mode-ja megoldotta a problemat es igy mar 2933-on is mennek a ramok vegre.
-
forestia
tag
Sziasztok!
Visszaolvasva a topikot, többen is tapasztaltatok random fagyást. Szívtam vele én is, bár a konklúzió a mai napig nem egyértelmű számomra, hardveres vagy szoftveres volt a hiba forrása. Kb. 1 hónapos a rendszerem, és most merem lekopogni, hogy végre stabil.
AIDA 2 óra stresstest után 5-10-20 perccel idle-ben csontra fagyott (hard reset). Megtörtént, hogy Windows betöltés után 20 másodperccel kifagyott. Valamikor 1-2-8 óra után halt meg youtube-ozás közben, minden szükséges driver megléte ellenére. Gyanakodtam tápra, memóriára, chipsetre, nagypapa korú merevlemezre, AIDA-ra, esetleg a védőföldeléssel lehet valami bibi.
Kikerült a rendszerből a régi, majd 9 éves Samsung F1 1TB vinyó, megcseréltem a RAM modulokat, újrapasztáztam, átnéztem minden csatlakozást, töröltem az AIDA 64-et. (Az 5.97 verzió nem támogatta az alaplapot. Az 5.98-as már okés volt, az OSD panelt használtam előszeretettel, bár a CPU ventilátorok fordulatszámát hibásan jelezte a csökkentett fordulatszám miatt. Ezt mindegyik monitorozó program hasonlóan érzékeli. BIOS-ban ugye N/A fordulatszámon.)
C state kikapcsolva, egy darabig az alaplapi hangkártya is pihent (úgy meg nem tudtam monitor fülest használni mixeléshez), a feszültség értékeket fixen beírtam, csak a processzor van auto-n, 1,36V fölé nem tekeri gyári boost-tal. RAM 1,35V-on 2933MHz-en XMP 2.0-val. BIOS a legfrissebb 1.20-as.Valószínűleg futok majd még egy-két kört a közeljövőben, mert szeretnék egy 4TB-os vinyót. Ahhoz pedig UEFI-be illik telepíteni a Windowst.
-
kireka
tag
válasz
solfilo #3208 üzenetére
Most itt nem értem miről van szó ez egy Overclock teszt, a 2200G-t eredetileg visszafogja a 1100-as IGP órajel, (ami kissé tényleg lassú-szinte fellélegzik 1250-re húzva alapfeszen), nyilván alacsonyabb órajelről sokkal többet fog gyorsulni, mint a 2400g az 1250-es alapról. Valamennyire kéz a kézben jár a memória és a GPU tuning, pl. 10% emelés valamelyiken hasonló eredményt hoz.
Ha a bácsi gépére gondolsz, neki sok ram kellene, nem gyors a böngészés-tőzsdézés munkájához. Legalább 12GB a 8GB helyett esetleg erősebb ssd egy "lomha" 120-asnál.
-
tzsolesz
nagyúr
válasz
GFerr56 #3209 üzenetére
Igen, alapból az integrált gpu-t használja.
A windows után én egyből az alaplapi cuccokat pakolom fel, abból is a legfrissebbet a gyártó honlapjáról letöltve. Onnan csak az videódrivert mellőzöm. Azt pedig az AMD support oldaláról letöltött legfrissebb radeon driverrel nyomatom. -
GFerr56
aktív tag
Hay!
Hamarosan összeállítanám a netezős gépemet, amiben 2400G lesz, X470-el alatta. Kérdéseim:
Nem használok külön GPU-t, alapból az integráltat használja? Márcsak, hogy pl bios-ban tudjak valamit állítani, és lássam is. Utoljára dual-core-os gépem volt így, azzal minden ok volt ilyen szempontból...
Aztán milyen drivereket érdemes (kell) feltelepíteni szűz oprendszerre?Üdv
-
BerserkGuts
addikt
Jó lesz az nagyon jó az időzítése CL13.
Én is 2666-on használtam de CL 14-el és az se volt rossz nem sokkal maradtam alul a többitől de természetesen a legjobb egy 3200MHz CL16 volna de ha nincs más az is elmegy.
Viszont alaplaptól függ mit enged és a tiédet nem ismerem. Az enyém csak 2666-on engedi a ramomat.
-
IO.sys
őstag
válasz
Shin Chen #3205 üzenetére
A megrendelő egy dősebb úr, nem tuningol egyáltalán. Viszont érti a csínját, a régi gépe 20 éves majdnem, de az akkor felhozatalból egy keményebb konfig, öröm volt bontani.
Igazából pörgős irodai gép kéne, ez a lényeg, játszani nem fog, böngészni meg tőzsdézni igen. Ezért gondoltam, hogy az A-s alaplap pont elég, de elhiszem, ha az nem jó.
Monitorok: HDMI és D-SUB.
-
Shin Chen
tag
Ebben az árban már kapni olcsóbb B450es lapot, igaz ezek még elég fapadosak, de ha nem tuningolsz megfelelő lehet bármelyik, a memóriát pedig QVL szerint kell kikeresni. 2933 cl16 a bevált freki többnyire azt hiszem, a többi meg adott.
Általában minimum 2 csatlakozót kapsz, 1 HDMI 1 DVI
Monitorok megvannak? -
Feriboy2
aktív tag
tuningolni azzal nem fogsz tudni, 20 ezer forint az a lap, annyiért már van B350-es is bőven, B450-es lapok is csak 1-2 ezerrel drágábbak. inkább azok közül válogass.
ezek közül az alaplapok közül, csak a B450-esek fogják tutira felismerni a procit, a többi csak akkor ha friss bios van rajtuk. azt meg előre megmondani nem lehet, hogy épp melyik bios verzót tartalmazzák. -
IO.sys
őstag
válasz
cimbi186 #3200 üzenetére
Ez egy netezős, tőzsdézős gép, de azt szeretném, hogy pattogós legyen, nehogy érezni lehessen a szűk keresztmetszetet valahol. Az alaplapra a tippet itt kaptam, mert feltétel a két monitor meghajtása az alaplapról. Ez a kérdés nem annyira egyértelmű, mint kéne, nem találtam a neten választ, csak itt.
Ha tudnám, hogy mondjuk egy ASUS PRIME B350M-K tud egyszerre két monitort, simán jó lenne.
A projekt lényege az olcsóság és a fürgeség, a RAM-nál akadtam el.
Jelenleg így néz ki:
ASUS PRIME A320M-E
Ryzen 2400g
8GB valamilyen RAM
120GB UV400 SSD
Seasonic Eco 430W táp.
Új hozzászólás Aktív témák
- Épített KomPhone R5 4500 16GB RAM 240GB SSD RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD RX Nitro+ 6700XT 12GB Corsair 4000D ASUS ROG 650W
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A16, Samsung Galaxy A26, Samsung Galaxy A36, Samsung Galaxy A56
- AKCIÓ! Intel Core i5 4690K 4 mag 4 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest