- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Jack Hunter: Kínai erősítő vásárlási tippek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Micsurin
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #10161 üzenetére
Fullscreen kell legyél hozzá, borderless sem jó neki jelenleg. Mi a gond a fullscreennel?
---Dupla monitorral mennyire vannak el a 7xxx-ek? Vesztek valamelyest a teljesítményből ha az UW fölé tennék egy kis 24 colos FHD monitort? Főleg game guide-oknak, youtube-nak stb.
Meg mikor HO-zok is egyszerűbb több monitorral UW ide vagy oda. IDE-t (VS, VSCode) szeretem külön képen tárolni.
-
PuMbA
titán
válasz
MasterDeeJay #10155 üzenetére
CP2077 alatt az AFMF2 a legjobb képgenerálásra
A beépített FSR hanyagolós minőségű.
-
PuMbA
titán
válasz
MasterDeeJay #10152 üzenetére
Persze, ez így van. Én is csak 60 fps vagy fölötte kapcsolok képkocka generálást, alatta nem jó élmény
Például Cyberpunk 2077-ben van 60-70 fps-em, erre kapcsolom rá, hogy kihasználjam a 165Hz-es monitorom.
Egyébként 35 fps natívra rá lehet kapcsolni a legtöbb esetben a képkocka generálást, hiszen a Quality felskálázás már megdobja a képkocka számot 60 körülre.
-
SirRasor
addikt
válasz
MasterDeeJay #10152 üzenetére
Pontosan. Minimum 60 FPS kell jó framegenhez Nvidia és AMD vonalon is. A nagyon lassú kártyákat nem menti meg.
-
PuMbA
titán
válasz
MasterDeeJay #10150 üzenetére
A késleltetési számok kint vannak itt a PH-n NVIDIA hírben az egyik képen
Ugyanannyi a késleltetés, mint a sima generálás esetén, hiszen három képkocka generálása esetén is két valós képkockát kell bevárni. A különbség csak annyi, hogy nem 1 képkocka fog generálódni, hanem 3 az utolsó valós képkocka elé.
Két vagy három külön framegen használata esetén persze, hogy a késleltetés az egekben lesz, hiszen a egymástól különböző folyamatok és csomó dolog feleslegesen megy végbe.
-
válasz
MasterDeeJay #10020 üzenetére
Nem tudom amúgy, hogy ténylegesen van-e értelme egy ilyet elkészíteni, mert túl sok a faktor benne. (ilyen területen dolgozom amúgy, 12...20V @360A-ig)
Csak hogy párat említsek: male pin / female terminal anyaga (16...99% IACS), bevonatok (Sn/Ag/Au), female terminal típus (pont-kontakt/rugós), krimpelés vagy forrasztás minősége, kábel (Alu/réz) pontos anyaga, vastagsága és sodrás minősége. És ami ide nem releváns, de nálunk faktor, a PCB oldalon a forraszpontok száma és mérete.Nálunk egy csúcsra járatott hasonló 1x1mm-es (Mini-Fit Jr. 1,14x1,14mm-es, de nem tömör pin) kontakton 10...12A-t át lehet csorgatni, de ehhez mindenből a legjobb kell.
Nyugodtabban aludnék ennek a felénél, minden PC építő bakizásait beleszámítva, ahogy a 150W leosztásával is kijön az a ~4,2A.Note: a PCIE/GPU konnektorban csak 3 pin szolgáltatja a delejt, nem úgy mint az EPS/CPU konnektorban 4pin.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
MasterDeeJay #10012 üzenetére
Mint a 6900xt volt anno.. csak ott nem kelletr biosmod, eleg volt az mpt.. de ugyan ez volt ott is.. ha kitoltad a powerlimitet, jott a kanaan es a nyers ero..
Amugy szepen nyomon lehet kovetni az orajelet, ha megprobalod h csokkented, vagy emeled a tdpt, vagy a feszt terheles mellett.
az a legjobb ha el tudsz erni egy olyan tdp/fesz kombot, ami hofokokban jo, es nem koppan le tdp-ben, akkor nem fogja dobalni az orajelet sem.
a stalker jo hir, koszi
-
válasz
MasterDeeJay #10012 üzenetére
Nem lepődtem meg azon, amit találtál - sajnos -, már az RX6000 széria is power limiten ment.
Nálam is a 7900XTX folyton maxon jár ha elengedem az FPS-t.Szerintem nem érdemes húzni ezeket a kártyákat, hacsak nem az a pár utolsó FPS hiányzik. Gyárilag is bőven az optimum felett mennek, ahogy hackee is tapasztalta, ~5% teljesítmény vesztéssel egy bő 20%-ot lehet fogni a fogyasztáson.
Azért ez messze van az 5-10% tuningtól ami még mindig benne van az egyes nV kártyákban, egy kis Afterburner bűvölés után.Ha jól rémlik neked Vega56 volt, az egy különös chimera. Úgy rémlik a 64-es lapját kapták meg a legtöbb esetben, így nem csoda ha 330W-ig tudtad húzni.
(Amúgy a Strix OC Vega64 kért be anno 280-300W között, 330W-ig engedte a csúszka, de power config moddal voltak akik vízzel hűtve 400W-ig is mentek.)Szegény CP nagyon bénán néz ki ezzel a minden csillogós effekttel. Kicsit egy széjjel moddolt GTA3/SA-ra emlékeztet.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
MasterDeeJay #9709 üzenetére
Egesz szepen skalazodik itt, szepen megvan a cirka 20% a 7800xt-hez kepest.
-
Floyd80
addikt
válasz
MasterDeeJay #9605 üzenetére
Meg a baloldalt én eggyel feljebb csavartam volna fel, ahogy először is próbálta.
Nálam anno ennyire lógott, már riser-rel használom azóta, a tartót a jobb szélén teljesen fel kell tolni és akkor kicsit ki lehet egyensúlyozni, de tény, hogy nem a legjobb.
De lehet 7800XT-hez elég, az fél kilóval könnyebb.
-
Speedy007
őstag
válasz
MasterDeeJay #9578 üzenetére
Vagy vertikálisan helyezed el a kártyát én is így használom persze nem minden ház támogatja vagy vannak olyan videókártya tartók bár ezt csak gigabyte és a lian li esetán láttam de nem tartom kizártnak hogy van ilyen forgalomba amit az alaplap mellé fölé lehet rögzíteni és "belülről" tartja a kártyát. Én nálam is az első 7900XT Nitro-nál a gyári kártya tartót használtam de rohadtul tud sérülni roncsolódni. A második 7900XT Nitro-nál a házhoz kapott videókártya tartót használtam már inkább
-
egera24
tag
válasz
Hálás vagyok a fórumozóknak nagyon. A hetekben tervezek összerakni egy setupot sapphire pulse 7800xt-vel (gigabyte aorus elite ax v2 alaplappal).
Az utolsó GPU-m egy hd 7780 volt, ott nem kellett ilyesmi még. És ha nem olvasom a fórumot, akkor lehet szomorú lettem volna pár hónap múlva
Szóval köszönöm
-
BogyóBP
addikt
válasz
Szerintem meg a vastag kábeleid tolják lefelé. Nem?
-
válasz
MasterDeeJay #9563 üzenetére
Hiába van rajta a merevítő. Ha a kártya a lehetséges 5 irányból (4 oldalt és alul) csak 1,5...2 oldalt van tartva, akkor a PCB fog hajolni, amit a BGA-k nem nagyon szeretnek. (PCI slot se ér végig a kártya mellett)
Régen volt valóban olyan, hogy a backplate-hez van csavarozva egy fém tartó, de 30cm hosszon akkora az erőkar, hogy elhúzza kicsit a gépházat, ami a tápcsati végi saroknál már centis lehajlás lehet. A PCB hajlik, a BGA imádja...
(hasonlóan, ha nem sikerül a derékszög az ajtó keretben, akkor a végeken már szép rés adódik ki)Ha csak 600Ft egy VGA tartó, vagy maradt otthon egy szett LEGO, akkor dobj alá valamit. Rosszabb nem lehet tőle a helyzet.
-
BogyóBP
addikt
válasz
MasterDeeJay #9561 üzenetére
Butaság hogy a ház anyagátol bármi is függene, már a 30k-s kategoriában is van olyan ház ami elég erős ahhoz hogy ne görbitse el az alaplapot. Pl a fractal desing focus 2 G egy elég jó massziv szerkezet de vannak nála drágábbak is amik már pl nem olyan masszivak. Szóval vegyes nagyon a szortiment.
mmdms : Nem tudom pontosan hogy sikerült összehozni ezt a be quiet háznál főleg úgy hogy azok annyira nem rossz házak, lehet rosszul van benne a lap bár azt is kétlem mert elvileg van benne pozicionáló bütyök. A gond valami más lesz, bár én is néztem hogy vannak házak amikbe úgy néz ki mintha a vga ferdén lenne benne de ez inkább gyártáshiba mint pontatlanság nem ettől fog elrepedni a VGA. Ha a lap max nem pontosan van benne jó pozicióban és általában erre figyelek és ezért nem is értem miért nem 2 pozicionáló tartót raknak bele a házakba (1 az általános ez is a függőleges beszerelős buzulás miatt van csak holott teljesen más funkciója kéne hogy legyen). Nemtudom hogy nem fért bele a HDMI kábel a VGA ba vagy mi akadályozhatta, sose találkoztam még ilyen gonddal. -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
MasterDeeJay #9566 üzenetére
A "nagyoknál" most is van olyan kártya aminél van, vagy ha nem akkor a backplate tart..
De a gond a hátul lévő súly.. a 4090 pl. bármennyire is volt merev, masszív, lógott a foglalatban..
-
kopidoo
senior tag
válasz
MasterDeeJay #9566 üzenetére
Sziasztok,
azt figyeltem meg, hogy a CP2077-ben az XeSS jobb képet és teljesítményt ad mint az FSR3. Én csinálok valamit rosszul, vagy ez tényleg így van? Meg tudátok nézni?
A minőségnél pl. a sűrűbb növényzet FSR-nél remeg/vibrál, a rendőrautókon körben a LED mátrix kijelzőn nem olvasható a futó szöveg. XeSS-sel ezek nem tapasztalhatók. -
mmdms
addikt
válasz
Ez a csavarodik a slotba a haz miatt a karik, tok jogos felvetes. BQ pure base 500-am van, ebbe biza jatszanom kellett az alaplap lehuzasakor h picit alacsonyabb pozicioba legyen mert a hdmibe nem tudtam a vga ba betolnia csatit, kitakarta a haz lamellazata. Es ha az egesz el van csuszva az biza csavarni fogja.
-
jimpo
senior tag
válasz
MasterDeeJay #9563 üzenetére
"rosszul tervezett kártyáké"
Ez relatív.Nagy teljesítményű, nagy fogyasztású kártya nagy és nehéz léghűtéssel jár.
Persze lehet kissebb kártyát pl.: GT 1030-at venni, ott nem problémás a vetemedés. PCB vezetősáv repedés és vagy csatlakozó törés. Mondjuk nem kevés kompromisszumot kell kötni, már ami a grafikus teljesítményt illeti.Vagy lehet vizezni, de nem a gyári "játék" vizezett kártyákra kell gondolni.
Igaz kis moddingal az is lehet jó.
Mondjuk ettől függetlenül ott is elcsavarhatják a csövek a kártyát... Meg egy normális blokk sem 100 grammos. -
xtremist
őstag
válasz
Mindet alá kell támasztani akár lóg akár nem. 0 költséggel megelőzhetsz egy óriási problémát.
-
M.T.
senior tag
válasz
MasterDeeJay #9530 üzenetére
Nekem ez így jó lett remélhetőleg nálad is siker meg ha nem is 1 nagy drop a feszültségben.
-
válasz
MasterDeeJay #9523 üzenetére
Oh, sorry, azt nem tudtam, hogy nálad alacsonyabb az alap fesz. Azt hittem ezek a kártyák is el vannak eresztve 1,15...1,2V környékére.
Kérlek ne vedd kioktatásnak, amit írok:
Amikor azt írod, hogy "Superposition alatt nem éri el az 1050-et sem soha", az az én tapasztalatom szerint azt jelenti, hogy egy másik limitbe ütközik a kártya, és nem is tudja magát kifutni.
A legvalószínűbb, hogy fogyasztás oldalról van fojtva, hogy teljesítményben ne érjen a felette lévőhöz túl közel - de ezen a driver-ben lehet segíteni.A másik lehetőség, hogy túl nagy terhelés van a kártyán az egyes tesztekben, így a max órajel + feszültség kombót el se tudja érni.
A procikhoz hasonlóan az új AMD-k - nV oldalról sajnos nincs tapasztalatom - úgy igazítják az órajelet, hogy mindenféle terhelésre a lehető legtöbbet préselje ki magából a GPU, de közben ne főzze meg magát. Emiatt közel sem biztos, hogy egy Superposition-stabil beállítás egy TimeSpy alatt, vagy bármi másik játék alatt jó lesz, mert másképp terheli a funkciós blokkokat. (hasonlóan egy FT32 vs AVX512 teszthez)Ha kérdeznéd, hogyan tovább:
Ha csak UV a cél, akkor nagy hibát nem követtél el, valószínűleg a 60FPS korlát miatt sose leszel a közelébe, de ha egyszer mégis, akkor ne bántsd szegény billentyűzetet...Szvsz érdemesebb inkább az órajel vagy fogyasztás limit oldalról bekorlátozni a kártyát. Egy túlzásba vitt UV-val, ha véletlenül egyszer szüksége lenne a kártyának egy nagyobb órajel lépcső megugrásához, akkor jön majd egy CTD (crash to Desktop).
AMD oldalon a tuning (UV+OC) azzal kezdődik, hogy kitolod a fogyasztás limitet amennyire csak engedi, és ott kezded el az UV-t. A memória órajel és időzítés változtatás meg általában egy go/nogo, elég hamar kiderül majd a tesztek alatt, hogy bírja-e.
Írtam korábban egy UV+OC "dokumentációt" a 6800-hoz, hogy ne csak levegőbe beszéljek.
RX6xxx topik/14965 -
válasz
MasterDeeJay #9519 üzenetére
A 60Hz limit miatt még jóhogy megy a további UV, a kártya szinte unatkozik, ahogy látom.
A baj akkor lesz ha egyszer megszalad az FPS és összeborul a rendszer, pl egy játék menüben mielőtt beállítod a korlátot.
(FPS limitet a játékban érdemes beállítani, mert ugyanez az AMD driver-ben nagyobb frame késést okoz, V-sync szintén no-no.)A fesz csökkentéssel eltolod a teljes fesz-órajel görbét, így a túlzott UV-val vissza fogod fojtani a kártyát. Ezt lehet sose vennéd észre, ha nem futsz bele egy olyan hirtelen terhelésbe aminél elpukkan az AMD driver.
Azt esetleg megnézheted, hogy minden beállítást gyári értéken hagyva mennyire futja ki magát a kártya a benchmark-okban, és összehasonlítod ezt az UV-s eredménnyel.
Ha elengednéd az FPS-t, akkor szinte kizárt, hogy 1050mV alá tudnál menni. Nem volt még itt a fórumban olyan csoda példány.
-
mmdms
addikt
válasz
MasterDeeJay #9502 üzenetére
Ez a vram tök érdekes kérdés, én vr ban szimulátorozok, ahol pikkpakk eléred a vram határát, és valami nem kóser a két gyártó között. Nv-vel sokkal kevesebb vram is elég ugyanolyan beállításokkal, szűmszerűsítem saját tapasztalattal:
adott játék adott beállításokkal 7900xtvel 2750x2750-as felbontáson 18,5-19 GB-vramot megevett, nagy pályákon kicsit többet is. (a vr overlay kiírja a vram használatot, ezt pont így lőttem be) Eladtam, volt itthon egy 2060, evvel 2050x2050-es felbontáson csontugyanavval a grafikai profillal belefér 6 GB-ba. Hogy?? Nem csökkent annyival a pixelek száma mint a két kártya között a 14 GB vram difi. -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
MasterDeeJay #9502 üzenetére
Hát, 1440p-ben megpakolta emlékeim szerint.. De ha nem is az a CoD biztosan, de ott sem volt shutter.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
MasterDeeJay #9492 üzenetére
Lagot nem tapasztaltam 12GB-s 3080-nal, na de majd meglátjuk, ma este tesztelem 7800-al.
-
BogyóBP
addikt
válasz
MasterDeeJay #9486 üzenetére
Nekem is ilyen kártyám van, nekem is van egy kis coil whine én nem támasztottam ki, azért 3 slot egy acél keretben csak tartja jól..Meg aztán a pcie slot is megerősitett, fémkeretes.
-
BogyóBP
addikt
válasz
MasterDeeJay #9461 üzenetére
Értem amit irsz. Nekem most a nitro+ 7800Xt van, viszont nemtudom melyik azon a nem OC bios, mert igazából nem nagyon van rá szükségem. 3 állásban tud állni a kapcsolo gyárilag a legelsőben van, azt hiszem a szoftver által átkapcsolható üzemmod lesz ez.
-
tusi_
addikt
válasz
MasterDeeJay #9461 üzenetére
Ez inkabb arrol szol, hogy a gyartok a "worse case scenario"-ra allitjak be a gyari algoritmust, hogy a lexarabb csip is menjen vele.
Ha te kifogsz egy jot, akkor tudsz elvenni belole es meg mindig stabilan fut.En a 7900xt-met ugy lottem be, hogy pont a gyari - xfx altal megadott erteket - 2535 mhz-t lottem be maxra, igy nem eszik sokat, de foleg nem megy fel a HS 90+ fokra. Sebessegben par %al kevesebbet hoz, de stabilan es huvosen megy.
Venti nalam is le van huzva, asszem 23% on forog terheles nelkul, ennel kevesebbet nem lehet beallitani.
Jot tesz a homersekletnek, mert allandoan megy. -
válasz
MasterDeeJay #9350 üzenetére
Én csak a Pathtracing miatt szóltam, mert kiemelted az eredeti kommentben, ebben elmarad az amd, ezt nem lehet elsumákolni. Azt neked kell eldönteni hogy kell-e, mert nyílván rasterben erősebb lehet az amd.
-
Alogonomus
őstag
válasz
MasterDeeJay #9355 üzenetére
Az egyedüli valódi kérdés a CP kapcsán az, hogy ha legalább az RT-t be szeretnéd kapcsolni, akkor a Radeon kártya esetén a Ray Reconstruction hiánya vajon mennyire fog hátrányként jelentkezni ahhoz képest, ha egy Geforce kártyát használnál. Bő egy év nem volt még komoly hatása, de azóta biztosan csiszolt rajta az Nvidia.
-
xtremist
őstag
válasz
MasterDeeJay #9355 üzenetére
Leginkább azon dől el, hogy mennyire fontos neked a felskálázás minősége. Én amiatt váltottam nvidiára a "gyengébb" gépen.
-
xtremist
őstag
válasz
MasterDeeJay #9353 üzenetére
Szerintem a 4070tiS-el járnál legjobban.
-
válasz
MasterDeeJay #9343 üzenetére
A framgenes 60 fps elég inputlagos lehet. Megnézve az első youtube videot egy 3080 még a 7900xtx-nél is gyorsabb path tracing mellett.
Raszterben teljesen más a kép, de azért írtam hogy nézz utána, mert raytracing és pathtracing amd-n azért nem ugyan az a teljesítmény szint. -
válasz
MasterDeeJay #9329 üzenetére
Jol lattam hogy cyberpunk pathtracing is cel? Mert akkor nem biztos hogy jo lora teszel.
-
Alogonomus
őstag
válasz
MasterDeeJay #9309 üzenetére
Igazából mindegyik gyártó 7900 XT modellje pár százalékos eltérésen belül teljesít, így teljesítmény szempontjából nagyjából mindegy, hogy melyiket választod. Az RDNA3 kapcsán a Gigabyte modellek nem igazán erős versenyzőnek számítanak, ezért is az a legolcsóbb, de ez csak minimális különbséget jelent, amit igazán nem lehet észrevenni.
Személy szerint mondjuk inkább már a Pulse modellt választanám, mert hátha egy kicsit golden(ebb) chip jutott rá, ha már a Sapphire az AMD egyik oszlopos partnere. Valójában viszont biztosan nem biztosítana 5%-kal erősebb teljesítményt a Pulse, szóval az ár/érték maximalizáláshoz biztosan a legolcsóbbat érdemes venni, főleg ha nem akarod kisajtolni a kártyából az utolsó fél százalék teljesítményt is. -
Alogonomus
őstag
válasz
MasterDeeJay #9302 üzenetére
RTX 3080-ról továbblépve a 7900 XT kb 30%-kal komolyabb ereje annyira talán nem jelent majd kielégítő előrelépés a 165 ezer és 300-350 ezres ár különbözetéhez képest. Talán érdemesebb lenne kivárnod a jövő januári CES alkalmával bemutatkozó kártyákat, mert minden jel arra mutat, hogy lényegesen jobb ajánlatok lesznek, ha nem feltétlenül szükséges 16 GB-nál több VRAM a céljaidhoz.
Persze ha a 3080-nal zavaró lett már a microlag, akkor az év végi 2 hét gondtalan végigjátszása talán megérhet kis plusz költséget a januári mondjuk 250 ezres 7900 XT szintű RDNA4-hez képest.Bár alulfeszelni lehet az RDNA3-as kártyákat is, de attól a fogyasztásuk nem csökken, csak a fogyasztási keretükből tudnak úgy magasabbra boostolni. Komoly alulfeszelésre egyébként sem lehet számítani. Alapból 1150 mV az érték, és szerencsés, aki 1100 alá tud menni, 1000 mV magasságában pedig már szinte minden kártya instabillá válik a játékok alatt. Fogyasztást csökkenteni inkább vagy a kártya fogyasztási keretének csökkentésével lehet, vagy a maximális frekvencia bekorlátozásával attól függően, hogy konkrét fps érték a fontosabb, vagy bizonyos fogyasztás/hőmérséklet.
Kártyák közül a Nitro+ és a Merc, amiken vapor chamber van, így azok várhatóan kicsit jobban teljesíthetnek a tökéletesebb hőelvezetésüknek köszönhetően. A szigorúan 35 centibe a Merc szűken fér bele, mert van egy merevítője is, ami 2-3 centit még túllóg rajta, de a többi kártyához hasonlóan a Merc is alátámasztható egy külön tartóval, csak az XFX csomagol egy külön hozzá gyártott felszerelhető merevítőt is, ha a gépházban lenne elég hely hozzá.
-
Gebriel
veterán
válasz
MasterDeeJay #9302 üzenetére
Melyik játékhoz, mihez nem elég a 12GB?
Új hozzászólás Aktív témák
- Motorola G86 - majdnem Edge
- PlayStation 5
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- sziku69: Szólánc.
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen routert?
- Nintendo Switch 2
- Milyen TV-t vegyek?
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Latitude E6530 - i5-3GEN I 4GB I 500GB I HDMI I 15,6" HD+ I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Latitude 5400 - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Dell Latitude E7250 - i7-5GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Asus ROG Strix G713QE - 17"3FHD IPS 144Hz - Ryzen 5 5600H - 8GB - 512GB - RTX 3050 Ti - Win11
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS