Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Petykemano

veterán

válasz poci76 #6973 üzenetére

Gondolkodtam.

Ismerve az AMD jelenlegi hozzáállását és rendelkezésére álló kapacitásait szerintem a következő fog történni:

A zen4 előbb jön (Q3), mint a Raptor Lake (Q4), ezért nagy biztonsággal pakolhatja ki az AMD a szokásos felhozatalt akár a kurrens zen3 fölé:
    Ryzen 9 7950X - 16c: ~$800-900
    Ryzen 9 7900X - 12c: ~$550-600
    Ryzen 7 7800X - 8c: $400-450
    Ryzen 5 7600X - 6c: $300-350
    A magasabb árat lehet indokolni a komoly ST teljesítmény növekedéssel - ami persze tulajdonképpen a mérésekben csak beéri a legerősebb Alder LAke-t, de már csupán 30%-os ST teljesítménynövekedéssel élre ugrik a 7950X megelőzve a brutális fogyasztással hajtott 12900KS-t. Másrészt pedig az IGP-vel.
    A valóságban persze az árakat inkább a kapacitás korlátokhoz igazítják.

Aztán megérkezik a Raptor Lake Q4-ben. Potenciálisan visszaveszi a ST elsőséget és szerintem még akkor is esélyes a MT korona elvételére, ha az AMD kitolna egy all-core 5Ghz-es 16 magos procit. (Most én itt részletes számolásokba nem mentem bele, csak nagyvonalakban vázolom az elképzeléseimet)

AdoredTV leakjei alapján tudjuk, hogy a Bergamo és a GenoaX 2023Q1-ben rajtol. TEhát Q4-ben már gyártani kell a 16 magos Zen4c/Zen4D lapkákat és a 3D tokozást is.
    (Nem biztos, hogy a Zen4 esetén ugyanazt a megoldást fogják látni, hogy rátesznek a tetejére egy szint L3$ kiterjesztést. Hiszen láthattuk, hogy ennek pozitív hatása azért eléggé korlátozott néhány professzionális alkalmazásra és a játékokra, tehát érdemes lehet gondolkodni valamilyen megoldáson, hogy más területen is hasznosítható legyen

Ez azt jelenti, hogy legkésőbb Q1-ben az AMD meg tud jelentetni a Raptor Lake ellen egy olyan terméket, ami a pletykáltaknak megfelelően 24 magos és
    - egyrészről egy 8 magos Zen4 lapkából áll. Ezt lehet cizelllálni egy 3D tokozott L3$-sel a Single/low-thread / Gaming teljesítmény maximalizálására
    - másrészről egy 16 magos bergamo Zen4c/Zen4d lapkából a MultiThread teljesítmény maximalizálására.

Ennek a megközelítésnek az előnye az, hogy nem kell azon gondolkodni, hogy vajon a szubsztráton elfér-e 3CCD és hogy az IOD ki tud-e szoglálni 3 CCD-t. Mert úgy lesz a végén 24 mag, hogy csak 2 CCD van. Mégis a lehetőségekhez képest a ST és a MT is ki van maxolva.

Hátránya persze az, hogy ez egy heterogén architektúra. Legalábbis valamivel heterogénebb, mint az eddigi 2CCD-s modellek. De azért azt ne felejtsük el, hogy egy 2 CCD-s sku esetén a szálkezelőnek eddig is tisztában kellett lennie hogy melyik CCD-n vannak a magasabb frekvenciát elérni képes magok. Persze egy tévedés ebben az esetben legfeljebb 5-10%-os teljesítménykülönbségben, vagy ingadozásban nyilvánult meg. a 3D tokozott L3$-sel rendelkező fullos Zen4 magok és az alacsonyabb órajelre optimalizált Zen4c magok között ennél nyilván lényegesen nagyobb különbség is mutatkozhat.
    Amennyiben ezt el akarja kerülni az AMD, akkor a 24 mag összejöhet úgy is, hogy vágott Zen4c magokat tesz a CCD-re. De ebben az esetben a Zen4c CCD gyártását nem tudja olyan mértékben sűrűségre optimalizálni, mert ha ennek kell kiszolgálnia a single/low thread igényeket is, akkor nem engedheti meg magának, hogy csak alacsony órajeleket érjen el.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés