Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
Új hozzászólás Aktív témák
-
kymco
veterán
válasz
papptibor76 #5769 üzenetére
Az ilyen vegyszert kerülni kellene... (domestos). Az álmos könyvek szerint nem használ az akváriumi bioszférának.
Egyébként nem kell sterilnek lenni takarítás után az akváriumnak... sőt a sterilitás a nitrát/nitrit bontó baktériumokkal is végez, ami az akváriumban kincs... -
Bibby
addikt
válasz
Érdekesen hangzik ez a tömény domestos.
Vagy inkább durvának. Vegyszerrel soha nem szabad akváriumot tisztítani.
-
válasz
Csinálj hozzá biológiai szűrőt!
Ha jól sikerül mindet belőni, akkor nem kell szétszedni egy ekkora akváriumot. Az enyém 112 literes, és már több, mint 1 éve nem nyúltam hozzá.Éri természetes fény is, mert a lemenő nap rásüt, meg fűtés is. És mégse. Egy algám van, zöld pontalga, de anubias levelein csak. Azt meg levágom, és még jobban is nő tőle, ahogy látom. -
rien
senior tag
válasz
papptibor76 #5761 üzenetére
Hasonló gonddal küzdök. Kb. egy éve költözött az akvárium egy megvilágítatlan sarokból, konkrétan ablak és radiátor elé (a lehető legrosszabb helyre...de ez van). A költözés előtt algagondjaim egyáltalán nem voltak. Azóta sikerült beszereznem fonal és pokol algát. A pokol alga jött jóval előbb, de csak és kizárólag tereptárgyon jelentkezett (egy műanyag, egy kő és egy fa tárgyon....ennyi tereptárgyam van, növényt még nem támadott, sem aljzatot). A pokolalga kezelése nálam hypo-s oldattal történik. Most hétvégén került sor rá pl, de csak oldattal. Fél üveg hypo-t használtam el két adagban történő áztatásra (ami durván 15 literes vödrökben történt és utána többszöri forróvizes áztatás és áztatóvíz csere mielőtt a tárgyak visszakerültek az akváriumba).
Reakció: a fekete pokol alga kifehéredett de masszívan a tárgyakon maradt csak színtelenül de pár nap alatt végleg eltűntek. Van ancim, sziámi algaevőm (az eredeti) nem tudom ők voltak-e akik lekajálták a kifehéredett változatukat (amúgy hozzá sem nyúltak pedig én heti max. egyszer adok be algatablettát) vagy maguktól estek le, de tegnapra már teljesen eltűntek. Az én tapasztalatom az, hogy ez egy jó eseti megoldás... a költöztetés utáni évben már másodjára kellett kezelnem ily módon a pokol algát, innen gondolom, hogy csak eseti ami ugyan elég tartós. Most nincs pokol algám, de nem tudom mikor jön újra elő.
Ám az első ilyen hypo-s kíséretkor beraktam a nagyon-nagyon rég áhított, fára kötözött jávai mohámat is hypos kezelésre, csak oldatba, de az erősre sikeredett...és még a hypo-s oldatban kifehéredett (a pokol alga csak másnapra fehéredett ki) és meghalt a jávaim mind egy szálig. Olvastam már, hogy iszonyat túlélő a moha, ősnövény kategária....hát én hiába hagytam meg a nagyobb gyökergumóját nem élte túl a hypos oldatot sem. Szóval szerintem csak óvatosan a hypoval, gyenge oldat legyen!A fonal alga ellen most veszem fel a harcot, remélem sikerrel, de tippeket nagyon szívesen várok mit lehet tenni. Az eddigi életem nem kicsit volt felborulva, de most normalizálódni látszik és sokkal több időm lesz mindenre és én a következőt tervezem: heti 2x-i 30% vízcsere + easy carbo + manuális eltávolítás. Ha ez sem elég, akkor költözik az akvárium, még van egy hely neki, bár nem örülnék neki ha költöztetni kéne mert itt a legszebb, mindenhonnan látni amit szeretnék meghagyni.
-
válasz
papptibor76 #5766 üzenetére
A pokolalgát tudtommal egy hal eszi meg: sziámi algázó. (Vigyázat, hamisítják!!! Keresd az eredetit!)
Nekem ebből van 1 db, igazából kisebb raj lenne az ideális, csak ahhoz nagyobb akvárium kéne. Nálam olyan hatékonyan működött a hal, hogy miután elfogyott a pokolalga, letarolta a jávai mohát, majd a gombmohát is... Először nem értettem, miért keletkeznek gödrök a gombmoha felszínén. De aztán rájöttem.Próbáltam kemikáliát hidd el, és semmi nem használt. Úgy éreztem, hogy kicsit parasztvakítás szaga van a dolognak. Egy kémiát nem próbáltam: állítólag a vízinövények leveleinek 10-20 másodpercre hipóba történő merítése leviszi az algát, és még a növény is túléli, elvileg... Nem tesztelt, csak saját felelősségre!!!
Jól beállított, megfelelő spektrumú megvilágítás, pont elegendő kaja a halaknak, épp elég tápozás, és biológiai szűrő. Nálam ez volt a tuti recept.
-
Bibby
addikt
válasz
papptibor76 #5761 üzenetére
Nekem ők váltak be a legjobban, simán lepusztították az algát, az egyik legjobb ilyen hal.
Új hozzászólás Aktív témák
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Ukrajnai háború
- SONY LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- AKCIÓ! GIGABYTE GA-Z170X-UD3 Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A20e/Samsung Galaxy A40/Samsung Galaxy A04s/Samsung Galaxy A03s
- Samsung Galaxy Z Flip5 5G / 8/256 GB / Gyári független / 12 hó Garancia
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- DDR3 BAZÁR! 8GB 16GB 1333MHz 1600MHz 2400MHz DDR3 memória garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest