- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Ma a Samsung Galaxy S24 FE-re is megérkezett az Android 15-ön alapuló One UI 7.0
- bambano: Bambanő háza tája
- Rák
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Új energia- és akkumulátor-címke az okoseszközök dobozában
Új hozzászólás Aktív témák
-
haunty
csendes tag
Szia!
A Ny i Norge tekstbok + CD-k itt található. Ez ugyanaz a verzió, ami az uztranslations-ön is elérhető, tehát nem 2008-as.
http://www.megaupload.com/?d=HLLALOSW
A Ny i Norge arbeidsbok 2003 pedig itt található:
http://rutracker.org/forum/viewtopic.php?t=3159538
Menj a lap aljára és látsz egy Download című bekeretezett részt. Lesz egy nagy piros link, aminek a neve: Скачать .torrent файл. Erre kell kattintani és felkínálja egy torrent fájl letöltését. Töltsd le és nyisd meg egy torrent programmal, ami majd letölti a pdf fájlt.
Itt tölthető le egy torrent program:
http://www.utorrent.com/downloads
-
haunty
csendes tag
Mindenkitől bocsánatot kérek, aki privit küldött és nem válaszoltam.
Ne küldjetek privit, mert sosem nézem meg!!! Írjatok emailt!
-
haunty
csendes tag
Kreatív norvég - Mit szólnátok 3000Ft/főhöz. Akit érdekel írjon emailt légyszi.
-
haunty
csendes tag
válasz
commendator #387 üzenetére
Fantasztikus képek. Köszi.
-
-
haunty
csendes tag
válasz
mokapici #366 üzenetére
Köszi a felvilágosítást. Visszaolvastam, hogy mit írtam annak idején a #86-ban. Hát igen, én itthonról könnyen ugrálok a véleményemmel, mikor azt sem tudom mi a helyzet, mert sosem láttam. Nagyon könnyen el lehet képzelni azt, amit mondasz. Mindig kényelmesebb a józan észnek ellentmondva azt képzelni, hogy máshol kolbászból van a kerítés és álmodozni. Sajnos gyakran ezt is teszem. Hát igen fel kéne már nőni! Különben azért is voltam szkeptikus azzal a beszámolóval kapcsolatban, mert tudom hogy a média mennyire szereti a dolgoknak csak az árnyoldalát bemutatni.
-
haunty
csendes tag
Akkor én is beköszönök.
-
haunty
csendes tag
válasz
(Darkwood) #348 üzenetére
Teljesen igazad van. Sajnos nem volt időm magyarul is írni, de majd bepótolom.
-
haunty
csendes tag
Én, Gjörn és Arne csináltuk hárman. Ti vagytok az első két regisztráló ollo és Darkwood.
Folyamatosan írogatunk majd mindenfélét, remélem mások is és sikerül valamit kihozni a kezdeményezésből. -
haunty
csendes tag
válasz
pausefrien #343 üzenetére
Helo!
Köszönöm a dícséretet. Még biztos sok apró hiba van, amit fel kell fedezni és ki kell javítani. A dátum nem szándékosan fordított, ez az alapbeállítás. Holnapra megpróbálom kijavítani.
-
haunty
csendes tag
Elkészült a norvég tanulói közösség weboldal, amiről nemrég beszéltem.
Szeretnék mindenkit szeretettel meghívni!www.varnorskole.info
-
haunty
csendes tag
válasz
(Darkwood) #289 üzenetére
Akkor inkább norsk.eu vagy norsk.info, mert a hu-sat regisztráltatni kel és arra nem tudom mennyit kell várni. Igazat megvallva van egy tárhelyem, csak eddig nem tudtam mit kezdjek vele.
-
haunty
csendes tag
válasz
olloczky #282 üzenetére
Örülök az érdeklődésnek!
Drupal lesz úgyhogy tulajdonképpen egy-két héten belül kész van. Úgy gondoltam, hogy mindenki írhat majd saját blogot, meg lesz fórum is. Fejlesztheténk közösen egy nyelvtan könyvet Wiki formában. Van sok anyagom a norvég kultúrához is eredeti nyelven. Bármilyen javaslatot a további funkciókra és minden másra vonatkozóan szívesen vennék. Köszi.
És ha van valakinek ötlete a domain névre azt is meghallgatnám. -
haunty
csendes tag
Érdekelne valakit egy norvégtanuló oldal? Indíthatnánk egyet, ahol mindenki vezethet blogot, közzéteheti saját leckéit, megoldhatja mások leckéit stb. Valaki?
-
haunty
csendes tag
Asztaaaa... Totál zsúfolt lett ez a hely!
Hva skjer 'a?Bocs de képtelenség mindent végigolvasni. Tudja valaki hány ember tanul itt már norvégul?
-
haunty
csendes tag
válasz
(Darkwood) #125 üzenetére
Visszaható névmások (én magam, te magad, stb.)
meg/deg/Dem/seg/seg/seg/oss/dere/seg
A norvégban sokkal több visszaható névmással használatos szó van mint a magyarban. Pl.: ami magyarul leülni az norvégul leültetni magát, ami magyarul felállni, az norvégul felemelni magát.
Jeg vasker meg. (jáj vaszker máj) Az á-t azért nem kell túl hosszan ejteni.
Du vasker deg. (dü vaszer dáj)
De vasker Dem. (di vaszker dem)
Han vasker seg. (han vaszker száj)
Hun vasker seg. (hün vaszker száj)
Den/Det vasker seg. (den/de vaszker száj)Vi vasker oss. (vi vaszker ussz)
Dere vasker dere. (deere vaszker deere)
De vasker seg. (di vaszker száj)Példák visszaható igékre:
å vaske seg (o vaszke száj) mosakodni, megmosni magát
pl. Hun vasker seg hver dag. (Hün vaszker száj ver daag.) Minden nap megmosakszik.å like seg (o líke száj) jól érezni magát
pl. Jeg liker meg her i Ungarn. (Jáj líker máj har i Üngarn.) Szeretek itt Magyarországon lenni.å legge seg (o leege száj) lefeszik, lefekteti magát
pl. Dere la dere klokken ti i går. (Deere laa deere klokken tí i gór.) Tegnap 10-kor feküdtetek le.å reise seg (o rájsze száj) felállni, felkelni
Han reiste seg da hun kom inn. (Han rájszte száj da hün komm in.) Felállt amikor ő bejött.å føle seg (o főle száj) valahogy érzi magát
Føler du deg godt nå at du har sett Frognerparken? (Főler dü dáj gót nó at dü har szett Frógnerparken?) Most örülsz, hogy láttad a Frognerparkot?å sette seg (o szette száj) leül
Hun satte seg ved bordet. (Hün szatte száj ve bóre.) Leült az asztalhoz.å glede seg (o gleede száj) várni valamit
Jeg gleder meg til å treffe deg igjen. (Jáj gleeder máj til o treffe dáj íjjen.) Várom, hogy újra találkozzunk.å kose seg (o kósze száj) jól érzi magát
Jeg koste meg da jeg var i Oslo. (Jáj kóste máj da jáj vaar i Uslu.) Jól éretzem magam, amikor Oslo-ban voltam.å skynde seg (o sinde száj) sietni
Bestefar skynder seg. (Beszetfaar sinder száj.) Nagyapa nagyon siet.å gifte seg (o jifte száj) megházasodni
Kari har ikke giftet seg. (Kaari har ikke jiftet száj.) Kari még nem házasodott meg. -
haunty
csendes tag
válasz
(Darkwood) #123 üzenetére
Sajna a nemzetközi fonetikus abc (IPA) betűi nem találhatók meg a billentyűzetemen, de írhatom magyarul, mint pl:
Det er på norsk. = De ar po nosk. -
haunty
csendes tag
válasz
Thorgunna #120 üzenetére
A könnyebb megértés érdekében nézd meg a Darkwood által írt leckéket.
(#30 #33)Személyes névmások:
A mondat alanyaként / A mondat tárgyaként
jeg (én) / meg (engem, nekem, stb)
du (te) / deg
De (Ön) / Dem
han/hun (ö) / ham/henne
den/det (az) / den/detvi (mi) / oss
dere (ti) / dere
de (ők) / demA De/Dem egy kihalóban lévő forma. Csak az idősebbek használják ill. ha fiatalabbak idősebbeket szólítanak meg.
A den/det (az) használata:
det – általánosságban:
Det er fint at du kommer hjem til familien din.
Jó, hogy haza mész a családodhoz.
det – minden nemű főnév esetén (egyes és többes számban is), ha maga a főnév is szerepel a mondatban:Det var en god film.
Jó film volt.
Det er sengen til Per.
Ez Per ágya.
den – minden esetben, ha hím vagy nőnemű főnévre utalunk és az nincs benne a mondatban:Vi så filmen. Den var om Norge.
Láttuk a filmet. Norvégiáról szólt.
Jeg ligger på sengen. Den står ved vinduet.
Fekszem az ágyon. Az ablak mellett áll.Hasonlítsd össze a kettőt!
Vi så filmen. (Láttuk a filmet.)
Den var om Norge. (Den, mert nincs benne a főnév (a film), de a neme hímnem.)
Det var en god film. (Det, mert bár hímnemű, de benne van a mondatban.)Jeg ligger på sengen. (Fekszem az ágyon.)
Den står ved vinduet. (Den, mert nincs benne a mondatban, de nőnemű.)
Det er sengen til Per. (Det, mert bár nőnemű, benne van a mondatban.)A semleges nemű (et) főnevek esetén mindig a det használatos.
Néhány gyakorló:
Han skriver brevet.
Levelet ír.
Den/Det er på norsk.
Norvégul van.
Den/Det er et norsk brev.
Ez egy norvég levél.Hun ser på TV.
TV-t néz.
Den/Det er stor.
Nagy.
Den/Det er en stor TV-en.
Ez egy nagy TV.Szavak:
kald(t) / hideg (ha et főnevekre vonatkozik, akkor kell a t)
i dag / ma
fin(t) / jó
at / hogy
komme / jönni (főmévi igenév alak; ragozva: kommer)
hjem / haza (mint cél; az otthon úgy van hogy hjemme)
til / hoz, hez, höz
en familie / egy család
var / volt (az er múlt ideje)
en seng / egy ágy
så / látott (a se múlt ideje; se ragozva: ser)
om / ról, ről
ligge / fekszik valahol (főnévi igenév; ragozva: ligger)
på / on, en, ön, ra, re,
stå / állni (főnévi igenév; ragozva: står)
ved / nál, nél,
et vindu / egy ablak
sengen til Per / Per ágya (úgy is lehetne, hogy Pers seng)
skrive / írni (főnévi igenév; ragozva: skriver)
et brev / egy levél
på norsk / norvégul
se på / nézni, ránézni (főnévi igenév; ragozva: ser på)
stor(t) / nagyKérdésekre szívesen válaszolok. Ha valahol hibáztam szóljatok!
-
haunty
csendes tag
válasz
kelneren #114 üzenetére
Hello!
Köszi a sok infót a kreatívval kapcsolatban. A fremmed kap e-t, pl: i fremmede land, fremmede spraak. A sporsmal-nál valószínűleg az van, amit mondasz.
Van egy jó bokmal-english szótár a neten:http://decentius.hit.uib.no/lexin.html?ui-lang=eng&dict=nbo-eng-maxi&checked-languages=N&checked-languages=B
Sok sikert!
-
haunty
csendes tag
Elfelejtettem valamit. Román árakat említed.
Igencsak meglepődtem a minap román ismerőssel beszélgetve. Mondtam neki néhány számot a magyar viszonyokról (persze forintban) ő meg mindíg átszámolta euróra, hogy megértse. Te mért euróban számolsz? - kérdezem tőle.
Hát kiderült, hogy náluk már mindenhol kint vannak az árak euróban is, nem csak leiben. Ő állami alkalmazottként (kezdő hivatalnok) választhatta, hogy euróban kapja a fizetését. Abban kapja és saját vélemény szerint jól keres! Beszél norvégül, hollandul, angolul. Kérdeztem miért nem megy ki. Válasz: itthon is jól keresek, és odakint csak annyival lenne másabb, hogy mindent előről kéne kezdeni. Na meg náluk 2012-ben lesz euró... nálunk mikor is? Már nem emlékszem.
Egyébként az árak ott is a magyar szint körül vannak. Ugyanúgy ahogy mi nem tudunk róluk semmit, ők sem tudnak rólunk. Azt képzelik, hogy mivel Magyarország tőlük kicsit nyugatabbra van az életszínvonal valami olyasmi lehet mint Ausztriában, szóval tőlük sokkal jobb. Szinte nem hitte el, amikor mondtam, hogy ez köszönő viszonyban sincs a valósággal.
Remélem nem untattam senkit, végül is ez nem egy román fórum.
-
haunty
csendes tag
Engem is két dolog fogott meg.
(1) az állítólagos nagy szegénység, lásd lepusztult városok, óvodai-iskolai körülmények, mikor tudomásom szerint Nogvégia a leggazdagabb Skandináv ország, pedig a többieknek se nagyon lehet panaszuk. Az Aftenpostenben olvasom, hogy Oslo-ban nemsokára hidrogénbuszok járnak.
(2) nem szépek a városok... Könyörgöm! És ezt egy magyar mondja? -
haunty
csendes tag
válasz
(Darkwood) #76 üzenetére
Hello! Hogy vagytok?
Darkwood több, mint 6 hónapja nyitotta ezt a témát. (Itt vétettem egy hibát: nem måneden hanem måneder.) Hogy haladtok a norvéggal?
Érdekel valakit egy kis csevej norvégul?
Darkwoodot a zene inspirálta erre, ezért azt hiszem helyénvaló, ha azzal kezdem én milyen norvég zenéket szeretek. Ezek az Arvinger, Burzum és Kampfar.
Minden jót!
Nos, ezt jelentené, de nem garantálom, hogy teljesen helyes nyelvtanilag. (Bár szerintem az.)
-
haunty
csendes tag
Hei! Hvordan har dere det?
Darkwood begynte dette temaet for mer enn seks måneden siden. Hvordan går det å lære norsk med dere?
Hvem er interessert i en norsk konversasjon?
Inspirasjonen til Darkwood var musikken, så å starte med synes jeg at det er hensiktsmessig hvis jeg sier hvilken musikken jeg er glad i fra Norge. Disse er Arvinger, Burzum og Kampfar.
Ha det bra!
-
haunty
csendes tag
Hello
Érdekesnek hangzik amit mondasz. Te különben mit csinálsz odakint?
Én is nem rég tanulom a Norvégot és arra gondoltam nem lenne-e egyszerűbb odakint tanulni, mint itthon könyvekből.
Igaz, hogy a feminine gendre használata vidékiesen hangzik és inkább kerülendő?
Sok szerencsét a vizsgádhoz!
http://media.hiof.no/ -
haunty
csendes tag
A kreatív nyelvtanulás lényege, hogy van egy nagy könyved, amiben két oszlopban mondatok vannak. Egyikben magyarul a másikban ua. a célnyelven. Ugyanezek megvannak hanganyagban. Letakarod a (mondjuk) norvég részt és elkezded átfordítani a magyar mondatokat. Ez megy orrba-szájba.
Így csak a legkitartóbbak tudnak megtanulni egy nyelvet, aki képes napi 2-3 órát ezt csinálni a hét legalább 5 napján. Nekem ez olyan mintha addig verném a fejem az ajtóba, amíg az ki nem nyílik, ahelyett, hogy mondjuk megpróbálnám a kilincset.
A módszer egyébbként nem új (a '40-es évekből származik), de olyan ostoba (szerintem), hogy mindenki elhiszi, hogy az. Attól, hogy valami fura, még nem fog működni. Ha mégis érdekel, hogy milyen, szólj és átküldök neked egy könyvet (ingyen és bérmentve, nem pedig húszezrekért). Hát ez a véleményem. Köszi az érdeklődést! -
haunty
csendes tag
válasz
(Darkwood) #60 üzenetére
Okés. Csak azért gondoltam, hogy talán érdekel, mert a két nyelv nagyon hasonló és angolról norvégra könnyebb a tanulás mint magyarról norvégra. Azért beírom: uz-translations.net - a könyvekhez és www.italki.com, www.sharedtalk.com - ezek pedig on-line nyelvtanuló közösségek, ahol megismerkedhesz anyanyelvűekkel, akik szivesen tanítanak téged. Mind ingyenes.
A kreatív nyelvtanulós cuccot nem ajánlom. Alaposan nézd meg miről van szó mielőtt beleinvesztálsz. -
haunty
csendes tag
válasz
(Darkwood) #57 üzenetére
Örülök, hogy ti is érdeklődtök a Norvég iránt. Ha valakit érdekel írjon és én tudok adni rengeteg segédanyagot (könyvek, audio). Csak az a fontos, hogy tudjatok angolul, mert az kell hozzá.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- Milyen routert?
- Windows 10
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Iqos cigaretta
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Kerékpársportok
- NVIDIA® driverek topikja
- Győr és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- LG 77G3 - 77" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- LG 55C3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest