Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1751) hNor


hNor
csendes tag

Sziasztok! Megcsináltattam az első szemüvegem. Négy évvel ezelőtt egyszer már betévedtem egy szemüvegekkel foglalkozó üzletbe.Akkor nem csináltattam, mert drágálltam a kereteket és annyira nem éreztem még rossznak a szemem. Akkor valami 0,75 cilinderes lencsét kaptam volna, úgy emlékszem azt mondta a szemész hogy nem rossz a szemem csak a cilinder miatt látok rosszul. Most már kevésbé láttam jól, ezért úgy döntöttem csináltatok. A Vision expresst választottam. Saját szemüveggel érkeztem az üzletbe. Olcsóbb lencsét választottam ami 1,5 törésmutató,műanyag lencse, karcálló,és antireflex bevonatú. Azon elgondolás alapján hogy semmi különleges dolgot nem kell tudnia a lencsének, csak jól lássak vele :) Meg első lencsének megteszi... 15e lett a két lencse csiszolással együtt. Lencse adatai Vision expr basic (HP 50N2 7070): jobb. -1,25 /+1,00 /80 /00
bal. -1,50 /+1,00 /92 /0,00
A lencsén a fények visszatükröződései zöldesek.
Furcsa így elsőre.. néha úgy érzem jobban látok vele, néha meg úgy mintha ugyanúgy látnék mint eddig. Mikor felteszem akkor érzem hogy jobban látok sokkal. Előfordulhat olyan, vagy jól veszem-e észre azt a dolgot, mikor fordulok a dolgok betorzulnak egy kicsit, az egyenesek mintha nem mindig lennének egyenesek? :D + mintha az arányok is változnának egy kicsit (szemüvegben és a nélkül).
Ha 1,6 vagy 1,67es lencsét választottam volna, az feltűnően vékonyabb lenne? Így látszódik a lencse széle.
A lencsét úgy rakták bele a szemüvegbe hogy egy kicsit el torzult a keret(a csavaroknál közvetlen), nem venni észre,nem kell nagy dologra gondolni, csak én veszem észre mert előtte sokat nézegettem a keretet :D Ez a torzulás lehet a lencse vastagsága miatt is?( A keret lencsebefogó része titánium)
Pár képet mellékelek.
[a lencse pereme/széle]

[ minimális torzulást próbáltam lekapni ]

üdv. CSH

(#1752) ferkoboy válasza lorcsi (#1750) üzenetére


ferkoboy
aktív tag

Párszor már ugyan leírtam, de íme:
A Hoya HVLL BlueControl gyakorlatilag ugyanazt tudja, mint Essilornál a Crizal Prevencia.
Annyit fűznék még hozzá, hogy a HOYA 3 év garanciát vállal rá -gyártási hiba esetén-, míg az Essilor 2 évet.

Árban is hasonló a kettő.

Üdv: Ferkó

Tudd ki vagy, hová tartasz, s ne feledd honnan jöttél!

(#1753) ferkoboy válasza hNor (#1751) üzenetére


ferkoboy
aktív tag

Üdv!

Máshol ennyiért pl HOYA n=1,50 lencsét kapsz, SuperHiVision réteggel, 2 év garanciával.
Ez valószínűsítem egy normál HMC réteggel ellátott 1,50-ös lencse lehet náluk (Basic.). Ez nálam pl. 1200/db-nál indul...
A keretben meg lehet feszül a lencse, ha a csavarozásnál nem ér össze teljesen. Tehát nem pontos a mérete. Még csiszolnia kellett (illett) volna le belőle a "műhelyes" látszerésznek, ha valóban ezt a hibát látod, mint amit én leírtam.
Az pedig egy másodlagos dolog, de nem elhanyagolható, hogy a lencsét úgy is be lehetett volna tenni ebbe a keretbe, hogy csak hátrafelé - a szemed felé - lógjon ki a vastagabb része a lencsének, s ne előre. (Mert ez utóbbi esetben azért feltűnőbb, jobban látszik, illetve kevésbé is esztétikus. Szerintem.)

- Ferkó

lorcsi - Essilornál a raktári Crizal Prevenciára van most 20% kevezmény. Ezért kb. annyi, mint a "sima".

[ Szerkesztve ]

Tudd ki vagy, hová tartasz, s ne feledd honnan jöttél!

(#1754) hNor válasza ferkoboy (#1753) üzenetére


hNor
csendes tag

Akkor ár/érték arányban nem jártam túl jól.. :)
Nekem is az első gondolatom ez volt, hogy miért nem a hátsó részén lóg ki a vastagabb rész. (sőt van ahol nem is lóg ki hanem bentebb van..) Így kevésbé esztétikus szerintem is, nem így képzeltem el...
Igen jól sejtette, a csavarozásnál nem ér teljesen össze a keret. Bár én eddig úgy gondoltam hogy ezt a csiszolási műveletet manapság 100%-osan gép csinálja. Ezért a lencse tökéletesen illeszkedik a keretbe.

Köszönöm a felvilágosítást!

üdv. CSH

(#1755) ferkoboy válasza hNor (#1754) üzenetére


ferkoboy
aktív tag

Szia!

Igen, gép csinálja. De a gépet:
- 1. pontosan be kell állítani
- 2. felügyelni kell. És szükség esetén korrigálni, ha valami nem 100%-os.

Üdv: Ferkó

Tudd ki vagy, hová tartasz, s ne feledd honnan jöttél!

(#1756) lorcsi válasza ferkoboy (#1752) üzenetére


lorcsi
veterán

direkt rákeresztem a 'prevencia' szóra, de nem sok találatot dobott

érdekes ez a garancia, mert ahol ezt a 20%-ot kaptam mutattak egy hoyat, ami félév után dobta le az egyik réteget

(#1757) ferkoboy válasza lorcsi (#1756) üzenetére


ferkoboy
aktív tag

Valószínűsítem, hogy annak a cégnek, ahol ezt mutatták neked, jobban megéri az Essilort eladni, mint a HOYA-t. Ugyanis nekem pozitívak a tapasztalataim mindkét gyártó rétegeivel.
Nagyon ritkán azért persze előfordul itt-is és ott-is gond, de ez esetben szó nélkül cseréli is a gyártó. Pont ezért van a garancia. Legyen ez 100-ból egy eset (ettől azért ritkábban fordul elő), de akkor is ott van a tudat, hogy 2-3 éven belül ha probléma lenne, akkor nem lesz ablakon kidobott pénz a lencsére fordított összeg.

Van olyan gyártó is, ahol nem 100/1 az arány, hanem 1 év múltán 100/60-80... ami tipikusan az olcsó húsnak...esete.

De vedd azt, ami neked szimpatikusabb. Én "csak" a saját tapasztalataimat tudom megosztani.

Tudd ki vagy, hová tartasz, s ne feledd honnan jöttél!

(#1758) fanci


fanci
tag

Sziasztok!

Egy hete csináltattam szemüveget de valami probléma lehet,mert a jobb oldalon tökéletes viszont a bal oldalon éles de egy picit "szellemképes" a kép.
Vissza lehet vinni a szemüveget ezzel a problémával? Tudnak vele valamit csinálni,vagy csak a lencse cseréjével oldható meg a probléma?

(#1759) ferkoboy válasza fanci (#1758) üzenetére


ferkoboy
aktív tag

Valószínüleg csak a lencse cseréjével orvosolható a probléma. Azt javaslom vidd vissza ha elégedetlen vagy. Biztosan nem fognak tudni segíteni, ha nem jelzed, hogy gondod van.

Tudd ki vagy, hová tartasz, s ne feledd honnan jöttél!

(#1760) Exom


Exom
tag

Elkészült az Essilor Prevencia lencsés szemüvegem.
Ha van érdeklődő, akkor egy hét múlva írok róla beszámolót.

(#1761) McReay


McReay
aktív tag

Sziasztok!
Szemüveg vásárlás előtt állok és szeretném kikérni a véleményeteket, hogy hol érdemes készíttetni. 3 fontos szempont van:
-értelmes keretek között lehessen válogatni
-ne kérjenek el horribilis összegeket a szemüvegért
-a számla kiállítását tudjuk megbeszélni

Samsung Galaxy Note 8 --- Honda CBR 600 F4

(#1762) kew válasza Exom (#1760) üzenetére


kew
senior tag

Engem érdekelne majd! Prevencia vagy Blue Control lenne nálam is a két befutó, de még nem döntöttem :)

(#1763) bringasisti


bringasisti
őstag

Üdv. Komoly gondom akadt és tanácstalan vagyok. Rendeltem szemüveget a Optic World Budapesti üzletében. Elmondtam hogy olyan minőségű multifokalis szeretnék mint ami rajtam van. 138 ezerért megszámolták. Mikor felpróbáltam akkor szembesültem hogy az ígerettel szemben a látócsatorna keskenyebb mint a régi szemüvegnėl és az olvasó lencserėsz függőleges irányba csak két sor olvasását teszi lehetővé fejbólintás nélkül. Nem vettem át, kérdezni szeretném hogy van valakinek tapasztalata hogy mi a megoldás? Ez az ötödik multifokális szemüvegem, fel akarták ajánlani 21nap megszokás garancia esetére egy másik lehetőséget de megmondták hogy az egy minőséggel gyengébb lencse, vagy tegyek rá 150ezret és személyre szabott szemüveget kapok. Ha tudtok segítsetek. Köszi.

BENEFON DELTA--------N8

(#1764) kew


kew
senior tag

Csak érdekességképp: Tegnap bementem egy Vision Expressbe kereteket nézegetni, közben ugye jött egy eladó segíteni tukmálni az árukat :) Kérdeztem, milyen lencsékkel adják alapból a szemüvegeket, mondta, hogy Hoya-t használnak. Ó mondom az remek, és megkérdeztem milyen áron lenne egy alap Hoya lencse Blue Control réteggel. Kerekedett a szeme, hogy mivel? Mondom Blue Controllal. Erre mondja, hogy ő még arról nem hallott, de megkérdezi. Majd visszatért két perc múlva, és mondta hogy olyat ők nem árulnak :U Na mondom jólvan, akkor köszönöm, és kijöttem.
Kicsit érdekesnek tartom, hogy ennyire hozzánemértő eladókat hogy lehet oda betenni, azt meg méginkább, hogy egy ilyen keresett réteget hogy hogy nem tudnak alkalmazni egy hoya lencsén, ha már azt árulják?

[ Szerkesztve ]

(#1765) bringasisti válasza kew (#1764) üzenetére


bringasisti
őstag

Én úgy tudtam hogy csak sajátmárkás lencséket forgalmaznak

BENEFON DELTA--------N8

(#1766) Exom válasza kew (#1762) üzenetére


Exom
tag

Élménybeszámoló Essilor Prevencia lencsés szemüvegről.

Azért írom, hogy segítsek azon sorstársaknak, akik érdeklődnek az új lencsék után, és nem találnak semmi tapasztalati infót róla. (én is így voltam vele.)

Egy hete használom az új szemüvegemet.

A szemüvegkeret SPIRIT márkájú. A lencse Essilor Prevencia. A teljes készítési költség 60000 Ft.
A garanciakártyán a készítő nevét satíroztam ki, mert nem reklámozni szeretném őket, ha nem a forumozókat segíteni.

Az első pozitív tapasztalatom, hogy a lencse bevonata elég jó víztaszítónak tűnik. Konkréten jobb mint eddig bármelyik szemüvegemé, mivel egy mosogatószeres tisztítás után gyakorlatilag nem marad rajta vízcsepp. A lencsével teljesen jól látok, a szélein is teljesen tiszta és torzításmentes a kép.

Ez a lencse 1,6 -os törésmutatójú, a korábbi 1,67 -es volt. A legnagyobb vastagsága az új lencsének 3,5 mm, a réginek 3,1 mm. (Tolómérővel mérve). Ezt azért tartottam fontosnak leírni, mert a szemüveg készítők igyekeznek a nagyobb (drágább) törésmutatójú lencsére rábeszélni, emiatt én is féltem attól, hogy ez majd esetleg valami brutál vatag lencse lesz. És arra a kérdésre, hogy mennyivel lesz vastagabb az olcsóbb, soha nem adtak konkrét választ. (függ ettől meg attól... stb..) Aki megnézi az árlistákat, azt láthatja, hogy a nagyobb törésmutatójú lencsék lényegesen drágábbak.

Szóval -3,5 es dioptriánál a vastagság különbség 0,4 mm, azaz kb 10 % az 1,6 és az 1,67 *es lencse között a lencse legvastagabb pontján mérve.

Nézzük a Prevencia bevonatot. Aggódtam, mert korábban egy fórumtárs panaszkodott a lila foltokra. A lila foltot én is látom, de csak akkor vehető észre, ha a fény a szemüveg belső felületére esik, azaz a hátam mögül jön a fény. DE! számomra egyáltalán nem zavaró ekkor sem. Ha normál módon elölről érkezik a fény, akkor semmiféle lilaság nem látszik.

Kívülről szemlélve (mint egy beszélgetőpartner) egyértelműen látszik a kékeslila, szokatlan szín. Szokatlanul erős intenzitással.

A szemüveggel még nem vezettem éjszaka, emiatt nem tudom, hogy ott hogyan viselkedik.

Viszont használtam elég sokat számítógép előtt. Úgy tűnik, az új lencse jobb mint a régi (lényegesen magasabb árfekvésű 1,67-es Essilor Aszférikus közel dupla ennyibe kerülő) 5 éves lencsém.
Hosszú, (8 - 10 óra) számítógép használattól kevésbé fárad el a szemem, mint a régi lencsémmel, és ez a lényeg. (azért csodára nem kell számítani, de tényleg jobb vele mint nélküle)

Felvetődött még a Hoya Blue Control is, mint választási lehetőség. Úgy tudom a Hoya 3 év garanciás, az Essilor 2. Én mégis ezt választottam, amit nem tudok megindokolni. (talán ezért mert nem volt még Hoya lencsém)

Összesítve örülök, hogy ezt választottam!

Egy dologra azért szeretném felhívni minden új lencsés (ez nem csak a Prevenciára vonatkozik, hanem minden új lencsére) szemüveg használó figyelmét. És ez pedig a hőhatás!
Nekem sikerült már 2 lencsét is kinyírnom ilyesmivel, és ekkor a lencse felületén mikrórepedések keletkeznek, amik nagyon zavaróak tudnak lenni. A lencse teljesen eldobható lesz miatta. Ráadásul ez nem garanciális hiba.

Mitől tud ilyen keletkezni:
- Hajszárítás
- mosogatógépből kicsapódó hő
- sütőből kicsapódó hő
- főzés során a tűzhelyből felszálló hő
- autóban hagyott és túlmelegedett szemüveg
- tábortűz
- és összességében minden hirtelen fellépő nagy hőmérséklet változás, legyen az hideg vagy meleg.

[ Szerkesztve ]

(#1767) madgie válasza kew (#1764) üzenetére


madgie
titán

Én nem szeretem ezeket a lilás-sárgás slágerrétegeket, sokkal inkább egy HVLL.

(#1768) bringasisti válasza Exom (#1766) üzenetére


bringasisti
őstag

Köszi az értékelés, de egy gondolat: sajnos a hőhatást kicsit lazán kezelik a gyártók, és olyan kritériumokat adnak meg ami kicsit durva. Az hogy a gőz kicsinálja a lencsét arra könnyű hivatkozni, de mi van akkor ha a fényre sötétedő lencsével a nyári melegben letekerek 150 kilométert. Nekem behalt egy korábbi szemüvegem, persze azt mondták hogy sütőbe dugtam a fejem

[ Szerkesztve ]

BENEFON DELTA--------N8

(#1769) ferkoboy válasza bringasisti (#1763) üzenetére


ferkoboy
aktív tag

Keress meg privátban részletekkel! Hátha tudok segíteni...

Üdv: Ferkó

Tudd ki vagy, hová tartasz, s ne feledd honnan jöttél!

(#1770) ferkoboy válasza Exom (#1766) üzenetére


ferkoboy
aktív tag

Szia!

Egy pontosítás:
Csak akkor tudod objektíve összehasonlítani a két lencse vastagságát:
1. Ugyanabba a keretbe került. (ugyanaz a keretszélesség ill. a pupillatávolság is, amire készült)
2. Ugyanolyan a két lencse dioptriája (beleértve az esetleges cylinder nagyságát és tengelyállását is!).

Üdv: Ferkó

Tudd ki vagy, hová tartasz, s ne feledd honnan jöttél!

(#1771) Exom válasza ferkoboy (#1770) üzenetére


Exom
tag

Igazad van, de az én problémám az volt, hogy az általam ismert optikusok az égvilágon semmi kézzelfogható dolgot nem mondtak arra, mennyit is jelent az 1,6 kontra 1,67 törésmutató a szemüveg lencse vastagságban. Ha megmondják, hogy ez a jelenlegi szemüvegemre és dioptriámra vetetve 0,4 mm jelent, akkor egy pillanatig sem gondolkodtam volna azon hogy ki akarok e fizetni 10000 Ft / lencse felárat.
Ebben gondoltam segíteni azoknak akik elolvassák egy laikus véleményét.

(#1772) madgie válasza Exom (#1771) üzenetére


madgie
titán

Gondolom azt várod, hogy a régi keretedet szétszedjék, tapogassák le az opsys-en, majd a kapott értéket valami tenyérjósló módon vetítsék át százalékosan egy tök más keretre.

Nem lehet mindenre azt mondani, hogy XY %-kal lesz vékonyabb, ez ennél azért kicsit bonyolultabb.

(#1773) majnz


majnz
tag

egy két optikában van 1:1 méretarányú keresztmetszeti minta. nekem több helyen is mutatták már.

egy üveglapra rá van nyomva egy bizonyos dioptria, és az x féle törésmutatóval,

valami hasonló módon

Ne búsulj Pöcök! Megtettük amit kőőő!

(#1774) balazsbence válasza Exom (#1771) üzenetére


balazsbence
senior tag

Azért nem tudtak mondani kézzel foghatót, mert egy keretbe illesztett lencsénél nem lehet. Csak abban az esetben, ha a keret ugyanaz, és értékekre is.

Ha másik keretet választasz, esetleg a pupillád feljelölik, míg a másikon nem, már akkor lehet eltérés. Ha csak abba belegondolsz, hogy egy mínuszos lencse ugye kifelé vastagodik, akkor egy szögletes keretben alul, illetve felül általában ugye vékony, orr,illetve halánték felé viszont vastagodik.Jellemzően sarkoknál a legvastagabb.

Ezzel szemben ugyanaz a dioptria ugyanolyan pdre elkészítve egy ovális keretben teljesen máshogy néz ki. Pl egy Lennon, vagy mostanság Harry Potter formájú mondhatni kerek szemüvegben lehet, hogy egy -6,00 dptr lencse szebb lenne ugyanabból a törésmutatóból, mint ami a tiéd.
Főleg ha a lencse optikai középpontja éppen a keret középpontjára esik.

Ezért nehéz összehasonlítani..
Az, hogy egy nyers lencse milyen vastag egy ilyen képen, amit linkeltek, iránymutató valamelyest, de lecsiszolva nem fedi a valóságot. 2 keret közt 1 mm eltérés is számít! :R

[ Szerkesztve ]

(#1775) negyedes


negyedes
addikt

sziasztok megkaptam az elso szemuvegem.

-0.25 -2.25 cilinderel
-0.75 -2.0 cilinderel

nagyon furcsa es szedulok vele. eleg rossz elvemeny. kicsit torznak latom a vilagot, melysegerzetem alig van.

ez normalis? meddig tart a hozzaszokas?

Három dolog biztos az életben: az adó, a halál és az adatvesztés. - Baráth Gábor

(#1776) ferkoboy válasza negyedes (#1775) üzenetére


ferkoboy
aktív tag

Igen, normális lehet.
Legrosszabb esetben 2-3 hét a megszokás.
Próbáld azért minél többet viselni. Ha így sem lenne jobb 3 hét elteltével, akkor menj vissza nyugodtan.

Üdv: Ferkó

Tudd ki vagy, hová tartasz, s ne feledd honnan jöttél!

(#1777) sihaya


sihaya
újonc

meglepően amatőr kérdés következik: meglévő szemüvegen be tudják mérni a lencse törésmutatóját? sajnos elhagytam a Hoya lencsém garikártyáját, és évekig csináltattam úgy szemüveget a 15 éve megszokott optikusomnál, hogy nem tudtam róla, létezik különféle vékonyítás (nekem mindig tökéletes volt, nem is érdekelt), de most az új helyen az eladó majdnem elájult mikor megmondtam, hogy nekem gőzöm nincs ez milyen... elég nagy dioptriájú lencsék, 7 és 9, és ha nem muszáj, nem akarnám hogy rám sózzanak ennél "vékonyabbat" mint ami most van, jókora felárért (így is borsos lesz).
köszi a válasz előre is!

(#1778) Rison77


Rison77
senior tag

Hát a Hoya-val eddig nem sok jó tapasztalatom van. Eddig egy elég olcsó vision express noname szemüvegem volt, gondoltam most nézek kicsit komolyabb lencsét. Hoya nulux active lett a befutó bluecontrol-al. Körülbelül 1 nap hordás után előjött az hogy ha egyenesen nézek akkor elmosódnak kicsit az élek , ha balra fordítom úgy 1 cm-t a fejem, akkor minden tökéletes. Visszavittem a szemüveget, jól mértek be mindent, vissza a gyártónak. Cserélték a lencsét, újramérés minden jó. Ma ismét elkészült a szerkezet, hazaérve leülök a monitor elé egyből előjön,hogy egyenesen tartva a fejem mosódik a bal oldalt, de pont annyira, hogy a szememen is érzem, ahogy jobban igénybe veszem mint a jobbat, és ha ugyanúgy kicsit balra fordítom a fejem, a megerőltetés megszűnik és tökéletes a látás. Esetleg valakinek van ilyen jelenséggel tapasztalata? Ez megszokás kérdése, vagy egyszerűen valami nem stimmel megint?

(#1779) ferkoboy válasza sihaya (#1777) üzenetére


ferkoboy
aktív tag

Szia!

Bemérni lencséről elég nehéz a törésmutatót.
Ellenben lehet kalkulálni pontos vastagságot adott törésmutatók esetén, ha megvan a kiválasztott keret, te is jelen vagy (pontos PD ill. PM [pupilla-magasság] ismeretében), és az adott üzletben is van egy Tracer, ami kapcsolatban van valamely gyártóval. (Nem minden üzletben van erre lehetőség, de azért nem is lehetetlen vállalkozás előre pontosan megmondani, hogy melyik lencsét választva mi lenne a kapott végeredmény a vastagság tekintetében.)
Megkereshetsz privátban, ha gondolod!

Üdv: Ferkó

Tudd ki vagy, hová tartasz, s ne feledd honnan jöttél!

(#1780) ferkoboy válasza Rison77 (#1778) üzenetére


ferkoboy
aktív tag

Gravirjelek alapján visszajelölve a lencsét, majd feltéve a keretet - s az alapján is visszajelölve- nézték meg, hogy tényleg minden stimmel?

Ha igen, s feltételezzük, hogy valóban pontos az elkészítés, akkor azért még számításba vehető HETEROPHORIA megléte is. Gondolom a vizsgálat nem Polatesztes volt.

E kapcsán azért megjegyezném, hogy nem mindenki alkalmas többfúkuszú lencse viselésére. A kérdés itt nálad az, hogy volt e értelme egy rétegről indulva rábeszélni téged egy lencsetípusra...

És nem az okozza a bajt, hogy ez történetesen egy HOYA lencse (nem valószínű, hogy rosszul gyártották volna le)Mert azért te csak ezzel indítottad a hozzászólásodat, na meg hát-tal...

[ Szerkesztve ]

Tudd ki vagy, hová tartasz, s ne feledd honnan jöttél!

(#1781) Rison77 válasza ferkoboy (#1780) üzenetére


Rison77
senior tag

Igen, valami minta alapján felrajzolták a szemüvegre megnézték, és stimmelt. Ezután újra vizsgálták, hogy jó e a dioptria, és avval se volt gond. A vizsgálati lencsékkel semmilyen ilyesfajta probléma nem jött elő, gondolom már avval is előjött volna ha ilyen rejtett kancsalságom lenne. Tegnap újra visszavittem, megnézték minden stimmelt megint. Az üzletben dolgozó Optomerista is érthetetlenül áll a problémám előtt, nem hallott még ilyenről. Csak azt tudta tanácsolni, hogy várjunk 2 hetet a megszokással. Egyenlőre én így ahogy látom a helyzetet, nem tudom mi javulhat 2 hét alatt. Hozzá romlik a szemem, és már észre se fogom venni, hogy a bal oldal homályosabb mint a jobb? Annyi idegesít benne tényleg, hogy tényleg egy nagyon kicsit balra fordítom a fejem, akkor teljesen korrekt lenne minden, csak így a fejtartás nem valami kényelmes, meg ugye reflexből mindig visszaállítom egyenesbe.

(#1782) ferkoboy válasza Rison77 (#1781) üzenetére


ferkoboy
aktív tag

1. Tévedés! A heterophoria nem fénytörési hiba. És nem is okvetlen rejtett kancsalság. Létezik úgynevezett szögeltéréses binokuláris látás...
A többfókuszú lencsék használata előhozhatja az ilyen rejtett eltéréseket. Ez egy normál vizsgálattal nem kimutatható, ellenben egy Polateszt fényt deríthet erre.

Éppen ezért nem mérvadó az, hogy próbakeretben nem volt vele bajod. Ugyanis az biztosan nem egy többfókuszú lencse volt.

2. Nincs mihez hozzáromlani a szemednek! Ez egy nagy butaság.
Ha felveszek két különböző talpmagasságú papucsot/cipőt a két lábamra, attól nem lesz egyik lábam sem rövidebb, sem hosszabb mint a másik. Ha leveszem, minden változatlan lesz.

3. Visszajelölés - egyenes előre tekintésnél, váltott takarással történt e?

És az egyfókuszú lencsék kevésbé érzékenyek a pontatlan becsiszolásra. (lásd: régi szemüveged)

Szerk:

" Annyi idegesít benne tényleg, hogy tényleg egy nagyon kicsit balra fordítom a fejem, akkor teljesen korrekt lenne minden, csak így a fejtartás nem valami kényelmes, meg ugye reflexből mindig visszaállítom egyenesbe." - ez alapján még mindig az a legesélyesebb, hogy a bal lencsét csiszolták be rosszul (vagy már eleve is rosszul jelölték fel a pupilládat (hogy hová kellene esnie a lencse optikai tengelyének)). - valószínűleg a bal oldali lencsénél mérhető PD kisebb mint kellene. [az elmondottak alapján]

[ Szerkesztve ]

Tudd ki vagy, hová tartasz, s ne feledd honnan jöttél!

(#1783) Rison77 válasza ferkoboy (#1782) üzenetére


Rison77
senior tag

Értem, köszönöm a választ. Ez a váltott takarás nem volt meg a feljelölésnél. Igazából nem hiszem, hogy másodjára is sikerült volna rosszul feljelölni, becsiszolni vagy igen?. Miután kész lett itt is felrajzolta a mintát, és stimmelt. Érdemes megvárni a 2 hetet vele hátha tapasztalható javulás, vagy itt egyértelműen nem stimmel valami?

[ Szerkesztve ]

(#1784) balazsbence válasza Rison77 (#1783) üzenetére


balazsbence
senior tag

Ha egyszer sem történt oldalankénti feljelölés, akkor nagy valószinüséggel az lesz a gond!!

(#1785) ferkoboy válasza Rison77 (#1783) üzenetére


ferkoboy
aktív tag

Akkor mint előttem is írták, csak sikerült belebotlanod egy nem túl hozzáértő "kollégába"...

Kérj ki egy független szakmai véleményét is. (És személyesen. Távgyógyításban nem vagyok jó.)

Tudd ki vagy, hová tartasz, s ne feledd honnan jöttél!

(#1786) Rison77 válasza ferkoboy (#1785) üzenetére


Rison77
senior tag

Egész hétvégén rajtam volt a szemüveg, már teljesen hozzászoktam, viszont a bal homályosodás egyáltalán nem kezdett szűnni. Személyesen azt az optikát kerestem fel amit még privátban ajánlottál.

(#1787) ferkoboy válasza Rison77 (#1786) üzenetére


ferkoboy
aktív tag

Egy ismerőst mondtam feléd ugyan, de hogy ne tudnának pontosan feljelölni egy szemüveget? Azt kicsit furcsállom. Jó lenne azért látni ezt személyesen is.
Esetleg valami spéci készülékkel (szoftver/kamera) jelölték fel (legalább 5méter távolságból)? Vagy hagyományosan veled szemben állva filc-tollal?

Tudd ki vagy, hová tartasz, s ne feledd honnan jöttél!

(#1788) Rison77 válasza ferkoboy (#1787) üzenetére


Rison77
senior tag

Velem szembe leüléssel kb 1 méterre, és bal/jobb szemébe kellett néznem így jelölte be filccel.

(#1789) ferkoboy válasza Rison77 (#1788) üzenetére


ferkoboy
aktív tag

Igen, az már nem rossz, de miközben a jobb szemeddel az ő bal szemébe néztél, a közben nem takarta el a bal szemedet?

Tudd ki vagy, hová tartasz, s ne feledd honnan jöttél!

(#1790) Rison77 válasza ferkoboy (#1789) üzenetére


Rison77
senior tag

Nem volt ilyen.

(#1791) Rison77 válasza ferkoboy (#1789) üzenetére


Rison77
senior tag

Egy ilyen nulux active lencsénél láthatóak az átmenetek mint úgy általában a multifokális lencséknél? Vagy ha fejmozdítás nélkül körbenézek a belátható teren belül, akkor mindenhol tiszta képet kell hogy kapjak?

(#1792) ferkoboy válasza Rison77 (#1791) üzenetére


ferkoboy
aktív tag

Érzékelhető az átmenet. Lefelé tekintve közelre élesebb, a lencse alján át nézve viszont távolra romlik az élesség.

Tudd ki vagy, hová tartasz, s ne feledd honnan jöttél!

(#1793) Rison77


Rison77
senior tag

Értem, kipróbáltam és látom, a bal oldalt mindenhol ugyanúgy homályos. Úgyhogy azt hiszem nem fogok vele várni 2 hetet, mert ez szerintem egyértelműen nem megszokás kérdése. A lencsét újra lehet csiszolni a megfelelő pozícióval a keretbe, vagy ehhez megint egy új lencse szükséges?

[ Szerkesztve ]

(#1794) ferkoboy válasza Rison77 (#1793) üzenetére


ferkoboy
aktív tag

Új lencsével megoldható csak a dolog.

Tudd ki vagy, hová tartasz, s ne feledd honnan jöttél!

(#1795) Rison77 válasza ferkoboy (#1794) üzenetére


Rison77
senior tag

Az jó lesz. Milyen tapasztalatod van a Hoya-val kapcsolatban garancia téren? Mennyire szoktak rugalmasak lenni, többszöri reklamálás terén? Főleg így, hogy valószínűleg egyáltalán nem ők hibáztak, már első alkalommal sem.

(#1796) ferkoboy válasza Rison77 (#1795) üzenetére


ferkoboy
aktív tag

HOYA-val nincs rossz tapasztalatom. Ellenben itt szerintem minden inkább az adott üzleten fog múlni...

Tudd ki vagy, hová tartasz, s ne feledd honnan jöttél!

(#1797) Rison77 válasza ferkoboy (#1796) üzenetére


Rison77
senior tag

Visszavittem a szemüveget, újravizsgált, minden jó volt. Felvetettem neki ezt a rejtett kancsalságot, felrakott ilyen pötty alatt plusz jel táblákat, felrakta a szűrőket, és a plusz jel elmozdult balra. Most el lettem küldve egy polatesztre ami gondolom nem 2 Ft lesz, és ha megvan az eredmény menjek vissza. Szóval ha szerintük jól van becsiszolva a lencse, és homályos a bal oldalt, de ha elfordítom a fejem 5 fokot, és tökéletes lesz a kép, akkor biztos, hogy prizmás korrigálásra lesz szükségem? Azzal indokolták a lehetőségét, hogy az előző szemüveg nem adta meg a pontos korrigálást a szememnek hanem a 2 dioptriát próbálták egyensúlyba hozni, most viszont megkaptam a teljes korrekciót, ez miatt jöhetett elő ez.

[ Szerkesztve ]

(#1798) ferkoboy válasza Rison77 (#1797) üzenetére


ferkoboy
aktív tag

Ez több összetevős dolog.
Erre fel mondtam, hogy sokszor a többfókuszú lencsék viseletével jönnek elő ezek a problémák.
Kihez küldött polatesztre? Jöhet privátba is.

Tudd ki vagy, hová tartasz, s ne feledd honnan jöttél!

(#1799) bringasisti válasza ferkoboy (#1798) üzenetére


bringasisti
őstag

Nekem amiről beszéltem egy kamerával fényképeztek le, és most hogy másik szemüveget csinálnak egy fehér műanyag lapot tették a lencsére mikor mereven előre néztem élével felém, aztán egy másikat ugyanúgy. De hogy mit mérték nem tudom?

BENEFON DELTA--------N8

(#1800) ferkoboy válasza bringasisti (#1799) üzenetére


ferkoboy
aktív tag

A pupillád helyzetét a szemüvegkeretben, váltott takarással. (Remélhetőleg nem mozdultál el miközben oldalt váltottak a fotózásnál.)

Tudd ki vagy, hová tartasz, s ne feledd honnan jöttél!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.