Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Kell-e manapság egérpad vagy sem?
- sh4d0w: Kalózkodás. Kalózkodás?
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Pajac: 27 ezer kilométerrel közelebb, mint átlagosan
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nem vagyok én mester, nálam sokkal jobb linuxosok is vannak.
Egyébként nem túl sok nap múlva töltöm be a 38-at, azt is levonhattad volna következtetésül, hogy vén trotty
Ti egy dologból fogtok kimaradni: milyen az, amikor még a hálózat is meg a linux is hardcore dolog abban az értelemben, hogy nincs szines szagos telepítő, másik gépen kell keresztfordítani a kernelt, úgy kell mindent odataszigálni a diszkre. Meg a hálózat összerakásából is sokat lehetett tanulni anno. Ha az ember ott van a kezdeteknél, akkor sokat tanulhat az alapokról.
A blogomban van hálózati történelem, reménykedem benne, hogy a korai dolgok feelingje azért megérezhető belőle. -
Ha jól emlékszem, a 0.95.0 körüli kerneleknél szálltam be a linuxozásba, akkor még csak slackware volt elérhető, debiannak híre-hamva se volt még. Az volt a harmadik unix verzióm, előtte Interactive meg Sco unixom volt kb. 1991-től, dos is volt kicsit, de windowst soha nem használtam szinte semennyire se. Melóban meg 4.7-es meg 5.4-es vms volt, később (1993 nyarán) lett 2.2-es solarisom. 1995-ben kerültem olyan munkahelyre, ahol még a régebbi, sunos 4-es szerverek voltak, az meg teljesen bsd jellegű rendszer.
A wikipedia szerint az 1.0-s slack 1993. július 16-án jelent meg, akkor már nekem régen slackwarem volt, de nem sokkal később átálltam debianra. Debianból rex-em biztosan volt, 1996. decemberi megjelenéssel, de mintha lett volna előtte buzz-om is, de ebben nem vagyok biztos.
Hát innen
-
válasz
Vilmoskorte
üzenetére
Szerintem amikor el akarja küldeni a levelet, akkor konnektál a linux.hu smtp szerverére, az az ip cím alapján csinál egy reverse dns kérést. A korábbi postodban leírt ip címnek van reverseje egy román domainből. Utána a feladó ellenőrzésekor nézi meg, hogy az akarmi@valahol.hu-ból a valahol.hu létező cím-e, de erre sender domain not exists hibaüzenetet szokott nekem adni, ha nincs.
Nem látom, mitől nem jó neked...
De lehet, egyszerűbb lenne a szolgáltató smtp szerverét használni. Csak ott meg találkoztam olyannal, hogy a relay-t nem engedélyezték (tvnetwork nevű bagázs). -
Gondolom tudod, hogy a bash viselkedése függ attól, hogyan indítod. Ha a script első sora:
#!/bin/sh
akkor eredeti Bourne shell kompatibilis verzióban fut, ilyenkor pár dolgot másképp csinál. Ha
#!/bin/bash a script eleje, akkor Bourne *AGAIN* shell-ként indul. Ahhoz, hogy ez működjön, a /etc/shells-ben szerepelnie kell mindkét verziónak.
Amit szeretnél, az programíró program, emiatt az eval utasítást kell használnod. Vagy elmeséled az eredeti gondodat és megoldjuk másképp
Persze csak ha nem itt akarod megirattatni a nagyházidat. -
-
Induljunk ki abból, hogy a legtöbb linux azt állítja magáról, hogy svr4-es initje van. Ennek ellenére shutdown -h now utasítással lehet kikapcsolni, ami bsd shutdown, az svr4-es shutdown-t shutdown -i0 -g0 -y -nak hívják.
A redhat pl. előszeretettel pakolja a saját lomjait a /opt alá. Aminek azért nincs értelme, mert bármi, amiről a csomagkezelőnek pontos tudomása van, mehetne a /usr alá is, mivel onnan is le lehet szedni, fel lehet upgrade-lni. Emellett, amikor csináltak volna linuxos fájlrendszer szabványt, az lfs-t, akkor a redhat beintett, mondván, hogy nem az apróságok fogják szabályozni a nagy cég linuxát.
Amikor utoljára néztem a suse-t, akkor volt neki olyan registry-je, mint a windowsnak, csak nem bináris, hanem txt. A debianban mostanában kezdik elkapni ezt a betegséget és firkálnak a /etc/default alá.
A legtöbb linuxban /home dir van, az svr4-es solarisban /exports/home vagy /export/home (nem emlékszem). Ami elvileg azért van, hogy nfs-en egyszerűen exportálhasd.
Azt is érdemes lenne megnézni, a /usr/share hogyan van összerakva linuxonként. Vagy a reformattált man lapokat melyik hova teszi. A több architektúrás lib-eknél is lehet kavarodás, van, ahol /lib64 könyvtár van. A /etc/alternatives is megérne egy misét, a /etc alatt rendes unixokon csak konfigok vannak, nem pedig végrehajtható állományok (vagy azok linkjei).
Azután itt van ez a /var/lib dolog, kódkönyvtárak a /var alatt? majd utána beletenyerel a postgresql adatbázisokkal? én nem oda tettem volna, ez tutti.
biztos derülne még ki pár dolog, ha megkapirgálná az ember...
szerk: a cdrom és a floppy mountolása szokott még egyedi lenni..
[Szerkesztve] -
-
-
válasz
Vilmoskorte
üzenetére
Azt írd még meg, hogy te kinek küldted az emailt (első ránézésre a dmcc smtp szerverének) és mi volt a levélben szereplő feladó domain neve?
-
-
Ez van a #3288-ban:
''megjelenik a grafikus felület beírom a felhasználói nevet, jelszót és ezután nem történik semmi''
az lenne a javaslatom, hogy ne firtassuk az xdm, gdm, kdm kérdést, csak összezavarja. -
válasz
Vilmoskorte
üzenetére
Maradjunk annyiban, hogy mítoszok és teóriák helyett egzaktul ki kellene deríteni, hogy konkrétan mi a baj, mert anélkül csak falra hányt borsó az egész.
-
válasz
Vilmoskorte
üzenetére
Miért ne biztosítanák? A dns szempontjából az, hogy egy ip dinamikus-e, tökmindegy. De ha megírnád, hogy milyen ip-d volt, amikor a hibát nyomta, vagy mid van most, az segítené az ellenőrzést.
-
válasz
Forest_roby
üzenetére
Ha csak linuxok között kell megosztani, akkor az nfs szerintem jobb. Ha igaz, xp-re is van nfs kliens, a unix services csomagban, de ott gondok lehetnek a felhasználók azonosításával.
-
-
válasz
Vilmoskorte
üzenetére
Ezt te konkrétan sehogy, a szolgáltatódnál kell panaszkodni, hogy nincs reverse dns-ed az ip-dhez.
-
válasz
Claudius
üzenetére
nem tudom, hogy hogyan telepítetted, de kellene legyen ablakkezelő, meg egy halom dolog.
ls -l /etc/alternatives/x-window-manager
nekem ilyet ír:
lrwxrwxrwx 1 root root 17 2006-11-10 20:51 /etc/alternatives/x-window-manager -> /usr/bin/metacity
ha nincs ilyened (mindegy, mire mutat az x-window-manager link, csak legyen, akkor rakj fel egyet, pl. metacity-t, vagy sawfish-t vagy enlightenment-et (elég egy a háromból)
szerk: nekem debianom van
[Szerkesztve] -
-
-
-
-
-
-
-
válasz
Whaskes
üzenetére
A linux konzolok között nem tudsz váltani a screen-nel. A screen azt csinálja, hogy több karakteres terminálablakot tudsz elindítani screen-en belül.
Tehát elindítod, hogy:
screen
majd az első progit elindítod ott.
a második progi indításához új screen ablakot kell nyitni a ctrl A majd c gombokkal
és minden újabb screen ablakhoz ez kell. Ha így nyitottad meg az ablakokat, akkor lehet ctrl A és sorszámmal odakapcsolni. -
-
-
válasz
ngabor2
üzenetére
Pine helyett mutt, ha mindenáron karakteresen akarsz levelezni.
Magánvéleményem, hogy nem szeretek semmit, ami wu- -val kezdődik, mert régebben sok bugjuk volt.
Azt lehet még tudni, hogy szabványos mailbox fileban kizárólag a levelek első sora kezdődhet From<szóköz>string szöveggel, tehát elvileg a csplit-tel vagy split-tel szét lehet szedni levelekre, és azt egyesével betolni a procmail-nek.
Egy ilyen utasítás:
csplit /var/mail/akarki '/^From /' '{*}'
szétszórja a mailbox file-odat annyi darabra, ahány levél, érdemes külön, üres, ideiglenes könyvtárba elkövetni.
ezt utána egyesével beletolhatod a procmail-be, valahogy így:
for i in xx*; do procmail<$i; done
de ezt teszteld előtte, mielőtt élesben mail vesztést csinálsz
-
válasz
rokefeller
üzenetére
Nem nyert 2.0. A linkedről van az idézet:
''The Intel driver uses the bios to determine resolutions'': inkorrekt fordításban a biosból olvassa ki a monitor paramétereit. Korrekt fordításban a bios felhasználásával (a bios segítségével) állapítja meg a felbontásokat.
Érdemes még ezt elolvasni:
[link]
Továbbá a /var/log/Xorg.log.0 alapján:
(II) Module i2c: vendor=''X.Org Foundation''
compiled for 7.1.1, module version = 1.2.0
ABI class: X.Org Video Driver, version 1.0
(II) RADEON(0): I2C bus ''DDC'' initialized.
(II) RADEON(0): Legacy BIOS detected
(II) RADEON(0): Connector0: DDCType-2, DACType-1, TMDSType-0, ConnectorType-4
(II) RADEON(0): Connector1: DDCType-3, DACType-0, TMDSType--1, ConnectorType-2
(II) RADEON(0): I2C device ''DDC:ddc2'' registered at address 0xA0.
(II) RADEON(0): I2C device ''DDC:ddc2'' removed.
(II) RADEON(0): DDC Type: 2, Detected Type: 3
(II) RADEON(0): DDC Type: 3, Detected Type: 0
(II) RADEON(0): EDID data from the display on port 1 ----------------------
(II) RADEON(0): Manufacturer: VSC Model: 6911 Serial#: 16843009
(II) RADEON(0): Year: 2005 Week: 26
(II) RADEON(0): EDID Version: 1.3
(II) RADEON(0): Digital Display Input
...
(II) RADEON(0): Panel infos found from DDC detailed: 1600x1200
(II) RADEON(0): Valid Mode from Detailed timing table: 1600x1200
(II) RADEON(0): Valid Mode from standard timing table: 1600x1200
(II) RADEON(0): Valid Mode from standard timing table: 1280x1024
(II) RADEON(0): Valid Mode from standard timing table: 1280x960
(II) RADEON(0): Valid Mode from standard timing table: 1152x864
(II) RADEON(0): Valid Mode from established timing table: 1280x1024
(II) RADEON(0): Valid Mode from established timing table: 1024x768
(II) RADEON(0): Valid Mode from established timing table: 832x624
(II) RADEON(0): Valid Mode from established timing table: 800x600
(II) RADEON(0): Valid Mode from established timing table: 640x480
(II) RADEON(0): Total of 17 mode(s) found.
(II) RADEON(0): Total number of valid DDC mode(s) found: 17
(--) RADEON(0): Virtual size is 1600x1200 (pitch 1600)
(**) RADEON(0): *Default mode ''1600x1200'': 162.0 MHz (scaled from 0.0 MHz), 75.0 kHz, 60.0 Hz
Maradjunk annyiban, hogy nem a biosból olvassa ki. -
-
válasz
rokefeller
üzenetére
A biosból biztosan nem, mert nem cserélsz biost minden monitorhoz...
A monitorról tölti le közvetlenül, ha rendesebb a monitor. -
válasz
Salvatore
üzenetére
lrwxrwxrwx 1 root root 18 2007-03-31 17:00 /usr/lib/libasound.so.2 -> libasound.so.2.0.0
-rw-r--r-- 1 root root 784004 2007-02-26 18:35 /usr/lib/libasound.so.2.0.0
dpkg -S libasound.so.2.0.0
libasound2: /usr/lib/libasound.so.2.0.0
tehát a libasound2 csomagot kell feltenni. hm. libasound nincs is, akkor nem tudom, mi okozhatta a keveredést. de nézd meg, hogy a /usr/lib-ben ott van-e a file. -
válasz
VladimirR
üzenetére
Én hallottam olyan chipsetekről, amelyek nem bírták az sdramot meg az edo-t egyszerre lekezelni.
Az is előfordulhat, hogy az ide vezérlőben a dma nem tudott rendesen dma-zni úgy, hogy két féle ram volt benne. Vagy hogy a két féle ram miatt olyan címekre remappelte a memóriát, ahova nem tudott a diszk vezérlő dma-zni, egyes buffereket elért, másokat meg nem.
de volt olyan gépem, egy gigabyte alaplapos p1, ahol pl. kontakthibás lett az egyik ram foglalata. minden értelmes ok nélkül. -
-
-
-
-
-
-
válasz
Nagytalp
üzenetére
Amennyire én tudom, busz hibát akkor adnak az intel processzorok, ha valami címzési kísérlet rosszul sikerül. Hozzá akar férni a memória egy olyan területéhez, amihez semmi köze. HW gondnak tippelem, ha van túlhajtás, akkor azt visszább kellene venni, valami nem bírja (tippem szerint a memória).
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
válasz
rokefeller
üzenetére
A kérdés az, mi a célod az ubuntuval. Ha nem szakmád, csak használni akarod valahogy a géped, akkor jó az ubuntu. Ha szakmád és az a célod, hogy pc-s unixokon tapasztalatot szerezz, hogy később átülhess (mondjuk munkaviszony keretén belül) nagyobb unixokra, akkor nem jó az ubuntu, akkor debian, mert az hasonlít legjobban az svr4-es nagy unixokra.
Hehe, én olyan környezetben kezdtem a szakmát, ahol előbb volt rendes, hálózatos, erőforrás megosztós nagygép (mainframe, vax, sun hálózat, minden volt), mint dos meg windows. Szövegszerkesztésre latex-et használtak és mindenki boldog volt. Nagyon bambán néztek, amikor megjelent a 3.11-es windows az összes bajával, amik közül párat azóta se nőtt ki
-
-
-
válasz
k.krisz03
üzenetére
Ez rendben, de egy betűt nem írtál arról, hogy a telepítési kísérlet vagy a bekapcsolási folyamat melyik pontján jön elő a hibaüzenet, mit tettél addig, stb. stb. Így azután semmi nem derül ki arról, hogy merre kell a problémát keresni. Enélkül marad az a jótanács, hogy írd be guglinak a hibaüzenetet.
Anno volt uhum, a dist-upgrade-t úgy elrontotta, mint atom, azóta nem próbálkoztam vele. Hogy finoman fogalmazzam meg azt, hogy szerintem nem érdemes uhuval foglalkozni. -
-
tehát: egy süket rajz miatt vitatkoztak a debiánosok a mozillásokkal, ennek az lett a következménye, hogy a debianban nem használhatják a firefox nevet. a firefoxot, mint programot, szabad használni, csak a nevet nem, emiatt a debiánosok átneveztek minden programot, ami a mozilla alapítványtól származik. Mivel a régi nevek kapcsolhatók a tűzhöz, az új neveket a jéghez kapcsolták.
tehát: azt akarod, hogy legyen firefoxod. arra gondolsz, hogy legyen firefoxom és azt gépeled be a debianodnak, hogy legyen iceape-m és látod, hogy ugyan iceape-t telepített a debiánod, de mégiscsak tűzrókád lett.
tehát ne keress sehol firefoxot, írd be, hogy apt-get install iceape és kész.
dvd:
cd, dvd formátum nemsok féle van, azt szokták tudni a programok. A gnome környezet cd/dvd írója a gnome-baker, a kde környezeté a k3b, de nekem a k3b jobban kézreállt. Amit ezzel megírsz, azt lemeztípus függéstől eltekintve minden el fogja tudni olvasni. Lemeztípus függés alatt a +R -R bohóckodást értem. Ha iso-t írsz, minden el fogja olvasni, ami iso-t tud olvasni, windows, linux, asztali dobozos dvd lejátszó, stb. -
válasz
Forest_roby
üzenetére
A szervernek nem okoz problémát, de az ssh kapcsolat, amin keresztül buheráltad, értelemszerűen lebomlik, bármelyik végét is rebootolod. Ha lebomlik, akkor a szerver lebontja a terminál adatokat is, amit az ssh-hoz épített fel, és kirugdossa az összes, előtérben futó, adott terminálhoz tartozó programot. Vagyis ha valamit elindítol, ami sokáig fut, és lenyomod a windowsodat közben, akkor a linux kirugdalja, amit elindítottál. Ennek megakadályozására jó a screen.
-
-
válasz
Forest_roby
üzenetére
Ha nem a linuxot rebootolod, amit piszkálni akarsz, hanem a kliens gépet, akkor a linuxra ha felraksz egy screen-t, és abban indítod a programokat, akkor nem szakad meg.
-
válasz
Forest_roby
üzenetére
ha terminál szükséges csak, akkor legyen sshd a linuxon, ha linuxról szeretnéd turkálni, akkor azon ssh, ha winről, akkor putty. ssh telepítést a disztribúciód doksija mondja meg, putty-ot guglival lehet találni.
-
-
-
-
A legtöbb linux havonta rotálja és törli a régi utmp,wtmp fileokat, ergo ha nem tetted el évekre visszamenőleg, akkor sehogy.
A /bin/bash nem jó szokás, egyre kevesebb linuxon lesz olyan, dash-ra akarnak átszokni valami számomra ismeretlen okból. /bin/sh elég.
Ha már awk-kal lőssz ágyúval verébre, egyszer is elég szegényt elindítani. Mezők kivágására vagy cut vagy sed.
pl. cut -d \( -f2 | cut -d \) -f1
User idejének kiválogatására grep.
read x
echo -n $x felhaszáló ideje:
last|grep $x | sed -e 's/[^(]*(//' -e 's/)//'| awk -F: '{perc=perc+$1*60+$2} END {print perc}' -
A ''hogyan lehetne használni'' kérdésre:
apt-cache search vga
svgatextmode - enable higher resolution text modes
és van még csomag arra is, hogy konzolba fontokat töltsenek le,
apt-cache search console fonts
console-data - Keymaps, fonts, charset maps, fallback tables for console-tools
stb.
Az svgatextmode csomagnak a régi x konfighoz hasonló konfigja van, olyan módot kavarhatsz ki magadnak, amit a monitorod csak elbír.
Azt nem tudom, mi lassú egy terminálon, ha van rendes xorg driver alatta (atihoz szokott lenni), akkor a különböző alapműveleteket a vga csinálja, nem a proc és úgy nekem nem lassú.
Mazohista akkor leszel, ha idenyomsz egy parancssort, ami csv formátumú file két oszlopát felcseréli vi-ban
Régi szép időkben ascii art kicket lehetett érte kapni ircen 
ui: most megteszteltem xtermet. már értem, miről beszélsz.
de hidd el nekem, ha beletolnád a fontokat a vga memóriájába és karakteres képernyőt használnál, az nagyon sokkal gyorsabb lenne bárminél. mondjuk akkor a grafikus böngészés nem működne...
w3m helyett én links-et használok, ha nincs kéznél X. Ha gyors, de buta böngésző is megfelel X alá, akkor meg dillo-t. A dillo-ban az is jó, hogy hangosan pofázik, ha nem szabályos html kódot kap, hibát keresni is jó. -
válasz
Jester01
üzenetére
Sun fontot szerintem a karakteres konzolba is be lehet tölteni, 69x64-es képernyőt meg lehet karakteresből is csinálni.
Szubjektív: én akkor szoktam le a karakteres konzolról, amikor lett rendes monitorom. Mindent meg lehet csinálni xterm-ben vagy debian-vtermben, amit karakteres konzolon is, váltogatás nélkül. De ez mindenkinek a szubjektív magánvéleménye, hogy egyetért-e velem ebben.
Szerk: szerintem a framebuffer sokkal lassabb, mint ugyanaz a felbontás karakteresen...
[Szerkesztve] -
Szubjektív leszek: nem kötözködni akarok, de ha framebufferen megy a karakteres konzol, az miben kényelmesebb, mint az X? Lassú, mint a csiga, azon szerintem nem lehet rendesen dolgozni. Ha a karakteres konzolt használsz nagyobb felbontásban, nem framebuffereset, az szerintem jobb. De X-en is megy minden rendesen, normális terminált vagy normális editort használva.
-
Tartok tőle, hogy ez nem nagyon fog menni. Amikor az xorg átveszi a videokártya fölötti hatalmat, akkor lementi a kártya állapotát és beletölti a saját dolgait. Közben vannak időpontok, amikor nincs a kártyában konfig. Amikor visszaváltol karakteres konzolra, akkor ugyanez, fordítva.
Személy szerint nem szeretem, ha az xorg konfigban modeline van, a mostani rendszerek már automatikusan képesek konfigurálni magukat.
Egy járható út, ha karakteres konzolon is framebuffert használsz, meg X alatt is.
apt-cache search xserver xorg
xserver-xorg-video-vesa - X.Org X server -- VESA display driver
és:
xserver-xorg-video-fbdev - X.Org X server -- fbdev display driver
ezeket a csomagokat kellene kipróbálni, de ettől jó lassú lesz az X.
A szép megoldás az lenne, ha elmondanád, minek kell neked visszaváltani és esetleg ezt a gondot oldalnánk meg másképpen.
[Szerkesztve] -
-
Minden domain név-ip összerendelésnek van alapértelmezett élettartama és frissítési tartama. pl:
host -t soa no-ip.com
no-ip.com SOA nf1.no-ip.com hostmaster.no-ip.com (
2020062252 ;serial (version)
600 ;refresh period (10 minutes)
300 ;retry interval (5 minutes)
604800 ;expire time (1 week)
600 ;default ttl (10 minutes)
)
vagy:
host -t soa dyndns.org
dyndns.org SOA ns1.dyndns.org hostmaster.dyndns.org (
3436526720 ;serial (version)
600 ;refresh period (10 minutes)
300 ;retry interval (5 minutes)
604800 ;expire time (1 week)
600 ;default ttl (10 minutes)
)
Ez azt mutatja, hogy 10 percnél gyakrabban teljesen felesleges frissíteni, mert akkor sem fognak frissülni a szerverek. Az expire egy hét, tehát az sem tekintendő hibának, ha egy hetes adat van a szervereken. Ezen határokon belül van értelme a dinamikus ip frissítésével foglalkozni, ennél gyakrabban nem. -
-
válasz
ngabor2
üzenetére
Hát ne is említsd, mert a file.txt megnyitását és lezárását betenni a ciklusmagba elég pazarló megoldás

A ``-nek az a baja, hogy el fog tűnni. Tehát ideje átszokni.
Mondj egy programot, amelyik nem kezel elérési utat. Egyébként meg van basename utasítás, azzal le lehet vágni az elérési utat. -
-
válasz
ngabor2
üzenetére
A ``-s behelyettesítést nem pártolják mostanában, mert nehéz egymásbaágyazni. Helyesebb lenne a a cat $(find . -type f) formátum. Ez utóbbival az a baj, hogy a parancssori paraméterek számára fenntartot hely limitált (128k-ra emlékszem), amiből ki lehet futni. Erre megoldás:
find . -type f| xargs cat
Vagy használni a find saját exec-jét, egyes esetekben az jó lehet:
find . -type f -exec cat {} \;
csak a szintaktika nem magától értetődő
-
-
-
válasz
mandrake83
üzenetére
Akkor jobb lenne a levelező rendszer indító scriptjeit hekkelni, az szerintem erre biztosabb.
Az újraindításhoz szép megoldás még a crontab. -
-
-
-
válasz
Chieftec
üzenetére
Van az alapmű, a lartc (linux advanced routing and traffic control), ami alapvetően egy vaskos dolog. Azért javaslom egy gyors elolvasásra, mert specializált esetekre (mint a tied) kész megoldáskra mutató url-ek vannak benne.
[link]
(szóval nem betű szerinti végignyálazásra és megértésre javaslom, de az se rossz dolog, hanem ott találsz url-eket) -
válasz
mandrake83
üzenetére
Amikor az xp-n futó explorerben rányomsz a frissités gombra, akkor az egy adott url-t kér el a dyndns.org-ról. Ugyanezt az url-t wget-tel is le lehet kérni cron-ból és akkor nem kell foglalkozni azzal, hogy rossz a router vagy sem. A cron ezen kívül tud olyat is, hogy reboot-kor elindítson valamit. El kell olvasgatni alaposan a dnydns oldal html forrását, abból kiderül.
-
válasz
mandrake83
üzenetére
Nem teljesen értem, hogy mit jelent nálad az, hogy weben belépsz és akkor látja a wan címet, de wget-tel le tudod kérni ugyanazt az url-t a dyndns szolgáltatótól, amit egyébként weben kérnél és akkor frissül a beállítás is.
-
-
válasz
Ezekiel Ston
üzenetére
Ha a novell 5 alatt a novell netware hálózati kiszolgáló 5-ös verzióját érted, akkor azt sehogy, de szükség se nagyon van rá. Az x.500-as felhasználókezelést leszámítva mindent tud a linux, amit az 5-ös netware úgy, hogy windowsok is fel tudnak rá kapcsolódni.
-
-
-
-
-
-
Jaja, csak fordítva. Az etch használ xorg-ot. dpkg-reconfigure xserver-xorg
apt-get dist-upgrade után apt-get upgrade felesleges. a jó sorrend az apt-get update, apt-get dist-upgrade
(majd fejvakarás, csomagok kézzel leszedése, visszarakása, hümmögés, pánikreakció a prohardver fórumon, stb.
) -
-
-
válasz
VladimirR
üzenetére
A postgres nekem csinált olyat, hogy akkor is végigment az egész táblán, ha volt hozzá index. Egy teljesen agyament feltétel hozzáillesztésétől pedig elkezdte használni az indexet, ettől sokat gyorsult. pl. ha van dátumra indexed, akkor egy datum>'1900-01-01 01:00' időnként képes megmagyarázhatatlan csodákra.
Miben írod?
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Autós topik
- Battlefield 6
- ASUS routerek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen okostelefont vegyek?
- További aktív témák...
- Apple iPhone 13 / 256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku:100%
- HIBÁTLAN iPhone 12 mini 64GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2036
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Új és újszerű 15-16 Gamer, irodai, üzleti, készülékek nagyon kedvező alkalmi áron Garanciával!
- BESZÁMÍTÁS! Asus H370 i5 8700 16GB DDR4 512B SSD RX 6650 XT 8GB Zalman N5 OF ADATA 600W
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

)