- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bambano: Bambanő háza tája
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: AMD Ryzen 7 7700X vs AMD Ryzen 9 9900X Cinebench R23 & R24 Benchmarkokban mérve
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Argos: Adjátok vissza a netet! - szeretnék elaludni!
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- sh4d0w: Árnyékos sarok
-
LOGOUT
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
trifo
csendes tag
Sziasztok!
Linux partícionálós kérdésem lenne. Van egy virtuális gépem, aminek van egy darab virtuális diszkje, ezen pedig 3 partíció:
sda1: GRUB2 core (1MB)
sda2: LVM PV - ezen lakik a teljes rendszer (17GB)
sda3: /boot (1GB)Hogy miért az sda3 a /boot, az egy külön téma, egy korábbi VBox-os szívás miatt alakult így.
A 17GB kicsi lett a rendszernek, kéne még egy kevéd diszk. Az alatta lévő virtuális diszket megnöveltem. Látszik is rendben. Most jön a kérdés:
Azt gondoltam, hogy kis sakkozással átmigrálom az sda3-at az sda2 elé, a rajta lévő FS tartalmávan együtt és az az LVM PV-t tartalmazó partíciót így megnövelem a diszk végéig.
Ilyen lépésekre gondoltam:
Eredeti állapot:
|| GRUB | LVM | /boot||Megnövelt diszk állapot:
|| GRUB | LVM | /boot| üres rész ||/boot odébbtol:
|| GRUB | LVM | üres| /boot| üres ||LVM odébbtol:
|| GRUB | üres | LVM | /boot | üres ||/boot átmigrál:
|| GRUB | /boot | LVM | üres ||LVM megnövel:
|| GRUB | /boot | LVM ||Ehhez az elképzeléshez viszont szükség van egy olyan módszerre, amivel egy partíciót a rajta lévő FS-sel és az abban tárolt adatokkal együtt odébb lehet mozgazni a diszken, akkor is, ha az eredeti területtel átfedésben van. AIX-on nevelkedtem, ott erre eléggé van módszer, meg a /boot is benne van az LVM-ben, meg miegymás. Meg volt régen a Paragon partition magic boot CD, az is tudott ilyet. Most mivel lehet?
Ha jól láttam, akkor a GParted move opciója az adattartalmat nem viszi odébb, csak a partíció határait módosítja. Vagy nem jól láttam? Leginkább olyan megoldást szeretnék, ami simán parancssorból megcsinálható. Van ilyen?--Trifo
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- JBL Xtreme 3/4 akciós áron eladó!
- Lenovo Thinkcentre M920t Tower/ M720s SFF / i5-8-9. gen/ WIN10-11/számla, garancia
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
- ÁRCSÖKKENTÉS Menő retró konfig: Q9550, Gigabyte P43, 4GB RAM, ASUS GT730
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest