- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- MasterDeeJay: Alacsony fogyasztású házi szerver a korábbi projektekből összeépítve
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- Geri Bátyó: Megint tahó voltam – SZEMÉLYISÉGFEJLŐDÉS
- weiss: Logi MX Master 3S FW NEM frissítés
- Argos: Adjátok vissza a netet! - szeretnék elaludni!
- nonsen5e: DPD tapasztalatok
Hirdetés
-
LOGOUT
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
lapa
veterán
(bocs, a kérdés máshol merült fel, de inkább ide írom a választ. hátha jól szétszednek érte akiknek fogalmuk is van a dologról... szóval rendszer mentése hogyan a téma)
azt tudom röviden leírni ahogy én csinálom a mentéseimet ubuntu 10.04 alatt - a felelősség kizárásával. egyszeri előkészület (minden rootként):
apt-get install gnupg gnupg-agent
aztán a bakup így:
tar cpfz /dev/stdout --exclude=/proc --exclude=/lost+found
--exclude=/media --exclude=/mnt --exclude=/sys
--exclude=/home/juzer / | gpg -c -z 0 -o /media/masiklemez/rendszer_$(date
+%Y%m%d-%H%M%S).tar.gpgez kér tőled egy jelszót, aztán megerősítést. az eredmény egy szép nagy titkosított fájl lesz /media/masiklemez/ könyvtárban. fontos, hogy a célkönyvtárat nyilván nem mentem (a /media/ -t jellemzően amúgy se - legalábbis nem itt).
ahogy látható ebben nincs benne a júzer (pontosabban csak a juzer júzer) home könyvtára sem. nekem ott sok minden van és külön mentem ugyanezzel a titkolós módszerrel. a módszer hátránya, hogy vagy egy az egyben visszaállítod, vagy ki kell csomiznod (szintén egy az egyben) valahová ha turkálni akarsz benne.
a visszaállítás: live rendszer (usb kulcsról) elindít, terminál --> sudo -i --> titkoló szintén telepít apt-get install gnupg gnupg-agent paranccsal. tegyük fel az elhalálozott rendszer /media/eredeti/ , míg a bakupot okosan eleve másik vinyóra raktuk (ez volt fentebb is /media/masiklemez/).
két jellemző eset van: vagy a rendszer halt el (partíció ép), vagy a lemez halt el és új lemez lett helyette. első esetben én kitörlöm egyesével (ez tuti lámaság) a könyvtárakat /media/eredeti/ alól, kivéve jelen esetben a /home/juzer/ -t. utóbbi esetben már a live usb-s rendszer alól gparted-del partícionálok, majd az új rendszerpartíciót mountolom /media/eredeti/ -ként. mountolom a mentést tartalmazó partíciót is /media/masiklemez/ alá.
gpg -d /media/masiklemez/rendszer_20090918-192917.tar.gpg | tar xvpfz /dev/stdin -C /media/eredeti/
nyilván akárhova kicsomagolhatod, nem csak az eredeti helyére. utána cd /media/eredeti/ és visszacsináljuk azokat a könyvtárakat, amiket szándékosan nem mentettünk el: mkdir media mnt proc sys dev tmp .
ha csak a rendszert gyalultuk, akkor kész. ha új vinyó lett, akkor még az /etc/fstab módosítandó, mert abban a régi vinyó UUID-ja van. blkid megmondja az új UUID-et.
új diszknél a boot javításához a live sticken nekem mindig van boot-repair. az "ajánlott javítás" gomb ha minden igaz meggyógyítja.
sudo add-apt-repository ppa:yannubuntu/boot-repair && sudo apt-get update
sudo apt-get install -y boot-repair && boot-repairpár gondolat még:
a home könyvtárban jellemzően lakik egy virtualbox win image, ami még xp esetén is elég böszme lehet. minimalizálása a következőképp (xp esetén):
1. defragold a wint.
2. ms-től leszeded az egykori sysinternals sdelete utilját, majd win alatt sdelete -c C:
3. ubuntu alatt a saját júzered (tehát nem root) jogokkal a leállított virtuálgépre ráereszted ezt: VBoxManage modifyvdi /home/juzer/.VirtualBox/HardDisks/xp.vdi compactugyancsak le szoktam gyalulni pár más dolgot, bizonyára a teljesség igénye nélkül:
rm -r /home/.Trash-0/info/*
rm -r /home/.Trash-0/files/*
rm -r /home/juzer/.local/share/Trash/info/*
rm -r /home/juzer/.local/share/Trash/files/*
rm -r /root/.local/share/Trash/info/*
rm -r /root/.local/share/Trash/files/*
rm -r /root/.thumbnails/normal/*
rm -r /home/juzer/.thumbnails/normal/*
rm -r /home/juzer/.thumbnails/large/*
rm -r /home/juzer/.wine/drive_c/windows/temp/*
apt-get -qq autoremove
apt-get -qq cleanennél persze egyszerűbb az egész mentés tematika, ha az ember egyszerűen csinál egy
rsync -avz --delete / /media/masiklemez/mentes/ parancsot, és baj esetén live usb alól visszacsinálja (ez legyalulja a /home könyvtárat is, szóval csak akkor jó ha a /home más partíción van):
rsync -avz --delete /media/masiklemez/mentes/ /media/eredeti/
[ Módosította: doc ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! MSI B150M i5 7400 16GB DDR4 250GB SSD 500GB HDD GTX 1060 3GB BitFenix NOVA MESH 400W
- Olcsó Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! Xeon 5650X / GTX 1650 / 24GB DDR3 / 250SSD+500HDD
- HP EliteBook x360 830 G7 i5-10210U 16GB 256GB 13" FHD Áthajtós érintős 1 év garancia
- DELL Latitude 7340 i7-1365U 16GB 512GB 13.3" FHD+ TouchScren 1 év garancia
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest