Új hozzászólás Aktív témák

• lapa

veterán

(bocs, a kérdés máshol merült fel, de inkább ide írom a választ. hátha jól szétszednek érte akiknek fogalmuk is van a dologról... szóval rendszer mentése hogyan a téma)

azt tudom röviden leírni ahogy én csinálom a mentéseimet ubuntu 10.04 alatt - a felelősség kizárásával. egyszeri előkészület (minden rootként):

apt-get install gnupg gnupg-agent

aztán a bakup így:

tar cpfz /dev/stdout --exclude=/proc --exclude=/lost+found
    --exclude=/media --exclude=/mnt --exclude=/sys
    --exclude=/home/juzer / | gpg -c -z 0 -o /media/masiklemez/rendszer_$(date
    +%Y%m%d-%H%M%S).tar.gpg

ez kér tőled egy jelszót, aztán megerősítést. az eredmény egy szép nagy titkosított fájl lesz /media/masiklemez/ könyvtárban. fontos, hogy a célkönyvtárat nyilván nem mentem (a /media/ -t jellemzően amúgy se - legalábbis nem itt).

ahogy látható ebben nincs benne a júzer (pontosabban csak a juzer júzer) home könyvtára sem. nekem ott sok minden van és külön mentem ugyanezzel a titkolós módszerrel. a módszer hátránya, hogy vagy egy az egyben visszaállítod, vagy ki kell csomiznod (szintén egy az egyben) valahová ha turkálni akarsz benne.

a visszaállítás: live rendszer (usb kulcsról) elindít, terminál --> sudo -i --> titkoló szintén telepít apt-get install gnupg gnupg-agent paranccsal. tegyük fel az elhalálozott rendszer /media/eredeti/ , míg a bakupot okosan eleve másik vinyóra raktuk (ez volt fentebb is /media/masiklemez/).

két jellemző eset van: vagy a rendszer halt el (partíció ép), vagy a lemez halt el és új lemez lett helyette. első esetben én kitörlöm egyesével (ez tuti lámaság) a könyvtárakat /media/eredeti/ alól, kivéve jelen esetben a /home/juzer/ -t. utóbbi esetben már a live usb-s rendszer alól gparted-del partícionálok, majd az új rendszerpartíciót mountolom /media/eredeti/ -ként. mountolom a mentést tartalmazó partíciót is /media/masiklemez/ alá.

gpg -d /media/masiklemez/rendszer_20090918-192917.tar.gpg | tar xvpfz /dev/stdin -C /media/eredeti/

nyilván akárhova kicsomagolhatod, nem csak az eredeti helyére. utána cd /media/eredeti/ és visszacsináljuk azokat a könyvtárakat, amiket szándékosan nem mentettünk el: mkdir media mnt proc sys dev tmp .

ha csak a rendszert gyalultuk, akkor kész. ha új vinyó lett, akkor még az /etc/fstab módosítandó, mert abban a régi vinyó UUID-ja van. blkid megmondja az új UUID-et.

új diszknél a boot javításához a live sticken nekem mindig van boot-repair. az "ajánlott javítás" gomb ha minden igaz meggyógyítja.

sudo add-apt-repository ppa:yannubuntu/boot-repair && sudo apt-get update
    sudo apt-get install -y boot-repair && boot-repair

pár gondolat még:

a home könyvtárban jellemzően lakik egy virtualbox win image, ami még xp esetén is elég böszme lehet. minimalizálása a következőképp (xp esetén):

1. defragold a wint.
    2. ms-től leszeded az egykori sysinternals sdelete utilját, majd win alatt sdelete -c C:
    3. ubuntu alatt a saját júzered (tehát nem root) jogokkal a leállított virtuálgépre ráereszted ezt: VBoxManage modifyvdi /home/juzer/.VirtualBox/HardDisks/xp.vdi compact

ugyancsak le szoktam gyalulni pár más dolgot, bizonyára a teljesség igénye nélkül:

rm -r /home/.Trash-0/info/*
    rm -r /home/.Trash-0/files/*

rm -r /home/juzer/.local/share/Trash/info/*
    rm -r /home/juzer/.local/share/Trash/files/*

rm -r /root/.local/share/Trash/info/*
    rm -r /root/.local/share/Trash/files/*

rm -r /root/.thumbnails/normal/*
    rm -r /home/juzer/.thumbnails/normal/*
    rm -r /home/juzer/.thumbnails/large/*
    rm -r /home/juzer/.wine/drive_c/windows/temp/*

apt-get -qq autoremove
    apt-get -qq clean

ennél persze egyszerűbb az egész mentés tematika, ha az ember egyszerűen csinál egy

rsync -avz --delete / /media/masiklemez/mentes/ parancsot, és baj esetén live usb alól visszacsinálja (ez legyalulja a /home könyvtárat is, szóval csak akkor jó ha a /home más partíción van):

rsync -avz --delete /media/masiklemez/mentes/ /media/eredeti/

[ Módosította: doc ]

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés