Hirdetés

2020. február 27., csütörtök

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • Kezdő futó lettem

  Én aki testnevelésből sosem voltam jó, aki az összes qper tesztet megszenvedte, eljutottam odáig, hogy élvezettel futok. Jó, még belegyqlogolok, mert az edző által meghatározott pulzustartományból folyton kilépek.. De a jövőheti 3x2 km és Vivi váltó után újrahatározzuk a pulzuszónáimat.
  A vőlegényem testvérének barátnője évek óta fut, vegyes érzelmeim voltak a dologgal.. Csodáltam az elszántságát, másrészt nem értettem. Azt hiszem lassan megértés. Csodálatos érzés.
  Jelenleg az edzésem egy átlagos héten a következők:
  Heti egy 50 perces spinning edzés
  Heti kettő 45 perces futás
  Heti egy 90 perces jóga és
  Heti egy 60 perces futás.

  Van még hova fejlődnöm, és nem értem volna el idáig erős elhatározás és támogatások nélkül.
  Szóval zöldike fut :))

  greenity 11 hónapja 10

 • Mert már régen jelentkeztem

  Már egy ideje eszembe jutott a logout csodálatos világa, de még nem jutottam el oda, hogy bejelentkezzek Nálatok.

  Több mint egy éve írtam az utolsó posztom és az oldalon sem voltam aktív. Jelentem élek és virulok. A doktorimat csak be kell fejezni és nevet változtathatok.
  Új munkahelyem lett, egy szuper csapatba csöppentem, izgalmas feladatokat kapok, szoftverfejlesztőként dolgozom.
  Tavaly nekiláttam az életmódváltásnak, jelenleg 35 kg mínuszban vagyok, lassan meg is állok. Emellett nekiláttunk párommal kerékpározni, néha néha meghódítjuk a Remeterétet a Mecseken. Ebben a hónapban a hideg miatt még csak futópadon, de nekiláttam futni is.
  ÉÉÉÉÉÉS a legnagyobb hír: menyasszony lettem, 2020 augusztusában megint változik a nevem.

  Röviden ennyi :)

  Köszi hogy elolvastad :)

  greenity 12 hónapja 13

 • Dogee x30 - megvehető?

  A szüleim gondolkoznak rajta hogy beújítanak Dogee x30asokat. Nem ismerjük a márkát. Beltartalomra egészen jól hangzik. De kíváncsiak lennénk tapasztalatokra. Előre is köszi :R

  greenity 2 éve 14

 • Amikor két ismerős találkozik

  Ebben a bejegyzésben SEM akarok panaszkodni, csak helyzet jelentek, aki ezt nem érti meg, így járt.

  Amikor elkezdtem a ph-s vagy inkább logoutos pályafutásomat arról meséltem, hogy az arcidegzsábával küzdök. Szerencsére könnyes búcsút vettünk egymástól 2013 tavaszán. Rá 2 évre előjött az akkor még nem nevesített scleroderma nevű betegség, mint új ismerős, nah tőle nem tudok igazán megszabadulni.

  Voltak, vannak rosszabb napjaim a sclerodermával való kapcsolatomban, de még mindig szerencsés vagyok és aránylag jól vagyok, és teszek érte, hogy ez így maradjon.

  Két hete kedden elkezdett először baromira fájni a homlokom, aztán a jobb orcám is, és baromira reménykedtem, hogy nem az arcidegzsába látogat meg megint, de sajna igen. És szerencse a szerencsétlenségben, hogy nagyon rendes és normális háziorvosom van. Ugyanis rögtön foglaltam másnapra időpontot hozzá, elbattyogtam az egyetemről a munkaegészségügyi épületébe, és elmeséltem neki, hogy ez van, és marhára nem jó ez így, persze a régi papírjaimat az előző háziorvos nem küldte át, de ez van.
  Felírta azt a gyógyszert, amitől anno helyrejöttem, adott beutalót a neurológiára és helyzetjelentést kért rá két napra.

  Folytatás...

  greenity 2 éve 15

 • Egy konferencia margójára

  Most talán lecsendesednek a dolgok, van időm elmerengeni. Június 10-én volt az Országos Scleroderma Közhasznú Egyesület V. Szisztémás Sklerózissal Élők Konferenciája.

  Hogy ez miért is fontos nekem?

  1: Mert ezzel a betegséggel élek együtt
  2: Jelenleg én vagyok az Egyesület elnöke

  Amikor ez tudatosult benne, hogy atya-gatya konferencia lesz, és most kivételesen nem ülhetek a fenekemen, hanem bizony ezt nekem IS szerveznem kell, valahol április elején volt, amikor hazajöttem Bukarestből, az Európai ernyőszervezet éves taggyűléséről, ahol bemutattak a többieknek és hazafelé az előző elnök szólt, hogy kéne szervezzek már egy buszt Pécsről Debrecenbe a tagoknak. Tudni kell, hogy én soha semmi ilyet nem csináltam, és nem is tudtam hogy álljak neki. Nosza nekiálltam írni árajánlat kérőket, de valahogy lefoglalták előttem, vagy nem is volt nekik arra az időre...
  Aztán párom édesanyja is bedobta magát, talált nekem még néhány buszost, ahol az egyikkel nagyon könnyen tudtam dumálni, aztán jött a hidegzuhany: nincs akkora busza, akkor már végső elkeseredésemben megkérdeztem a nagy buszát, hogy az mennyi lenne. Jött az isteni szikra, vigyük együtt a szegedieket meg a pécsieket, el is intéztem, az utolsó hétig nem is voltak gondok utána.

  Folytatás...

  greenity 3 éve 3

 • Megfordult a világ

  Tavaly nyáron heti 3-4 alkalommal tudtam spinningre járni. Persze elfáradtam, de mindig jól éreztem magam.

  Ma eljutottam arra a szintre, hogy infúzió alatt elaludtam, többen rámszóltak, hogy ne szomorkodjak, nem szomorkodtam.... fáradt vagyok, iszonyatosan. Alig bírok menni néha, egy normális cipőt nem tudok venni, mert bedagadt a lábam. Fáj mindenem kezdek teljesen elkeseredni. Csak abban tudok bízni, hogy nyáron jobban leszek, mert ez így nem élet. Hogy gyakorlatilag már életkedvem sincs.

  greenity 3 éve 11

 • Amikor azt hiszed ennél mélyebben nem lehetsz

  Utálom a panaszkodást, az önsajnálatot, ebben a helyzetben viszont néha megengedem magamnak

  Scleroderma. Amikor az üzemorvosi vizsgálaton kérdezték, hogy van-e valamilyen betegségem és kinyögtem, hogy hát scleroderma, a nővérke megkérdezte, hogy mivel kenem. Néztem rá bután, miért? Mert azt gondoltam, hogy azért nem annyira vészes a helyzet, hogy egy gyakorló egészségügyi dolgozó azt sem tudja mi fán terem a dolog. Ez van.

  Nem is ezért kezdtem a bejegyzést. Az elmúlt időszak nehéz volt számomra, és a legnyilvánvalóbb okokon túl leginkább azért, mert úgy érzem, hogy annak ellenére, hogy a vérképem normális, rendben van, az állapotom romlik.

  Romlik, mert vannak napok, amikor képtelen vagyok kikelni az ágyból időben, és nem azért, mert nem ébredek fel, hanem mert fizikai lehetetlenség.
  Eddig csak a csuklómat érintette a betegség, most már a könyököm, vállam, csípőm, néha a térdem és az izmaim is beszálltak a buliba.

  Folytatás...

  greenity 3 éve 5

 • Tépett malac

  Egyik este a párom azzal várt, hogy hallotta a rádióban, a tépett malac receptjét és hogy próbáljuk már ki, mondtam, hogy persze majd...

  Viszont úgy tűnt húzós hétvégéje lesz, ezért tegnapra megleptem a tépett malaccal, isteni lett. Salátával és sült krumplival tálaltam :)

  Én így csináltam:

  - 80 dkg sertéscomb

  pác:
  -3 evőkanál fokhagymagranulátum
  -3 evőkanál édes pirospaprika
  -3 evőkanál balzsamecet
  -1 evőkanál só
  -1 evőkanál bors
  -1 evőkanál kakukkfű
  -1 evőkanál őrölt kömény
  -3 evőkanál méz

  ezt édes vörösborral dolgoztam össze majd amikor jól kenhető lett, akkor bemasszíroztam a husiba.

  Betettem egy tepsibe, aláöntöttem némi vörösbort és 3 órán át hagytam 150 °C-n párolódni az alufólia alatt és 20 percre levettem a végén az alufóliát és hagytam pirulni, majd két villa segítségével szétmarcangoltam, közben a tepsiben maradt pác-bor keverékével összekentem :)

  Végül barbecue szósszal meglocsoltam :)

  A párom (is) szerint isteni lett :)

  eredeti recept linkje: [link]

  Az eredmény:

  Folytatás...

  greenity 3 éve 12

 • Segítség kérés! Sürgős!

  Kedves Ismerőseim, és Ismerőseim Ismerősei és az ő ismerőseik!
  Segítséget szeretnék kérni. A Szent István kórház intenzív osztályán fekvő betegek, köztük a nagymamám is, azért szenvednek dupla annyi időt ott mint amennyit kellene, mert nincs elegendő vér a műtétekhez. A mamámnak konkrétan 0+-ra van szüksége. de minden vércsoporttal tudnak mit kezdeni, nem csak a 0-ásokéval. A mamám neve Purics Boriszlávné. Ha kérhetem a segítségeteket és elmentek vért adni, kell még néhány adat amit meg kell ilyenkor adni, ezeket privátban elküldöm aki kéri.
  Előre is nagyon szépen köszönöm a segítségeteket.
  És gondoljatok arra hogy ez nektek nem nagy kunszt, de életet mentetek vele.

  greenity 3 éve 18

 • Scleroderma és amiért nem beszélünk róla

  Nos azt hiszem, hogy aki csak egyszer is rátekint a blogomra láthatja, hogy számomra ez egy fontos dolog, és elég sokszor hozom fel. Most nem arról szeretnék írni, hogy milyen tünetei vannak, vagy hogy nekem ez milyen szörnyű, ez már lerágott csont és tulajdonképpen már nem is tekinthető szörnyűnek. Ha valaki olyan szerencsés mint én, hogy támogató családtagok sora áll mellette és mögötte, és viszonylag nyugisan aktív a betegsége, akkor azt hiszem, hogy meg lehet tanulni vele élni.

  Akkor mégis miért tépem a számat virtuálisan, miért ezzel foglalkozom 2017 második napján. A válasz az szerintem a "láthatatlan betegségeket" láthatóvá kell tennünk oly módon, hogy "awareness" avagy az emberek tudomása a dologról. Hogy ez miért fontos? Mindenkinek másért. Nekem azért is, mert erre tettem fel az életem egy részét. 2016 október elején elment az Országos Scleroderma Közhasznú Egyesület elnöke, most is hiányzik mindenkinek a közösségből. Nem sokkal ezután megkerestek, hogy igaz nem én voltam az első választás, hiszen nincsenek cégekkel jó kapcsolataim, közalkalmazott vagyok, viszont fiatal, agilis és tenni akaró. Így némi tépelődés után elvállaltam, hogy indulok az elnöki posztért. 2016. november 30-án a közgyűlés megválasztott és bár még tanulom a dolgot sok új ötletem van, ami beválhat.

  Folytatás...

  greenity 3 éve 12

 • Hogy állunk most?

  Ezt a bejegyzést nem azért hoztam létre, hogy sajnálatot, vagy bármiféle részvétet váltsak ki bárkiből.

  Tegnap megvolt a 24 hetes vizit. Reggel 7re mentem, mert a doktornő aznap egyébként rendel, és hogy még vizitelni is tudjon.

  Iszonyat hideg volt, felöltöztem rendesen, tényleg, kesztyű, kabát, sál, de azt hittem megfagyok, mire bejutottam az ambulanciára, pedig csak 6:38kor indultam lefelé a buszra, a hiba ott volt, hogy 6:50 körül beértem a Honvédba, az ambulancia meg még nem volt nyitva. Úgyhogy kicsit totyorogtam, majd bejutottam, kezdődhet a vizit.

  Elmeséltem, hogy most már üvöltésig tudnak fájni a csuklóim, ujjaim, mióta bejött a rossz idő, hát nem lettem megnyugtatva, ugyanis ez most már mindig így lesz, a hideg nem tesz jót a gyulladástól szétment ízületeimnek, szokjak hozzá, ad fájdalomcsillapítót, erre még kitérek. Másrészt jó lenne kapnom értágító infúziót, hogy a Raynaud betegségem ne legyen ennyire gáz, hogy kesztyűben is lefagynak az ujjaim a helyéről, de a kutatás miatt ennek utána kell nézni, szerencsére lehet, hogy el tudják intézni ambulánsan.

  Vérvétel (10 ampulla), bőrpontszám számolás, ami kb ugyanaz mint eddig, némi fizikai vizsgálat, gyógyszerkiadás, gyógyszerbeadás és mehettem is tovább az orvosira légzésfunkcióra.

  Folytatás...

  greenity 3 éve 9

 • Spinning (spinracing) tapasztalatok

  Kicsit több mint 1 hónapja kezdtem spinning edzésekre járni, ide szeretném összegyűjteni azokat a tapasztalatokat, észrevételeket, amik szépen lassan gyűlnek.

  0. fokozatosan kell nekiállni, nem kell rögtön állva tekerni
  1. amit mindenképpen érdemes magaddal vinni egy edzésre: legalább fél liter víz, törölköző, és bringás kesztyű (kesztyű nélkül az izzadt kezed csúszik a kormányon, és igen balesetveszélyes tud lenni)
  2. érdemes venni egy szilikonos üléshuzatot, az én fenekemnek jól esett hogy nem törte fel :D
  3. ha elég elhivatott vagy és van rá pénzed érdemes bringás cipőt venni
  4. a heti 3 edzés teljesen jó, izomgörcsre kalcium és magnézium pezsitabi :)

  greenity 4 éve 32

 • A dicséret mindig jól tud esni :)

  1 hónapja ilyenkor rászántam magam, hogy nekiálljak spinning edzésre járni.
  Ennek több oka volt, egyrészt végre tudok mozogni nem fáj semmim, élek. Másrészt az orvos kifejezetten javasolta hogy álljak neki valaminek, vagy az új gyógyszer hatására igencsak el fogok hízni, magamhoz képest is, sajnos a hízás megtörtént, ez van, most küzdünk, hogy lefelé induljon meg a dolog, de már eredmény, hogy nem hízom tovább :)

  Szóval 1 hónapja járok, illetve egy hetet kihagytam, mert voltak kisebb ügyeim ami miatt nem tudtam menni.
  Tegnap először tekertem spd cipőben, ami azért sokat segít a helyzeten, bár a combom így is fáj kiálláskor, de ez van.

  Mikor vége volt az edzésnek, amikor az edző odajött és megdicsért, hogy mennyit fejlődtem 1 hónap alatt és csak így tovább. Ez nagyon jól esett :) amúgy is mentem volna ma is, mert felemeltem heti 3 edzésre az adagot a heti 1 jóga mellé, de így még motivációm is van :)

  greenity 4 éve 8

 • "Csoda"

  Régebben írtam arról a "betegségről", a Sclerodermáról, amivel együtt élek.

  Most szeretném leírni, hogy most hogy is állunk és hogy mi történt az elmúlt időszakban.

  Az utolsó bent fekvésem a klinikán 2016. február 3-8 között volt, haza mehettem minden nap aludni, (jó hét volt, hiszen azon a héten vettünk lakást, a hétvégén álltunk neki felújítani, most már itt ülök a saját íróasztalomnál :) ) majd az orvos körülbelül a harmadik napon szóba hozta, hogy nem javulnak az eredményeim, a myfenax hatására sem, és ez így nem lesz jó. Van egy terve ezzel kapcsolatban, nevezetesen a focusSced nevű kísérleti program.

  A programról azt kell mondani, hogy egy kettősvak placebó kísérlet, ami azt jelenti,hogy az első időszakban (36 hét) elvileg nem tudod, hogy placebot vagy hatóanyagot kapsz. Mivel semmilyen, klinikai körülmények között felírható gyógyszerre nem reagáltam jól, így bevállaltam a dolgot.
  Február 8-án abbahagytam a myfenaxot, és április végén kaptam meg az első adag gyógyszert, közben voltak időszakok, amikor nagyon szenvedtem, hiszen már semmilyen gyógyszert nem szedtem a gyulladásaimra.

  Folytatás...

  greenity 4 éve 6

 • Önsajnálat

  Veszélyes engem egyedül hagyni, amikor rosszul vagyok, mint mostanában. Mert azon kívül, hogy rettentő rosszul érzem magam, fáradtnak, gyengének és a mancsaim is hasogatnak, még sajnálni is kezdem magam, és ha ez elindul, akkor igen nehezen kanalazom magam vissza.

  Ha sajnálom magam, még rosszabbul leszek, sokkal jobban vagyok képes szenvedni, mint kéne, pedig eleve rosszul vagyok.

  Erre kéne valami jó taktika...

  Megoldás a hazamenetel Macival, ő szokott helyretenni...de az még sok idő

  greenity 4 éve 28

 • Scleroderma gyűlés

  Tegnap volt az Országos Scleroderma Egyesület közgyűlése. Még februárban léptem be, gondoltam, hogy bajom nem lehet belőle.

  Czirják professzor kezdte a sort, elmesélte, hogy talán lassan ki meri mondani, hogy egyszer lesz remény, és a korai szakaszban diagnosztizált betegeknek javulhatnak az esélyei, a többieknél pedig az életminőség javítására.

  Később volt osztálytársam Nagy doktornő tartott előadást, az isztambuli konferencia orvosi szekciójáról, csupa örömhírrel. Ez pedig az volt, hogy a sclerodermások is vállalhatnak gyereket :)

  A végén a vezetőség tartott fényképes beszámolót a konferenciáról.

  Én pedig kisebb rábeszélés árán, de jelentkeztem az elnökségnél, hogy szeretnék bekapcsolódni az egyesület munkájába.

  greenity 4 éve 2

 • Kezd kicsit elegem lenni

  Jelenleg úgy állunk, hogy egy kísérleti gyógyszert fogok kapni, ami 50% eséllyel placebo lesz, ami persze nem jó, de ez van, most jobb nincs. 2 hete hétfőn volt a screening visit, ami azzal járt, hogy levettek 11 kémcső vért, meg bőrpontszám számolás, és egyéb nyalánkságok és légzésfunkció, szerdán pedig szívultrahangon voltam. Aminek látom az eredményét az vagy jó, vagy legalább nem romlott. Mindegy is.

  Az egy dolog hogy lassan 2 hónapja nem szedek semmit a kezemre, és lassan a megőrülés határáig jutok az éjszakai fájdalmaktól, már csak azért is, mert nem tudok aludni, teljesítőképességem konvergál a nulla felé, de még bírom.

  De amikor mindenhonnan azt hallom, hogy majd az Isten megsegít, meg túl fiatal vagy még ahhoz, hogy beteg legyél, és nem is értem, miért kell szenvedned stb, akkor azért pipa leszek.

  A magam részéről azt gondolom, hogy egész sok mindennel figyelek magamra, hogy ne legyen nagyobb gáz, ha nem is gyógytornázom, de jógázom minden héten, igyekszem értelmes kajákat enni és főzni, és semmiképpen sem sajnálni magam, hogy szegény én. Ez van, majd lesz jobb, ha meg nem, akkor így jártam, de attól, hogy belém sujkolják, hogy szegény én nem lesz jobb.

  Nah ebből van elegem :)

  greenity 4 éve 22

 • Milyen lesz?

  Nemsokára teljes mértékben összeköltözünk Pécsen, a saját lakásunkba, ahol csak mi ketten leszünk. Elgondolkodtam, hogyan fogjuk megélni, ha nem lesz más körülöttünk? Ha csak mi leszünk, ha nem kel figyelni másra, hogy ki mikor megy zuhanyozni, hogy éjjel 2-kor ne szárítsak hajat, ha kimehetek egyszál fehérneműben a wc-re stb.

  Meg amúgy is, mi a bánatot fogok csinálni hétköznap este? Amikor nem lesz ott más. Első tippre főzni-főzni-főzni, meg dolgozni, meg filmet nézni, meg edzeni menni, meg minden, de hogy ezt hogy fogjuk megélni majd az piszkálja az agyam, lehet hogy két hét és kiderül.

  A főzés, attól kicsit tartok. Bár még nem főztem olyat (mármint egyedül) ami Mackónak nem ízlett volna, de azért bennem van a félsz, hogy hosszú távon nem biztos hogy menni fog, pedig ez az élet rendje. Most még élvezem, hogy heti 1-2 alkalommal én főzök a családnak és eddig mindig ízlett, kiderül mi lesz.

  Elég régóta lakom külön a szüleimtől, 2008 szeptembere óta, de mindig valakivel, akihez alkalmazkodni kellett. Persze most is kell, Mackóhoz, de ez mégis más, ez valahogy teljesen más lesz kíváncsi vagyok hogy mihez kezdünk egymással.

  Folytatás...

  greenity 4 éve 60

 • Tartózkodási hely bejelentése, 2-3x-os megjelenés a kormányablaknál

  Páromékhoz szeretnék tartózkodásira bejelentkezni.

  Elbattyogtam a kormányablakhoz, szereztem papírt, mákomra a párom apukája a szomszédban dolgozik, aláírta a papírt, gyorsan vissza. Kiderült, hogy nem csak ő a tulajdonos, így még egy papír kell arról is hogy mindketten beleegyeznek. Ez így három alkalom lenne, mákomra kettő volt, de ez számomra így hihetetlen... ha fent lennének a papírok valahol a neten, praktikusabb lenne (lehet fent vannak csak nem találtam...)

  greenity 4 éve 2

 • Bentfekvés

  Múlt keddtől újra a pécsi Immonulógiai és Reumatológiai Klinikáján vendégeskedtem állapotfelmérés céljából.
  Nemrég kezdtem egy új gyógyszert, ami főleg a bőrvastagodásra és a tüdőérintettségre fókuszál.
  Lássuk az eredményeket: a bőrpontszámom másfélszeresére kúszott fel, ami azt jelenti, hogy most már nem csak a karomon és a kezemen érezni, hogy vastagabb a bőröm, hanem a hasamon és a lábamon is. Illetve a gyógytornász szerint az ujjaimon is érezni hogy egyre inkább gyulladnak be.
  Erre a kezelőorvosom azt mondta, hogy ez csak egy dolog, ne ijedjek meg, mert meglátjuk hogy hosszabb távon mit használ a gyógyszer mielőtt nekilátunk aggódni.

  Ezen kívül gyógytornán voltam, meg légzésfunkcióm. A kéztorna után 2 óráig nem tudtam fogni, annyira fájtak a kezeim, a sima gyógytorna után éreztem minden izmom.
  A légzésfunkció pedig ugyanazt az eredményt hozta mint szokta, úgyhogy az nem volt meglepi.

  Összességében nem történt semmi különös, lefolytak az infúziók. Eddig ez volt a legbékésebb bentfekvésem.

  Remélem legközelebb is hasonló lesz csak jobb eredményekkel.

  greenity 4 éve 6

 • Utálok függő lenni

  Voltam én már függő, többször, egyszer sem szórakozásból, de nem gondoltam, hogy egyszer ennyire szar lesz.

  Először az antidepresszánsok világába csöppentem az első íznyi arcidegzsábámmal, másodrszor az epileptikumok világába, a második íznyi arcidegzsábámmal.

  A legrosszabb pedig most jön: methotrexát, ezt ízületi gyulladásra adták, és most eljutottunk oda, hogy ha 1 alkalommal kihagyom (heti 1x kell szedni) akkor mindkét mancsom csuklótól az ujjakig kisugározva az alkarokba fáj, alvás közben is. Most kaptam mellé fájdalomcsillapítót amíg visszaáll a helyzet, de gyakorlatilag kibírhatatlan a dolog :(
  Novembertől új gyógyszer, jó lesz az átszokás :(

  greenity 4 éve 14

 • Decathlonos alsókesztyű kapacitív ujakkal

  A Raynaud szindrómámnak köszönhetően elég sokat fáznak a kezeim, nagyon sokat, 25 fok alatt elkezdenek kihűlni.

  Ezért megoldást kerestem erre, kesztyű formájában meg is találtam. Tegnap elvándoroltam a Decathlonba és találtam sízéshez használatos alsókesztyűt. A nagy poén a dologban, hogy a mutató- és hüvelykujja kapacitív, tehát munka közben is tudom rendesen használni, mert néha kénytelen vagyok telefont vagy tabletet ragadni napközben. Ezen kívül nem szőrösödik és pont jó a mérete. Helyből vettem kettőt, egyet beköltöztettem az egyetemre. Mondjuk valami hagyományos színben az én méretemben nem volt, de a kedvenc színemben igen :)

  A slusszpoén a történet végére: a pénztáros csajok ámuldoztak hogy mégis hogy működik a kapacitív része, elmeséltem és ámultak, majd megkérdezték, hogy nincs kedvem ott dolgozni? Igazából az én alkatommal egy vicces lenne. Majd felvilágosítottam őket a foglalkozásommal kapcsolatban :) (azt nem meséltem el, hogy amúgy a termékleírásban szerepel a megoldás :P)

  greenity 4 éve 18

 • Scleroderma

  Ezt a bejegyzést azért írom, mert belecsöppentem egy világba akaratlanul, és azt gondolom, hogy erről minél több embernek kell tudnia. Ez a világ egyrészt az immun betegek világa, ezen belül pedig a sclerodermával élők világa.
  Írhatnám azt is, hogy az ettől szenvedőké, de inkább élünk vele, jobban hangzik és kevésbé okoz betegségtudatot.

  Mi is ez a "betegség". Azért teszem idézőjelbe, mert én az életem egy tényezőjének érzem, amivel együtt kell élni, vigyázni magamra, nem szeretnék tudatosan beteg lenni.
  Nos a systeamas sclerosis (scleroderma) egy autoimmuin betegség, ami első sorban hegesedéssel jár. A nevét onnan kapta, hogy a legtöbb megbetegedés a bőr vastagodásával kezdődik, jobb esetben csak a bőrt érinti.
  Több fajtája van, van ami szervi érintettségű és van amelyik enyhébb, vagy később jön elő ez a dolog.

  Általában ízületi gyulladással jár, a bőr vastagodásával, az ujjak kisebesedésével, Raynaud-szindrómával. Szépen sorban nézve: az ízületi gyulladás mindenkinek ismerős, a bőr vastagodása, elvileg tapintható dolog, bár szerintem leginkább a szakembereknek az elején, amikor már ténylegesen vastagodik, akkor az már nagyon nem jó, ilyenkor nem tudja az illető mozgatni rendesen a testrészeit. A Raynaud-szindróma pedig arról szól, hogy az kézujjak hidegben elfehérednek, majd kivörösödnek, és fájnak, ennek vannak azért szintjei.

  Folytatás...

  greenity 5 éve 6

 • Kórház én így szeretlek

  Tegnap este csörgött a telefon, apa volt az: "Anyád most kerül kórházba". Először nem hittem a fülemnek, majd elmesélték, hogy mi is van. Múlt héten Ubul nevű drótszőrű németvizslánk megkapta anyát. Baleseti, kitisztít beköt, pápá.

  Aztán tegnap elvándoroltak megint, mivel bepirosodott a seb, és nem nézett ki jól. Mint kiderült, elfertőződött a dolog, és közölték hogy akkor bent fekvés. Rendben, próbálkoztak, hogy mivel csak injekciós kezelés lesz ezért had menjen haza, hiszen 10 perc sétára lakunk a kórháztól, és apa majd elhozza autóval. Nem engedték. Este befeküdt, majd reggel hívtam, hogy mi a helyzet. Olyan gyógyszert akartak Neki beadni, amire allergiás, és a felvételi lapon is szerepel. Ha nincs reggel eszénél és nem kérdezi meg, akkor most lehet hogy nagy baj lenne.
  Ezen felbuzdulva, most saját felelősségére hazamegy és bejár az injekciókért. Tegnap este nem történt semmi, senki rám sem néz, az injekciókat meg így is úgy is megkapja.

  Azért felháborító, hogy ez megeshet. Belátom, és tapasztaltam, hogy az ápolónők és az orvosok túlhajszoltak, azért ez mégis sok.

  greenity 5 éve 48

 • Pórul jártunk

  Tegnapra megbeszéltük párom édesanyjával, hogy ne mindig ő főzzön ránk amikor ott vagyunk, hanem majd mi főzünk vacsit meg mára az egész családnak ebédet. Be is vásároltunk szépen, majd miután hazaértünk neki is álltam összedobni a kaját.
  Mikor bontottam a tálcás húst, csak akkor láttam, hogy aznapig fogyasztható a cucc, de hát ha addig fogyasztható. ha ma megsütöm-főzöm, akkor nem lesz vele gond. Gondoltam én naivan.

  Szépen bele is pottyantotta a lábosba a hagyma mellé, hogy majd megpirítom. Előtte nem látszott rajta semmi, miután el kezdtem kevergetni valami borzalmas szaga kezdett lenni és az állaga is fura lett. Kuka az egész.

  A kaja megmentője az, hogy mellettük is van egy kisebb ilyen bolt és ott a pultból vettünk újabb adagot.

  Azért szerintem ez így egészen gáz, hogy ez így előfordulhat...

  greenity 5 éve 19

 • Konferencia, Balaton, egy kis nyárkezdet

  Csütörtökön indult a fizikus doktoranduszok konferenciája, más néven DOFFI. Ez volt a negyedik alkalom, én pedig másodszor vettem rajta részt.

  Kicsit nehezen indultam el, gyomortükrözéssel indítottam ugyanis a napot. Sebaj, menni kell, úgyhogy 1-kor el is indultunk a kollégával, majd Fenyvesen találkoztunk a többiekkel és első dolgunk volt becsattanni a vízbe. Másnap kezdődtek a szakmai programok, délelőtt délután előadások, 12-16 fürdés és társai. Jól éreztem magam nagyon, Maci mondjuk hiányzott, de lesz még ilyen.

  Vasárnap Maci és két barátunk lejöttek Fenyvesre és én velük mentem haza :) Előtte még loccsantottunk egyet. Ez volt az első alkalom, hogy együtt pancsoltunk Macival, szerintem lesz még ilyen a nyáron. Aztán társas és irány haza. Az úton még benéztünk Kaposvárra hozzánk, megköszöntöttük Aput apák napja alkalmából és indultunk is, hogy időben hazaérjünk.

  Sikerült Szentlőrinc környékén elaludnom, de nem sokáig :) Onnan albérlet, kidobtuk lakótársam és mentünk tovább a Dombra. Ott kidobtuk a másik barátunkat és utána már csak a kiérdemelt zuhany és ágyikó várt. :)

  greenity 5 éve 0

 • A tanári pálya márpedig menő!

  A tanári pálya márpedig menő! - Hangzik el Joós Andrea szájából a TEDxDanubia által leközölt előadásában.

  Egy nagyon érdekes előadást lehet végighallgatni. Nagyon sok motiváló tényező van a dologban. Én mégis kissé elgondolkodtam. Magam is oktatok, bár nem alap- és középfokú intézményben, ennek ellenére a dolog minden rezdülését átérzem, mert a legközelebbi felmenőim a pedagóguspályát választották és már 28 éve űzik ezt a sportot. Szerintem ez egy sport, néha élsportnak is tekinthető.

  Amit elmond az előadó frenetikus, valóban így kell hozzáállni a diákokhoz, így kell őket motiválni. Azért a tanári pályának vannak árnyoldalai is, mint mindennek.

  Nem minden esetben adottak a körülmények a minőségi oktatáshoz. Nem feltétlenül az eszközparkra gondolok, ennél fontosabb tényezőkre. Szerintem az oktatás két fontos tényezője a tanár mellett a gyermek, akit tanít és a szülő akivel együtt kell, hogy működjön.

  Először is, a szülő. A szülő támogatása nélkül majdhogynem semmit nem ér a dolog. Nem azt gondolom, hogy ajnározni kell a tanárokat minden áron, hanem azt, hogy nem szabad szembe menni azokkal az értékekkel, amiket ő át akar adni a gyerekeknek, ha ennek a szülő gyökeresen ellentmond nem ér semmit az egész.

  Folytatás...

  greenity 5 éve 37

 • Ez a hét hosszú lesz

  Azt hiszem ez egy hosszú hét lesz, még akkor is, ha ez a héten az utolsó munkanapom.

  Holnapra rendeltek be osztályos felvételre az Immunológiára, kivizsgálásra. Bevallom őszintén, inkább dolgoznék, de ezen is túl kell esnem valahogy.
  Megnézik, hogy akkor most van-e sclerodermám vagy nincs, és remélem hogy a kezemmel is kezdenek valamit, mert kezdek belebolondulni a dologba.
  Holnap reggel viszem a motyómat, elvileg nem kell bent aludnom, és meglátjuk mi lesz. Felszerelkezek könyvekkel unalom ellen. Majd meglátjuk mi lesz.

  greenity 5 éve 5

 • Nem tudok aludni

  Mármint leteszem a fejem és alszom, de valahogy nem oké. Nem pihentem ki magam már régen. Reggelente a párom aggódva néz rám és elmeséli, hogy éjjel többször megnyugtatott, mert nyugtalanul aludtam, nem ébredtem fel rá, csak elcsendesedtem.

  Nem emlékszem ezekre a mozzanatokra, de este 7-re elfáradok, akkor is, ha melóznom kell. Szépen lassan megőrülök. Reggel az egyik csajszi azzal fogadott, hogy úgy nézek ki, mint aki nem aludt. Úgyis éreztem magam, pedig aludtam.

  Arra tudok tippelni, hogy a fájdalomcsillapító elnyomja a fájdalmat, de nem tudok mélyen aludni, tegnap már valeriánával próbáltam elaludni, hátha.

  Remélem 2 hét múlva kiderítik mi a frász bajom van...

  greenity 5 éve 29

 • 4 óra

  Az immun. klinikáról átküldtek a szívklinikára, mert a mellkas rtg-en valami furit láttak.
  Ma 10-re volt időpontom, én kis naiv, odamentem fél 10-re, mert biztos ami biztos. Regisztráltam, elmondták, hogy melyik ajtók lesznek a barátaim és majd szólítani fognak az ekg-ra.

  Gondoltam, hogy nem lesz könnyű menet, hiszen az ilyesmi sosem az... negyed 12-kor odaslattyogtam az ajtóhoz, hogy kb mégis mikor kerülök sorra. Mire a nővérke mosolyogva mutatott az ajtóra, miszerint nem érkezési sorrendben vizsgálják ki a betegeket. Ez rendben is van, én csak egy nagyjábóli időtartamot szerettem volna, hogy még meddig várjak. Biztos az én hibám, de a válasz olyan szinten felhúzott, hogy mikor negyed óra múlva bekerültem 171/106 lett a vérnyomásom, az átlagos 125/90 helyett...

  Meglett a papíros, átszambáztam 3 ajtóval arrébb, ahol nem volt túl nagy mozgás, szépen megültem a fenekemen. Majd az orvosok elmentek vizitelni. Itt már gyanús volt, hogy nem szabadulok könnyen innen sem... majd amikor behívtak valakit, akkor odamentem a nővérkéhez és a kezébe nyomtam a papírt.
  Hinnye a következő én lettem, ez negyed kettőkor volt.

  Majd azzal fogadtak, hogy miért csak most jöttem, én meg néztem bambán, és mondtam, hogy de én fél 10 óta az ekg-ra vártam. Ebbe bele is nyugodtak.

  Lehetett volna rosszabb is, de nem lesz a legjobb élményeim egyik e a pécsi KK-ban.

  Folytatás...

  greenity 5 éve 19

Hirdetés

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.