Hirdetés

Egy VGA gyűjtemény maradványa - KÉPGALÉRIA!

Több mint 10 éve kezdtem a VGA kártyákat gyűjteni, kezdetben 3dfx és nVidia kártyákat vegyesen, később csak 3dfx-et. Sajnos ezek a gyűjtemények már nincsenek meg, pedig a Voodoo gyűjtemény ma már egy vagyont érne.

Később cikkeimhez gyűjtöttem be rengeteg kártyát, melynek csúcspontja a nagycikkem volt, mely több mint 350 kártyát mutat be, de a tavaly karácsonykor megjelent használt VGA tanácsadó cikkemhez is összeszedtem csaknem 100 kártyát, melyek nagy része a saját tulajdonomat képezte, még ha csak átmenetileg is.

Aztán idén tavasszal egy pénzigényes project miatt eladogattam a felgyülemlett kártyákat (nagy részük egy gyűjtő ismerősnél landolt), de maradt azért a tulajdonomban pár kevésbé érdekes, nehezen eladható példány. Most ezeket szedtem össze, mert már én sem emlékeztem pontosan, hogy mik vannak, és ha már lefotóztam őket, akkor gondoltam megosztom a képeket az olvasókkal is, hátha érdekel valakit :)

300k+

Apró érdekesség a statisztikai adatok kedvelőinek: 3 és fél év telt el eddigi (és vélhetőleg mindörökre) legnagyobb cikkem megjelenése óta, és épp a napokban nézegettem az olvasottsági adatokat, amikor feltűnt, hogy nemrég lépte át a 300 ezres lehívási értéket. Ez azt jelenti, hogy még ennyi idő után is ránéznek páran, bár nyilván sokkal kevesebben, mint megjelenése után, hiszen a 150 ezret már 5 hónap után elérte, a duplázásra pedig 3 évet kellett várni. Persze az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy ez a lehívás szám 65 oldalra oszlik el, vagyis egy oldalt átlagosan 4615-en tekintettek meg, a kezdőoldalt pedig 40451-en hívták le, vagyis ennyi egyedi olvasó volt, aki legalább részben belekukkantott a cikkbe.

Az azóta megjelent cikkeim már jóval kisebb népszerűségnek örvendenek. Legutóbbi használt VGA tanácsadóm alig több, mint 111 ezer lehívásnál jár, ebből 19646 elsőoldalas megnyitással, a régebbi vasakat bemutató AGP-s cikk pedig csak kicsit kevesebb, mint 78 ezer lehívást tud felmutatni, 12537 elsőoldalas megnyitással. Legnépszerűtlenebb írásom pedig a csaknem 1 éve megjelent processzor tesztem, mely ugyan bevallottan egy félbehagyott project eredménye, de így is érdekes, hogy mindössze 45000 lehívást ért el, kevesebb mint 10000 elsőoldalas megnyitással. Úgy látszik ez a téma nem csak rajtam fogott ki, de az olvasóközönséget sem érdekli annyira.

Amikor a refhűtés túl optimista

Manapság a passzív hűtésű VGA kártyák szinte teljesen eltűntek a kínálatból, még az ultra-low-end szegmensben is többnyire ventilátoros megoldásokat találunk, ám régebben a felsőbb kategóriás modelleken sem volt ritka a ventilátor nélküli hűtés. A harmadik GeForce generációban nem készült butított MX változat, így az órajelcsökkentett Ti 200 tekinthető a kínálat aljának, az alsóbb szegmensekbe pedig továbbra is a GF2-es MX és Ti modelleket szánta az NVIDIA. A GF3 Ti 200-ra a legtöbb gyártó aktív hűtést és RAM hűtőbordákat is szerelt:

Ennek tudatában meglepő lehet az a tény, hogy referencia ajánlás szerint mindössze egy kis méretű (később a GF4 MX-eken bevetett) passzív borda kell a kártyára! Korabeli hír

A kedvenc DX11-es Radeonom

Folyamatban van (sőt lassan le is zárul) a kártyák beszerzése a felújított PCIE-s cikkhez. Ezekről a kártyákról most külön nem postoltam, majd a kész cikkben találkozhatnak vele az olvasók, de megmutatnám ezt a kártyát, ami nagyon megtetszett :) Akik ismernek tudják, hogy bár újabban ATI kártyákat is bevontam a cikkeimbe, de hozzám mindig is az NVIDIA kártyák álltak közel, egy Radeon kevés kivételtől eltekintve nem igazán tud megfogni, na de ez a monstrum felkeltette bennem a "must have" érzést :) Boztos, hogy nem a leghalkabb, vagy a leghűvösebb, vagy akár a leggyorsabb 7950-es ami létezett, na de ahogy kinéz, az valami brutális :)

Izzad az ős-Fermi

Végre megint azt csinálom ami igazán nekem való :) Be kell valjam, hogy a CPU teszt nem jött be, túl unalmas volt. Hozzám mindig is a VGA kártyák álltak közel. Azért a retro részét annak is megírom majd, de most erre a cikkre koncentrálok :) A képen egy Twin Frozr-es GTX 480 küzd a tesztekkel... bár nem olyan vészes a hangja, mint a refkártyáknak, de azért terhelés alatt ez is visít rendesen :DDD

Játéklista a PCIE nagyteszthez

Mivel lassan elég kártya van a birtokomban, hogy elkezdhessem a méréseket, és összeállt a tesztgép is, ezért összeszedtem, hogy milyen játékokkal fogok mérni... Az alábbi elvek érvényesültek:

- 20 db játék lesz a cikkben
- Mindegyik játék 3 féle minőségi szinten lesz lemérve (1280x720 min detail, 1680x1050 medium detail, 1920x1080 max detail)
- Modern, jelenkori vagy közelmúltbeli játékok legyenek túlsúlyban
- Legyen 1-2 régebbi cím is, hogy a lassú kártyák se szerepeljenek le vészesen, de ezekből ne legyen sok
- Ne csak akciójátékok legyenek, hanem pár autóverseny is
- A legjobb, ha van a játéknak saját benchmarkja, ha nincs, akkor FRAPS-el könnyen mérhető, fixen reprodukálható, rövid jelenetet lehessen benne előidézni viszonylag könnyen
- Ne limitáljon a játék 30 vagy 60 FPS-nél (sajnos manapság egyre több az ilyen :( )

Ezek a játékok maradtak fenn a szűrőn:

- Alan Wake
- Assassins Creed Unity
- Assetto Corsa
- Battlefield 4
- Carmageddon Reincarnation
- Company of Heroes 2
- Euro Truck Simulator 2
- Far Cry 4
- Grand Theft Auto V
- GRID Autosport
- Just Cause 2
- Metro Last Light
- Project CARS
- Resident Evil 6
- RIDE
- Saints Row Gat Out Of Hell
- Test Drive Unlimited 2
- The Witcher 3 - Wild Hunt
- Tomb Raider
- Watch Dogs